Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
Október 23-a, péntek nemzeti ünnep. Ezen a napon budapesti bemutatótermünk zárva tart, az interneten azonban továbbra is kényelmesen vásárolhatsz.
3000+ átvételi hely egész Magyarországon Šrotovné na kávovary

Hogyan válasszunk 3D nyomtatót

Termékkatalógus

A 3D nyomtatók rövid idő alatt hatalmas fejlődésen mentek keresztül, és ma már számos különböző ilyen nyomtató létezik. Vásárlás előtt alaposan tanulmányozni kell a kérdést, hogy később a választás a lehető legegyszerűbb legyen.

A 3D nyomtatók rövid idő alatt hatalmas fejlődésen mentek keresztül, és ma már számos különböző ilyen nyomtató létezik. Vásárlás előtt alaposan tanulmányozni kell a kérdést, hogy később a választás a lehető legegyszerűbb legyen.

Gyakran ismételt kérdések a 3D nyomtatók kiválasztásakor

Mire használhatók a 3D nyomtatók?

A 3D nyomtatót főként 3D grafikai tervek megvalósításához használják. A 3D nyomtatás összetett funkcionális alakzatok létrehozását teszi lehetővé, mégpedig a hagyományos gyártási módszerekhez képest kevesebb anyagból. Az alapelv nagyon egyszerű. A számítógépről küldött térbeli modellt a nyomtató leggyakrabban fokozatosan egymásra felvitt, vízszintes, olvasztott műanyag rétegekből hozza létre. 

Mennyit kell ráfordítani?

Ma a legolcsóbb modellek kevesebb, mint százezer forintért vásárolhatók meg, de az otthoni nyomtatók több százezer forintba is kerülhetnek. Az ár általában attól függ, hogy a nyomtató mire képes. Az otthoni 3D nyomtatókat elsősorban kis 3D modellek, prototípusok és különféle kiegészítők készítésére használják. A szakosodott cégek azonban több millió forintos 3D nyomtatókat használnak, amelyek akár igazán nagy dolgokat is képesek modellezni.

Kinek szánják a 3D nyomtatókat?

Elmúltak azok az idők, amikor a 3D nyomtatókat csak a rajongók használták. Ma a 3D nyomtatókat designerek, prototípusokkal dolgozók, tervezők vagy építészek is használják. De népszerű az ezermesterek körében is, akik bármikor bármilyen egyedi alkatrészt létrehozhatnak a 3D nyomtatón. Számos iskola és szervezet rendelkezik saját 3D nyomtatóval oktatási célból.

FDM nyomtatók

FDM nyomtatók

 • Olvasztott filamenttel történő nyomtatás
 • Remek választás kezdőknek is
 • Olcsó és univerzális nyomtatás

Az összes 3D nyomtató közül messze az FDM (vagy az FFF) nyomtatók a legelterjedtebbek. A nyomtatáshoz vékony műanyag szálat használnak, amelyet a pontosan vezérelt nyomtatófej megolvaszt és extrudál, így „építi fel” a terméket. A nyomtatószál különböző anyagokból készülhet, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal bír - ezeket a tulajdonságokat később maguk a termékek is megszerzik. Így választhatod ki a termék színét, rugalmasságát, tartósságát vagy akár vezetőképességét. Az FDM nyomtatók ára százezer forint alatt kezdődik, így még kezdők számára is remek választás.

Előnyök és hátrányok
 • Alacsony beszerzési és üzemeltetési költségek
 • Számos különböző tulajdonságú szál közül választhatsz
 • Az SLA-hoz képest kevésbé pontos nyomtatás a függőleges tengelyen
SLA nyomtatók

SLA nyomtatók

 • Nyomtatás fotoreaktív gyanta (resin) megkeményítésével
 • Minőségi nyomtatás a legapróbb részletekig
 • Inkább a nyomtatásban tapasztaltabb felhasználók számára alkalmas

Az SLA nyomtatók ún. resint (gyantát) használnak a nyomtatáshoz, amely fotoreaktív. A nyomtatás a következőképpen zajlik: a folyékony gyantát egy edénybe öntik, ebbe merítik a nyomtatóplatformot. Alulról egy irányított fénnyel (a termék egy rétegének formájában) megvilágítják, amelyre a gyanta keményedéssel reagál. Ezután a platform kissé megemelkedik, és a következő réteg ugyanúgy kikeményedik. Ily módon az egész termék réteges. Az SLA nyomtató által készített termékek korszerűbbek, mint az FDM termékek, de a gyantákból nem áll rendelkezésre olyan széles választék, mint a nyomtatószálakból.

Előnyök és hátrányok
 • A finom részletek pontos nyomtatása
 • A termékek tökéletesen sima felülettel rendelkeznek
 • A beszerzési és üzemeltetési költségek magasabbak
 • Kisebb a nyomtatási anyagok választéka
3D tollak

3D tollak

 • Alkalmas (elsősorban) gyermekek számára
 • Műszaki és kreatív tevékenység egyidejűleg
 • Az árak valamivel tízezer forint fölött kezdődnek

Értelmes időtöltést keresel gyermeked számára, vagy te magad szeretnél valami egyszerűt készíteni? Ami a 3D nyomtatást illeti, a legkönnyebb és legolcsóbb megoldás egy 3D toll megvásárlása. Ez nem igazi 3D nyomtatás, mert a termékek csak annyira pontosak és összetettek, amennyire ügyes a kezed. És még a legtapasztaltabb kéz sem érhet a pontosan vezérelt nyomtatófej nyomába. A 3D tollal végzett munka fejleszti a türelmet és a finommotorikus készségeket, miközben figyelemmel kísérheted, hogyan nő a termék a szemed előtt.

