ApF HU ApF HU

Hogyan válasszunk hajformázót

Termékkatalógus
Aktualizálva 

A hajsütővas és a hajszárító sok nő számára elengedhetetlen segédeszköz a mindennapos hajformázás során. A hajformázó ennek a két eszköznek az ügyes kombinációja, melynek köszönhetően könnyed frizurát készíthetünk pár pillanat alatt. Ha nem csak az ünnepélyes alkalmakkor szeretnél tökéletesen elkészített hajkoronát, hanem a mindennapos munkanapokon is, a hajformázó ideális megoldás lehet, mert a hajformázás folyamatát kiemelkedően lerövidíti. A hajformázók kínálatának skálája rendkívül széles. Ezért mi segítünk abban, hogy milyen paraméterekre kell odafigyelned egy ilyen eszköz kiválasztása során. Elmagyarázzuk, mi a különbség a statikus és a rotációs hajformázó között, emellett további hasznos tippekkel és trükkökkel is szolgálunk, amelyek segítenek olyan hajformázót választani, amely tökéletesen megfelel az igényeidnek.

Hogyan válasszunk hajformázót

Néhány hasznos tipp a hajformázó kiválasztásához

 1. Figyelj oda az alapvető paraméterekre. Főleg a fej anyagáról, a fogyasztásról és a hőmérséklet szabályzásáról beszélünk.

 2. Megvásárlás előtt bizonyosodj meg róla, hogy számodra a rotációs vagy a statikus hajformázó felel-e meg jobban.

 3. Ezen felül bizonyosodj meg arról, mit tartalmaz a hajformázó kiszerelése.

 4. Gondold át, mit vársz pontosan a hajformázótól. Milyen gyakran szándékozod használni és mennyi időt szeretnél tölteni a hajad formázásával?

 5. A kiválasztás során vedd figyelembe a hajad típusát és hosszúságát.

 6. Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy a hajad gyengéd bánásmódban részesüljön, fektess be egy drágább hajformázóba, mely nagyon gyengéden szárítja és formázza a hajat.

Alapvető paraméterek a hajformázó kiválasztásához

Fogyasztás

A fogyasztás az a fizikai mértékegység, mely az adott készülék elektromos igényeit fejezi ki. Egyben ez az egyik legfontosabb paraméter is. Érvényes, hogy minél magasabb a fogyasztás, annál nagyobb az energiahasználat. Habár a kisebb fogyasztás megkíméli a pénztárcádat, de az eszköz teljesítménye valószínűleg nem fog túlzottan szárnyalni.

Létezik mindössze 50 W-os fogyasztással rendelkező hajformázó is. A modellek nagy része azonban 600 – 800 W között mozog. A legjobb eredményt az 1000 – 1200 W közötti hajformázókkal érhetjük el. Gondold át, milyen gyakran fogod használni az eszközt, és a használat gyakorisága alapján válaszd ki a megfelelő fogyasztást. A nagy teljesítményű eszközök legfőbb előnye az időmegtakarítás és a jobb eredmények. A nagyobb teljesítményű hajformázók azonban hangosabbak és a beszerzési áruk is magasabb.

Anyag

A hajformázók két fő részből tevődnek össze, ez pedig a fogantyú és a fej, ami kefével ellátott. A fogantyú jó, ha ergonomikus, hogy illeszkedjen a kézbe. Figyeld meg a gombok elrendezését. A fogantyúk általában műanyagból készülnek, amelyek érintésre kellemesek, de emellett nem csúsznak ki a kézből.

A fej készülhet rozsdamentes acélból, kerámiából vagy turmalinból. Az anyagot a hajtípusod szerint szükséges kiválasztani. Az anyag kiválasztása hatással van az eszköz súlyára (átlagos súly 400 - 500 g). Ha nagyon vékony szálú hajjal rendelkezel, nem alkalmas számodra a rozsdamentes acél fej.

Légfúvás sebessége

A légfúvás sebessége szintén egy nagyon fontos paraméter, melyre némi figyelmet kell fordítanunk. Ez a technikai paraméter meghatározza, mennyi időt vesz igénybe a kívánt frizura elkészítése. Egyes modellek háromfajta szárítási sebességgel rendelkeznek. A legtöbb modell azonban csak kettővel. A nagyobb légáramlási sebesség meggyorsítja a frizura elkészítését.

