Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
HU tisíce produktů ihned k odběru Alzabox

Hogyan válasszunk kenyérsütőt

Termékkatalógus
Frissítve  . július 10.

A kenyérsütők joggal nyertek tiszteletbeli helyet a magyar háztartások konyhapultjain. A frissen sütött kenyér és péksütemények ízét és aromáját semmi sem múlja felül. Nem csoda hát, hogy a kenyérsütők népszerűsége folyamatosan nő, választékuk rendkívül kiszélesedett. Ráadásul, ezek a hasznos kis masinák többre is képesek a puszta kenyérsütésnél. Ha bizonytalan vagy a választást illetően, olvasd el cikkünket. Megtudhatod belőle azokat a technikai paramétereket, amelyekre oda kell figyelned. Olvashatsz arról is, miért jobb a kenyérsütőben készített kenyér, és hogy mire érdemes odafigyelni a választás során. A cikk a gyakran feltett kérdésekre is választ ad. Segítségével könnyedén megtalálhatod az utat a házi kenyérsütők útvesztőjében, és rálelhetsz arra a modellre is, amely minden szempontból megfelel az igényeidnek.

Hogyan válassz kenyérsütőt

Pár hasznos tipp, hogyan válassz házi kenyérsütőt

 1. Bátran fogadhatsz a hagyományos házi kenyérsütő gyártókra, akik háta mögött számos évnyi tapasztalat áll és mostanra már tökéletesen ismerik a gyártási folyamatokat.

 2. Fókuszálj az egyedi technikai paraméterekre. A kenyérsütők esetében a sütőedény kapacitása és anyaga, a dagasztóhorgok, funkciók és programok száma lesz döntő a számodra.

 3. A vásárlás előtt gondold át, milyen gyakran használnád a kenyérsütőt és hány személy számára sütnél rendszeresen kenyeret.

 4. Vedd figyelembe a kenyérsütő méretét. Magához a készülék méretéhez azt a területet is hozzá kell adnod, amelyre a fedél felnyitásához van szükség.

A házi kenyérsütő választásának legfontosabb paraméterei

A sütőedény mérete

A sütőedény kapacitása az egyik döntő tényező a választás során. Az edény mérete nem csak meghatározza a kenyér méretét, de a kenyérsütő egyéb funkcióit is befolyásolja. Például, ha a készüléket befőzésre tervezed használni, egy kis méretű sütőedény nem lesz megfelelő opció. A nagyobb edények további előnye az a tény, hogy általában két dagasztóhoroggal rendelkeznek. Manapság olyan modelleket is vásárolhatsz, amelyek lehetővé teszik a kenyér méretének megválasztását a család aktuális igényeinek (500 g / 750 g / 1000 g) megfelelően.

Természetesen, a sütőedény kapacitását nem csak az étkezők számának kell szigorúan meghatároznia. Azt is figyelembe kell venned, hogy milyen gyakran sütsz és általában mennyi kenyeret fogyasztasz. 

Ajánlott kapacitás a háztartásban élők száma alapján:

 • 1 - 2 személy

500 – 600 g kapacitású kenyérsütő teljes mértékben elegendő.

 • 3 személy

800 – 900 g kapacitású kenyérsütő.

 • 4 személy

Legalább 1000 g kapacitású kenyérsütő.

 • 5 vagy több személy

A nagyobb családoknak legalább 1500 g kapacitású kenyérsütőre lesz szükségük.

 • Professzionális felhasználás (éttermek és büfék)

Válassz nagy kapacitású, professzionális kenyérsütőt legfeljebb 2000 g kapacitással.

A sütőedény anyaga

Az anyag, amelyből a sütőedény készül, egy másik rendkívül fontos paraméter, amelyet határozottan nem szabad alábecsülni. Háromféle anyagból választhatsz. Az edények a leggyakrabban Teflonból, rozsdamentes acélból és kerámiából készülnek.

 • Teflon – a Teflon legnagyobb előnye, hogy tapadásmentes és egyszerűen karbantartható. A kenyeret könnyű kiemelni az edényből, és azt követően az edényt nagyon könnyen elmoshatod. Mosogatógépben, azonban, nem tisztítható. Továbbá nagyon óvatosnak kell lenned, hogy ne karcold meg a Teflon réteget.
 • Rozsdamentes – a rozsdamentes acél edények rendkívül tartósak, és ráadásul ez az anyag újrahasznosítható. A rozsdamentes acél egy olcsóbb és hosszú élettartamú anyag. Másrészt viszont nem rendelkezik a Teflon tapadásmentes jellemzőivel. Előfordulhat, hogy a kenyeret nem lesz majd olyan egyszerű kiemelni az edényből. Ha az edény felülete sérült, idővel rozsdásodásnak indulhat.
 • Kerámia – a kerámia edények a legjobb minőségűek, de egyben a legdrágábbak is. A kerámia csak egy, a Teflonhoz hasonló felület, amely alatt fém van. A Teflonhoz hasonló jellemzőkkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy tapadásmentes és könnyen karbantartható. Azonban, a Teflonnal ellentétben nem hajlamos a karcolódásra. A kenyér kivételekor óvatosnak kell lenned, nehogy eltörd az edényt.

