0% splátky mobily, notebooky 0% splátky mobily, notebooky

Hogyan válasszunk gimbalt?

Termékkatalógus
Frissítve

Gyakran készítesz videót a mobiltelefonoddal, ezért szeretnél javítani a minőségen? Habár a telefonok is rendelkeznek elektronikus vagy optikai képstabilizátorral, ez mozgás közben nem elegendő. Ezért van szükség stabilizátorokra, vagy az úgy nevezett gimbalokra. Ezek rendkívül jó szolgálatot tesznek, például, azokban az esetekben, amikor a felvevő eszköz mozog a térben, ezért te is. Ebből az útmutatóból megtudhatod, mire érdemes figyelni gimbal választásakor, és hogyan válaszd ki a megfelelő darabot.

Hogyan válasszunk gimbalt – TARTALOM

Tippek, hogyan válasszunk gimbalt

 1. Gondold át, hogy milyen eszközt szeretnél stabilizálni. Egy mobiltelefont, egy kamerát vagy egy fényképezőgépet? Ez meghatározza a gimbal terhelési kapacitását vagy a rögzítéshez szükséges állkapcsok szélességét.
 2. Milyen céljaid vannak vele? Ennek megfelelően válaszd ki az árkategóriát, amelybe bele szeretnél férni. A kisebb eszközökhöz való, remek gimbalt már 26 000 Ft körül is találhatunk. A tükörreflexes fényképezőgépekhez való modellek viszont már 65 000 Ft felett mozognak.
 3. Csak kézi gimbalt szeretnél, vagy a mellkasodra is tervezed erősíteni, például kerékpározás esetén? Ellenőrizd, hogy van-e állvány a csomagban, és hogy a stabilizátor rendelkezik-e  menettel a többi tartóhoz történő csatlakoztatáshoz.
 4. Milyen stabilizátor funkcióknak örülnél? Szeretnéd, ha automatikusan el tudna fordulni a beállított objektum mögött? Legyen képes panoráma és time-lapse felvételek készítésére? Távolról, gesztusok révén tervezed szabályozni?
Hogyan válasszunk korcsolyát

Mire figyeljünk gimbal választásakor?

A gimbal típusa

Készíthetsz felvételt mobiltelefon, akciókamerák, fényképezőgép és nagy kamerák segítségével. A stabilizátort ennek megfelelően kell kiválasztani. A rögzítési szempont is ehhez kapcsolódik. A telefont vagy az akciókamerát valószínűleg az állkapcsok vagy a rögzítő lemezek közé helyezheted. A nagyobb fényképezőgépekhez vagy kamerákhoz, ellenben, már 1,4"-es vagy 3,8"-as menetre lesz szükség.

Mindig tartsd be a gyártó ajánlásait arra vonatkozóan, hogy a gimbal milyen típusú eszközhöz lett tervezve. Ez fogja biztosítani, hogy a termék könnyedén fogja és tartja meg a készüléket, valamint a kényelmes kezelhetőséget.

A stabilizátorok nagyobb verziói filmkészítéskor tesznek jó szolgálatot, az operatőrök gyakran használják olyan esetekben, például, ahol kisebb hely van egy nagy kar használatához. Ugyanakkor, a kamera mozgatása során a sima és folyamatos felvételt garantál.

Forgótengelyek és felvételi módok

Forgótengelyek

 • 2 tengelyes – a kedvezőbb árú gimbalok kiegyensúlyozhatják a képen a Roll és Pitch elnevezésű tengelyek mozdulatait.
 • 3 tengelyes – a gimbal a Yaw tengelyt is képes kezelni. Ennek köszönhetően oldalra, előre, hátra, felfelé és lefelé is dönthető. A készülék egy helyben stabilizálódik.

Az alapvető igényekhez elegendő egy 2 tengelyes gimbal, de a legtöbbjük már mind a 3 tengelyt stabilizálja.

