VIP BOOST LEGO VIP BOOST LEGO

Mi alapján válasszunk érintőképernyős monitort?

Termékkatalógus

Az érintőképernyős monitor lehetővé teszi a számítógép irányítását egér vagy billentyűzet használata nélkül is. Alkalmas reklám kioszkként, pénztár vagy önkiszolgáló rendszerek részeként, de hagyományos irodai vagy otthoni monitorként is használható.

Jak vybrat dotykový monitor
Előnyök és hátrányok
  • Lehetővé teszi a számítógép irányítását érintéssel
  • Több célra is alkalmas
  • A hagyományos monitorokkal szemben, tartósabb konstrukcióval rendelkezik
  • Egyes modellek akár egyszerre 10 érintéssel is irányíthatók
  • Általában magasabb ár
  • Gyakran alacsonyabb felbontás

Gyakori kérdések érintőképernyős monitor kiválasztásakor

Kapacitív vagy rezisztív technológiát válasszunk?

A kapacitív érintőképernyős technológiával rendelkező monitorok élénkebb színekkel és nagyobb tartóssággal rendelkeznek. Már nagyon enyhe érintésre is reagálnak, és általában támogatják a multi-touch technológiát, vagyis egyszerre több érintést is érzékelnek. Hátrányuk, hogy nedves kézzel nehezebb, kesztyűben pedig nem lehet őket irányítani. Ezzel szemben a rezisztív érintőképernyős technológiával rendelkező monitorok általában olcsóbbak, nedves kézzel és kesztyűben is könnyen használhatók. A színreprodukciójuk viszont nem olyan jó minőségű, és nem támogatják a multi-touch technológiát. Továbbá, nem annyira tartósak.

Milyen képarányt válasszunk?

Irodai és otthoni használatra elsősorban a 16:9 képaránnyal rendelkező monitorok a legalkalmasabbak. Reklám kioszk, pénztár vagy önkiszolgáló rendszerekhez szintén a 16:9 képarány ajánlott, de egyéb variációk is alkalmasak (5:4, 4:3 stb.).

Milyen típusú panelt válasszunk?

A panel típusa nagy mértékben befolyásolja a monitor által megjelenített kép tulajdonságait. Az IPS és S-IPS monitorok élethűbb szín reprodukcióval és nagy betekintési szöggel (178° horizontálisan és vertikálisan) rendelkeznek. A TN monitorokkal szemben drágábbak és nem olyan gyors a válaszidejük. A TN monitorok válaszideje akár az 1 ms is elérheti. A PVA és MVA technológiával készült monitorok képminősége és ára is az IPS/S-IPS és TN monitorok között van. A TN monitorokkal szemben élethűbb a szín reprodukció, az IPS/S-IPS monitorokkal összehasonlítva pedig olcsóbbak.

Fényes, matt, vagy antireflexiós felületet válasszunk?

A fényes felület telt és élethű színeket ad, viszont jobban veri vissza a környezeti fényt, ezért rosszabbul olvasható, ha rásüt a nap. A matt felszín szinte egyáltalán nem veri vissza a környezeti fényt, de a színek reprodukciója nem annyira valósághű. Az antireflexiós felület egy kompromisszum a fényes és a matt felület között. A képernyő jobban olvasható, mint a fényes felület esetében, a színek pedig teltebbek a matt monitorhoz viszonyítva.

Milyen csatlakozókkal rendelkezzen a monitor?

Ahhoz, hogy a monitort használni tudjuk, legalább egy olyan video csatlakozóval rendelkezni kell, mint amilyen a számítógépen található. Ha ez nem így van, nem fogjuk tudni csatlakoztatni.
 
Az alap video csatlakozó az analóg D-SUB (VGA). Elsősorban régebbi számítógépeken található (régebbi grafikus kártyákon). A többi csatlakozóhoz viszonyítva rosszabb képminőséget biztosít. Az újabb számítógépeken, illetve grafikus kártyákon digitális DVI vagy HDMI konnektor található, amelyek a D-SUB (VGA)-hoz viszonyítva stabilabb képet és élethűbb színeket nyújtanak. Drágább modelleken az utóbbi időben feltűnt az ún. DisplayPort csatlakozó, amely képes a tömörítés nélküli képet nagyon magas  minőségben tovább juttatni.

Konektory dotykového monitoru – VGA, HDMI, DVI a DisplayPort

Érintőképernyős monitorok

  • A számítógép irányítása egér vagy billentyűzet nélkül
  • Sokrétű felhasználás
  • Már 47 990 forinttól
Dotykové monitory

Fontos paraméterek

Dotyková technologie

Érintőképernyős technológia

Nagymértékben befolyásolja a monitor tulajdonságait. A kapacitív érintőképernyős monitorok élénkebb színekkel és nagyobb tartóssággal bírnak. Már nagyon enyhe érintésre is reagálnak, és általában támogatják a multi-touch technológiát (egyszerre több érintést is képesek érzékelni). Hátrányuk, hogy nedves kézzel nehezebb, kesztyűben pedig nem lehet irányítani őket. Ezzel szemben a rezisztív érintőképernyős technológiával rendelkező monitorokat nedves kézzel és kesztyűben is lehet használni. Általában olcsóbbak. A színreprodukciójuk viszont nem olyan jó minőségű, és nem támogatják a multi-touch technológiát. Továbbá, nem annyira tartósak.

Poměr stran

Képarány

Az érintőképernyős monitorok leggyakoribb képaránya:

4:3 és 5:3 - elsősorban pénztárakhoz ajánlott.
16:9 - kiválóan alkalmas játszáshoz, filmnézéshez, internetezéshez, irodai munkához, reklám kioszkként vagy önkiszolgáló rendszer részeként.

Jas

Fényerő

Azt adja meg, hogy a monitor a fehér szín megjelenítésénél mennyire erősen világít. Mértékegysége cd/m2 . Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb fényerőt állíthatunk be a monitoron. Nagy fényerőnél a kijelző akár erős környezeti fény mellett, vagy közvetlen napsütésben is jól olvasható lesz. Sötétebb helyiségbe elegendő ha a monitor 225 cd/m2 fényerővel bír, világosabb helyiségbe nagyobb értékkel rendelkező monitort vásároljunk.

Pozorovací úhly

Betekintési szög

A betekintési szög az a maximális szög, amelyből a monitoron megjelenő kép a színek vagy a kontraszt torzulása nélkül nézhető. Minél nagyobb a betekintési szög, annál jobb. A betekintési szögek mérete a képernyő panel típusától függ. Az IPS és az S-IPS monitorok betekintési szöge a legnagyobb (178 fok), a PVA és az MVA képernyők ezen a téren egy kicsit rosszabbak. A TN monitorok rendelkeznek a legalacsonyabb betekintési szöggel.

Kifejezések szótára - monitorok

Képátló

A monitor két átellenes (felső és alsó) sarka közötti távolságot jelöli. Általában hüvelykben van megadva. Egy hüvelyk 2,54 cm.

Maximális felbontás

Megadja a képernyő által megjeleníteni képes pixelek (képpontok) számát a vízszintes és függőleges irányban. Általánosságban érvényes, hogy minél nagyobb a monitor maximális felbontása, annál részletesebb képet és annál nagyobb munka és játékterületet nyújt. A Full HD felbontás (1920 × 1080 képpont) a mai monitoroknál teljesen átlagosnak számít.

Kifejezések szótára
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