Alza dny HU Alza days HU

Hogyan válasszunk irodai laptopot

Termékkatalógus

A mindennapi feladatokra és a professzionális használatra tervezett irodai laptopok közepes méretű képernyőkkel (pl. 15,6"), kényelmes és numerikus billentyűzettel, továbbá hosszú akkumulátor-üzemidővel rendelkeznek.

Hogyan válasszunk irodai laptopot
Előnyök és hátrányok
  • Microsoft Office programmokkal történő munkákhoz
  • 15,6" kijelző Full HD felbontással
  • Numerikus billentyűzet
  • Intelligens touchpad, TrackPoint
  • Ujjlenyomatolvasó
  • Kb. 8 órás akku üzemidő
  • Nem rendelkeznek elegendő teljesítménnyel a komolyabb játékokhoz és videoszerkesztéshez

Főbb szempontok az irodai laptop kiválasztásához

Processzor

A processzor (vagy CPU - Central Processing Unit) a laptop agya, ahol a legtöbb számítás zajlik. A két legnépszerűbb márka itt is az Intel és az AMD. 

Architektúra

Intel

Atom, Celeron és Pentium
Játékokhoz gyengék, inkább egyszerű irodai felhasználásra alkalmasak.

Core M
Némely ultrabook típusban új, energiatakarékos processzorokat használnak. Ezek amellett, hogy jóval nagyobb teljesítményűek a Celeron és Pentium processzoroknál, passzív hűtést is lehető tesznek, amelynek segítségével teljesen hangtalanok is lehetnek. Komolyabb játékokhoz mindenesetre nem ajánlottak.

Core i3, Core i5, Core i7
Ezen kategória nagy teljesítményre lett kihegyezve. A Core i3 processzor elegedendő teljesítményt nyújt a mindennapi és közepesen intenzív feladatok során, míg a Core i5 és Core i7 processzorok erőteljes, játékra is alkalmas alapot nyújtanak.


AMD

A4, A6, A8 és A10 sorozat

Ezen sorozat az Intel Core kategóriájának felel meg. Irodai programcsomagokkal való munkákhozaz A4 és A6 változatok megfelelőek.


Az E sorozat az alap notebookok jellemzői, komolyabb feladatok elvégzéséhez alacsony teljesítményűek.

Processzorok számozása

Az i3, i5 és i7 sorozatot egy négyjegyű szám és egy betű jelöli. Az első szám a generációról tájékoztat. A jövőre való tekintettel, a legkésőbbi generációt érdemes választani.

1. generáció - Nehalem

2. generáció - Sandy Bridge
3. generáció - Ivy Bridge
4. generáció - Haswell
5
. generáció - Broadwell
6
. generáció - Skylake

A kód végén lévő betű jelzi a processzor teljesítményét:

H - High performance graphics - nagy teljesítményű
HK - High performance graphics, unlocked - nagy teljesítményű, korlátozás nélküli
HQ - High performance graphics, quad core - nagy teljesítményű, négymagos
MX - Mobile Extreme Edition - nagy teljesítményű mobil változat
MQ - Quad-core mobile - négymagos mobil
M - Mobile  - mobilokhoz
U - Ultra-low power - alacsony fogyasztású
Y - Extremely low power - extra alacsony fogyasztású

Frekvencia

A frekvencia GHz-ben van megadva és a processzor másodpercenkénti órajelét adja meg. A nagyobb szám nagyobb teljesítményt takar. Az irodai gépeknek kb 1,8 GHz-es processzorra van szükségünk, esetleg 2,8 GHz Intel Turbo Boost 2.0-t használva.

Magok

A processzor legfontosabb része, amely a számításokért felel. Minél több mag található egy processzorban, annál több folyamatot képes egyidőben futtatni.

Kijelző

Kijelzőméret

Ha gyakran utazol a laptopoddal, 15.4" vagy 15.6" ajánlott. Amennyiben legtöbbet otthon használnád, valami nagyobbat érdemes választani.

Felbontás

A felbontás a képen megjelenített képpontok számát jelzi. Minél több a képpont, annál nagyobb a felbontás, így élesebb lesz a kép.