Felvételi módok

A Gimbal használatával feljavíthatod a képet az okostelefonod beépített kamera alkalmazásával. Azonban, az opciók - beleértve a felvételi módokat is - csak akkor oldanak fel, ha a gyártó által, közvetlenül az adott gimbalra kifejlesztett alkalmazást használod. Az egyes gyártóknak lehetnek különféle módjai, míg néhánynál hiányozhatnak. A praktikus felvételi módok a következők:

 • Panoráma – ha egy szép panorámát szeretnél lencsevégre kapni a telefonoddal, mozgás közben a horizont elcsúszhat, ám a stabilizátor megtartja a horizontot, és az így rögzített panoráma teteje vagy alja nem feltétlenül lesz levágva.
 • Time-lapse – néhányan egy helyben tartják a telefon 15 percen keresztül, hogy gyorsítva rögzíthessék a felhők mozgását, az úton elhaladó autókat stb. Ilyen esetben érdemes a gimbalt egy állványra helyezni, hogy szép lassan fordítsa el a telefont a felvétel közben. Az eredmény pedig egy sima time-lapse videó. 
 • Mozgáskövetés – az alkalmazás rögzíti a kiválasztott karaktert, állatot vagy akár egy tárgyat a képernyőn, és folyamatosan követi azt. Ennek köszönhetően könnyedén felveheted, ahogy gyermeked körbe-körbe szaladgál, vagy rögzítheted egy barátod sportteljesítményét.

További opciók/kiegészítők

 • Powerbank – léteznek olyan gimbalok, amelyekhez, ha a telefonodat egy töltővel hozzácsatlakoztatod, akkor hirtelen telefontöltőként viselkedik. Az ilyen stabilizátorok powerbank funkcióval vannak ellátva.
 • Állvány – érdemes lehet a gimbalt egy  állványra helyezni. Így a telefont a saját mozdulataid felé fordíthatod, és senkinek sem kell a kezében tartania. Ha a tripod nem tartozék, keress 1,4"-es menettel rendelkező gimbalt.
 • Mellékelt alkalmazás – a legtöbb gyártó kínál az App Store vagy Google Play áruházakból ingyenesen letölthető alkalmazásokat, amelyekkel maximálisan kihasználhatod a gimballodat. Tehát mindenképp próbálj ki egy ilyen alkalmazást.
i Vedd figyelembe, hogy a gimbal egy elektronikus eszköz, ezért előfordulhat, hogy nem vízálló. Ezért még akkor is legyél óvatos a vízzel, ha vízálló okostelefont helyezel rá.
Stabilizátorok telefonokhoz és akciókamerákhoz

Stabilizátorok telefonokhoz, akciókamerákhoz

 • Kompaktabb méretek
 • Mellékelt alkalmazás szórakoztató felvételi módokkal
 • Lehetőség kompakt méretre történő összecsukásra

Egy tipikus stabilizátor okostelefonok és GoPro akciókamerák számára. A gimbal vezeték nélkül, Bluetooth technológia segítségével csatlakozik a telefonhoz vagy a kamerához. A teljes funkcionalitás érdekében, beleértve a szükséges alkalmazáshoz történő csatlakozást, általában szinte bármilyen, Android és iOS operációs rendszerrel működő okostelefon használható.

A gimbalok kényelmes fogásúak, ám hosszabb felvétel esetén már nehézzé válhatnak. Súlyuk általában meghaladja a 250 grammot, és a telefon tömegét is figyelembe kell vennünk. A legtöbb esetben legalább összehajthatóak, így hordozásuk nem okoz gondot.

A választás során figyelj az állkapcsok szélességére, hogy a telefon vagy a kamera beleférjen a tartóba. Jelenleg, azonban, a gyártók a szélesebb okostelefonokra is gondolnak, így ez nem lehet probléma.

