AlzaBoxy Q1 ApF HU

Hogyan válasszunk kávét?

Termékkatalógus

A kávé kiválasztása során szükséges figyelembe venni a fajtát, származási helyet, elkészítési módszert és a csomagolás méretét. Ugyanakkor a legfontosabb faktor a preferált íz, mert a kávé összefügg a személyes rituálékkal, és enélkül az ital nélkül sokunk nem tudja elképzelni a napját. Az egyedi illatáért, ízéért és élénkítő hatásáért fiatalok és idősek is egyaránt rajonganak szerte a világon. De nincs két egyforma kávé. Az üzletekben találkozunk szemes, őrölt, vagy instant kávékkal, és egyre nagyobb rajongásnak örvendenek az ún. E.S.E. kávépárnák, másnéven előre porciózott és tömörített kávétípusok is. De melyiket válasszuk? Segítünk tájékozódni a kávé vásárlás során.

Hogyan válasszunk kávét

Néhány tipp a kávé kiválasztásához

 1. Fontos számodra a kávé kellemes illata és íze? Próbáld ki a szemes kávét, ahol minden kávébabban nagyszerű élmény rejlik.
 2. Szeretnél biztos lenni a kávé helyes adagolásában, hogy ne veszítse el a tökéletességét? Akkor az E.S.E. kávépárnák biztosan tetszeni fognak Neked.
 3. Szereted a frissen őrölt kávé illatát és ízét? Az őrölt kávék világa valóságos kincsesbánya lehet a számodra.
 4. Nem akarsz vesződni a kávé őrlésével és van otthon egy karos kávégéped, filteres kávéfőződ, Mokka press vagy French press géped? Az őrölt kávé neked való.
 5. Karos kávégéped van, és olyan kávét szeretnél, mint amilyet egy professzionális barista készít? A szemes kávé teljesíti ezt a kívánságod.
 6. Hipp-hopp szeretnéd elkészíteni a kávét minden további nélkül? Elég egy bögre, némi forró víz, és egy kiskanál - az instant kávé esetében.

Alapvető paraméterek a kávé kiválasztásához

A kávé formái

 • Szemes kávé

  Pörkölt kávébab, melyből kézi- vagy elektromos darálóval, esetleg a kávéfőzőben található darálóval olyan őrleményt szerezhetsz, melyből aztán kellemes és mennyeien illatos italt készíthetsz.

 • Őrölt kávé

  Ez már az elkészített, megőrölt kávé, melyet csak elég beleszórni a kávégépbe, szűrőbe, Aero press, French press, vagy egyéb, kávé készítésére használatos gépbe, mely egy pillanat alatt elkészíti az ízlésednek megfelelő italt.

 • Instant kávé

  Gyors ital elkészítésére szolgáló kávé. Kevésbé kiemelkedő aromával és ízzel rendelkezik, de a hatása ugyanaz, mint a klasszikus kávénak. Elég nyakon önteni forró vízzel, és már kész is.

 • E.S.E. kávépárna (pod)

  Porciózott kávé kávégépekbe. A hermetikus lezárásnak köszönhetően megtartja az ízét és aromáját, és pontosan meghatározott adagokban kapható, így biztos lehetsz benne, hogy mindig ugyanazt a tökéletességet kapod.

Mindegy, hogy melyik kávétípust választod, biztos nem fog megártani, ha legalább egyszer megkóstolod az összeset. Nagyszerű az íze, remekül felébreszt, és emellett egy sor hasznos élettani hatása van. A kávé akár meg is hosszabbíthatja az életed.

A kávé tömege


A kávé kiválasztása nem csak a származási helytől, formától és az elkészítési módtól függhet, a kiszerelés súlya is fontos. Általában két változatban elérhető:

 • 250 g

 • 1000 g

A 250 g-os csomagolás főleg háztartásokban népszerű, személyes használatra ajánlott, nem túl nagy a kávéfogyasztás esetén. Jobb kisebb csomagot vásárolni, mert a kávé idővel elveszíti egyedi aromáját és ízét, még akkor is, ha jól el van zárva. Így mindig friss és kellemes kávét kapsz, emellett minden vásárlás alkalmával más fajtát és ízvilágot választhatsz. Így kikerülheted a sztereotípiákat és a rossz kávét. A 250 g-os csomagot két héttel a felbontása után kéretik felhasználni.

