Milyen gőzölős vasalót vegyek?

Termékkatalógus

Új gőzölős vasalót keresel, de a különböző modellek és funkciók áradatában nem tudod, melyik lesz a megfelelő? Tanácsokkal látunk el azzal kapcsolatban, mire kell figyelni a gőzölős vasaló kiválasztásakor, és arra is kitérünk, hogy milyen funkciók nem hiányozhatnak egy gőzölős vasalóból.

Milyen gőzölős vasalót vegyek?

Célszerű ezeket a kérdéseket feltenni magadnak, mielőtt gőzölős vasalót választanál

 1. Elegendő-e számodra egy normál gőzölős vasaló modell, vagy a rendelkezésre álló legújabb technológiákat és funkciókat szeretnéd használni?

 2. Gyakran vasalsz inget vagy más ruhát, ahol a redők és fodrok mindig nagyon megnehezítik a dolgodat?

 3. Karbantartás nélküli gőzölős vasalóra van szükséged?

Fontos paraméterek a gőzölős vasaló kiválasztásához

Vasalótalp

 • A vasalótalp anyaga

A vasalótalp anyaga nemcsak a gőzölős vasaló élettartamát és tartósságát befolyásolja, hanem azt is, hogy a vasalótalp mennyire siklik jól az anyagon és hogy a vasalófelület milyen gyorsan alkalmazkodik a kiválasztott hőmérséklethez. A vasalótalp különböző anyagokból készülhet, de a leggyakrabban használt anyagok közé a rozsdamentes acél, az alumínium, a kerámia, a zománc vagy a zafír tartozik.

A kerámia, a zománc és a zafír kiváló minőségű és tartós anyag, gyorsan és egyszerűen siklik az anyagon, és gyorsan alkalmazkodik a beállított hőmérséklethez. A rozsdamentes acél és az alumínium minőségben elmarad ezektől. Rövidebb élettartamúak, kevésbé karcállóak és hosszabb ideig tart, amíg felmelegednek.


Megjegyzés: Ne tévesszen meg, ha a vasalótalp anyagának megnevezése nem cseng ismerősen. A gyártók maguk nevezik el a továbbfejlesztett vasalótalpakat. A legtöbb esetben nagyon tartós felületekről és gyakran szabadalmaztatott technológiákról van szó (pl. a Durilium AirGlide a Tefal-tól vagy a SteamGlide és a T-ionicGlide a Philips-től).

 • Gőznyílások

A gőzölős vasalók vasalótalpán lévő gőznyílások szintén fontos szerepet játszanak. Nem igazán számít, hogy mennyi van, bár minél több, annál jobb, inkább az elhelyezkedésük mérvadó. Ideális esetben csoportosan vannak elhelyezve a talp különböző pontjain, hogy a gőz egyenletesen és szabályos időközökben kerüljön a szövetbe.


TIPP: A hajtások vagy a gombok körüli területek vasalásakor a nagyobb gőznyílással ellátott hegyes vasalóorr megkönnyíti a dolgodat. A vasaló hegyes és vékony orra lehetővé teszi, hogy a legnehezebben hozzáférhető helyeket is elérd, a rajta lévő gőznyílásoknak köszönhetően pedig még a vasalás is könnyebb lesz.

Teljesítmény

A vasalók teljesítménye 800 és 3 000 W között mozog. A teljesítmény közvetlen hatással van a gőzkibocsátásra és arra, hogy milyen gyorsan melegszik fel a vasaló. Ha azt szeretnéd, hogy az új gőzölős vasalóddal gyorsabban és könnyebben végezz a vasalással, mindenképpen 2000 W-nál nagyobb teljesítményű modellt válassz.

Gőzteljesítmény

A gőzteljesítmény azt jelzi, hogy a gőzölős vasaló percenként hány gramm gőzt bocsát ki folyamatosan. Minél több a gőz, annál kevesebb erőfeszítést kell tenned, és annál több időt takaríthatsz meg. A gőzölős vasalók gőzteljesítmény értékei általában a 24-65 g/perc közötti tartományban mozognak. A hatékony és gyors vasaláshoz legalább 40-50 g/perc-es gőzteljesítményt javasolunk.

