Az élelmiszerekben található nitrátok komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre. Nagymértékben találhatóak nemcsak a vegyszerrel kezelt gyümölcsökben, de a szalámikban, húskészítményekben és egyéb iparilag feldolgozott élelmiszerekben. Honnan tudod időben felismerni? Ebben segít az élelmiszer-diagnosztika. Hogyan működik ez a mérőeszköz, mi mindent ismer fel, hogyan segít egészséges életmódot folytatni, illetve kinek az otthonából nem hiányozhat?
A Greentest élelmiszer-diagnosztika érzékeli az élelmiszerekben található különböző sókat, amelyek legnagyobb részét a nitrát ionok alkotják. Más sók (pl. nitritek) az élelmiszerekben található teljes sómennyiség kevesebb, mint 2%-át alkotják és a végső mérési eredménybe is beszámítódnak.
A Greentest mérőműszer a nitrátok értékét elektródák segítségével méri. Ezek közvetlenül az élelmiszerhez érintkeznek és a vezetőképességük révén a kijelzőn megjelenítik az eredményeket. A mért eredmények több paramétertől is függnek:
A Greentest élelmiszer-diagnosztika a kínai Shenzhen Academy of Metrology & Quality Inspection laboratóriumában végzett mérések eredményei alapján lett kalibrálva.
A Greentest számára kifejlesztett innovatív technológiának köszönhetően az eszköz pár másodperc alatt megjeleníti az eredményt. Nem kell hosszú ideig tartó elemzésre várnod, egy perc múlva tudod, hogy a tesztelt élelmiszer jó minőségű-e és nem ártalmas-e az egészségre.
A tesztelt élelmiszer mérésének eredményei a Greentest mérőeszköz kijelzőjén jelennek meg az adott élelmiszerhez tartozó megengedett koncentráció értékkel összehasonlítva (az Egészségügyi Világszervezet, a WHO az Egyesült Államok, Európa és Ázsia részére tett ajánlásai alapján). A mért eredmények és az ajánlott koncentráció összehasonlítása alapján a kijelző az alábbi három szín egyikére színeződik:
A Greentest élelmiszer-diagnosztika a különböző kvantitatív kémiai elemzésekkel és élelmiszer elemzésekkel szemben árban kedvező és gyors. Az élelmiszerek nitráttartalmát néhány másodperc alatt kiértékeli és így időben tudni fogd, hogy a gyümölcs, a zöldség vagy a hús alkalmas-e fogyasztásra, vagy tele van veszélyes nitrátokkal. Az ECO modell mindemellett képes mérni a sugárzást, az ECO5 modell pedig a víz keménységét is. Vigyázz családod és különösen a gyermekeid egészségére, akik a legérzékenyebbek a nitrátok miatt fellépő betegségekre.
Kínai, hongkongi és tajvani laboratóriumok a Greentest élelmiszer-diagnosztika pontosságát 77,5% körüliként igazolták. Ezért fontos megjegyezni, hogy a mért eredmény becslés és nem helyettesíti a drága kvantitatív vegyi elemzéseket a speciális laboratóriumokban. Házi használatra azonban teljesen elegendő.
Igen, ez lehetséges. A nitrátok eloszlása egyenetlen az élelmiszerekben. Magasabb koncentráció található például a zöldségek és gyümölcsök szárában vagy magjában. Ezért javasolt az élelmiszer túl sok nitrátot tartalmazó részét eltávolítani.
Három különböző Greentest modell elérhető a piacon:
Az ECO modellek mérik a háttérsugárzást, illetve a tárgyak, élelmiszerek, építőanyagok sugárzását, valamint bármilyen anyagét, amely sugárszennyezett lehet. A sugárzás ugyanis különösen veszélyes a szervezet számára, hosszútávon nagyobb kockázatot jelent a rák kialakulására.
A nitrátok és a sugárzás mérésén kívül az ECO5 modell a víz keménységét is méri egy öt fokozatú skálán:
A vízkeménység ismerete segíthet spórolni. Ha otthonodban lágy a víz, nem kell speciális szereket vásárolnod a mosógépbe, a vasalóba, a kávéfőzőbe, stb., hogy a készülékbe ne legyen vízkő. Ha viszont kemény a víz, akkor időben gondoskodnod kell a megfelelő vízlágyító szerekről, hogy ne károsodjanak a készülékeid.