Alza dny HU Alza days HU

Hogyan válasszunk digitális fényképezőgépet

Termékkatalógus
Frissítve 

Digitális fényképezőgépet keresel, és nem tudod, mire összpontosíts? Az exponálás beállításában professzionális vagy akár zsebbe is beleférő kompakt fényképezőgépet keresel? Elkészítettünk számodra egy útmutatót a választás megkönnyítéséhez, amelyben tanácsokkal látunk el, hogyan igazodj el a típusok, paraméterek és fotós kifejezések között. Válaszd ki a kínálatunkból a neked leginkább megfelelő fényképezőgépet. 

Jak vybrat notebook

Néhány tipp a fényképezőgép kiválasztásához

 1. digitális tükörreflexes fényképezőgép a fényképezőgépek királya. A paraméterek kézi beállításának lehetősége által tökéletes felvételeket készíthetsz.

 2. A minőségi optika és a praktikus méretek kombinációját a tükör nélküli fényképezőgép (kompakt fényképezőgép cserélhető objektívekkel) testesíti meg.

 3. A digitális tükörreflexes és tükör nélküli fényképezőgépek fő előnyei közé az objektívek cserélhetősége és a számtalan kiegészítő hozzáférhetősége tartozik.

 4. A hétköznapi felhasználók számára kompakt fényképezőgépek állnak rendelkezésre, amelyek akár egy zsebbe is könnyedén beleférnek.  

 5. Ha valami stílusosra vágysz, instant fényképezőgépet is választhatsz, amely lehetővé teszi a felvétel azonnali nyomtatását.

Alapvető paraméterek a digitális fényképezőgép kiválasztásához

Az érzékelő mérete

Az érzékelő, avagy a képérzékelő chip mérete befolyásolja a létrejött fotó minőségét. Minél nagyobb az érzékelő (és ezzel a pixelei - képpontjai), annál jobb minőségű képeket biztosít.

Az érzékelő fontos paraméterei

 • Méret (APS-C, Full Frame, micro 4/3,…)

 • Felbontás (Mpx)

Az érzékelő paraméterei kölcsönösen hatnak egymásra. Nemcsak a méret a fontos, hanem az érzékelőt alkotó képpontok száma is. Minél nagyobbak az egyes pixelek, annál jobb minőségű képinformációt hordoznak. Ezért feltételezhető, hogy egy bizonyos méretű, kisebb felbontású érzékelő nagyobb pixelekből áll, és minőségibb fotókat hoz létre, mint egy ugyanolyan méretű érzékelő nagyobb felbontással.

Az érzékelők típusai a gyártási technológia alapján

Mindkét típus ideális változatot jelent a digitális fényképezőgépek számára, felhasználói szinten a különbség nem felismerhető.

A leggyakrabban használt érzékelők méretei

 • Full Frame - a 35 mm-es filmkockaméretű képérzékelő kiváló képminőséggel büszkélkedhet. Fejlettebb tükörreflexes fényképezőgépeknél használatos, de néhány tükör nélküli fényképezőgép esetében is megtalálható.

 • APS-C - az APS-C képérzékelő a Full Frame-mel összehasonlítva méretre feleakkora, és a közepesen fejlett tükörreflexes és tükör nélküli fényképezőgép-modellek esetében használatos. 

 • 4/3“ - a micro 4/3" méretű képérzékelő a tükör nélküli fényképezőgépek abszolút szabványa. A Full Frame-mel összehasonlítva negyedakkora mérettel rendelkezik.

 • 1/2.3“ - a leggyakrabban használatos érzékelőméret kompakt fényképezőgépek esetében. Képminősége csak a kevésbé igényes felhasználók számára megfelelő. 

Az érzékelő felbontása

Az érzékelő felbontása megadja a képpontok számát, amelyekből a létrejött felvétel áll. Alapvető hatással van nyomtatáskor a felvétel minőségére és méretére. Általában igaz, hogy - minél nagyobb felbontás, annál jobb minőségű felvételt kapunk, és annál nagyobb formátumokat nyomtathatunk - a nagyobb ráközelítés lehetőségével.

A felbontást megadhatjuk:

 • Megapixelekben - Mpx – a képpontok száma, amelyekből a létrejött fotó áll

 • A vízszintes és függőleges pontok száma által - pl. 3 872 x 2 592 pixel

 • Az egy hüvelykre eső képpontok száma által - dpi (= 2,54 cm)

A fotó összfelbontását pixelekben (illetve megapixelekben) a vízszintes és függőleges pontok szorzatával kapjuk meg. A 10 Mpx-es felbontású fényképezőgép 3 872 x  2 592 pixeles felvételeket képes készíteni (10 036 224 px vagyis 10 Mpx) 21,7 x 32,4 cm-es maximális nyomtatási mérettel. 

Az érzékelő felbontása200 dpi fotó mérete300 dpi fotó mérete
4 Mpx31,0 × 20,8 cm20,8 × 13,7 cm
6 Mpx38,1 × 25,4 cm25,4 × 17,0 cm
8 Mpx43,9 × 29,2 cm29,2 × 19,6 cm
10 Mpx49,0 × 32,8 cm32,8 × 21,8 cm
12 Mpx53,8 × 35,8 cm35,8 × 23,9 cm
14 Mpx58,4 × 39,1 cm39,2 × 25,9 cm
16 Mpx62,2 × 41,4 cm41,4 × 27,7 cm

Képstabilizálás

A képstabilizátor megakadályozza a felvétel elmosódottságát, amely a fényképezőgép remegéséből eredhet. Hasznos lehet gyenge világítás, hosszú gyújtótávolság használata esetén, valamint videofelvételek készítésekor, amikor is csökkenti a remegést.

A képstabilizálás technikái

A mechanikus képstabilizálás közvetlenül a fényképezőgép helyezkedik el. A fotózott képet magának az érzékelő mozgásának segítségével stabilizálja - ez nincs rögzítve, így elmozdulásával kiegyenlíti a fényképezőgép mozgását. Az érzékelő több tengelyben stabilizál - minél több tengely segítségével stabilizál, annál hatékonyabb a stabilizálás.