Az 1000 g-os csomagolás főleg nagyobb cégek, kávézók és kiskereskedők esetében használatos, náluk ugyanis a kávékészlet egy csettintésre eltűnik. Ebben az esetben a kisebb csomagolások vásárlása anyagi szempontból sokkal hátrányosabb, sokkal többet kéne vásárolni egyszerre, vagy sokkal nagyobb gyakorisággal. Az 1000 g-os kávét felbontása után 1 hónappal szükséges felhasználni.

A kávé kiszerelésének és tömegének megválasztásánál fontos figyelembe venni a tartósságot. A kávé tartóssága attól is függ, hogy szemes, vagy őrölt kávét vásárolsz. A szemes kávé tartóssága nagyobb, mert a kávébab magába zárja a kávé fontos tulajdonságait. Az őrölt kávé hamarabb elveszíti aromáját és ízét, még ha magas minőségű csomagba is van zárva.

Kávéfajták és származási helyük

A kávébabok két leghíresebb és legkönnyebben elérhető fajtája – Arabica és Robusta. Kávéültetvényekről származnak, ahol különbözőképpen termesztik és dolgozzák fel őket. Innen ered a különböző aroma, íz és minőség. Az Arabica és a Robusta tulajdonságainak kombinálására születtek az eszpresszó keverékek, melyek kombinálják magukban a két kávéfajta legjobb tulajdonságait. Emellett további kávéfajtákkal is találkozhatsz - például koffeinmentes, cibet kávé és zöld kávé.

Mindegyik kávénak megvannak a maga specifikus tulajdonságai, ezeknek köszönhetően váltak nagy kedvenccé az emberek között. Nézzük meg, miről is van szó.

Arabica

A kávéimádók között a legnagyobb népszerűségnek pont az Arab kávécserje babjai örvendenek - ez az Arabica. Az íze lágy, de emellett nagyon intenzív és kiemelkedő. Pont ez az oka annak, hogy ebből a típusból készülnek a legjobb kávék a világon.

Termesztése

Az Arabicát főleg Afrikai északkeleti részein és Dél-Amerikában termesztik. Innen szállítják a világ szinte minden sarkába. A kávécserje a trópusi éghajlatot kedveli, azokat a helyeket, ahol sosem érintkezik faggyal. Ideális termesztési helye a Baktérítő és a Ráktérítő között helyezkedik el. Legjobban a nagyobb tengerszint feletti magasságokat kedveli, 600 m-től akár 2 200 m-ig, és mivel ezekben a magasságokban a hőmérséklet és a páratartalom többé-kevésbé stabil, könnyedén megállapítható a termés leszüretelésének ideje. Ez az időpont a virágzástól számított nagyjából 9 hónapon belül következik be.

Ár

Az Arabica kávé ára magasabb, nem csak a kellemes íze, hanem a kávécserjék igényesebb időtöltést kívánó betakarítása miatt is. Magasabb területeket kell megjárni értük, a babokat pedig kézzel szüretelik, maguktól ugyanis könnyen lehullanak. Ízviláguk és intenzív aromájuk rendkívül színes - az édes gyümölcsös tónusoktól, a leheletnyi csokoládés, erdei növényes vagy egzotikus, trópusi gyümölcsös ízvilágig bármit megtalálhatunk közöttük.

Mivel mi is nagy kávérajongók vagyunk az Alzánál, és már régóta szerettük volna megalkotni a saját kávénkat, nem túl rég létrejött az AlzaCafé, mely 100% Arabicából készült. Kóstoltad már? Nagyon finom!

Robusta

Bár a Robusta nem annyira keresett, mint az Arabica, de ettől függetlenül rengetegszer találkozunk vele. Nem annyira kiemelkedő az íze és az aromája, de megdönthetetlen helyet foglalt magának a kávéiparban, főleg a magas minőségű eszpresszó keverékek alkotóelemeként. Ennek az oka az, hogy kellemes és kiegyensúlyozott, kesernyés ízt ad a keverékeknek, nagyobb mennyiségű koffeintartalommal megfűszerezve (2x több koffeint tartalmaz az Arabicánál).

