Hogyan tisztítsuk meg a páraelszívót (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK)

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

A szennyezett és zsíros páraelszívó eléggé visszataszító. Ám ez nem "csak" esztétikai probléma. Az így eltömődött páraelszívó az alap funkcióit sem tudja ellátni. Az ilyen készülékek a párát és a főzés közben keletkező szagokat is elszívják. Ha szeretnéd, hogy a lehető leghatékonyabban végezze a dolgát, nem szabad alábecsülnöd a karbantartási igényét. Emellett, ha recirkulációs páraelszívód van, a szűrő rendszeres tisztítása abszolút alapvető fontosságú. Szerencsére, a páraelszívó tisztítása nem bonyolult művelet. Utasításainkat követve rendszeresen karbantarthatod a készülékedet. Tanácsokkal és tippekkel látunk el arra vonatkozóan, hogy hogyan végezd a tisztítást, hogy ne csak kívülről, de belülről is tiszta legyen, és hatékonyan teljesíthesse a feladatát.

Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót

Hogyan tisztítsuk meg a páraelszívót – TARTALOM

 1. Miért kell megtisztítani a páraelszívót?
 2. A páraelszívó külső felületének tisztítása
 3. Hogyan tisztítsuk meg a páraelszívó szűrőjét
 4. Összeszerelés - a páraelszívó telepítése
 5. Milyen páraelszívó alkalmas a konyhádba

Miért kell megtisztítani a páraelszívót?

A páraelszívót szagelszívónak is nevezik, ám amint eltömődik, nem fog szívni és funkcionalitása lecsökken. A nem kívánt pára és szagok pedig a konyhában maradnak. A páraelszívó, azonban, nem csak a főzés során keletkezett párát szívja el. Ha gáztűzhelyed van, a nitrogén-dioxidot is eltávolítja a helyiségből, amely a gáz égése során keletkezik. Egy páraelszívóval a tűzhely körül kialakuló hőtől is megszabadulhatsz. Tehát a páraelszívó tisztítását nem éri meg elhanyagolni.

Ha a páraelszívó tisztításáról szeretnénk beszélni, az egész tisztítási folyamatot két részre kell osztanunk. A külső rész tisztítása széppé és kellemessé teszi a készülék megjelenését. A páraelszívó szűrőjének tisztítása hozzájárul, hogy főzés közben hatékonyan végezze a dolgát.

A páraelszívó külső felületének tisztítása

A páraelszívó külső felületét javasolt havonta 1x megtisztítani, hogy megszabadítsuk a zsírlerakódásoktól. A tisztítás során soha ne használjunk agresszív tisztítószereket, különösen klorint vagy alkoholt, vagy különféle oldószereket. Ugyanígy kerüljük az éles tárgyakat a rászáradt szennyeződések eltávolításához, különben megsérthetjük a készüléket. Használjunk puha törlőkendőt vagy szivacsot. Drótkefét soha. A lakkozott felületet meleg vízzel és tisztítószerrel tisztítsuk.

Hogyan tisztítsunk rozsdamentes acél páraelszívót

Ha rozsdamentes acél páraelszívód van, ügyelj rá, hogy se mechanikusan, se vegyileg ne sértsd meg a króm-oxid réteget, amely megakadályozza, hogy oxigén kerüljön az acélba, és ezáltal biztosítja, hogy az ne korrodálódjon. A felületet rozsdamentes acélhoz alkalmas tisztítószerbe vagy meleg vízbe és tisztítószerbe áztatott, puha törlőkendővel töröld át. A felület kifényesítéséhez ideális esetben használj parafinn alapú terméket, amely láthatatlan ujjlenyomatálló réteget hoz létre, miközben felszámolja a lerakódott port. A rozsdamentes acél csapokhoz vagy mosogatókagylókhoz való tisztítószerek nem alkalmasak a rozsdamentes acél páraelszívó megtisztításához.

Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót
A rozsdamentes acél burkolatot csak puha törlőkendővel és rozsdamentes acél felületekhez alkalmas tisztítószerrel tisztítsd meg, amely nemcsak eltávolítja a szennyeződéseket, hanem védőréteget is képez az ujjlenyomatok ellen.

Hogyan tisztítsuk meg a páraelszívó szűrőjét

A páraelszívó tisztításának második része a páraleszívó szűrőjének megtisztítása. Minden egyes szagelszívó és recirkulációs páraelszívó zsírszűrővel van felszerelve, a legtöbb esetben fém verzióval. De textil szűrővel is találkozhatsz. Emellett a recirkulációs páraelszívók szénszűrővel is büszkélkedhetnek. Szóval hogyan is kell megtisztítani a páraelszívók szűrőjét?