A mechanikus stabilizálás előnyei és hátrányai

 • Az érzékelő mozgása kihasználható pl. tisztításkor is
 • Több tengelyben stabilizál
 • Kihasználható hosszabb expozíciós idő esetén is
 • Minden felhelyezett objektívet stabilizál
 • A végeredmény nem jelenik meg a keresőben
 • Az érzékelő mozgása a váz mérete által korlátozott

Az optikai stabilizálás, amely gyakran rövidítve OIS-ként megadott (Optical Image Stabilizer), az objektívben van elhelyezve, és a képet az objektív belsejében levő lencsetagok elmozdulásával stabilizálja. Az érzékelőre már a stabilizált kép kerül, amely a keresőben is látható.

Az optikai stabilizálás előnyei és hátrányai

 • Minden elérhető felbontás esetén kihasználható
 • Az eredmény látható a keresőben
 • Nagy látószögű objektívek esetében nincs beépítve
 • Nagyobb energiafogyasztás

Zoom és gyújtótávolság

Az optikai zoomot gyakran összekeverik a digitális zoommal. Az optikai zoom nincs hatással a létrejött felvétel minőségére, mivel az objektív belsejében található optikai rendszer mozgásának segítségével közelít. Digitális zoom esetében a képminőség rovására menő művi nagyítás megy végbe, a felvétel egy bizonyos részének kivágásával közelít.

A zoom típusai

A téma ráközelítése digitális zoommal abban az esetben használatos, ha az objektum annyira távoli, hogy a készülék optikai rendszere már nem elég. A zoomoláshoz az interpoláció módszerét használja, amikor is a kép egy részletének művi felnagyítása megy végbe, ezzel pedig minőségromlás jön létre. A fényképezőgépek a mai fejlett funkciók segítségével megpróbálják a művi közelített képet élesebbé tenni, de a végeredmény soha nem lesz olyan, mint az optikai zoom esetében. Másrészt a fényképezőgépet optikával ellátni jóval drágább, a digitális zoom tehát olcsóbb megoldást jelent.

Az optikai zoom nem a fényképezőgépben, hanem az objektívekben található meg. A gyújtótávolság változtatásával és az objektívekben levő lencsék mozgásával zoomol. A zoomolás növelésével a felvétel minősége nem romlik a digitális zoom használatával ellentétben. A zoomolás azonban hatással van az objektív fényerejére - minél jobban zoomolunk, az objektív fényereje annál kevesebb. A létrejött kép nagyobb zoomolás esetén érzékenyebb a remegésre.

Minőségi optikai zoom jellemzi az ultrazoom fényképezőgépeket, amelyek közül néhány akár 80x-os zoomolással büszkélkedhet. Minél nagyobb zoomolást kínálnak a fényképezőgépek, annál minőségibb optikát tartalmaznak, amely nagyobb tömegben és méretben nyilvánul meg.

Gyújtótávolság

A gyújtótávolság az objektív alapvető paramétere, csak a tükörreflexes fényképezőgépeknél és a cserélhető objektívekkel rendelkező kompakt (tükör nélküli) fényképezőgépeknél találkozhatunk vele. Hatással van a látószögre, amelyet az objektív képes biztosítani, valamint a nagyításra, amely a gyújtótávolság növelésével növekszik.

A gyújtótávolság szorosan összefügg az optikai zoommal. Az optikai zoom az objektív gyújtótávolságainak arányával függ össze, a gyakorlatban tehát megtörténhet, hogy egy 10x zoommal és 20 -200 mm-es gyújtótávolsággal rendelkező objektív jobban zoomol, mint egy 10 - 160 mm-es objektív 16x-os zoommal.

Gyújtótávolság szerint az objektíveket különböző kategóriákba sorolhatjuk. Minden kategória más látószöggel rendelkezik és másra használatos. Az objektívek döntő többsége Full Frame érzékelőhöz tervezett, ezért kisebb méretű (pl. APS-C) érzékelő esetében átszámítva azonos értékű gyújtótávolságról van szó. Az gyújtótávolság átszámítására az ún. crop faktor szolgál.

Videó

A videofelvétel készítése digitális fényképezőgéppel manapság mindennapos dolog. Magán a felbontáson kívül azt is figyelembe kell venni, rendelkezik-e a fényképezőgép mikrofonnal, tehát képes-e hangos videofelvételt készíteni vagy sem. Fontos paraméter továbbá a képkockasebesség.

 A videofelbontás típusaA videofelbontás értéke
HD1280 × 720 px
Full HD1 920 × 1 080 px
Ultra HD3 840 × 2 160 px
4K4 096 × 2 160 px
 • Full HD- szabványos felbontás, amelyet a 16:9 oldalarány jellemez.

 • Ultra HD- trend, amely fokozatosan kezdi felváltani a Full HD felbontást. A Full HD-vel szemben négyszer több képpontot tartalmaz, amely a felvétel minőségére pozitívan hat, de a létrejött fájl méretét megnöveli.

 • 4K- az Ultra HD-vel szemben több pixelt tartalmaz. Az oldalarány nem 16:9, így nem tölti ki a széles betekintési szögű képernyő teljes felületét, ezért lejátszáskor fekete sávok jelennek meg a kép fölött és alatt.

Csatlakoztathatóság

Adatátvitel típusa

 • USB

A fényképezőgépeknél USB Type-C és USB Type-A csatlakozókkal találkozhatunk, amelyek adatátvitelre szolgálnak.

Az USB csatlakozók alakja

Vezeték nélküli adatátvitel típusa

 • GPS

Funkció, amellyel a professzionálisabb berendezések vannak ellátva. Segítségül lehet pl. az éjszakai égbolton való tájékozódáskor.

 • Bluetooth

Klasszikus vezeték nélküli technológia, amely a telefonhoz vagy tablethez történő, alacsony energiafogyasztású csatlakoztatáshoz szükséges. 

 • NFC

Vezeték nélküli funkció a rögzített felvételek okostelefonnal való egyszerű megosztásához.

 • Wi-Fi

Vezeték nélküli technológia, amely az egyszerű megosztásra szolgál.