Előnyök és hátrányok
 • Nagyon alacsony vételár
 • Nagyszerű tevékenység a gyerekeknek
 • Ugyanazok az nyomtatószálak, amelyeket az FDM nyomtatók használnak
 • Nem alkalmas pontos nyomtatásra

Fontos paraméterek

Nyomtatótér

Nyomtatótér

A nyomtatótér méretét általában milliméterben és három tengely mentén adják meg. Közülük az utolsó jelzi a magasságot. Ezek a méretek gyakran hasonlóak vagy azonosak. Az otthoni felhasználásra szánt nyomtató nyomtatóterének legalább 100 × 100 × 100 méretűnek kell lennie.

Anyagok

Anyagok

Számos nyomtatási anyag létezik, de mindenekelőtt különbséget kell tenni az FDM nyomtatószálak és az SLA nyomtatók által használt UV gyanták között. A filamentek vékony műanyag szálak, míg a gyanta folyékony és különböző térfogatú edényekben kapható. A gyantákhoz képest többféle nyomtatószál áll rendelkezésre, és az FDM nyomtatók népszerűségének köszönhetően ezek sokkal szélesebb körben terjedtek el. A leggyakrabban használt szálak az ABS, a PLA és a PETG. Ezek számos tulajdonságban különböznek egymástól, mint például szilárdság, rugalmasság, tartósság vagy biológiai lebonthatóság. Különbség van az anyagok között a hőmérsékletben is, amelyre a nyomtatás során szükség van az adott anyag megolvasztásához.

Felbontás

Felbontás

A felbontást vízszintesen és függőlegesen adják meg, tized milliméterben. A vízszintes felbontás az X és Y tengelyre, míg a függőleges a Z tengelyre vonatkozik. Értéke egy réteg minimális vastagságát jelzi. Jelenleg a 0,1 mm alatti vízszintes felbontás és a legfeljebb 0,2 mm függőleges felbontás ajánlott. Minél kisebb rétegeket képes kezelni a nyomtató, annál részletesebbek lesznek a nyomtatott tárgyak, de annál tovább is tart a nyomtatás. A bonyolultabb modelleknél a különféle tartószerkezeteket is figyelembe kell venni, ami plusz munka a nyomtató számára. Egy nagyobb tárgy kiváló minőségű nyomtatása akár egy egész napot is igénybe vehet. Az SLA nyomtatók vékonyabb rétegek nyomtatására képesek, mint az FDM nyomtatók.

Sebesség

Sebesség

A nyomtatási sebesség a nyomtató paramétereitől függ, de az előállított tárgy összetettségétől és a felhasznált anyag típusától is. Milliméter/másodpercben adják meg. A 3D nyomtatóknál mindig megadják a maximális nyomtatási sebességet, de ne feledd, hogy minél nagyobb a nyomtatási sebesség, annál rosszabb a nyomtatás minősége. Ez azt jelenti, hogy akkor is érdemes lassabban és pontosabban nyomtatni, ha olyan nyomtatód van, amely képes 250 mm/s sebességgel nyomtatni.

Tárgyasztal

Tárgyasztal

A tárgyasztal az a munkalap, amelyre a nyomtató a terméket helyezi. A legfontosabb tudnivaló, hogy a megfelelő tárgyasztalnak fűthetőnek kell lennie. Miért? Mivel az FDM nyomtatásnál gyakran előfordul, hogy az anyagok hűlés közben kissé kicsapódnak. Az anyag hirtelen és ellenőrizetlen hűlése ronthatja a nyomtatás pontosságát, sőt deformálhatja a terméket. A fűtött tárgyasztal irányított hűtést biztosít. A tárgyasztal hőmérsékletét a kiválasztott hordozótól függően változtatni kell.

i Az Alza.hu Hírekben további cikkeket találhatsz a 3D nyomtatásról:

Szójegyzék - 3D nyomtatók

Fúvóka

Ez egy 3D nyomtató eszköz, amely a 3D nyomtatást a szál megolvasztásával és a kívánt vastagságra történő beállításával végzi. A fúvóka hőmérséklete leggyakrabban 250–260 °C körül mozog. A legtöbb fogyasztói modell csak egy fúvókával rendelkezik. A magasabb szintű modellek két fúvókája a kétszínű nyomtatást teszi lehetővé.

FDM vs. SLA

Két különböző nyomtatási technológiáról van szó. Az SLA fúvókák helyett lézert használ, de jelenleg visszaszorulóban van az FDM-hez képest, amely fúvókákkal működik.

Virtual Reality Modeling Language

Az ún. VRML a háromdimenziós vektorgrafikák szabványos fájlformátuma, amelyet webgrafikához, de színes modellek 3D nyomtatásához is használnak.

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB15
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket