Alza dny HU Alza days HU

Hogyan válasszunk iratmegsemmisítőt

Termékkatalógus

Az iratmegsemmisítők hasznos segítők és nemcsak, hogy majdnem minden irodában, de manapság már sok háztartásban is megtalálhatóak. Használatukkal biztonságosan lehet megsemmisíteni nem csak belső dokumentumokat, de például DVD lemezeket is. Az alábbiakban segítünk, hogy ki tudd választani az igényeidnek megfelelő iratmegsemmisítőt.

Tippek iratmegsemmisítő kiválasztásához

 1. Iratmegsemmisítő kiválasztásakor figyelembe kell venni a használat gyakoriságát. Csak havonta néhányszor vagy naponta többször is fogsz vele aprítani?
 2. A hétköznapi iratok megsemmisítésénél általában elégséges a hosszirányú csíkokra darálás, a titkos anyagok megsemmisítésére azonban ideálisabb a keresztvágás, amely apróbb darabokra vágja a papírt.
 3. Ha szeretnél időt spórolni, válassz olyan eszközt, amely 10 vagy annál is több lapot tud egyszerre ledarálni, nagyobb sebességű és nagyobb hulladékkossárral rendelkezik.
 4. A fejlettebb iratmegsemmisítők a papírokon kívül CD/DVD lemezeket is le tudnak darálni, vagy akár összetűzött papírkötegeket is.
 5. Azokon a helyeken, ahol nincs áram, jó használatot tehetnek a kis, forgókaros kézi iratmegsemmisítők.
Aprítás iratmegsemmisítővel

Iratmegsemmisítők

 • Gyorsan megsemmisíti a dokumentumokat
 • Egyszerre akár 10 papírlapot is képes ledarálni
 • Kiválaszthatod a biztonsági besorolást P-1 és P-5 (szigorúan titkos) között
 • Nemcsak papírt, hanem más anyagokat is képes ledarálni
 • Vannak elektromos és kézi iratmegsemmisítők is

Az iratmegsemmisítő gépek lehetővé teszik bármilyen típusú dokumentum azonnali ledarálását. Ez lehet egy vagy több papírlap is, kapcsokkal összetűzve, vagy akár CD/DVD lemez. A dokumentumoknál beállíthatod a titkosítás mértékét, vagyis a darált csíkok olvashatatlanságának fokát. A legkényelmesebbek az elektromos iratmegsemmisítők, de léteznek klasszikus kézi vezérlésűek is, amelyek egy forgatható karral működnek.

A leggyakoribb kérdések iratmegsemmisítő kiválasztásakor

Mi a különbség a különböző típusú vágások között?

Az iratmegsemmisítők három típusú vágást kínálnak: hosszanti, kereszt- és mikrovágás. Magán a vágás alakján kívül a biztonsági szint is eltér.

 • A hosszanti vágás csak hosszú szalagokra vágja a papírt, amelyek szélessége megfelel a DIN 66399 besorolásnak. Ez az általános dokumentumok legalacsonyabb biztonsági fokozata.
 • A keresztvágás az aprítás többszörösen biztonságosabb módja, mivel az iratmegsemmisítő egymással szemben keresztirányban vágja el a papírt. Ebben az esetben 320 - 30 mm² közötti kis papírdarabok keletkeznek, a biztonsági fokozattól függően.
 • A mikrovágás a legmagasabb biztonsági fokozatot képviseli, és magas titkosítási szintű iratok számára fejlesztették ki. Szó szerint miniatűr részecskékre morzsolja a papírt.

További információt a Iratmegsemmisítés: az aprítás típusai c. cikkünkben találhatsz.

A papíron kívül milyen anyag darálható még és milyen gyorsasággal?

Bár úgy tűnhet, de az aprítógép nem csak iratmegsemmisítésre használható. Képes papírkapcsokat, CD/DVD lemezeket is ledarálni. Ezért érdemes megfontolni egy nagyobb teljesítményű iratmegsemmisítőbe történő beruházást.


A megfelelő gép kiválasztásakor a készüléket a rendelkezésedre álló idő alapján válaszd ki. Mindegyik aprítógép más-más sebességre képes. A vágási sebesség a percenként ledarált, méterben mért papírhosszban kerül megadásra.

Mire szolgál a DIN-besorolás és hogyan használhatom?