Audió/ videó

 • HDMI

A leginkább használatos csatlakozó a kép és hang nagy felbontásban történő átvitelére.

 • AV/TV kimenet

A televízióhoz történő csatlakoztatásra szolgál.

 • Külső mikrofon

Néhány fényképezőgép lehetőséget kínál külső mikrofon csatlakoztatásához.

A közvetlen nyomtatás lehetősége (a készített fotók közvetlen, számítógépes feldolgozás nélküli nyomtatása)

 • PictBridge

A közvetlen nyomtatás formátuma, amely megkönnyíti a felvétellel való munkát, és egyes nyomtatókon lehetővé teszi a közvetlen nyomtatást.

 • DPOF

A közvetlen nyomtatás fejlettebb formátuma, amely lehetővé teszi a paraméterek beadását a nyomtatóra való küldéskor és a fájl küldését.

Ár

A laptopok kiválasztásának elengedhetetlen paramétere az ár is. A laptopok ára néhány tízezer forinttól akár 1 000 000 Ft-ig is terjedhet. Miben mutatkozik meg az árkülönbség?

Teljesítmény

A drágább laptopmodellek nagyobb teljesítményű processzorokkal és videokártyákkal vannak ellátva, mint ugyanazon kategória olcsóbb modelljei. A drágább modellek rövidebb idő alatt képesek elvégezni a bonyolultabb műveleteket, zökkenőmentesebb működést garantálnak, vagy nagyobb felbontást és másodpercenként több képkockaszámot (fps) biztosítanak új videojátékok lejátszásakor.

Kijelző 

Az ár a kijelző minőségében is megmutatkozik. A drágább laptopok rendszerint minőségi, széles betekintési szögű panelekkel ellátottak, nagy felbontást és nagyszerű színvisszaadást biztosítanak.

Szerkezetminőség

A drágább laptopok rendszerint fém konstrukcióval rendelkeznek, amely nemcsak jól néz ki, hanem védi is a laptopot utazáskor. Így gyakori utazás esetén vagy a laptop hordozásakor nem fenyeget a sérülés veszélye.

Garancia

A drágább, különösen a professzionális laptopok esetében gyakran nyújtanak garanciális javítást már a következő napon, esetleg egyenesen az ügyfél otthonában vagy irodájában.

Ujjlenyomat-olvasó

A magasabb árkategóriás modelleknél ujjlenyomat-olvasóval is találkozhatunk, amely lehetővé teszi a hosszadalmas jelszómegadás nélküli biztonságos és nagyon egyszerű bejelentkezést az operációs rendszerbe.

WiFi adapter

A drágább modellekbe nagyobb teljesítményű WiFi adaptereket telepítenek, hogy a laptop a WiFi-routertől (jeladótól) nagyobb távolságban is jól vehesse a WiFi jeleket.

Digitális tükörreflexes fényképezőgépek

Nagyobb méretekkel rendelkező, kitűnő minőségű fotókat biztosító fényképezőgép.

Igényes kezdőknek és professzionális fotósoknak

 • Minden fényképezőgép-típus közül a legdrágább
 • Építészet, sport fotózása, éjjeli fotózás
 • Kitűnő minőségű, további szerkesztésre alkalmas fotók adatvesztés nélküli formátumban
 • Számos kiegészítő tartozék és objektív

A digitális tükörreflexes fényképezőgép extra minőséget képvisel a fényképezőgépek között. A létrejött fotók csúcsminőségét a paraméterek kézi beállításának lehetősége által garantálja. A fő előnyei közé a cserélhető objektívek tartoznak és a kiegészítő tartozékok széles választéka. A tükörreflexes fényképezőgépek optikai keresőt használnak, amelyben tükör segítségével visszatükröződik a kép az objektívből. A fotózott cél tehát közvetlenül, torzítás nélkül látható.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi képérzékelő chip
 • Teljesen kézi üzemmód
 • Teljes ellenőrzés az exponálás és élesítés felett 
 • Nagyon jó ergonómia
 • Cserélhető objektívek
 • Rengeteg tartozék
 • Nagyobb méretek és tömeg
 • A működtetés gyakorlottságot feltételez 
 • Magasabb ár

A legfontosabb paraméterek digitális tükörreflexes fényképezőgépek kiválasztásánál

Velikost čipu

Az érzékelő mérete

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek leggyakrabban APS-C érzékelővel ellátottak, amelyek mérete kis mértékben változhat a konkrét gyártótól függően. A professzionálisabb készülékek teljes formátumú Full Frame, képkockaméretű (35 mm-es) érzékelővel ellátottak.

Ohnisková vzdálenost

Gyújtótávolság

A gyújtótávolság hatással van a látószögre. A gyújtótávolság szerint az objektíveket feloszthatjuk fix gyújtótávolságú (fix) és változtatható gyújtótávolságú (zoom) objektívekre.

Az objektívek típusai

Halszem (8–14 mm) - nagy látószögű felvételhez, tipikus rá a szándékos kör alakú torzítás.

Szuper nagy látószögű (15–24 mm) - kitűnő tájképek, belső terek és építészet fotózásához. A halszemmel szemben a torzítás nagy része visszaszorított.

Nagy látószögű (25–34 mm) - megfelel pl. riportfotók készítéséhez.

Az emberi szem perspektívája (50 mm) - az emberi szem látószögének felel meg. Az ezen típusú objektíveket alapobjektíveknek is nevezik. Megfelel portréfotók készítéséhez. 

Általános objektívek (35–100 mm) - megfelelnek mindennapos témák fotózásához.

Teleobjektívek (100–300 mm) - a gyors élesítésnek hála ideálisak sportfotók készítéséhez.

Szuper teleobjektívek (300 mm felett) - alkalmasak vadon élő állatok és sport fotózására. 

