Shop roku Akvizice ApF HU

Hogyan válasszunk IP kamerát

Termékkatalógus

Az IP-kamerákat cégeknél és háztartásokban egyaránt telepítik, feladatuk a kül- és beltéri területek megfigyelése. Lehetővé teszik a képek és egyéb adatok számítógépes hálózaton keresztüli továbbítását, a távoli kezelést és a könnyű bővíthetőséget.

Hogyan válasszunk IP kamerát
Előnyök és hátrányok


  • Alkalmas vállalati és magánhasználatra
  • Éjjel-nappal figyelik a terepet és az ingatlant
  • Nagy távolságra is továbbítják a képeket
  • Egyszerű telepítés
  • Illetéktelen behatolás megelőzésére szolgál
  • Gyengébb minőségű felvétel, mint a kameráké

Gyakran ismételt kérdések IP kamera választásakor

Fekete-fehér vagy színes kamera?

A fekete-fehér kamerákat jobb fényérzékenység jellemzi, amely fontos tulajdonság gyenge fényviszonyok közötti felvételkészítés esetén. Ezeket fokozatosan váltják fel a keretben való jobb tájékozódást biztosító színes típusok. Régebben kevésbé voltak érzékenyek a fényerősségre, amely kedvezőtlen fényviszonyok mellett befolyásolta a képminőséget, de a színes kameráknak fokozatosan sikerül ezt a problémát bizonyos mértékig kiküszöbölni.

Vezetékes vagy vezeték nélküli kamerarendszer?

A kamerák vezetéken keresztül vagy vezeték nélkül csatlakozhatnak a felvevő egységhez, ám ezt az átviteli távolság korlátozza. Rövidebb hatótávolságra csak néhány falon és 30-50 m távolságra számíthatsz. Ez tehát kevésbé megbízható megoldás, mint a vezetékes csatlakozás. Annak a ténynek köszönhetően, hogy nagy mennyiségű adatot továbbítanak folyamatosan, még egy kisebb hiba vagy kimaradás is az elkészült felvétel jelentős romlását eredményezheti.

Én magam is elvégezhetem a telepítést?

Egy kamerarendszer telepítése egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. A berendezés és a kábelek rögzítéséhez szokásos szerszámokkal (fúrógép fúrókészlettel és csavarhúzóval) bármelyik otthoni barkácsoló meg tudja csinálni.
 


Csatlakoztasd a kamerát (vagy kamerákat) a felvevő egységhez és a monitorhoz (TV vagy számítógép monitor, kompozit vagy VGA bemenet elegendő), csatlakoztasd a hálózati adaptereket és ezzel a telepítés be is fejeződött. Fontos, hogy a kamerát stabil felületre, például falra vagy mennyezetre szereld.

IP kamerák

  • A belső és külső helyiségek védelme
  • Távolról irányítható
  • Ár 3000 Ft-tól
IP kamera

Fontos paraméterek


Kamerarendszer technológiák

Kamerarendszer technológiák

Analóg kamerák
A legelterjedtebb technológia a piacon. Megbízhatóság, egyszerű telepítés és távkezelési lehetőségek jellemzik. Hátránya az alacsony, mindössze 720 × 540 pixeles felvételi felbontás.

AHD kamerák
A legújabb technológia, az analóg rendszerek utódja. Full HD felbontást (1920 × 1080 px) kínál, azaz részletesebb képet, mint az analóg rendszerek.

IP kamerák
A képtovábbításhoz számítógépes hálózatot alkalmazó technológia. Előnye a magas, akár 2560 × 1920 px felbontás, hátránya pedig a magas ár és összetettebb infrastruktúra, amely magasabb követelményeket támaszt az adatfolyamokkal szemben. Építkezéseken, nagyobb parkolókban stb. használják.

HD-SDI kamerák
Viszonylag fiatal kamerarendszer technológia egyszerű csatlakozással, infrastruktúrával és akár Full HD felbontással.

Felbontás

Felbontás

Az analóg kamerák a felbontást TVL értékben, azaz a TVL-vonalak számában jelzik. Az általános felbontás 330 TVL körül van, míg a minőségi kamerák már körülbelül 420 TVL felbontással érkeznek. A többi, azaz az AHD, IP és HD-SDI kamerák pixelben jelzik. Minél magasabb a felbontás, annál élesebbek a részletek.

Szokásos felbontások
HD felbontás (1 280 × 720 px)
Full HD felbontás (1 920 × 1 080 px)

Nagyobb felbontás, például 2560 × 1920 pixel található az IP kamerákban.

Fényerősség

Fényerősség

Az f betű jelzi, és minél alacsonyabb az értéke, annál jobb az objektív fényereje. A rendkívül jó fényerejű kamerák akár alkonyatkor is képesek rögzíteni az eseményeket.

A kamerák felosztása a használt rekeszek szerint
Rögzített rekesz - stabil fényerejű környezetekhez
Automatikusan változtatható rekesz - olyan helyekre, ahol erősebb megvilágítás éri az objektívet

Képérzékelő

Képérzékelő

A mai kamerákban kétféle képérzékelővel találkozhatunk.

CCD érzékelő - Érzékenyebb a fényre, amely jobb megjelenítési minőséget jelent gyenge fényviszonyok mellett. Nagyobb felbontású webkamerákban használatos. Hátránya a magasabb ár.

