Hogyan takarékoskodjunk az energiával?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva • Szerző: Jan Landecký

Az utóbbi időben az energiaárak soha nem látott magasságokba szöktek. Az élelmiszerek, a közüzemi szolgáltatások és a lakbér (vagy lakáskölcsön) és egyéb kiadások növekvő költségei a családi költségvetés egyre nagyobb részét emésztik fel. Mi a teendő a megtakarítás érdekében? Hogyan takarékoskodjunk az energiával? A jól ismert takarékossági tippek mellett, melyek legtöbbjét az energiatakarékosság jegyében mindenképp érdemes alkalmazni, olyan új termékeket és technológiákat is kereshetsz, amelyek hozama az alacsonyabb üzemeltetési költségek és magasabb megtakarítások mellett a kényelmesebb használat és az akár teljes energiafüggetlenség. Nézzük, hogyan csökkenthető hosszú távon az energiafogyasztás az új, intelligens technológiák használatával úgy, hogy már nem kell majd az áringadozások miatt aggódnod?

Hogyan takarékoskodjunk az energiával

Hogyan takarékoskodjunk az energiával? – TARTALOM

  1. 5 tipp az energiatakarékosság érdekében
  2. Hogyan küzdjünk az áremelkedés és az infláció ellen?
  3. Számold ki, hogy megéri-e a befektetés
  4. Hogyan spóroljunk okosan?
  5. Mítoszok az energiatakarékosság kapcsán

i

5 tipp az energiatakarékosság érdekében

  1. Kapcsold ki az energiát fogyasztó háztartási eszközöket és készülékeket, ha nincsenek használatban - a feleslegesen égő lámpák vagy az üres szobában bekapcsolt tévé felesleges energiapazarlás.
  2. Csökkentsd a hőmérsékletet otthonodban - A háztartások nagy része feleslegesen túlfűti a szobákat. Próbáld meg a hőmérsékletet 1 °C-kal csökkenteni.
  3. Ügyelj a háztartási eszközök és készülékek megfelelő karbantartására és tisztítására - a rosszul karbantartott készülékek energiát pazarolnak. Ne feledd portalanítani az eszközöket, a hűtőszekrényt leolvasztani, a mosógépet vízkőmentesíteni.
  4. Használd ki a nappali fényt - Nappal felesleges világítani. Inkább húzd fel a redőnyöket, nyisd ki a függönyöket és hagyd, hogy a napfény beáramoljon otthonodba.
  5. Főzz ésszerűen, ne készíts feleslegesen nagy adagokat - a gazdaságos főzéshez legjobb az indukciós főzőlap, amely a legenergiatakarékosabb módja az ételkészítésnek.

Hogyan küzdjünk az áremelkedés és az infláció ellen?

A jelenlegi magas energiaárak mögött több ok húzódik meg: a nem környezetbarát villamosenergia-termeléstől való elmozdulás, a drága emissziós kvóták, a beszállító országok politikája, de a kereslet általános növekedése is, amelyen az elektromos járművek megjelenése sem segít.

A jelenlegi problémákat tetézi, hogy az alapanyaghiány korlátozza a kapcsolódó termékek előállítását. A korlátozott szállítási kapacitással, a SARS-CoV-2 terjedése miatt az alvállalkozói termelés lekötésével Délkelet-Ázsiában, és a késztermékek iránti növekvő érdeklődéssel együtt az árak emelkednek, amely növeli az inflációt. Más szóval, a megtakarítások elértéktelenednek, és a jövedelmedből kevesebbet tudsz vásárolni.

A jelenlegi helyzetben, amikor az energiaárak emelkednek, és a termékek és szolgáltatások ára is fokozatosan emelkedni kezd, eljött az energiatakarékosság ideje. Ha aktívan befektetsz, ismerheted a "Cash is trash" mondást. A pénz önmagában nem termelő eszköz, amelyet a lehető legkevesebb mennyiségben érdemes tartani, vagy csak pénzügyi tartalékként a váratlan helyzetekre; az ezen összeg feletti összegeket be kell fektetni, akár a szokásos megtakarítási termékekbe (lakástakarék), vagy befektetési eszközökbe (részvények, kötvények, befektetési alapok). De befektethetünk olyan takarékossági intézkedésekbe is otthonunkban, amelyekkel később jelentős megtakarítást érhetünk el. Miről is van szó?

Az emelkedő energiaárakat úgy lehet ellensúlyozni, hogy a régi berendezéseket modern, alacsony energiafelhasználású készülékekre cseréljük, okos otthon kialakításához szükséges eszközöket és funkciókat vásárolunk, a régi fűtési rendszereket hőszivattyús megoldásokra cseréljük, vagy energiafüggetlenséget érünk el napelemes rendszerek és akkumulátoros energiatárolók formájában.

hogyan takarékoskodjunk az energiával, napelem
A tetőre telepített napelemek az áramfogyasztás jelentős részét fedezhetik, ráadásul a befektetés néhány év alatt megtérül.

