Termékkatalógus

A legjobb fejhallgatók

Milyen fejhallgatót vegyek?

Sokan el sem tudjuk képzelni az életünket fejhallgató nélkül. Elkísérnek bennünket utazás, munka, sportolás közben, a kikapcsolódás nélkülözhetetlen eszközei. De hogyan lehet kiválasztani a megfelelőt, hogyan lehet tájékozódni az egyes típusok között, mely paraméterekre kell figyelni és hogyan lehet eligazodni a gyakran érthetetlen jelölések és kifejezések útvesztőjében? Útmutatónk célja, hogy bemutassa a széles termékpaletta minden csínját-bínját, amelyekkel a fejhallgatók kínálatában találkozhatsz.

Milyen fejhallgatót vegyek? - TARTALOM

Tippek a fejhallgató kiválasztásához

 • Ne válassz fejhallgatót csak a megjelenése alapján. Persze, jó, ha tetszik, de a hangminőség vagy a fejhallgató konstrukciója szintén fontos.
 • Vezeték nélküli vagy hagyományos vezetékes fejhallgatót válassz? Az átlagos hallgató számára a minőségbeli különbség nem igazán érzékelhető, de a kényelem terén szembetűnő a különbség.
 • A gazdag basszus jelölés nem annyira érdekes - hacsak nem kedveled a tánczenét. Sokkal fontosabb, hogy a fejhallgató a lehető legegyenletesebben szólaltassa meg a teljes frekvenciaspektrumot.

A fejhallgató kiválasztásának alapvető paraméterei

Vannak olyan paraméterek, amelyekre mindenképpen érdemes figyelni, függetlenül attól, hogy milyen típusú fejhallgatót szeretnél vásárolni. Az olyan adatok, mint a fejhallgató frekvencia-átvitele vagy impedanciája, sokat elárulhatnak arról, hogyan fog megszólalni a fejhallgató. Hasonlóképpen, a felépítésük is fontos - a fejhallgató bizonyos konstrukciós megoldásai és azok kivitelezése jobban megfelel egy-egy adott célnak, mint mások.

Frekvencia-átvitel

A fizika szempontjából a hang egy bizonyos frekvenciájú mechanikai hullám (adott időegységenként az oszcillációk száma), amelyet Hertz (Hz) mértékegységben adunk meg. A frekvencia, amelyet az ember képes érzékelni, meglehetősen egyéni, és körülbelül 16 és 20 000 Hz között mozog. Ezt a szórást frekvenciatartománynak nevezzük. Manapság azonban ez az érték inkább tájékoztató jellegű. Különösen azért, mert sok gyártó teszteli modelljeit +/-10 és nagyobb dB csillapítási értékeken (a tűréshatárnak ideális esetben +/-3 dB-nek kell lennie), vagy egyáltalán nem tüntetik fel a csillapítási értékeket.

A +/-3 dB-nél nagyobb csillapítással tesztelt fejhallgató a gyártó által megadott frekvenciatartomány teljes spektrumán képes lejátszani, de egyes frekvenciákban nagyon hangosan, míg másokban nagyon csendesen szól (jellemzően a gyártó által megadott frekvenciatartomány legmagasabb és legalacsonyabb értékén). A frekvenciatartomány legmagasabb és legalacsonyabb értékeiben már nem lehet számolni a kiegyensúlyozott zenei reprodukcióval. Másrészt a +/-3 dB csillapítási értéken tesztelt fejhallgatók frekvenciatartománya csak azokat a frekvenciákat jelzi, amelyeken a fejhallgató még kiegyensúlyozottan szólal meg.

Ezután a fejhallgató frekvencia-átvételét grafikonon jelenítik meg az egyes hangfrekvenciák időbeli alakulásáról. De ritkán találkozunk egyetlen, elszigetelt amplitúdóval. Az így létrejövő hang, amelyet hallgatáskor érzékelünk, legyen az zene, kimondott szó, vagy amit a környezetünkből szokásos zajként hallunk, több, egymással összefonódó rétegből áll. Ha ezeket az egyes rétegeket grafikonban ábrázoljuk, akkor azt találjuk, hogy a legkézenfekvőbbek azok a frekvenciák, amelyek a legkevesebb hatást gyakorolják az összetett folyamat eredményére. A kapott frekvencia-átviteli diagram első pillantásra megmutathatja, hogyan szólaltatják meg a hangokat a fejhallgatók.

A frekvencia-átvitelt grafikonok segítségével jelenítik meg, amelyek közvetlenül a fejhallgatón (pl. a dobozon) vagy a terméktesztekben találhatók meg. A frekvenciát az X tengelyen rögzítik, a mélységet, középpontot és magasságot balról jobbra felsorolva. Az Y tengelyen ezután az amplitúdót, ill. az adott frekvenciától függően az eltérést láthatjuk. Tehát általánosságban elmondható, hogy ha a spektrum bal oldala magasabban helyezkedik el, erős basszussal rendelkező fejhallgatókkal van dolgunk, és fordítva. A jobb oldalon magasabb grafikon erősebb, magas hangú fejhallgatókat jelöl. Az ideális egy kiegyensúlyozott görbe, amelyben nincsenek jelentős ingadozások az egyik vagy a másik oldalon.

Impedancia

Az impedancia egy fizikai mennyiség, amely megmutatja - egyszerűen fogalmazva - egy alkatrész ellenállását és a feszültség árammal szembeni fáziseltolódását, amikor egy adott frekvencián a váltakozó áram áthalad. Így de facto ugyanazt fejezi ki, mint az elektromos áram néven ismert fizikai mennyiség, de csak az egyenáramot érinti. Mondhatjuk, hogy a feszültség és az áram arányát az ellenállás értékével is jelölhetnénk. Így van, az impedancia még ugyanazzal a mértékegységgel is, az ohm mértékegységgel rendelkezik. De ezek a komponensek mind fázisban vannak, az impedancia esetén egymáshoz képest fáziseltolódás történik, vagyis más a kiindulási pontjuk.

Hogyan befolyásolja ez a fejhallgató hangját?

 • Az alacsonyabb impedanciájú fejhallgatón nagyobb erősségű áram halad keresztül, és hangosabban szólal meg, de nagyobb mértékű a hangtorzulás is.
 • A magasabb impedanciájú fejhallgatókon kevesebb áram halad át, nem lesznek olyan hangosak, ugyanakkor kevésbé torzítanak.

Érzékenység

A fejhallgató akusztikus teljesítménye, dB/mW-ban megadva. Minél nagyobb az érzékenység, annál jobb a hangjel visszaadása. A magasabb érték magasabb hangerőt is jelent, így a fejhallgató hangosabban fog megszólalni. Az alacsony kimeneti teljesítményű eszközökhöz, mint pl. az MP3-lejátszókhoz, azok a megfelelő fejhallgatók, amelyek magas, 100 dB/mW-nál nagyobb érzékenységi értékkel rendelkeznek, és alacsony, legfeljebb 80 ohm impedanciájúak.

A fejhallgató kialakítása

A fejhallgatókat kialakításuk szempontjából három csoportra és egy alkategóriára oszthatjuk. A kialakítás befolyásolja a felhasználói kényelmet és természeténél fogva azt, hogy mit tudnak a fejhallgatók (pl. a hi-fi kategóriában nem találunk fülbe helyezhető fülhallgatót). A piacon a következőkkel találkozhatunk:

 • Fülre helyezhető fejhallgatók (supra aural) - előnyük általában a könnyű konstrukció. Ahogy a neve is mutatja, a fülre illeszkedik, ezért alacsonyabb a szigetelő képességük a környezeti zajokkal szemben. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, ha hosszabb ideig viseled.
 • Fül köré illeszkedő fejhallgatók (circum aural) - a nagy hi-fi fejhallgatók és a masszív gamer fejhallgatók szinonimája. Az egész fület kürölfogják, így jól ki tudják zárni a környezeti zajt. Minőségi hallgatást kínálnak zavaró tényezők nélkül, de nehezebbek és kevésbé praktikusak, ha gyakran magaddal szeretnéd vinni.
 • Fülbe helyezhető fülhallgató (intra aural) - közvetlenül a hallójáratba kerül. Kétféle formával találkozhatunk: az earbuds típusú a hallójárat bejáratánál helyezkedik el, az in-ear típusú a hallójáratba illeszkedik, így jobban szigeteli a környezeti zajokat. A hivatásos zenészek ún. lehallgatóként is használják a koncerteken.
 • Fülre akasztható fejhallgatók – ez inkább egy kiegészítő kategória. Bizonyos típusú fejhallgatók, különösen a sport fejhallgatók kampóval készülnek, amelyek jobban rögzítik a fülhallgatót.

A fejhallgató konstrukciója

Ha figyelembe vesszük a fejhallgató konstrukcióját, három csoport közül választhatunk:

 • Nyitott - A nyitott konstrukciójú fejhallgatók előnye a hűségesebb hangvisszaadás, kevesebb torzítással. Másrészt a nyitott szerkezet átjárhatóbb kifelé, azaz a hangosabb zenehallgatás zavarhatja a környezetedet.
 • Zárt - a zárt fejhallgatók jobban meggátolják a zavaró környezeti hangok bejutását - a forgalmas utcán is élvezheted a zenét. Ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból.
 • Félig zárt - kompromisszumos megoldás. Bár némileg megakadályozza, hogy a környezet zavarjon zenehallgatás közben, a hang valamelyest ki fog szűrődni.

Fejhallgató típusok

Vezeték nélküli fej- és fülhallgatók

Vezeték nélküli fej- és fülhallgatók

 • A vezeték nélküli fejhallgató a legmagasabb kényelmet kínálja
 • Beépített akkumulátoruk van, amely újratöltést igényel
 • A modern vezeték nélküli fejhallgatóknál gyakorlatilag nincs minőségromlás

Manapság a vezeték nélküli fejhallgató olyan trend, amely azt is elérte, hogy a fejhallgató-csatlakozók eltűnnek az eszközökről. Magas kényelmet nyújt a használat során - a mozgás abszolút szabadságát. Felejtsd el a gyakran bosszantó kábeleket. Használhatók mind zenehallgatáskor, mind játékhoz vagy munkához. A vezeték nélküli fejhallgatókat a csatlakozás módja szerint három csoportra osztják: rádiófrekvenciás, Bluetooth és ún. True-Wireless, amelyet a következő fejezetben részletesen bemutatunk.

A vezeték nélküli fejhallgatók fontos paraméterei

Fejhallgató kialakítása

Ami a kialakítást illeti, vezeték nélküli fejhallgatókat mind a négyféle kivitelben készítenek:

 • Fülre helyezhető fejhallgatók (supra aural)

Előnyük általában a könnyű konstrukció. Ahogy a neve is mutatja, a fülre illeszthető, ezért alacsonyabb a szigetelő képességük a környezeti zajjal szemben. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, ha hosszabb ideig viseled.

 • Fül köré illeszkedő fejhallgatók (circum aural)

A nagy hi-fi fejhallgatók és a masszív gamer fejhallgatók szinonimája. Az egész fület kürölfogják, így jól ki tudják zárni a környezeti zajt. Minőségi hallgatást kínálnak zavaró tényezők nélkül, de nehezebbek és kevésbé praktikusak, ha gyakran magaddal szeretnéd vinni.

 • Fülbe helyezhető fülhallgató (intra aural)

Közvetlenül a hallójáratba kerül. Kétféle formával találkozhatunk: az earbuds típusú a hallójárat bejáratánál helyezkedik el, az in-ear típusú a hallójáratba illeszkedik, így jobban szigeteli a környezeti zajokat. A hivatásos zenészek ún. lehallgatóként is használják a koncerteken.

 • Fülre akasztható fejhallgatók

Ez inkább egy kiegészítő kategória. Bizonyos típusú fejhallgatók, különösen a sport fejhallgatók kampóval készülnek, amelyek jobban rögzítik a fülhallgatót.

Fejhallgató csatlakozás

A csatlakozás módja alapján a fejhallgatókat a következő kategóriákba sorolhatjuk:

 • Rádiófrekvenciás fejhallgató

Rádióhullámok segítségével továbbítják a jelet, szükség van egy vevőeszközre (dongle), amelyet USB-n keresztül, leggyakrabban egy számítógéphez vagy egy speciális adóállomáshoz csatlakoztatnak, és akár több tíz méteres hatótávolsággal rendelkeznek. Alkalmasak igényes felhasználók számára, mert csak minimális mértékben romolhat vagy hagyhat ki a jel. A technológia nagyobb összetettsége miatt csak fejpántos fejhallgató kialakításban érhetők el, figyelembe kell venni a magasabb árat is.

 • Bluetooth fejhallgató

A jel továbbításához Bluetooth technológiát használnak. Ma gyakorlatilag minden eszközben elérhető (mobiltelefon, laptop, számítógép), ezért a vezeték nélküli fejhallgatók leggyakoribb típusai közé tartozik. Különböző kivitelben kaphatók (fülhallgató, fülre helyezhető, fejpántos), mikrofonnal vagy anélkül. Ebbe a kategóriába tartozik az ún. True-Wireless fejhallgató is, amely kiküszöböli a két fülhallgatót összekötő kábelt.

Kodekek

A kodekeket az audio jel dekódolására használják. Ezért a vezeték nélküli fejhallgató megvásárlása előtt meg kell bizonyosodni a kétirányú kompatibilitásról a fejhallgató és az eszköz között, amelyhez csatlakoztatni kívánod. Bár furcsán hangozhat, a kölcsönös támogatás távolról sem általános. Jelenleg a leggyakrabban használt kodekek a következők:

 • SBC

Az SBC (sub-band coding) az az alapvető kodek, amelyet a Bluetooth támogat. A lehető legalacsonyabb átviteli minőséget képviseli, és a szükséges legalacsonyabb osztályt képviseli, amelyet az összes eszköz támogat. Minőségi fejhallgatókkal azonban az SBC is elég jól fog megszólalni.

 • aptX

Ez az egyik legrégebbi kodek, amelyet a Bluetooth vezeték nélküli hangátvitel során használnak. Tömörítést használ, ami csökkenti a jel késését. Támogatja a 16 bit/48 kHz LCPM-et 352 kbps sebességű adatátvitelt, és veszteséges tömörítésnek számít. A veszteség leginkább az MP3 formátumban érezhető, és széles körben támogatott az Android-eszközökön.

 • aptX HD

Ez a fenti aptX HD verziója. Jelenleg a Qualcomm tulajdonában van, és drágább eszközökben találkozhatunk vele, amelyek a vállalat chipsetjével vannak felszerelve. Támogatja a nagy felbontású, 24 bit/48 kHz-es adatátvitelt, legfeljebb 576 kbps átviteli sebességgel. Ennek a kodeknek az egyik változata az aptX HD LL, ahol az LL rövidítés alacsony késleltetést jelent, ami szinte észrevehetetlen mértékűre, 40 ms-ra csökkenti a késleltetést.

 • AAC

Az AAC (Advanced Audio Codec) kodeket az Apple készülékek használják, ez a YouTube ingyenes verziójának alapvető tömörítési formátuma is. Minőségét tekintve az AAC hasonló az mp3 formátum minőségével, de a bitsebesség felső határa 250 kbps. Az AAC hátránya az energiafogyasztás, amely negatívan befolyásolja az akkumulátor üzemidejét, ami döntő fontosságú lehet, különösen a vezeték nélküli fejhallgatók esetében.

 • LDAC

Az LDAC kodek a Sony műhelyéből került ki. Legnagyobb ütőkártyája a változó bitráta, amely elérheti az akár 990 kbps értéket is. A mobileszköz-gyártók közül nem sokan támogatják, ill. sok eszköznek bonyolultabb beállításokhoz kell hozzáférnie a kodek használatához. De ha sikerül, akkor az SBC által kínált átviteli sebesség háromszorosa érhető el.

 • LHDC

A Low Latency High Definition Codec-et a Hi-Res Audio (HWA) Union és a Savitech együttműködésével fejlesztették ki. Hasonló átviteli sebességgel rendelkezik, mint az LDAC (900 kbps), és a mintavételi frekvencia 96 kHz-ig terjed. A nagyon alacsony késleltetés szintén pozitívum.

Akkumulátor üzemidő

Az egyes akkumulátorok üzemideje modellenként változik. A legrövidebb üzemidejű fejhallgatók is képesek több órán keresztül működni. Ha a vezeték nélküli fejhallgatót többnyire otthon használod, annak üzemideje nem olyan fontos. Ezzel szemben, ha gyakran utazol, hosszabb akkumulátor-üzemidőre van szükséged. Ebben az esetben azonban figyelembe kell venni, hogy minél hosszabb az üzemidő, annál nagyobb és nehezebb az akkumulátor.

A fejhallgató akkumulátor-kapacitása megmutatja, hogy maga a fejhallgató meddig fogja bírni töltés nélkül.

 • Kevesebb mint 10 óra

Az akkumulátor rövid üzemideje elegendő otthoni használatra és rövid utazásokhoz.

 • 10-20 óra

Arany középút. Kielégíti minden hétköznapi felhasználó igényeit, otthon és utazás közben egyaránt.

 • 20 órán keresztül

Hosszú üzemidő, igényes. Egy-egy hosszabb út során sem kell gyakran feltölteni a fejhallgatót.

A környezeti zaj szűrése

Ha nem szeretnéd, hogy zenehallgatás közben zavarjanak, keress olyan vezeték nélküli fejhallgatót, amely korszerű zajcsökkentést kínál. Két csoportra oszthatjuk őket: a passzív a fejhallgató kialakításán alapul. Általában elegendő a normál használathoz, de nagyobb mértékben nem képes megbirkózni a környezeti zajjal (forgalomban, irodában stb.).

Az elmúlt években jelent meg az ún. ANC, azaz Active Noise Cancelling (aktív zajcsökkentéssel rendelkező fejhallgató vagy aktív zajszűrős fejhallgató). Az elv alapvetően egyszerű: a nem kívánt hangokat úgy zavarja meg, hogy egy másik hangot helyez az útjukba, amely megszünteti őket. A nem kívánt zaj szűréséhez a zavaró hanggal azonos hullámokat használ, csak az ellenkező fázisban. Ha a két hang találkozik, akkor semlegesítik egymást.

ANC
Az aktív zajszűrés megszünteti a nem kívánt frekvenciákat, mint például az irodai zaj, a tömegközlekedés stb.

Ez a legjobb módszer a rövidebb hullámhosszú hangok kiküszöbölésére, a rendszer akkor is működik, ha a hang tovább tart. Tehát az ANC működik a legjobban pl. amikor tömegközlekedési eszközökön utazol vagy az irodában vagy, általában alacsonyabb frekvenciájú hangok esetén. Hirtelen zajok (szirénázó mentőautó, sikítás stb.) általában nincs ideje a rendszernek az alkalmazkodásra, így az ilyen hangok eljutnak hozzád. A gyakorlatban az aktív zajcsökkentés egy hozzáadott mikrofon alapján működik, amely felveszi a környezeti hangokat, kiértékeli azokat, majd ellentétes amplitúdójú jelet ad a hangáramhoz. Ez a technológia mindenképpen előnyt jelent, ha minőségi zenehallgatásra vágysz.

Gyakran feltett kérdések a vezeték nélküli fülhallgató kiválasztásakor

Használhatom a Bluetooth fejhallgatót hagyományos módon, kábellel?

Néhány fejhallgató ezt a lehetőséget is felkínálja. Ilyenkor a csomaghoz tartozik egy jack/USB kábel is, amelyet csatlakoztathatsz a laptophoz, és a kábelen keresztül használhatod, a megszokott módon. Valószínűleg közvetlenül a termékleírásban fogod megtalálni, hogy az egyes fejhallgató rendelkezik-e kábelcsatlakozóval.

Mi a különbség a Bluetooth és a rádiófrekvenciás fejhallgató között?

A legnagyobb különbség a hatótávolságban van. Míg a Bluetooth fejhallgató csak néhány méteren belül használható, és jele a falakon keresztül romolhat, a rádiófrekvenciás fejhallgatóknak nincs ilyen problémája. Bármelyik típust is választod, a jel könnyen átjut az anyagon. Az adóállomás előnye a hatalmas hatótávolság, amely akár több száz méter is lehet.

True Wireless fülhallgatók

True Wireless fülhallgatók

 • Magas szintű kényelem, minimális korlátozással
 • Alkalmas sportoláshoz és telefonáláshoz is, csak egyetlen fülhallgatóval
 • Töltés a töltőtokon keresztül, amely védelmet is nyújt a fülhallgatónak

A True Wireless fülhallgató fő előnye a hagyományos vezeték nélküli fejhallgatóval szemben, hogy egyetlen kábellel sem rendelkezik. Az earbuds vagy in-ear típusú fülhallgató teljesen függetlenül és egymástól is függetlenül működik. Nem köti össze őket kábel vagy fejpánt, ami kivételes hallgatási kényelmet nyújt. A fülhallgató egy olyan tokban tárolható, amelyben könnyen magaddal viheted, ugyanakkor a fülhallgató töltésére is szolgál. Ez helyet takarít meg és hosszú hallgatási időt biztosít.

Fontos paraméterek a True Wireless fejhallgatók kiválasztásához

Kialakítás

A True Wireless fülhallgatók csak fülbe helyezhető változatokban kaphatók. Kétféle típus közül választhatsz:

 • In-ear

A True Wireless fülhallgatók leggyakoribb típusa. Közvetlenül a hallójáratba helyezik őket, és a gumiharang tökéletesen szigeteli a nem kívánt zajokat. A hosszú távú hangos zenehallgatás azonban idővel kényelmetlenné válhat. A gyártók általában egynél több gumiharangot csomagolnak a fülhallgató mellé. Ennek köszönhetően az in-ear típusú fülhallgatók jól illeszkednek a fülbe, a fülhallgató pedig hosszú ideig viselve is kényelmes marad.

 • Earbuds

Közvetlenül a hallójárat bejáratába helyezik a fülkagylóba. Kíméletesebbek a fülhöz, de a környezeti zajokat nehezebben szűrik ki.

Akkumulátor üzemidő

A True Wireless fülhallgatók akkumulátorának üzemideje gyakran nagyon jó, bár a töltőtokból történő folyamatos töltés lehetősége is hozzájárul ehhez. Ugyanakkor az üzemidőt feloszthatjuk magának a fülhallgatónak a kapacitására és az újratölthető tok kapacitására, amely nemcsak tölti a fülhallgatót, hanem védi is, ha éppen nem hordod. De a magasabb ár nem mindig jelent hosszabb üzemidőt.

A fülhallgató akkumulátor-kapacitása megmutatja, hogy maga a fülhallgató meddig fogja bírni töltés nélkül.

 • Kevesebb, mint 5 óra

Ezek közé a legolcsóbb True Wireless fülhallgatók tartoznak, vagy azok, amelyek megfelelő kapacitású tokkal rendelkeznek. Alkalmas hétköznapi felhasználóknak vagy pl. futáshoz.

 • Több mint 5 óra

A True Wireless fülhallgatók esetében ma már szinte ez számít alapértéknek.

A leggyakoribb értékek 5-7 óra között helyezkednek el. Ezt a kapacitást hosszabb utazásokhoz vagy filmnézéshez ajánljuk.

A tok akkumulátor-kapacitása gyakran többszöröse a fülhallgató kapacitásának. Amikor a fülhallgatót a tokba helyezed, az automatikusan töltődni kezd.

 • Kevesebb, mint 10 óra

Minden hétköznapi felhasználó számára elegendő lesz. Azonban meglehetősen gyakran kell újratölteni és később ez idegesítő lehet.

 • Körülbelül 20 óra

Ezt a kapacitást kell keresnie mindenkinek, aki hosszú ideig szeretne zenét hallgatni, ugyanakkor nem szeretne túl sokat költeni. Ennek az üzemidőnek elégendőnek kell lennie szinte mindenki számára.

 • Körülbelül 30 óra vagy annál több

Csak néhány fülhallgató kínálja ezt a kapacitást, azonban gyártanak ilyeneket is. Alkalmasak mindazok számára, akik nem szeretnének állandóan a töltéssel bajlódni, vagy például akkor, amikor a civilizációtól távol eső helyekre utazol.

Mikrofon

A legtöbb esetben a True Wireless fülhallgató gyártói úgy gondolják, hogy a zene forrása egy mobiltelefon lesz. És akit gyakran hívnak, annak ez általában azt jelentené, hogy ki kellene venni a fülhallgatót a füléből. Ezért beépített mikrofonokkal szerelték fel. A True-Wireless fülhallgató könnyen praktikus kihangosító készletté válik, amely kihasználhatja az olyan technológiák előnyeit, mint az aktív zajcsökkentés, mind a kimeneten (fülhallgató), mind a bemeneten (mikrofon), maximális hívásminőséget biztosítva.

Vezérlés

A True Wireless fülhallgató vezérlésének alapvetően két módja van. A könnyebb beállításokat - a műsorszámok átugrása, a hangerő beállítása, a hívások fogadása és lerakása - általában közvetlenül a fejhallgatón található érintésvezérlővel lehet elvégezni. A legtöbb modell manapság, legalábbis alap formájában, érintésvezérlőket használ. Ugyanezek a beállítások - beleértve a bonyolultabb beállításokat is, megoldhatók a mobiltelefon médialejátszójában vagy a mellékelt alkalmazáson keresztül is.

Ellenálló képesség

Ha olyan True-Wireless fülhallgatót keresel, amely alkalmas lenne sportoláshoz vagy igényesebb körülmények között történő használatra, keress olyanokat, amelyek tanúsított vízállósággal büszkélkedhetnek. IPxx formátumban találhatjuk meg, és minél magasabb az IP betűk utáni szám, annál jobb. Az alacsonyabb értékűek ellenállnak az izzadságnak, mások a kiadós felhőszakadásnak vagy az úszásnak is. De vigyázz: a vízállóság csak magukra a fülhallgatókra vonatkozik, a tokra nem. Ha a fülhallgatóval szeretnél úszni, hagyd a tokot a parton. Ha a fagyállóságról van szó, mindig sapka alatt viseld a fülhallgatót. A fagy károsítja az akkumulátort.

ANC

Még a True-Wireless fülhallgatók területén is találkozhatunk egy ügyes megoldással, az ANC (Active Noise Cancelling) formájában. Azzal viszont számolnod kell, hogy valamivel kevésbé lesz hatékony - konstrukciós okokból -, mint a nagy fejhallgatóknál. Fokozatosan azonban a technológiák fejlődnek, a gyártók olyan mikrofonrendszereket alkalmaznak, amelyek figyelik a környezetből származó hangokat, és a környezeti zaj megszüntetése ma már viszonylag hatékony és működőképes.

Gyakran ismételt kérdések az True-Wireless fülhallgató kiválasztásakor

Mi a különbség a vezeték nélküli és a True-Wireless fülhallgatók között?

A klasszikus vezeték nélküli fejhallgatók problémája, hogy a fejhallgatók nem képesek önmagukban működni - egy pánt köti össze őket, ahol az akkumulátor található. A True Wireless technológia ezt a maga módján oldja meg. Az akkumulátor közvetlenül a fülhallgatóban van, ezért nincs szükség további kábelekre vagy a fej fellett átívelő szerkezetekre.

Mi a helyzet a fülhallgató akkumulátor-kapacitásával?

Sajnos, mint minden akkumulátor esetében, a kapacitása az idő múlásával csökkenni kezd. Gyakoribb használat esetén (napi szinten) ez körülbelül két év múlva fog megtörténni. Nincs mit tenni, ehhez a tényhez igazítsd a felhasználói viselkedésedet. A fülhallgatóban lévő akkumulátorok nem cserélhetők.

Mit tegyek, ha elveszítem az egyik fülhallgatómat?

Először is nagyon oda kellene figyelni, nehogy elveszítsd a fülhallgatót. Nagy figyelmet fordítanak az ergonómiára, ezért a fülhallgató általában nagyon jól illeszkedik a fülbe. Általában ez nem jelent problémát, még akkor sem, ha fülhallgatóval futsz, edzel stb. Ha azonban nincs szerencséd és elveszíted a fülhallgatót, több gyártó kínálatában tartalék fülhallgatót is találhatsz.

Hogyan párosíthatók a True Wireless fülhallgatók?

A True Wireless fülhallgató párosítása kissé bonyolultabb lehet, mint a szokásos vezeték nélküli fülhallgatóé. Szükséges az egyes fülhallgatók párosítása, ill. mindkettő párosítása a forráseszközzel - akár mindkettőt, vagy csak az egyiket, a megfelelő eszközt kell a forráseszközhöz csatlakoztatni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy csak egy szól. A pontos eljárás részletei a gyártótól és az adott modelltől függően eltérhetnek, azonban általában a folyamat a következő lesz:

 1. Kapcsoljuk ki a telefon Bluetooth-kapcsolatát.
 2. Kapcsold mindkét fülhallgatót párosítási módba. Ezért általában meg kell nyomni mindkettőt egy bizonyos ideig (általában 15 vagy 20 másodpercig), és várni kell, amíg villogással tájékoztatnak minket a módváltásról (milyen színekkel és frekvenciával jeleznek, a használati utasításban találhatod meg).
 3. Egymás mellé helyezzük a fülhallgatókat, és megvárjuk, amíg a párosítás sikerül. Ezt általában a LED jelzőfény színének megváltozása vagy egy hangjelzés alapján fogjuk megtudni.
 4. Most kapcsoljuk be a Bluetooth-t a telefonon, és az egész fülhallgatót párosíthatjuk.
Fej- és fülhallgatók számítógéphez

Fej- és fülhallgatók számítógéphez

 • Főleg otthoni használatra alkalmasak
 • Csatlakozás 3,5 mm-es csatlakozón vagy USB-n keresztül, Bluetooth támogatás esetén vezeték nélkül is
 • Nagyobb hangsúlyt kap a kényelem és a hangminőség

A fejhallgató (fejpánttal) jól passzol egy asztali számítógéphez vagy laptophoz. A fülbe helyezhető fülhallgatókhoz (in-ear és earbuds) képest jobban szólnak, és kényelmesebbek. A nagyobb méret és tömeg miatt nem alkalmas út közben.

A számítógépes fejhallgatók további három nagy csoportra oszthatók: irodai fejhallgatók, gamer fejhallgatók és otthoni zenehallgatásra tervezett fejhallgatók.

Gamer fejhallgatók

Gamer fejhallgatók

 • Attól függ, melyik platformon szeretnél játszani (PC, XBox, PlayStation)
 • Döntened kell a csatlakozás típusáról
 • A fejhallgatónak hosszú ideig tartó használat után is jól illeszkednie kell

Játékhoz válassz mikrofonnal ellátott fülhallgatót. Ez lehetővé teszi, hogy kommunikálj a csapattársaiddal. A számítógépes játékosok általában a mély basszus visszaadást részesítik előnyben, amely erősíti az olyan hangokat, mint a robbanás vagy a lövés. De a pontos sztereó vagy térhatású hang is fontos. Ennek köszönhetően jobban tájékozódhatsz, és akár egy alattomos ellenséget is felfedezhetsz, a gamer fejhallgatók egyes típusai már többcsatornás térhangzást kínálnak, ami közvetlenül az események középpontjába helyez.

Fontos paraméterek a gamer fejhallgató kiválasztásához

Kialakítás

 • Fülre helyezhető fülhallgató

Előnyük általában a könnyű konstrukció, a játék mellett utazáshoz is alkalmasak. Ahogy a neve is mutatja, a fülre helyezhető, ezért alacsonyabb a szigetelő képessége a környezeti zajjal szemben. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, ha hosszabb ideig viseled.

 • Fül köré illeszkedő fejhallgatók

A robusztus gamer fejhallgatók, amelyek mikrofonnal is rendelkeznek, a lehető legjobb minőséget kínálják. Körülfogják az egész fület, így jól elszigetelik a környezeti zajt. Kiváló minőségű zenehallgatást kínálnak interferencia nélkül - beleértve a többcsatornás surround hangzást is, de nehezebbek és kevésbé praktikusak, ha gyakrabban kell magaddal vinned.

 • Fülhallgatók

Közvetlenül a hallójáratba helyezik be. Bármennyire is praktikusak, nem túl alkalmasak játékhoz, főleg az alacsonyabb kényelem és a rosszabb hangminőség miatt.

Konstrukció

 • Nyitott

A nyitott konstrukciójú fejhallgatók előnye a hűségesebb hangvisszaadás, alacsonyabb torzítással. Másrészt a nyitott szerkezet átjárhatóbb kifelé, azaz a hangosabb zenehallgatás zavarhatja a környezetedet.

 • Zárt

A zárt fejhallgatók jobban megakadályozzák a zavaró hangok bejutását a környezetből - így még a forgalmas utcán is élvezheted a zenét. Ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból.

 • Félig zárt

A félig zárt fejhallgató kompromisszumos megoldás. Bár némileg megakadályozza, hogy a környezet megzavarjon, a hang kiszűrődik.

Csatlakozás típus

A csatlakozás típusa szerint két nagy fejhallgató-csoportot különböztetünk meg:

 • Vezetékes

A hasonló árkategóriába tartozó vezeték nélküli fejhallgatókhoz képest a vezetékes fejhallgatók általában valamivel jobban szólalnak meg. A vezetékes fejhallgatók hátránya a kábel, amely összekuszálódhat. A 3,5 mm-es csatlakozóval és USB-vel ellátott fejhallgatót csatlakoztathatod a laptophoz és az asztali számítógéphez. Vigyázz a 6,3 mm-es csatlakozóval ellátott fejhallgatókkal, hiszen ezeket adapter nélkül nem nagyon fogod tudni csatlakoztatni a legtöbb számítógéphez.

 • Vezeték nélküli

A vezeték nélküli fejhallgatók legnagyobb előnye, hogy nem korlátozzák a mozgást. Másrészt az olcsóbb modellek némileg ronthatják a hangminőséget. Ha azonban magasabb árszinten keresgélsz, akkor a hangminőség hasonló lesz a vezetékesek hangminőségével. Vannak rádiófrekvenciás átvitelű fejhallgatók, amelyekhez speciális dongle szükséges a számítógéphez vagy a konzolhoz való csatlakozáshoz a jel vételéhez, valamint Bluetooth fejhallgatók. Ezek viszont megkövetelik ennek a technológiának a jelenlétét, de ma ez már szabványnak számít, és a legtöbb játékkonzolon is megtalálható. Jó hír lehet, hogy a Bluetooth verziók visszafelé kompatibilisek, azaz, ha egy vadonatúj fejhallgatót vásárolsz Bluetooth 5.1-gyel, akkor az egy régebbi konzollal vagy számítógéppel is működik.

Kábel hossza

Ha van, néhány tíz cm-től 6 méterig terjedhet. A 1,5-2 m-es kábellel ellátott fejhallgató a legalkalmasabb asztali számítógéphez vagy laptophoz. A rövidebbek korlátozni fognak, a hosszabbaknál nagyobb az esély, hogy összekuszálódik. Másrészt a hosszabb kábel a nagyobb televízión történő konzoljátékoknál hasznos lehet.

Mikrofon

A gamer fejhallgatók elengedhetetlen része a mikrofon, amelyet a játék közbeni, más játékosokkal folytatott kommunikációra terveztek. A konstrukció szerint a következő típusokat különböztetjük meg:

 • Dönthető - ha nem használják, felfelé dönthető.
 • Behúzható - ha nem használják, az egyik fülhallgatóba csúsztatható.
 • Levehető - a mikrofon könnyen levehető a fejhallgatóról.
 • A kábelen - ez a fajta megoldás gyakorlatilag csak az earpods és in-ear típusú fülhallgatón található. A játékosok számára ez inkább helyettesítő és sürgősségi megoldás.

Gyakran feltett kérdések a gamer fejhallgató kiválasztásakor

Miben különböznek a gamer fejhallgatók a többitől?

A gamer fejhallgató általában nagyobb érzékenységgel büszkélkedhet, aminek köszönhetően még a legapróbb neszeket is meghallhatod (pl. ellenségek lépései). A 7.1-es térhatású hang szintén nagyon gyakori, lehetővé téve a hang eredetének pontosabb meghatározását a támogatott játékokban.

Honnan tudom, hogy a fejhallgató kompatibilis-e a játékkonzolommal?

Általánosságban elmondható, hogy ha hagyományos vezetékes fejhallgatónk van, vagyis olyan, amely 3,5 mm-es csatlakozóval végződik, akkor a kompatibilitásnak 100%-osnak kell lennie. Egyetlen fennakadás akkor fordulhat elő, ha duális audiokábellel rendelkező fülhallgatód van, azaz külön fejhallgató és mikrofon csatlakozóval rendelkezik. A konzolok általában csak egy bemenettel rendelkeznek, ebben az esetben speciális adaptert kell használni, amely gyakran a fejhallgató csomagolásában megtalálható. Ez nem lesz hatással a működésre.

A vezeték nélküli fejhallgatók esetében a kompatibilitás biztosított, ha a fejhallgató a konzol gyártójától származik, és azokkal a fejhallgatókkal, amelyek tanúsítvánnyal büszkélkedhetnek a konzolok használatához. Az Xbox jelenti a legnagyobb problémát, mert ott nem mész semmire a hagyományos, USB vagy Bluetooth vezeték nélküli fejhallgatóval. Csak azok működnek, amelyek támogatják az Xbox vezeték nélküli technológiát.

Irodai fejhallgatók

Irodai fejhallgatók

 • Könnyű kivitel, mindig mikrofonnal felszerelve
 • A hangminőség nem olyan fontos
 • Általában olcsóbb alternatívát kínál, amely alkalmas tömeges vásárlásra

A könnyebb és kisebb irodai fejhallgatók telefonközpontokba és internetes hívásokhoz alkalmasak. A telefonközpontokban nagyra szokták értékelni az ún. mono fejhallgatókat. Az egyik fül szabadon marad, így a körülötte lévőkkel is kommunikálhat anélkül, hogy le kellene vennie a fejhallgatót a fejéről. A viselésnél fontos a kényelem. Ne feledd, hogy a telefonközpontban dolgozóknak állandóan a fülén van a fejhallgatója, és a kényelmetlen fejhallgató negatív hatással lesz a munkahelyi komfortérzetre és teljesítményre. Ebben az esetben a beruházás mindenképpen megtérül.

Fontos paraméterek az irodai fejhallgatók kiválasztásához

Kivitel

 • Sztereó fejhallgatók

Ezek a hagyományos fejpántos fejhallgatók, amelyek mindkét fület eltakarják. A mono modellekhez képest jobban szűrik a környezeti zajt (lehetővé teszi, hogy jobban koncentrálj a munkádra). Az irodán kívül otthon is használhatók fejhallgatóként az internetes hívásokhoz.

 • Mono fejhallgatók

A sztereó modellektől eltérően az egyik füledet szabadon hagyják. Ez lehetővé teszi, hogy kommunikálj a körülötted lévő emberekkel anélkül, hogy le kellene venned a fejedről. Nem zárja ki azonban a környezeti zajokat. Különösen alkalmas a call center operátorok számára.

Csatlakozás

 • Vezetékes fejhallgató

A vezeték nélküli modellekhez képest általában jobban teljesítenek (az átvitel minőségét nem veszítik el, mint az olcsóbb vezeték nélküli fejhallgatók). Hátrányuk a kábel, amely összekuszálódhat. A vezetékes fejhallgató mind az asztali számítógéphez, mind a laptophoz 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozón vagy USB-n keresztül csatlakozik.

 • Vezeték nélküli fejhallgató

Mozgásszabadságot biztosít (nem kábellel, hanem vezeték nélkül csatlakozik a számítógéphez vagy laptophoz). A vezeték nélküli fejhallgatók hátránya lehet, hogy újratölthető akkumulátorok működtetik, amelyeket időnként újra kell tölteni. A mai üzemidőkkel, amely egyes modelleknél meghaladja a tíz órát is, ez már nem olyan nagy probléma. Elmúltak azok az idők, amikor a vezeték nélküli fejhallgatók rosszabb minőségű hangzást nyújtottak. Különösen a True Wireless típusú, azaz teljesen vezeték nélküli Bluetooth fejhallgatók használnak olyan széles sávszélességű kapcsolatot, hogy még a legigényesebb hallgatókat is kielégítik. A vezeték nélküli fejhallgatók Bluetooth-os (ebbe a kategóriába tartozik az említett True Wireless is) és rádiófrekvenciás (Wi-Fi) fejhallgatókra oszthatók.

Konstrukció

 • Nyitott

Lehetővé teszi a hang szabad terjedését (a hang nem éri el a burkolat oldalát, így semmilyen módon nem deformálódik). A más konstrukciójú költséghatékony fejhallgatókhoz képest a nyitott modellek hangminősége jobb. Hátránya lehet, hogy szinte egyáltalán nem szűri ki a környezeti zajokat, és egyúttal kiengedi a zenét a fejhallgatóból. Különösen alkalmasak csendes környezetbe, ahol nem zavarnak a fejhallgatóból érkező hangok, nem nagyon alkalmasak nyitott terű irodákban történő használatra.

 • Zárt

A zárt kivitel a legtöbb fejhallgatón megtalálható. Legnagyobb előnye, hogy szinte egyáltalán nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból a környezetbe, és ugyanakkor csillapítja a környezeti zajt. Hátránya, hogy a hang nem terjedhet szabadon - eltalálja a burkolat falát (a fejhallgató belsejéből), ami kissé torzíthat. A zárt fejhallgató a fent említett hátrány ellenére ideális az irodában történő használatra. Kollégáid nem fognak zavarni, és te sem zavarod őket.

 • Félig zárt

A félig zárt kialakítás kompromisszumot jelent a nyitott és a zárt fejhallgató között. Normál hangerő esetén részben csillapítja a környezeti zajt, részben pedig engedi kiszűrődni a hangot a fejhallgatóból.

Érzékenység és impedancia

 • Érzékenység

Az érzékenység a fejhallgató akusztikus teljesítménye, amelyet dB/mW-ban adunk meg. Minél érzékenyebbek a fejhallgatók, annál érzékenyebbek a lejátszóból származó jelekre. A nagyobb érzékenységű fejhallgatók hangosabban szólnak és kevesebb energiát fogyasztanak. Ezt akkor fogod értékelni, ha a fejhallgatót mobiltelefonhoz, tablethez, MP3-lejátszóhoz vagy laptophoz csatlakoztatod, amely akkumulátorral működik.

 • Impedancia

Az impedancia a fejhallgatóban található átalakítók elektromos ellenállását jelzi. Hertzben (Hz) adják meg. Az érzékenységgel együtt befolyásolja a fejhallgató hangerejét, de a zene visszaadásának minőségét is. Minél nagyobb a fejhallgató impedanciája, annál jobban (pontosabban), de annál csendesebben fog zenét lejátszani. Ezenkívül a nagy impedancia növeli az energiafogyasztást.

Frekvenciatartomány

Hertzben (Hz) azt jelzi, hogy a fejhallgató milyen hangfrekvenciákat tud lejátszani (az átlagos felnőtt 16 Hz és 16 000 Hz/16 kHz közötti frekvenciákat hall meg.) Mivel minden gyártó különböző csillapítási értéken teszteli a modelljeit (egyes gyártók egyáltalán nem adják meg ezt az értéket), a frekvenciatartomány nem tekinthető teljesen egyértelműen értelmezhető paraméternek. Általában csak tájékozódási célokra használható, ha egy adott gyártó fejhallgatóit hasonlítod össze.

Mikrofon

Az irodai fejhallgatók általában dönthető mikrofonnal rendelkeznek. Ha nem használod, akkor felfelé dönthető, hogy ne akadj bele.

Gyakran feltett kérdések az irodai fejhallgató kiválasztásakor

Van-e értelme az impedanciára és az érzékenységre koncentrálni az irodai fejhallgató kiválasztásakor?

Ha tudod, hogy a fejhallgatót asztali számítógéppel fogod használni, akkor nincs értelme figyelembe venni az impedanciát és az érzékenységet. Azonban, ha gyakran használod a fejhallgatót laptopon, amely akkumulátorral működik (nincs csatlakoztatva a hálózathoz), akkor javasoljuk, hogy olyan fejhallgatót válassz, amelynek impedanciája legfeljebb 50-60 ohm, érzékenysége meghaladja a 100 dB/mW-ot. A laptop így tovább tart akkumulátorról működtetve.

Mire figyelj a Bluetooth fejhallgatónál?

Ha Bluetooth irodai fejhallgatót szeretnél vásárolni, győződj meg arról, hogy a számítógéped rendelkezik-e ezzel a technológiával. Ha nincs benne, akkor nem csatlakoztatható hozzá a Bluetooth fülhallgató.

Fej- és fülhallgatók otthoni használatra

Fej- és fülhallgatók otthoni használatra

 • Fejhallgató mindennapi otthoni használatra számítógépen
 • Nincs mikrofonjuk, különösen fontos a kényelem és a kivitelezés minősége
 • Ideális zenehallgatáshoz és multimédiás tartalmak megtekintéséhez

Az otthoni használatra tervezett fejhallgatók nagy előnye az a tény, hogy - nagy valószínűséggel - nem kell majd sehová sem magaddal vinned. Emiatt nem kell kompromisszumokat kötni a mérete, a csatlakozása stb. tekintetében. Csak azokra a paraméterekre kell koncentrálnod, amelyek valóban befolyásolják a hangminőséget. Ha tudod, hogy nem használod Skype-on stb. keresztül, akkor javasoljuk, hogy inkább a mikrofon nélküli modelleket nézd meg. Általában valamivel olcsóbbak, mint a mikrofonnal ellátott gamer fejhallgatók.

Fontos paraméterek az otthoni használatra szánt fejhallgató kiválasztásához

Használat

 • Csak otthon fogod használni

Ha tudod, hogy a fejhallgatót elsősorban otthon fogod használni, akkor a fejpántos modelleket javasoljuk (fülre helyezhető vagy fül köré illeszkedő). A hasonló árkategóriába tartozó fülhallgatókhoz képest jobb a hangminőségük, és kényelmesebbek, ha hosszabb ideig viseled.

 • Alkalmanként használni fogod a szabadban és út közben

Ha a fejhallgatót univerzálisan (akár a szabadban is) szeretnéd használni, akkor válassz fülre helyezhető fejhallgatót (általában kisebb és könnyebb, mint a fül köré illeszkedő fejhallgató), vagy fülbe helyezhető fülhallgatót (earbuds vagy in-ear). Könnyen elférnek a zsebedben vagy a hátizsákban. Ne várj azonban ugyanolyan magas színvonalú zenei hangzást, mint amilyenre a hasonló árfekvésű fejhallgatók képesek. Hosszabb ideig tartó használat esetén kevésbé lesznek kényelmesek. A fülhallgatókat 2-3 óránál hosszabb ideig nem javasoljuk viselni. Ennyi idő után a legtöbb felhasználó számára kényelmetlenné válnak.

Csatlakozás

 • Vezetékes fejhallgató

A vezeték nélküli fejhallgatókhoz képest általában kicsit jobban szólnak. Az adás során nem romlik a minőség. Hátránya, hogy a kábel hosszával korlátozzák a mozgás szabadságát.

 • Vezeték nélküli fejhallgató

A vezeték nélküli fejhallgatók nagy előnye, hogy szabad mozgást biztosítanak. Vezeték nélkül csatlakoznak a hangforráshoz, leggyakrabban Bluetooth-on keresztül. Általában újratölthető akkumulátorral rendelkeznek. A fülhallgatók üzemideje körülbelül öt óra egyetlen töltéssel, a drágább fejhallgató modellek húsz vagy harminc órán át tartanak. Manapság már nem az a helyzet, hogy a vezeték nélküli fejhallgatók szükségképpen rosszabbul szólnak. A fülhallgatók megbízhatóan illeszkednek egymáshoz, és ami a fejhallgatót illeti, manapság sok modellel még a legigényesebb hallgatók is meg lesznek elégedve.

Konstrukció

 • Nyitott

A nyitott fejhallgató burkolata kívülről lélegzik. A hang nem éri el a burkolat áthatolhatatlan falát, ahogyan ez a zárt fejhallgatók esetében történik. Ha hasonló zárt és nyitott fejhallgatók közül szeretnél választani, akkor a nyitott fejhallgató jobban fog szólni. A nyitott fejhallgató hátránya, hogy engedi kiszűrődni a zenét a környezetbe, ugyanakkor nem csillapítja a környezeti zajokat. A legjobban megtervezett fejhallgatókat olyan csendes környezetben lehet használni, ahol nem zavar senkit a fejhallgatóból érkező zene.

 • Zárt

A legtöbb fejhallgató zárt kivitelű. Tökéletesen csillapítja a környezeti zajokat, ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból. A burkolat zárt külső oldala miatt azonban a hang kissé deformálódik (enyhén dübörög). A zárt fejhallgatók egy kicsit rosszabbul szólnak, mint a nyitott modellek.