Termesztése

A Robusta kávécserjén nő – innen kapta a nevét; legnagyobb termesztői Vietnam és Brazília. Ami magát a termesztését illeti, nem olyan igényes, mint az Arabica kávécserje. A Robusta megelégszik 0-tól 900 m-ig terjedő tengerszint feletti magasságokkal és magasabb hőmérséklettel is. A virágzása és a betakarításának ideje rendszertelen, mivel instabil hőmérséklettel rendelkező környezetben növekszik. A Robusta kávébabok érés után a kávécserje ágain maradnak, így betakarítására gépek is használhatóak.

Ár

A kávé ára a könnyű beszerzésének, gazdaságilag nem megterhelő betakarításának és a nem túl nagy népszerűségének köszönhetően alacsony. Az instant kávék kihagyhatatlan alkotóeleme. Bár az íze nem a legkifinomultabb, a kesernyés-földes íz nagyszerű kiegészítése a különböző kávékeverékeknek.

Eszpresszó keverékek (blendek)

Nagyszerű változat az Arabica és Robusta kávé eszpresszó keverékekben ismert kombinációja. Itt megismerheted a harmonikus ízt, finom aromát, és a kellemes kesernyés tónust, mely egy jó adag koffeinlökettel is megajándékoz majd. A két kávé összekeverésével egy sor további előnyhöz is hozzájutunk:

1. A Robustának köszönhetően a kávé egy nagyszerű habréteget is kap.

2. Az ital tökéletesen kiegyensúlyozott ízzel rendelkezik.

3. Csökken az ital ára, de az aroma és az íz ugyanúgy magas minőségű marad (ideális arány a 80% Arabica és a 20% Robusta).

Koffeinmentes kávé

Vannak bizonyos személyek, akik érzékenyek a koffein hatására, és a koffein túlzott fogyasztása nem ajánlott várandósság esetén sem - ezért került a piacra a koffeinmentes kávé. Végtére is, a kávénak nagyszerű íze van, és ezt azok az emberek is szeretnék élvezni, akik nem bírják a koffeint. A legjobb része a dolognak pedig az, hogy attól, hogy a kávé koffeinmentes, a kellemes íze ugyanúgy megmarad. A koffein, mint olyan ugyanis íztelen és aroma mentes.

És hogyan távolítják el a koffeint a kávéból? Két módszer létezik:

1. A koffeint a babokból az ún. Európai módszerrel távolítják el, kémiai készítmények segítségével, konkrétan diklórmetánnal. A babokat egy vizes oldatba helyezik, mely eltávolítja belőlük a koffeint. Ezután leöblítik őket, hogy a kémiai anyagok ne tapadjanak meg a babokon. Sajnos ez a módszer egy enyhe vegyszeres utóízt hagy a kávéban.

2. A koffein kivonásának másik útja az ún. Svájci vizes módszer. Ez egy egészségesebb, kémiai anyagoktól mentes módszer, melynek keretein belül víz és aktív szén segítségével szabadulunk meg a koffeintől. Ebben az esetben a babokat hosszú ideig áztatják, az áztatás során pedig a koffein magától kiválik a kávéból. Ezt a "koffeines vizet" még szén segítségével átszűrik, mely a kivont anyagot elnyeli. A hátránya viszont az, hogy így elvesznek a kávéból az ilóolajok és a tipikus kávé aroma.

Zöld kávé

Már nem csak pörkölt kávét kaphatunk. Folyamatosan találkozhatunk a pörköletlen, zöld kávéval is, amely teljesen más ízzel és aromával rendelkezik, mely a zöld tea és a kávé kombinációjához hasonló. Főleg a testsúlyra gyakorolt pozitív (csökkentő) hatása miatt keresett.

Olyan anyagokat tartalmaz, melyek a pörköléssel eltűnnének. Főleg a klorogénsav-tartalomról beszélünk, mely a koffeinnel karöltve nem engedi a cukrok beépülését a szervezetbe, beépülés után ugyanis azok zsírra változnának. Így véd a narancsbőr megjelenése ellen, és segíthet az eltüntetésében is. Emellett lassítja az öregedést és erősíti az izomzatot.

Elkészítése nagyon egyszerű. A csészébe elég beletenni 2-3 teáskanál őrölt zöld kávét, leönteni forrásban levő vízzel és nagyjából 5 percig szükséges áztatni. Ezután leszűrjük, de azonnal iható is. Ezt az italt reggeli, vagy ebéd előtt 20-30 perccel érdemes elfogyasztani.

