Hogyan tisztítsuk ki a szárítógépet (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK)

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A ruhák szárítása a szárítógépben gyors és szinte erőfeszítés mentes. Minden szárítás során azonban por, textilszálak és mosószer-maradványok telepednek le a szárítógépben, amelyek felhalmozódása nem csak a megszárított ruhanemű minőségét és illatát, hanem a szárító teljesítményét és fogyasztását is befolyásolják. Ezért a rendszeres karbantartás nagyon fontos. De tudod, hogyan kell tisztítani a szárítógépet? Vagy mit tegyünk, ha a szárítógépből származó ruhanemű nem illatos? Mindezt megtudhatod cikkünkben.

Hogyan tisztítsuk ki a szárítógépet

Hogyan tisztítsuk ki a szárítógépet – TARTALOM

  1. Miért elengedhetetlen a szárítógép tisztítása
  2. Hogyan tisztítsuk ki a szárítógépet - lépésről lépésre
  3. Mit tehetünk, ha a szárítógépből kiemelt ruhanemű nem illatos

Miért elengedhetetlen a szárítógép tisztítása

Új készülék vásárlása során ismernünk kell a szükséges karbantartás folyamatát is. A szárítógép, valamint más készülékek rendszeres tisztítása elengedhetetlen a nagy teljesítmény és az optimális energiafogyasztás fenntartásához. Megfelelő gondossággal elvégezve minimalizálja a hibák előfordulását, és ezzel meghosszabbítja a szárítógép élettartamát.

A szárítógép tisztítása azonban nem csak az üvegajtó fényesítését és a rozsdamentes acél dob karbantartását foglalja magában. A legfontosabb alkatrészek a készülék belsejében találhatóak. Az elülső és az alsó szűrők kiszűrik a legtöbb szennyeződést - ha eltömődnek a textilszálaktól és mosószer-maradványoktól, ez lesz a leggyakoribb ok, amely miatt a ruhanemű nem illatozik, miután kiemeled a szárítógépből. Ezenkívül a piszok gyakran magában tartja a nedvességet, ideális környezetet teremtve a penész kialakulásához. Fontos továbbá a szárítógép kondenzátorának (esetleg párologtatójának) megtisztítása és a kondenzációs tartály rendszeres kiürítése, ha a kondenzációs szárítógép nincs csatlakoztatva a szennyvízelvezető rendszerhez.

Hogyan tisztítsuk ki a szárítógépet
A szárító tisztítása során figyelmet igénylő alkatrészek a készülék belsejében találhatóak.

Ha hosszabb ideig nem foglalkozol a tisztítással, megjelenik a szárító szaga, és a ruhanemű egyenetlenül szárad, amellett, hogy a károsodását is kockáztatod. Az az elképzelés, miszerint a baktériumok és gombák a szárítás során visszakerülnek a puha és friss ruhaneműkbe, egyértelműen elriaszt attól, hogy a karbantartást elhanyagold.

Hogyan tisztítsuk ki a szárítógépet - lépésről lépésre

A légkivezetéses vagy hőszivattyús szárítógépeket ma már nem használják széles körben a szokásos háztartásokban, ezért az alábbi szárítógép tisztítási tippek a kondenzációs szárítókra fognak vonatkozni. Az egyes alkatrészek elhelyezkedése típustól és gyártótól függően eltérhet, ezért vásárláskor ne felejtsd el megnézni a kézikönyvet. Tisztítás előtt minden esetben kapcsold ki a szárítógépet, és húzd ki a csatlakozódugót.

