Alza dny HU Alza days HU

Hogyan válasszunk alap notebookot

Termékkatalógus

Az alap notebookok alkalmasak az internet böngészésére, a közösségi médiában való kommunikációra, alkalmanként a Microsoft Office  használatára, továbbá nem túl igényes játékokhoz - mindezt rendkívül kedvező áron.

Hogyan válasszunk alap notebookot?
Előnyök és hátrányok
 • Laptopok otthoni használatra
 • Max 15,6" képernyőméret
 • Teljesértékű billentyűzet
 • USB és HDMI csatlakozók már a legolcsóbb modelleken is
 • A szivárvány minden színében kaphatóak
 • Előretelepített Windows operációs rendszer
 • Elégséges teljesítmény a mindennapi teendőkhöz
 • Ujjlenyomatolvasó nélkül
 • Általában műanyag vázszerkezet

Főbb szempontok a kiválasztáshoz

Processzor és teljesítmény

A processzor (vagy CPU - Central Processing Unit) a laptop agya, ahol a legtöbb számítás zajlik. A két legnépszerűbb márka itt is az Intel és az AMD. Játékokra szánt laptopokhoz minél erősebb processzor szükséges, pl Intel Core i7 vagy Core i5.

Architektúra

Intel

Atom, Celeron és Pentium
Játékokhoz gyengék, inkább egyszerű irodai felhasználásra alkalmasak.

Core M
Némely ultrabook típusban új, energiatakarékos processzorokat használnak. Ezek amellett, hogy jóval nagyobb teljesítményűek a Celeron és Pentium processzoroknál, passzív hűtést is lehető tesznek, amelynek segítségével teljesen hangtalanok is lehetnek. Komolyabb játékokhoz mindenesetre nem ajánlottak.

Core i3, Core i5, Core i7
Ezen kategória nagy teljesítményre lett kihegyezve. A Core i3 processzor elegedendő teljesítményt nyújt a mindennapi és közepesen intenzív feladatok során, míg a Core i5 és Core i7 processzorok erőteljes, játékra is alkalmas alapot nyújtanak.


AMD

A4, A6, A8 és A10 sorozat

Ezen sorozat az Intel Core kategóriájának felel meg. Irodai programcsomagokkal való munkákhozaz A4 és A6 változatok megfelelőek.

Az E sorozat az alap notebookok jellemzői, játékok futtatására nem javasolt.

Processzorok számozása

Az i3, i5 és i7 sorozatot egy négyjegyű szám és egy betű jelöli. Az első szám a generációról tájékoztat. A jövőre való tekintettel, a legkésőbbi generációt érdemes választani.

1. generáció - Nehalem

2. generáció - Sandy Bridge
3. generáció - Ivy Bridge
4. generáció - Haswell
5
. generáció - Broadwell
6
. generáció - Skylake


A kód végén lévő betű jelzi a processzor teljesítményét:

H - High performance graphics - nagy teljesítményű
HK - High performance graphics, unlocked - nagy teljesítményű, korlátozás nélküli
HQ - High performance graphics, quad core - nagy teljesítményű, négymagos 
MX - Mobile Extreme Edition - nagy teljesítményű mobil változat
MQ - Quad-core mobile - négymagos mobil
M - Mobile  - mobilokhoz
U - Ultra-low power - alacsony fogyasztású
Y - Extremely low power - extra alacsony fogyasztású

Frekvencia

A frekvencia GHz-ben van megadva és a processzor másodpercenkénti órajelét adja meg. A nagyobb szám nagyobb teljesítményt takar.

Magok

A processzor legfontosabb része, amely a számításokért felel. Minél több mag található egy processzorban, annál több folyamatot képes egyidőben futtatni.

Kijelző

Az asztali számítógéptől eltérően a laptop kijelzője nem cserélhető, ezért fontos a megfelelő választás. A kijelző kiválasztásakor vedd figyelembe a következőket:

Kijelző mérete

Ha gyakran utazol a laptopoddal, 15.4" vagy 15.6" ajánlott. Amennyiben legtöbbet otthon használnád, valami nagyobbat érdemes választani.