Cibet kávé

A cibet kávé az egyik legdrágább kávétípus a világon. Megszerzése ugyanis nem egyszerű - a cibetmacska ürülékéből dolgozzák fel, aki egyéb dolgok mellett kávébabokkal is táplálkozik. A cibetmacska testében végbemenő folyamat során a kávé specifikus ízt és összetéveszthetetlen aromát kap. A cibetmacska gyomrában a kávé fermentálódik vagy erjedésnek indul, és pont ez az, ami megadja a kávé egyedi ízét.

Azok a kávébabok, melyeket a cibetmacska "feldolgozott", pörkölés után sokkal olajosabbak, erősebb aromával és nagyszerű ízzel rendelkeznek.

Szemes kávé

 • A szemes kávét először meg kell őrölni, csak ezután készíthető belőle ital
 • Kávébabok keverékéről beszélünk, melyek enyhén zsírosak és hasonlóképpen színezettek
 • Legtöbbször az Arabica és Robusta kávéfajták elérhetőek
 • A kávé aromája a tengerszint feletti magasságtól függ. Minél magasabban található a kávéültetvény, az aroma annál kiemellkedőbb.

A pörkölt kávébabokat már a 14.-15. századtól ismerjük. Azóta rengeteg év telt el, és már több fajta finom ízben és kivitelezésben kaphatunk olyan kávét, mely az ízlelőbimbók kényeztetésére szolgál. Mielőtt a szemes kávé fogyasztható lenne, meg kell őrölni egy kávédarálóban. Azt pedig, hogy török kávéfőzőben, vagy szofisztikált Aero press, French press vagy egyéb eszköz segítségével készíted el a kávét és adsz neki még jobb ízt, már rajtad áll.

Előnyök és hátrányok
 • Pótolhatatlan aromával és ízzel rendelkezik.
 • Sokkal tovább megőrzi az aromáját és ízét az őrölt kávéhoz mérten, mert a szem megőrzi a kávé tulajdonságait.
 • Kávéfőző és kávédaráló szükséges hozzá.
 • Elkészítése több időt vesz igénybe.

Milyen kávédarálót használjunk a szemes kávé megőrléséhez?

Két kávédaráló-típust ismerünk - kézi és elektromos kávédaráló. Ha olcsóbb kávédarálót keresel, válaszd a kézit. Így nem csak pénzt takarítasz meg, hanem egy gyönyörű rituálé részese lehetsz, mely a kellemes kávé fogyasztása előtt a mindennapjaid részévé válik. Abban az esetben, ha kényelmes és gyors kávédarálást szeretnél, azt javasoljuk, hogy szerezz be egy elektromos kávédarálót. Ennek segítségével egyenletesen és kényelmesen megőrölheted a kávédat.

Milyen hőmérsékletű vízzel a legjobb leforrázni a kávét?

Hogy a kávé ne veszítsen semmit az ízéből és aromájából, nagyjából 90-95 °C-os vízzel szükséges leforrázni.

Őrölt kávé

Őrölt kávé

 • Már megőrölt kávéról beszélünk, melyből víz segítségével török kávét készíthetünk, de elkészíthető kávéfőző, presszógép vagy szűrő segítségével is
 • Az őrölt kávé Arabica, Robusta vagy a keverékük formájában kapható
 • Általában 250 g-os, vagy 1000 g-os kiszerelésben kapható

Az őrölt kávé azok számára készült, akik nem rendelkeznek kávédarálóval, vagy nem szeretnének időt veszíteni a kávé megőrlésével. Őrölt kávé vásárlása esetén ugyanakkor gondos figyelmet kell szentelni annak, hogy milyen módszerrel szeretnéd elkészíteni a kávét - kávégép, Aero press, French press segítségével, esetleg más módszerrel? Mindegyik módszer ugyanis más őrlési finomságot igényel. Például egy eszpresszóhoz simább keverék szükséges mint egy Frech press, Mokka press, vagy filteres kávéhoz.