A szárítógép szűrőjének tisztítása

Leggyakrabban a szűrőket fogod tisztítani. Kétféle szűrőt különböztetünk meg:

A felső porszűrőt (vagy a textilszál szűrőt) ideális esetben minden szárítás után meg kell tisztítani. Itt fennakadnak az apró szálak, textilmaradványok és egyéb szennyeződések, amelyek a különféle mikroorganizmusok fészkeként funkcionálhatnak. Könnyen megközelíthető elem, leggyakrabban közvetlenül az ajtó előtt találhatjuk meg. A durva szennyeződések eltávolításához elegendő a kezed vagy egy nedves kendő, a finomabb szennyeződésekhez és porhoz pedig használj porszívót.

szárítógép szűrőjének tisztítása Hogyan tisztítsuk a szárítógép szűrőjét
A felső szűrő eltávolítása egyik típusú szárító esetében sem nehéz. Karbantartása tehát mindössze néhány perc kérdése.
i Ha a felső szűrőbe beleragadtak a mosószer vagy öblítőszer maradványok, kefét és langyos vizet használhatsz a tisztításához.

Az alsó szűrőt a készülék alsó részén találod, általában egy műanyag burkolat mögött van elrejtve. Legtöbbször molitán habszivacsot találhatsz itt, amelynek köszönhetően a szűrő megfogja a legfinomabb szennyeződéseket, amelyeket a textilszálak felső szűrője nem szűrt ki. Kisebb szennyeződés esetén egyszerűen porszívózd ki az alsó szűrőt és a habszivacsot porszívóval, öblítsd le langyos, folyó vízzel, hogy megtisztítsd a makacs szennyeződésektől, majd hagyd alaposan megszáradni, mielőtt visszatennéd a szárítóba. A modern szárítógépek a szűrő tisztítására felhívó jelzőfénnyel figyelmeztetnek a karbantartás szükségességére, de a tökéletesen száraz és illatos ruhákért javasoljuk a gyakoribb tisztítást.

A szárítógép dobjának tisztítása

A szárító rendszeres tisztítása során ne felejtsd ki a dobot és az ajtó körüli tömítést. Használj nedves törlőkendőt, nem abrazív tisztítószerrel.

A kondenzációs tartály tisztítása

A kondenzációs szárítógépek általában kondenzációs tartályokkal felszereltek, amelyekkel csak akkor kell foglalkozni, ha a szárítógépet nem a szennyvízcsatornához csatlakoztattuk. Ha nem engedjük le a vizet a szárítóból, akkor gondolnunk kell arra, hogy rendszeresen kiürítsük a vizet a kondenzációs tartályból. A legtöbb modern szárítógép figyelmeztetni fog a feltöltődött kondenzációs tartályra, de tanácsos minden szárítási ciklus után kiüríteni azt, valamint megtisztítani a szűrőt. Néhány nap alatt ugyanis a tartályban álló víz a mikroorganizmusok táptalajává válik, és szaporodásuk, valamint a penészképződés mellett a szárítóból származó kellemetlen szag is megjelenhet.

Szárítógép szűrőinek tisztítása - alsó szűrő Kondenzációs tartály kiürítése
Hozzáférés az alsó szűrőhöz (balra). Kondenzátor tartály helye (jobbra).

A szárítógép párologtatójának tisztítása

A felmelegített levegő a dobból az párologtatóba kering, de előtte áthalad egy szűrőrendszeren, amelyek feladata a ruhaneműkből felszabaduló szennyeződések kiszűrése. Azok a szennyeződések, amelyek ezen áthaladnak, a párologtatón ragadnak meg. Az eltömődése azonban megnöveli az energiafogyasztást vagy a ruhanemű egyenetlen száradását okozhatja. Ezeket a kellemetlenségeket megelőzheted a párologtató rendszeres tisztításával, amelyet a szennyeződéseknek megfelelően, a kondenzátor karbantartásával együtt kell elvégezni.

A szárítógép kondenzátorának tisztítása

Egy másik komponens, amellyel a szárítógép tisztítása során foglalkoznunk kell, a kondenzátor vagy a hőcserélő. Minden hőszivattyúval ellátott kondenzációs szárítógépben megtalálható, általában a készülék alján található műanyag fedél alatt, közvetlenül a párologtató mögött. Létezik öntisztító kondenzátorral ellátott kondenzációs szárítógép is, amelyek karbantartására egyáltalán nincs szükség.