 • Félig zárt

A félig zárt kialakítás kompromisszumot jelent a nyitott és a zárt fejhallgatók között. Normál hangerő esetén részben csillapítja a környezeti zajt, részben pedig kiengedi a hangot a fejhallgatóból.

Érzékenység és impedancia

 • Érzékenység

Az érzékenység a fejhallgató akusztikus teljesítménye, amelyet dB/mW-ban adunk meg. Minél érzékenyebbek a fejhallgatók, annál érzékenyebbek a lejátszóból származó jelekre. A nagyobb érzékenységű fejhallgatók hangosabban szólalnak meg és kevesebb energiát fogyasztanak. Ezt akkor fogod értékelni, ha a fejhallgatót mobiltelefonhoz, tablethez, MP3-lejátszóhoz vagy laptophoz fogod csatlakoztatni, amely akkumulátorral működik.

 • Impedancia

Az impedancia a fejhallgatóban található konverterek elektromos ellenállását leíró mennyiség. Hertzben (Hz) adják meg. Az érzékenységgel együtt befolyásolja a fejhallgató hangerejét, de a zene visszaadásának minőségét is. Minél nagyobb a fejhallgató impedanciája, annál jobban (pontosabban), de annál csendesebben fog megszólalni. Ezenkívül a nagy impedancia növeli az energiafogyasztást.

Frekvenciatartomány

Hertzben (Hz) azt jelzi, hogy a fejhallgató milyen hangfrekvenciákat tud lejátszani (az átlagos felnőtt 16 Hz és 16 000 Hz/16 kHz közötti frekvenciákat hall meg.) Mivel minden gyártó különböző csillapítási értéken teszteli modelljeit (egyes gyártók egyáltalán nem adják meg ezt az értéket), a frekvenciatartomány nem tekinthető teljesen egyértelműen értelmezhető paraméternek. Általában csak tájékozódási célokra használható, ha egy adott gyártó fejhallgatóit hasonlítod össze.

Tápkábel hossza

Az otthoni használatra szánt fejhallgatók esetében néhány tíz cm-től 6 méterig terjedhet. Válaszd ki a kábel hosszát a saját igényeid szerint. Ha olyan vezetékes fejhallgatót keresel, amelyet a tévé hallgatásához is használni fogsz, akkor azt a modellt javasoljuk, amelynek a kábele legalább 1 méterrel hosszabb, mint a TV és a nézési pont közötti távolság. Ezzel elkerülhető, hogy a kábel megfeszüljön.

Gyakran feltett kérdések az otthoni használatra szánt fejhallgató kiválasztásakor

Milyen eszközökhöz csatlakoztatod a vezetékes fejhallgatót? Mire kell vigyázni?

 • 3,5 mm-es csatlakozón vagy USB-n keresztül csatlakoztathatod a laptophoz és az asztali számítógéphez.
 • Vezetékes fejhallgató mobiltelefonhoz, tablethez, MP3-hoz vagy más hordozható lejátszóhoz általában csak 3,5 mm-es csatlakozón keresztül csatlakoztatható.

Ha mobiltelefonhoz, tablethez vagy hordozható lejátszóhoz szeretnéd használni a fejhallgatót, ellenőrizd, hogy a készülék ugyanazzal a csatlakozóval rendelkezik-e, mint a fejhallgató. Vigyázz a 6,3 mm-es csatlakozóval ellátott fejhallgatóra. Az esetek túlnyomó többségében nem fogod tudni csatlakoztatni a laptophoz, asztali számítógéphez, mobiltelefonhoz, tablethez vagy hordozható lejátszóhoz, ha nincs adapter a csomagban. A két jack csatlakozóval rendelkező fejhallgató csak adapter segítségével csatlakoztatható az egy jack csatlakozóval rendelkező okostelefonokhoz, tabletekhez és laptopokhoz.

Milyen impedanciánál lesz szükség erősítőre?

A kb. 200-250 ohmnál nagyobb impedanciájú fejhallgatókhoz lesz szükséged erősítőre, de ez mindig az adott modelltől függ.

Az általánosan használt Bluetooth vagy True-Wireless fejhallgató alkalmas otthoni fejhallgatónak is?

Nincs nagyobb gond a vezeték nélküli fej- vagy fülhallgatókkal. A legnagyobb előnyüket biztosan értékelni fogod, vagyis azt, hogy kábel nélkül használhatod otthon is. Másrészt a klasszikus True-Wireless fülhallgató nem túl alkalmas erre a célra. Különösen azért, mert nem túl kényelmes a hosszú távú használat során.

Fejhallgatók TV-hez

Fejhallgatók TV-hez

 • Akár vezeték nélküli, akár hosszú kábellel rendelkező modellek
 • Nagyon jól csillapítják a környezeti zajt, de nincs mikrofonjuk
 • Alkalmas filmek nézéséhez zajosabb környezetben

A televízióhoz alkalmas fejhallgatóknál, mint bármely más otthoni használatra szánt fejhallgatónál, nincs szükség a konstrukció korlátozására. Nyugodtan vehetsz nagy fejpántos fejhallgatót, amely nagy kényelmet és kiváló zajcsökkentést kínál. Legtöbbször sehová sem kell magaddal vinned. A vezetékes fejhallgatók, amelyek a lehető legmagasabb hangminőséget kínálják, leggyakrabban alkalmasak a televíziózáshoz, de vannak olyan vezeték nélküli fejhallgatók is a piacon, amelyek a szükséges szabadságot kínálják.

Fontos paraméterek a TV-hez alkalmas fejhallgató kiválasztásához

Csatlakozás

Nem minden fejhallgató csatlakoztatható a TV-hez. Csak a 3,5 mm-es csatlakozóval ellátott vezetékes fejhallgatót és a legtöbb vezeték nélküli rádiófrekvenciás (WiFi) fejhallgatót tudod csatlakoztatni a TV-készülékhez. Az adóállomás jack csatlakozón keresztül csatlakozik a TV-hez, a drágább modellek optikai kábelen keresztül is. Az ilyen típusú fejhallgatók esetében azonban magasabb árra kell számítani, várhatóan 25 000 forintot meghaladó összegre. Másrészt jobb minőségű hangátvitelről van szó, ráadásul lényegesen nagyobb hatótávolsággal.

De vannak már olyan tévék, amelyek támogatják a Bluetooth hangot. Használhatod ugyanazokat a fülhallgatókat, amelyeket például a telefonodhoz használsz.

A kábel hossza

A vezetékes modellek közül válassz olyat, amelynek a kábele legalább 1 méterrel hosszabb, mint a tévé és a nézési hely közötti távolság. Ezzel elkerülhető, hogy a kábel megfeszüljön.

Kialakítás

A fejhallgató (a fül köré illeszkedő és a fülre helyezhető) alkalmas a TV-készülékhez. A hasonló árfekvésű fülbe helyezhető fülhallgatókhoz képest jobban szólnak, és kényelmesebbek, ha hosszabb ideig használod. Ezenkívül a fülhallgatók kábele nem elég hosszú. WiFi fejhallgató modellként egyáltalán nem gyártanak ilyeneket.

Konstrukció

 • Nyitott

A nyitott fejhallgató burkolata kívülről lélegzik. A hang nem éri el a burkolat áthatolhatatlan falát, ahogyan ez a zárt fejhallgatók esetében történik. Ha hasonló zárt és nyitott fejhallgató közül választhatsz, akkor a nyitott fejhallgató jobban fog szólni. A nyitott fejhallgató hátránya, hogy kiengedi a zenét, ugyanakkor nem csillapítja a környezeti zajokat. A legjobban megtervezett fejhallgatókat olyan csendes környezetben lehet használni, ahol nem zavar senkit a fejhallgatóból kiszűrődő zene.

 • Zárt

A legtöbb fejhallgató zárt kivitelű. Tökéletesen csökkenti a környezeti zajokat, ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból. A burkolat zárt külső oldala miatt azonban a hang enyhén deformálódik (enyhén dübörög). A zárt fejhallgatók egy kicsit rosszabbul fognak szólni, mint a nyitott modellek.

 • Félig zárt

A félig zárt kialakítás kompromisszumot jelent a nyitott és a zárt fejhallgató között. Normál hangerő esetén részben csillapítja a környezeti zajt, részben pedig kiengedi a hangot a fejhallgatóból.

Érzékenység és impedancia

 • Érzékenység

Az érzékenység a fejhallgató akusztikus teljesítménye, amelyet dB/mW-ban adunk meg. Minél érzékenyebbek a fejhallgatók, annál érzékenyebbek a lejátszóból érkező jelekre. A nagyobb érzékenységű fejhallgatók hangosabban szólalnak meg és kevesebb energiát fogyasztanak. Ezt akkor fogod értékelni, ha a fejhallgatót mobiltelefonhoz, tablethez, MP3-lejátszóhoz vagy laptophoz csatlakoztatod, amely akkumulátorral működik.

 • Impedancia

Az impedancia a fejhallgatóban található átalakítók elektromos ellenállását jelzi. Hertzben (Hz) adják meg. Az érzékenységgel együtt befolyásolja a fejhallgató hangerejét, de a zene reprodukciójának minőségét is. Minél nagyobb a fejhallgató impedanciája, annál jobban (pontosabban), de annál csendesebben fog szólni. Ezenkívül a nagy impedancia növeli az energiafogyasztást.

Frekvenciatartomány

Hertzben (Hz) azt jelzi, hogy a fejhallgató milyen hangfrekvenciákat tud lejátszani (az átlagos felnőtt 16 Hz és 16 000 Hz/16 kHz közötti frekvenciákat hall meg.) Mivel minden gyártó különböző csillapítási értéken teszteli modelljeit (egyes gyártók egyáltalán nem adják meg ezt az értéket), a frekvenciatartomány nem tekinthető teljesen egyértelműen értelmezhető paraméternek. Általában csak tájékozódási célokra használható, ha egy adott gyártó fejhallgatóit hasonlítod össze.

Gyakran feltett kérdések a TV-hez használható fejhallgató kiválasztásakor

Fontos figyelembe venni az érzékenységet és az impedanciát?

Ha pusztán a TV-hez való csatlakozáshoz keresel fejhallgatót, szinte nem is kell figyelni az érzékenységre és az impedanciára. Csak olyan modelleket válassz, amelyek impedanciája meghaladja a 150 ohmot, hacsak nem tervezed erősítőhöz csatlakoztatni. Nagyon csendesen, vagy egyáltalán nem fog megszólalni.

Jobb vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgatót választani?

Ez preferencia kérdése, bár az otthoni használat egyértelműen kedvez a vezeték nélküli fejhallgatóknak. Nagyobb mozgásszabadságot kínál, nem kell a hosszú kábelt végigcibálni a szobán, amelyen másoknak aztán át kell lépkedni. Ugyanakkor ne feledd, hogy nem minden tévé teszi lehetővé fejhallgató csatlakoztatását Bluetooth-on keresztül, és a rádiófrekvencia általában meglehetősen drága. Vannak esetek, amikor az egyetlen lehetséges megoldás a vezetékes fejhallgató használata. De mindenképpen a lehető legjobb hangminőséget kínálják.

Ezek a fejhallgatók más célra is használhatók, pl. számítógéphez, tablethez, rádióhoz?

Igen, lehetséges, de az adóállomással rendelkező vezeték nélküli modelleknél biztosítani kell, hogy az állomás hangforráshoz csatlakozzon. Az adóállomásnak saját áramellátásra is szüksége lesz. Tehát lehetséges, de kissé kényelmetlen megoldás.

Fejhallgatók és fülhallgatók telefonhoz

Fejhallgatók és fülhallgatók telefonhoz

 • A fejhallgatónak kompaktnak kell lennie és jó zajszűréssel kell rendelkeznie
 • Bluetooth-on vagy 3,5 mm-es csatlakozón keresztül csatlakoznak a mobiltelefonhoz és a tablethez
 • A beépített mikrofon nem szükségszerűség, de kétségtelenül előny

Ha a fejhallgatót magaddal szeretnéd vinni (séta, utazás stb. során), mindenképpen szükséged lesz egy kisebb és könnyebb modellre, amely kényelmes és jól illeszkedik még mozgás közben is. A legkönnyebbek és a legkompaktabbak a fülbe helyezhető fülhallgatók, de más kivitelben is kaphatók, beleértve a fejpántos fejhallgatót is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hangminőségről le kellene mondanod - ma már olyanok is vannak a piacon, amelyeknek a hangzása a legigényesebb hallgatóknak is tetszeni fog. De nem szabad elhanyagolni a designt sem: Ne feledd, hogy ezt a fejhallgatót mások is látni fogják, ezért erre is gondolni kell.