Előnyök és hátrányok
 • Az őrölt kávé őrlésével nem szükséges hosszú ideig bajlódni. Már el van készítve.
 • Kiemelkedőbb ízzel és aromával rendelkezik az instant kávénál.
 • Nem tartja meg hosszú időn keresztül ízét és aromáját. A szemes kávé hosszabb élettartammal rendelkezik.
 • Ha török kávét szeretnél készíteni, szükséges beszerezned egy Aero presst, French presst, kávégépet vagy egyéb eszközt a kávé elkészítéséhez.

Bármilyen őrölt kávéból készíthetek eszpresszót?

Nem, mivel eszpresszó készítéséhez specifikus őrlési finomság szükséges. Eszpresszó készítéséhez általában finomabb őrleményt használnak, mint a szűrt, vagy mokka kávétípusokhoz.

Török kávéként való elkészítése esetén van az őrölt kávénak valamilyen káros hatása?

A török kávé vagy a forrázott kávé kesernyésebb ízzel rendelkezik, és tartalmazhat káros anyagokat, mivel sokkal tovább ázik a csészében, mint ahogy az szükséges lenne. Pont ugyanaz a helyzet, mint a tea esetében. Ha ugyanis tovább hagyod a teafiltert a csészédben, mint a feltüntetett idő, elkezdhetnek belőle kioldódni a káros anyagok is.

Ízesítsem az őrölt kávét cukorral és tejjel, vagy jobb anélkül?

Ez a fogyasztók ízlésétől és preferenciájától függ. Ha azonban a kávé nagyon kifinomult bármilyen ízesítés nélkül is, akkor minőségi kávéról beszélünk. Az ilyen italt a cukor és a tej csak elrontja.

Instant kávé

 • Feloldódik, így elkészítése nem bonyolult
 • Tejfölszerű habréteggel rendelkezik
 • Koffeines és koffeinmentes változattal is találkozhatunk

Elsőként Satori Kato készítette el 1901-ben. Elterjedésének ideje a 2. világháború idejére tehető, ahol a gyors és könnyű elkészítését az amerikai katonák nagyra értékelték. Fokozatosan közkedvenccé vált, és a '80-as években a szemes kávé fogyasztásának egytizedét tette ki. Kétszer drágább a szemes kávénál, mert gyártásához kétszer annyi kávébab szükséges. Ennek ellenére a háztartások kétharmadában megtalálható. Nagyszerű reggeli ital, és különböző édes süteményekben pótolja a kesernyés ízt. Az íz lágyításához tejjel is felszolgálható. Nagyon kellemes az íze egy kis tojáslikőrrel. Beszerezhető koffeinmentes változatban is. Ugyanakkor ez az ízén semmit sem változtat, mert a koffein gyakorlatilag íztelen összetevő.

Előnyök és hátrányok
 • Könnyű és gyors elkészítés - elég leönteni forró vízzel, esetleg cukorral, mézzel vagy tejjel ízesíteni.
 • Nem teszi szükségessé speciális eszközök használatát.
 • Azonnal, 100%-osan feloldható, így a csészében csak a kávéital marad.
 • Az íz és az aroma kevésbé kiemelkedő, mint a klasszikus szemes vagy őrölt kávék esetében.
 • Kémiailag aromatizált, mivel önmagában nincs illata.
 • Magasabb ár.

Az őrölt kávéhoz képest más az instant kávé összetétele?

Az instant és az őrölt kávé összetétele egyforma. A különbség a feldolgozás módjában rejlik. Az őrölt kávé a kávébabok megőrlésével készül, míg az instant kávé magas nyomás alatt, forró vízben ázik, ezután pedig megszárítják vagy lefagyasztják.

Van különbség az instant és a klasszikus kávé között?

Igen. Az instant kávé nem rendelkezik kiemelkedő aromával és ízzel, és nem találjuk meg benne az őrölt kávé további tipikus ízvilágát, mint az édes gyümölcsök, csokoládé, trópusi gyümölcsök vagy az egzotikus fűszerek ízét és aromáját.

E.S.E. kávépárnák

 • Hermetikusan zárt, porciózott kávé pörkölt, őrölt kávéból
 • Mindig megfelelő adag kávét készíthetsz
 • A végeredmény egy remek eszpresszó, cremával, mely megőrizte az aromáját

Az E.S.E. rendszer, teljes nevén Easy Serving Espresso, más szavakkal megfogalmazva porciózott kávé, mely szabványos technológiákkal és folyamatokkal készül. Az elkészített kávé így mindig egyformán finom és magas minőségű, és minden porcióban pontosan meghatározott mennyiségű kávé található (általában nagyjából 7 g-os adagokról beszélünk). Így a kávé nem adagolható rosszul, mert mindig elő van készítve a helyes porció. A kávé íze mindig egyformán kellemes, mert a hermetikusan lezárt E.S.E. kávépárna megőrzi az íz és az aroma intenzitását.