Tésztadagasztó

A házi kenyérsütők általában egy vagy két dagasztóhoroggal rendelkeznek. A horgok dagasztják és összekeverik a tésztát. Ezért ez egy abszolút lényeges funkció, amely meghatározza a kenyér és egyéb péksütemények tésztájának állagát, amelyet el szeretnél készíteni a kenyérsütőben. A kisebb kapacitású sütőedénnyel bíró kisebb kenyérsütőknek általában csak egy dagasztóhorguk van. Több ugyanis nem férne el a kis edényben. Két dagasztóhoroggal az elkészítés gyorsabb, a tészta hamarabb megkel és levegősebb lesz. Ha nem csak az íz, hanem a kenyered megjelenése is fontos a számodra, mindig győződj meg róla, hogy a dagasztóhorgok lehajthatóak-e. Ha a horgok eltávolíthatók, az a karbantartást is megkönnyíti.

Programválaszték

A házi kenyérsütők már nem csak házi készítésű kenyérsütésre használhatók. A sütőprogramok választéka rendkívül széles. Válassz a személyes preferenciáidnak megfelelően. Az olcsóbb modellek alapvetően 10 - 12 programot kínálnak, míg a drágább darabok sokkal többet nyújtanak. Ha tényleg csak kenyeret szeretnél sütni, akkor az alapkínálattal is elégedett leszel. Ha viszont multifunkciós készülékre vágysz, akkor egy drágább modellbe kell invesztálnod.

Programtípusok:

 • Kenyérsütés

Alap program kenyérsütéshez. Néhány modell speciális programot kínál a különféle kenyérfajtákhoz (rozs, búza, alacsony gluténtartalmú vagy teljes kiőrlésű).

 • Toast kenyér

Kenyérsütés vékony, ropogós kéreggel és puha belsővel.

 • Édes kenyér

Édes tésztájú kenyér.

 • Tésztakészítés

Csak tedd a hozzávalókat a kenyérsütőbe, és a készülék összegyúrja és megdagasztja a tésztát. Egy nagyszerű funkció, amely jelentősen megkönnyíti főleg a kovászos tészták elkészítését.

 • Gyors elkészítés

Program, amely gyors kenyérsütést tesz lehetővé.

 • Gluténmentes

Gluténmentes kenyér elkészítése.

 • Sütemény

Program sütemények és kalács tésztájának elkészítéséhez.

 • Kéregpirítási fokozat

Az ízlésednek megfelelően beállíthatod, mennyire legyen pirult a kenyér héja (közepes, világos, sötét).

 • Lekvár

Program, amelynek köszönhetően lekvárt és dzsemet készíthetsz friss gyümölcsökből.

 • Haladó

Dzsem, joghurt és kovász készítéséhez.

 • Egyéni beállítások

Egyéni beállítások lehetősége. Nem muszáj csak a gyártó által már megadott beállításokra támaszkodnod.

 • Csak sütés

Ez a program lehetővé teszi a már elkészített tészta megsütését. Ennek köszönhetően húst vagy fasírtot is készíthetsz a kenyérsütőben.

Hasznos funkciók

A kenyérsütő funkciói nem közvetlenül befolyásolják a kenyér vagy egyéb péksütemények végső ízét. Egyszerű és logikus műveletek könnyítik meg az egész elkészítési folyamatot.

Összpontosíts az alábbi funkciókra:

 • Kijelző – világosnak kell lennie
 • Hangjelzés – rendkívül fontos funkció. A készülék figyelmeztet, hogy a program véget ért.
 • Késleltetett indítás funkció – praktikus funkció, amelyet elsősorban a legelfoglaltabb egyének használnak (program beállítása munkából való hazatérés előtt stb.).
 • Hőmegtartás – a modellek többsége melegen tudja tartani a kenyeret a sütést követő 60 percen keresztül.
 • Memória – áramszünet után a kenyérsütő ugyanott folytatja a műveletet, ahol az abbamaradt, és végigviszi a sütési programot.
 • Összetevő-adagoló – funkció, amely lehetővé teszi a szórható hozzávalók automatikus adagolását (gyógynövények, kömény, mazsola, diófélék, stb.)