Hőmérséklet szabályozása

A hőmérséklet-programok lehetővé teszik annak a hőmérsékletnek a kiválasztását, amely a leggyengédebben fog bánni a hajaddal. Ezért a hőmérséklet-szabályozás döntő faktor a kiválasztás során. A modellek nagy része három fokozattal rendelkezik. A magasabb minőségű modellek azonban négy, vagy több programmal is rendelkezhetnek. A több hőmérséklet-program nagyobb rugalmasságot jelente a használat során. Az alacsony hőmérsékletű programok megfelelnek a nagyon vékony szálú hajhoz is. De számolj azzal, hogy minél több programot találsz a hajformázón, az ára annál magasabb lesz.

A hajformázó funkció kínálata

A hajformázók különböző funkciók sokaságát kínálhatják a számodra, amelyek még tovább könnyítik a frizura elkészítésének folyamatát. A hajformázók ilyen funkciókkal rendelkezhetnek:

 • Ionizáció

Pont mint a klasszikus hajszárító, a hajformázó is rendelkezhet haj ionizációs funkcióval. Ha nem csak a hajad megszárítása és formázása a fontos, hanem szeretnéd ápolni is egyben, akkor az ionizáló funkciót neked találták ki. A hajad a szárítás közben védve van. Emellett az ionizálás antisztatikus hatással is rendelkezik, így nem kell aggódnod amiatt, hogy a hajad a frizura elkészítése után elektrizálni kezd. Kellemes bónusz a fénylő, selymes haj.

 • Hideg levegő

Ez a hasznos funkció főleg a nagyon vékony szálú, érzékeny hajhoz megfelelő. Egy gombnyomással vezérelhető. A forró levegő helyett a hajformázóból hideg levegő áramlik. Ez a funkció leggyakrabban a frizura rögzítése során használatos, mert meggyorsítja a készítésének a folyamatát. Ha csak forró levegővel formázod a hajad, akkor a teljes kihűléséig nem szabad azt megérintened, mivel így a frizura tönkre mehet. A hideg levegő funkciónak köszönhetően nem kell várnod. Némelyik hajformázó ún. CARE funkcióval is ellátott. Ez a funkció lehetővé teszi a szárítás hőfokának szinte azonnali lecsökkentését.

 • Gyors felmelegítés

Ismét egy olyan funkció, mely időt spórol. Ennek a funkciónak köszönhetően a hajformázó nagyon gyorsan felmelegszik, így felkészült az azonnali használatra.

 • Kétirányú forgás

Praktikus funkció, melyet főleg akkor fogsz értékelni, ha véletlenül belekeveredik a hajad a kefébe. A kétirányú forgással felszerelt hajformázók jobbra és balra is forognak.

 • Automata kikapcsolás

Ha hosszabb ideig nem használod a készüléket, automatikusan, magától kikapcsol. Ez tehát egy biztonsági funkció, melynek célja a túlmelegedésből adódó tűzesetek megakadályozása.

Fejek kiválasztása

A különböző fejek széles választékának köszönhetően a hajformázó rövid és hosszú hajhoz is alkalmas. A göndör hajfürtök sem jelentenek problémát. Abban az esetben, ha a hajformázóval bonyolultabb frizurákat tervezel elkészíteni, vagy ha tudod, hogy az eszközt több személy is használni fogja különböző hajhosszúságokkal, bizonyosodj meg arról, hogy milyen fejek részei a kiszerelésnek, esetleg lehet-e kompatibilis fejeket vásárolni az eszközhöz. A drágább modellekhez praktikus állvány vagy koffer is jár, melyekben a fejeket tárolhatjuk.

Fejek típusai:

 • Formázó fej – más szavakkal formázó kefe, mely egy adott helyre összpontosítja a forró, vagy hideg levegő áramlását. Ennek köszönhetően pontosan az elképzelésed szerint hozhatsz létre különböző hajviseleteket.
 • Levegő fújó – ennek köszönhetően gyorsabban száríthatod meg a hajad, mert összpontosítja a levegő áramlását.
 • Hajkiegyenesítő kefe – ennek a fejnek a segítségével a hajat könnyedén kiegyenesítheted. A kefével történő egyenesítés során a haj telt hatása nem veszik el.
 • Kefés fúvófej – kihúzható fej, mely megkönnyíti a hajviselet elkészítését.
 • Forrólevegős hajformázó – megkönnyíti a hosszú haj formázását. Segítségével a hosszú, unalmas tincsekből tökéletes hajkoronát varázsolhatsz.

