Hogyan tisztítsuk ki a sütőt

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A sütő tisztítása minden bizonnyal az egyik legkevésbé kedvelt feladat a konyhában, de a sok finom étel sütése után ez nem olyan teendő, amelyet sokáig elhanyagolhatunk. Viszont az odaégett zsír és ételdarabok eltávolítása néha igen nehéz feladatnak bizonyul, így nem csoda, ha a sütő tisztítása mindig a teendőink listájának aljára kerül. De nem kell, hogy a sütő tisztítása rémálom legyen, ha tudod, hogyan kell csinálni. Mivel tisztítsuk a sütőt, és hogyan tisztítsuk ki úgy, hogy gyorsan és egyszerűen végezzünk a feladattal? És hogyan zajlik az elektromos sütő tisztítás? Hasznos tanácsokat és tippeket adunk.

Hogyan tisztítsuk a sütőt

Hogyan tisztítsuk a sütőt – TARTALOM

  1. A sütő tisztítása minden sütés után
  2. Mivel tisztítsuk a sütőt
  3. A sütő tisztítása lépésről lépésre
  4. Az öntisztító sütő megtisztítja magát
  5. Hogyan válasszunk sütőt

A sütő tisztítása minden sütés után

Minden óvatosság ellenére szinte lehetetlen elkerülni, hogy a sütő belseje a használat során bepiszkolódjon vagy zsír csöppenjen az oldalfalaira és a többi felületre. Legideálisabb, ha a sütőt minden sütés után és a teljes kihűlés előtt megtisztítod, mert minél tovább maradnak a sütőben az ételmaradékok, annál jobban odaszáradnak és annál nehezebben távolíthatók el. Azonnali tisztításkor egy meleg vízbe és egy kis mosogatószerbe áztatott törlőkendő pillanatok alatt megteszi a hatását.

De ki akarja elrontani egy jó vacsora hangulatát azzal, hogy étkezés után nekiáll kitisztítani a sütőt? Ezért a sütő tisztítása legtöbbünknek olyan feladat, amelyre csak ritkán szánunk időt és energiát. Addigra viszont már alaposan rászáradt és odaégett kosz és zsír vár ránk. Ilyen esetben hogyan tisztítsuk meg a sütőt fáradság és erőfeszítés nélkül? És hogyan tisztítsuk meg a sütőajtó üvegét, amely sütés közben összemocskolódik? Hogyan kell tisztítani egy igazán piszkos sütőt? Mindenekelőtt megfelelő tisztítószerre van szükséged, amely egyszerre hatékony, kíméletes és biztonságos.

A sütő tisztítása
Ideális, ha a sütőt minden sütés után megtisztítod. Azonban kevés ennyire lelkes háziasszony van, így általában a sütő tisztítását a végtelenségig elhalasztjuk.

Mivel tisztítsuk a sütőt

A sütő belsejében gyakran előforduló makacs szennyeződések és zsírok eltávolításakor a megfelelő, hatékony, ugyanakkor kíméletes és biztonságos tisztítószer használata a legfontosabb. Az elektromos sütő tisztítás során használhatsz olyan bevált háztartási segédeszközöket, mint a szódabikarbóna vagy az ecet. De hogyan tisztítsuk meg a sütőt az odaégett maradványoktól egy nagyobb sütés után? A speciális sütőtisztítószerek jobban alkalmasak az odaégett ételmaradékok és a zsír eltávolítására.

Sütőtisztító szerek

A legegyszerűbb és garantált módja még a legmakacsabb zsiradék és odaégett ételmaradékok eltávolításának a sütőtisztító szerek használata. Csak fújd be vele a sütő vagy az elektromos grill belsejét, és várj egy kicsit. A sütő üvegének tisztítására is használható. A szer hatására a zsír és a beégett lerakódások feloldódnak, így egyszerűen le lehet törölni őket egy nedves ruhával. Mivel a sütőtisztító szerek szórófejes flakonban sütőtisztító spray formájában kaphatók, könnyedén megtisztíthatod a sütőt még a nehezen hozzáférhető helyeken is.

Hogyan tisztítsuk a sütőt Hogyan tisztítsuk a sütőt Hogyan tisztítsuk a sütőt
A zsírral és a makacs odaégett szennyeződésekkel a sütőtisztító szerek bánnak el a legjobban.