Felbontás

A felbontás a képen megjelenített képpontok számát jelzi. Minél több a képpont, annál nagyobb a felbontás, így élesebb lesz a kép. Míg a nagyobb felbontás jobb képminőséget eredményez, nagyobb követelményeket is támaszt a videokártyákkal szemben.

A legszélesebb körben használt megoldások:

Felbontás

Pixelek száma

720p

1280 x 720 pixel

HD Ready1366 x 768 pixel
HD +1600 x 900 pixel
Full HD1920 x 1080 pixel
WQHD2560 x 1440 pixel

WQXGA

2560 x 1600 pixel

3K

2880 x 1620 pixel

WQXGA +

3200 x 1800 pixel
4K3840 × 2160 pixel

Kijelző technológia

Laptopok, mobiltelefonok és a televíziók LCD (folyadékkristályos kijelző) technológiát alkalmaznak, amely tovább osztható TFT (Thin-Film Transistor) és STN (Super Twisted Nematic) kijelzőkre. A mai laptopok kizárólag TFT kijelzőkkel vannak felszerelve, amelyek a következő típusokra oszthatók:


TN (Twisted Nematic-)

Régebbi, még mindig széles körben használt LCD-technológia. Az IPS-hez képest a TN kijelzők olcsóbbak, nagyobb fényerővel, gyorsabb válaszidőkkel és kissé alacsonyabb energiafogyaztással rendelkeznek. A hátrány azonban a rosszabb látószög.

IPS (In-Plane Switching)

A legmodernebb technológia, amely élethű színeket és széles 178°-os látószöget kínál. Az IPS-kijelzők drágábbak, így inkább a magasabb árfekvésű laptopokban találhatók meg. A TN kijelzőkkel összehasonlítva alacsonyabb kontraszt és lassabb válaszidő jellemző.

VA (Vertical Alignment)

A VA kijelzők kombinálják a TN és az IPS technológia előnyeit. Nagy kontrasztú, széles látószögű (bár nem olyan jó, mint az IPS), és élethű színvisszaadást biztosítanak.

Felület


Fényes

A fényes kijelzők szembetűnőbb színeket kínálnak a matt kijelzőkhöz képest, de utazáshoz és közvetlen napsütésben történő munkavégzésre szinte használhatatlanok. Egy megfelelően megvilágított szobában azonban gazdag színeket és élénk képeket biztosítanak. A fényes képernyők gyakoriak az érintőképernyős laptopokon.


Matt és tükröződésmentes

Ha gyakran utazol, vagy esetleg kültéren dolgozol, válassz matt (vagy tükröződésmentes) képernyőt. Bár a színvisszaadásban nem tudnak versenyezni a fényes kijelzőkkel, a napfényben történő használatkor ezekkel még mindig tudunk dolgozni.

Háttértárolók (HDD, SSD)

Típusok

A tárhely típusa nagy hatással van a laptop teljes sebességére. A tárhelyeknek két típusa létezik: HDD (merevlemezes meghajtó) és SSD (Solid State Drive). A sebességre optimalizált rendszer érdekében SSD-ket ajánlunk, mivel gyors adatelérést, csendes működést és nagyobb tartósságot kínálnak. Az SSD-vel rendelkező rendszerek sokkal gyorsabban reagálnak, gyorsabban futnak a programok és játékok is.

HDD

A merevlemezek forgó lemezeken tárolják az adatokat, amelyeket az olvasófej olvas. Az SSD-kkel összehasonlítva több helyet kínálnak ugyanazon az áron.


SSD

Mozgó részek nélkül az SSD-k sokszor gyorsabbak, mint a merevlemezek. Nagyobb ütésállóságot is kínálnak. Ennek eredményeként tökéletesek hordozható laptopokhoz és gyors indításhoz.


HDD + SSD

Az egység két tárhelytípust tartalmaz egyben, így mindkét világból a legjobbat nyújtja - A merevlemez nagy kapacitását és az SSD sebességét.


