Milyen automata kávéfőzőt vegyek?

Termékkatalógus

A kávékészítési folyamat ezzel a típusú kávéfőzővel teljesen automatikusan történik. A készülék megőrli a kávészemeket, kompresszálja azokat, elkészíti a kávét, majd kitisztítja önmagát. Mindezt egyetlen gombnyomásra. És éppen ezért alkalmas az automata kávéfőző mindenki számára, aki gyorsan és különösebb erőfeszítés nélkül szeretné élvezni kedvenc eszpresszóját.

Milyen automata kávéfőzőt vegyek?

Az automata kávéfőző kiválasztása előtt vedd sorra a következő szempontokat:

 1. Gondold át, mennyit szeretnél költeni a kávéfőzőgépre. A drágább készülékek általában minőségibb alkatrészekből állnak, mint például a kerámia daráló.

 2. Ha a kapucsínók vagy latték rajongója vagy, válassz beépített tejhabosítóval ellátott kávéfőzőt.

 3. Ha csak alkalmanként készítesz kávét tejhabbal, egy gőzfúvókával felszerelt kávéfőző is elég lesz.

Alapvető jellemzők - az automata kávéfőző kiválasztásához

Gőznyomás

A jó eszpresszó elkészítésének egyik legfontosabb jellemzője a nyomás. Megfelelő nyomás nélkül a víz csak átfolyik a kávén és íztelen marad. Természetesen, a piacon olcsóbb készülékekkel is találkozhatsz 2 bar körüli nyomással. Ha ilyen kávéfőző mellett döntesz, készülj fel rá, hogy nem leszel elragadtatva a kávétól. Egy igazán jó eszpresszó elkészítéséhez szükséges ideális nyomás 9 bar.

A kávézókban is 9 bar nyomású kávéfőzőkkel dolgoznak. Azonban, ezek a készülékek szivattyúval vannak felszerelve, amely biztosítja, hogy a nyomás végig állandó marad a kávékészítés során, és nem változik. Az ilyen kávéfőzők, viszont, jelentősen többe kerülnek.

A 15 bar nyomással rendelkező kávéfőzők ideálisak az otthoni kávékészítéshez. Az ilyen kávéfőzők rezgőszivattyúval vannak ellátva, és nem tartanak fenn állandó nyomást. Ez egy nulláról induló görbe a kávéital elkészítése során, amely a 15 bart elérve újra nulla lesz, így a 9 bar átlagban jön ki. 15 barnál magasabb nyomású kávéfőzőkkel is találkozhatsz, ám az ennél magasabb nyomás már felesleges. Az elkészített kávé ízét ugyanis nem befolyásolja.

Darálási mechanizmus

Az automata kávéfőzőgépek beépített kávédarálóval rendelkeznek. Ez egy olyan jellemző, amely nagyban befolyásolja az elkészített kávé ízét.

 • Kávédaráló forgókésekkel

A forgókések szó szerint felaprítják az egyes szemeket. Hátrányuk a kávé egyenetlen végső finomsága, amely nem szabályozható megfelelően. Forgás közben lassan felmelegszenek és az őrölt kávé megéghet, amely érezhető a kávé ízén és aromáján. Azonban, még egy forgókéses kávédarálónak is van pozitív oldala, ez pedig mindenek előtt a hosszú élettartam.

 • Kávédaráló őrlőkővel

Az őrlőköves kávédarálók általában jobb minőségűek és hatékonyabbak, mint a késes változatok. Az őrlőkővel az elkészített kávé is jobb minőségű lesz. A kávészemeket ugyanis a kávéfőzőn beállított őrlési finomságtól függően egyenletesen darálja le. Például, hozzájárul, hogy több esszenciális olaj szabaduljon fel a kávébabból. Az elkészült ital pedig ízletesebb és aromásabb lesz.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az őrlőkövek esetében több lehetőséged is van. A darálás minőségét ugyanis még az őrlőkő mérete, alakja és anyaga is meghatározza

A daráló rendelkezhet lapos vagy kónuszos kővel.

