Gyümölcsfacsaró választásakor számos olyan szemponttal fogsz szembesülni, amelyeket figyelembe kell venni. Annak érdekében, hogy elkerüld a csalódást és pontosan az ízlésednek megfelelő gyümölcslevet készíthess, alaposan gondold meg, milyen terméket választasz. Nézd meg, hogy miben különböznek a csigás gyümölcsfacsarók és a gyümölcscentrifugák, és hogyan befolyásolják a gyümölcslé állagát. Az egyéb befolyásoló jellemzők, mint a facsarási sebesség és a felhasználói kényelem szintén fontosak.
A gyümölcsfacsarók teljesítménye kissé félrevezető lehet. A gyümölcscentrifugák mindig magasabb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a csigás példányok, de ez nem jelenti azt, hogy ez utóbbiak rosszabbak is. Egyszerűen csak eltérő mechanizmussal működnek, és mindkét típus különféle előnyöket tudhat a magáénak.
A csigás gyümölcsfacsarók számára elegendő a 150 W, habár 250 W-os vagy akár nagyobb teljesítményű masinákkal is találkozhatsz. A fordulatszám szintén alacsonyabb, percenként általában 100 fordulat a jellemző. Épp ezért a csigás gyümölcsfacsarók lassabbak a gyümölcscentrifugáknál, ám gyakran magasabb hozamúak és csendesebbek, ráadásul a lassabb oxidációnak köszönhetően a kifacsart gyümölcslé is hosszabb ideig megőrzi minőségét (hűtőszekrényben akár 24 óráig is tárolható).
A nagy sebességű gyümölcsfacsarók, azaz gyümölcscentrifugák esetében nagyobb a motorteljesítmény. Legalább 500 W-nak vagy többnek kell lennie, de nem ritka az akár több mint 1 000 W-os készülék sem. Ehhez nagyobb fordulatszám párosul, amely a több ezres nagyságrendet is elérheti. És igen, minél nagyobb a teljesítmény és a sebesség, annál gyorsabb a facsarás, ám ez kevésbé értékes levet eredményez, amely a nagy sebesség miatt több levegőt kap, így a lé oxidációja is gyorsabb. Javasoljuk, hogy erős készülékek esetén ellenőrizd, hogy van-e lehetőség alacsonyabb sebesség beállítására, amely lágyabban, kevesebb habbal készíti el a dzsúszt.
Az elektromos citrusprések kb. 100 W-os teljesítménnyel működnek.
A gyümölcsfacsaró kényelmes használata érdekében az adagolónyílás mérete rendkívül fontos. Attól is függ, hogy miből akarsz dzsúszt készíteni. Általában azonban minél nagyobb az adagolónyílás, annál jobb. Amennyiben túl kicsi, kis darabokra kell felvágnod a gyümölcsöket és a zöldségeket, így extra munkád lesz vele, ráadásul a darabolás miatt jelentősen kevesebb lére számíthatsz.
A gyengébb motorral rendelkező modellek az elakadás elkerülése érdekében nyilvánvalóan kisebb méretű nyílással vannak ellátva. A csigás gyümölcsfacsarók bemeneti nyílása általában keskenyebb, kb. 4-5 cm, míg a nagyobb teljesítményű darabok akár 6 cm-es vagy annál nagyobb nyílással is bírhatnak, amely észrevehetően kényelmesebb használatot eredményez. A gyümölcscentrifugák szélesebb nyílása kb. 5 cm-nél kezdődik, de mivel az ilyen készülékek fő előnye a sebesség és az egyszerű használat, nagyobb, ideális esetben 7 cm-es vagy nagyobb nyílású terméket érdemes választanod.
Hány pohár dzsúszt szeretnél készíteni egy facsarás során? A választól függően válaszd meg a gyümölcsfacsaró méretét és a hozzátartozó rostgyűjtő tartályt, amelynek valamivel nagyobbnak kell lennie. Egy 700-800 ml edény két pohár dzsúszhoz elegendő. Azonban, ha az egész család számára, például reggelire facsarnál gyümölcslevet, számolj 1 literessel vagy nagyobbal, ha csak nem öntögeted a dzsúszt poharakba a facsarás alatt.