Hogyan tisztítsuk meg alaposan a páraelszívó belsejét - a zsírszűrő tisztítása

 • Fém zsírszűrő – a főzés során a páraleszívóba távozó gőz is tartalmaz zsírrészecskéket, amelyeket a fém zsírszűrőknek meg kell fogniuk, hogy ne juthassanak be a motorba. A fém zsírszűrők moshatóak, és a tisztításuk legegyszerűbb módja, ha mosogatógépbe helyezed azokat. De akár meleg vízzel és tisztítószerrel is megtakaríthatod. Alapos szárítást követően helyezd vissza szűrőt. A fém zsírszűrők a páraelszívó teljes élettartamát végigszolgálják. A fém zsírszűrőket havonta 1x tisztítsd.
 • Textil zsírszűrők – ugyanazt a funkciót látják el, mint a fém zsírszűrők, és az olcsóbb modellekben találhatóak meg. A textil zsírszűrők tisztítását kb. 100 órányi használat után javasoljuk. Egyszer kézzel is átmoshatod, ám egy mosás után valószínűleg elszakadnak, és ebben az esetben ki kell cserélni őket. A textil zsírszűrőket pótalkatrészként árusítják.
i Ha a páraelszívó szűrőjét a rászáradt zsír erősen eltömítette, a tisztításhoz használj szóda-bikarbónát, amely hagyományos és jól bevált háztartási segítőtársnak számít. Oldd fel a szóda-bikarbónát meleg vízben, és áztasd bele a szűrőt. Hagyd úgy, amíg tiszta nem lesz.
Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót
Csak egy tiszta páraelszívó képes eltüntetni a főzés közben keletkező gőzt és zsírmaradványokat.

Páraelszívó szénszűrőjének tisztítása

A belső keringetésű páraelszívókban szénszűrőkkel találkozhatsz. A klasszikus szénszűrőt kézzel, meleg vízben (ha a szűrő műanyag keretbe van fogatva, távolítsd el) vagy mosogatógépben 65°C-on tisztítsd meg, de ne helyezz mellé semmilyen edényt. Majd szárítsd tíz percen keresztül elektromos sütőben 100°C-on vagy a radiátoron. A szénszűrőt két vagy három havonta egyszer (kb. 200 órányi használat után) kell megtisztítani. Attól függően, hogy milyen gyakran használod a páraelszívót, évente egy-két alkalommal cseréld ki a szénszűrőt. Ellenkező esetben nem fogja tudni ellátni a funkcióját, és többé nem szívja el a szagokat.

Szűrő aktív szénnel

Ha a recirkulációs páraelszívód aktív szénszűrővel van ellátva, tisztítsd havonta egyszer (a használat intenzitásától függően) mosogatógépben a legmagasabb hőmérsékleten, általános mosogatószer segítségével. Ne helyezz semmilyen edényt mellé a mosogatógépbe. A tisztítás után szárítsd meg elektromos sütőben 100 °C-on 10 percig, hogy újraaktiváld. Az aktív szénszűrőt normál használat esetén három évente érdemes cserélni.

XAVAX szűrő aktív szénnel és telítettség jelzővel páraelszívóhoz
Egyes szűrők olyan indikátorokkal vannak ellátva, amelyek színváltoztatással jelzik, ha a szűrő teljesen telítődött és eljött a csere ideje. Például a XAVAX szűrő aktív szénnel páraelszívóhoz.

Összeszerelés - a páraelszívó telepítése

Akár új konyhát rendezel be, akár a régit újítod fel, az új páraelszívót mindenképpen csatlakoztatnod kell. Ha úgy döntesz, hogy te magad rakod össze, adunk hozzá néhány tippet.

A páraelszívó megfelelő magassága

Páraelszívó telepítésekor nagyon fontos az elhelyezési magasság. A cél a lehető legmagasabb elszívási hatékonyság, tekintettel a tűzhelytől való biztonságos távolságra. A páraelszívó magassága a tűzhelyed típusától függ. Az elektromos tűzhelyek optimális magassága 65 cm, míg a gáztűzhelyeké 75 cm. A lejtett üvegű modelleknél ez a magasság valamivel kevesebb lehet. Azt is figyelembe kell venned, hogy hogyan tudod megfelelően és biztonságosan kezelni a tűzhelyet.

Belső keringetésű páraelszívó telepítése

belső keringetésű páraelszívók telepítése nagyon egyszerű. Akaszd a páraelszívót a felső konyhaszekrény alá vagy a tűzhely feletti helyre az ajánlott magasságban. Majd csatlakoztasd a hálózathoz. Az elkövetkező hónapokban és években ne felejtsd el rendszeresen cserélni a szűrőt.

Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót
A piacon kimeríthetetlenül sok recirkulációs páraelszívó található, amely megfelel minden konyhai egység kialakításának.

Kürtős páraelszívó telepítése

Páraelszívó választásakor gondold át, hová helyeznéd a készüléket és hová csatlakoztatnád. A páraelszívó nem csak a főzés során keletkező gőztől és szagoktól, de a tűzhely által generált hőtől is megszabadít. Azonban, ha a páraelszívót a kémény bejáratától (füstgázakna) távol kell elhelyezni, akkor a belső keringetésű készülék jobb választás lesz.