Světelnost

Fényerő

fényerő az objektív fényáteresztő képessége, és összefügg a rekesz használatával. A nagyobb fényerővel rendelkező objektív adott pillanatban több fényt enged át, ami alapvető hatással van az expozíciós időre. Ezzel szemben a nem elegendő fényerő hosszabb expozíciós időt kíván, ami remegést idézhet elő (a fotós nem tudja mozdulatlanul megtartani az objektívet az expozíciós idő alatt) és a mozgásból adódó életlenséget (a fotózott objektum az expozíció alatt bemozdul). A fényerő ugyanakkor a mélységélességre is hatással van (az objektív képessége a fotózott objektum mögötti háttér elmosódottá tételére). 

 • az f/1,8 és kisebb érték megfelelő a portréobjektívek esetében, ahol fontos a kis mélységélesség. Az alacsony fényerőértékek főleg a fix objektívekkel érhetőek el.
 • Az f/2,8 érték a minőségi, változtatható gyújtótávolságú objektíveknél elérhető. Főleg riport- és sportfotóknál használatos.
 • A magas rekeszérték (pl. f/16) tájképek vagy épületek fotózásánál használatos. A portréfotózással szemben itt fontos, hogy minden éles legyen.
Stabilizace

Stabilizálás

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek zöme nem rendelkezik vázon belüli stabilizálással. A remegő kéz miatt kialakuló életlenség minimalizálását az optikai stabilizálás tudja megoldani, amely az objektívekben található meg. Főleg riport- és portréfotózáskor jöhet jól. 

Ostření

Élesítés

A gyors mozgás fotózásakor (főleg sport fotózása esetében) fontos a gyors és pontos élesítés. A kompaktokkal szemben a tükörreflexes fényképezőgép egyértelműen gyorsabban fotóz. A fényképezőgép élesítéséről a digitális tükörreflexes fényképezőgép vázában elhelyezett motor gondoskodik, amely jobbik esetben a gyorsabb, ultrahangos fajta.

Odolné tělo

Ellenálló váz

A digitális tükörreflexes fényképezőgébek precíz kidolgozottságú vázszerkezettel rendelkeznek. Ezen fényképezőgépek drágább típusai víz- és porálló szerkezetűek.

Set s objektivem

Objektívszett

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek pontosan a cserélhető objektívek által egyedülállóak. A tükörreflexes fényképezőgépek egy vagy két objektívből álló szettben való megvásárlása nagyon előnyös lehet.

Příslušenství

Tartozékok

Az egyik legfontosabb paraméter a fényképezőgép kiválasztásakor a kompatibilis tartozékok kínálatának sokfélesége.

Objektívek
Akkumulátorok
Memóriakártyák
Tokok
Táskák
Állványok

A legyakoribb kérdések a digitális tükörreflexes fényképezőgépek kiválasztásánál

Miért válassz digitális tükörreflexes fényképezőgépet?

A digitális tükörreflexes fényképezőgép választása mellett sok érv szól. Még mindig a fényképezőgépek királyáról van szó, amely magától értetődő választás lehet nemcsak professzionális, hanem sok amatőr fotós esetében is. A tükörreflexes fényképezőgépek kitűnő minőségű érzékelővel ellátottak, és rengeteg lehetőséget kínálnak az exponálás és élesítés beállítására. Kreatív hozzáállást kívánnak meg és a konkrét szituációban történő optimális beállítást.

A legkiválóbb képminőség mellett a tükörreflexes fényképezőgépek kitűnő ergonómiával és optikai keresővel rendelkeznek, és lehetővé teszik a RAW formátumban való fotózást. A fényképezőgépek ezen típusaihoz rengeteg különféle objektív és egyéb tartozék beszerezhető. A digitális tükörreflexes fényképezőgépek olyan személyeknek valók, akiket alapvetően érdekel a fotó és a fotózás mint olyan.

Hogyan működik a digitális tükörreflexes fényképezőgép?

A digitális tükörreflexes fényképezőgépeknek már a nevéből következik, hogy egy előrebillenthető tükör segítségével dolgoznak, amely közvetlenül az érzékelő chip előtt van elhelyezve (leggyakrabban CMOS vagy CCD típusú). A tükör az objektíven áthaladó fényt egyenesen az optikai keresőbe tükrözi. A keresőben a fotózott objektumot olyan minőségben láthatjuk, mint a létrejött fotón. Az exponálógomb megnyomásával a tükör előrebillen (ezzel akadályba ütközik, ami a tipikus kattanást eredményezi fotózáskor), a fény pedig az érzékelő chipre vetül. A modern digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél Live View - élő nézet funkciójával ellátott LCD kijelzőt találhatunk.    

Megfelelnek a tükörreflexes fényképezőgépek kezdők számára?

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek specifikusak a kézi beállítások lehetősége által. Minden bizonnyal megfelelnek a fotózás iránt érdeklődő kezdők számára is. Egyedül a tükörreflexes fényképezőgépek által tanulhatóak meg a fényképészet alapelvei. Kipróbálhatod, hogyan jelennek meg egyes beállítások a végeredményen, amely szó szerint felébresztheti a kreatív énedet.

A lelkes amatőrök számára a digitális tükörreflexes fényképezőgépek 300 000 Ft-os árig lehet a megfelelő megoldás. Választhatsz objektív nélküli vázat vagy jutányos árú szettet objektívvel.  A Canon és Nikon tükörreflexes fényképezőgépek a legkeresettebbek.

Hogyan tekintsünk a tükörreflexes fényképezőgép árára?

A tükörreflexes fényképezőgépek szettben objektívvel nagyon kedvező áron kaphatóak, vagy a váz és az objektív különállóan. Általában érvényes, hogy szett megvásárlásával néhány ezer forintot megspórolhatsz. A váz és objektív külön megvásárlásával fontos a végösszegbe beleszámítani a hasznos tartozékokat, mint az állványok, vakuk, fotós táskák vagy fotós hátizsákok és memóriakártya-olvasók

Nem tudod, mivel kezdj?

Kezdőkészletek

Ideális választás lehet nem csak kezdő fotósok számára. A tükörreflexes fényképezőgépen és objektíven kívül a készletek apró tartozékokat is tartalmaznak, amelyek praktikus táskában vannak elhelyezve. Amennyiben új tükörreflexes fényképezőgépet keresel, a kezdőszett formájában megvásárolt kedvezményes készlet pénztárcakímélő megoldás lehet. 