Előnyök és hátrányok
 • Kompakt méretek hordozáshoz
 • Eredményes felvételi módok
 • Jobb stabilizálás, mint telefonnal
 • Az összes funkció csak a gyártó alkalmazásával érhető el
Stabilizátorok fényképezőgépekhez

Stabilizátorok fényképezőgépekhez

 • Kompakt, és főleg tükörreflexes fényképezőgépekhez
 • Professzionális felhasználásra
 • További tartozékokkal számol

A gimbalok egy másik kategóriája az a verzió, amely nehezebb készülékekhez, mint például kompakt fényképezőgépekhez, tükörreflexes gépekhez és kamerákhoz való. A haladó felhasználók imádni fogják a minőségi markolatot egy drága és nehéz fényképezőgép esetében, míg a gimbal tökéletesen egyensúlyozza ki a képet a felvételkészítés közben. A csomagban általában csere kábeleket, akkumulátort, csavarokat, Allen kulcsot, hordtáskát stb. is találsz.

Az ilyen stabilizátorokhoz is járnak alkalmazások, és ez alól a beépített szórakoztató módok sem kivételek. Azonban nagyobb eséllyel fognak levenni a lábadról a továbbfejlesztett stabilizálási beállítások, a gimbal mozgása és fókuszálása. A drágább daraboknál elsősorban a motorok minőségi munkájáról van szó, amely maximalizálja a fejlődés sikerét.

Előnyök és hátrányok
 • Fejlett stabilizálás
 • Többnyire számos mellékelt tartozék
 • Minőségi anyagból készült
 • A minőségi kivitelezés tükröződik az árban
 • Keményebb konstrukció
iminőségi drónok szintén minőségi stabilizátorokkal rendelkeznek.

Gyakran ismételt kérdések gimbal választásakor

Hogyan működik a gimbal és hogyan használjuk?

Hogyan képes a stabilizátor csodákat tenni, és remegő felvétel helyett sima és tiszta videókat varázsolni? A csukló a giroszkóp segítségével kiegyenlíti a terhelést (telefon, fényképezőgép), és a motorok használatával mozog a tengelyeken. Ezért az érzékelőberendezés megfelelően tartja a helyén, még akkor is, ha a stabilizátor tartóját minden irányban elmozgatod. Ennek a képességnek a legnépszerűbb bemutatása olyan videók által történik, amelyekben valaki egy tyúkot tart a kezében, a tyúkok ugyanis még akkor is egy helyben tartják a fejüket, ha a testük közben minden irányban elmozdul.

Hogyan használjuk?

A stabilizátor használatának eldöntése a tervezett felhasználástól függ. A szerkezet a kézben való kényelmes fogást szolgálja. De mi van akkor, ha sporttevékenységeket vagy magadat szeretnéd lefilmezni?

 • Állvány – egy állványhoz csatlakoztatva a stabilizátor készen áll egy panoráma vagy time-lapse videó sima mozgással történő rögzítéséhez. Edzhetsz vagy táncolhatsz is a telefon előtt, az követni fogja a mozdulataidat a gimbal gyártójától származó alkalmazás funkcióján keresztül.
 • Tartó kerékpárhoz, sisakhoz – a gimbal szerkezetén található meneten keresztül, csavarok, szelfibotok stb. segítségével különféle tartókhoz rögzíthető. A gimbalt használhatod sportoláshoz, amikor is a mellkas pánthoz (pl. kerékpározásnál) kell rögzíteni. A menet egyszerűen nincs korlátozva, a stabilizátort csavarozhatod sisakra, vagy például, az autó külsejéhez rögzített tartóba.

Milyen típusú gimbalok léteznek?

Kisebb eszközökhöz

Ahogy már korábban említettük, a kisebb készülékekhez való stabilizátorok olcsóbbak, ám nagyságrendekkel magasabb szintekre emelhetik a telefonok vagy akciókamerák által készített videók készítését. 2 vagy 3 tengelyen stabilizálnak, és további funkciókat és okosalkalmazásokat kínálnak a telefonod számára. Ha csak egytengelyes stabilizációra van szükséged, ajánljuk figyelmedbe például a Eternico Selfie Tripod szelfibotot, mely egyben állvány is.