A szárítógép kondenzátorát havonta legalább egyszer meg kell tisztítanod a szárítási gyakoriságnak megfelelően. A karbantartás attól függően változik, hogy fűtőtesttel vagy hőszivattyúval rendelkező szárítógépről van-e szó:

  1. A fűtőtesttel ellátott kondenzációs szárítógép rendszerint eltávolítható kondenzátorral rendelkezik, ami nagymértékben leegyszerűsíti a karbantartását. Kimoshatod folyó vízzel, vagy átfújhatod kompresszorral.
  2. Viszont a hőszivattyúval rendelkező kondenzációs szárítógépek esetében előfordul, hogy a párologtató a kondenzátorral összekapcsolva vane elhelyezve egy nem eltávolítható blokkban, ami kissé megnehezíti karbantartást. Így nélkülözhetetlen lesz a porszívó, amelyet szintén egy kis kefével ellátott szívófejjel kell felszerelni, amelyet például a billentyűzetek tisztítására használnak. Ha a kondenzátor eltömődött, és a porszívózás nem hatékony, bízd a tisztítást szakértőkre.
i

A hőszivattyúval ellátott szárítógép vagy a fűtőtesttel ellátott kondenzációs szárítógép a jobb?

Valójában mindkét szárítógép típus kondenzációs. A hőszivattyús szárítógép nem enged ki annyi hőt és nedvességet a környezetbe, beszerzése drágább, de energiahatékonyabb, mint a hőszivattyú nélküli szárítógép.

A páratartalom-érzékelő tisztítása

Leggyakrabban a szárító ajtaján találod meg a páratartalom-érzékelőt. A feladata, hogy megbizonyosodjon a ruhanemű megfelelő szárításáról. Ha nem tiszta, akkor a szárítógép teljesítménye csökken és a szárítási idő meghosszabbodik. Felületén gyakran rakódik le a vízkő, ezért egyszer-egyszer puha szivaccsal érdemes megtisztítani. Kerüld a drótkefe és az abrazív anyagok használatát, amelyek károsíthatják az érzékelőt. A vízkő képződését megakadályozhatod a szárítógépekhez használatos vízlágyítók alkalmazásával.

i A mosó-szárítógép tisztítása gyakorlatilag megegyezik a kondenzációs szárítógép karbantartásával.

Mit tehetünk, ha a szárítógépből kiemelt ruhanemű nem illatos

#1 Biztosítsd a szárítógép megfelelő elhelyezését és a levegő ellátását

A szárítógépnek egyszerűen friss levegőre van szüksége. A szárítás során ugyanis meleg és száraz levegőt bocsát ki, és a nem megfelelő szellőztetés csökkentheti a szárítási hatékonyságot. Kis és hideg helyiségekben a penészedés veszélye is fennáll. Ezért a szárítási ciklus alatt hagyd nyitva az fürdőszoba vagy a helyiség ajtaját, ahol a szárítógép található - a modern kondenzációs szárítógépek számára általában elegendő az ilyen jellegű légcsere.

i Szárítás után hagyd nyitva a dob ajtaját, hogy a szárító gyorsabban lehűljön és jól megszáradjon, ami csökkenti a penésznek és baktériumoknak kedvező nedves környezet kockázatát.
A szárítógépből kiemelt ruhanemű nem illatos
A szárítógép elhanyagolt tisztításának következményei nem sokat váratnak magukra. A ruhák kellemetlen szaga mellett a szárítógép csökkent teljesítményére vagy nagyobb fogyasztására is számíthatsz.

#2 A szárítógép nem karbantartásmentes készülék, rendszeresen tisztítsd ki

A szárítógép karbantartása nem igényes, csak gondolni kell rá. A szárítógép szűrőinek rendszeres tisztításának magától értetődőnek kell lennie. Csak töröld le nedves kézzel, vagy öblítsd le folyó víz alatt. Időnként porszívózd ki vagy mosd el a szárító kondenzátorát vagy párologtatóját, és ha nincs csatlakoztatva a szennyvízcsatornához, akkor a kondenzvizet is rendszeresen ki kell ürítened.

