Letní výprodej XXL týdny

Hogyan válasszunk izzót

Termékkatalógus

Az izzóknak sokféle típusa, ún. foglalata van. Mindegyik más és más helyen alkalmazható, és a tájékozódás kihívást jelenthet. Örülünk, ha útmutatónkkal segítségedre lehetünk.

Frissítve

A halogén izzók leáldozóban vannak, és a piacot az energiatakarékos LED izzók uralják. Amellett, hogy a pénztárcádat kímélik, az általuk előállított fény intenzívebb és a színhőmérsékletük is különböző lehet. Némelyikük akár tompítható is, és változtatható a színintenzitásuk, vagyis a színhőmérsékletük is. A legkorszerűbb LED fényforrások távolról vezérelhetők okostelefon segítségével, és a színük tetszés szerint változtatható.

Hogyan válasszunk izzót
Válaszold meg az alábbi kérdéseket
 • Melyik helyiségben szeretném elhelyezni az izzót?
 • Milyen lámpába szeretném tenni?
 • Mennyi fényre van szükségem és milyen célra?
 • Milyen gyakran fogok világítani vele?

Melyik izzó a legjobb a te számodra?

Izzók E27-es foglalattal

 • Leggyakrabban mennyezeti vagy fali lámpákhoz vagy csillárokhoz használják
 • Hagyományos izzószálas, halogén, energiatakarékos és LED izzók
 • Okos, szabályozható izzók széles választéka

Az egyik leggyakrabban használt foglalatot Edison-menetes foglalatnak hívják. Átmérője 27 mm, szinte mindig 230 V feszültségű fényforrás használja.

Izzók E14-es foglalattal

 • Konyhai páraelszívók, sütők, éjjeli lámpák, stílusos és tájolólámpák
 • Hagyományos izzószálas, halogén, energiatakarékos és LED izzók
 • Üzemi feszültség 230 V, általában alacsonyabb, 25 vagy 40 W fogyasztás

Ugyanaz a menet, mint az E27-es, csak kisebb, 14 mm az átmérője. Főleg spotlámpákban, tájolólámpákban vagy csillárokban használják, amelyek több izzóból állnak.

Izzók GU10-es foglalattal

 • Mennyezeti és padlólámpák, általában fürdőszobában vagy WC-ben
 • Leggyakrabban halogén és LED izzók
 • Üzemi feszültség 230 V

Menet helyett két, 5 mm átmérőjű tüskével rendelkeznek. Csak be kell pattintani a lámpába, majd kissé el kell fordítani.

Izzók G4-es foglalattal

 • Konyhai egységek, álmennyezetek vagy bárpultok megvilágításához
 • Tartalék halogén izzók 15-30 W teljesítménnyel
 • 12 V feszültséggel működnek

Menet helyett a foglalatot két, egymástól 4 mm távolságra elhelyezkedő tüske alkotja.

Izzók GU5.3-as foglalattal

 • Lámpák és spotlámpák
 • Elsősorban halogén és LED izzók
 • 12 V feszültséghez tervezték

1 mm átmérőjű, egymástól 5,3 mm távolságra elhelyezkedő tüskék.

Izzók G9-es foglalattal

 • Mennyezeti lámpák, spotlámpák a fürdőszobában és WC-ben
 • Két tüske, amely a lámpába pattintható
 • 12 V feszültséghez tervezték

A halogén és LED izzók legkisebb használt mérete 230 V feszültséggel

Izzók R7s-es foglalattal

 • Halogén spotlámpák, LED izzók
 • Állólámpákhoz vagy designer lámpatestekhez
 • 230 V feszültséghez tervezték

Az alapja henger alakú, amelyet a 78 és 189 mm közötti távolságban lévő villákba lehet helyezni.

Gyakran feltett kérdések az izzók kiválasztásakor

Hagyományos, halogén vagy LED izzó?

 • Hagyományos izzók
  A vételár tekintetében a legolcsóbb fényforrás. Üzemeltetés szempontjából nagyon nem hatékony a hőveszteség miatt. A felhasznált energia több mint 90%-a hővé, csak a fennmaradó 10% alakul fénnyé. Élettartama alacsony - átlagosan 1000 óra.
 • Halogén izzók
  Körülbelül harminc százalékkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos izzók. Bekapcsolás után azonnal teljes erővel világítanak, lehetővé teszik a tompítást, vételáruk pedig alacsonyabb, mint a LED izzóké. Az üzemeltetési költségük azonban lényegesen magasabb, ezért különösen azokon a helyeken használják, ahol gyakran, de rövid ideig világítanak. Élettartamuk 2000-3000 óra.
 • Energiatakarékos izzók

  Körülbelül 75%-kal gazdaságosabbak, mint a hagyományos izzók. A bekapcsolás után eltart egy ideig, amíg a maximális teljesítménnyel kezdenek világítani, ezért nem alkalmasak olyan helyekre, ahol gyakran fel-, majd lekapcsolják a lámpát. Néhány év alatt elveszíti eredeti fényerejét. Élettartama 6000-20 000 óra.