CMOS érzékelő - Rosszabb fényérzékenység, mint a CCD érzékelők esetében. Ez azonban a jó megvilágítású helyiségekben nem számít. Előnye a kisebb méret és az alacsonyabb gyártási költségek.

Felvétel tárolása

Felvétel tárolása

A rögzített felvételek egy SD kártyán vagy a belső memóriában tárolódnak el. A tárhely-kapacitás követelményei szempontjából előnyt jelent a mozgásérzékelő funkció a beolvasott helyen. A kamera csak az érdekes eseményeket észleli és rögzíti.

Fekete-fehér versus színes kamerák

Fekete-fehér versus színes kamerák

Fekete-fehér kamera - rendkívül jó fényérzékenység jellemzi, régebben különösen elterjedtek voltak.

Színes kamerák - Rosszabb fényérzékenység, amikor gyenge fényviszonyok között a kép szemcsésebb, ezért alacsonyabb kiolvasási értékkel rendelkezik. Szélesebb körben használtak, mint a fekete-fehér kamerák.

Ellenállás

Ellenállás

Az ellenállást tekintve a kamerákat kültéri és beltéri csoportra osztjuk. A kedvezőtlen időjárási körülményekkel, például esővel szembeni ellenálló képességet az IP-besorolás határozza meg. A kültéri környezetbe szánt kamerák magasabb IP-számmal vannak jelölve, például IP66.

Elforgatás

Elforgatás

A forgatható ipari kamerák 360°-ig forgathatók a vezérlő billentyűzet vagy a szükséges szoftver segítségével. A zoom funkcióval együtt (akár 36x) ez egy olyan kombináció, amely viszonylag nagy területet szolgál ki kis számú kamerával.

Titokzatosság

Titokzatosság

Néha jobb elrejteni a kamerát, és a gyártók ezt figyelembe veszik. Elrejthetők például üveg mögé tükörfóliával, vagy a PinHole kamerák esetében, amelyeknek csak néhány milliméterre van szükségük a rögzítéshez, akár egy elosztódobozban vagy lámpában is.

Egy másik módja a potenciális hívatlan vendégek összezavarásának a makettek, amelyek a működő modellek hű másolatai. Az ár töredékéért kapsz egy "kamerát" villogó LED-ekkel, vezetékekkel és részletes kivitelezéssel.

Éjszakai látás

Éjszakai látás

A nagyobb érzékenységű fekete-fehér kamerák alkalmasabbak éjszakai megfigyelésre, amely gyenge fényviszonyok mellett fontos tulajdonság.

Egyes modellek beépített infravörös megvilágítással rendelkeznek az éjszakai látáshoz, speciális LED-ek, amelyek az infravörös spektrumban bocsátanak ki fényt. Ez a fény az emberi szem számára nem látható, de a kamera képchipjei számára igen.

Az infravörös világítás általában automatikusan aktiválódik, amikor a környezeti fényszint csökken. Körülbelül 25 m távolságig működik.

Szótár - IP kamerák

CCD chip

A CCD érzékelő (Charge–Coupled Device – azaz töltés-csatolt eszköz) egy olyan áramkör, amelyik képes a színes képet elektromos impulzusokká alakítani. A színek feldolgozása két módszerrel lehetséges, vagy az RGB színszűrőt helyezik el az egyes chipek elé, vagy egyedi, ismétlődő sakktábla mintázatában helyezkednek el az egyes képérzékelő pontok előtt. A CCD érzékelőből a jelet csak sorosan lehet kiolvasni, a CMOS érzékelőkből, amelyeknek bonyolultabb felépítésük van minden képpont egyedileg kiolvasható.

A CCD érzékelők jellemzői
- Magasabb energiafogyasztás
- Alacsonyabb adatfeldolgozási sebesség
- Magasabb előállítási költségek

CMOS chip

A CMOS chipeket gyakran használják digitális fényképezőgépek gyártásánál. Ezek olcsóbbak, kevesebb energiát fogyasztanak, és gyorsabban továbbítják az adatokat, mint a CCD-k. A CMOS szenzor külön-külön továbbadhatja az adatokat az egyes pontokból, míg a CCD csak soronként képes erre. A CMOS szenzort néha Active-Pixel Sensor (APS) néven is nevezik.

A CMOS érzékelők jellemzői
- Alacsonyabb energiafogyasztás
- Magasabb adatfeldolgozási sebesség
- Alacsonyabb előállítási költségek

Élesítés

Az élesítés (fókuszálás) olyan folyamat, amelynek célja, hogy a fényképezett objektum az élesség területén belül helyezkedjen el. A fókuszálás a lencserendszer optikai elemével módosítható, így a fényképezőgéphez közeli és távol lévő témákra fókuszálhatunk.

A kamerák autofókuszos (AF) funkcióval is rendelkeznek. Az élességet ilyenkor olyan elektronika biztosítja, amely automatikusan beállítja az élességet. Az automatikus élességállítás akkor működik a legjobban, ha a képen kontrasztos területek találhatóak. Ha ez nem így van, például amikor a vízfelületre néz vagy az emberi arc túl közel van a lencséhez, akkor először egy másik, ugyanolyan távolságra levő tárgyra élesíts, kapcsold ki az autofókuszt, majd fordulj vissza a nem kontrasztos objektumra.

Fogalomtár
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