Gőzlöket

A gőzlöket egy olyan funkció, amely egyszerre nagy mennyiségű gőzt bocsát ki és juttat a szövetbe, így a szálak még lazábbak és simábbak lesznek. A gőzlöket ereje a vasaló teljesítményével is összefügg. A gőzölős vasalók esetében 10 g/percnél kezdődik és 260 g/percig terjed. A normál, de hatékony felhasználáshoz elegendő a 100-200 g/perces gőzlöket.

A víztartály kapacitása

A víztartály méretét aszerint válaszd ki, hogy mennyi ruhát szoktál vasalni. Ha nagy mennyiségről van szó, akkor a nagyobb űrtartalom előnyösebb, hogy ne kelljen folyton utántölteni a vizet. Ha zavar, hogy a vasaló túl nehéz, miután feltöltöd vízzel, akkor egy kisebb tartály is elegendő. A víztartály űrtartalma 40 ml, de 450 ml is lehet.

Tömeg

A gőzölős vasaló tömege elsősorban a víztartály méretétől függ, pontosabban attól, hogy mennyi vizet töltesz bele. Az az igazság, hogy amikor vízszintes helyzetben vasalsz, nem kell ezzel igazán foglalkozni. De ha heti több órát töltesz a vasalódeszkánál, vagy függőlegesen vasalsz, akkor a vasaló tömege már számít.

A tápkábel hossza

Bár ez triviálisnak tűnhet, mindenképpen figyelj a tápkábel hosszára. Ez határozza meg a vasaló hatótávolságát, és a túl rövid zsinór megnehezítheti a vasalást. Ma a legtöbb vasaló már 2–2,5 m hosszú kábellel rendelkezik, ami a legtöbb háztartásban elegendő.

A gőzölős vasalók hasznos funkciói és jellemzői

Vízkőmentesítő rendszer

Ha nem csak desztillált vizet használsz a gőzölős vasalóban, egy idő után elkezd a vízkő felgyülemleni benne. Ma a legtöbben csapvizet használunk, ezért a gőzölős vasalót rendszeresen vízkőmentesíteni és tisztítani kell. De ha vízkőtelenítő rendszerrel ellátott gőzölős vasalót veszel, akkor ez alól a tennivaló alól mentesülsz. A gyártók ezt a vízkőmentesítési rendszert Anti Calc vagy Calc Clean néven szokták emlegetni. Ez lehet kémiai vagy mechanikus vízkőmentesítés is. Kémiai vízkőmentesítés esetén a vasaló magát a vizet lágyítja. A mechanikus változatban a gőzölős vasalóban van egy vízkőgyűjtő, amely felfogja ezeket a részecskéket, és a gomb megnyomásakor kimossa őket a vasalóból.

Öntisztító vasalórendszer

A vízzel különböző szennyeződések is kerülnek a készülékbe, ezért a modern gőzölős vasalók általában öntisztító funkcióval is rendelkeznek. Ha bekapcsolod ezt a funkciót, a vasalóban lévő víz a maximális hőfokra melegszik, ezután csak le kell engedned a mosogató fölött, és a szennyeződések a vasalótalpon lévő nyílásokon keresztül távoznak.

Anti-drip rendszer

Az Anti-drip rendszer más néven Drip Stop megakadályozza a víz csöpögését, amely alacsony hőmérsékleten történő vasaláskor fordulhat elő. Amint alacsony hőmérsékleten kezdesz vasalni, a funkció leállítja a gőzképződést, így megakadályozza, hogy a víz lecsöpögjön a vasalótalpról.

Spriccelő funkció

A rakoncátlan szövetek vagy makacs gyűrődések vasalásához hasznos, ha a ruhákat kissé megnedvesítjük. Ha a gőzölés nem elegendő, nyomd meg a gombot a vízspriccelő vagy permetező funkció aktiválásához. Így azonnal megnedvesítheted a ruhaneműt.

Automatikus kikapcsolás

Az automatikus kikapcsolás felbecsülhetetlen tulajdonság minden feledékeny ember számára, amely hozzájárul otthonod biztonságához. Ha otthagyod a vasalót, anélkül, hogy kikapcsoltad volna, egy bizonyos idő után az kikapcsol, vagy készenléti állapotba kapcsol. Ugyanakkor magától ki tud kapcsolni, amikor mozdulatlanul fekszik, vízszintes helyzetben a vasalótalpra fektetve.

