AD květen univerzal Akvizice ApF HU

Milyen aszalógépet vegyek?

Termékkatalógus

Az aszalógép nagyszerű segítség az ételek feldolgozásában, hogy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek és a lehető legtöbb vitamin maradjon bennük. De melyik gyümölcsaszalót válasszuk? Van-e értelme drágább aszalógépbe fektetni, vagy elég lesz egy olcsóbb is? Miben különbözik a kerek a szögletestől? Útmutatónk tanácsokkal lát el, és segít kiválasztani azt a gyümölcsaszalót, amely a céljaidnak pontosan megfelel.

Milyen aszalógépet vegyek?

Tippek az aszalógép kiválasztásához

  1. A gyümölcsök, zöldségek és gombák alkalmi aszalásához egy olcsóbb, kevesebb funkcióval rendelkező kerek aszaló is elegendő.

  2. Ha egész évben és különféle típusú ételeket fogsz aszalni, keress kényelmesebb, vízszintes légáramlással és hőmérséklet-szabályozással rendelkező, szögletes aszalógépet.

  3. Ha az aszaló abban a helyiségben lesz, amelyben gyakran tartózkodsz, ügyelj a működés közbeni zajszintre.

  4. A gyümölcsaszaló kiválasztásakor ne a teljes méretére koncentrálj, hanem a lemezek számára és azok méretére. Ettől függ, hogy egyidejűleg mennyi ételt tudsz aszalni.

Fontos paraméterek az aszalógép kiválasztásához

Az aszalógép alakja és a hőelosztás módja

Az alakja szerint kétféle gyümölcsaszalót különböztetünk meg - kerek aszalógépek és szögletes aszalógépek. A legfontosabb különbség a motor elhelyezésében, ezáltal a hőelosztás módjában rejlik.

  • Kerek aszalógépek

A kerek aszalógépek motorja alul (ritkán fent) található. Az ilyen típusú aszaló a függőleges légáramlás segítségével aszal. A meleg levegő felfelé száll, ami egyenetlen hőeloszlást eredményez. A lent elhelyezett alapanyagok gyorsabban aszalódnak, mint a tetején levők. A forró levegő egyenetlen áramlása miatt a kerek aszalókban lévő szitákat meg kell cserélni a szárítás során. És ha bármikor ki szeretnéd venni az alsó lemezeket, akkor a fölöttük levőket is ki kell szedni. Másrészt a kerek aszaló nagy előnye, hogy a legtöbb esetben lehet hozzájuk kiegészítő szitát vásárolni.


TIPP: Ha az aszalógépet csak alkalmanként használod, akkor nem feltétlenül fog zavarni, hogy a tálcákat cserélgetni kell és az eltávolításuk kevésbé praktikus, sőt ebben az esetben egy olcsóbb kerek gyümölcsaszaló is jó szolgálatot tehet neked.

  • Szögletes (polcos) aszalógépek

A szögletes aszalógépek viszont a legtöbb esetben vízszintes légáramlással rendelkeznek, és fő előnyük az egyenletes hőeloszlás. A fűtőelem általában az oldalán van, és a meleg levegő az összes ételt ugyanolyan intenzitással éri. Tehát nem kell cserélgetni a szitákat. Nemcsak kényelmesebb, de jobb aszalási eredményeket is érhet el. Ezenkívül a szögletes gyümölcsaszalóban lévő polcok kialakítása lehetővé teszi, hogy minden tálcát külön-külön kihúzz anélkül, hogy a többit el kellene távolítani. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hátsó motorral rendelkező szögletes aszalókhoz nem adható további tálca. Tehát előre el kell döntened, hány tálcára lesz szükséged.


TIPP: Ha nagyobb mennyiségben vagy gyakrabban fogsz aszalni, akkor válassz szögletes aszalót, amely ugyan drágább, de a használata lényegesen kényelmesebb és a szárítási folyamat is jobb lehet.

