Milyen 3D nyomtatót vegyek?

Termékkatalógus

A 3D nyomtatók rövid idő alatt hatalmas fejlődésen mentek keresztül, és ma már számos különböző ilyen nyomtató létezik. Vásárlás előtt alaposan tanulmányozni kell a kérdést, hogy később a választás a lehető legegyszerűbb legyen.

Milyen 3D nyomtatót vegyek?

Gyakran ismételt kérdések a 3D nyomtatók kiválasztásakor

Mire használhatók a 3D nyomtatók?

A 3D nyomtatót főként 3D grafikai tervek megvalósításához használják. A 3D nyomtatás összetett funkcionális alakzatok létrehozását teszi lehetővé, mégpedig a hagyományos gyártási módszerekhez képest kevesebb anyagból. Az alapelv nagyon egyszerű. A számítógépről küldött térbeli modellt a nyomtató leggyakrabban fokozatosan egymásra felvitt, vízszintes, olvasztott műanyag rétegekből hozza létre.

Mennyit kell ráfordítani?

Ma a legolcsóbb modellek kevesebb, mint százezer forintért vásárolhatók meg, de az otthoni nyomtatók több százezer forintba is kerülhetnek. Az ár általában attól függ, hogy a nyomtató mire képes. Az otthoni 3D nyomtatókat elsősorban kis 3D modellek, prototípusok és különféle kiegészítők készítésére használják. Az erre szakosodott cégek azonban több millió forintos 3D nyomtatókat használnak, amelyek akár igazán nagy dolgokat is képesek modellezni.

Kik használnak 3D nyomtatót?

Elmúltak azok az idők, amikor a 3D nyomtatókat csak a rajongók használták. Ma a 3D nyomtatókat dizájnerek, prototípusokkal dolgozók, tervezők vagy építészek is használják. De népszerű az ezermesterek körében is, akik bármikor bármilyen egyedi alkatrészt létrehozhatnak 3D nyomtatóval. Számos iskola és szervezet rendelkezik saját 3D nyomtatóval oktatási célból.

FDM nyomtatók

FDM nyomtatók

 • Olvasztott filamenttel történő nyomtatás
 • Remek választás kezdőknek is
 • Olcsó és univerzális nyomtatás

Az összes 3D nyomtató közül messze az FDM (vagy az FFF) nyomtatók a legelterjedtebbek. A nyomtatáshoz vékony műanyag szálat használnak, amelyet a pontosan vezérelt nyomtatófej megolvaszt és extrudál, így „építi fel” a terméket. A nyomtatószál különböző anyagokból készülhet, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal bír - ezeket a tulajdonságokat később maguk a termékek is megszerzik. Így választhatod ki a termék színét, rugalmasságát, tartósságát vagy akár vezetőképességét. Az FDM nyomtatók ára százezer forint alatt kezdődik, így még kezdők számára is remek választás.

Előnyök és hátrányok
 • Alacsony beszerzési és üzemeltetési költségek
 • Számos különböző tulajdonságú szál közül választhatsz
 • Az SLA-hoz képest kevésbé pontos nyomtatás a függőleges tengelyen
SLA nyomtatók

SLA nyomtatók

 • Nyomtatás fotoreaktív gyanta (resin) megkeményítésével
 • Minőségi nyomtatás a legapróbb részletekig
 • Inkább a nyomtatásban tapasztaltabb felhasználók számára alkalmas

Az SLA nyomtatók ún. resint (gyantát) használnak a nyomtatáshoz, amely fotoreaktív. A nyomtatás a következőképpen zajlik: a folyékony gyantát egy edénybe öntik, ebbe merítik a nyomtatóplatformot. Alulról egy irányított fénnyel (a termék egy rétegének formájában) megvilágítják, amelyre a gyanta keményedéssel reagál. Ezután a platform kissé megemelkedik, és a következő réteg ugyanúgy kikeményedik. Ily módon az egész termék réteges. Az SLA nyomtató által készített termékek korszerűbbek, mint az FDM termékek, de a gyantákból nem áll rendelkezésre olyan széles választék, mint a nyomtatószálakból.

Előnyök és hátrányok
 • A finom részletek pontos nyomtatása
 • A termékek tökéletesen sima felülettel rendelkeznek
 • A beszerzési és üzemeltetési költségek magasabbak
 • Kisebb a nyomtatási anyagok választéka
3D tollak

3D tollak

 • Alkalmas (elsősorban) gyermekek számára
 • Műszaki és kreatív tevékenység egyidejűleg
 • Az árak valamivel tízezer forint fölött kezdődnek

Értelmes időtöltést keresel gyermeked számára, vagy te magad szeretnél valami egyszerűt készíteni? Ami a 3D nyomtatást illeti, a legkönnyebb és legolcsóbb megoldás egy 3D toll megvásárlása. Ez nem igazi 3D nyomtatás, mert a termékek csak annyira pontosak és összetettek, amennyire ügyes a kezed. És még a legtapasztaltabb kéz sem érhet a pontosan vezérelt nyomtatófej nyomába. A 3D tollal végzett munka fejleszti a türelmet és a finommotorikus készségeket, miközben figyelemmel kísérheted, hogyan nő a termék a szemed előtt.