Előnyök és hátrányok
 • Egyszerű és gyors elkészítés E.S.E. pod kávéfőző segítségével.
 • Az E.S.E. kávépárnákat hosszabb ideig tárolhatod anélkül, hogy veszítenének a minőségükből.
 • Nem fenyeget a kávé szétszóródásának veszélye.
 • A kávékapszulák használatával a kávégép karbantartásának és tisztításának időtartama megrövidül.
 • Karos kávéfőző szükséges hozzá, mely nem túl olcsó.

Mit tartalmaznak az E.S.E. pod-ok, valódi kávé vagy instant keverék található bennük?

A kávépárnákban pörkölt, őrölt kávé található, mely egy magas minőségű eszpresszót tesz ki. Nem kell félned attól, hogy becsapnak. Az E.S.E. kávépárnák gyártói pont arra alapoznak, hogy a végső, elkészített ital olyan legyen, mintha egy professzionális barista készítette volna, így maximális és tökéletes élményt szerezzen a fogyasztójának.

Mi az E.S.E. pod-ok előnye a szemes kávéval szemben?

Az E.S.E. kávépárnák megtartják a kávé tökéletes ízét és aromáját, nem kell tartani a kávé szétszóródásától, és mindig pontos adagot ad ki magából, így nem történhet meg, hogy nem megfelelő kávét készítesz. Az E.S.E. kávépárnák használata esetén a kávégép tisztítása sem olyan hosszadalmas.

A kávé elkészítéséhez szükséges eszközök

 • A kávé elkészítésének módja hatással van az ízére
 • A forró víz lehetővé teszi a kávé gyors és könnyű elkészítését, de az íze így nem lesz kiemelkedő
 • Ha szeretnéd teljes valójában megízlelni a kávé ízét, speciális segítőtársak nélkül nem jutsz messzire

A kávé egyes formái különböző eszközöket igényelnek. Némely kávéfajták nem igényelnek különleges alkalmatosságokat, és az elkészítésükhöz elegendő a forró víz és némi instant, vagy török kávé. Egyéb esetekben nélkülözhetetlenek a speciális eszközök, vagy kávéfőző. A kávét nem csak a tulajdonságai, hanem az elkészítés módja szerint is kiválasztható.

Kávédaráló

Ha a kávé elkészítése amolyan rituálé a számodra, és imádod a frissen őrölt kávé illatát, a kávédaráló egy nélkülözhetetlen eszköz a számodra. Használatának előnye abban rejlik, hogy a kávét a saját igényeid szerint őrölheted meg, mindegy, hogy por vagy szemcsés állagról beszélünk. Mindegyik eszköz - ahogy azt az alábbiakban megemlítjük majd - különböző méretű kávébabok használatát követeli meg. Abban az esetben, ha a minden napos kávédarálás nem vonz, talán jobb választás számodra az őrölt kávé vagy a kávékapszula.

Kávéfőző

Létezik szemes kávéra, őrölt kávéra vagy E.S.E. kávépárnákra kifejlesztett kávéfőző. Ugyanakkor ez a készülék már egy drágább "áldás", mely abban az esetben nagyon hasznos, ha valóban gyakran kávézol, vagy a háztartásban, esetleg az irodában további kávéimádók is találhatóak. Emellett a kávégép segítségével a kávé elkészítése alacsony munkaigényű, végeredményképp pedig magas minőségű italt kapunk.

Alternatív eszközök az őrölt kávé elkészítéséhez

Ha nincs kávégéped, de mégis ízletes és minőségi kávét kortyolgatnál, van még néhány módszer a kávé elkészítésére.

Kezdjük a legbonyolultabbal, mely a Vacuum pot. Két szifon (lombik) egymás felett való elhelyezkedésén alapul, melynek során a kávé összekeveredik a vízgőzzel és így egy remek italt kapunk, mely az egészségtelen kávé-üledéktől mentes. Nagyon hatékony és érdekes módja a kávé elkésztésének. Emellett segítségével kiemelkedik a kávé végső színe és tónusai.