Továbbá számíts rá, hogy a kürtő bármely irányú derékszöge kb. 30%-kal vagy többel csökkenti a páraelszívó teljesítményét, miközben növeli a zajszintet. Ezért ne feledd, hogy a kürtő csövének a lehető legrövidebbnek és a lehető legkevésbé hajtottnak kell lennie. A hajlítások maximális javasolt száma 2, ellenkező esetben megakadályozza az elszívott levegő szabad áramlását.

Páraelszívó telepítése előtt fontos, hogy először a kéményhez való csatlakozás legyen megoldva. A páraelszívók két kimenettel (oldalt és fent) rendelkeznek, így azt választhatod, amelyik a leginkább alkalmas a konyhaegységed kialakításához és a párakivezető elhelyezkedéséhez. Fedd le a nyílást, amelyet nem fogsz használni, a vásárláskor kapott borítással.

A megfelelő méretre is figyelj a csövek alapján. A kivezető cső ideális átmérője ugyanaz, mint a páraelszívóra telepített maximális átmérő. Leggyakrabban 120 vagy 150 mm-es átmérővel találkozhatsz. Az átmérők csökkentését nem javasoljuk, hiszen azzal a szívási teljesítmény csökkenését és a zajszint növelését kockáztatod.

Azt javasoljuk, hogy a páraelszívó elektronikai telepítését hagyd a villanyszerelőre, hogy elkerüld a lehetséges sérüléseket.

Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót Hogyan tartsuk tisztán a páraelszívót
kürtős páraelszívók nem csak a főzés során kialakuló gőzt és szagokat szívják el, de a tűzhely által generált hőt is. A keringetés lehetősége a legtöbb modell esetében magától értetődik. Azonban, a kürtős páraelszívók telepítése a legrövidebb és legközvetlenebb utat igénylik a kéményhez vagy a füstgázaknához.

Milyen páraelszívó alkalmas a konyhádba

Minden egyes konyha kialakítása különböző. És nem csak arra kell gondolnod, hogy hogyan illik majd a páraelszívó a konyhádba, de a praktikussági szempontokat is figyelembe kell venned. Számos páraelszívó típus közül választhatsz, így minden bizonnyal megtalálod azt, amelyik a legmegfelelőbb a konyhád számára.

i Hogyan válasszunk páraelszívót?
Tanácsra van szükséged, hogy melyiket válaszd? Kürtős, sziget, alap vagy kihúzós? Melyik a legalkalmasabb a konyhádba és milyen jellemzőkre kell odafigyelned? Az összes fontos információt megtalálod a Hogyan válasszunk páraelszívót című cikkünkbe.

Páraelszívó típusok

 • Kürtős – Kéményen vagy szellőzőaknán keresztül történő gőzelvezetésre tervezték. Ezért a lehető legrövidebb utat igényli a kéményhez, és elegendő helyet a telepítéshez a munkafelület felett. A kürtős páraelszívókat magas teljesítmény jellemzi, és nem csak a gőzt és a szagokat, de a hőt is képesek elszívni.
 • Belső keringetésű – Ha valamilyen okból kifolyólag az elszívott levegőt nem lehet kivezetni a lakásodból vagy a házadból, a legtöbb páraelszívó recirkulációt vagy szűrést alkalmaz. Mindössze annyi a dolgod, hogy szénszűrővel látod el a készülékedet. Elszívja a kellemetlen szagokat és aromákat, majd a megtisztított levegőt visszavezeti a helyiségbe.
 • Sziget – Ha a főzőlapodat és a munkafelületet egy úgy nevezett konyhaszigeten, azaz a konyha közepén alakítottad ki, akkor számodra egy sziget páraelszívó lesz a legjobb megoldás. A sziget páraelszívók nagy teljesítménnyel bírnak, hogy biztosítsák a nagyobb helyiségek páramentesítését.
 • Kihúzható – Egy diszkrét páraelszívó, amely a tűzhely feletti szekrénybe tolható vissza, és csak akkor látható, ha szükséged van rá. A teleszkópos páraelszívók a kisebb konyhákba alkalmasak, mivel általában nem rendelkeznek olyan nagy szívóteljesítménnyel.
 • Hagyományos – Kompakt páraelszívók a felső konyhaszekrény alá vagy a tűzhely feletti szabad területre tervezve. Kompakt kialakításuk és alacsonyabb teljesítményük miatt a kisebb konyhákban tesznek jó szolgálatot.
 • Beépíthető – A konyhaegységekbe történő beépítésre alkalmasak, amelynek köszönhetően tökéletesen olvadnak bele a konyha megjelenésébe. A beépíthető páraelszívók erőteljesek, és közepes vagy nagyobb konyhákba ajánlottak.
i Érdekelhet még

A páraelszívók a konyhák fontos részét képezik, mivel eltávolítják a főzés során keletkező gőzt, szagokat és veszélyes anyagokat. Ugyanakkor kiegészítik a konyhaegység megjelenését. Annak érdekében, hogy páraelszívód a lehető legtovább és megfelelően szolgáljon, ne felejtsd el rendszeresen karbantartani.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