Automatikus hőmérséklet-beállítás a különböző anyagokhoz

Ez az innovatív technológia új, és csak néhány vasaló modellnél találkozhatsz vele. Ezzel a funkcióval nem kell azon töprengeni, vajon milyen anyagból készült a vasalni kívánt ruha. Zökkenőmentesen vasalhatsz a csipke után pamutot. Ez a technológia biztosítja a tökéletes hőmérséklet-beállítást bármilyen típusú anyaghoz. A gyártók így garantálják az összes vasalható anyag vasalását, mégpedig a megégetés veszélye nélkül.

Függőleges gőzölés

A függőleges gőzölés funkcióval rendelkező vasalók lehetővé teszik a ruhák fogason történő vasalását is. Ez egy olyan vasalási eljárás, amely során a vasaló nem érintkezik közvetlenül az anyaggal, ezért különösen alkalmas kényes anyagok vagy redők vasalásához.

A gőzölős vasalók típusai

Vezetékes gőzölős vasalók

 • Egy igazi klasszikus, a legkülönbözőbb modellek széles választékával
 • Hasznos funkciókkal rendelkeznek, amelyek leegyszerűsítik a vasalást
 • Olcsóbb és drágább változatok között lehet választani

A hagyományos gőzölős vasalók továbbra is vezetik a népszerűségi és eladási listákat, ami arra készteti a gyártókat, hogy folyamatosan fejlesszék őket. Ennek köszönhetően a gőzölős vasalók kényelmes vasalást tesznek lehetővé elfogadható áron. A gőzölős vasalók ára néhány ezer és néhány tízezer forint között mozog, így mindenki az igényei és lehetőségei szerint választhat.

Úti gőzölős vasalók

 • A gőzölős vasalás előnyeit út közben is élvezheted
 • A feszültségkapcsoló lehetővé teszi a 120 és 220 V-os konnektorokban történő használatot is
 • Függőleges gőzölés a kényes textíliák vasalásához

Megbízható kis vasalók, általában kerámia vagy rozsdamentes acél vasalótalppal. Az úti vasalók nem rendelkeznek úttörőnek számító újításokkal és megoldásokkal, de ezek a vasalók segítségedre lesznek út közben. Könnyűek, kompaktak, praktikus és ízléses utazótáskával büszkélkedhetnek. Összecsukható fogantyúval és feszültségkapcsolóval rendelkeznek a két hálózathoz történő beállításhoz. Olyan funkciókkal rendelkeznek, mint az Anti-drip vagy a függőleges gőzölés, és gyorsan felmelegednek. A hagyományos gőzölős vasalókhoz képest alacsony a teljesítményük és kisebb a víztartályuk. Ezért nem alkalmasak nagy mennyiségű ruhanemű vasalásához. De néhány ruhadarab vasalásához bőven megteszik. Egyes úti vasalók még Anti Calc rendszerrel is büszkélkedhetnek.

Vezeték nélküli gőzölős vasalók

 • Tápkábellel vagy anélkül is használhatók
 • A mozgás szabadságát kínálják
 • Más vasalókhoz hasonló teljesítmény

A vezeték nélküli vasalók abszolút mozgásszabadságot biztosítanak vasalás közben. A kábel nem korlátoz, és nem zavar vasalás közben. Korábban a vezeték nélküli vasalók teljesítményükben nem tudtak versenyezni a hagyományos gőzölős vasalókkal, de ma már vannak olyan vezeték nélküli vasalók a piacon, amelyek nagy teljesítményükkel és modern funkcióikkal teljesen egyenrangúak velük. A vasaló az alapban felmelegszik, és akár 30 másodpercig is működhet, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy egy ruhadarab egyik oldalát kivasald, majd letedd a vasalót és megfordítsd a ruhát. Természetesen a vezeték nélküli vasalókat kábellel is lehet használni.

Milyen gőzölős vasalót vegyek - Gyakran ismételt kérdések

Melyek a gőzölős vasalók legfőbb előnyei?