Bezzrcadlovky

Cserélhető objektíves kompakt fényképezőgépek - tükör nélküli fényképezőgépek 

A kis méreteket a minőségi érzékelővel és optikával kombináló fényképezőgép.

Lelkes amatőröknek és haladó fotósoknak

 • Portrék, tájképek, turisztikai célpontok fotózása
 • A tükörreflexes fényképezőgépek fejlett funkciói kompakt kialakítással
 • Kitűnő minőségű, további szerkesztésre alkalmas fotók adatvesztés nélküli formátumban
 • Kisebb tömeg a tükörreflexes fényképezőgéppel szemben az optika hiányából fakadóan 

A tükör nélküli vagy cserélhető objektíves kompakt fényképezőgépek szerkezetében nem található tükör, ezért aránylag könnyűek és kis méretűek. Ennek ellenére megőrzik a tükörreflexes fényképezőgépek fő előnyét a cserélhető objektívek formájában. A tükör nélküli fényképezőgépek ideálisak lehetnek igényes kezdők és haladó fotósok számára.

Előnyök és hátrányok
 • Kis méretek és kis tömeg
 • Rendszerint teljes ellenőrzés az exponálás felett
 • Minőségi optika és érzékelő
 • Rengeteg féle objektív vásárolható hozzá
 • A kompaktnál nagyobb és drágább
 • A tükörreflexes fényképezőgépnél rosszabb ergonómia
 • Hiányzik az optikai kereső

A legfontosabb paraméterek a digitális tükör nélküli fényképezőgép kiválasztásánál

Velikost čipu

Az érzékelő mérete

A készített felvétel minőségét és a mélységélességét pontosan az érzékelő chip mérete határozza meg. Minél nagyobb az érzékelő, annál kevésbé zajos a fotó. A chipeket a gyártási technológia alapján feloszthatjuk CCD és CMOS típusúra, a felvétel minőségére azonban a használt technológia nincs hatással.

Zoom

Zoom

A paraméterek között általában optikai és digitális zoom található meg. Az optikai zoom az objektívben megtalálható lencsék mozgása által és a gyújtótávolság változtatásával közelít, ennek köszönhetően a kép ugyanolyan marad, nem veszít minőségéből. A digitális zoom tulajdonképpen a kép egy felnagyított része, amely minőségromlást eredményez. A cserélhető objektíves kompakt (tükör nélküli) fényképezőgépek és a tükörreflexes fényképezőgépek esetében a zoom az objektívtípustól függ.

Ohnisková vzdálenost

Gyújtótávolság

A gyújtótávolság hatással van az objektív látószögére, ez alapján az objektíveket feloszthatjuk fix gyújtótávolságú objektívekre és változtatható gyújtótávolságú (ún. zoom) objektívekre.

Az objektívek típusai

Halszem (8–14 mm) - nagy látószögű felvételhez, tipikus rá a szándékos kör alakú torzítás.

Szuper nagy látószögű (15–24 mm) - kitűnő tájképek, belső terek és építészet fotózásához. A halszemmel ellentétben a torzítás nagy része visszaszorított.

Nagy látószögű (25–34 mm) - megfelel pl. riportfotók készítéséhez.

Az emberi szem perspektívája (50 mm) - az emberi szem látószögének felel meg. Az ezen típusú objektíveket alapobjektíveknek is nevezik. Megfelel portréfotók készítéséhez.

Általános objektívek (35–100 mm) - megfelelnek mindennapos fotók készítéséhez.

Teleobjektívek (100–300 mm) - a gyors élesítésnek hála megfelelnek sportfotók készítéséhez.

Szuper teleobjektívek (300 mm feletti) - alkalmasak vadon élő állatok és sport fotózására.

Světelnost

Fényerő

fényerő az objektív fényáteresztő képessége. Egy nagyobb fényerővel rendelkező objektív egy adott pillanatban több fényt enged át, ami alapvető hatással van az expozíciós időre. A nem elegendő fény esetében hosszabb expozíciós időt kell használni, ami remegést idézhet elő (a fotós nem tudja mozdulatlanul megtartani az objektívet) és a mozgásból eredő életlenséget (a fotózott objektum az expozíció alatt bemozdul). A fényerő ugyanakkor alapvetően hat a mélységélességre (az objektív képessége a fotózott objektum mögötti háttér elmosódottá tételére).

 • az f/1,8 és annál kevesebb érték megfelel portréfotózáshoz, ahol fontos a mélységélesség. Az alacsonyabb fényerőérték főleg fix objektíveknél elérhetőek.
 • Az f/2,8 érték minőségi, változtatható gyújtótávolságú objektíveknél érhető el. Főleg riport- és sportfotóknál használatos.
 • A magas rekeszértékek (pl. f/16) tájképek vagy építészet fotózásánál használatos. A portréfotózással szemben itt fontos, hogy minden éles legyen.
Stabilizace

Stabilizálás

A fényképezőgép és az objektív is stabilizálható. Amennyiben a stabilizálás a fényképezőgép vázában van elhelyezve, mechanikai stabilizálásról beszélünk. A képet az érzékelő mozgásával stabilizálja, és ez több tengelyben működhet. A stabilizálást az objektív belsejében is elhelyezhetik, ekkor optikai stabilizálásról beszélünk. Ilyenkor a kép az objektív belsejében a lencsetagok mozgásával kerül stabilizálásra.

A stabilizálás minimalizálja a kéz remegéséből adódó életlenséget. Főleg riport- és portréfotózáskor jöhet jól. 

Ostření

Élesítés

Gyors mozgás fotózásakor, pl. sport fotózása esetében fontos a gyors és pontos élesítés. A kompakt fényképezőgéppel szemben a tükör nélküli fényképezőgép érezhetően gyorsabban fotóz. A fényképezőgép élesítése vagy a vázban elhelyezett motor segítségével történik, vagy jobbik esetben ultrahangos motor segítségével, amely gyorsabb.