A legszélesebb körben használt megoldások:

Felbontás

Pixelek száma

720p

1280 x 720 pixel

HD Ready1366 x 768 pixel
HD +1600 x 900 pixel
Full HD1920 x 1080 pixel
WQHD2560 x 1440 pixel

WQXGA

2560 x 1600 pixel

3K

2880 x 1620 pixel

WQXGA +

3200 x 1800 pixel
4K3840 × 2160 pixel

Kijelző technológia

Laptopok, mobiltelefonok és televíziók által használt LCD (folyadékkristályos kijelző) technológiát alkalmaznak, amely tovább osztható TFT (Thin-Film Transistor) és STN (Super Twisted Nematic) kijelzőkre. A mai laptopok kizárólag TFT kijelzőkkel vannak felszerelve, amelyek a következő típusokra oszthatók: 


TN (Twisted Nematic)

Régebbi, még mindig széles körben használt LCD-technológia. Az IPS-hez képest a TN kijelzők olcsóbbak, nagyobb fényerővel, gyorsabb válaszidőkkel és kissé alacsonyabb energiafogyaztással rendelkeznek. A hátrány azonban a rosszabb látószög.

IPS (In-Plane Switching)

A legmodernebb technológia, amely élethű színeket és széles 178°-os látószöget kínál. Az IPS-kijelzők drágábbak, így inkább a magasabb árfekvésű laptopokban találhatók meg. A TN kijelzőkkel összehasonlítva alacsonyabb kontraszt és lassabb válaszidő jellemző.

VA (Vertical Alignment)

A VA kijelzők kombinálják a TN és az IPS technológia előnyeit. Nagy kontrasztú, széles látószögű (bár nem olyan jó, mint az IPS), továbbá élethű színvisszaadást biztosítanak.

Felület


Fényes

A fényes kijelzők szembetűnőbb színeket kínálnak a matt kijelzőkhöz képest, de utazásra és közvetlen napsütésben történő munkavégzésre szinte használhatatlanok. Egy megfelelően megvilágított szobában azonban gazdag színeket és élénk képeket biztosítanak. A fényes kijelzők gyakoriak az érintőképernyős laptopokon.

Matt és tükröződésmentes

Ha gyakran utazol, vagy esetleg kültéren dolgozol, válassz matt (vagy tükröződésmentes) képernyőt. Bár a színvisszaadásban nem tudnak versenyezni a fényes kijelzőkkel, a napfényben történő használatkor ezekkel még mindig tudunk dolgozni.

Háttértárolók (HDD, SSD)

Típusok

A tárhely típusa nagy hatással van a laptop teljes sebességére. A tárhelyeknek két típusa létezik: HDD (merevlemezes meghajtó) és SSD (Solid State Drive). A sebességre optimalizált rendszer érdekében SSD-ket ajánlunk, mivel gyors adatelérést, csendes működést és nagyobb tartósságot kínálnak. Az SSD-vel rendelkező rendszerek sokkal gyorsabban reagálnak, gyorsabban futnak a programok és játékok is.

HDD

A merevlemezek forgó lemezeken tárolják az adatokat, amelyeket az olvasófej olvas. Az SSD-kkel összehasonlítva több helyet kínálnak ugyanazon az áron.


SSD

Mozgó részek nélkül az SSD-k sokszor gyorsabbak, mint a merevlemezek. Nagyobb ütésállóságot is kínálnak. Ennek eredményeként tökéletesek hordozható laptopokhoz és gyors indításhoz.


HDD + SSD

Az egység két tárhelytípust tartalmaz egyben, így mindkét világból a legjobbat nyújtja - A merevlemez nagy kapacitását és az SSD sebességét.


SSHD

Egy szabványos merevlemez-meghajtó kombinációja SSD memóriával. A kisebb NAND flash memóriát (SSD) használják a leggyakrabban használt programokhoz, például az operációs rendszerhez, míg az adatok tárolására a HDD szolgál.

Kapacitás

Minél nagyobb a kapacitás, annál több programot, fotót, videót és egyéb adatot tárolhatunk. A tipikus merevlemez kapacitás 500 GB, 1000 GB (1 TB) vagy 2000 GB.

Billentyűzetek, mutatóeszközök

Billentyűzet

A billentyűzetek eltérnek a billentyűzet elrendezésétől és alakjától függően. Ha gyakran dolgozol számokkal, akkor érdemes megfontolni egy numerikus billentyűzettel rendelkező modellt. Éjjel vagy sötét helyiségekben történő használathoz válassz háttérvilágítással rendelkező laptopot.