A sütőtisztító spray vagy sütő tisztító hab még a makacs szennyeződéseket is kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítja. Nemcsak a munkádat könnyíti meg jelentősen, de biztos lehetsz benne, hogy nem fogja tönkretenni a drága készülék felületét. Ezen kívül a legismertebb márkák sütőtisztító szereinek többsége biztonságos az egészségre is, és öblítés nélkül használható.

i A sütőtisztító spray használható a sütő belsejére, beleértve a rácsokat és a grillt, valamint a tepsik és akár a mikrohullámú sütő tisztítására is. De vigyázz, ne használd öntisztító sütőkön vagy katalitikus felületeken.

A sütő tisztítása szódabikarbónával

Ha azon gondolkodsz, hogyan tisztíthatod meg a sütőt vegyszerek nélkül, az egyik lehetőség a sütő tisztítása szódabikarbónával. Szódabikarbóna használatakor először egyfajta pasztát kell készítened. Tehát önts körülbelül 5 evőkanál szódabikarbónát egy edénybe, és fokozatosan adj hozzá meleg vizet, amíg sűrű pasztát nem kapsz. Kend be vele a sütő belsejét, de hagyd ki a ventilátort. Hagyd állni néhány órát, ideális esetben egy egész éjszakát. Ezután egy nedves ruhával alaposan töröld le a szennyeződéseket és a szódabikarbóna maradványokat. 

A sütő tisztítása szódabikarbónával hatásos, de hatékonysága még tovább fokozható, ha reggel egy szórófejes flakon használatával ecettel is befújod a sütőt. Ekkor a szódabikarbóna és az ecet reakcióba lép és habosodni kezd. Ezután töröld le a habot a sütő belsejéről, amíg a sütő teljesen tiszta nem lesz. 

A sütő tisztítása ecettel

Ha hiszel a vegyszermentes sütőtisztítás erényeiben, akkor a sütő tisztítása ecettel szintén szóba jöhet. A falakon és a rácsokon lévő odaégett zsír- és ételmaradványokat dörzsöld be ecettel átitatott ruhával. Melegítsd fel a sütőt körülbelül 150 °C-ra. A sütő tisztítása ecettel még hatékonyabb, ha egy kis vizet öntesz egy fazékba vagy tepsibe, s azt a sütőbe helyezed. A párolgó víz segít felpuhítani az odaégett zsír- és ételmaradványokat. A kívánt hőmérséklet elérése után kapcsold ki a sütőt, és várj, hogy mérsékelt hőmérsékletre hűljön. Így már biztonságosan eltávolíthatod a szennyeződéseket.

A sütő tisztítása citrommal

A sütő tisztítása citrommal egy másik lehetőség, amely nagyanyáink kedvenc módszere volt. Bár a sütő tisztítása citrommal nem olyan hatékony, mint a fenti lehetőségek, előnye, hogy a zsír fellazítása mellett felszívja a szagokat is a sütőben. Egyszerűen tegyél vizet és 2-3 felszeletelt citromot egy tepsibe, majd kapcsold be a sütőt körülbelül 250 °C-on egy órára, vagy amíg a tepsiben lévő víz el nem párolog. Ezután tisztítsd meg a sütőt, mielőtt az teljesen kihűlne.

Hogyan tisztítsuk meg a sütőt mosogatógép-tablettával?

A sütő tisztítási módok közül egy másik a mosogatógép-tabletta használata. A jól bevált módszer az, hogy két mosogatószer-tablettát feloldunk langyos vízben, és az így kapott pasztával bedörzsöljük a sütő belsejét. A zsírok és a szennyeződésnek feloldódnak, és a sütő újra tisztán fog ragyogni.

Hogyan tisztítsuk a sütőt
A sütő tisztításakor csak puha szivacsot vagy rongyot használj, hogy a sütő belseje ne karcolódjon.

A sütő tisztítása lépésről lépésre 

Mi a legjobb módja a sütő tisztításának? Mielőtt nekilátnál az elektromos sütő tisztítás feladatának, érdemes két fontos alapelvet észben tartanod. Az alapszabály az, hogy a sütőt mindig melegen kell tisztítani, mert ez megkönnyíti a munkát. A tisztítószer tisztítóhatását is fokozza a sütő vagy a grill enyhe felmelegítése (kb. 30 °C-ra). Bár néha csábító lehet drótkefe vagy valamilyen éles, kemény tárgy után nyúlni, amikor a sütő belsejébe nézünk, ezt soha ne tegyük. A modern sütők és grillek speciális felülettel rendelkeznek, amely mechanikus tisztítással károsodhat. Ne használj agresszív vagy éles részecskéket tartalmazó tisztítószereket sem.