Energiafelhasználás, fogyasztás és teljesítmény 

Általános szabály, hogy minél magasabb az energiafelhasználás, annál nagyobb a teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb teljesítményű kenyérsütőd van, annál gyorsabban készül el a kenyered. A kenyérsütők fogyasztása az egyes modellektől, a hőmérséklettől és a program típusától függ. Bármilyen modellt is választasz, nem kell aggódnod, hogy kimeríti a pénztárcádat. Annak ellenére, hogy a kenyérsütők több órán keresztül dolgoznak, csak sütés közben mennek teljes kapacitással. A kenyérsütők átlagfogyasztása 0,2 - 0,5 kWh között alakul. A hagyományos sütőkhöz képest a kenyérsütők tehát gazdaságosabbak.

Méret és design

A kenyérsütő megjelenésének nem szabadna döntő tényezőnek lennie, de ha napi szinten használsz ilyen készüléket és nincs elegendő helyed a tárolására, akkor bizonyára olyan darabot keresel, amely passzol a konyhádba.

A kenyérsütők olyan készülékek, amelyek több éven keresztül szolgálnak, így érdemes időtlen designt keresni, amely tökéletesen illik a modern és a hagyományos konyhákba egyaránt. Ahogy korábban említettük, a kenyérsütők mérete nem csak a személyek számától függ. Győződj meg róla, hogy elegendő helyed van a választott modell számára, és ne feledkezz meg a szabad helyről sem, amelyet a kenyérsütő felett, a fedél kényelmes kinyitása igényel.

Biztonsági szolgáltatások

A házi kenyérsütők a standard elektronikai készülékek kategóriájába tartoznak, amelyre, természetesen, szigorú előírások vonatkoznak. A kenyérsütő magától történő kigyulladásának kockázata minimális, azonban nyilván jobb, ha a készülék olyan biztonsági funkciókkal rendelkezik, amelyek a minimumra csökkentik a tűz esélyének előfordulását.

Bizonyosodj meg róla, hogy a kenyérsütő jelezni fog egy esetleges hiba esetén. Ebben az esetben a készülék nem fogja engedni a sütési ciklus elindítását. A kenyérsütőnek a túlmelegedést is jeleznie kell. Ha kisgyermekeid vannak, győződj meg róla, hogy a készülék megfelelően szigetelt, és hogy a vezérlőpanel lezárható.

Zajszint

A házi kenyérsütők határozottan nem tartoznak a legcsendesebb háztartási készülékek közé. Átlagos zajszintjük 50 és 60 dB között mozog. Ha nem szeretnéd, hogy a kenyérsütőd zavarjon a napi tevékenységeidben, ne felejtsd el előre kideríteni, mennyire zajos is. A készülék zajszintje meglehetősen fontos, ha éjszakánként tervezel kenyeret sütni. A kenyérsütők legújabb modelljei általában csendesebbek, de erre ne támaszkodj és inkább ellenőrizd az egyes modellek zajszintjét. A csendes darabok zajszintje körülbelül 40 dB.

Házi kenyérsütők

Kenyérsütők

 • Házi készítésű kenyér és egyéb péksütemények minőségi hozzávalókból, tartósítószerek és ízfokozók nélkül
 • Mindig frissen sült péksütemények, amelyeket szinte erőfeszítés nélkül készíthetsz el, amikor csak szeretnéd
 • Multifunkciós használat

A házi kenyérsütő nagyban megkönnyíti a kenyér és egyéb péksütemények sütését. Csak add hozzá a szükséges hozzávalókat és várd a ropogós és garantáltan ínycsiklandó eredményt. A kenyérsütő magától levegős kovászos és kovásztalan tészta elkészítésére is képes. Nagyon gyorsan és professzionálisan dagasztja és keveri össze a tésztát, majd süt egy illatos kenyérkét, amely kizárólag azt tartalmazza, amit te raktál bele. Ráadásul a kenyérsütők multifunkciósan is használhatók. Néhány modellel lekvárt, dzsemet, joghurtot vagy akár húst is készíthetsz.