Az aszalógép energiafogyasztása és teljesítménye

  • Energiafogyasztás

Az energiafogyasztás azt fejezi ki, hogy a gyümölcsaszalónak mennyi energiára van szüksége a működéshez. Minél nagyobb a bevitt energia, annál nagyobb az energiafogyasztás. A gyümölcsaszalók energiafogyasztása általában 220 W és 1000 W között van, a legnagyobb fogyasztású aszalók alkalmasabbak kereskedelmi felhasználásra, mert nagyobb teljesítményt, ezáltal gyorsabb aszalást tesznek lehetővé. Normál otthoni felhasználásra 400-550 W áramfogyasztású készülékeket ajánlunk. Például az alacsonyabb energiafogyasztású gyümölcsaszalók nem biztos, hogy elbírják a hozzáadott plusz szitákat. A motor nem tudna mindent megaszalni, és túlmelegedhet. A nagyobb energiafogyasztás felesleges.

  • Teljesítmény

Az aszalógép teljesítménye azt fejezi ki, hogy a gyümölcsaszaló mennyi idő alatt végzi el a munkáját. A teljesítmény értéke 200 és 700 W között mozog, de találkozhatsz nagyobb teljesítményű aszalókkal is. Ezek azonban megint csak inkább kereskedelmi célokra alkalmasabbak. Az ételek aszalásakor azonban általában nem a sebesség, hanem a megfelelő hőmérséklet a mérvadó. Ezért inkább arra figyelj, hogy a gyümölcsaszaló rendelkezik-e termosztáttal a megfelelő hőmérséklet kiválasztásához, vagy opcionális programokkal a különféle típusú ételekhez.

A sziták száma és mérete

Aszalógép vásárlásakor nem azzal kell foglalkozni, hogy maga a készülék mekkora, hanem a sziták száma és azok mérete a fontos, ez határozza meg a szárítási felület teljes méretét.

  • A sziták száma

A leggyakrabban 5-6 szitával rendelkező modellekkel fogsz találkozni, de nem lesz nehéz 10 vagy annál több szitával ellátott aszalót sem találni. A legtöbb kerek gyümölcsaszalóhoz további tálcákat is vásárolhatsz, ezáltal növelhető a szárítási felület. Néha akár a kétszeresére is. Erről a lehetőségről azonban előzetesen tájékozódj. Néhány aszaló ezt nem teszi lehetővé. Elsősorban a szögletes modelleknél nem lehetséges, amelyek fióktartó rendszerrel és a szerkezet hátulján elhelyezett motorral rendelkeznek. Az ilyen szárítóknál előre el kell dönteni, hány szitára lesz szükséged. Utólag nem fogsz tudni hozzá többet vásárolni.

A gyümölcsaszalóban lévő lemezek számát az alapanyag mennyiségének megfelelően válaszd ki, amit általában fel szeretnél majd dolgozni. Alkalmi szárításhoz elegendő 5-6 lemez. Ha úgy gondolod, hogy ez nem elég a céljaidhoz, válassz 8-9 lemezes aszalót. A nagy termést betakarító kertészek és a RAW diéta rajongói, akiknél az étel szárítása az étel elkészítésének leggyakoribb módja, vásároljanak olyan gyümölcsösaszalót, amely több, 10-13 lemezzel rendelkezik.


Megjegyzés: Mielőtt további lemezeket veszel, győződj meg arról, hogy azok eredeti lemezek legyenek, amelyeket kifejezetten az adott típusú aszalógéphez terveztek. A gyártó megadja a készülékbe elhelyezhető lemezek maximális számát is. Ha ezt nem veszed figyelembe, előfordulhat, hogy a motor nem “bírja“ a hozzáadott terhelést, és túlmelegszik.

  • Az egyes sziták mérete

A lemezek száma mellett fontos az egyes lemezek mérete is. A 23-25,5 cm átmérőjű lemezzel rendelkező kerek gyümölcsaszalók a kisebbek, a kb. 30-32 cm átmérő az arany középút, a 33 cm és annál nagyobb átmérőjű lemezzel rendelkező aszalók a nagyobbak közé tartoznak.

A kisebb szögletes gyümölcsaszalók általában 700 cm2-es szitamérettel rendelkeznek. A 800-900 cm2-es terület átlagosnak, míg az 1 000 cm2-es és annál nagyobb méretű lemezzel rendelkező szögletes gyümölcsaszalók már nagynak számítanak.


TIPP: Ha magasabb ételdarabokat is szeretnél aszalni, pl. negyedelt paradicsom vagy felezett szilva vagy kajszibarack, győződj meg arról, hogy a gyümölcsaszaló lehetővé teszi az egyes lemezek magasságának állítását.

Az aszalógép anyaga

A gyümölcsaszalók kétféle anyagból készülhetnek. Műanyagból vagy rozsdamentes acélból. Az anyag befolyásolja az aszaló minőségét és élettartamát.

  • Műanyag gyümölcsaszalók

Természetesen a műanyag aszalógépek kevésbé tartósak és kevésbé ellenállóak. De műanyag és műanyag között is van különbség. Ha tartós műanyagból készült gyümölcsaszalót vásárolsz, akkor nem kell aggódnod, hogy rossz minőségű lesz a termék. A jó és a rossz minőségű műanyagot ránézésre és kopogtatással is meg lehet különböztetni. Amikor a körmöddel egy rossz minőségű, vékony műanyagból készült aszalót kocogtatsz meg, zörgő hangot fogsz hallani.

  • Rozsdamentes acél gyümölcsaszalók

Ha rozsdamentes acél aszalót választasz, akkor biztos lehetsz a minőségi kivitelezésben és a hosszú élettartamban. De számíts arra, hogy nagyobb lesz a tömege.

Az aszalógép zajszintje

Vedd figyelembe a zajszintet, ha a gyümölcsaszalót olyan helyiségben helyezed el, ahol általában tartózkodsz. Ha a gyümölcsaszaló csendes, akkor zavartalanul aszalhatod az ételt éjszaka. Ha van egy külön helyiséged az aszaló számára, ahova nem mész be túl gyakran, akkor nem kell a zajszinttel foglalkoznod. Nagyon csendes működést kínálnak a 20 dB-es aszalók, azonban a legtöbb gyümölcsaszaló zajszintje 45-55 dB között van, ami még mindig elfogadható. A hangosabb aszalók már zavaróak lehetnek, főleg éjszakai használat esetén. Általában a drágább prémium aszalók nagyon csendes működést kínálnak, és minél alacsonyabb az aszalógép ára, annál magasabb a zajszintje.


Megjegyzés: Gyakran előfordul, hogy egy kicsit keresni kell a zajszintre vonatkozó információkat. Ezt az információt általában a termék dobozán fogod megtalálni, ha nem, akkor az adott aszalógép modell használati utasításában biztosan fel lesz tüntetve, ennek pedig az interneten is elérhetőnek kell lennie.

A vezérlés módja

Választhatsz a forgatógombos, kézi vezérlés és a digitális vezérlés között, ahol az érintőképernyő segítségével szabályozhatod a hőmérsékletet, az időzítőt és más funkciókat. Sok esetben a gyártók a két vezérlési mód kombinációját választják.

Tömeg

A tömeggel csak akkor kell foglalkozni, ha gyakran fogod mozgatni az aszalót. A hagyományos aszalógépek tömege alig több mint 1 kg-nál kezdődik és körülbelül 8 kg-nál végződik. A tömeget elsősorban az az anyag befolyásolja, amelyből az aszaló készül (a műanyag gyümölcsaszaló tömege lényegesen kisebb, mint egy rozsdamentes acélé). Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy az aszaló robusztussága és nagyobb tömege jobb kivitelezésre utal, és általában számíthatsz arra, hogy az ilyen gyümölcsaszaló hosszú ideig, megbízhatóan fog szolgálni. Másrészt azok az aszalók, amelyeket ha a kezedbe veszel és furcsán zörögnek, amikor az ujjaddal megkocogtatod, nem biztos, hogy hosszú életűek lesznek.