Az érvényben lévő DIN 66399 osztályozás szerinti titkosítási szint megmutatja, hogy milyen módon kell bizonyos dokumentumokat megsemmisíteni. A hétköznapi írásos dokumentumok feldarabolásához elegendő a P-1-es hosszanti vágás. Az összes papírszalag szélessége ebben az esetben legfeljebb 12 mm lehet.

A honlapunkon feltüntetett titkosítási szintek papírokra vonatkoznak. A P-3 jelölés mellett (ahol a P a papírt jelöli) találkozhatsz DIN 3 jelöléssel is (ami általában szintén papírra vonatkozik). Más médiák esetében a CD-knél az O, a filmeknél az F-jelölés használatos, egyéb adathordozóknál pedig a papírdarabok méretére és a biztonsági szintre vonatkozó információkat általában a termékleírásnál találhatod meg.

Mire kell figyelni az iratmegsemmisítő kiválasztásakor?

Az aprított dokumentumok titkosítási szintje

Titkosítási szint

Az iratmegsemmisítő kiválasztásakor alapvető paraméter az ún. titkosítási szint. A jövőbeli használatnak megfelelően ezért gondosan válaszd ki a megfelelő szinteket. Megkülönböztethetünk az általános és belső titkosítású dokumentumoktól kezdve a bizalmas dokumentumokon át az amerikai kormányhivatalokban használt titkosítási szabványok szerinti dokumentumokhoz szükséges aprítási szinteket.

Az alábbi táblázat a papírok megsemmisítésének titkosítási szintjét foglalja össze a P1-től a P6 jelölésig. Más médiumok esetében, mint például filmeknél vagy CD-knél nagyobb igényt támasztanak az aprított részecskék méretével szemben ugyanazon a titkosítási szinten. A P4 (titkos iratok) szintjén a CD-k esetében O-3, a filmeknél pedig F-1-es szintről beszélhetünk.

Figyeld meg, hogy a keresztvágás méretét mm²-ben adják meg - ez a kettős pengének köszönhető, amely a papírt egymással szemben vágja, a csíkok helyett kisebb darabkákra.

DIN 66399 titkosítási besorolás Milyen típusú dokumentumoknál használatos Vágás típusa Az aprítás nagysága
P-1 hétköznapi adatok hosszanti vágás max. 12 mm-es csík
P-2 belsős anyagok hosszanti vágás max. 6 mm-es csík
P-3 személyes adatok keresztvágás max. 320 mm²-es részecske
P-4 titkos iratok keresztvágás max. 160 mm²-es részecske
P-5 szigorúan titkos anyagok keresztvágás max. 30 mm²-es részecske
P-6 amerikai kormányhivatali anyagok keresztvágás max. 10 mm²-es részecske
Az egyszerre megsemmisíthető papírlapok maximális száma

Az egyszerre megsemmisíthető lapok száma

Az egyszerre megsemmisíthető papírlapok száma minimum 5 lap. Azonban a legtöbb iratmegsemmisítő egyszerre akár 10 papírlapot, esetleg CD/DVD lemezt is le tud darálni. Az 50 000 Ft körüli iratmegsemmisítők általában már 15 vagy több lapot is képesek egyszerre aprítani.

 • Hagyományos iratmegsemmisítők – egyszerre legalább 5 lapot képesek megsemmisíteni
 • Nagyobb teljesítményű iratmegsemmisítők  – egyszerre akár 15 papírlappal is képesek megbirkózni
Az aprítás sebessége

Az aprítás sebessége

Az aprítási sebesség egy viszonylag elhanyagolt paraméter, miközben a körültekintő kiválasztással sok időt lehet megspórolni, ha nagyobb mennyiségű dokumentumot kell megsemmisíteni.

 • 2 m percenként - erre a sebességre, amely elengedő az átlagos napi iratmennyiség ledarálásához a piacon lévő legtöbb iratmegsemmisítő képes.
 • 3–5 m percenként - a nagyobb igényű felhasználók számára. Erre a sebességre azonban kevés iratmegsemmisítő képes, amik drágábbak is.
Az aprítható anyagok típusa

Az aprított anyag típusa és mérete

Örvendetes, hogy már néhány olcsóbb, egyszerű iratmegsemmisítő is nemcsak A4-es formátumú papírokkal, hanem tűzőkapcsokkal, néha akár egész papírkötegekkel is képes megbirkózni (ha lehetővé teszi az egyszerre darálható papírlapok száma). Ugyancsak gyakori már a CD és DVD lemezek vagy műanyag kártyák megsemmisítése is.

