A kávédarálók nélkülözhetetlenek minden kávébarát számára, mivel a főzés előtt frissen őrölt kávéval lesz elkészült ital íze a lehető legtökéletesebb. Manapság klasszikus kézi, és modern elektromos darálók is kaphatók. Melyik alkalmasabb nagy mennyiségű kávé őrlésére? Mire kell figyelnünk a vásárláskor, hogy ne égjen meg a kávé?
A kézi kávédarálók a régmúlt termékei. Ugyanakkor sokan értékelik autentikusságukat, és a használatuk szinte szertartásos voltát. Kávédarálás közben az egész helyiséget belengi a finom kávéillat, valamint ezeknek az őrlőknek az élettartama is hosszabb, mint az elektromos darálóké. A kézi kávéőrlőket legtöbbször stílusos fa, esetleg műanyag kivitelben kaphatók, és daráláshoz őrlőköves mechanizmust használnak. Működésük során nem égetik meg a kávét, és nem befolyásolják annak ízét. A kézi darálók csak körülbelül négy csésze kávé készítésére használhatók naponta, mivel nagyobb mennyiségek őrlése nagyobb erőbefektetést kíván részünkről is.
Az elektromos kávédarálók legfőbb előnye a gyorsaságuk és kényelmességük. Könnyedén készíthetsz naponta öt, vagy akár több csésze kávét is, és családi összejövetelekkel is gond nélkül megbirkózik, a kézi őrlés kényelmetlenségei nélkül. Ugyanakkor nem olyan stílusosak, mint kézi társaik, és többe is kerülnek. A kávé darálását őrlőkövekkel, kerámia, vagy acél késekkel végzik. Az acél kések esetében azonban előfordul, hogy a kávé darálás közben megég, és ez tönkreteheti annak ízét. Emiatt mi az elektromos kávédarálók közül azokat ajánljuk, amelyekben őrlőkövek, vagy kerámia kések vannak.
Az elektromos kávédarálók esetében az őrlési finomságot általában külön jelölik. A skála értékei a daráló típusától függően különbözők lehetnek, mint például 1–20, vagy 1–60. Minél több fokozat van a két végpont között, annál pontosabban tudjuk beállítani az őrlés finomságát.
A kézi darálók esetében a finomság beállítása manuálisan, az őrlőkövek kijjebb, vagy beljebb mozgatásával történhet.
Grammban megadott érték, amely jelzi, hogy mennyi kávészemet tudunk egyszerre a darálóba tölteni.
30 és 80 gramm között – kis darálók, napi egy vagy két csésze kávé elkészítéséhez
80 és 250 gramm között – közepes őrlők, amelyek naponta 2-3 csésze kávé alapanyagával képesek megbirkózni
250 gramm felett – nagy darálók, amelyek naponta háromnál is több csésze kávé elkészítéséhez használhatók. Ideális, ha sok kávét fogyasztunk, vagy gyakran vannak vendégeink.
Azért, mert csak a frissen őrölt kávéból készíthető tökéletes ízű ital. A kávé nagyon könnyen köti meg a párát, és már néhány tíz perccel a ledarálása után oxidációs folyamat kezdődik, ha levegővel érintkezik. Ez az íz és aroma nagy részét eltünteti. A kávé akkor lesz a legfinomabb, ha a főzés előtt maximum 10 perccel őröljük meg. Ez idő alatt még megőrzi eredeti tulajdonságait.
Ebben az árkategóriában az elektromos darálók általában késekkel vannak felszerelve. Ezek tulajdonképpen nem megőrlik a kávét, hanem egyenetlen méretű darabokra vágják, amely gyengébb minőségű kávét eredményez. A jobb minőség érdekében azt ajánljuk, hogy válassz inkább egy őrlőköves kávédarálót.
Ideális esetben minden használat után, mivel a kávémaradék befolyásolhatja a következő adagok ízét. A tisztításra megfelelő módszer, ha egy fogkefével lepucoljuk az őrlőmechanizmust. Ha nem akarod minden használat után kitakarítani a darálót, akkor is legalább hetente egyszer pucold ki. A fogkefe helyett használhatsz speciális tisztítótablettákat, amelyek kukorica- és búzalisztből állnak.
Az aprítókések általában acélból, ritkábban kerámiából készülnek. Olcsóbb kávédarálókban használják őket, amelyek egyenlőtlen méretű darabokra aprítják a kávészemeket.
Ez egy olyan őrlőmechanizmus, amely a kávészemeket egyenletesen darálja le, és amely segít több aromát kinyerni a kávébabokból.
Szószedet
Őrlőmechanizmus
Késes darálók – ezek általában acélból, ritkábban kerámiából készülnek. Általában olcsóbb kávédarálókban alkalmazzák őket, amelyek egyenetlen méretű darabokra vágják szét a kávészemeket. A hátrányuk, hogy a forgó kések a nagy sebesség miatt megégethetik a kávét, tönkretéve annak ízét és illatát. Előnyük a hosszú élettartam, könnyű karbantartás és sokoldalúbb használhatóság. Ez azt jelenti, hogy kávén kívül más élelmiszerek is őrölhetők velük.
Őrlőkövek – ezek lehetnek laposak, vagy kúposak. Mindkét típus egyenletesen őrli meg a kávét, így segítve abban, hogy több illóolajat nyerjünk ki a kávészemekből. A kúpos kövek élettartama hosszabb, és hőtermelésük is kisebb. Az őrlőköves technológia használatával biztosan nem ég meg a kávé, így annak ízét a lehető legtökéletesebben kiélvezhetjük. A késes rendszerekkel szemben azonban hátrányuk, hogy csak egy célra használhatók és a karbantartásuk is nehézkesebb.