TIPP: Ha jó minőségű aszalógépre vágysz, ne riadj vissza a nagyobb tömegtől. Gyakori használat esetén jó, ha az aszalónak van egy állandó helye, így nem kell állandóan ide-oda pakolni. Ha még így is előfordul, hogy időnként el kell pakolni, akkor vedd ki az összes lemezt, mielőtt megemelnéd, hogy könnyebb legyen.

Az aszalógépek további funkciói és tulajdonságai

Hőmérséklet-szabályozás

Ez egy nagyon praktikus funkció, amely jobb aszalási minőséget garantál. A gyümölcsök, zöldségek aszalásához, gombák, gyógy- és fűszernövények és a hús szárításához különböző hőmérsékletre van szükség. Tehát, ha komolyan gondolod az aszalást, és a legjobb eredményt szeretnéd elérni, akkor a hőmérséklet-szabályozás funkció erősen ajánlott. Ennek köszönhetően a szárítási hőmérsékletet az éppen aszalni kívánt alapanyagnak megfelelően állíthatod be. Alapesetben az aszalók hőmérséklete 35 °C és 70 °C között állítható, ami elegendő a legtöbb ételtípushoz. Az olcsóbb aszalógépek nem rendelkeznek hőmérséklet-szabályozás funkcióval. Ebben az esetben egy kicsit kísérletezni kell, és ki kell tapasztalni, milyen vastagságúak legyenek a szeletek a kívánt eredmény elérése érdekében.


TIPP: Ha különféle gyógynövényeket vagy fűszereket szeretnél szárítani, mindenképpen keress olyan aszalót, amely lehetővé teszi, hogy a hőmérsékletet 35 °C-ra vagy még alacsonyabbra állítsd. A gyógy- és fűszernövények szárításához nagyon alacsony hőmérsékletre van szükség.

Állítható programok

Az olcsó aszalókat csak be- és kikapcsolni tudod. A drágább modelleknél viszont beállíthatod a megfelelő hőmérsékletet és időt az étel típusának megfelelően, mivel több előre beállított programmal rendelkeznek. Például egy program a fűszernövények szárításához, amely alacsony hőmérsékletet és lassú szárítást igényel, vagy egy program a hús szárításához, amely magasabb hőmérsékletet és gyorsabb szárítást igényel. Létezik program a lédúsabb, vizesebb gyümölcsök aszalásához is, vagy akár RAW program, amely biztosítja, hogy a hőmérséklet elég magas legyen az ételek szárításához, de ne legyen olyan magas, hogy a fontos tápanyagokat elpusztítsa.


TIPP: Ha szereted a RAW diétát, a piacon fogsz találni erre a célra alkalmas gyümölcsaszalókat is. Ezek nagy teljesítményű aszalók, sok lemezzel, funkcióval és, ami a legfontosabb, olyan programokkal, amelyek sokféle lehetőséget biztosítanak a különböző RAW ételek elkészítéséhez.

Időzítő

A szárítási időt az időzítő segítségével állíthatod be. Miután lejár az idő, az aszaló kikapcsol. A választható időtartam modellenként eltér. Általában 12 óra körül van, de egyes gyümölcsaszalók esetében 1-99 óra között választhatsz. Ezen felül, ha az aszaló LED-kijelzővel is rendelkezik, akkor figyelemmel kísérheted, mennyi idő van hátra a megadott idő végéig.

Automatikus kikapcsolás

Ha a paraméterek között az automatikus kikapcsolás funkcióval találkozol, a legtöbb esetben egy túlmelegedés-védelmi funkcióról van szó, vagyis az aszaló automatikusan kikapcsol, ha fennáll a túlmelegedés veszélye. Néha azonban találkozhatsz olyan időzítővel, amely automatikusan kikapcsolja az aszalógépet a beállított idő letelte után.

Hőbiztosíték

Ez a biztosíték azért fontos, hogy ne kelljen aggódnod a biztonság miatt, ezért minden aszalógépben alapfelszereltségnek kellene lennie. A készülék túlmelegedésének megakadályozására szolgál, amely szükség esetén kikapcsol.