#3 Vigyázz a késleltetett indítással

A késleltetett indítás funkció alattomos lehet, ha az időzítés nem megfelelő. Fel kell ismerned, hogy nagy valószínűséggel nedvesen fogod behelyezni a dobba a ruhaneműt. Ez a zárt szárítóban néhány óra elteltével egyszerűen dohossá válik (ez természetesen függ a ruhanemű mennyiségétől és anyagától, a mosás hőmérsékletétől vagy a szárító típusától). Ha a szárítóból kiemelt ruhaneműnek nincs illata, akkor fontold meg, hogy a talán hosszú késleltetett indítás funkció a ludas.

Szagok a szárítógépben
Jobb alaposan átgondolni a késleltetett indítást, hogy az ne eredményezzen dohos, rossz szagú ruhaneműt.

#4 Használj illatokat és illatos törlőkendőket a szárítógépben

Az öblítő nem felel meg a szárítóban való használatra. Olyan ruhaneműkkel történő felhasználására, amelyek aztán a szárítóba kerül, egyáltalán nincs szükség. Épp ellenkezőleg. Az öblítőszer ismételt használata eltömíti a szárítógépet, amely ennek következtében tönkremegy. Ezenkívül valószínű, hogy szárítás közben kifújja a ruhaneműből az illatot. Ezért az öblítő helyett próbáld ki a szárítógéphez alkalmas illatokat és illatos törlőkendőket.

Illatos törlőkendők a szárítóba

Az illatos törlőkendők az egyik elérhető megoldásnak számítanak a ruhaneműk illatosítására. Könnyen kezelhetőek, szárítás előtt csak tedd be a ruhaneművel együtt a dobba, és a ciklus végén dobd ki őket. Szárításkor a kendőből származó illat eloszlik és mélyen behatol a ruhaneműbe, ami hosszan tartó frissességet eredményez. Előnye az illatanyagok széles választékának elérhetősége, viszont hátrányt jelenthet, hogy az egyszeri használatuk miatt nem túl környezetbarátak.

iA mosószerek megfelelő adagolása szintén fontos. Ha túlzott mértékben használod őket, a maradványok ott maradnak a ruhaneműben, és a szűrők eltömődnek a szárítás során. Ezután nagy mértékben kell eltávolítanod a port a szárítóból.

Illatok a szárítógépbe

A nem környezetkímélő eldobható kendők helyett a szárítógépben alkalmazható szilárd illatok tűnnek megfelelőbb megoldásnak. Nem elég, hogy 20 vagy akár 50 ciklusig is kitartanak, ugyanakkor nem kell gondolkodnod azon, hogy az illatot minden egyes szárításkor hozzáadd a ruhaneműkhöz. A több hetes élettartamnak köszönhetően például téli és nyári illatokat is vásárolhatsz.

#5 Ne töltsd túl a szárítót ruhaneműkkel

Fontos, hogy ne töltsd túl a készüléket, hogy a ruhaneműk mindig egyenletesen száradjanak, és hosszú idő után se váljanak dohossá, amikor a ciklus befejezése után a szárítógépben hagyod őket. A kellemetlen szag mellett valószínűleg gyűrött és szó szerint élettelen ruhát emelnél ki a szárítógépből.

A puha ruhaneműt tovább támogathatja a szárítóba helyezhető labda, amely biztosítja a szálak természetes puhaságát és hatékony hőátadást. Ennek eredményeként akár 25%-kal is csökkenhet a szárítási idő, ezzel csökkentve az áramfogyasztás költségeit.

szagok a szárítógépből
A szárítógépbe helyezhető labdák akár 25%-kal is lerövidítik a száradási időt, ráadásul szépen felpuhítják a ruhaneműt.
i Érdekelhet még:

A szárítógéppel nem kell aggódnod a ruhaneműk állandó kiteregetése és vasalása miatt. Annak érdekében, hogy mindig tökéletesen száraz és szagtalan ruhákat kapj, ne becsüld alá a szárítógép rendszeres tisztítását. Most már tudod, hogy ez nem tudomány.