TIPP: Nagy mennyiségben iszod a friss gyümölcslevet és nem akarod pazarolni az időt? A piacon olyan gyümölcscentrifugák is elérhetők, amelyek 2 literes létartállyal, 3 literes rostgyűjtő tartállyal és nagy adagolónyílással büszkélkedhetnek. Segítségükkel pillanatok alatt készíthetsz dzsúszt reggelente az egész család számára.
A karbantartás sok dzsúszkedvelő számára jelenthet nagy akadályt. Amennyiben komplikált, hosszadalmas és igényes, a gyümölcsfacsaró előbb vagy utóbb a szekrényben végzi. A készüléket minden egyes használatot követően legalább meleg vízzel el kellene öblíteni, ideális esetben pedig elmosni a lehetőleg mellékelt kefe segítségével. Ellenkező esetben számos baktérium fog a gyümölcslevedbe kerülni. Na de vajon hogyan válassz könnyen tisztítható gyümölcsfacsarót? Keresd azokat a vásárlói visszajelzéseket, amelyek nem csak a jó minőséget, de az egyszerű tisztíthatóságot is dicsérik. Ha a gyümölcsfacsaró alkatrészei tisztíthatók mosogatógépben, az egy olyan előny, amelyet igazán értékelni fogsz.
A tömeg főleg akkor fontos, ha hordozni is szeretnéd vagy a konyhán kívül szeretnéd tárolni a készülékedet. A vezeték hosszúságát előre ellenőrizd le.
A gyümölcsfacsarókhoz különféle durvaságú szűrők, több rostgyűjtőtartály, tisztítókefe, illetve pürésítő vagy smoothie tartozékok is járnak. A vízszintes tengelyű csigás gyümölcsfacsarók mellé tésztakészítő vagy húsdaráló tartozékot is adhatnak.
Az Anti Drip funkcióval megakadályozható, hogy a maradék lé kicsöpögjön a nyílásból a földre, vagy rendetlenség keletkezzen például a létartály cseréje vagy a készülék mozgatása során. A csigás gyümölcsfacsaróknál jó szolgálatot tesz a fordított funkció, amely az alapanyag beakadása esetén elkezdi visszafele csavarni a csigát. Természetesen minden gyümölcsfacsarónak csúszásgátló talppal és biztonsági rögzítéssel kell rendelkeznie, amely megelőzi a készülék bekapcsolását, amikor az nem megfelelően van összerakva.
A csigás gyümölcsfacsarók lassabban működnek, de magasabb hozatom eredményeznek. A különféle gyümölcsök és zöldségek feldolgozásakor sokoldalúbb megoldást nyújtanak. Alkalmas pépes gyümölcsök, gyökér- és leveles zöldségek, gyógynövények, bogyós gyümölcsök stb. megfelelő feldolgozására. Minőségi, sűrű dzsúszt készít, amely nem habos, viszont megőrzi az összes vitamint és enzimet. Lassabban oxidálódik, ezért akár 24 órán keresztül is tárolható hűtőszekrényben. Más típusú gyümölcsfacsarókkal ellentétben a csigás típus korlátozott kapacitással bír. Intenzív működés mellett, 30 perc alatt megközelítőleg 4 liter friss gyümölcslevelet készíthetsz vele.
A nagy sebességű gyümölcscentrifugákkal a dzsúsz nagyon gyorsan elkészül. A forgópengék segítségével feldarabolja az alapanyagot és átpréseli egy szűrőn. Vizesebb dzsúszt eredményez nagyobb habbal a tetején, amely gyorsan oxidálódik, ezért ajánlott a levet azonnal elfogyasztani. Habár leveles zöldségek és gyógynövények számára nem alkalmas, könnyebben megbirkózik a hosszú ideig tárolt gyümölcsökkel.
A kézi gyümölcsfacsarók elsősorban citrusfélék, mint például narancs, citrom vagy lime kézi facsarására alkalmasak. Olcsón beszerezheted, de a gyümölcsfacsaráshoz szükséges erőt neked kell kifejtened.
Elektromos citruspréssel könnyen és gyorsan készíthetsz vitaminokkal teli, friss dzsúszt. Használata egyszerű, úgy az energiafelhasználás, mint a gyümölcspréselés. Kialakításának köszönhetően gyakran emlékeztet modern konyhai kiegészítőre.