A telefonhoz és tablethez alkalmas fej- és fülhallgatók fontos paraméterei

Kivitel

 • Fülre helyezhető fejhallgató

Előnyük általában a könnyű konstrukció. Ahogy a neve is mutatja, a fülre illeszkedik, ezért alacsonyabb a szigetelő képessége a környezeti zajjal szemben. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, ha hosszabb ideig viseled.

 • A fül köré illeszkedő fejhallgató

A nagy hi-fi fejhallgató és a robusztus gamer fejhallgató szinonimája. Körülfogja az egész fület, így jól kizárja a környezeti zajt. Minőségi hallgatást kínál zavaró tényezők nélkül, de nehezebb és kevésbé praktikus, ha gyakran szeretnéd magaddal vinni.

 • Fülhallgató

Közvetlenül a hallójáratba kerül. Kétféle formával találkozhatunk: az earbuds típusú a hallójárat bejáratánál helyezkedik el, az in-ear típusú a hallójáratba illeszkedik, így jobban szigeteli a környezeti zajokat. A hivatásos zenészek ún. lehallgatóként is használják a koncerteken.

 • Fülre akasztható fejhallgató

Ez inkább egy kiegészítő kategória. Bizonyos típusú fülhallgatók, különösen a sport fülhallgatók kampóval készülnek, amelyek jobban rögzítik a fülhallgatót.

Csatlakozás

 • Vezetékes fejhallgató

A hasonló vezeték nélküli fejhallgatókhoz képest általában valamivel jobb a hangzásuk, mert nem veszítenek a minőségből, ami a vezeték nélküli átvitelnél megtörténhet. Hátránya, hogy a kábel hosszával korlátozza a mozgás szabadságát.

 • Vezeték nélküli fejhallgató

A vezeték nélküli fejhallgatók nagy előnye, hogy szabad mozgást biztosítanak. A hangforráshoz nem kábelen, hanem vezeték nélkül csatlakoznak, leggyakrabban Bluetooth technológiával. Általában újratölthető akkumulátorral rendelkeznek. A fülhallgatók üzemideje körülbelül öt óra egyetlen töltéssel, a drágább fejhallgató modellek húsz vagy harminc órán át tartanak. Manapság már nem az a helyzet, hogy a vezeték nélküli fejhallgatók szükségképpen rosszabbul szólnak. A fülhallgatók megbízhatóan illeszkednek egymáshoz, és ami a fejhallgatót illeti, manapság sok modellel még a legigényesebb hallgatók is meg lesznek elégedve.

Konstrukció

 • Zárt

A legtöbb fejhallgató zárt kivitelű. Tökéletesen csillapítja a környezeti zajokat, ugyanakkor nem engedi kiszűrődni a hangot a fejhallgatóból. A burkolat zárt külső oldala miatt azonban a hang enyhén deformálódik (enyhén dübörög). A zárt fejhallgatók hangminősége egy kicsit rosszabb, mint a nyitott modelleké.

 • Félig zárt

A félig zárt kialakítás kompromisszumot jelent a nyitott és a zárt fejhallgató között. Normál hangerő esetén részben csillapítja a környezeti zajt, részben pedig kiengedi a hangot a fejhallgatóból.

 • Nyitott

A nyitott fejhallgató burkolata kívülről lélegző anyagból készült. A nyitott fejhallgató hátránya, hogy hagyja kiszűrődni a zenét a környezetbe, ugyanakkor nem csökkenti a környezeti zajokat. A legjobban megtervezett fejhallgatókat olyan csendes környezetben lehet használni, ahol nem zavar senkit a fejhallgatóból érkező zene. Kültéri használatra nem túl alkalmas.

Érzékenység és impedancia

Minél alacsonyabb a fejhallgató érzékenysége és nagyobb az impedanciája, annál több energiát fogyaszt. A mobiltelefonhoz alkalmas fejhallgató kiválasztásakor mindenképpen vedd figyelembe ezt a két paramétert. A megfelelő választással jelentősen meghosszabbíthatod a mobiltelefon, tablet, MP3-lejátszó vagy laptop üzemidejét, zenehallgatás közben. Menet közbenre válassz olyan fejhallgatót, amelynek érzékenysége meghaladja a 100 dB/mW-ot és az impedanciája eléri az akár 50-60 ohm értéket.

Frekvenciatartomány

Hertzben (Hz) azt jelzi, hogy a fejhallgató milyen hangfrekvenciákat tud lejátszani (az átlagos felnőtt 16 Hz és 16 000 Hz/16 kHz közötti frekvenciákat hall meg.) Mivel minden gyártó különböző csillapítási értéken teszteli modelljeit (egyes gyártók egyáltalán nem adják meg ezt az értéket), a frekvenciatartomány nem tekinthető teljesen egyértelműen értelmezhető paraméternek. Általában csak tájékozódási célokra használható, ha egy adott gyártó fejhallgatóit hasonlítod össze.

Mikrofon

A mikrofon nem feltétlenül szükséges a kültéri fülhallgatókhoz, mindenesetre praktikus előny. Ha vezetékes fülhallgatód van, akkor a vezetékén találhatod a mikrofont, leggyakrabban a hangerőszabályzóval együtt. Ez vonatkozik a régebbi típusú vezeték nélküli fülhallgatókra is, amelyek csatlakozókábellel rendelkeznek. Az újabb és a True-Wireless típusú vezeték nélküli fülhallgatók esetében a mikrofon általában az egyik vagy mindkét kagyló része.

Környezeti zajcsökkentés

  A környezeti zajok szűrése a kültéri fülhallgató egyik fontos jellemzője. Két csoportra osztjuk: a passzív (PNC) alapja maga a fülhallgató. Általában elegendő a normál használathoz, de nagyobb mértékben nem képes megbirkózni a környezeti zajokkal (forgalomban, irodában stb.).

  Az elmúlt években jelent meg az ún. ANC, azaz Active Noise Cancelling (aktív zajcsökkentéssel rendelkező fejhallgató vagy aktív zajszűrős fejhallgató). Az elv alapvetően egyszerű: a nem kívánt hangokat úgy zavarja meg, hogy egy másik hangot helyez az útjukba, amely megszünteti őket. A nem kívánt zaj szűréséhez a zavaró hanggal azonos hullámokat használ, csak az ellenkező fázisban. Ha a két hang találkozik, akkor semlegesítik egymást.

  ANC
  Az aktív zajszűrés megszünteti a nem kívánt frekvenciákat, mint például az irodai zaj, a tömegközlekedés stb.

  Ez a legjobb módszer a rövidebb hullámhosszú hangok kiküszöbölésére, a rendszer akkor is működik, ha a hang tovább tart. Tehát az ANC működik a legjobban pl. amikor tömegközlekedési eszközökön utazol vagy az irodában vagy, általában alacsonyabb frekvenciájú hangok esetén. Hirtelen zajok (szirénázó mentőautó, sikítás stb.) általában nincs ideje a rendszernek az alkalmazkodásra, így az ilyen hangok eljutnak hozzád. A gyakorlatban az aktív zajcsökkentés egy hozzáadott mikrofon alapján működik, amely felveszi a környezeti hangokat, kiértékeli azokat, majd ellentétes amplitúdójú jelet ad a hangáramhoz. Ez a technológia mindenképpen előnyt jelent, ha minőségi zenehallgatásra vágysz.

Gyakran feltett kérdések a kültéri fülhallgató kiválasztásakor

Miben különbözik a külső hordozható fülhallgató a többitől?

A fő különbség a kompaktság. Az earbuds és in-ear típusú modelleknek csak egy vékony kábele van, amely könnyen feltekerhető. A fejhallgató sem jelent általában problémát, de a legjobb mégis a True Wireless fülhallgató.

Használhatom-e út közben a nyitott kivitelű fejhallgatót?

Természetesen senki sem tiltja meg, hogy ezt tegyed, de nem javasoljuk a nyitott kialakítású fejhallgató út közbeni használatát. A nyitott kialakítás lehetővé teszi, hogy a zene kiszűrődjön a fejhallgatóból. Tömegközlekedésen, vonaton vagy más közlekedési eszközön, vagy akár az utcán zavarnád ezzel a környezetedben lévőket.

Sport fülhallgatók

Sport fej- és fülhallgatók

 • A sport fülhallgatónak tökéletesen illeszkednie kell a fülbe
 • A korlátlan mozgáshoz vezeték nélküli modelleket ajánlunk, de a 3,5 mm-es jack is lehetséges
 • Ellenállónak kell lennie - a víz- és izzadságállósággal kapcsolatos információkért vedd figyelembe az IPx értéket

A sport fej- és fülhallgatókkal szemben nagyobb igényeket támasztunk, ami a kényelmet, a fülbe helyezés utáni stabilitást és különösen a nedvességgel és izzadsággal szembeni ellenálló képességet illeti (pl. hogy kibírja az esőben futást). Válassz fülhallgatót az általad végzett sport alapján: A fejpánttal ellátott, a környezeti zajt jól kiszűrő modellek alkalmasak lesznek az edzőteremben, futáshoz inkább a fül mögötti rögzítő kampóval rendelkező, könnyű earbuds típusú fülhallgató előnyösebb. Bármennyire is fontosak a fülhallgató praktikus funkciói, mindenképpen tartsd szem előtt a designt is. Végül is emberek között fogsz mozogni a szabadban vagy másutt.

A sport fej- és fülhallgatók fontos paraméterei

Sportág

 • Fülhallgató futáshoz

A lehető legkönnyebbnek kell lennie, és jól illeszkednie kell a fülbe. A környezeti zajokat csak annyira csillapítsa, hogy az utcán történő mozgás biztonságos legyen, és ne kerüljék el a figyelmedet a környék fontos hangjai.

 • Fejhallgató az edzőterembe

A fejpánttal ellátott fejhallgatók alkalmasak az edzőterembe. Jól illeszkednek, kényelmesek, jobb hangminőséget kínálnak, és ami a legfontosabb, hatékonyabban szigetelik a környezeti zajokat. Ez segít elmerülni a testmozgásban.

 • Fülhallgató úszáshoz

Ezeknek maximális vízállóságot kell biztosítaniuk, és fül mögötti rögzítő kampóval kell rendelkezniük, amely megakadályozza, hogy a fülhallgató véletlenül a vízbe ne essen. Ezenkívül egyes modellek beépített mp3-lejátszóval is büszkélkedhetnek.

Nedvességállóság

Nem csak a medencéhez szánt fülhallgatók esetében kell figyelembe venni. A fokozott nedvességállóság - nemcsak az esővel, hanem pl. még a verejtékkel szemben is - kulcsfontosságú paraméter minden fülhallgató esetében. Az ún. védettségi fokozat jelzi, hogy az adott fülhallgató mennyire ellenálló a nedvességgel szemben, leggyakrabban IPxY formátumban adják meg, ahol az Y betű a nedvességgel szembeni ellenállásra vonatkozó információkhoz tartozik. Az X betű általában nincs feltüntetve a fejhallgatóknál, de a szilárd részecskék behatolásával szembeni ellenállást jelzi, pl. por vagy homok. A nedvesség elleni védelem mértéke a következő:

Védettségi fokozat Víz behatolása (IPx)
IPx0 védettség nélkül
IPx1 függőlegesen csöpögő víz ellen védett
IPx2 15°-os szögben eső vízcseppek ellen védett
IPx3 vízpermet ellen védett (eső)
IPx4 fröccsenő víz ellen védett
IPx5 vízsugár ellen védett
IPx6 erős vízsugár ellen védett (hullámzás)
IPx7 vízbe merülés ellen védett 30 percig 1,5 méter mélységben
IPx8 állandó vízbe merülés ellen védett
IPx9 víznyomás ellen védett (WAP)

Kialakítás

 • Fülre helyezhető fülhallgató

Előnyük általában a könnyű konstrukció. Ahogy a neve is mutatja, a fülre illeszthető, ezért alacsonyabb a szigetelő képességük a környezeti zajjal szemben. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, ha hosszabb ideig viseled.