Szárítás INFRA sugárzás segítségével

Az infravörös sugárzás olyan funkció, amellyel a drágább aszalógép modellek rendelkeznek, de megéri. Az INFRA-sugárzás segítségével a nyersanyagok gyorsabban száradnak, de a fő előnye, hogy több enzim, ásványi anyag, vitamin és rost marad az ételekben, mint a hagyományos aszalással. Az infravörös sugárzás a napsugárzáshoz hasonlóan hat az ételekre, de káros UV sugárzás nélkül. Ezenkívül a hús, a gomba és a hal szárítási folyamata során az infravörös sugárzásnak olyan jelentősége is van, hogy megelőzi a bomlást. Ha szeretnéd, az infravörös fény könnyen kikapcsolható és forró levegővel aszalhatsz tovább. Infravörös gyümölcsaszaló például a Maxxo INFRA DRY+.

Átlátszó fedél

Ha a gyümölcsaszalónak átlátszó fedele van, vagy teljesen átlátszó anyagból készült, akkor folyamatosan figyelemmel kísérheted a szárítás állapotát.

Csepegtető tálca

A csepegtető tálca különösen a lédús hozzávalók szárításánál hasznos. A gyümölcs leve lecsöpöghet, és jelentősen beszennyezheti az aszalógép belsejét, vagy legrosszabb esetben a motorrészbe szivároghat.

Kiegészítők

Ha a gyümölcsaszaló lehetővé teszi, további szitákat vásárolhatsz, amelyek növelik a szárítási felületet. Ha gyógynövényeket és fűszereket is szeretnél szárítani, akkor érdemes finom szitás lemezeket vásárolni, amelyeken a gyógynövények akkor sem mennek át, ha a száradás következtében jelentősen összezsugorodnak. Vásárolhatsz csepegtető tálcát is, amely a lédús darabok szárításához alkalmas.

Forgató gyűrű

A legtöbb kerek aszalóban a sziták szilárdan egymás tetejére vannak helyezve, de egyes modellekben a forgató gyűrűn mozoghatnak (foroghatnak). A forgató gyűrűt a kerek szárítókban a jobb légáramlás érdekében használják, ami egyébként a motor alsó elhelyezkedése miatt hiányzik.

Joghurt készítésének lehetősége

Igen, házi joghurtot is készíthetsz a gyümölcsaszalóban. És ez nagyszerű dolog. A gyártó pontos elkészítési útmutatóval szolgál a használati utasításban, és vásárolhatsz speciális pohárkészletet is, amelyet kifejezetten a joghurt aszalóban történő készítéséhez terveztek.

Az aszalógépek típusai

Milyen aszalógépet vegyek - Kerek aszalógépek

Kerek aszalógépek

  • A gyümölcsök, zöldségek és gombák aszalásának és szárításának olcsó és praktikus módja
  • Alkalmi használatra alkalmas

A kerek gyümölcsaszalók a legelterjedtebbek a háztartásokban, mivel alkalmi használatra pontosan elegendőek. Nagy előnyük az alacsony ár. További előny, hogy a legtöbb modellhez lehet pótlemezeket vásárolni, így bővítheted a szárítási felületet. Meg kell azonban említenünk azokat a hátrányokat is, amelyek gyakori használat esetén már zavaróak lehetnek. A kerek aszalóban a fűtés alulról történik, ezért az alsó tálcákon lévő és a középponthoz közelebb eső alapanyagok gyorsabban száradnak, mint a felső tálcákban és a szélek mentén található alapanyagok. Emiatt a tálcákat aszalás közben meg kell cserélni. Mivel az egyes tálcák egymásra vannak rakva, ahhoz, hogy hozzáférj az alsóhoz, először el kell távolítanod a tetején lévőket. De ha csak időnként fogsz aszalni, akkor a sziták alkalmankénti cserélgetése nem okoz különösebb kényelmetlenséget. A legolcsóbb gyümölcsaszalók csak alapfelszereltséggel rendelkeznek, és nem rendelkeznek olyan funkciókkal, mint az időzítő vagy a hőmérsékletszabályozás, de vannak olyanok is, amelyek rendelkeznek ezekkel a funkciókkal.

