Splátky bez navýšení AP+ plus nový vizuál

Hogyan válasszunk drónt

Termékkatalógus

Drónoknak nevezzük a távirányítással működő, kisméretű légijárműveket, amelyeket használhatunk játékra, hobbira vagy professzionális célokra is. A legtöbb modell beépített kamerával rendelkezik (vagy tartalmaz egy foglalatot, amelyre rögzíthető egy kamera). A távvezérlésük történhet rádiófrekvenciás távirányítóval, vagy okostelefonnal és tablettel. Tipikusan 4 propellerrel rendelkeznek (kvadrokopter), de a komolyabb használatra tervezettek akár 6 (hexakopter) vagy 8 propellerrel is rendelkezhetnek (oktokopter). 

Gyakran feltett kérdések a drónokkal kapcsolatban

Drón kiválasztása

A dobozból kivéve egyből használatba vehetem vagy bonyolult összeszerelést igényel?

Egyes drónokat össze kell szerelni használat előtt, de más modellek már repülésre készen érkeznek. A kezdőknek elsősorban a kisebb méretű és olcsóbb drónokat vagy az úgynevezett Ready to Fly (RTF) modelleket ajánljuk, amelyek összeszerelve, használatra készen érkeznek. Az RTF csomag mindent tartalmaz ami a használatához kell. Csak fel kell tölteni és már repülhet is!

Ezzel ellentétben léteznek úgynevezett ARF - (Almost Ready to Fly) csomagok, amelyeket használat előtt össze kell szerelni, ezért kezdőknek kevésbé ajánlottak.

BNF (bind-and-fly​) jelölésű modellek pedig haladó pilóták számára ajánlottak. Távirányító nélkül érkeznek, amelyet külön kell megvásárolni.

Mi a különbség a beltéri és a kültéri drónok között?

A két típus eltér egymástól a kialakításában, a tömegében és az árában. A beltéri drónokat zárt helyiségekben, például csarnokban, irodákban vagy házakban való repülésre tervezték. Kisebbek és könnyebbek, kevésbé strapabíróbbak, mint a kültéri használatra tervezett szabadtéri drónok. De viszont olcsóbbak is, ezért alkalmasak kezdők vagy gyerekek számára.

Ezzel szemben a kültéri drónok nagyobbak, szilárdabbak és stabilabbak, mint a beltéri drónok, így alkalmasak szeles vagy egyéb időjárási körülmények közötti használatra. Ezek számos olyan funkcióval rendelkeznek, mint például GPS, automatikus sebességszabályozás és különböző szenzorok, ami segítségével feltérképezi a körülötte lévő területet.

Bárhol használatom őket?

Sajnos nem. Mivel a drónok pilóta nélküli légijárműnek számítanak, ezért használatukat törvények, szabályzatok korlátozzák. A szabályzatok országonként változóak, ezért vásárlás előtt ajánlott utána nézni.

Magyarországon jelenleg a következő érvényes:

30 nappal előre eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelni, majd telefonon jelezni kell, hogy használatba veszed a légteret és repülés után jelezni kell, hogy nem repülsz tovább.

Regisztrálnom kell a drónomat?

Személyes használatra nem kell, de a munkára szánt, kereskedelmi célú használatra különböző előírások és bejelentési kötelezettségek vonatkoznak.

A szabályozások gyakran változnak, ezért vásárlás előtt mindenképpen ajánlott utána nézni a jelenleg érvényben lévő szabályozásnak.

Melyik drón való nekem?

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak a kiválasztás előtt:
 • Milyen gyakran szeretnéd használni?
 • Beltérben vagy kültéren szeretnéd használni?
 • Tudjon videózni és fényképeket készíteni?
Drón alkalmi használathoz

Alapmodellek

Kikapcsolódásra és szórakozásra

 • Kezdő drón pilótáknak és általános felhasználásra
 • Kültéri és beltéri használatra egyaránt
 • Rendelkeznek kamerával

Kezdők és gyerekek számára egyaránt alkalmas. Tartós szerkezeti felépítésük ellenáll a sérüléseknek, így mindenféle aggodalom nélkül használhatod. Ideális kezdők számára elsajátítani a drón reptetés fortélyait, vagy gyerekek szórakozására.