 • Lapos őrlőkő – darálás közben több hő termelődik és nagyobb a kockázata a kávé hőmérséklet okozta károsodásának.
 • Kónuszos kövek – hosszabb élettartammal rendelkeznek és csak kissé melegszenek fel. Ennek köszönhetően nem égetik meg a kávészemeket, és teljes mértékben kiélvezheted a kávédat.

A kiválasztás egyik fontos szempontja a darálómechanizmus anyaga.

 • Fém – kávédarálás közben felmelegszenek és ezáltal megégetik az őrölt kávét. Az elkészült csésze kávénak égett aromája lesz, amely elrontja az eszpresszó remek ízét. Azonban tovább bírják.
 • Kerámia – általában a drágább automata kávéfőzőkben kapnak helyet. A kávédarálás során kevesebb hő termelődik, így az eszpresszó mindig megőrzi tipikus aromáját, égett mellékíz nélkül. Ám könnyebben eltörhetnek.

Megj.: Az automata kávéfőzőkből nem hiányozhat a külön nyílás a már ledarált kávénak. Nem csak arra az esetre, ha kifogynál a kávébabból, hanem, ha esetleg koffeinmentes eszpresszót szeretnél készíteni.

Az őrlési finomság fokozatai

Ahogy fentebb említettük, a kávédaráló már az automata kávéfőzők részét képezi, ám az ideális eredmény elérése érdekében lehetővé kell tenni az őrlési finomság beállítását. A kávészemek őrlési finomsága befolyásolhatja az elkészült kávé ízét. Eszpresszó készítéséhez a közepes őrlési finomság az ideális.

A kávéőrlési finomság beállításának skálája modellről modellre változik. Egyeseknek a 3-as fokozat a megfelelő. A pontosabb és egyedi beállítás érdekében az 5-7 fokozatú tartományt ajánljuk. Bizonyos automata kávéfőzők 9-15 fokozatban teszik lehetővé a kávéőrlési finomság beállítását.

Beépített tejtartály

Egy automata kávéfőzőnek nem feltétlenül kell automatikusan tejet habosítania. Egyes készülékek gőzfúvókával rendelkeznek, amellyel manuálisan habosíthatsz tejet. Azonban, a manuális tejhabosítás némi gyakorlatot és képességet igényel. A gőzfúvókával történő kézi tejhabosítás elsősorban azoknak ajánlott, akik legalább részben szeretnének részt venni kapucsínójuk elkészítési rituáléjában, vagy egyszerűen csak így szeretnék csinálni.

Ha szereted a lattét vagy a kapucsínót, és szeretnéd az egész folyamatot a kávéfőzőre bízni, válassz tejrendszerrel ellátott és automatikus tejhabosításra alkalmas készüléket. A kívánt ital kiválasztásához csak nyomd meg a gombot, a kávéfőző pedig gondoskodik a többiről. Pontosan annyi tejet adagol, amennyi az italhoz szükséges, felmelegíti a tejet a kívánt hőmérsékletre, felhabosítja, majd kitölti a csészébe.

Egy beépített tejtartállyal rendelkező kávéfőzőnek számos vitathatatlan előnye van egy gőzfúvókás készülékkel szemben:

 • A tej nem fröccsen szét a kávéfőző körül.
 • Pontosan annyi tejet habosít fel, amennyi a választott italhoz szükséges.
 • Nincs szükség egyéb edényekre.
 • Gondoskodik a fúvókák tisztításáról, amelyeken a tej keresztül megy.

Különféle típusú tejrendszerek közül választhatsz, ám mindig érdemes figyelembe venni a karbantartásának komplexitását.

A víztartály kapacitása

Hogy mennyi a víztartály megfelelő űrtartalma főleg attól függ, hogy egyszerre 1-2, vagy több csésze (például vendéglátás esetén) kávét szoktál készíteni. Van, akit zavar a gyakori utántöltés.

Általánosságban az 1-1,5 literes víztartály számít kicsinek. Viszont, ha naponta csak 1-2 kávét készítesz, akkor elég lesz. Egy 2 liter körüli víztartály elegendő a normál otthoni használathoz. Ha gyakran vagy több személy számára főzöl kávét, egy nagyobb, kb. 3 literes kapacitású víztartállyal rendelkező kávéfőző beszerzésében gondolkodj.


Megj.: Amennyiben a vízkő megelőzése érdekében vízszűrőt használsz a víztartályban, ne feledd kb. 1-2 dl-rel csökkenteni a víztartály kapacitását.

A kávétartály mérete

A kávétartály mérete szintén modellenként eltér, és elsősorban azt jelzi, hogy milyen gyakran kell a kávét utántöltened. Annak ellenére, hogy egy minőségi kávéfőző kávétartálya tömítéssel is rendelkezik, mi nem javasoljuk, hogy a kávészemek több héten keresztül abban álljanak, így ugyanis veszítenek a minőségükből és az aromájukból.

Ha mindig friss kávéval szeretnéd feltölteni a tartályt, például egy vákuumozott zacskóból egy csésze kávéért, egy legfeljebb 150 g-os tartály is megfelelő lesz. A leggyakrabban 300 g-os kapacitású kávétartályokkal találkozhatsz, amelyek minden bizonnyal elegendőek lesznek azok számára, akik minden másnap töltik után a kávészemeket. Ha ennél gyakrabban vagy több személy számára szoktál kávét készíteni, akkor a 300 g-nál nagyobb kávétartály tesz majd jó szolgálatot. Ám az ilyen kávéfőzők inkább az irodákba valók.

A csészék maximális magassága

Az automata kávéfőzők manapság már állítható magasságú kifolyóval vagy csészetartóval rendelkeznek, amely csökkenti a kávéi kifröccsenésének esélyét a készülék körül. Ennek főleg akkor veszed hasznát, amikor különféle kávéitalokat (eszpresszó, latte, cafe americano) készítesz. Ellenkező esetben minden egyes italhoz magas csészére vagy kávéspohárra lesz szükséged.

A vásárlás előtt nézd meg a kávékifolyó maximális állítható magasságát és próbáld meg összehasonlítani a pohárral, amelyet a kávékészítéshez használsz. A csészék maximális magassága 10-11 cm körül mozog, ám ez viszonylag kevés. A 13-14 cm maximális magasság a leggyakoribb és általában elegendő is. Amennyiben több helyre van szükséged a poharak miatt, egy 15-18 cm maximális állítható magasságú kávéfőzőnek ez sem jelent problémát.

Az automata kávéfőző karbantartása

Minden kávéfőző rendszeres tisztítást igényel a penész, lerakódások elkerülése és a problémamentes működés érdekében. Manapság a legtöbb automata kávéfőző öntisztító rendszerrel van ellátva, amely megkönnyíti a dolgodat és időt is spórol. Ezt a funkciót elengedhetetlennek tartjuk. Továbbá javasoljuk, hogy vízkőmentesítő rendszerrel felszerelt készüléket válassz. Vedd figyelembe a tejrendszer, a kávézacc tartály és a csepegtető tálca tisztításának módját és komplexitását.

Hasznos funkciók

 • Automatikus vízkőmentesítő funkció

Mint minden vizet használó készülék, a kávéfőző is ki van téve a vízkőképződésnek. Ezért nem csak a megelőzés fontos a vízszűrő formájában, amely lágyítja a vizet (közvetlenül a víztartályba kell helyezni), hanem a rendszeres vízkőtelenítés is. A legtöbb automata kávéfőző már automatikus vízkőtelenítő rendszerrel an ellátva, azaz a készülék maga mindent elvégez az utasításod után, és az egész folyamat csak felügyeletet igényel a megfelelő gombok esetleges megnyomásának formájában. A készülék még kéri is a vízkőmentesítést, így gondolkodnod sem kell rajta.

 • Csészemelegítés

A hideg csészék gyorsan lehűtik az elkészített italt, és ezáltal az íze is más lesz. Ezért nagyszerű előnynek számít, ha a kávéfőző rendelkezik csészemelegítő funkcióval. Ez valójában egy fűthető felület, általában a készülék tetején, amelyen a csészéket elő lehet melegíteni. A kávé ezáltal a lehető legtovább tartja meg a megfelelő hőmérsékletet és ízt.

 • Automatikus kikapcsolás

Az automatikus kikapcsolás funkció talán apróságnak tűnhet, ám rendkívül praktikus tud lenni. A készülék végig meleg marad, amíg be van kapcsolva. Épp ezért érdemes nem elfelejteni kikapcsolni. Ám ennek a funkciónak köszönhetően emiatt sem kell aggódnod. Állítsd be az időt (pl. 15 perc, 30 perc, 60 perc, ...), majd a bekapcsolástól számítva a kávéfőző a megadott idő lejártakor kikapcsolja magát. Ez hasznos lehet, például, amikor kávét főzöl, de bekapcsolva hagyod a gépet arra az esetre, ha később a partnered vagy a vendéged is szeretne majd egy csészével.

 • Időzítő

Az időzítőnek köszönhetően minden reggel friss csésze kávéval indíthatod a napot, anélkül, hogy álmosan bármit is tenned kéne érte. A kávéfőző bekapcsolja magát a megadott időben és elkészíti a kiválasztott italt.

 • Bluetooth

Manapság már úgynevezett Smart kávéfőzőkkel is találkozhatsz a piacon, amelyeket az okostelefonod vagy tableted segítségével, Bluetooth vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül szabályozhatsz. Miután telepíted az adott gyártó alkalmazását, távolról is vezérelheted a kávéfőzőt, kényelmesen állíthatod be a kávékészítés különféle paramétereit vagy eltárolhatod kedvenc italaid receptjét.

 • Két csésze kávé elkészítése egyszerre

Két csésze kávé egyidejű elkészítése felgyorsítja a kávéfőzési folyamatot, például vendéglátás során.

 • Forró víz funkció

Egy kávéfőzőnek nem csak és kizárólag kávékészítéshez kell alkalmasnak lennie. Amennyiben a funkciói között a forró víz kiadás is szerepel, például egy gőzfúvóka segítségével, akár teát vagy forró csokoládét is készíthetsz.

Teljesen automata kávéfőzők

Teljesen automata kávéfőzők

 • Magas minőségű kávéitalok
 • Egyszerű használat
 • Márkák és funkciók széles választéka
 • Eszpresszókészítéshez, akár a baristák

Az automata kávéfőző a kávé elkészítésének leggyakoribb módját kínálja. Mindig pontos eljárás szerint, frissen őrlik meg a kávét, így otthon is élvezheted kedvenc kávédat, mintha csak egy kávézóban ülnél. Mindössze csak ki kell választanod az italt, amelyet szeretsz. A kávéfőző pedig automatikusan gondoskodik a kávédarálásról, a megfelelő kompresszálásról, a lefőzésről és a végső elkészítésről, valamint az azt követő öblítésről és tisztításról. Az automata kávéfőzőgépek mindenhová alkalmasak, ahol nagy mennyiségben fogyasztanak kávét. Azaz kávérajongók otthonába és vállalati étkezőkbe.

Előnyök és hátrányok
 • Automatikus eszpresszókészítés
 • Különféle kávéitalok széles választéka
 • Őrölt és szemes kávé felhasználása
 • Öntisztító és az egyes italok elkészítésének programozhatósága
 • Beépített daráló
 • Hosszú élettartam
 • Nagy méretek
 • Magasabb ár
Mini automata kávéfőzők

Mini automata kávéfőzők

 • Kompakt design
 • Egyszerű használat
 • Magas minőségű kávéitalok
 • Különféle kávéitalok elkészítéséhez

Egy mini automata kávéfőző legfőbb előnye a kompakt méret. Ezek a készülékek egy kisebb konyhában is kényelmesen elférnek. Azonban, méretük nem befolyásolja negatívan az elkészített kávéitalok minőségét. A mini kávéfőzők is egy pillanat alatt készítik el kedvenc eszpresszódat és gazdag tejhabbal megkoronázott lattédat. Különböző márkák közül válogathatsz. Az egyes modellek az elérhető funkciók választékában térnek el egymástól.

Előnyök és hátrányok
 • Különféle kávéitalok automatikus elkészítése
 • Őrölt és szemes kávé felhasználása
 • Alacsonyabb beszerzési ár
 • Beépített daráló
 • Hosszú élettartam
 • Kisebb funkcióválaszték
Automata kávéfőzők otthonra

Automata kávéfőzők otthonra

 • Márkás standard és professzionális kávéfőzők széles választéka
 • Egyszerű, intuitív egyszerű
 • Különféle funkciók és rendszerek választéka
 • Különböző típusú kávé elkészítése, beleértve a tejes recepteket is

Az otthoni automata kávéfőzők a kevésbé igényes, valamint az átlaggal nem megelégedő felhasználók számára alkalmas kávéfőzők különféle modelljeinek választékát képviselik. Az egyes modellek a funkciók és az egyedülálló technológiák, valamint az előre beállított receptek számában térnek el egymástól. Ebben a kategóriában magas minőségű készülékeket találhatsz otthoni használatra, amelyek kiváló kávét készítenek gazdag habréteggel, ahogyan a kávézókban is.

Előnyök és hátrányok
 • Különféle kávéitalok automatikus elkészítése
 • Funkciók és előre beállított receptúrák hatalmas választéka
 • Őrölt és szemes kávé felhasználása
 • Öntisztító
 • Lehetőség a kávéitalok elkészítésének beprogramozására
 • Beépített daráló
 • Hosszú élettartam
 • Nagyobb méretek
 • Magasabb ár
Automata darálós kávéfőzők

Automata darálós kávéfőzők

 • Kávékészítés frissen őrölt kávészemekből
 • Egyszerű, intuitív használat
 • Márkák és funkciók hatalmas választéka
 • Különféle kávéitalok elkészítése, beleértve a tejes receptúrákat is

A darálóval ellátott automata kávéfőzőkkel különféle típusú kávéitalokat készíthetsz el, a tejes recepteket is beleértve. A frissen őrölt kávészemekből készült kávé intenzívebb aromával rendelkezik. A beépített daráló éppen ezért egyértelmű választás az igazi ínyencek számára. A kínálatban különféle márkák és modellek széles választékából válogathatsz. Néhány modell kétkamrás kávébab tartállyal és rendkívül csendes darálóval van felszerelve. Az egyes típusok ára a funkciók és a felhasznált technológiák számától függ.

Előnyök és hátrányok
 • Kávékészítés frissen őrölt kávészemekből
 • Különféle kávéitalok széles választéka
 • Őrölt és szemes kávé felhasználása
 • Öntisztító és az egyes italok elkészítésének programozhatósága
 • Lehetőség kétkamrás szemes kávétartályos modell választására
 • Hosszú élettartam
 • A daráló zajos lehet
 • Magasabb ár
Latte gépek és cappuccino gépek

Latte gépek és cappuccino gépek

 • Tejes receptúrák elkészítéséhez gazdag tejhab réteggel
 • Egyszerű, intuitív használat
 • Márkák és funkciók hatalmas választéka

Egy automata latte és kapucsínó kávéfőző nagyszerű választás a habos tejréteg szerelmeseinek. Minden egyes modell különféle funkciókkal büszkélkedhet, amelyek megkönnyítik a tejes receptek elkészítését. Otthoni környezetben, egyetlen gombnyomással készíthetsz tökéletes tejhabot a lattédhoz. A kínált funkcióknak és az előre beállított tejes receptek számának megfelelően különféle márkák közül választhatsz.

Előnyök és hátrányok
 • Előre beállított tejes receptek széles választéka
 • Különféle kávéitalok elkészítése, az eszpresszót is beleértve
 • Őrölt és szemes kávé felhasználása
 • Öntisztító és az egyes italok elkészítésének programozhatósága
 • Beépített daráló
 • Hosszú élettartam
 • Nagyobb méretek
 • Magasabb ár

Gyakran ismételt kérdések - Milyen automata kávéfőzőt vegyek?

Kik számára alkalmas a teljesen automata kávéfőző?

Azoknak, akik szeretik a kiváló minőségű kávét, de nem szeretnének részt venni a készítésében, mint a karos kávéfőzők esetében. Az automata kávéfőzők különösen a vállalatoknál népszerűek a gyors és egyszerű kávékészítés miatt. Az elmúlt években a háztartásokban is egyre gyakrabban jelentek meg, főleg a kávézókból is ismert kávéitalok minősége és választéka miatt.

Hogyan működnek a teljesen automata kávéfőzők?

Az összes típusú kávéfőző közül az automata kávéfőző működik talán a legegyszerűbben. Általában mindenhez csak egy gombnyomásra van szükség. A készülék maga méri ki a kávéadagot, megőrli és elvégzi a folyamat többi részét. Egy teljesen automata kávéfőzőt bárki képes működtetni. A karos kávéfőzőkkel ellentétben ez a típus nem csak kávét tud főzni, de öntisztításra is képes.

Mit tudnak az automata kávéfőzők?

Az automata kávéfőzők sokféle kávét tudnak elkészíteni. Egyes modellek akár tucatnyit is. Amennyiben rendelkeznek tejtartállyal, egyetlen gombnyomásra - többek között - latté macchiatót vagy kapucsínót is varázsolhatnak eléd. Készíthetsz velük teát vagy forró csokoládét, és újdonságnak számítanak az úgy nevezett okos kávéfőzők, amelyek okosotthonod részévé válnak.

Mi az a Smart kávéfőző?

Ez egy okoseszközzel, Wi-Fi-n vagy Bluetooth-on keresztül szabályozható okos kávéfőző, amelyet okosotthonod részévé tehetsz.

Letöltheted az adott gyártó által létrehozott alkalmazást az okostelefonodra vagy a tabletedre, és akár távolról is vezérelheted a kávéfőződet és kényelmesen beállíthatod a kávékészítési paramétereket. Az italok elkészítésével és az új kávéspecialitások programozásával is játszhatsz. Az alkalmazásnak köszönhetően pontosan tudni fogod, hogyan gondoskodj a legjobban a készülékedről. Azonban az, hogy mire képes a kávéfőződ, az a típusától és az alkalmazástól függ.

Mi befolyásolhatja a kávé ízét?

Automata kávéfőzőt nem csak az egyszerű kávékészítés miatt veszünk, hanem főleg azért, mert a segítségével otthon is átadhatjuk magunkat a profin elkészített eszpresszónak és az egyéb kávéspecialitásoknak. Egy minőségi kávéfőző kiválasztása ezzel nem ér véget. Az igazán jó eszpresszóhoz más fontos tényezőket is figyelembe kell venni.

 • A kávédarálási finomság beállítása – az őrlési finomság nagyban befolyásolja az eszpresszó végső ízét. Ha túl durvára darálod a kávészemeket, a víz túl gyorsan folyik át rajtuk. Az eszpresszó pedig gyenge lesz, vékony créma réteggel. Ha pedig túl finomra darálod a kávébabot, a víz nehezen tudja majd átjárni ezt az állagot, amely kesernyés ízt és nagyon sötét crémát eredményez, de az is lehet, hogy nem is lesz rajta ilyen réteg.
 • A víz hőmérsékletének ideális esetben 88 °C-nak kell lennie ± 2 °C toleranciával. A túl forró víz keserűbbé és kellemetlen szagúvá teszi a kávét. A nem eléggé meleg víz pedig megakadályozza a megfelelő extrakciót.
 • Az ideális nyomás eszpresszó készítéséhez 9 bar. A 15 bar nyomás az otthoni használatra való automata kávéfőzők számára alkalmas, mivel a nyomás a kávékészítési folyamat során ingadozik bennük, és a kívánt 9 bar nyomást átlagban érik el.
 • Minőségi kávé – a kávé kiválasztása meglehetősen egyéni, és mindenkinek a saját ízlésétől függ. Ám a kávészemeknek jól kell kinézniük és az illatuk is legyen jó. A pörkölés utáni színnek egyformának kell lennie, a szemek pedig legyenek körülbelül ugyanolyan méretűek és nem deformáltak. A kávénak mindig friss pörkölésűnek kell lennie, hogy kiélvezhesd a minőségét. Javasoljuk, hogy próbáld ki az AlzaCafe-t, például - egy válogatott keverék 100% Arabica kávéból, amelyet mindig frissen pörkölnek és csomagolnak egy cseh BIO pörkölő üzemben.
 • A készülék tisztítása és karbantartása – még a legminőségibb kávéfőző sem készít ízletes eszpresszót, ha eldugítja a leülepedett olaj, penész és vízkő. Ezért a rendszeres és megfelelő karbantartás rendkívül fontos. Tudj meg többet a karbantartásról a Hogyan tisztítsuk ki a kávéfőzőt (TIPPEK ÉS TÜRKKÖK) című cikkünkből.

Fogalomtár - kávéfőzők

Eszpresszó

Az eszpresszó egy kávéital, amelynek mennyisége körülbelül 30 ml, és 9 baros nyomás alatt készül. A javasolt főzési idő 20-30 másodperc. 60-90 ml-es csészékben ajánlott felszolgálni.

TIPP: Az ital neve eszpresszó, de gyakran találkozunk helytelen megnevezésekkel is, olyanokkal, mint a presszó, az expresszó, a pikkoló vagy egyebek.

Crema

Finom és sűrű kávéhab a megfelelően elkészített eszpresszó felületén.

Ristretto

A ristretto nagyon hasonló az eszpresszóhoz, ám esztrahálási idejében és a kávé csészében lévő mennyiségében tér el. Egy adag ristretto 20 ml körül van, az esztrahálása pedig 10-15 másodpercig tart. Az íze kevésbé kesernyésebb, míg édessége és savassága hangsúlyosabb. Az esztrahálás magasabb arányának köszönhetően a testesebb.

Espresso doppio

Egy csésze, dupla élvezet – espresso doppio, avagy dupla eszpresszó. Egyszerűen egy eszpresszó dupla mennyiségű vízzel és kétszer annyi kávéval.

Espresso lungo

A lungo jelentése olaszul hosszú, vizes, hígított, amelyből már kikövetkeztethető, hogy egy eszpresszóról van szó dupla annyi vízzel. A kávé mennyisége ugyanannyi, mint az eszpresszó esetében, ám az elkészült ital mennyisége megduplázódik. Egy adag 60 ml vízből és 8 g kávéból áll, míg két adag 16 g kávéból és 120 ml vízből készül.

Espresso macchiato

Ennek az olasz italnak a neve a macchiato szóból származik, amely foltost vagy pöttyöst jelent. Korábban kizárólag egy eszpresszó volt egy kis adag tejhabbal, amelyhez tejszínt adtak, ezáltal kialakult egy pötty vagy folt. Ám a modern macchiato ma már sokkal inkább egy mini kapucsínóra hajaz.

Cappuccino

Ez egy nagyon népszerű, összesen 150 - 180 ml-es kávéital, 30 ml eszpresszó az alapja, amelyhez meleg tejet és lágy tejhabot adnak. Mindhárom összetevőnek egyharmad arányban kell lennie. A tejhab magassága elérheti az 1-2 cm-t.

Caffe latte

A caffe latte egy több, mint 250 ml-es ital nagy adag tejjel. Olaszországban eredetileg gyerekek számára készítették. Elkészítése a kapucsínóéhoz hasonló, ám a különbség a összmennyiségben van, valamint a tejhab arányában.

Latte macchiato

A caffe latte egy változata, amelyet magas pohárban készítenek. Több, mint 200 ml felhabosított tejből, 30 ml eszpresszóból és egy felső tejhab rétegből áll. Az eszpresszót utoljára öntik rá, ezáltal jönnek létre a jellegzetes rétegek.

Flat white

A flat white egy jelenség a kávé szerelmesei számára. Egy tejes kávéital a "több kávé, kevesebb tej" jegyében. Egy dupla eszpresszó pohárban felszolgálva, a kapucsínóhoz hasonlóan felhabosított tejjel, ám itt a tejhabnak lágyabbnak kell lennie.

Fogalomtár

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