4,9 39×
BOSCH WQG233D0BY
Szárítógép - kondenzációs, szabadonálló, A+++ energiaosztály, A szárítási hatékonyság, 8 kg szárítási kapacitás, zajszint 64 dB, becsült éves energiafogyasztás 176 kWh, lefolyóhoz csatlakoztatható, késleltetett indítás, hőszivattyú, kijelző, gyorsprogram, belső világítás, gyűrődésgátló rendszer és gyerekzár, mérete 84,2 × 59,8 × 59,9 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 56,163 kg, kondenzvíz tartály és lefolyó csatlakozó készlet a csomag része
Leárazás -30 %
242 030 Ft 349 900 Ft
Raktáron
Termékkód: BOSU025
4,9 28×
SAMSUNG DV80T5220AW/S7
Szárítógép - kondenzációs, szabadonálló, A+++ energiaosztály, B szárítási hatékonyság, 8 kg szárítási kapacitás, zajszint 63 dB, becsült éves energiafogyasztás 176 kWh, lefolyóhoz csatlakoztatható, késleltetett indítás, hőszivattyú, kijelző, gyorsprogram, belső világítás, gyűrődésgátló rendszer, választható ajtónyitási irány, gyerekzár és mobil vezérlés, Wi-Fi csatlakozás, SmartThings kompatibilis, távirányítás, programok felvétele, állapot infó, fogyasztás figyelés, hangvezérlés és mobilalkalmazás, mérete 85 × 60 × 60 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 50 kg, kondenzvíz tartály és lefolyó csatlakozó készlet a csomag része
267 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: SASU018
BOSCH WQG233D1BY Serie 6 - Szárítógép Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 30×
BOSCH WQG233D1BY Serie 6
Szárítógép - kondenzációs, szabadonálló, A+++ energiaosztály, A szárítási hatékonyság, 8 kg szárítási kapacitás, zajszint 64 dB, becsült éves energiafogyasztás 176 kWh, lefolyóhoz csatlakoztatható, késleltetett indítás, hőszivattyú, kijelző, gyorsprogram, gyűrődésgátló rendszer és gyerekzár, mérete 84,2 × 59,8 × 59,9 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 53,763 kg, lefolyó csatlakozó készlet nem a csomag része, kondenzvíz tartály a csomag része
352 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: BOSU024
4,8 39×
SAMSUNG DV90T5240AE/S7
Szárítógép - kondenzációs, szabadonálló, A+++ energiaosztály, B szárítási hatékonyság, 9 kg szárítási kapacitás, zajszint 63 dB, becsült éves energiafogyasztás 194 kWh, lefolyóhoz csatlakoztatható, késleltetett indítás, hőszivattyú, kijelző, gyorsprogram, belső világítás, gyűrődésgátló rendszer, választható ajtónyitási irány, gyerekzár és mobil vezérlés, Wi-Fi csatlakozás, SmartThings kompatibilis, távirányítás, programok felvétele, állapot infó, fogyasztás figyelés, hangvezérlés és mobilalkalmazás, mérete 85 × 60 × 60 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 50 kg, kondenzvíz tartály és lefolyó csatlakozó készlet a csomag része
284 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: SASU014
SAMSUNG DV90T5240AX/S7 - Szárítógép Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,8 39×
SAMSUNG DV90T5240AX/S7
Szárítógép - kondenzációs, szabadonálló, A+++ energiaosztály, B szárítási hatékonyság, 9 kg szárítási kapacitás, zajszint 63 dB, becsült éves energiafogyasztás 194 kWh, lefolyóhoz csatlakoztatható, késleltetett indítás, hőszivattyú, kijelző, gyorsprogram, belső világítás, gyűrődésgátló rendszer, választható ajtónyitási irány, gyerekzár és mobil vezérlés, Wi-Fi csatlakozás, SmartThings kompatibilis, távirányítás, programok felvétele, állapot infó, fogyasztás figyelés, hangvezérlés és mobilalkalmazás, mérete 85 × 60 × 60 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 50 kg, kondenzvíz tartály és lefolyó csatlakozó készlet a csomag része
312 690 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: SASU015
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