 • Fül köré illeszkedő fejhallgató

A robusztus gamer fejhallgatók, amelyek mikrofonnal is rendelkeznek, a lehető legjobb minőséget kínálják. Körülfogják az egész fület, így jól elszigetelik a környezeti zajt. Kiváló minőségű zenehallgatást kínálnak interferencia nélkül - beleértve a többcsatornás surround hangzást is, de nehezebbek és kevésbé praktikusak, ha gyakrabban kell magaddal vinned.

 • Fülbe helyezhető fülhallgató

Közvetlenül a hallójáratba kerül. Kétféle formával találkozhatunk: az earbuds típusú a hallójárat bejáratánál helyezkedik el, az in-ear típusú a hallójáratba illeszkedik, így jobban szigeteli a környezeti zajokat.

Konstrukció

 • Nyitott

A nyitott konstrukciójú fejhallgatók előnye a hűségesebb hangvisszaadás, kevesebb torzítással. Másrészt a nyitott szerkezet átjárhatóbb kifelé, azaz a hangosabb zenehallgatás zavarhatja a környezetedet.

 • Zárt

A zárt fejhallgatók jobban meggátolják a zavaró környezeti hangok bejutását - a forgalmas utcán is élvezheted a zenét. Ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból.

 • Félig zárt

Kompromisszumos megoldást jelentenek. Bár némileg megakadályozza, hogy a környezet zavarjon, a hang kiszűrődik.

Csatlakozás típusa

 • Vezeték nélküli

A vezeték nélküli fülhallgatók, amelyek közül a legtöbb jelenleg a Bluetooth technológiát használja, ideálisak a sportoláshoz. Nem korlátozzák a bosszantó kábelek a mozgást. Azonban az egyes fülhallgatókat összekötő kábellel ellátott vezeték nélküli fülhallgatók alkalmasabbak a sportoláshoz. A True-Wireless fülhallgatóval ellentétben kevésbé valószínű, hogy véletlenül elveszíted az egyik fülhallgatót.

 • Vezetékes

A hasonló árfekvésű vezeték nélküli fülhallgatókhoz képest a vezetékes fülhallgatók hangminősége általában jobb (a jelátvitel minősége nem csökken). A vezetékes fülhallgatók hátránya, hogy a kábel összekuszálódhat, ami határozottan nem ideális sportolás közben.

Gyakran feltett kérdések a sport fülhallgató kiválasztásakor

Milyen sportágakhoz használhatom a sport fülhallgatót?

A sport fülhallgató általában szinte minden sportághoz alkalmas, csak az olyan sportok esetében, mint a futás vagy az atlétika, fontos, hogy szilárdan tartson a fülben. Ez különösen igaz az earpods típusú fülhallgatókra, függetlenül attól, hogy a fül mögött van-e kampó a rögzítéshez. Vízálló fejhallgatóra van szükség, ha rossz időjárási körülmények között is szoktál sportolni.

Jobbak a vezeték nélküli vagy a vezetékes fejhallgatók?

Bár a vezetékes jobb hangzást kínál, a futáshoz használt fülhallgatónál az első helyen áll a kényelem, csak azután következik a maximális reprodukciós minőség. Különösen a vezeték nélküli fülhallgatók biztosítják ezt jobban. A vezetékes modellek azonban jó munkát is végezhetnek, mivel a ruha alá rejthető, ahol nincs útban. A kábel legfeljebb 1,5 méter hosszú legyen, hogy sportolás közben ne zavarjon.

Hi-Fi fejhallgatók

Hi-Fi fejhallgatók

 • A legjobb minőségű fejhallgatók a legigényesebb felhasználók számára
 • 3,5 vagy 6,3 mm-es csatlakozón keresztül vagy vezeték nélkül csatlakoztathatók
 • Ideális minőségi hi-fi lejtászó otthoni hallgatásához

A Hi-Fi fejhallgatókat a legigényesebb felhasználók számára tervezték. Kompromisszumok nélkül maximális hangminőséget kínálnak. Gyakran minőségi anyagokból készülnek, és érdekes designt kínálnak. A helyiség eredeti kiegészítőjévé is válhatnak. A teljes hanglánc képzeletbeli végpontját testesítik meg. Minőségi hangforrásra, lemezjátszóra, erősítővel ellátott CD-lejátszóra vagy nagyfelbontású fájlokra van szükség, ha digitálisan hallgatsz zenét. Nyilvánvaló okokból a vezetékes kapcsolatot részesítik előnyben, de a piacon már számos kiváló minőségű vezeték nélküli Hi-Fi fejhallgató is található.

A Hi-Fi fejhallgató fontos paraméterei

Kialakítás

Ami a kialakítást illeti, kicsi rá az esély, hogy a Hi-Fi fejhallgatók között fülbe helyezhető, azaz earbuds és in-ear típusú fülhallgatókat fogsz találni. Bár jó minőségben szólalnak meg, mégsem felelnek meg a Hi-Fi fejhallgatók minőségi követelményeinek. Két kategória marad:

 • Fülre helyezhető fülhallgató

Előnyük általában a könnyű konstrukció. Ahogy a neve is mutatja, a fülre illeszthető, ezért alacsonyabb a szigetelő képességük a környezeti zajjal szemben. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, ha hosszabb ideig viseled.

 • Fül köré illeszkedő fejhallgató

A nagy hi-fi fejhallgatók és a masszív gamer fejhallgatók szinonimája. Az egész fület kürölfogják, így jól ki tudják zárni a környezeti zajt. Minőségi hallgatást kínálnak zavaró tényezők nélkül, de nehezebbek és kevésbé praktikusak, ha gyakran magaddal szeretnéd vinni.

Konstrukció

 • Nyitott

A nyitott konstrukciójú fejhallgatók előnye a hűségesebb hangvisszaadás, alacsonyabb torzítással. Másrészt a nyitott szerkezet átjárhatóbb kifelé, azaz a hangosabb zenehallgatás zavarhatja a környezetedet.

 • Zárt

A zárt fejhallgatók jobban megakadályozzák a zavaró hangok bejutását a környezetből - így még a forgalmas utcán is élvezheted a zenét. Ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból.

 • Félig zárt

Félig zárt - kompromisszumos megoldást jelentenek. Bár némileg megakadályozza, hogy a környezet zavarjon, a hang kiszűrődik.

Frekvenciatartomány

Hertzben (Hz) azt jelzi, hogy a fejhallgató milyen hangfrekvenciákat tud lejátszani (az átlagos felnőtt 16 Hz és 16 000 Hz/16 kHz közötti frekvenciákat hall meg.) Mivel minden gyártó különböző csillapítási értéken teszteli a modelljeit (egyes gyártók egyáltalán nem adják meg ezt az értéket), a frekvenciatartomány nem tekinthető teljesen egyértelműen értelmezhető paraméternek. Általában csak tájékozódási célokra használható, ha egy adott gyártó fejhallgatóit hasonlítod össze. Azonban, ha megnézed az egyes fejhallgatók frekvenciatartományának grafikonjait (vagy maguk a gyártók adják meg, vagy a termékismertetőkben találod meg), akkor elég világos képet kaphatsz a fejhallgató hangteljesítményéről.

Érzékenység és impedancia

 • Érzékenység

Az érzékenység a fejhallgató akusztikus teljesítménye, amelyet dB/mW-ban adunk meg. Minél érzékenyebbek a fejhallgatók, annál érzékenyebbek a lejátszóból érkező jelekre. A nagyobb érzékenységű fejhallgatók hangosabban szólalnak meg és kevesebb energiát fogyasztanak. Ezt akkor fogod értékelni, ha a fejhallgatót mobiltelefonhoz, tablethez, MP3-lejátszóhoz vagy laptophoz csatlakoztatod, amely akkumulátorral működik.

 • Impedancia

Az impedancia a fejhallgatóban található átalakítók elektromos ellenállását jelzi. Hertzben (Hz) adják meg. Az érzékenységgel együtt befolyásolja a fejhallgató hangerejét, de a zene visszaadásának minőségét is. Minél nagyobb a fejhallgató impedanciája, annál jobban (pontosabban), de annál csendesebben fog megszólalni. Ezenkívül a nagy impedancia növeli az energiafogyasztást.

Csatlakozás

 • Vezetékes

A Hi-Fi fejhallgatók területén a csatlakoztatás mindenképpen vezetékes. A vezetékes kapcsolat jobb hangminőséget kínál (a hang nem romlik az átvitel során), nem fogsz egy akkumulátortól függeni, amelyet időnként újra kell tölteni. Ezenkívül, mivel a hi-fi fejhallgatókat elsősorban otthoni hallgatásra szánják, a kábel nem jelent nagy problémát. Érdemes megemlíteni a kábel végén található csatlakozók típusait is. A szokásos 3,5 mm-es csatlakozón kívül, amely elsősorban a kis és közepes fejhallgatókon található, és amely egy hordozható lejátszóhoz vagy telefonhoz csatlakoztatható, gyakran találkozhatsz 6,3 mm-es csatlakozóval is. Audiofil és professzionális fejhallgatóknál használják.

 • Vezeték nélküli

Természetesen mozgásszabadságot kínál, így alkalmasak a minőségi hangzás szerelmeseinek, akik menet közben is szeretnék élvezni a zenét. Figyelembe kell venni az akkumulátor korlátozott üzemidejét, amelyet időről időre fel kell tölteni. Érdekes kompromisszum a levehető kábellel ellátott fejhallgató. Ha úton vagy, akkor használhatod a Bluetooth-kapcsolatot, de otthon kényelmesen csatlakoztathatod azt otthoni hi-fi hangrendszerhez, a minőség romlása nélkül.

Gyakran feltett kérdések a Hi-Fi fejhallgató kiválasztásakor

Milyen hátrányai vannak a minőségi és drága fejhallgatóknak?

A magas ár mellett a legjobb fejhallgatók hátránya a túl hűséges hangvisszaadás. Rosszabb felvételek esetén a hang túl éles vagy bántó lehet.

A legjobb fejhallgató mindenki számára megfelelő?

A legdrágább fejhallgatók, amelyek több százezer forintba is kerülhetnek, rendkívül hű hangzást nyújtanak. Ezért könyörtelenül megbüntetik, ha a felvétel vagy a jelforrás nem megfelelő minőségű, mert mindent hallani fogsz. Ha minőségi hangforrással rendelkezel, sok pénzt szánsz a célra és igazi zenekedvelő vagy, akkor a Hi-Fi fejhallgató lesz a megfelelő számodra.

Stúdió fejhallgatók

Stúdió fejhallgatók

 • A lényeg a visszaadás pontossága, nem pedig a külső
 • Pontosan úgy szólalnak meg, ahogy a hangmester kitalálta, vagy te, ha saját zenét szerzel
 • Az esetek döntő többségében ezek nagy impedanciájú vezetékes modellek

A stúdió fejhallgatók az élen járnak a fejhallgató piacon megtalálhatóak között. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez egy professzionális munkaeszköz. Ez azt jelenti, hogy nem feladatuk a tetszetés, pl. hangsúlyt fektetve a basszusra és hasonló funkciókra, éppen ellenkezőleg, a lényeg, hogy a hangzásuk pontosan megegyezzen a felvétel hangzásával. Különösen a stúdiókban fogják megtalálni a felhasználási területüket, a zenészek és a zenei alkotók nagyra fogják értékelni.

A stúdió fejhallgatók fontos paraméterei

Kialakítás

 • Fülre helyezhető fejhallgató

Előnyük általában a könnyű konstrukció. Ahogy a neve is mutatja, a fülre illeszthető, ezért alacsonyabb a szigetelő képességük a környezeti zajjal szemben. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, ha hosszabb ideig viseled.

 • Fül köré helyezhető fejhallgató

A stúdiómunka során a legjobb nyugalmat kínálják munka közben. Körülfogják az egész fület, így jól elszigetelik a környezeti zajt. Minőségi zenehallgatást kínálnak zavaró tényezők nélkül, ugyanakkor nehezebbek, ez azonban nem jelenthet hátrányt a stúdióban végzett munka során. Ideálisak koncentrált munkához.

Konstrukció

 • Nyitott

A nyitott konstrukciójú fejhallgatók előnye a hűségesebb hangvisszaadás, alacsonyabb torzítással. Másrészt a nyitott szerkezet átjárhatóbb kifelé, azaz a hangosabb zenehallgatás zavarhatja a környezetedet. Ez azonban nem jelent akkora problémát a stúdióban való munkavégzés során.

 • Zárt

A zárt fejhallgatók jobban megakadályozzák a zavaró hangok bejutását a környezetből - így még a forgalmas utcán is élvezheted a zenét. Ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból.

