AP+ nový vizuál AP+ plus nový vizuál

Milyen ebook olvasót vegyek?

Termékkatalógus

• Szerző: Szerkesztőség

Az elektronikus könyvek olvasásához leggyakrabban specializált olvasókat, táblagépeket, vagy okostelefonokat használunk. A megfelelő eszköz kiválasztása során mindenekelőtt aszerint tájékozódj, hogy milyen típusú könyveket olvasol a leggyakrabban, emellett milyen hosszan és milyen gyakran olvasol. Általánosságban elmondható, hogy a választás három fajta termék között zajlik. Cikkünkben aprólékosabban átvesszük, melyek ezek a termékek, valamint milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak.

Hogyan válasszunk e-könyv olvasót

Hogyan válasszunk e-könyv olvasót - TARTALOM

E-könyv olvasó választása előtt válaszold meg ezeket a kérdéseket

 1. Milyen könyveket fogsz a leggyakrabban olvasni - csak néhány képpel ellátott szöveget fogsz olvasni, vagy néha összetettebb formátummal rendelkező publikációkat is?
 2. Milyen gyakran és hosszan szeretnél olvasni - csak néhány percet hetente, vagy néhány órát naponta?
 3. Speciális eszközre van szükséged, vagy az univerzális megoldásokat részesíted előnyben - csak olvasásra szeretnéd használni az eszközt, vagy szeretnél vele szörfözni az interneten is, esetleg munkahelyi feladatokat is megoldanál?
Amazon Kindle

Amazon Kindle és további specializálódott olvasók

 • Specializált eszköz e-könyvek olvasására
 • Nagy kapacitás, többezer könyvet is képes tárolni
 • Nem fárasztja a szemet

A specializálódott e-könyv olvasók megfelelőek szépirodalom és általános hosszú szövegek olvasásához, de nem biztos, hogy jó választás szakirodalom, vagy grafikonokkal és diagramokkal tűzdelt szövegek esetén. Néhány kompromisszum megkötésével azonban az ilyen típusú szövegek is olvashatóak rajtuk. A legnagyobb előnyük az ún. e-ink kijelző, vagyis az elektronikus tinta, mely olvasás során a klasszikus papírra emlékeztet és hosszan tartó olvasás esetén óvja a szemet. Az e-könyv olvasók előnye még az elégséges kapacitás. Az e-könyv fájlok viszonylag kicsik, így a készülék többszáz vagy akár többezer elektronikus könyvet is képes tárolni.

Előnyök és hátrányok

 • Az elektronikus tinta nem fárasztja a szemet
 • Hosszú akkumulátor élettartam
 • Kompakt méretek
 • Gyakran konkrét formátumot igényel
 • Különleges funkciók nélkül
 • A kijelző nem mindig rendelkezik háttérvilágítással
iPad, táblagépek

Táblagépek

 • Univerzális eszköz
 • Nagyobb méretekkel és súllyal rendelkeznek
 • Színes és háttérvilágítással rendelkező kijelző

A táblagépek a leguniverzálisabb olvasó eszközök. Kényelmesen olvashatunk rajtuk szépirodalmat és szakirodalmat is. Ezzel azonban a móka még nem ér véget. Mivel színes kijelzővel és nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, mint az e-könyv olvasók, a könyvolvasáson kívül szörfözhetünk velük az interneten, filmeket nézhetünk vagy játszhatunk is. Másik oldalról nézve viszont annál több dolog fogja elvonni a figyelmed az olvasásról, így a nagyobb univerzalitás néhány ember számára negatívum is lehet. Számolni kell a nagyobb súllyal is (modellfüggő) és a néhány órás akkumulátor élettartammal. Fontos faktor a világító kijelző, mely jobban fárasztja a szemet az elektronikus tintánál.