Az úgynevezett chiclet billentyűzetek a hosszú szövegek kényelmes gépelésére alkalmasak. Ezek egy továbbfejlesztett kulcsformát tartalmaznak, amely segít megakadályozni a félreütést.


Touchpad

Az intelligens érintőpadok, amelyek drágább hordozható számítógépeken találhatók, támogatják az érintőképernyőhöz hasonló gesztusokat, így görgetésre vagy nagyításra is alkalmasak.

TrackPoint

Egy kis gumi joystickból álló mutatóeszköz. A G, H és B gombok között helyezkedik el, és az érintőpad alternatívája.

Csatlakozók

USB

Az egér, a külső billentyűzet, a pendrive-ok, a külső meghajtók, az optikai meghajtók stb. csatlakoztatására szolgál. A kényelem érdekében legalább két USB 3.0 csatlakozóval rendelkező laptopot válasszunk.

HDMI

A legszélesebb körben használt digitális csatlakozó a nagyfelbontású videó és a hang egyidejű átviteléhez. Használható például egy laptop televízióhoz, külső monitorhoz vagy projektorhoz csatlakoztatásához.

DisplayPort

Digitális csatlakozó nagyfelbontású video és audio átviteléhez. Jellemző a professzionális és irodai gépeken.

VGA

Analóg, képátvitelre való csatlakozó

Ethernet (LAN)

A laptop csatlakoztatása vezetékes hálózathoz (helyi és internetes). Javasoljuk a gyors, gigabites LAN-t (1000 Mbit/s).

WiFi

Vezetéknélküli technológia, amely minden laptopon elérhető.

Bluetooth

Vezeték nélkül csatlakozik más eszközökhöz, pl. fejhallgatóhoz vagy hangszóróhoz.

3.5 mm audio jack (jack)

Vezetéknélküli technológia, amely minden laptopon elérhető.

Memóriakártya olvasó

Lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű fotót könnyedén átmásolhassunk a fényképezőgépről vagy a mobileszközről.

Dokkoló

A laptop alján található csatlakozó, amellyel egyszerűen egy dokkolóra lehet tenni. Ez lehetővé teszi a laptop csatlakoztatását számos eszközhöz, például billentyűzethez, nyomtatóhoz, hangrendszerhez, internet modemhez, kiegészítő monitorhoz, stb.

Felépítés

Tömeg

A tömeg fontos tényező lehet, ha gyakran utazik a laptopjával. Laptopok up 2 kg-ig kényelmesen cipelhetőek utazásokra.

Anyagfelhasználás

Az olcsó és közepes árkategóriájú laptopok nagyrészt műanyagból készültek, a drágább modellek szilárd fémszerkezettel rendelkeznek.

Fedél nyitási szöge

Egyes modellek 180 fokig nyithatók, de nagyrészük jóval kisebb ennél.

Akkumulátor

Az akkumulátor üzemideje különösen fontos, ha laptopodat üzleti utazásokra viszed. Ezen laptopok esetében 6-9 óra elégségesnek tekinthető, de 9 óra vagy több ideális.

Cellák

A laptopok cellákból állnak, több cellával nagyobb kapacitást és akkumulátor üzemidőt eredményez. A 3 cellás akkumulátor általában két órát, egy 6 cellás akkumulátor körülbelül négy órát, a 9 cellás akkumulátor hat órát bír ki feltöltés nélkül.
Az akkumulátor élettartama a felhasználás típusától is függ. A videók megtekintése vagy az igényes programokban végzett munkák gyorsabban lemerítik az akkumulátort, mint az alapvető feladatok. Hosszabb utazások esetén az egyik megoldás a tartalék akkumulátor lehet, amely vészhelyzet esetén helyettesítheti a laptop akkumulátorát. Az akkumulátorkapacitás idővel csökken, ezért tanácsos 2-3 évente cserélni.

Operációs rendszer

A laptopok túlnyomó többségét előretelepített operációs rendszerrel értékesítik. Néhány laptopot azonban operációs rendszer nélkül értékesítenek, így a választás ránk marad.

Otthoni használatra - Windows 7 Home / Windows 10 Home

Irodai használatra - Windows 7 Professional / Windows 10 Pro

Mire figyeljek vásárlás előtt?