Hogyan tisztítsuk az elektromos sütőt - az eljárás 

  1. Először vedd ki a sütőből a tepsit és a rácsokat. A tepsiket mosd ki forró vízzel és mosószerrel, és hagyd megszáradni, amíg a sütő belsejét tisztítod. 
  2. A rácsok valószínűleg koszosak lesznek az égett zsírtól vagy ételdaraboktól. Ezért áztasd forró vízbe őket, majd mosd meg őket szivaccsal és mosószerrel. Egyszerűbb megoldás a sütőtisztító szer használata, amely a zsírt is könnyedén eltávolítja.
  3. Mielőtt elkezded a sütő belsejének tisztítását, melegítsd elő kissé, körülbelül 30 fokra. Ezután fújd be sütőtisztító szerrel a belső felületeket. Ne felejtsd el megtisztítani a sütőajtó üvegét.
  4. A permetezés után általában sűrű hab képződik, amely tapadó bevonatot képez, és alaposan feloldja a zsírt és a makacs odaégett ételmaradékokat. Elegendő idő elteltével alaposan töröld le a szennyeződéseket és a habmaradványokat nedves ruhával, kesztyűt használva. 
  5. A sütő tisztítás során ne feledkezz meg a kezelőgombokról és kapcsolókról. Ezeket megtisztíthatod, miközben a sütő belsejében lévő lerakódások feloldódnak. Használhatsz hozzá egy régi fogkefét némi mosószerrel. 

A gőzsütők tisztítása

A gőzsütők egyre népszerűbbek. Számos előnyük van, amelyek közül az egyik, hogy nem koszolódnak annyira. Ettől függetlenül a rendszeres karbantartás elengedhetetlen, ha biztosítani akarjuk a gőzsütő megfelelő működését és hosszú élettartamát. Ez nemcsak a sütő belsejének és az üvegajtónak a tisztítását foglalja magában, hanem a vízkő megelőzését vagy eltávolítását is. A gőzsütő vízkőmentesítő ezt a célt szolgálja, mivel hatékonyan, de kíméletesen vízkőmentesíti a gőzsütőt. A teljes körű ápoláshoz a gőzsütő tisztító készlet a tökéletes megoldás, mely egy vízkőoldót és egy spray-t tartalmaz, amely megtisztítja a sütőt az ételmaradékoktól és a zsírtól. A készlethez egy speciális kendő is tartozik, amely alapos, karcolásmentes tisztítást tesz lehetővé.

Hogyan tisztítsuk a sütőt Hogyan tisztítsuk a sütőt
Teljes gőzsütő ápoló készlet, amely gőzsütő vízkőoldót, tisztítóspray-t és egy speciális kendőt tartalmaz az alapos és kíméletes tisztításhoz. 
i Inspirációt keresel új és ízletes receptekhez? Nemcsak recepteket, hanem egyéb, főzéssel, gasztronómiával kapcsolatos cikkeket is találhatsz magazinunkban: Főzzünk az Alzával

Az öntisztító sütő megtisztítja magát

Mi a legegyszerűbb módja a tisztításnak? Amikor a sütő önmagát tisztítja, tehát az öntisztító sütő. Ha új sütő vásárlását tervezed, és nem szeretnél a tisztításával bajlódni, akkor az öntisztító funkcióval rendelkező sütő a megfelelő megoldás. Kétféle öntisztító sütő közül választhatsz: pirolitikus vagy katalitikus öntisztító sütők. 

Pirolitikus sütőtisztítás

A pirolitikus tisztítás vagy pirolízis olyan fizikai-kémiai folyamat, amelyben a szerves és szervetlen anyagok hőre lebomlanak és termikusan szétválnak. A pirolitikus sütők belső falai öntisztító betétekkel vagy panelekkel és speciális zománcozott felülettel vannak ellátva. A pirolitikus tisztításhoz egyszerűen nyomj meg egy gombot, és a sütőben a hőmérséklet 500 °C-ra emelkedik. Ezen a magas hőmérsékleten az odaégett és rászáradt ételmaradékok hamuvá égnek, amelyeket egyszerűen törölj le egy nedves ruhával (ideális esetben, amíg a sütő még kissé meleg). A teljes pirolízis körülbelül másfél órát vesz igénybe. 