Tápkábel hosszúsága

Ne becsüld alá ezt a technikai paramétert! Nincs rosszabb, mint rájönni, hogy a hajformázónak túl rövid, vagy épp ellenkezőleg, túl hosszú a vezetéke. A kábelhossz 1 - 2,7 méter között mozog. Az utazáshoz használatos eszközök kábelhosszúsága rövidebb. Vásárlás előtt a dugaszolóaljzat tükörtől való távolságát is érdemes leellenőrizni, és eszerint kiválasztani azt a hajformázót, mely elég hosszú kábellel rendelkezik.

Ár

A hajformázók árai közötti különbségek nagyon széles skálán mozognak, a "mezei felhasználók" számára készült eszközöktől egészen a professzionális berendezésekig. Az ár logikusan függ a funkcióktól, teljesítménytől, márkától stb. Ha tudod, hogy naponta fogod használni a hajformázót, esetleg nem csak te fogod használni azt, ne félj egy minőségibb eszközbe pénzt fektetni. Egyéb esetekben minden attól függ, mit vársz el a hajformázótól és milyen funkciók a számodra legfontosabbak.

Csak a miheztartás végett, a legolcsóbb hajformázók már nagyjából 3 500 Ft-tól elérhetőek. Ezek a modellek általában a legalapvetőbb funkciókkal és nagyon alacsony fogyasztással rendelkeznek. Ebből a kategóriából a professzionális fodrászok is szoktak válogatni.

Rotációs hajformázók

Rotációs hajformázók

 • A kefe forgásának iránya meghatározható
 • Nem csak szép formát, hanem dús hatást is ad a hajnak
 • Modellek széles választéka

A rotációs hajformázók a forgó kefe alapelvén működnek. Eszerint jobbra és balra is foroghatnak. Ennek köszönhetően a szárítás hőmérséklete és intenzitása is jobban szabályozható. A kefék saját maguk csavarják fel a hajat, így szinte egyedül dolgoznak. Ezért a kezelésük nagyon könnyű és gyors. A könnyed hajkorona pár pillanat alatt elkészíthető.

Előnyök és hátrányok
 • A kétirányú kefe jobbra és balra is forog
 • A szárítás hőmérsékletének és intenzitásának vezérlése jobb
 • Könnyű és gyors hajformázás
 • Könnyed, dús hatást kelt
 • Cserélhető fejek
 • Számos funkció közül választhatunk
 • Zajosak lehetnek
Statikus hajformázók

Statikus hajformázók

 • A kefe nem forog
 • A haj felcsavarása a kéz segítségével történik, nem automatikusan

A statikus hajformázók nem rendelkeznek forgó fejjel, így a hajat manuálisan, a kéz mozgatásával kell felcsavarnunk a kefére. A statikus hajformázók ugyanolyan funkciókkal és cserélhető fejekkel rendelkeznek, mint a rotációs modellek. A fő különbség a kezelésben van. A választás tehát a saját személyes preferenciától függ.

Előnyök és hátrányok
 • Kiegészítő funkciók lehetősége
 • Dús hatást hoz létre
 • Cserélhető fejek
 • A statikus fej nem hibásodik meg olyan egyszerűen
 • Bonyolultabb kezelés
 • A haj felcsavarása manuálisan történik

Leggyakrabban feltett kérdések a hajformázó kiválasztása során

Mi az a hajformázó és hogyan működik?

A hajformázó egy eszköz, mely kombinálja a hajsütővas és a forró levegős hajszárító tulajdonságait. A forró vagy hideg levegő áramlásának alapelvén működik. Nem csak szárítja a hajat, hanem megadja neki a megfelelő dús hatást és a kívánt formát, amely sokáig megmarad. Néhány különféle fejjel rendelkezik, melynek köszönhetően számtalan egyedi frizurát hozhatunk létre.

Mi a különbség a hajsütővas és a hajformázó között?

A hajsütővas fűtőtesttel rendelkezik, mely felmelegíti a hajat. A hajsütővasra felcsavarjuk a hajat, és a hő segítségével a kívánt formára alakítjuk. A végerdemény szabályos, tökéletes loknik vagy hullámok. A hullámok formája függ a hajsütővas méretétől és szélességétől. A hajsütővassal tökéletes hullámokat hozhatunk létre az abszolút egyenes és vékony hajból. A hajsütővas a legtöbb esetben nem használható nedves hajon.