Alacsony felbontású kijelző

1366x768-as felbontás elégéséges lehet egy 11"-os laptopon, de gyalázatosan kevés egy 15,6"-os kijelzőn.

Fényes kijelző

Míg a fényes kijelzők kiváló minőségű színvisszaadást biztosítanak, szinte használhatatlanok közvetlen napfényben.

Csatlakozók elhelyezése

Hasznos, ha legalább egy USB csatlakozó van a jobb oldalon, különösen akkor, ha vezetékes egeret szeretnénk csatlakoztatni.

Rosszul megoldott hűtés

Fontos, hogy a ventilátor ne fújjon közvetlenül a kézre, mivel ez hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

Laptop Tartozékok

Tartozékok széles választéka elérhető a szoftverektől kezdve a vírusírtókon át, hasznos kiegészítőkig, mint az egerek, fejhallgatók, hangszórók és külső tárolók.

Irodai laptopok

  • Microsoft Office csomaggal való feladatokhoz
  • Megfelelő ár-érték arány
office notebooks

Gyakran feltett kérdések a laptop kiválasztásakor

Matt vagy fényes kijelző?

Matt vagy fényes kijelző?

A fényes kijelzők feltűnő színeket kínálnak, de szinte használhatatlanok közvetlen napfényben. Ennek eredményeképpen a legjobb megoldás ezek elkerülése, utazás esetére vagy szabadban történő használatkor.

Matt és tükröződésmentes (alias Antiglare) kijelzők kevésbé élénk színeket kínálnak, de közvetlen napfényben is jól láthatók.

HDD, vagy SSD?

HDD vagy SSD?

Mindkét típusnak vannak előnyei - a HDD nagyobb kapacitást kínál ugyanazon az áron, de az SSD-k sokkal gyorsabbak.

Ha nagy mennyiségű zenét és filmeket szeretnél tárolni, akkor válassz HDD-t. Ha a prioritás a sebesség és a gyors válaszidő, válassz SDD-t.

Szükségem lehet optikai meghajtóra?

Szükségem lehet optikai meghajtóra?

Manapság nincs szükség optikai meghajtóra, mivel a CD-k már nem túl népszerű tárolóeszköz fájlok és programok számára. Ha van DVD-filmed, még mindig beszerezhetsz egy külső DVD-meghajtót, amelyet USB porton keresztül csatlakoztathatsz a laptophoz.

Klasický, nebo překlápěcí displej?

Klasszikus, vagy 2 az 1 ben?

Miközben a klasszikus laptop kialakítás a legtöbb ember igényeinek megfelel, az átfordítható, vagy leválasztható kijelzővel rendelkező készülékek azok számára készültek, akik nagyobb rugalmasságot szeretnének.

Használati módok:

Laptopként - munkához, szövegszerkesztéshez, stb.
Álló - videotelefonáláshoz, filmnézéshez
Sátor - hasonló az álló pozícióhoz. Videotelefonáláshoz, filmnézéshez, stb.
Tabletként - kényelmes internetezéshez bárhol, bármikor

Tartalomjegyzék - Laptopok

2 az 1-ben laptopok

A 2 az 1-ben laptopok az átfordítható, vagy leválasztható kijelzővel rendelkező készülékek. Rugalmasabban felhasználhatók és könnyebbek, mint hagyományos kialakítású változataik.
Laptopként - munkához, szövegszerkesztéshez, stb.

Laptopként - munkához, szövegszerkesztéshez, stb.
Álló - videotelefonáláshoz, filmnézéshez
Sátor - hasonló az álló pozícióhoz. Videotelefonáláshoz, filmnézéshez, stb.
Tabletként - kényelmes internetezéshez bárhol, bármikor
 

HDMI

A HDMI a High-Definition Multimedia Interface kifejezés rövidítése. Digitális adatátvitelt kínál beépített hanggal (vagy hálózati átvitellel), gyakran használják a laptopokat más eszközökkel, például televíziókkal való összekötésre. Lehetővé teszi a többcsatornás hangzást és akár 4K felbontást is (HDMI 2.0).

Képernyőméret

A képernyő bal alsó és jobb felső sarka közötti távolság, hüvelykben kifejezve (1" = 2,54 cm). A nagyobb képernyős modellek több munkaterületet biztosítanak, míg a kisebb képernyőjű laptopok jobban megfelelnek az útközben végzett munkáknak.

Tartalomjegyzék
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