SSHD

Egy szabványos merevlemez-meghajtó kombinációja SSD memóriával. A kisebb NAND flash memóriát (SSD) használják a leggyakrabban használt programokhoz, például az operációs rendszerhez, míg az adatok tárolására a HDD szolgál.


Flash

Max 64 GB kapacitású háttértároló főleg olcsóbb gépekben található meg.

Kapacitás

Minél nagyobb a kapacitás, annál több programot, fotót, videót és egyéb adatot tárolhatunk. A tipikus merevlemez kapacitás 500 GB, 1000 GB (1 TB) vagy 2000 GB.

Fordulatszám (HDD-knél)

A fordulatszám (mértékegysége az RPM, revolutions per minute) merevlemezeknél jellemzően 5400 vagy 7200 per perc. Az 5400-as fordulatszámú merevlemezek lassabbak, de csöndesebbek és kevesebb hőt is termelnek.

Billentyűzet, mutatóeszközök

Billentyűzet

A billentyűzetek eltérnek a billentyűk elrendezésétől és alakjától függően. Ha gyakran dolgozol számokkal, akkor érdemes megfontolni egy numerikus billentyűzettel rendelkező modellt. Éjjel vagy sötét helyiségekben történő használathoz válassz háttérvilágítással rendelkező laptopot.

Az úgynevezett chiclet billentyűzetek a hosszú szövegek kényelmes gépelésére alkalmasak. Ezek egy továbbfejlesztett kulcsformát tartalmaznak, amely segít megakadályozni a félreütést.


Touchpad

Az intelligens érintőpadok, amelyek drágább hordozható számítógépeken találhatók, támogatják az érintőképernyőhöz hasonló gesztusokat, így görgetésre vagy nagyításra is alkalmasak.

TrackPoint

Egy kis gumi joystickból álló mutatóeszköz. A G, H és B gombok között helyezkedik el, és az érintőpad alternatívája.

Csatlakozók

USB

Az egér, a külső billentyűzet, a pendrive-ok, a külső meghajtók, az optikai meghajtók stb. csatlakoztatására szolgál. A kényelem érdekében legalább két USB 3.0 csatlakozóval rendelkező laptopot válasszunk.

HDMI

A legszélesebb körben használt digitális csatlakozó a nagyfelbontású videó és a hang egyidejű átviteléhez. Használható például egy laptop televízióhoz csatlakoztatásához, külső monitorhoz vagy projektorhoz.

DisplayPort

Digitális csatlakozó nagyfelbontású video és audio átviteléhez. Elterjedt a professzionális és irodai gépeken.

VGA

A képek átviteléhez használt analóg csatlakozó.

Ethernet (LAN)

A laptop csatlakoztatása vezetékes hálózathoz (helyi és internetes). Javasoljuk a gyors, gigabites LAN-t (1000 Mbit/s).

WiFi

Vezetéknélküli technológia, amely minden laptopon elérhető.

Bluetooth

Vezeték nélkül csatlakozik más eszközökhöz, pl. fejhallgatóhoz vagy hangszóróhoz.

3.5 mm audio jack (jack)

Fejhallgató, hangszóró vagy mikrofon csatlakoztatásához.

Memóriakártya olvasó

Lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű fotót könnyedén átmásolhassunk a fényképezőgépről vagy a mobileszközről.

Operációs rendszer

A laptopok túlnyomó többségét előre telepített operációs rendszerrel értékesítik. Néhány laptopot azonban operációs rendszer nélkül értékesítenek, így a választás ránk marad.

Otthoni használatra – Windows 7 Home / Windows 10 Home

Munkavégzésre – Windows 7 Professional / Windows 10 Pro

Mire figyeljek?

Fényes kijelző

Míg a fényes kijelzők kiváló minőségű színvisszaadást biztosítanak, szinte használhatatlanok közvetlen napfényben.

Csatlakozók kiosztása

Hasznos, ha legalább egy USB csatlakozó van a jobb oldalon, különösen akkor, ha vezetékes egeret szeretnénk csatlakoztatni.

Rosszul megoldott hűtés

Fontos, hogy a ventilátor ne fújjon közvetlenül a kezére, mivel ez hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

Laptop tartozékok

Védelem

Számos hasznos tartozék található kínálatunkban a szoftverektől és az internetes biztonságtól kezdve, az olyan hasznos eszközökön át, mint egerek, fejhallgatók, hangszórók és külső tárolók.

Alap notebookok

 • Mindennapi teendőkhöz
 • Ideális otthoni gépnek
classic Notebook

Gyakran feltett kérdések a laptop kiválasztásakor

Matný versus lesklý displej

Matt vagy fényes kijelző?

A fényes kijelzők feltűnő színeket kínálnak, de szinte használhatatlanok közvetlen napfényben. Ennek eredményeképpen a legjobb megoldás ezek elkerülése, utazás esetére vagy szabadban történő használatkor.

Matt és tükröződésmentes (alias Antiglare) kijelzők kevésbé élénk színeket kínálnak, de közvetlen napfényben is jól láthatók.

HDD vagy SSD?

HDD vagy SSD?

Mindkét típusnak vannak előnyei - a HDD nagyobb kapacitást kínál ugyanazon az áron, de az SSD-k sokkal gyorsabbak.

Amennyiben nagy mennyiségű zenét és filmeket szeretnél tárolni, akkor válassz <b>HDD</b>-t. Ha a prioritás a sebesség és a gyors válaszidő, válassz SDD-t.

Szükségem lehet optikai meghajtóra?

Szükségem lehet optikai meghajtóra?

Manapság nincs szükség optikai meghajtóra, mivel a CD-k már nem túl népszerű tárolóeszköz fájlok és programok számára. Ha van DVD-filmed, még mindig beszerezhetsz egy külső DVD-meghajtót, amelyet USB porton keresztül csatlakoztathatsz a laptophoz.

Klasszikus, vagy 2 az 1 ben?

Klasszikus, vagy 2 az 1 ben?

Miközben a klasszikus laptop kialakítás a legtöbb ember igényeinek megfelel, az átfordítható, vagy leválasztható kijelzővel rendelkező készülékek azok számára készültek, akik nagyobb rugalmasságot igényelnek.

Használati módok::

Laptopként - munkához, szövegszerkesztéshez, stb.
Álló - videotelefonáláshoz, filmnézéshez
Sátor - hasonló az álló pozícióhoz. Videotelefonáláshoz, filmnézéshez, stb.
Tabletként - kényelmes internetezéshez bárhol, bármikor

Tartalomjegyzék - Laptopok

2 az 1-ben laptop

Miközben a klasszikus laptop kialakítás a legtöbb ember igényeinek megfelel, az átfordítható, vagy leválasztható kijelzővel rendelkező készülékek azok számára készültek, akik nagyobb rugalmasságot igényelnek.

Laptopként - munkához, szövegszerkesztéshez, stb.
Álló - videotelefonáláshoz, filmnézéshez
Sátor - hasonló az álló pozícióhoz. Videotelefonáláshoz, filmnézéshez, stb.
Tabletként - kényelmes internetezéshez bárhol, bármikor

HDMI

A HDMI a High-Definition Multimedia Interface kifejezés rövidítése. Digitális kimenetet kínál beépített hanggal (vagy hálózati átvitellel), gyakran használják a laptopokat más eszközökkel, például televíziókkal való összekötésre. Lehetővé teszi a többcsatornás hangzást és akár 4K felbontást is (HDMI 2.0).

Kijelzőméret

A képernyő bal alsó és jobb felső sarka közötti távolság, hüvelykben kifejezve (1&quot; = 2.54 cm). A nagyobb képernyős modellek több munkaterületet biztosítanak, míg a kisebb képernyőjű laptopok jobban megfelelnek az útközben végzett munkáknak.

Tartalomjegyzék
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