Azzal, hogy az új termékeket még most megvásárolod, megelőzöd a jövőbeni áremelkedéseket, így olcsóbban jutsz ugyanazokhoz a termékekhez. Ráadásul az infláció is kevésbé fog érinteni, mert így elkerülöd a pénzed értékének csökkenését azáltal, hogy az energiafogyasztást visszafogó vagy optimalizáló termékekek vásárlásával hosszú távon csökkented a családi kiadásokat.

Ráadásul, ha napelemeket és akkumulátoros energiatárolókat vásárolsz, energiafüggetlenné válhatsz, és az emelkedő energiak miatt nem kell többé aggódnod.

Számold ki, hogy megéri-e a befektetés

Az új készülékek és technológiák meggondolatlan vásárlása előtt célszerű mindent előre átgondolni. Érdemes kiszámítani a háztartás és az egyes készülékek jellemző napi fogyasztását, különösen azokét, amelyeket újakra tervezel lecserélni. Ezt megteheted fogyasztásmérők vagy az energiacímkén található információk segítségével.

Meg kell azonban jegyezni, hogy például egy új hűtőszekrény lecserélése pusztán takarékossági okokból nem biztos, hogy megéri. Ugyan a drágább, jobb minőségű és több funkciót kínáló modellek üzemeltetése általában olcsóbb, az alacsonyabb energiafogyasztás nem biztosít olyan mértékű megtakarítást, hogy az kompenzálja a jelentősen magasabb fogyasztói árat még 10-20 éves viszonylatban sem.

Más vonatkozik azonban arra az esetre, ha új készülékeket vásárlunk egy új otthonba, vagy ha olyan termékeket cserélünk le, amelyeknek a gyártását már megszüntették. Ilyen esetben válaszd a lehető leginkább környezet modelleket az A-B osztályokból. Az alacsonyabb energiafogyasztáson túlmenően olyan további funkciókat is élvezhetsz, amelyek növelik a készülékek használatának kényelmét.

Általánosságban elmondható, hogy az emelkedő villamosenergia-árak mellett egy jobb energiaosztályú készülék megvásárlása gyorsabban megtérül.

Napelemek vásárlása előtt fontos, hogy ismerd a háztartás tipikus napi fogyasztását, amely meghatározza a szükséges panelek mennyiségét és méretét. Jó ötlet a jövőre tervezve az esetleges megnövekedett villamosenergia-fogyasztásra is gondolni, különösen, ha elektromos autó vásárlását tervezed.

i

2021. március 1-től új energiacímkék érvényesek. Mindent megtudhatsz velük kapcsolatban cikkünkből: Új energiacímkék 2021 márciusától: Milyen változások várnak ránk?

Megkönnyíti a dolgodat, ha napelemek telepítésére szakosodott céghez fordulsz. Ők személyre szabottan készítik el számodra a szóba jöhető terveket, s neked csak az a feladatod, hogy kiválaszd a legjobbat vagy neked leginkább tetszőt. Napelemek vagy hőszivattyúk vásárlásához állami támogatás is igénybe vehető.

Hogyan spóroljunk okosan?

Otthonodat számos új készülékkel és technológiával is felszerelheted, amelyek csökkentik az általános energiafogyasztást, és kényelmesebbé teszik otthonodat is.

Régi készülékek cseréje újra

Régi készülékeket és háztartási eszközöket érdemes újakra cserélni, ha azok több mint 15 évesek, meghibásodtak vagy már nem elegendők a háztartás számára. Ez különösen vonatkozik a nagyobb háztartási eszközökre, mint például a mosógép, hűtőszekrény, fagyasztó, mosogatógép, vagy éppen kazán és porszívó. Vásárlás előtt tájékozódj az áram-, víz- vagy gázfogyasztáson kívül arról is, hogy a termék milyen különböző kiegészítő funkciókkal rendelkezik.

Hogyan spóroljak? Megtakarítás régi készülékek cseréjével
A nagyobb háztartási eszközök cseréjével érheted el a legmagasabb villamos energia megtakarítást.

Nagyon hasznos a mosógép vagy mosogatógép késleltetett indítási funkciója, amellyel a működést az éjszakai órákra halaszthatod, amikor az áram ára a legkedvezőbb. Hasonlóképpen, az intelligens kazánokkal beállíthatod, hogy a víz csak akkor melegedjen, amikor a legalacsonyabb a villamos energia díja.

A hűtőszekrények esetében érdemes No Frost funkcióval rendelkező készüléket választani, amely automatikusan leolvasztja a fagyasztót, és amellett, hogy megkímél téged a rendszeres leolvasztás fáradalmaitól, csökkenti a jég kialakulásából eredő magasabb energiafogyasztást is.

Okos otthon

Bár talán nem annyira nyilvánvaló, az okos otthon és az azt alkotó okosotthon rendszerek segítségével jelentős megtakarítások érhetők el a villanyszámlán. Ez különösen a világítás és a fűtés területén mutatkozik meg. Az okos izzók és világítótestek távolról vezérelhetők és programozhatók, így bármikor ellenőrizheted, hogy nem világítanak-e feleslegesen. Automatikus világítás aktiválásával vagy mozgásérzékelők telepítésével jelentősen növelheted otthonod kényelmét. Végül, de nem utolsósorban, a legtöbb intelligens lámpa állítható fényerővel és fényhőmérséklettel rendelkezik, amelyet biztosan értékelni fogsz, ha korán kelsz reggel.

Hogyan takarékoskodjunk az energiával, okosotthon rendszerek
Okos termosztát csatlakoztatásával növelheted otthonod kényelmét, ráadásul rendszeres megtakarítás is elérhető a fűtési költségeken.

Csökkentsd energiaköltségeidet okos termosztát beszerelésével, amely amellett, hogy fenntartja az általad kiválasztott hőmérsékletet otthonodban, dinamikusan képes szabályozni a hőmérsékletet a család szokásai és időbeosztása szerint. Az okos termosztát megtanulja, hogy mikor nincs otthon senki, és arra az időre csökkenti a fűtési teljesítményt. De nem kell aggódnod, hogy hazaérve megfagysz, mivel készülék visszaáll az eredetileg beállított hőmérsékletre, mielőtt a család megérkezik. Ezzel jelentős megtakarítások érhetők el a fűtés terén.

Az okos porszívók azért is hasznosak, mert akkor is képesek kiporszívózni otthonodat, amikor senki nincs otthon, és egyébként feleslegesen zavarnák a családot.

Napenergia

A egyik legnagyobb megtakarítás napelemek tetőre telepítésével érhető el, kiegészítve egy akkumulátoros tároló rendszerrel, amely kompenzálja a fogyasztás ingadozásait. Ezzel a megoldással akár energiafüggetlenség is elérhető, bár ahogyan azt az előző fejezetben tárgyaltuk, a napelemes rendszerek ára nem alacsony. Elmondható azonban, hogy a beszerzés és komplex telepítés költsége néhány éven belül megtérül, főleg  a várhatóan egyre magasabb villamosenergia-árak mellett, és utána már csak a rendszer előnyeit fogod élvezni.

A fotovoltaika alternatívája a fototermia, amely szintén a napsugárzást használja, de csak vízmelegítésre és fűtésre. Jelentős előnye a ház fűtésének és a vízmelegítésnek sokkal nagyobb hatékonysága, a panelek hosszabb élettartama és az alacsonyabb beszerzési ár, amelyet a meglévő támogatások tovább csökkenthetnek.

Ugyanakkor a fototermikus panelek nagyobb tömegűek, mint a fotovoltaikus panelek, ezért nem minden típusú tetőn alkalmazhatók. Maga a telepítés is körülményesebb, a tetőterhelésen kívül gondolni kell a meglévő csövek cseréjére is réz- vagy rozsdamentes acélcsövekre, extra szigeteléssel.

Meglévő termékek kiegészítése további termékekkel

Talán nem tűnik úgy, de a klasszikus asztali számítógép nagy áramfaló. Olyannyira, hogy a hosszú téli estéken néhány lelkes játékos számára akár egy kis fűtőtestként is funkcionálhat. Webes tartalmak fogyasztásához vagy videók nézéséhez tehát jobb, ha tabletet használsz, amely lényegesen kevesebb energiát fogyaszt. Ráadásul így különválasztod a munkát a szórakozástól, és produktívabb leszel.

A lakóhelyiségek villanyfűtése idén meglehetősen sokba kerülhet. Ezért ha van rá lehetőséged, szerezz be egy kályhát a fűtéshez. Amellett, hogy a fűtési szezonon kívül is ízléses otthoni kiegészítők, nagyszerű fűtést biztosítanak, és pénzt takarítanak meg az áramköltségeken.

Hogyan spóroljunk az árammal, kályha
A szilárd tüzelésű kályhák reneszánszukat élik. Ma már nem szükséges nagyon forró, de nagy mennyiségű égésterméket kibocsátó szénnel fűteni, hanem környezetbarát brikettet vagy pelletet is használhatsz.

Mítoszok az energiatakarékosság kapcsán

A készenléti üzemmódban (stand-by) lévő készülékek áramot fogyasztanak

Igen, ez igaz, de ez a fogyasztás nagyon kicsi. Az 1275/2008/EK uniós rendelet szerint a 2013 óta gyártott termékeknek készenléti üzemmódban 0,5 W-nál kevesebbet kell fogyasztaniuk.

Ez azt jelenti, hogy ha egy háztartásban 10 készüléket veszünk figyelembe, amelyek 0,5 W-ot fogyasztanak, akkor az eredő fogyasztás 5 W. Ezt a számot szorozzuk meg évi 24 × 365 órával. Ez 43 800 W/h fogyasztást eredményez, osztva 1 000-rel 43,8 kW/h-t kapunk. Ha 38 Ft/kWh-t veszünk figyelembe, akkor az így kapott összeg 1665 Ft/év lesz, ami teljesen elhanyagolható érték, és nincs értelme teljesen kikapcsolgatni a készülékeket, még a konnektor kihúzásával sem. Ez a mobiltelefonok és más hordozható eszközök töltőire is igaz.

Hogyan spóroljunk az árammal, stand by mód
A nagyon régi készülékek készenléti üzemmódban több energiát fogyasztanak, de az újak fogyasztása alig észrevehető.

Ha továbbra is ragaszkodsz a hálózati kábelek kihúzgálásához, szerezz be egy kapcsolóval ellátott hosszabbító kábelt, amely túlfeszültség védelemmel is rendelkezik, így túlfeszültség esetén is védi a csatlakoztatott eszközöket.

A LED izzók energiatakarékosabbak

Ez különösen igaz hosszantartó vagy állandó világítás esetén lakó- vagy ipari helyiségekben, viszont pincében, folyosón, a ház vagy lakás más, kevéssé használt részein még mindig jobb, ha hagyományos izzókra hagyatkozunk. Mivel ezekben a helyiségekben csak rövid időtartamokra van szükség világításra, az energiatakarékos LED izzókkal nem fogsz sok áramot megtakarítani. Ráadásul ilyen körülmények között egy hagyományos izzó élettartama még hosszabb is lehet, mivel a LED-izzók nem bírják a gyakori kapcsolgatást.

i

További cikkek háztartási eszközök témában az Alza Magazinban:

Összefoglalva, helyes és természetes, hogy csökkentjük az energiafogyasztásunkat, de soha nem fogjuk elérni a nulla fogyasztást, ha fenn akarunk tartani egy bizonyos szintű kényelmet és életszínvonalat. Ezért használjuk a jelenlegi technológia lehetőségeit a lehető legbölcsebben, és ne pazaroljunk feleslegesen. Ettől nem csak az önbecsülésed lesz magasabb, hanem a pénztárcád is hálás lesz érte.

BOSCH KGN39AIBT - Refrigerator Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 11×
BOSCH KGN39AIBT
Refrigerator
588 590 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: BOCHL138
4,9 24×
BOSCH KGN36VICT Serie 4
Hűtőszekrény - kombinált (fagyasztós), C energiaosztály, hűtőszekrény kapacitás 218 l, jobb oldali zsanéros, 3 polc, 3 fagyasztórekesz, 2 hűtőkör, dTest minőségi díj nyertese, kijelző, LED világítás, nyitott hűtőajtó jelzés és 90°-os ajtónyitás, méretek 186 × 60 × 66,5 cm (H×Sz×Mé)
298 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: BOCHL145
4,3 54×
CANDY CSTG 47TME/1-S
Mosógép - felültöltős, B energetikai osztály, 7 kg töltetkapacitás, súlyozott energiafogyasztása 52 kWh/100 ciklus, súlyozott vízfogyasztása 42 l /1 ciklus, inverter motor, súlyérzékelés, késleltetett indítás, gyorsprogram, kijelző, mobilos vezérlés, gyerekzár és mosási program végét jelző hangjelzés, centrifugálási fordulatszáma 1400 ford/perc, mérete 41 × 86 × 60 cm (Sz×Ma×Mé)
Szuper ár
134 900 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: CANPR105
BOSCH KGE49AWCA - Hűtőszekrény Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 11×
BOSCH KGE49AWCA
Hűtőszekrény - kombinált (fagyasztós), C energiaosztály, hűtőszekrény kapacitás 302 l, fagyasztó kapacitás 117 l, jobb oldali zsanéros, 5 polc, 3 fagyasztórekesz, 2 hűtőkör, LED világítás, vinotéka, nyaralási mód, nyitott hűtőajtó jelzés és 90°-os ajtónyitás, méretek 201 × 70 × 65 cm (H×Sz×Mé)
340 790 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: BOCHL103
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