Az év forró időszakában, amely éghajlatunk szerves részévé vált, minden lehetőséget próbálunk megragadni a hűsöléshez. A légkondicionáló és a ventilátorok használata mellett az áhított hideg forrásának számítanak a hideg italok és ételek is. A különböző alakú, hagyományos jégkocka készítése vízzel megtöltött, fagyasztóba helyezett forma segítségével általánosan elterjedt módszer, ám némileg hosszadalmas, és ezen felül nem túl praktikus. A jégkészítők segítségével azonban könnyedén készíthetsz jeget. Ugyanígy munkát takaríthatsz meg egy fagylaltgéppel is. De mire kell figyelni az ilyen készülékek esetében és hogyan válasszuk ki őket? Útmutatónkban tanácsokat találhatsz ezzel kapcsolatban.
A jégkészítő kiváló segítség a hűtött italok készítéséhez nyáron. A jég minden italhoz jól illik, és olcsó - csak vízre van hozzá szükség. Nagy előnye, hogy a jég szinte állandóan képződik. Tehát mindig lesz kéznél friss jeged, és nem kell arra várnod, mikor készül végre el, mint ahogy a hagyományos jégkocka készítő formák esetében megszoktuk, amelyeket a fagyasztóba kell tenni egy kis mennyiségű vízzel.
Az alkalmazott hűtési technológia nagyon fontos paraméter a jégkészítők esetében. A döntést a vásárlás előtt kell meghozni, mivel ez befolyásolja, hogy melyik modellt érdemes választanod. Két fajtája létezik:
Két területen, ill. a gyártási folyamat két részében határozhatjuk meg a jégkészítő kapacitását.
A jégkészítők olyan készülékek, amelyek hosszú ideig működnek a konyhában. Ennek ellenére nem fogyasztanak annyit, mint gondolnád. A működési költségük nem túl magas. De, amikor a fogyasztásról beszélünk, érdemes megnézni egy léghűtéses jégkészítőt - ez a fajta általában lényegesen alacsonyabb fogyasztású. Az átlagos teljesítmény 100 és 150 W között van. Mindamellett minél erőteljesebb a jégkészítő, annál rövidebb időt kell várnod a friss jégre.
Ami a dizájnt és a felhasznált anyagokat illeti, kétféle jégkészítőt találhatsz a piacon.
A jó hír az, hogy néhány korszerű típusú hűtőszekrény beépített jégkészítővel rendelkezik. Ugyanúgy működik, mint egy önálló készülék. Nagy előnye a hely- és energiamegtakarítás (csak egy készülék fogyaszt áramot). A különálló jégkészítő azonban nem csatlakoztatható a hűtőszekrényhez.
A nyári hónapok nehezen képzelhetők el fagylalt nélkül. Mindenkinek van kedvence. Fagylaltot is lehet készíteni otthon, és ha rendelkezel speciális felszereléssel, azaz egy fagylaltkészítő géppel, ez jelentősen leegyszerűsíti ezt a folyamatot. A fagylaltkészítők (ún. fagyigépek) viszonylag egyszerű készülékek, ami nagy mértékben megkönnyíti a választást. Azonban széles körű felhasználási lehetőségekkel büszkélkedhet - a jégkrém mellett könnyedén készíthetsz sorbet-t, fagylaltot vagy fagyasztott joghurtot. És minden nagyon finom lesz.
A teljesítmény a fagylaltkészítő típusától függ. A saját kompresszorral rendelkezők mindig kicsit igényesebbek. A kompresszor nélküli háztartási fagylaltkészítők esetében a bemeneti teljesítmény körülbelül 12 W, a nagy kompresszoros fagylaltkészítők 180 W-os bemeneti teljesítménnyel rendelkeznek. Az energiafelhasználás tehát jelentősen magasabb.
Az egyszerűbb modellek felügyeletet igényelnek. A teljes fagylaltkészítési folyamatot figyelemmel kell kísérni, és a megfelelő időben le kell azt állítani. Az összes beállítást kézzel kell megadni. A korszerűbb automata modellek esetében különféle módok közül választhatsz. Neked csak a szükséges alapanyagokat kell beletenni, minden másról a fagylaltkészítő gondoskodik.
A tál térfogata határozza meg, hogy mennyi fagylaltot tudsz készíteni egyszerre. Gondold végig előre, hogy mennyi fagyit szeretnél készíteni, majd vedd figyelembe ezt az információt a fagylaltkészítő kiválasztásakor. Normál használathoz elegendő egy 1 literes tartály, de fele akkorát, vagy akár kétszer akkorát is vásárolhatsz.
A fagylalt készítése során minden bizonnyal értékelni fogod azokat a funkciókat, mint például az időzítő vagy az automatikus hűtés, amelyek a már elkészített fagylaltot hidegen tartják és megakadályozzák annak felmelegedését. Kiegészítőként találhatsz a készülékek mellett az alapanyagok adagolására szolgáló mérőpoharakat, fagylaltadagoló kanalat, vagy ha új recepteket szeretnél kipróbálni, szakácskönyvet is. Ezek közül több félével is találkozhatsz a piacon.
A válasz egyszerű - nem, fagylalt készíthető fagylaltkészítő nélkül is. Ez a folyamat azonban hosszabb lesz (a fagylalt alaprecept elkészítése, beleértve a folyamatos hűtést is, négy vagy öt órát vesz igénybe). A fagylalt előállítása fagylaltkészítővel gyorsabb és kényelmesebb.
A rozsdamentes acél egy modern, korrózióálló, hosszú élettartamú és könnyen karbantartható anyag, jól vezeti a hőt, szagálló és ellenáll a mechanikus karcolásoknak.
Az energiafogyasztás az aljzatból felvett azon érték, amelyet a villanyóra mér.