Előnyök és hátrányok
 • Kültéri és beltéri variánsok is elérhetőek
 • Madártávlatból készíthetsz felvételeket
 • Nem igényelnek bonyolult összeszerelést
 • Leegyszerűsített vezérlés automata móddal
 • Alacsony ár
 • Gyengébb minőségű kamerával rendelkeznek
 • Hiányoznak belőlük az olyan fejlett technológiák, mint például a háromtengelyes kamera stabilizátor vagy a GPS.
Drón hobbi használatra

Drónok hobbi célra

Tapasztaltabb pilótáknak

 • Tapasztaltabb pilótáknak, rendszeres használatra
 • Beltéri és kültéri modellek is elérhetőek
 • Felvételek készítése beépített kamera vagy rögzíthető akciókamerával

A hobbi drónokat tapasztaltabb felhasználok számára tervezték, akik rendszeresen használatra szeretnének egy jobb képességekkel ellátott drónt. Az automatikus üzemmódon kívül manuális módban is repülhetsz velük és képesek különböző légi mutatványok végrehajtására is. Ezenfelül beépített kamerával is rendelkeznek, amelyek akár 4K felbontású felvételek készítésére.

Előnyok és hátrányok
 • Kiváló manőverezési készségek a levegőben a tapasztaltabb felhasználók számára
 • Beépített kamera, vagy rögzíthető akciókamera
 • Kamera háromtengelyes stabilizátorral
 • Automatikus és manuális repülési üzemmódok
 • Magasabb árcédula
Drón professzionális használatra

Drónok professzionális felhasználásra

A legjobb tudású és felszereltségű drónok

 • Erőteljes motorral, kültéri használathoz
 • Professzionális légifotók és légifelvételek készítéséhez
 • Kiemelkedő minőségű kamera, 4K-s felbontással

Ezeket az csúcstechnológiás drónokat a legjobb minőségű légifotók és 4K felbontású légifelvételek készítésére tervezték. Általában magnézium vagy karbon (szénszálas) vázszerkezettel rendelkeznek, amelyek alacsony tömegük mellett rendkívül tartósak és strapabíróak is.

Előnyök és hátrányok
 • 4K felbontású videó, fejlett stabilizátorral
 • Erőteljes motor és kiváló sebesség
 • Nagy hatósugarú repülés
 • Megnövelt akkumulátor kapacitás
 • Alacsony tömeg és tartós vázszerkezet
 • A legújabb technológiákkal vannak felvértezve
 • Magas ár
 • Bonyolult összeszerelés
 • Kezdők számára nem ajánlott

A legfontosabb jellemzők

Távvezérlő hatótávolsága

A távirányító hatósugara

A távirányító hatósugara indikálja, hogy mekkora távolságból vezérelhetjük a drónt. 20 méteres, rövid távolságban bluetooth-on keresztül is vezérelhetjük őket okostelefonok vagy tabletek segítségével. A legtöbb drón azonban rádiófrekvenciás távirányítóval irányítható 2-5 km-es távolságon belül.

Sebesség

Sebesség

A végsebességet általában nem adják meg a gyártók, de az erőteljes motorral rendelkező drónok a 60 km/h sebességgel is képesek repülni, míg a csúcsmodellek elérhetik akár a 100 km/h végsebességet is. A sebességet - akárcsak az akkumulátor élettartamát - befolyásolják a drón terheltsége és az extra súlyok, mint például az akciókamerák, kerekek, extra burkolat, stb.

Repülési idő

A repülés hossza

Általában 15-30 percet képesek a drónok a levegőben tölteni, amely függ a terheltségtől, sebességtől és az időjárási körülményektől. A sok extra súly és az erős szél jelentősen csökkenti a drónok üzemidejét. 

Akkumulátor típusa

Az akkumulátor típusa

A drónokban Li-Ion (lithium-ion) vagy Li-Pol (lithium-polymer) akkumulátor cellákat találhatunk. 

Li-Ion
- Nem igényel teljes lemerítést feltöltés előtt
- Alacsonyabb az előállítási költségük, mint a Li-Pol akkumulátoroknak
- Használaton kívül is veszítenek a kapacitásukból

Li-Pol
- Vékony és könnyű
- Ha ugyanakkora a mérete, mint a Li-Ion akkumulátornak, akkor 15%-kal könnyebb és 20%-kal nagyobb kapacitású
- Összeségében, gyorsabban veszít a teljes kapacitásából, mint a lithium-ion akkumulátor

Megjegyzés: Az akkumulátor nem befolyásolja jelentősen a drónok működését és képességeit. Nyugodtan rábízhatod magadat bármelyik típusú akkumulátor technológiára.