A gőzölős vasalók uralják az értékesítési és a népszerűségi listákat. Vajon miért van ez így? A gőzölős vasalás megkönnyíti és felgyorsítja a vasalási folyamatot. A gőznyomásnak köszönhetően a ruhanemű rugalmasabb lesz, így könnyebben és gyorsabban kisimul. Ezenkívül a gőzölős vasalók kíméletesebbek a finom anyagok vasalásakor. Jelentős pozitívum a gőzölős vasalók ára, aminek köszönhetően mindenki számára elérhetőek, méghozzá nagyon jó minőségű kivitelben. Kompaktak és manapság könnyen karbantarthatók.

Mi a különbség a legolcsóbb és a legdrágább gőzölős vasalók között?

Az olcsóbb és drágább gőzölős vasalók a felhasznált anyag minőségében, a teljesítményben és a funkciókban különböznek egymástól. Mindez befolyásolja a vasalás módját, a vasaló élettartamát és a karbantartást. A gőzölős vasalók ára általában 6 000 és 60 000 forint között mozog. A legtöbb esetben az ár egyenesen arányos a minőséggel.

Az olcsóbb gőzölős modellek alacsonyabb teljesítménnyel és alacsony gőzteljesítménnyel rendelkeznek. Ezért kevesebb gőzt termelnek, így a vasalás több időt és erőfeszítést igényel. A vasalótalp gyengébb minőségű anyaga idővel és a gondatlan bánásmód következtében megsérülhet, emiatt a vasalt ruhanemű megéghet. A vasalótalp kopása miatt a vasaló nehezebben siklik az anyagon.

Bizonyos funkciók hiánya, mint például a vízkőmentesítő és öntisztító rendszer, többletmunkát jelent neked. A vasaló ilyenkor rendszeres karbantartást és tisztítást igényel, különben a vízkő vagy a szennyeződés miatt eltömődik.

Másrészt a magasabb vételárú vasalók kiváló minőségű és tartós vasalótalppal, magas és egyenletes gőztermeléssel rendelkeznek, és az átlagon felüli funkcióik leveszik a válladról a karbantartás terhét, sőt még az otthonod biztonságát is növelik.


TIPP: Ha nem engedhetsz meg magadnak egy túl drága készüléket, és mégis jó minőségű és megbízható gőzölős vasalót szeretnél, válassz olyan vasalót, amely kerámia talppal rendelkezik, körülbelül 2000 W teljesítményű, 40 g/perc körüli gőzteljesítménnyel, automatikus vízkőmentesítéssel és öntisztító funkcióval rendelkezik. Ilyen modell néhány ezer forintért már kapható.

Miért jó, ha van a vasalóban vízkőmentesítő rendszer?

Ez a funkció megoldja a vasalóban óhatatlanul bekövetkező vízkőképződés problémáját. A vízkőmentesítő rendszernek köszönhetően már nem kell desztillált vizet tölteni a tartályba, amint azt a gyártók néha ajánlják. A vízkőmentesítés kémiai alapon (vízlágyítás) vagy mechanikus módon (vízkőmentesítés) történik. A vízkövet gőzzel lehet kimosni a vasalótalp nyílásain keresztül.

Hogyan lehet megelőzni a vízkő képződését a gőzölős vasalóban?

Ha a vasalód nem rendelkezik automatikus vízkőmentesítő rendszerrel, akkor rendszeres karbantartást igényel. Csak így fog jól és hosszú ideig szolgálni. A vízkő kialakulásának elkerülésére a legjobb megoldás a desztillált víz használata. Ha csapvizet használsz, a vízkő felgyülemlése elsősorban a víz keménységétől függ.

Az ajánlott karbantartási és tisztítási eljárást minden egyes vasaló használati utasításában meg fogod találni. Az a legjobb, ha betartod a gyártó ajánlásait és speciális tisztítószereket használsz. Természetesen vannak különféle házi praktikák is, amelyek beváltak, és ha óvatos vagy, akkor segíthetnek. A leggyakoribb ilyen segítség az ecet, amely nemcsak a vízkő, hanem az odaégett foltok eltávolításában is segít.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