Katalitikus sütőtisztítás

A katalitikus sütő falai speciális porózus anyagból készülnek, amely felszívja a zsírt és más szennyeződéseket. A katalitikus tisztítással nem kell a sütőt magas hőmérsékletre melegíteni. Az öntisztítás minden alkalommal megtörténik, amikor 200 °C-nál magasabb hőmérsékleten sütsz. A szennyeződések oxidálódnak, vízgőzzé alakulnak és teljesen eltűnnek. Ez szinte álom azoknak, akik teljesen el akarják kerülni a sütő tisztítását. Hozzá kell azonban tenni, hogy a katalitikus falakat néhány év elteltével újakra kell cserélni.  

Jak vyčistit troubu Jak vyčistit troubu
Ha öntisztító funkcióval rendelkező sütőt vásárolsz, soha többé nem kell aggódnod a koszos sütő tisztítása miatt. A pirolitikus sütőtisztítás vagy katalitikus sütőtisztítás funkcióval felszerelt sütő önmagát tisztítja.

Hogyan válasszunk sütőt 

Új konyhádba keresel sütőt, vagy kezd kiöregedni a régi sütőd, és mindenképp új, modernebb sütőn gondolkodsz? Bármi okból is legyen szükséged új sütőre, a kiválasztása nem lesz könnyű feladat. Ez egy hosszú évekre szóló fontos befektetés, és a különböző sütőtípusok, modern technológiák és funkciók széles választéka miatt nem könnyű eldönteni, hogy melyik sütőt válasszuk. Mit kell figyelembe venni egy új sütő kiválasztásakor? Milyen előnyei vannak az egyes sütőtípusoknak? Milyen modern funkciókat és technológiákat kínálnak a mai sütők, és melyekre lesz szükség a te konyhádban? Minden fontosat megtudhatsz cikkünkből - Hogyan válassz beépíthető sütőt.

i Szintén érdekelhet:

Új sütő vásárlásán gondolkodsz? Meleglevegős sütőn, gőzsütőn vagy mikrohullámú sütőn? Vagy talán egy intelligens sütőn, amely mindent magától elintéz? Válaszd azt, amelyik leginkább megfelel az igényeidnek és vágyaidnak.

4,8
INDESIT IFW 6834 IX
Beépíthető sütő - mérete 59,5 × 59,5 × 55,1 cm (Ma×Sz×Mé), űrtartalma 71 l, felszereltség grill, alsó sütés, forrólevegős, kiolvasztás funkció, légkeverés, függő rácsok, 2750 W teljesítmény, időzítő és hűtőrendszer, A energiaosztály, tápkábel csatlakozó nélkül mellékelve, beszereléséhez villanyszerelő szükséges
79 890 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: INDTR002
5,0
BOSCH HBG5780S6
Beépíthető sütő - mérete 59,5 × 59,4 × 54,8 cm (Ma×Sz×Mé), űrtartalma 71 l, felszereltség grill, felső, alsó sütés, forrólevegős, kiolvasztás funkció, légkeverés, függő rácsok, 3600 W teljesítmény, gyerekzár, kijelző, elektronikus hőmérséklet-szabályozás, hűtőrendszer, csillapított ajtózárás és nagyméretű grill, Wi-Fi kapcsolat, Home Connect kompatibilis, pirolitikus tisztítás, A energiaosztály, tápkábel csatlakozóval mellékelve
260 390 Ft
Raktáron 4 db
Termékkód: BOTR019
5,0
GORENJE BCS747S34X PureSteam
Beépíthető sütő - mérete 59,5 × 59,5 × 54,6 cm (Ma×Sz×Mé), gőz, űrtartalma 73 l, felszereltség gyors előmelegítés funkció, grill, kiolvasztás funkció, teleszkópos sütősín, 3400 W teljesítmény, időzítő, hűtőrendszer, csillapított ajtózárás, nagyméretű grill és belső világítás, 3 tepsi és 1 rács a csomagban, A+ energiaosztály, tápkábel csatlakozóval mellékelve
260 990 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: GORTR002
4,9 13×
WHIRLPOOL OAKZ9 6200 CS IX
Beépíthető sütő - mérete 59,5 × 59,5 × 56,4 cm (Ma×Sz×Mé), űrtartalma 73 l, felszereltség gyors előmelegítés funkció, grill, forrólevegős, statikus sütés, légkeverés, függő rácsok, 3650 W teljesítmény, 3 rétegű üvegajtó, időzítő, gyerekzár, kijelző, érintéses vezérlés, elektronikus hőmérséklet-szabályozás, ujjlenyomat elleni felület, hűvös sütőajtó, csillapított ajtózárás és belső világítás, A+ energiaosztály, tápkábel csatlakozó nélkül mellékelve, beszereléséhez villanyszerelő szükséges
137 890 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: WHTR008
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