Fényképezőgépekhez

A nagyobb gimbalok jobban terhelhetőek. Az esetek döntő többségében stabilizálják a 3 tengelyt, és menettel is rendelkeznek, amelyen keresztül a fényképezőgépet hozzárögzítheted.

Nagy kamerákhoz

Az átlag felhasználó nem használ ilyen stabilizátort. Ezzel a típussal, például, filmforgatásokon találkozhatsz. Az ilyen gimbalok csúszhatnak sínen az olyan jelenetek esetében, amelyeknél professzionális kamerákra van szükség az előre/hátra mozgatáshoz. Vagy nagy karokra helyezik őket, amelyek lehetővé teszik a térben történő mozgást, és különösen a felülről történő felvételkészítést.

Elegendő-e a mobilok elektronikus/ optikai képstabilizálása?

A középkategóriás telefonok esetében a gyártók az elektronikus stabilizálás révén igyekeznek javítani a rögzített videók minőségén. A telefonok szoftvere pedig gondoskodik a kép igazításáról. Nem stabilizált videóknál működik, és próbálja megvágni azt, hogy a felvételkészítés során simább legyen az átmenet. A magasabb árkategóriájú okostelefonok általában optikai képstabilizálással rendelkeznek. Ez aktívan egyenlíti ki a képet a felvételkészítés során. A giroszkóp egyszerű elvén működik, és egy sor objektívet kell hozzáigazítani.

 • Optikai/elektronikus stabilizálás – séta közben a felvétel sima, míg futás közben egyértelműen rázkódik. Kerékpározásnál a kamera kanyarodáskor megdől, és a rázkódás is látható.
 • Gimbal – séta és futás közben a rázkódás alig érzékelhető. Kerékpárral történő kanyarodáskor a kamera megtartja a horizontot, és nem dől meg. A markolat stabil, míg a kormány és a kezed a lehető leginkább rázkódik.

Azonban a telefonok optikája kicsi. Nincs túl sok lehetőség az objektívekben lévő mechanizmus manőverezésre. Ezért jobb, ha az egész telefont stabilan tartjuk. És pontosan emiatt találták fel a stabilizátorokat. Segítségükkel a telefon mozdulatlan marad, nincs szükség rá, hogy az objektívje kiegyenlítse a képet, mégis mozgathatjuk a telefont a térben. Azonban ennek ellenére sem tudjuk elkerülni a kisebb rázkódásokat, például, futás vagy gyors kanyarodás esetén. Az optikai képstabilizálás tehát a gimballal együtt nyújtja a legjobb eredményt.

Fogalomtár – stabilizátorok

Gimbal

A Gimbal egy speciális stabilizáló eszköz, amely a fotók készítése és filmforgatás közben megakadályozza a nem kívánt rázkódásokat. A fényképezőgép három tengelyen stabilizált helyzetben áll, így a felvételkészítés közben a kép stabil marad

Képstabilizálás

A képstabilizátor segít megakadályozni a kép a fényképezőgép remegése által okozott elmosódását. A képstabilizáló objektívet a leginkább akkor használhatod ki, amikor zoomolsz vagy éppen kézzel készítesz felvételt, nem pedig állvánnyal.

Time-lapse

A time-lapse egy olyan fotózási technika, amikor a hosszú idő alatt felvett képeket rövid idő alatt játsszák le. A time-lapse felvétel készítésének két elengedhetetlen eszköze a stabil állvány, amely a fényképezőgépet mozdulatlanul tartja, valamint egy időzíthető távkioldó, amely a modern kamerák része is lehet. Ez egy olyan vezérlő óra, amellyel a felvételkészítési időközöket állíthatod be.

Giroszkóp

A giroszkóp három tengely körüli elforgatás során képes meghatározni a telefon mozgatásának irányát a térben.

Fogalomtár

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