Előnyök és hátrányok

 • A színes érintőképernyő könnyebbé teszi a lapozást
 • A háttérvilágítás különböző fényviszonyok mellett is lehetővé teszi az olvasást
 • Olvasóprogramok széles skálája áll rendelkezésünkre
 • Méretek és súly
 • Alacsonyabb akkumulátor élettartam
 • Túl sok dolog vonhatja el a figyelmet az olvasásról
Okostelefonok

Okostelefonok

 • Olvashatunk velük, szörfözhetünk az interneten és kommunikálhatunk
 • A nagyobb kijelzővel rendelkező modellek nagyon kényelmesek olvashatóság szempontjából is
 • A kisebb, háttérvilágítással rendelkező kijelző jobban fárasztja a szemet

A mobiltelefonok ma már tökéletesen univerzális eszközök, melyeket folyamatosan magunkkal hordunk. Akkor miért is ne használhatnánk fel könyvolvasásra? Főleg a nagyobb képernyővel rendelkező mobiltelefonok lehetnek alkalmasak szépirodalom olvasására. A grafikonokkal és képekkel ellátott szövegeket azonban a kijelző korlátoltsága miatt nagyon nem élvezheted ki, közelítened kell majd, ami időbe telik. A mobiltelefonok mellett szóló legnagyobb előny az, hogy hogy különböző könyveket tarthatsz magadnál és elütheted az időt egy kis olvasással például sorbanállás közben.

Előnyök és a hátrányok

 • A mobiltelefon mindig veled van
 • Csak pár másodperc választ el az olvasástól
 • A háttérvilágítás éjjel is lehetővé teszi a kényelmes olvasást
 • Multifunkciós eszköz, így könnyen elvonhatja a figyelmed az olvasásról
 • Kisebb kijelző
i Nem tudod eldönteni, hogy specializált olvasót, vagy univerzális táblagépet vásárolj? A következő cikkben található jó tanácsok segíthetnek a döntésben: Tablet vagy e-book olvasó: melyiket válasszam és miért?

Milyen e-könyv olvasót válasszunk - kapcsolódó kérdések

Hogyan működik az e-könyv olvasó?

A specializált e-könyv olvasók a táblagépekkel és az okostelefonokkal szemben néhány alapvető előnnyel rendelkeznek. Az ilyen típusú olvasók alapja a teljesen passzív e-ink kijelző. Azért passzív, mert nem bocsát ki fényt. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően az olyan e-könyv olvasók, mint az Amazon Kindle vagy a PocketBook sokkal inkább energiatakarékosabbak és szemkímélőbbek, mint az LCD vagy OLED kijelzővel rendelkező eszközök. Más szavakkal élve olyan érzést nyújtanak, mintha a felhasználó valódi könyvet tartana a kezében.

Azonban az nem igaz, hogy a specializált e-könyv olvasók nem rendelkeznek mesterséges háttérvilágítással. Ha ez igaz lenne, kedvezőtlen fényviszonyok esetén mesterséges fényforrásra lenne szükség az olvasáshoz, pont úgy, mint a nyomtatott könyvek olvasása során. A legtöbb e-könyv olvasó gyártó ezt a problémát az eszköz keretébe ültetett LED diódákkal és beépített fényvezető rétegekkel oldja meg, melyeken keresztül a fény szétárad a teljes kijelző felületén. Így nem sugároz agresszív fényt a szem felé (mint a táblagépek és mobiltelefonok esetében), hanem mindig csak a kijelző belsejébe.

Végtelen egybevetés – Amazon Kindle vs. PocketBook

Manapság már számos e-könyv olvasó gyártó tevékenykedik a piacon, ugyanakkor két gyártó már hosszú ideje kiemelkedik közülük. Az Amazon Kindle és a PocketBook olvasókról beszélünk. Mindkét márka magas minőségű termékeket gyárt, így egyikkel sem nyúlhatsz mellé. De milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek?

Amazon Kindle

A Kindle e-könyv olvasók nagy előnye az Amazon nemzetközi webáruházra való közvetlen kapcsolódás. Ha beszéled az olyan világnyelveket, mint az angol, német, francia stb. többezer könyv áll rendelkezésedre egy kattintással. A vásárlások könnyebben lebonyolíthatóak közvetlenül az e-könyv olvasó felületén.

Ami a formátumokat illeti, az Amazon Kindle olvasók (több modell is) sokkal korlátozottabbak. Kompatibilisek a PDF és TXT fájlokkal, de elsődlegesen csak a Mobi fájlformátumot támogatják. A többi formátum konvertálást igényel, mely szerencsére könnyen megoldható a Send To Kindle szolgáltatással. Az Amazon átkonvertálja a dokumentumot és elküldi az olvasóra.