Set s objektivem

Objektívszett

A tükör nélküli fényképezőgépek nagy előnye pontosan a cserélhető objektívekben rejlik. Előnyös lehet az egy vagy két objektívből álló szett megvásárlása.

Příslušenství

Tartozékok

A tükör nélküli fényképezőgépek fontos paramétere lehet a kompatibilis tartozékok kínálatának sokfélesége. Néhány modell megvásárolható objektívvel ellátott szettben. Tartozékok digitális fényképezőgépekhez:

Objektívek
Akkumulátorok
Memóriakártyák
Tokok
Táskák
Állványok

A leggyakoribb kérdések a tükör nélküli fényképezőgépek kiválasztásánál

Kik számára felelnek meg a tükör nélküli fényképezőgépek?

A cserélhető objektívekkel rendelkező kompakt fényképezőgépeket, vagyis a tükör nélküli fényképezőgépeket gyakran választják a lelkes kezdőkön kívül a gyakorlott fotósok is, akiknek már világos elképzelésük van arról, hogyan használják ki az ilyen jellegű eszközöket. A tükör nélküli fényképezőgépek tulajdonosai elvárják a nagy teljesítményt és a kompakt méreteket. Szívesen állítják be a paramétereket kézzel, és szeretnék, ha a nyaraláson, kiránduláson vagy az ünnepségek pillanatairól készült fotók kitűnő minőséggel rendelkeznének és kreatív hozzáállást tükröznének.

Miben különbözik a tükör nélküli fényképezőgép a kompakt és tükörreflexes fényképezőgépektől?

Ahogy azt az elnevezésük is sejteti, a cserélhető objektívvel rendelkező kompakt fényképezőgépek a kompakt fényképezőgépektől erednek. Velük szemben azonban minőségibb optikával és érzékelővel rendelkeznek, az expozíció feletti teljes ellenőrzés lehetőségét kínálják, valamint viszonylag kis tömeggel és méretekkel rendelkeznek. A tükör nélküli fényképezőgépek előnye a cserélhető objektívekben rejlik, ugyanúgy, mint a tükörreflexes fényképezőgépek esetében. Egyes modellek, amelyek méretben a kompaktokhoz hasonlítanak, a tükörreflexes fényképezőgépekkel szemben némileg rosszabb ergonómiával rendelkeznek, nem teszik lehetővé a kompozíció gyors megváltoztatását vagy előre beállítását.

Miért válassz tükör nélküli fényképezőgépet?

A tükör nélküli fényképezőgépek azok számára megfelelőek, akik minőségi fotókat szeretnének utazásaikról, de nem szeretnének nehéz tükörreflexes fényképezőgépet magukkal cipelni. Az általuk készített fotók minősége és a kiegészítő tartozékaik kínálata által nem okoznak csalódást.

Kompakt fényképezőgépek

Kompakt méretű fényképezőgép, amely akár egy zsebben is elfér. Mindig készen áll az élményeid megörökítésére.

Kezdő fotósoknak és kevésbé igényes, átlagos felhasználóknak.

 • Az élmények megörökítéséhez nyaralásokon vagy kirándulások alkalmával
 • Minden fényképezőgép-típus közül a legolcsóbb
 • A fotók minősége teljesíti az átlagos felhasználó igényeit

A kis méretű és könnyű, akár zsebben is elférő fényképezőgépek egyszerű működtetéssel, gyors használattal rendelkeznek, és általában videofelvétel is készíthető segítségükkel. A kompakt fényképezőgépek ideálisak a kevésbé igényes felhasználók számára, akiket a létrejött fotók jobban érdeklik, mint a fotózás maga. A kompakt fényképezőgépek rögzítetten beépített objektívvel rendelkeznek, valamint automatikus, előre beállított üzemmódok lehetőségét kínálják, amelyek kiválasztják helyetted a helyes beállítást.

Előnyök és hátrányok
 • Kis méretek, kis tömeg
 • Egyszerű, intuitív használat
 • Gyors használat az automatikus üzemmódoknak hála
 • Videofelvétel készítésének lehetősége
 • Alacsony ár
 • Kevésbé jó minőségű fotók
 • A gyors mozgás megörökítését bonyolult elérni elmosódás nélkül

A kompakt fényképezőgépek felosztása

Ultrazoomok

Az ultrazoom fényképezőgépek olyan objektívvel ellátottak, amelyek nagy mértékű közelítést tesznek lehetővé. A távcsőhöz hasonlóan a távolibb objektumokat is közelebb hozza. Amennyiben tehát gyakran fotózol nagyon távoli objektumokat, pl. vadon élő állatokat vagy hegycsúcsokat, amelyeket nem tudsz megközelíteni, az ultrazoom ideális választás lehet számodra.

 • Ultranagy zoom (10×-es és nagyobb) a távoli objektumok extra megközelítésére

 • Kisebb tömeg és méretek a digitális tükörreflexes fényképezőgéppel összehasonlítva

 • Aránylag egyszerű működtetés

Professzionális kompaktok

A professzionális kompaktok hasonlítanak a kezdők számára kialakított digitális tükörreflexes fényképezőgépekre. Megfelelnek a tapasztaltabb fotósoknak, akik fotókészítéskor igénylik a beállítások lehetőségét, és azoknak, akik nem szeretnének drága és nehéz tükörreflexes fényképezőgépet vásárolni.

 • Ellenálló fémváz

 • A fotók minősége megközelíti az alacsonyabb kategóriás tükörreflexes fényképezőgépekét

 • Leginkább felszerelt a kompaktok között

Vízálló kompaktok

A vízálló kompakt fényképezőgépek ideálisak kültéri aktivitások esetén - üdüléskor a tengernél, kertben, medence mellett stb. Víz-, homok- és porállóak.

 • Vízálló fényképezőgépek akár 12 méterig

 • Homok- és porállók is

 • Ellenállók szélsőséges hőmérsékletek esetén

Kompakt fényképezőgépek gyerekeknek

A gyerekeknek kialakított kompakt fényképezőgép játék és kompakt fényképezőgép az egyben. Fejlesztik a gyerekek fantáziáját, könnyűek és egyszerű működtetéssel rendelkeznek. A színes motívumok felkeltik a gyerekek érdeklődését és megörvendeztetik őket.