 • LED izzók

  Ez a legújabb és leggazdaságosabb technológia. Kiemelkedően hosszú az élettartamuk - általában 20-50 000 óra. Minimális fogyasztással nagy fényerőt érnek el. Egy 60 W-os halogén izzónak egy 9 W-os LED izzó felel meg.

Fényáram 220 lm 400 lm 700 lm 900 lm 1 300 lm
Normál izzó 25 W 40 W 60 W 75 W 100 W
Halogén izzó 18 W 28 W 42 W 53 W 70 W
Energiatakarékos izzó 6 W 9 W 12 W 15 W 20 W
LED izzó 4 W 6 W 10 W 13 W 18 W


Mit értünk 250 vagy 700 lm fényerő alatt?

Egy 700 lm fényáramú LED izzó körülbelül ugyanolyan intenzíven fog világítani, mint egy hagyományos 60 W-os izzó, vagyis az, amelyet a háztartásokban leggyakrabban használtak a helyiségek megvilágításához. Az alacsonyabb, 250 lm fényerősségű izzók inkább környezeti megvilágításként szolgálnak a megfelelő atmoszféra kialakításához - például tévénézéskor. A LED-szalagok esetében a fényerő 1 m hosszúságra vonatkozik.

A LED izzó és a hagyományos volfrám izzó fényerejének összehasonlítása

A LED izzó fényereje lumenben lm


Mihez milyen színhőmérséklet alkalmas?

 • A meleg fehér (intenzitás: 2700 - 3500 K) - a hagyományos izzó által kibocsátott fény színének felel meg. Alkalmas nappaliba, hálószobába és étkezőbe, általában mindenhol, ahol kellemes meleg, békés és pihentető érzésre vágyunk.
 • A nappali, semleges fehér (intenzitás 5000–6000 K) - a napfény természetes színének felel meg.
 • A hideg fehér (intenzitás 7000 - 8000 K) olyan helyekre alkalmas, ahol "jól kell látnunk", például a konyhában található munkalap, a kézimunkázás helyének, a pince, a műhely, a garázs stb. megvilágításához.

A 3000 K színhőmérsékletet meleg fehérnek érzékeljük

Mi az a CRI?

A CRI (Color Rating Index) érték határozza meg a fényforrás színhűségét. Ra-val jelölik, számjegyekkel egy 100-tól 0-ig terjedő skálán adjuk meg az értékét. A 100-as értéknél a színeket úgy látjuk, amilyenek valójában, nappali fényben - tehát ideális fényforrás természetes színvisszaadással. Ezzel szemben a 0 értéknél nem tudunk felismerni egyetlen színt sem.

A CRI index a színvisszaadás minőségét fejezi kiA CRI index a színvisszaadási minőséget jelzi


Mi a megfelelő CRI érték?
Minél alacsonyabb a fényforrás CRI (Ra) értéke, annál hamarabb fárad el a szem, gyorsabban romlik a szín- és távolságérzékelés, és romlik a térbeli tájékozódás is. A LED fényforrások CRI (Ra) értéke általában magasabb, mint 80, de ha természetes színvisszaadásra van szükség (általában otthon a konyhában vagy a fürdőszobában), próbálj drágább fényforrásokat vásárolni, amelyek cserébe jobb színvisszaadással büszkélkedhetnek. Alacsony CRI (Ra) indexű világításkor az ételek más színben látszódnak, mint amilyenek valójában. A piros alma barnának tűnhet, a pizza pedig például romlottnak.


A CRI tisztán gyakorlati haszna mellett, azaz a színek hű visszaadása mellett, a pszichénkre is hatással lehet. Egy alacsony CRI-értékű forrás által megvilágított helyiségben rosszabbul érezhetjük magunkat, mint egy jól megvilágított környezetben.Fogalomtár - világítás

Foglalat (menet)

A foglalat az izzó fényforráshoz történő mechanikai rögzítésére és az elektromos csatlakoztatásra szolgál. Lehet menetes, tüskés vagy csapos, méretük is változó. A különböző típusú foglalatok nem kompatibilisek egymással.

Fényáram

A fényáramot lumenben (lm) adják meg és a fényenergia mennyiségét fejezi ki. Minél magasabb az érték, annál több fényt bocsát ki a fényforrás. Általában a nagyobb fényáram nagyobb teljesítményt, azaz az izzó nagyobb fogyasztását jelenti.

Energiafogyasztás

A lámpatest energiafogyasztását jelzi. A jelenlegi energiatakarékos LED fényforrások energiafogyasztását wattban (W) fejezik ki.

Színhőmérséklet

A színhőmérséklet (intenzitás) a fehér fény spektrumát határozza meg (mértékegysége a Kelvin - K). Az értéktől függően a fény színét érzékelhetjük "meleg fehérnek" (kb. 3000K) vagy "hideg fehérnek" (kb. 6000K).

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB10
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