 • Félig zárt

Kompromisszumos megoldást jelentenek. Bár némileg megakadályozza, hogy a környezet zavarjon, a hang kiszűrődik.

Frekvenciatartomány

A frekvenciatartomány jelzi azt a frekvenciát, amelyen a fejhallgató képes lejátszani. A frekvencia, amelyet az ember képes érzékelni, meglehetősen egyéni, és körülbelül 16 és 20 000 Hz között mozog, a tartomány az életkorral csökken. A stúdió fejhallgatók esetében a frekvenciatartomány kritikus paraméter. A fejhallgató azon képességéről árulkodik, hogy milyen széles hangspektrumot képes lefedni. A stúdió fejhallgatók frekvenciatartománya nagyobb, mint a hagyományos modelleké, körülbelül 10-25 000 Hz. Találhatunk azonban olyan fejhallgatókat is, amelyek jelentősen átlépik ezeket a határokat.

Érzékenység

Az érzékenység a fejhallgató akusztikus teljesítménye, amelyet dB/mW-ban adunk meg. Minél érzékenyebbek a fejhallgatók, annál érzékenyebbek a lejátszóból érkező jelekre. A nagyobb érzékenységű fejhallgatók hangosabban szólalnak meg és kevesebb energiát fogyasztanak. A stúdió fejhallgatók általában nagyobb érzékenységgel rendelkeznek, mint a szokásos fejhallgatók. A stúdió fejhallgatók érzékenységi értéke általában meghaladja a 100 dB/mW-ot, a legjobbaknál pedig a 120 dB/mW-ot.

Impedancia

Az impedancia a fejhallgatóban található átalakítók elektromos ellenállását jelzi. Hertzben (Hz) adják meg. Az érzékenységgel együtt befolyásolja a fejhallgató hangerejét, de a zene reprodukciójának minőségét is. Minél nagyobb a fejhallgató impedanciája, annál jobban (pontosabban), de annál csendesebben fog lejátszani. Ezenkívül a nagy impedancia növeli az energiafogyasztást. A fentiekből következik, hogy a magasabb impedancia értékek jobban megfelelnek a stúdió fejhallgatóknak. Ez biztosítja a pontosabb hangátvitelt, a nagyobb energiafogyasztást, tekintettel arra, hogy ezek leggyakrabban vezetékes fejhallgatók, nem kell figyelembe venni.

Frekvenciatartomány

Hertzben (Hz) adják meg, és azt a frekvenciatartományt adja meg, amelyben a fejhallgató képes lejátszani (az átlagos felnőtt 16 Hz és 16 000 Hz/16 kHz közötti frekvenciákat hall meg.) Manapság ez az adat azonban inkább csak tájékoztató jellegű. Sok gyártó ugyanis +/-10 és annál nagyobb dB csillapítási értékeken teszteli a modelljeit (a tűrés ideális értéke +/-3 dB), vagy egyáltalán nem tüntetik fel a csillapítási értékeket.

Gyakran feltett kérdések a stúdió fejhallgatók kiválasztásakor

Miért nem tetszik a drága stúdió fejhallgatók hangja?

A stúdió fejhallgatók hangja kiegyensúlyozott, nem emel ki bizonyos frekvenciákat mások kárára. Ez azt jelenti, hogy mindent úgy hallasz, ahogyan a hangmester megálmodta. A szokványos fejhallgatók fokozzák a hangot, pl. kiemelik a basszust. Alapvetően megszoktuk ezt a módosított hangzást, ezért a stúdió fejhallgatók kiegyensúlyozott hangzása meglepőnek tűnik.

Jó lehet nekem a stúdió fejhallgató, még akkor is, ha nem munkához használom, hanem csak zenehallgatáshoz?

Ha szereted a pontos, dísztelen hangzást, a stúdió fejhallgató mindenképpen jó lehet neked is.

Gyerek fejhallgatók

Gyerek fejhallgatók

 • Korlátozásokkal rendelkezik, amelyek megóvják a gyerekek érzékeny fülét
 • Gyakran játékos kivitelben kaphatók
 • Többnyire nagyon puha és kényelmes

Fokozott igényt kell támasztani a gyermekeknek szánt fejhallgatók iránt. A gyermekek hallása lényegesen érzékenyebb, és visszafordíthatatlan károsodása a nem megfelelő fejhallgató használata esetén valós kockázatot jelent. Kisgyermekeknek nem ajánlott a fülhallgató használata, a könnyű és kényelmes fejpántos vagy fül köré illeszkedő fejhallgató megfelelőbb. Ezenkívül vidám színes kivitelben is kaphatók. A gyerek fejhallgatók maximális hangerejét 85 decibelben korlátozzák.

A gyerek fejhallgatók fontos paraméterei

Kialakítás

Mivel a fülhallgató nem alkalmas a gyermekek füléhez (nem csak a hallásukat károsíthatja, de nehezebben is illeszkedik a gyermek fülébe), csak a következő két csoportból válassz gyermekednek fejhallgatót:

 • Fülre helyezhető fejhallgató

Nagyon kényelmes a gyermekek fülének. Nagyon könnyűek, puha fülpárnákkal rendelkeznek, ezért nem nyomják a fület, még akkor sem, ha sokáig a gyermek fején van, pl. hosszú unalmas utakon.

 • Fül köré illeszkedő fejhallgató

A fülre helyezett fejhallgatókhoz képest a környezeti zaj jobb szigetelését kínálja, ami különösen hasznos lehet, ha a fent említett módon utazunk - nem szükséges annyira növelni a hangerőt, ezáltal csökken a halláskárosodás kockázata is. A kényelem szempontjából mindkét típus gyakorlatilag hasonló.

Konstrukció

 • Nyitott

A nyitott konstrukciójú fejhallgatók előnye a hűségesebb hangvisszaadás, alacsonyabb torzítással. Másrészt a nyitott szerkezet átjárhatóbb kifelé, azaz a hangosabb zenehallgatás zavarhatja a környezetedet. Ez a típus nem igazán alkalmas gyerek fejhallgatónak.

 • Zárt

A zárt fejhallgatók jobban megakadályozzák a zavaró hangok környezetből történő beszűrődését - így a forgalmas utcán is élvezheted a zenét anélkül, hogy túlzottan növelni kellene a hangerőt. Ugyanakkor nem engedi ki a hangot a fejhallgatóból.

 • Félig zárt

Ez kompromisszumos megoldás. Bár némileg megakadályozza, hogy a környezet megzavarjon, a hang valamelyest kiszűrődik.

Hangerő

A gyermekek hallásérzékenységét figyelembe véve az alacsonyabb hangerő a gyerek fejhallgatók egyik alapvető jellemzője. Ezért van egy olyan funkciójuk, amely a paraméterekben hangerőkorlátként szerepel. Ez a fejhallgató hangerejét 85 dB-es biztonságos szinten maximalizálja.

Csatlakozás típus

 • Vezeték nélküli

A vezeték nélküli fejhallgató különösen alkalmas kisebb gyermekek számára. Nem fognak belegabalyodni a vezetékbe, amikor éppen más tevékenységeikbe belemerülnek, vagy akaratlanul nem húzzák ki azt a készülékből. Ma már a hangminőség szempontjából is, a vezeték nélküli fejhallgatók megfelelő szintet kínálnak.

 • Vezetékes

Jobb hangminőséget kínál, de lényegesen kevésbé praktikusak a gyermekek számára. Különösen, ha kb. 1 méternél hosszabb kábellel rendelkeznek.

Gyakran feltett kérdések a gyerek fejhallgató kiválasztásakor

Szükséges-e speciális gyerek fejhallgatót vásárolni?

A kifejezetten gyermekeknek tervezett fejhallgatók esetében biztos lehetsz benne, hogy nem károsítják a gyermekek hallását. A méretük is megfelelő lesz. Természetesen vásárolhatsz nekik felnőtt fejhallgatót is, de ezek nem biztos, hogy megfelelnek a gyerekeknek - kialakítás, design stb.

Csontrezgéses fülhallgatók

Csontvezetéses fülhallgatók

 • Az arccsontokon keresztül továbbítják a hangrezgéseket
 • A privát zenehallgatás alternatívája azok számára, akik nem szeretnének in-ear típusú fülhallgatót hordani
 • Sportoláshoz is alkalmas

A csontrezgéses (tarkópántos) fülhallgató még mindig egy kicsit újdonságnak számít, amelyet még nem gyártanak tömegesen. Ugyanakkor rengeteg előnyt kínál. Különösen azok számára alkalmas, akik különböző okokból nem szeretik a fülhallgatót, és nem szeretnének nagy fejhallgatót viselni. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a hangrezgések az arccsonton át közvetlenül a középfül csontjaiba jutnak (ún. Bone Conduction technológia), a hallójáratot nem takarja el, ezért alkalmasak olyan helyzetekben, ahol szükséges a környezet érzékelése. A sportolók fogják ezeket a legjobban értékelni. A kerékpározás, a korcsolyázás, a futás és sok más sportág egyik pillanatról a másikra biztonságosabb lesz.

A csontrezgéses fülhallgató fontos paraméterei

Konstrukció

Működési elvéből kifolyólag a csontrezgéses fülhallgató konstrukciója kizárólag zárt lehet. A zenehallgatással biztosan nem fogod zavarni a környezetedet, ráadásul a szabadon lévő hallójáratnak köszönhetően semmi sem akadályozza a kommunikációt.

Csatlakozás

A csontrezgéses fülhallgatók csatlakoztatása az esetek döntő többségében Bluetooth-on keresztül valósul meg. Ez azért is logikus, mert elsősorban sportolóknak szánják. Korábban hagyományos vezetékes csatlakozással rendelkező modellek is rendelkezésre álltak, de már jelentősen veszítettek a népszerűségükből.

Gyakran feltett kérdések a csontrezgéses fejhallgató kiválasztásakor

Hogyan befolyásolja a Bone Conducting technológia a hangminőséget?

Nyilvánvaló okokból észre lehet venni, hogy a hang az arccsonton keresztül kerül továbbításra. A felhasználói tapasztalatok szerint kevésbé hangsúlyos, inkább lapos és kevésbé hangos. Másrészről: Ezt a fajta fülhallgatót úgy tervezték, hogy zenés környezetet hozzon létre számodra, nem pedig szimfóniák csendes hallgatására.

Headsetek

Headsetek

 • A mikrofon jól használható konferenciahívásokhoz és játék közbeni a játékon belüli kommunikációhoz is
 • A mikrofon manapság szinte az összes fejhallgatón megtalálható
 • A korszerű technológia kiváló hangminőséget kínál

A mikrofon ma már a legtöbb fejhallgató része. Leggyakrabban sport-, játék-, irodai és kültéri fejhallgatóknál találkozunk vele. A fejhallgató így praktikus headsetként funkcionál, amelynek köszönhetően nem szükséges minden alkalommal elővenni a telefont, amikor csörög. Ezenkívül sok fejhallgató képes közvetlenül fogadni a hívást a fejhallgató megérintésével.

A mikrofonnal ellátott fejhallgatók fontos paraméterei

Mikrofon kialakítása

 • Fejhallgatón

Ez a fajta mikrofon elhelyezés a True-Wireless fülhallgatókra és bizonyos vezeték nélküli fejhallgató típusokra jellemző.

 • A kábelen

Ez a fajta megoldás gyakorlatilag csak fülhallgatón vagy vezetékes fejhallgatón található.

 • Összecsukható

Ha nem használod, egyszerűen felfelé billenthető és kikapcsolható.

 • Csúsztatható

Ha nem használod, a mikrofon az egyik fülhallgatóba csúsztatható.

 • Levehető

A mikrofon könnyen levehető a fejhallgatóról, gyakran egy 3,5 mm-es TRRS típusú aljzaton keresztül csatlakozik, amelynek van egy másik csatlakozója csak a mikrofonhoz.

Gyakran feltett kérdések a headset kiválasztásakor

Kell, hogy legyen mikrofon a fejhallgatón?

Nem. Ez egy nagyon praktikus ráadás. Bizonyos típusú fejhallgatók esetében (pl. Hi-Fi vagy stúdió) azonban gyakorlatilag haszontalan. Viszont, a játékhoz feltétlenül szükséges, és ezeknél a fejhallgatóknál általában a legjobb minőségű mikrofonokkal találkozunk.


i Ez is érdekelhet
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