Előnyök és hátrányok
 • Nagyon alacsony vételár
 • Nagyszerű tevékenység a gyerekeknek
 • Ugyanazok az nyomtatószálak, amelyeket az FDM nyomtatók használnak
 • Nem alkalmas pontos nyomtatásra

Fontos paraméterek

Nyomtatótér

Nyomtatótér

A nyomtatótér méretét általában milliméterben és három tengely mentén adják meg. Közülük az utolsó jelzi a magasságot. Ezek a méretek gyakran hasonlóak vagy azonosak. Az otthoni felhasználásra szánt nyomtató nyomtatóterének legalább 100 × 100 × 100 méretűnek kell lennie.

Anyagok

Anyagok

Számos nyomtatási anyag létezik, de mindenekelőtt különbséget kell tenni az FDM nyomtatószálak és az SLA nyomtatók által használt UV gyanták között. A filamentek vékony műanyag szálak, míg a gyanta folyékony és különböző térfogatú edényekben kapható. A gyantákhoz képest többféle nyomtatószál áll rendelkezésre, és az FDM nyomtatók népszerűségének köszönhetően ezek sokkal szélesebb körben terjedtek el. A leggyakrabban használt szálak az ABS, a PLA és a PETG. Ezek számos tulajdonságban különböznek egymástól, mint például szilárdság, rugalmasság, tartósság vagy biológiai lebonthatóság. Különbség van az anyagok között a hőmérsékletben is, amelyre a nyomtatás során szükség van az adott anyag megolvasztásához.

Felbontás

Felbontás

A felbontást vízszintesen és függőlegesen adják meg, tized milliméterben. A vízszintes felbontás az X és Y tengelyre, míg a függőleges a Z tengelyre vonatkozik. Értéke egy réteg minimális vastagságát jelzi. Jelenleg a 0,1 mm alatti vízszintes felbontás és a legfeljebb 0,2 mm függőleges felbontás ajánlott. Minél kisebb rétegeket képes kezelni a nyomtató, annál részletesebbek lesznek a nyomtatott tárgyak, de annál tovább is tart a nyomtatás. A bonyolultabb modelleknél a különféle tartószerkezeteket is figyelembe kell venni, ami plusz munka a nyomtató számára. Egy nagyobb tárgy kiváló minőségű nyomtatása akár egy egész napot is igénybe vehet. Az SLA nyomtatók vékonyabb rétegek nyomtatására képesek, mint az FDM nyomtatók.

Sebesség

Sebesség

A nyomtatási sebesség a nyomtató paramétereitől függ, de az előállított tárgy összetettségétől és a felhasznált anyag típusától is. Milliméter/másodpercben adják meg. A 3D nyomtatóknál mindig megadják a maximális nyomtatási sebességet, de ne feledd, hogy minél nagyobb a nyomtatási sebesség, annál rosszabb a nyomtatás minősége. Ez azt jelenti, hogy akkor is érdemes lassabban és pontosabban nyomtatni, ha olyan nyomtatód van, amely képes 250 mm/s sebességgel nyomtatni.

Tárgyasztal

Tárgyasztal

A tárgyasztal az a munkalap, amelyre a nyomtató a terméket helyezi. A legfontosabb tudnivaló, hogy a megfelelő tárgyasztalnak fűthetőnek kell lennie. Miért? Mivel az FDM nyomtatásnál gyakran előfordul, hogy az anyagok hűlés közben kissé kicsapódnak. Az anyag hirtelen és ellenőrizetlen hűlése ronthatja a nyomtatás pontosságát, sőt deformálhatja a terméket. A fűtött tárgyasztal irányított hűtést biztosít. A tárgyasztal hőmérsékletét a kiválasztott hordozótól függően változtatni kell.

i Az Alza.hu Hírekben további cikkeket találhatsz a 3D nyomtatásról:

Fogalomtár - 3D nyomtatók

Fúvóka

Ez egy 3D nyomtató eszköz, amely a 3D nyomtatást a szál megolvasztásával és a kívánt vastagságra történő beállításával végzi. A fúvóka hőmérséklete leggyakrabban 250–260 °C körül mozog. A legtöbb fogyasztói modell csak egy fúvókával rendelkezik. A magasabb szintű modellek két fúvókája a kétszínű nyomtatást teszi lehetővé.

FDM vs. SLA

Két különböző nyomtatási technológiáról van szó. Az SLA fúvókák helyett lézert használ, de jelenleg visszaszorulóban van az FDM-hez képest, amely fúvókákkal működik.

Virtual Reality Modeling Language

Az ún. VRML a háromdimenziós vektorgrafikák szabványos fájlformátuma, amelyet webgrafikához, de színes modellek 3D nyomtatásához is használnak.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