Az iratmegsemmisítők képesek kezelni a(z):

 • A4-es papírokat
 • kapcsokat
 • CD/DVD lemezeket
 • műanyag kártyákat

Nem lehet egyértelműen megmondani, hogy a kínálatunkban lévő iratmegsemmisítők közül melyik árkategóriában találhatóak azok, amelyek képesek kezelni pl. a műanyag kártyákat vagy a tűzőkapcsokat is. Néhány drágább készülék ezt lehet nem tudja, de a keresztvágásnak köszönhetően biztonságosabb. Ezzel ellentétben a hosszanti vágást alkalmazó alapkészülékek is megbirkózhatnak a kapcsokkal.

Hulladéktároló mérete

Hulladéktároló mérete

A kosár mérete különösen akkor fontos, ha gyakran darálsz iratokat, azaz naponta vagy hetente többször. Minél nagyobb a kosár, annál több munkát takaríthatsz meg a kiürítésénél.

 • Max. 15 literes kosár – egyszerű iratmegsemmisítőknél, a tízezer forint alatti kategóriában. Ideális a ritkább, pl. havi pár alkalommal történő iratdaráláshoz.
 • 15–22 literes kosár – ekkora kosárral a középkategóriás iratmegsemmisítők rendelkeznek, amelyek 20 000 Ft körüli áron elérhetőek. Rendszerint elegendő, ha hetente néhányszor történik vele iratdarálás.
 • Min. 23 literes kosár – mindennapi iratmegsemmisítéshez. Az ilyen kosárral rendelkező gépek ára 50 000 Ft fölött mozog. A legdrágább modellek közel 30 literes kosárral rendelkeznek.
A készülék típusa

Elektromos vagy kézi iratmegsemmisítő

Kétféle iratmegsemmisítő létezik. Az egyik a klasszikus elektromos típus, a másik a kevésbé gyakori kézi iratmegsemmisítő. Utóbbi működtetéséhez egy fogantyú tekerése szükséges.

 • Elektromos iratmegsemmisítők – a hagyományos aljzathoz csatlakoznak és gombokkal vezérelhetők. Drágábbak, de kényelmesebbek. Gyors és fáradtság nélküli iratdarálást tesznek lehetővé. Elektromos iratmegsemmisítőt gyakori használat esetén érdemes választani.
 • Kézi iratmegsemmisítők – az iratmegsemmisítés egy fogantyú kézzel történő tekerése révén megy végbe. Nagy mennyiségű dokumentum ledarálása velük az elektromos modellekkel szemben sokkal fárasztóbb, de áram nélkül is lehetséges. Ideális pl. problémás áramellátású helyeken vagy utazáshoz. A kézi iratmegsemmisítők olcsóbbak, mint az elektromosok.
Kézi iratmegsemmisítő Kézi iratmegsemmisítő fogantyúval
Elektromos iratmegsemmisítő Elektromos iratmegsemmisítő

Szótár - iratmegsemmisítők

A vágás típusai

Kétféle papírdarab keletkezhet aprítás után. Az első, az alap, az úgynevezett hosszanti vágás. A vágás során a papír átmegy a késeken és hosszirányú csíkokra vágódik.

Keresztvágás  esetén az iratmegsemmisítő két késsel dolgozik, amelyek a papírt egymással szemben vágják. Ennek köszönhetően az aprított papír darabkái kisebbek,  amelynek köszönhetően nagyságrendekkel biztonságosabb.

A legbiztonságosabb típus a mikrovágás, amely szó szerint miniatűr részecskékre aprítja a papírt (vagy más anyagokat). Ezért a legmagasabb szintű titoktartásra tervezték.

DIN besorolás

A DIN besorolás pontosan meghatározza az aprított darabok maximális méretét. Minél magasabb az osztályozási szint, annál kisebbek a keletkezett papírdarabok.

Az iratmegsemmisítők maximális kapacitása

Ez az egyidejűleg ledarálni képes papírlapok számát. Számos gyártó azonban a papír tömegét (a papír tömegét négyzetméterenként) tünteti fel. Általában minél alacsonyabb a papír tömege, annál több lapot lehet vele egyszerre aprítani.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