A következő módszer az Aero Press. Egy nagyon egyszerű berendezésről beszélünk, melynek segítségével a nagyszerű forró ital pillanatok alatt elkészíthető, mégpedig az extrahált kávé lágy papírszűrőn történő átnyomásával. Hasonló alapelven működnek a filteres kávégépek is. Elég egy kávécsésze, vagy nagyobb mennyiség esetén egy kávés kancsó, és egy műanyag, papírszűrővel ellátott csepegtető, melybe beleszórod a kávét, majd fokozatosan leöntöd forró vízzel - már csak meg kell várni, míg a kávé átcsepeg a csészébe vagy a kancsóba. Esetleg használhatod a szofisztikáltabb filteres kávéfőzőt.

A kávé készítéséhez használt French press eszköz nagy népszerűségnek örvend, mely durvább kávéőrleményt igényel. Úgy működik, hogy egy főzőedény és dugattyú segítségével egy szűrőn keresztül elválasztja az őrölt kávét az italtól. Használható a Mokka (kotyogós) kávéfőző is, mely kevésbé kifinomult, de hatásos kávékészítési mód, ahol az ital hosszabb időn keresztül is benne hagyható az edényben, mivel a kávé-üledék már nem ázik az italban.

Kifejezésszótár 

Arabica

Az Arabica az egyik legnépszerűbb kávé a világon. Az íze kifinomult és kellemes, emellett nem csak a 100% Arabica kiszerelésben, hanem minőségi eszpresszó keverékekben is megtalálható, a Robusta kávé kombinációjával. A keverékeknek kivételes ízt és aromát ad. Az ára magasabb, mert a betakarítása sokkal igényesebb. Nagyobb tengerszint feletti magasságokban található, a kávébabok szedése pedig kézi szedést igényel. Amerikában, Kelet-Afrikában, a Csendes-óceáni térségben, pontosabban Jáva szigetén, Szumátrában vagy Pápua Új-Guineában találkozhatunk vele.

Robusta

A Robusta-t kifejezetten kesernyés íz jellemzi, a csészében pedig egy erős, földes testtel találkozhatunk. Az Arabica-val ellentétben magasabb a koffeintartalma, így azok értékelni fogják, akik reggel kávéval indítják a napot. Az Arabicával együtt az eszpresszó keverékekben tökéletes harmóniát hoznak létre - kombinálják a kifinomult ízeket a kellemes kesernyés tónusokkal. Alacsonyabb szinteken termesztik és betakarítása nem kíván meg nagy erőfeszítéseket, szedése gyakran gépekkel történik. Így az ára alacsonyabb, mint az Arabicáé. Főleg Brazíliában és Vietnamban található meg, ez a két ország a Robusta legnagyobb termesztője.

Kávépárna

Az E.S.E. kávépárna porciózott kávé, mely pörkölt és őrölt kávéból készült, pontosan kimért tömeggel (nagyjából 7 g). Bármely E.S.E. kávégépben használható, a kávépárna magja az extraháló kamra. Mivel a kávé mennyisége, őrlési szintje és kompressziója előre meghatározott szabványok szerint van előírva, mindig megfelelő cremával rendelkező, magas minőségű eszpresszót kapsz. Az előnye nem csak a folyamatos magas minőség, hanem az egyszerű és gyors elkészítés is.

E.S.E. technológia

Az E.S.E. kávépárnákat mindig ugyanúgy készítik - ugyanaz a mennyiség, őrlési szint és kompresszió jellemzi őket. A párna minőségét meghatározott szabványok adják meg. Így minden esetben pörkölt, őrölt kávét tartalmaznak, nagyjából 7 g-os tömeggel, 44 mm átmérőjű papírcsomagolásban. Az íz és az aroma a speciális védőatmoszférának köszönhetően ugyanolyan marad. Mikor az E.S.E. kávépárnát behelyezed az E.S.E. kávéfőzőbe, az extraháló kamrában magasnyomású vízzel (9-15 bar) történő kezelés után kifinomult eszpresszó képződik remek cremával. Az E.S.E. technológia így garantálja a minőséget a tapasztalt személyzet jelenléte nélkül.

Szótár

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