 • Játék és valódi kompakt fényképezőgép az egyben

 • Ellenálló és vidám kialakítás - tenger vagy medence mellett, akár esőbe is

 • Vidám állatmotívumok

 • Egyszerű működtetés

Szelfi fényképezőgépek

A szelfifotók manapság divatosak, és ehhez alkalmazkodnak a fényképezőgépgyártók is. A fényképezőgépek kihajtható, esetenként 180 fokos szögben elforgatható kijelzővel rendelkeznek, amellyel a szelfikészítés gyerekjáték. A mobiltelefonnal összehasonlítva a fotók sokkal jobb minőségűek, ez pedig főleg az optikai stabilizálásnak köszönhető, mert ez a funkció a mobiltelefonokban kevésbé minőségi.

 • Éles és részletes, elmosódás nélküli fotók

 • A felvétel megtekinthető a kihajtható/elforgatható kijelzőn

 • Arcfelismerés - felvételkészítéskor minden személyre ráélesít

A legfontosabb paraméterek a kompakt fényképezőgép kiválasztásánál

Rozlišení

Felbontás

A felbontás megadja a képpontok számát a létrejött fotón. Hatással van a fotó minőségére és a méretére nyomtatáskor. A mai kompakt fényképezőgépek zöme legalább 10 MPx-es érzékelőfelbontással rendelkeznek. Általában kijelenthető, hogy minél nagyobb a fényképezőgépek érzékelőjének felbontása, annál jobb a létrejött fotó minősége, így annál nagyobb méretű fotót nyomtathatunk. Átlagos méretben jó minőségű fotót már 10 MPx-es fényképezőgép által nyomtathatunk.

Zoom

Zoom

A paraméterek között általában optikai és digitális zoom szerepel. Az optikai zoom az objektívben megtalálható lencsék mozgásával és a gyújtótávolság változtatásával közelít, ennek köszönhetően a kép ugyanolyan marad, nem veszít a minőségéből. A digitális zoom csupán a kép egy felnagyított része, amely a felvétel minőségromlását eredményezi. A cserélhető objektíves kompakt (tükör nélküli), valamint a tükörreflexes fényképezőgépek esetében a zoomolás az objektívtől függ. Az ún. ultrazoomok nagy zoomot kínálnak, a mindennapos fotózáshoz elég a 3x-os zoom.

Paměťová karta

Memóriakártya

memóriakártya egy tárolóeszköz, amelyen képeket vagy videókat tárolhatunk. A kártyák különbözhetnek egymástól kapacitásban, méretben és az adatátvitel sebességében. A kapacitás GB-ban van megadva, a felvétel végső mérete a beállított tömörítéstől függ. A memóriakártya beszerzésénél ügyelni kell a berendezéssel való kompatibilitásra. Egy 1 GB-os memóriakártyára hozzávetőleg 195 10 Mpx-es felbontású fotó fér fel.

A leggyakoribb kérdések a kompakt fényképezőgép kiválasztásánál

Van értelme manapság, az okostelefonok korában kompakt fényképezőgépet vásárolni?

Az okostelefonok egyre jobb minőségű kamerákkal ellátottak, amelyek megfelelnek a mindennapos szituációk lefényképezésére. A kompakt fényképezőgépek még mindig jól jöhetnek főleg azért, mert az okostelefonokkal szemben teljesen a céljuknak megfelelően kialakítottak. Ergonómiájuk és a vezérlőelemek elhelyezése által kényelmesebb használatot biztosítanak.

A legújabb csúcsminőségű okostelefonok tulajdonosai minden bizonnyal elégedettek a kamera minőségével, és nincs szükségük kompakt fényképezőgépre. A legjobb okostelefonok azonban jóval drágábbak, mint a kompakt fényképezőgépek. A kompakt fényképezőgépek és a velük összehasonlítható árú mobiltelefonok képminőségét azonban messze nem hasonlíthatjuk össze. Amennyiben tehát olcsóbb okostelefonod van, vagy kifejezetten fotózáshoz való berendezést szeretnél, a nyaralásra megérheti vásárolni egy kompakt fényképezőgépet is.

Ki számára felelnek meg a kompakt fényképezőgépek?

A kompakt fényképezőgépek jól jöhetnek a mindennapos szituációk megörökítésére a családdal vagy barátokkal, a nyaralási élmények, városi séták alkalmával stb. Méreteinek hála akár zsebben is elférnek, és mindig a kezed ügyében lehetnek. Ha egy egyszerű berendezést szeretnél, amely bárhol veled lehet, a kompakt fényképezőgép felel meg számodra leginkább.

Amennyiben szeretnél makró vagy részletes fotókat, sportfotókat vagy tájképeket készíteni, fontold meg a professzionális kompakt vagy tükör nélküli fényképezőgép megvásárlását.

Instant fényképezőgépek

A korábbi Polaroid fényképezőgépekből alakultak ki az ún. Instaxok. Fotózás után képesek azonnal kinyomtatni az elkészült felvételt.

Stílusos kialakítás és kész fotó néhány másodperc alatt

 • Egyszerű működtetés, gyerekek is képesek rá
 • Az elkészült felvételek azonnali nyomtatása
 • Feltűnő, stílusos megjelenés, amellyel kitűnhetsz

Az instant fényképezőgép inkább stílus kérdése, a felvétel minőségét nem veszi igazán figyelembe. Ez azonban pontosan elég. Az egyedi felvételeket azonnal egy viszonylag kis méretű fotópapírra nyomtatja. Így közvetlenül a fotózás után fotóval ajándékozhatod meg barátaidat. Néhány modell ráadásul memóriakártyára is menti a felvételeket, valamint HD videó készítésére is alkalmas.

Előnyök és hátrányok
 • A készített fotó azonnali nyomtatása
 • A felvételek retró megjelenésűek
 • Egyszerű működtetés
 • Kis méretek és tömeg
 • Alacsony ár
 • Csak egy célra alkalmasak
 • Rosszabb ergonómia

A legfontosabb paraméterek az instant fényképezőgépek kiválasztásánál

Minimální zaostřovací vzdálenost

Minimális élesítési távolság

Leírja, mennyire tudja megközelíteni az objektív a fotózott objektumot ahhoz, hogy a felvétel ne legyen elmosódott.

30 cm-től – Fujifilm Instax Mini 70Mini 90 

40 cm-től – Fujifilm Instax Wide 300

50 cm-től – Fujifilm Instax Mini 25

60 cm-től – Fujifilm Instax Mini 8S

Rychlost závěrky

Zársebesség

A zársebesség közvetlenül hat az elkészült felvételre. Minél rövidebb a záridő (az ún. expozíciós idő), annál kevésbé fog hatni az elkészült képre a fotózott objektumok mozgása vagy magának a fényképezőgépnek a bemozdulása. Amennyiben nem sportfotókról vagy egyéb mozgás megörökítéséről van szó, elegendő az 1/100 s-os záridő. A dinamikus akciót már minimum 1/400 s-os expozíciós idővel kell fotózni. Kreatívabb alkotásokhoz egyes instaxok lehetővé teszik az akár 1 percnél is hosszabb expozíciós idő beállítását.

Výdrž na baterii

Tápegység

A kínálatban megtalálhatóak az akkumulátoros és a ceruzaelemmel működő modellek is, ez utóbbiak gyakoribbak.

Leggyakoribb kérdések az instant fényképezőgép kiválasztásánál

Mennyi ideig tart a felvétel kinyomtatása?

A nyomtatás majdnem azonnal megkezdődik az exponálógomb megnyomása után. A berendezés a felvételt kb. 2-3 perc alatt teljesen előhívja. 

Hogyan befolyásolhatjuk a felvétel megjelenését?

Az instant fényképezőgépek igazi varázsa éppen a felvételek tökéletlenségében rejlik. Gyakran találkozhatunk pasztellszínű felvételekkel és homályos arcokkal. A fényképezőgép beállítása nagyon egyszerű. Néhány modell lehetővé teszi a záridő csökkentését vagy annak megválasztását, esetleg a vakuhasználatot. Megmaradhatsz az automata üzemmódnál is, amely nagyszerűen képes rögzíteni a pillanat varázsát.

Milyen méretű fotókat nyomtatnak a fényképezőgépek?

A kinyomtatott felvétel mérete természetesen a fényképezőgépváz mérete által behatárolt.

A felvételek mérete

Fujifilm Instax Mini sorozat – fotó mérete: 86 × 54 mm, ebből a képméret: 62 × 46 mm.

Fujifilm Instax Wide sorozat – fotó mérete: 86 ×108 mm, ebből a képméret: 62 × 99 mm.

Polaroid Snap és Polaroid Z2300 sorozatok – fotó mérete: 76 × 51 mm, keret nélkül.

Képesek az instant fényképezőgépek a felvételt digitális formában elmenteni?

A Polaroid instant fényképezőgépek könnyedén helyettesíthetik a szokványos digitális kompakt fényképezőgépeket is. Kijelzővel ellátottak, és a felvételeket MicroSD memóriakártyára mentik akár 13 MPx-es felbontásban. Ezenkívül az instant fényképezőgépek képesek HD videót is rögzíteni, és a Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően egyszerűen csatlakoztathatóak okostelefonhoz vagy tablethez.

Fogalomtár - digitális fényképezőgépek

Maximális záridő

A maximális időtartam, amely alatt a zár lehetővé teszi a fény képérzékelőre vetülését. A hosszabb záridő különféle hatásos, célzott elmosódást tartalmazó felvételek készítéséhez használatos.

CMOS chip

A digitális fényképezőgépekben a CMOS chipek a legelterjedtebbek. Gyártási költségei alacsonyabbak, energiahatékonyabbak, és gyorsabban továbbítják az adatokat. Ezért elsősorban tükörreflexes digitális fényképezőgépekhez használják, ahol gyorsabb adatátvitelt biztosítanak sorozatfelvételek készítésekor. A CMOS érzékelő minden képpontról egyedileg képes közvetíteni az adatokat, míg a CCD érzékelők ezt csak soronként tudják megtenni. A CMOS érzékelőt olykor APS (Active-Pixel Sensor) rövidítéssel jelölik.

Bajonett

bajonett rögzíti az objektívet a fényképezőgép vázához. Minden gyártó általában saját típusú bajonettet használ, ezért nem kompatibilisek egymással. Az inkompatibilis objektívekhez és vázakhoz átalakítók és adapterek állnak rendelkezésre, ezek azonban korlátozhatnak egyes funkciókat, mint pl. az automatikus élességállítást.

Micro SD memóriakártya

Micro SD kártya egy tárolóeszköz, amelyet adattárolásra használunk elsősorban mobiltelefonoknál és GPS-eknél és egyéb hordozható berendezéseknél. A Micro SD kártyák gyakran SD redukcióval együtt kerülnek forgalomba, így a régebbi, SD típusú memóriakártyát használó készülékekbe is behelyezhetőek.

- Méretek: 15 × 11 × 1 mm
- Kapacitás: 16–200 GB

Micro SDHC memóriakártya

A Micro SDHC memóriakártya mobiltelefonokban, tabletekben, digitális fényképezőgépekben és egyéb berendezésekben használatosak. Korszerű, miniatűr méretekkel rendelkező adattárolóról van szó. A Micro SDHC memóriakártya gyakran SD redukcióval együtt kerül forgalomba, amely a régebbi, SD típusú memórakártya-típust használó berendezésekbe is behelyezhető.

Élességállítás

A fotó élesítése tulajdonképpen az élesség biztosítása ahhoz, hogy az elkészült felvételen kiemeljük a nekünk legfontosabb részeket. A megfelelő élességállításhoz ki kell választani az érzékelővel párhuzamos síkot. Minden, ami az élesítési síkba kerül, élessé válik a felvételen. - A digitális tükörreflexes fényképezőgépek gyorsabb rendszerű, ún. fázisdetekciót használnak az élességállításhoz.

Fotós kifejezések szótára
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