Előnyök és hátrányok
  • Alacsony vételár
  • Kiegészítő tálcák vásárolhatók, így a kapacitás növelhető
  • Hőmérséklet-szabályozás az optimális szárításhoz (egyes modelleknél)
  • Egyenetlen hőáramlás - a lemezeket cserélgetni kell aszalás közben
  • Az alsó tálcák eltávolításához először a felső tálcákat kell kivenni
Milyen aszalógépet vegyek - Szögletes gyümaszalógépekölcsaszalók

Szögletes aszalógépek

  • Az ételek aszalásának és szárításának egyszerű és kényelmes módja
  • Alkalmas rendszeres és gyakori használatra

A szögletes gyümölcsaszalók úgy néznek ki, mint a kis sütők. A motor leggyakrabban a szárító hátulján helyezkedik el, és az egyes lemezek úgy vannak elhelyezve az aszalógépben, mint a tepsik a sütőben. A vízszintes légáramú szögletes aszalókban a meleg levegő egyenletesen szárítja az ételt, ezért a tálcákat nem kell cserélgetni szárítás közben. Általában azonban a szögletes gyümölcsaszalók drágábbak. Azonban a legtöbb esetben a fent említett előny mellett még rengeteg egyéb funkciót is kínálnak, amelyek gyakori aszalás esetén mindenképpen jól jönnek. A szögletes aszalóknál azonban hátrány lehet, hogy nem lehet hozzá kiegészítő lemezeket vásárolni. Ezért alaposan át kell gondolnod, hogy mennyi ételt szeretnél szárítani benne. Ha olyan szögletes aszalóval találkozol, amelyhez további lemezek vásárolhatók, akkor ez minden bizonnyal egy olyan aszaló, amelynek motorja a szerkezet alján helyezkedik el, mint a kerek aszalóknál.

Előnyök és hátrányok
  • Egyenletes hőáramlás, így nem kell cserélgetni a lemezeket
  • Polcrendszer az egyes sziták kényelmes eltávolításához
  • Hőmérséklet-szabályozás és más hasznos funkciók
  • Magasabb vételár
  • A lemezek száma adott

Milyen aszalógépet vegyek? - Gyakran ismételt kérdések

Miért érdemes aszalógépet vásárolni, amikor a sütőben is tudok ételt aszalni?

Még akkor is, ha állítható hőmérsékletű és forrólevegős sütőd van, biztosíthatunk arról, hogy az ételek szárításának eredménye nem lesz ugyanaz, mint ha gyümölcsaszalóban aszaltad volna. Az aszaló megfelelő és elegendő szellőzést biztosít, az alapanyagok nem égnek meg az aszalóban, és különböző típusú nyersanyagokat együtt száríthatsz benne, anélkül, hogy az egyik fajta kiszáradna, a másik pedig nem aszalódna meg eléggé. Ezenkívül a modern, hőmérséklet-szabályozással rendelkező gyümölcsaszalók helyetted figyelnek a megfelelő hőmérsékletre és időtartamra. Termosztáttal, időzítővel vagy előre beállított programokkal rendelkeznek. Az aszalás az aszalógépben rövidebb és hatékonyabb.

Mit lehet aszalni és szárítani egy aszalógépben?

A gyümölcsaszalóban bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget aszalhatsz, fűszer- és gyógynövényt, gombát, hússzeleteket száríthatsz szárított hús készítéséhez, vagy akár halat és házi tésztát is száríthatsz benne. A képzeletnek semmi sem szabhat határt. Talán csak azok az ételek nem alkalmasak szárításra, amelyek víztartalma 90%. Nem mintha nem működne, de az eredmény valószínűleg nem lesz lenyűgöző. Elsősorban a dinnyére gondolunk, amelyből szárítás után nem sok marad.

Kinek jó az aszalógép?