Anyaga

Anyaga

A felhasznált anyagok széles választéka jellemzi a drónok vázszerkezetét. Az olcsóbb modellek alacsony tömegű műanyagból készülnek, míg a drágább modellek tartósabb magnéziumból vagy karbonból. Az alacsonyabb tömeg hozzájárul a drón üzemidejének a javulásához, és a sebességének növeléséhez. A kültéri modellek fémmel megerősített részekkel is rendelkeznek a nagyobb tartósság érdekében.

Kamera

Kamera

A drónok megjelenése egy teljesen egyedülálló és vadonatúj lehetőséget biztosított, hogy madártávlatból, és eddig elképzelhetetlen szögekből készítsünk felvételeket. Éppen ezért ideálisak a különféle extrém sportokhoz, mint például a hegyi kerékpározás, szörfözés vagy a síelés és snowboardozás. Választhatsz olyan modellt, amely már eleve rendelkezik beépített kamerával vagy rendelkezik a már meglévő akciókamerád rögzítésének a lehetőségével. Ez utóbbi esetben érdemes ellenőrizni, hogy kompatibilis-e a drón kamera foglalata az akciókameráddal.

Vezérlőrendszerek

A táviránytás

A drónokat egy speciális távirányítóval (kontrollerrel) irányíthatjuk, amelyen joystick-et és gombokat találhatunk. A drágább modellek már érintőképernyős távirányítóval is rendelkeznek. Sok esetben a táviránytó csatlakoztatható az okostelefonhoz vagy a tablethez WiFI segítségével.

Repülési módok

Repülési üzemmódok

A legtöbb drón három repülési üzemmóddal rendelkezik - az automatikus, az egyhelyben lebegés (hovering) és a manuális üzemmód. Az automatikus üzemmódok előre beprogramozottak és GPS technológiát használnak a pontos helymeghatározáshoz. Ezekkel az üzemmódokkal találkozhatunk még a fejlettebb modellekben:

Follow me - Kövess engem üzemmód, egy beállított távolságból követ a drón
Return home - Ha bekapcsoljuk, akkor a drónunk automatikus visszatér az indítás helyére
Hover mode - Egyhelyben fog lebegni, amikor a pilótája elengedi a joystick-et
Course lock - Aktiválása esetén a drón irányítása az üzemmód bekapcsolása pillanatában rögzített irányhoz viszonyul, GPS nélkül
Home lock - Ebben az üzemmódban a felszálás előtt rögzített pont kap szerepet, ugyanis minden irányítókar, ahhoz a ponthoz képest fog működni, GPS nélkül

A kezdőknek szánt alapmodelleket könnyebb irányítani és kevesebb speciális funkciót tartalmaznak. Ezekben az automata üzemmódokban a drón sebessége, maximális repülési magassága és távolsága limitálva van, hogy minimalizálja a drón elvesztésének kockázatát.

Természetesen vezérelhetőek teljesen manuális, GPS nélküli üzemmódban is, azonban ez rendkívül veszélyes tud lenni és rengeteg tapasztalatot igényel a pilótától.

Szakkifejezések - drónok

Háromtengelyes stabilizátor (Gimbal)

Egy speciális eszköz, amely stabilizálja a kamerát a drónon, hogy repülés közben is rezgés mentes felvételeket és fotókat készíthess. Háromtengelyen stabilizálja a kamerát, így éles képeket és remegéstől mentes videókat készíthetsz.

RTF (Ready to Fly)

A Ready to Fly elnevezés azt jelenti, hogy a dobozban minden szükséges eszköz megtalálható a drónhoz, így nem kell különféle kiegészítőket vásárolnod hozzá - legfeljebb akkumulátort vagy elemet a távirányítóba. Így ezek a csomagok a legideálisabbak kezdő vagy haladó pilótáknak egyaránt.

BTF (Bind and Fly)

A BNF (Bind to Fly) azt jelenti, hogy a drón távirányító nélkül érkezik. Ez azoknak a pilótáknak ideális, akik már rendelkeznek egy jó minőségű távirányítóval és több modellt is használnak. Ha nem rendelkezel távirányítóval és BNF csomagot választasz, akkor külön kell majd a távirányítót megvásárolnod - érdemes vásárlás előtt ellenőrizni, hogy kompatibilisek a modellek.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