Előnyök és hátrányok
 • Rendkívül egyszerű vezérlés
 • Lehetőség friss kenyér sütésére bárhol, bármikor, minőségi alapanyagokból, tartósítószerek nélkül
 • Számos hasznos program és funkció, amelyek megkönnyítik a tésztakészítést és a sütést
 • Egyszerű karbantartás
 • Multifunkciós felhasználás nem csak kenyerek és péksütemények készítéséhez
 • A kenyérsütők nem energiaigényesek
 • Időt és pénzt takarít meg
 • Néhány modell magas zajszinttel rendelkezik
 • Figyelembe kell venni a kenyérsütő méretét és tömegét
 • A legolcsóbb kenyérsütők korlátozott funkciókkal és programokkal rendelkeznek
 • Ha a dagasztóhorog nem hajtható le vagy távolítható el, belesülnek a tésztába és karcolásokat vagy lyukat hagynak a kenyérben

A leggyakrabban ismételt kérdések kenyérsütők választásakor

Mire képes egy kenyérsütő?

A házi kenyérsütők nagyszerű multifunkciós eszközök, amelyek határozottan többre képesek a szimpla kenyérsütésnél. A kenyér és péksütemények tésztájának elkészítése és sütése minden kenyérsütő modell alapfunkciói közé tartozik.

A kenyérsütők elvégzik helyetted a munkát. Ez azt jelenti, hogy megdagasztják a tésztát, hagyják megkelni, majd megsütik (sötét, világos vagy toast kenyér, cipó, muffin, zsemle, mákos tészta, rétes), vagy elkészítik a tésztát, amelyet kézzel meggyúrhatsz, majd sütőben megsüthetsz (zsemle, buci, kifli, torta, pizza, fánk stb.).

A házi kenyérsütőben tepertőt, lekvárokat, joghurtot, különféle zabkásákat, gulyást, rizottót, lencsét és mindenféle pudingokat is elkészíthetsz.

Egy vagy két dagasztóhorgos kenyérsütőt érdemes vásárolnom?

Nem mondhatjuk, hogy az egyik típusú kenyérsütő jobb, mint a másik. A kisebb sütőedénnyel rendelkező kenyérsütőkben általában egy dagasztóhorog található, mivel két horog már nem férne el a kis edényben. Épp ezért a kisebb sütőedényekben egy dagasztóhorog teljesen elegendő. Ha a nagyobb sütőedények érdekelnek, győződj meg róla, hogy a kenyérsütőhöz két dagasztóhorog jár. Ha egy nagyobb edényben csak egy horog található, az nem tudja majd olyan hatékonyan összekeverni és megdagasztani a tésztát, amely logikus módon befolyásolja a készülő kenyér ízét és állagát. 

Gluténmentesen kell étkeznem, megfelelő választás számomra a kenyérsütő?

Igen, a házi kenyérsütőben gluténmentes péksütemények is elkészíthetők. Néhány modell kifejezetten gluténmentes sütés programmal is rendelkezik. Ha rendszeresen tervezel gluténmentes péksüteményt készíteni, mindenképpen érdemes olyan készülékbe invesztálnod, amelynek van ilyen programja. A gluténmentes sütés speciális program nélkül, a Sprint / Gyors vagy Rapid programokkal is elvégezhető. További részletekért olvasd el a használati útmutatót.

Hogyan süssek tökéletes házi kenyeret?

Habár egy házi kenyérsütő kiváló segítőtárs, a beavatkozásod nélkül még a legjobb készülék sem képes nagyszerű kenyeret produkálni. A siker kulcsa, természetesen, a minőségi alapanyagokban rejlik. Nélkülük egyszerűen még a legmodernebb kenyérsütővel sem lesz részed tökéletes ízélményben. Ezért nagyon gondosan válogasd meg a hozzávalókat.

Nem javasoljuk előre bekevert keverékek használatát. A keverékek drágák és sosem lehetsz biztos benne, hogy miből is állnak valójában. A legjobb, ha saját magad készíted el a keverékedet. Így biztosan tudni fogod, mit is tartalmaz a kenyered, és pontosan az ízlésednek megfelelően készítheted el. Szerezz be magas gluténtartalmú, minőségi lisztet. Egy másik fontos hozzávaló, amelyet semmiképp sem szabad alábecsülni, az az élesztő. Az élesztőnek mindig frissnek kell lennie, különben a tészta nem fog megkelni.

Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövethetünk kenyérsütéskor?

Lehetséges, hogy túlsütötted a kenyeret, vagy túl kemény lett a héja, belül pedig még sületlen? A sütési hibák leggyakoribb oka a nem jól megválasztott program és hőfok. Ezért minden egyes sütés előtt bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő programot állítottad be. A legjobb sütési eredmény elérése érdekében arra is figyelj, hogy ne töltsd túl a sütőedényt. Az általános hibák közé tartozik még a nem megfelelően elkeveredett keverék, így a tészta túl nedves vagy túl sok élesztőt tartalmaz. 

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB20
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket