Akvizice ApF HU 0% splátky mobily, notebooky

Hogyan válasszunk borhűtőt?

Termékkatalógus

A borhűtő kiválasztása során kulcsfontosságú a házi borhűtők paraméterei közötti tájékozódás. Azon töröd a fejed, hogy hova helyezd el a borhűtőt, milyen méretű berendezést szerezz be, mi az egyzónás és kétzónás borhűtő, vagy milyen az energiafogyasztásuk? Segítünk a borhűtő kiválasztásában, és elmagyarázzuk, hogyan kell helyesen lehűteni a bort.

Hogyan válasszunk borhűtőt?

A borhűtő kiválasztása során fontos tudni néhány alapvető információt:

 1. A borhűtő állandóan működésben lesz. Ezért figyelj az eszköz energiaosztályára.

 2. Gondold át, hány fajta bort fogsz tárolni a hűtőben. Eszerint válaszd ki a zónák számát.

 3. Becsüld fel a palackok számát, amelyet egyszerre szeretnél lehűteni. Eszerint válaszd ki a borhűtő kapacitását.

 4. Ha szeretnéd beépíteni a borhűtőt pl. a konyhapultba, válaszd a beépített típust.

A borhűtő kiválasztásához szükséges alapvető paraméterek

Kapacitás

A borhűtőt aszerint szükséges kiválasztani, hogy hány palackot szándékozol lehűteni benne egyszerre. A borhűtő nagysága így legtöbbször palackszámban van megadva. A kínálatban találsz

 • Kis borhűtőket 1-től 8 palackig a magas minőségű borok kedvelőinek, akik csak kivételes alkalmakkor bontják meg az üveget.

 • Magasabb osztályú borhűtők, melyekbe akár több, mint kétszáz palack is befér.


Hűtés módja

Ez a paraméter nem csak a beszerzési árban mutatkozik meg, hanem a működtetési költségekben is. A hűtés módja szerint a borhűtőket a következő kategóriákra osztjuk:

 • Termoelektromos cella segítségével működő borhűtők – nem hűtőfolyadékkal működnek, hanem a Peltier modul alapelve szerint. Olcsóbbak, tartósak, zajszintjük nagyon alacsony és működésük során nem keletkeznek rezgések. Hátrányuk a kisebb teljesítmény (ezért főleg kisebb borhűtők esetében használatosak), a magasabb fogyasztás és a hosszabb hűtési idő (nagyjából 24 óra alatt hűti le a bort a kívánt hőmérsékletre).

 • Kompresszorral működő borhűtők – a kompresszoros borhűtők hasonló elven működnek, mint a hűtőszekrények, tehát hűtőfolyadékkal. Magasabb teljesítménnyel, alacsony fogyasztással rendelkeznek és gyorsan lehűtik az italt. A bor megfelelő hőmérsékletre történő lehűtése kevesebb, mint egy óráig tart (általában 30 percig). Két kisebb hátrány, mellyel a kompresszoros borhűtő beszerzésekor számolni kell a magasabb zajszint és a nagyobb beszerzési ár.

Polcok szerkezete és darabszáma

A polcok szerkezete

A boros palackok vízszintes helyzetben vannak elhelyezve a borhűtő polcain, hogy a parafadugó ne száradjon ki - így a palackba nem kerül levegő és a bor nem "romlik meg". A polcokat két változatban készítik:

 • Fém polcok – a krómozott polcok tipikus hajított formával rendelkeznek és anyagilag elérhetőbb megoldásnak számítanak

 • Fa polcok – a fa nem csak elegánsabb a fémnél, de hatékonyabb is. Ugyanis képes megtartani az ideális páratartalmat. A polcok készítéséhez teak, meggy, bükk, vagy tölgyfát használnak.

Polcok száma

A borhűtő szélességét meghatározza az egy polcon tárolható palackok száma is. Általában 3-tól 13 palackos kapacitású polcokkal találkozhatunk. Hogy ne kelljen bonyolult számításokat végezned a polcok számával kapcsolatban, a gyártók általában pontosan megadják a palackok számát.


TIPP: Előfordult már, hogy nem fogyasztottad el a teljes palack bort? Válassz a nyitott üvegek és karafák számára kialakított hellyel rendelkező borhűtők közül.

Elhelyezés és tömeg

A borhűtő megfelelő elhelyezése

Mindegy, hogy szabadonálló vagy beépített borhűtőt választasz az otthonodba, figyelj oda az elhelyezésére.

 • A borhűtőt nem érhetik közvetlen napsugarak. A napsugarak nem csak a bor megromlását okozhatják, de növelik a borhűtő belső hőmérsékletét. Így a borhűtő több energiát használ fel a megfelelő hőmérséklet fenntartásához, mely a villanyszámlán is meglátszik majd.

 • Ha a konyhapultba építed be a borhűtőt, helyezd el minél távolabb a sütőtől és a főzőlaptól. A többi fogyasztótól érkező hőmérséklet feleslegesen növelné a borhűtő belső hőmérsékletét.

 • A szabadonálló borhűtők esetén válassz ki egy olyan helyet, mely minél messzebb található a fűtőtestektől vagy a kandallóktól.

A borhűtő tömege

A borhűtő tömege abban az esetben érdekelhet, ha a borhűtőt egy másik bútordarabra szeretnéd elhelyezni. Először ajánlott az adott bútordarab teherbírásának megtudakolása, és ehhez arányosan szükséges kiválasztani a borhűtőt. Fontos figyelembe venni nem csak a berendezés tömegét, hanem a tárolt bormennyiség tömegét is.

Design

A borhűtő gyártása során fontos kritérium a külső. Ez nem csak az ízlésed kielégítésére szolgál - fontos, hogy a borhűtő illeszkedjen a beltérhez is.

 • Ha kedveled a letisztult és modern külsőt, adj előnyt a beépített típusnak, ezek esetében ugyanis csak a berendezés középső része a fontos. A többi el lesz rejtve a konhyaszekrényben, konyhaszigetben vagy a falban. A kínálatban találhatsz üvegajtóval és fogantyúval rendelkező beépített borhűtőket, rozsdamentes acél kerettel ezüst vagy fekete színben, esetleg a kombinációjukkal.

 • A szabadonálló borhűtőt nem csak az előlapja, hanem az oldallapjai szerint is fogod megítélni. Nagyon közkedvelt, emellett ízléses a rozsdamentes acél és fekete kivitelezés a keret és az üveg kombinációjával. A hagyományos és a kevésbé feltűnő borhűtők mellett azonban egyre gyakrabban jelennek meg a piacon a színes és a retro darabok, melyek domináns helyet foglalnak el a helyiségben.

Zónák száma

A borhűtő zónáinak száma egyenesen arányos a tárolni tervezett borfajták számával. Hány darab zónával rendelkező borhűtőt találunk a piacon és milyen előnyökkel rendelkeznek?

 • Az egyzónás borhűtők egy fajta hőmérséklet beállítását teszik lehetővé az egész berendezésben. Így főleg egy bortípus tárolására használatos.

 • A kétzónás borhűtők az egyes zónákon belül két különböző hőmérséklet beállítását teszik lehetővé. Ezért két különböző fajta bor tárolását teszik lehetővé.

 • A többzónás borhűtők különböző hőmérsékletek beállítását teszik lehetővé az egyes zónák száma szerint. Még osztott zónák nélküli borhűtők is léteznek. Az ilyen típusokban a hőmérséklet fentről lefelé haladva csökken. Így eldöntheted, hogy melyik bor melyik rekeszbe való. Pl. a felső rekeszbe vörösbort tehetsz, melyet nem szükséges alacsony hőmérsékletre lehűteni, középre fehéret, alulra pedig a habzóborokat.

A leggazdaságosabb modellek az egyzónás borhűtők. A sorban a következők a kétzónás modellek, a legdrágábbak pedig a többzónás borhűtők. A közöttük levő különbség több tízezer forint is lehet, ezért fontos előre tudni, hogy pontosan milyen bort fogsz raktározni.


TIPP: Kedvezményes borhűtőket kínál a használt kis hűtőszekrények kategória, ahol különböző típusú, hibátlan borhűtőket találsz, tökéletes állapotban, garanciával.

Energiafogyasztás

A borhűtő - akárcsak a hűtőszekrény és a fagyasztó - egész nap működésben van. A nap 24 órájában hűt, épp ezért fontos számolnunk egy bizonyos áramfogyasztással.

Az energiaosztály és az energiacímke tájékoztat arról, hogy milyen működtetési költségekkel kell számolnod a jövőben. A legtakarékosabb borhűtő általában A jelzéssel ellátott, a legkevésbé takarékos borhűtő pedig G jelzéssel rendelkezik.

Milyen információkat találhatsz a borhűtők energiacímkéjén?

Borhűtő energiacímke

TIPP: Hogy egy jobb áttekintést kapj a borhűtő fogyasztásáról, a hozzávetőleges működtetési költségeket kiszámolhatod.

A kb. 20 palackos borhűtő napi és éves fogyasztásának kiszámítása (példa)

Energiaosztály Éves fogyasztás (kWh*) Költségek Ft/nap** Költségek Ft/év**
A 106 19 6 935
B 140 25 9 125
C 171 30 10 950
D 226 40 14 600

* A kWh-ban megadott éves fogyasztást megtalálod az energiacímkén, mellyel minden borhűtő rendelkezik.
** 64 Ft/kWh árral számítva.
*** A borhűtő energiafogyasztását befolyásolja a környezet hőmérséklete, a kihasznált űrtartalom mérete, a kompresszor típusa és további paraméterek.

Klimatikus osztály

Az energiafogyasztást gyakran befolyásolja a beltéri hőmérséklet is. Minél melegebb van a borhűtő körül, annál jobban kell a borhűtőnek hűtenie (így több energiát használ fel), hogy optimális hőmérsékleten tartsa a bort. Épp ezért a hűtőszekrényekhez és a fagyasztókhoz hasonlóan a borhűtőket is a különböző éghajlati feltételek és klimatikus osztályok szerint osztották fel.

A klimatikus osztály meghatározza annak a környezetnek optimális hőmérsékletét, melyben a borhűtő üzem alatt lesz. A borhűtők esetében négy klimatikus osztályt különböztetünk meg:

 • Klimatikus osztály SN – +10 °C-tól +32 °C-ig
 • Klimatikus osztály N – +16 °C-tól +32 °C-ig
 • Klimatikus osztály ST – +18 °C-tól +38 °C-ig
 • Klimatikus osztály T – +18 °C-tól + 43 °C-ig

Néhány borhűtő akár több klimatikus osztályba is besorolható egyszerre.

Zajszint

A nappaliba, vagy egyéb lakóhelyiségbe szeretnéd elhelyezni a borhűtőt? Akkor a kiválasztás során ne feledkezz meg a zajszintről. Ennek ugyanis semmilyen körülmények között nem szabad zavarónak lennie.

Már megtudtuk, hogy a termoelektromos cellával rendelkező borhűtők a kevésbé zajosak, a kompresszoros borhűtők pedig a zajosabb modellek. Minél alacsonyabb a dB (decibel) szintje, annál csendesebb a borhűtő. A borhűtő zajszintje megtalálható az energiacímkén.

Hogy legyen egy elképzelésed a borhűtő zajszintjéről, feltüntetünk pár zajszint-példát a mindennapi életből:

 • 20 dB – suttogás
 • 30 dB – csendes lakórész
 • 40 dB –csendes irodahelyiség
 • 50 dB – normál beszéd
 • 60 dB – hangos beszéd

Méretek

Ha alig találsz helyet a borhűtőnek, ne ess kétségbe. A piacon már találhatóak 15 cm széles modellek is, melyek bármilyen kis háztartásba beférnek. Ezek a keskeny borhűtők általában 1-től 7 darab boros palack tárolására képesek, a palackok pedig egymás felett helyezkednek el (minden polcon egy palack bor).

Minél nagyobb hellyel rendelkezel, annál nagyobb a választék. Gondold át, hány palackot szeretnél tárolni (némelyik borhűtő több, mint 300 palack bor tárolására képes) és gondosan mérd le azt a területet, ahova el szeretnéd helyezni a borhűtőt. Ezután már csak elég kiválasztani az ideális hűtőt.

További hasznos funkciók és paraméterek

A borhűtők között további hasznos kiegészítőket és kiegészítőket találsz, melyek nagyobb felhasználói kényelmet biztosítanak.

Belső világítás

A borhűtő belsejében található világítás nem melegítheti fel a palackokat. Ha nem tartasz igényt az állandó megvilágításra, jól jöhet az érintésre működő megvilágítás, mely pl. a fogantyún helyezkedik el (ún. Touchlight). Ez lehetővé teszi a borhűtő belterének meghatározott ideig történő megvilágítását, így könnyedén kiválaszthatod a palackot anélkül, hogy a borhűtőt ki kéne nyitnod. Igazán egyedi beltéri kiegészítő a LED megvilágítással rendelkező borhűtő, mely folyamatosan világít és nem melegszik.

LED kijelző

Kijelzi az aktuálisan beállított hőmérsékletet, páratartalmat és a borhűtő további fontos információit.

UV szűrő

A napsugarak nem kis mennyiségben járulnak hozzá a bor megromlásához. Ezért hasznos lehet a borhűtő üvegajtajában elhelyezett UV szűrő. Habár az üveg átlátszó, de a palackok belül védve vannak a naptól.

Zár

Némelyik borhűtő modell zárható is. Ennek köszönhetően a borhoz nem férnek hozzá illetéktelen személyek és gyermekek.

Antibakteriális védelem

Gyakran antiBacteria-ként van jelölve, és eltávolítja a nem kívánt baktériumokat a borhűtő belsejéből.

Szuperhűtés

A szuperhűtés funkció lehetővé teszi a hőmérséklet rövidtávú csökkentését a borhűtőben úgy, hogy a palackban található bor hőmérséklete hamarabb elérje az optimális szintet.

Airfreshfilter

Az Airfreshfilter funkció neutralizálja a nem kívánt szagokat a borhűtő belsejében, és folyamatosan megőrzi a friss levegőt.

Hogyan tároljuk helyesen a bort a borhűtőben

Ideális páratartalom

A páratartalom főleg a parafadugó megfelelő záró tulajdonságai miatt fontos. Nagyjából 50–70% között ideális. Ha a borhűtő belsejében a páratartalom 50% alá esik, fennáll a dugó kiszáradásának kockázata, így a borba levegő juthat, melynek eredményeképp a bor oxidálódhat. Ugyanakkor a hosszú távon 70% feletti páratartalom penész és különböző szagok létrejöttét okozhatja a borhűtő belsejében. A szagok a parafán keresztül bejuthatnak a palackba és tönkre tehetik a bort. A borhűtő falai és polcai lehetővé teszik az ideális szintű páratartalom megtartását.

Optimális hőmérséklet

A borok tárolásához fontos a folyamatos hőmérséklet, nagy ingadozások nélkül. Épp ezért nem alkalmas a borok tárolása a klasszikus hűtőben, melyek naponta többször ki vannak nyitva. A maximális ingadozás nem lehet több 2 °C-nál, egyik irányban sem. Mi az ideális hőmérséklet az egyes borfajtáknál?

Optimális hőmérséklet a bor tárolásához

Bor fajtája Ideális hőmérséklet
Fehér 7-12 °C
Vörös 15-18 °C
Rosé 7-12 °C
Habzóbor 5-7 °C
Pezsgőbor 8-10 °C

Ha több borfajtát hűtesz egyszerre, szerezz be többzónás borhűtőt, lásd a Borhűtők paraméterei - Zónák száma pontot.

Nyugodt környezet

Az apró rezgések, melyeket gyakran nem is érzel, megtörhetik a bor érési folyamatát, így akár tönkre is tehetik azt. A vibráció ugyanis megakadályozza az üledékek lassú képződését, melyek ennek köszönhetően feloldódnak a borban. És habár a fiatal borok ellenállnak a vibrációknak, az érett és általában drága borok visszavonhatatlanul tönkre mehetnek tőle.

Ha a borhűtődben hosszú távon érett borokat szeretnél tárolni, válaszd a gumis lábakkal, rezgésvédelemmel, fa polcokkal és esetleg kompresszoros hűtéssel ellátott borhűtőt speciális gumis silentblokkokkal.

Beépített borhűtők

 • Nem bontják meg a beltér egészét
 • Ideális konyhabútorokba és konyhaszigetekbe való beépítésre
 • Különféle méretek és kapacitások nagy választéka

A beépített borhűtők egyre gyakrabban válnak a modern konyhák elengedhetetlen részeivé. Tökéletesen illeszkednek a beltérbe és első látásra nem lehet őket megkülönböztetni a többi elektromos berendezéstől. A külső kiválasztása során csak a borhűtő előlapja lehet érdekes a számodra, melynek illeszkednie kell a többi háztartási berendezéshez. A borhűtő többi része el lesz rejtve a bútorokban.

Előnyök és hátrányok
 • Illeszkedik a beltérhez
 • Csak az elülső oldala látszik
 • Sokféle méret
 • Egyzónás és többzónás is lehet
 • Nem mozgatható könnyedén a lakásban
Szabadonálló borhűtők

Szabadonálló borhűtők

 • Ideális nappali helyiségekbe
 • Különálló dizájnos darab
 • Nagy válaszék dizájn, méret, kapacitás, stb. szempontjából

A szabadonálló borhűtők tökéletes megoldásnak számítanak a borhűtő pl. nappaliban vagy egyéb lakóhelyiségben történő elhelyezésére. Általában három oldaluk látható a szemnek, így az esetükben fontos szerepet játszik a külső. A piacon találhatunk rozsdamentes acél és fekete borhűtőket is, de nagyon közkedvelt a színes retro stílus, mely a beltér feltűnő, domináns kiegészítőjeként szerepel.

Előnyök és hátrányok
 • Alkalmas különböző helyiségekben történő elhelyezésre
 • Dizájnos kiegészítő
 • Dekorációk, méretek, kapacitás, stb. széles skálája
 • Egyzónás és többzónás is lehet
 • Nem alkalmas beépített berendezésként

Fogalomtár - borhűtők

Antibakteriális védelem

Az antibakteriális védelem egyfajta hasznos anyaggal ellátott bevonat a hűtőszekrény vagy a borhűtő belsejében, mely szabályozza a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) anyagcseréjét, ezzel megakadályozza a növekedésüket és szaporodásukat. Az antibakteriális védelemnek köszönhetően (antiBacteria) a baktériumok és a penész nem kerülnek át a tárolt borra. Ez érvényes a borhűtő teljes élettartama alatt.

Szuperhűtés

A szuperhűtés funkció lehetővé teszi a hőmérséklet rövidtávú csökkentését a borhűtőben úgy, hogy a palackban található bor hőmérséklete hamarabb elérje az optimális szintet.

AirFreshFilter

Az AirFreshFilter egy rendszer, mely neutralizálja a kellemetlen szagokat a borhűtő belsejében és folyamatosan frissen tartja a levegőt anélkül, hogy a berendezés élettartama során cserélni kellene azt.

Fogalomtár

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