Nélkülözhetetlen konyhai segítőtárs egy multifunkciós készülékben, amely gyümölcsfacsaró funkcióval is rendelkezik. Ha nincs elég helyed egy különálló gépnek, akkor egy ilyen konyhai robotgép ideális megoldást jelent az összes kínált lehetőség kihasználására. A habverés, keverés és szeletelés mellett élvezd a zöldség- és gyümölcsfacsarást is.
Ebben a tekintetben a csigás gyümölcsfacsarók sokoldalúbbak, mint a gyümölcscentrifugák, de a dzsúszkészítés időigényesebb is, mint amire számítanánk. Sajnos nem létezik olyan gyümölcsfacsaró, amely gyors, és képes az összes alapanyag feldolgozására. A választás attól függ, hogy miből szeretnél a leggyakrabban dzsúszt készíteni. A megfelelő gyümölcsfacsaró kiválasztásakor ez a legfontosabb kérdés. Az alábbi táblában láthatod, hogy melyik facsaró melyik alapanyag feldolgozására alkalmas:
Alapanyag | Csigás gyümölcsfacsaró - függőleges | Csigás gyümölcsfacsaró - vízszintes |
Gyümölcscentrifuga |
---|---|---|---|
Alma, körte | |||
Citrusfélék | |||
Gyökérzöldségek | |||
Csonthéjasok | |||
Bogyós gyümölcsök (szőlő, ribizli) | |||
Erdei gyümölcsök (szamóca, málna, áfonya) | |||
Trópusi gyümölcsök | |||
Leves zöldségek és gyógynövények |
Számít, méghozzá nagyon is. Friss alapanyagokból általában sokkal több dzsúszt készíthetsz, mint például egy olyan almából, amely több hónapig pihent a pincében. Ha mégis ilyen almát vagy más hosszú ideig tárolt gyümölcsöt szeretnél kifacsarni, akkor a gyümölcscentrifuga lesz számodra a megfelelő választás a csigás facsaróval szemben, amely inkább pürésítést végezne.
Igen, ha kisebb mennyiségben facsarod ki az almát, a facsaró segítségével akár alma cidert is készíthetsz. Ám ehhez nagy adagolónyílással rendelkező, minőségi gyümölcsfacsaró szükséges. Ha azonban van egy kerted, amelyben minden évben terem musthoz megfelelő gyümölcs, javasoljuk alma- vagy szőlőpréseléshez alkalmas speciális gyümölcsprés beszerzését.
A gyümölcsfacsaró által készített dzsúsz vizesebb és kevesebb, vagy szinte egyáltalán nem (a gyümölcsfacsaró típusától függően) tartalmaz rostot, tehát vitaminokban és enzimekben bővelkedő ital, amely egyszerűen és gyorsan emészthető, de nem tápláló. Ellenben a smoothie teljes értékű snackként vagy reggeliként is szolgálhat, amely ugyanakkor tápanyagokkal is ellát.
Egy gyümölcsfacsaróban szinte mindenféle gyümölcsöt és zöldséget feldolgozhatsz, de ha a trópusi gyümölcsöket szereted - mint az ananász, papaya, mangó vagy banán - , akkor válaszd a smoothiet, ezekből ugyanis nem lehet levet készíteni.
TIPP: Ha nem tudsz dönteni a smoothie készítő és a gyümölcsfacsaró között, akkor figyelmedbe ajánljuk a smoothie tartozékkal ellátott csigás gyümölcsfacsarót. Így akár friss dzsúszra, akár táplálóbb smoothiera vágysz, az elkészítésük mindössze egy tartozékcsere kérdése.
Ez elsősorban az alapanyagok minőségén múlik, ezért mindig saját vagy ellenőrzött forrásból válogass. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan tisztítsd és mosd meg. A kemény héjat (pl. narancs, ananász esetében) távolítsd el, a puha héjat viszont hagyd meg, hiszen tele van vitaminokkal és enzimekkel. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a dzsúszodból, igyekezz a lehető leghamarabb elfogyasztani. A gyümölcshús további feldolgozásra, például levesek vagy torta készítéséhez is alkalmas.
Igen, ilyenek a keményítőtartalmú gyümölcsök (például banán, papaya, avokádó, mangó vagy füge). Egy turmixgép segítségével dolgozhatod fel őket. A szilva, eper vagy málna szintén okozhat problémát, ugyanis megszilárdulván eltömíthetik a szűrőt. De ne add fel - ha más gyümölcsöket dolgozol fel kis mennyiségben, a szűrűnek nem szabad eltömődnie.