Az aszalógépnek minden olyan család hasznát veheti, amely aszalt gyümölcsök formájában szeretne egészséges harapnivalót készíteni gyermekeinek, használhatják kertészek, akiknek nincs idejük feldolgozni a termést, gombaszedők, akik megszárítják a zsákmányukat, hogy el tudják tenni későbbre, de egyszerűen bárkinek jó lehet, aki egész évben szeretné élvezni a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket.

A gyümölcsaszaló nélkülözhetetlen eszköz azokban a háztartásokban is, ahol a RAW életmódot fontosnak tartják. Ebben az esetben az aszalók közül választhatsz olyat, amely végtelen lehetőségeket kínál a RAW diéta fogásainak elkészítéséhez. Az alapvető szárítási lehetőségeken kívül házi tésztát, saját készítésű joghurtot, wrap lapokat, teljes kiőrlésű kekszet vagy házi készítésű müzliszeletet is készíthetsz az aszalóban.

Milyen előnyei vannak az ételek aszalásának és szárításának?

Ropogós zöldségek sós chips helyett, szárított gomba bármikor a tócsniba, aszalt sárgabarack, amikor édességre fáj a fogad. Ez csak néhány az olyan finomságok közül, amelyeket elkészíthetsz az aszalógépben, majd élvezettel elfogyaszthatsz. Az aszalás és szárítás legfőbb előnye, hogy az ételek feldolgozásának és tartósításának kíméletes módja. A víz nagy részét kivonja belőlük, megakadályozva ezzel a gombák, baktériumok és élesztőgombák növekedését és szaporodását. Ugyanakkor ez nem a vitaminok és az ásványi anyagok rovására megy. Ezeknek körülbelül 85%-a megmarad az ételekben a szárítás során. A szárítás jelentősen meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát anélkül, hogy tartósítószert kellene hozzáadni. Természetesen megfelelően tárolva.

Mi az a többfunkciós aszalógép?

A többfunkciós aszalógépet nem csak gyümölcsök, zöldségek, gombák és gyógynövények otthoni aszalására és szárítására tervezték. Alkalmas továbbá hús és hal szárításához, RAW ételek készítéshez, házi tészták szárításához, tészta kelesztéséhez vagy péksütemények pirításához. Először is lehetővé teszi a hőmérséklet és az idő beállítását, és általában automatikus program funkciókkal rendelkezik az adott típusú ételekhez. Szinte mindent aszalhatsz benne, a különféle gyümölcsöktől és zöldségektől a húsig és a halig. A légáramlási technológia vízszintes és elég erős a gyakori és változatos használathoz. Ilyen modell például az ETA Vital Air II és a SENCOR SFD 7000BK gyümölcsaszaló.

Hogyan kell tárolni az aszalt és szárított ételeket?

Hagyd a szárított ételt egy ideig állni, hogy teljesen kihűljön. De ne hagyd sokáig a levegőn, hogy ne szívja magába a nedvességet. A legjobb, ha mindent, amit aszaltál, egy sötét, jó tömítéssel rendelkező üvegedényben tárolsz. Ezután helyezd az üvegedényt egy sötét és száraz helyiségbe. Csak így biztosítható, hogy az étel nem veszíti el a színét, illatát és ízét. Ne tárold a szárított ételeket textilzacskókban. Az étel magába szívja a nedvességet és a környezetében lévő szagokat. A megfelelően szárított és helyesen tárolt ételek körülbelül egy évig, azaz a következő betakarításig megőrzik az ízüket és ropogósak maradnak.

Hogyan kell tisztítani az aszalógépet?

A gyümölcsaszaló rendszeres tisztítása segít meghosszabbítani annak élettartamát és megfelelő működését. Tisztítsd az aszalót vízzel vagy enyhe mosószerrel átitatott, nedves ruhával. A csepegtető tálca hozzájárul a gyümölcsaszaló könnyebb karbantartásához. Nagy előnye, hogy az egyes lemezek mosogatógépben moshatók. Ne feledd, hogy az aszalót csak akkor szabad tisztítani, ha az kihűlt és leválasztották a hálózatról.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