A hajformázó forró vagy hideg levegő segítségével szárítja és formázza a hajat. A különböző fejeknek köszönhetően lehetőségünk nyílik egyedi hajviseletek készítésére, amelyek gazdag, könnyed hatást keltenek és hosszan kitartanak. A hajformázók nedves, félszáraz és száraz hajon is használhatóak. Emellett ionizáló funkcióval is rendelkezhetnek, így a haj nem elektrizál és gyönyörűen fényessé válik.

Milyen anyagot válasszunk?

A hajformázók, ill. a cserélhető fejek leggyakrabban rozsdamentes acélból, kerámiából vagy turmalinból készülnek. Az eszköz ezen része közvetlen kontaktusban áll a hajaddal.

 • Rozsdamentes acél – ha nagyon vékony szálú hajjal rendelkezel és nem szeretnéd a rendszeres formázással károsítani azt, a rozsdamentes acél fejek nem megfelelőek a számodra, mivel ezek a legkevésbé gyengédek a hajhoz
 • Kerámia – a kerámia fej a gyengédebb változat. A kerámiafejen a haj jobban csúszik.
 • Turmalin – a turmalin fejjel rendelkező hajformázó a leggyengédebb a hajhoz. Épp ezért megfelelő választás vékony szálú hajhoz is.

A hajnak mindig nedvesnek kell lennie?

Nem, nem muszáj. A haj lehet nedves, félszáraz, de száraz is. Az optimális eredményhez mindig kövesd a gyártó utasításait.

Hogyan ne égessük meg a hajat a formázás során?

A hajformázó kezelése során mindig kövesd a gyártó utasításait. Döntő tényező a hajad struktúrája is. A nagyon vékony szálú hajat csak alacsony hőfokon szárítsd. Ne próbálkozz magasabb hőmérséklettel, hogy felgyorsítsd a folyamatot, ha az adott hőmérséklet nem felel meg a hajtípusodhoz. Bármilyen hővel történő hajformázás előtt használj hővédő készítményt

 • Ha nagyon vékony szálú hajjal rendelkezel, ne lépd át a 190 °C-t
 • Kemény, merev hajszálak esetén a hőfokot akár 250 °C-ig is állíthatod

Milyen hajformázó alkalmas rövid hajhoz?

Összpontosíts a fejekre. Rövidebb hajhoz kisebb fej az optimális megoldás. A rövid hajat nem könnyű a kívánt formára kialakítani, mivel elég merev. Ebből a szempontból is ideálisabb és praktikusabb a hajformázó kiválasztása a klasszikus hajszárítónál.

Milyen hajformázó ideális hosszú hajhoz?

A hosszú haj formázása mindig időigényesebb, ezáltal megerőltetőbb, ezért menj biztosra és szerezz be egy rotációs hajformázót. Ez automatikusan csavarja fel a hajat. A rotációs fejnek köszönhetően könnyedén megoldható, ha a haj beleakad a kefébe. Elég megváltoztatni a forgás irányát és a probléma megoldva. Válassz olyan fejeket, amelyek hosszú hajhoz alkalmasak.

A hajformázó károsíthatja a hajat?

A haj rendszeres hőkezelése károsíthatja a hajat. Ha szeretnél biztos lenni abban, hogy megtetted a hajadért a lehető legtöbbet, válassz az ionizáló funkcióval rendelkező hajformázók közül. Az ionizálásnak köszönhetően természetes selymességet és fényt adsz a hajnak. Az ionizációnak antisztatikus hatásai is vannak. A hajformázó használata előtt mindig használj megfelelő hővédő készítményt. A készítményt mindig közvetlenül a hőkezelés vagy szárítás előtt vidd fel a hajra.

Hogyan szárítsuk helyesen a hajat?

A nedves haj a hőkezelés során nagyon gyorsan elveszíti a nedvességet. Ez a haj kiszáradásához, majd töredezéséhez vezet. Ebből az okból kifolyólag nem ajánlott a hajsütővas alkalmazása nedves vagy vizes hajon. Ha minimalizálni szeretnéd a hajformázó vagy hajszárító által okozott kiszáradás hatásait, kezdd azzal, hogy a hajadat gondosan átszárítod egy törölközővel. Ezután használj hővédő készítményt és alacsonyabb hőfokon szárítsd meg a hajat. A magasabb hőmérsékletet a hajkorona formázásához használd, és csak a szükséges ideig. A hajviseletet rögzítsd hideg levegővel.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