A Send To Kindle egy praktikus szolgáltatás, melynek segítségével a Kindle eszközödre könnyedén küldhetsz nem csak az Amazonon megvásárolt könyveket, hanem Word dokumentumba illesztett weboldalakat és dokumentumokat is. A Kindle olvasóba tehát a Send To Kindle szolgáltatáson keresztül küldhetsz például:

 • weboldalakon szereplő cikkeket, blogbejegyzéseket (a böngésző bővítményen keresztül),
 • dokumentumokat a számítógépedről (program PC-hez, Mac-hez),
 • bármit a Kindle címeden keresztül,
 • bármit az Android telefonodról.
 • A fentebb leírtakból következik, hogy a Kindle eszközön nem csak az Amazonon, hanem szinte bármilyen webshopban megvásárolt könyveket is olvashatod. Az e-könyvek legnagyobb része Mobi vagy PDF formátumban elérhető.

  Néhány személy számára az Amazon Kindle hátránya az lehet, hogy a menüben és a vezérlőpultban nem támogatott a magyar nyelv. Ugyanakkor ez nem jelent akadályt a magyar szövegek megjelenítésében, tehát a diakritikában. Az Amazon Kindle eszközön így nem jelent problémát a magyar e-könyvek megjelenítése.

  • Magas minőségű kidolgozás
  • Támogatás az Amazontól
  • Automatizált formátum konvertálás e-mailen keresztül
  • Angol kezelőfelület
  • Korlátozott számú e-könyv formátum

  PocketBook

  A PocketBook olvasók az e-könyv formátumok szélesebb skáláját támogatják, ez az egyik legalapvetőbb előnyük. A formátumok nem korlátoznak, így szinte bárhol vásárolhatsz e-könyveket. Ennél az olvasónál is kihasználható a Send to Pocketbook funkció, melynek segítségével közvetlenül küldhetsz az eszközre könyveket, cikkeket és dokumentumokat.

  A PocketBook olvasók nagy előnye az a tény, hogy magyar kezelőfelülettel is rendelkeznek. Habár az e-könyv olvasók menüje általában a viszonylag egyszerűen kidolgozott könyvcímekre, az egyszerű beállításokra és a webböngészőre korlátozódik, néhány felhasználó előnyben részesíti az anyanyelvén használható kezelőfelületet.

  Ezzel szemben a PocketBook olvasók régóta emlegetett hátránya a törékenységük. Az eszköz legérzékenyebb része - tehát a kijelző - szinte túl könnyen tönkremegy. Az olvasó védelmét az erre a célra kifejlesztett tokok segíthetik.

  • Magyar kezelőfelület
  • Több formátum támogatása
  • Sérülékeny

Hol szerezzek e-könyveket?

Nem kell a könyvesboltba futnod az e-könyvek után, különböző formátumokban (leggyakrabban PDF, Mobi és ePUB) rengeteg online webáruházban beszerezhetőek. Emellett a vásárlás csak pár kattintásba telik.

Kifejezésszótár - e-könyv olvasók

E-könyv

Az elektronikus könyv a klasszikus, papírból készült könyv digitális verziója, melyet specializálódott olvasókban, táblagépeken, számítógépen vagy okostelefonon tekinthetünk meg. Az e-könyv néhány perc alatt letölthető, az esetek nagy részében olcsóbban, mint a klasszikus nyomtatott változat, és az olvasás során biztosan értékelni fogod a betűnagyság rugalmas szabályozását.

DRM

A Digital Rights Management szó rövidítése, mely a szerzői jogok védelmét segítő rendszer, melyet az elektronikus fájlok védelmére használnak. A DRM védi az e-könyvet a jogtalan felhasználástól (szabad terjesztés, másolás stb.). Az Alza.hu oldalán kétfajta védelemmel találkozhatsz, Social DRM és Adobe DRM.

ePub

Az egyik legelterjedtebb e-könyv formátum főleg szépirodalomhoz. Legfőbb előnye, hogy fenntartja az átlátható szövegformátumot a különböző eszközökön, és különböző betűnagyságok esetén. Kompatibilis a legtöbb specializált olvasóval és a táblagépekre valamint okostelefonokra telepíthető olvasó alkalmazásokkal.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