ApF HU ApF HU

Milyen mikrohullámú sütőt vegyek

Termékkatalógus
Frissítve

A mikrohullámú sütő nélkülözhetetlen segítség minden konyhában. Megmelegítheted, kiolvaszthatod vele az ételt, többfunkciós mikrohullámú sütő esetében pedig grillezhetsz, süthetsz, párolhatsz benne, vagy akár több tevékenységet kombinálhatsz is egyszerre. Segítünk eligazodni közöttük és kiválasztani a megfelelőt.

Hogyan válasszunk mikrohullámú sütőt

A mikrohullámú sütő kiválasztása előtt válaszold meg a következő kérdéseket:

 1. Csak étel melegítésére vagy akár elkészítésére is szeretnéd-e használni?

 2. Milyen célt fog szolgálni?

 3. Szabadon álló vagy beépíthető mikrohullámú sütőt szeretnél?

Fontos paraméterek a mikrohullámú sütő kiválasztásához

Belső térfogat

A belső térfogat a mikrohullámú sütő belső terének méretét határozza meg, literben megadva. A mikrohullámú sütők belső térfogata 15-45 liter. Ha nagyobb értékkel találod magad szemben, akkor már biztosan egy mikrohullámú sütővel felszerelt sütőről van szó. Normál használathoz elegendő a körülbelül 19 liter térfogat, a kisebb modellek esetén problémák merülhetnek fel, ha egy nagyobb baromfit szeretnél kiolvasztani. Ha grillezett ételekre fáj a fogad és pizzát is szeretnél készíteni, válassz legalább 20 literes mikrohullámú sütőt.

A forgótányér átmérője

A mikrohullámú sütőben található forgótányér átmérője 24–40 cm. A normál tányérokon történő melegítéshez elegendő a 24 cm-es forgótányéros mikrohullámú sütő. Ugyanakkor, ha egész csirkét vagy pizzát nagyobb tányérokon szeretnél beletenni, akkor inkább 25–29 cm és 30 cm feletti átmérőjű forgótányérral ellátott mikrohullámú sütőt válassz.

Energiafogyasztás és teljesítmény

Az energiafogyasztás és a teljesítmény hatással van az étel elkészítésére, és ezektől függ a készülék teljes energiahatékonysága. A teljesítmény és az energiafogyasztás összefüggenek, és az arányuk alapján mérjük az energiahatékonyságot is. Ezért az a legjobb, ha a lehető legnagyobb teljesítmény mellett a készülék fogyasztása a lehető legalacsonyabb.

Az energiafogyasztás határozza meg a mikrohullámú sütő villamosenergia-fogyasztását működés közben. A piacon 700–3000 W fogyasztású mikrohullámú sütőket találhatsz. Meg kell jegyezni, hogy több funkció esetén a mikrohullámú sütő fogyasztása is nő.

A mikrohullámú melegítés teljesítménye azt jelzi, mennyi idő alatt készül el az étel. Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban lesz kész az étel. Mivel legtöbben elsősorban azért vásárolunk mikrohullámú sütőt, mert könnyű és gyors használni, nagyon fontos a mikrohullámú sütő megfelelő teljesítménye. A mikrohullámú sütők teljesítménye 700 W és 2000 W között mozog. Normál használathoz (leolvasztás és melegítés) az 1000 W teljesítmény elegendő. A többfunkciós mikrohullámú sütőknek, amelyek a szokásos funkciókon kívül további funkciókkal is rendelkeznek (grill, meleg levegő, gőz), nagyobb lehet a teljesítményük. A grillezés teljesítményét és a meleg levegő teljesítményét általában külön adatként tüntetik fel. Minél magasabb ez az érték, annál jobb a grillezés és a meleg levegő funkció melegítési képessége.


Megjegyzés: A legtöbb mikrohullámú sütő teljesítményét a felmelegítendő étel tulajdonságai alapján lehet beállítani. Ezért az alacsonyabb teljesítmény a kiolvasztáshoz, a nagyobb pedig az étel gyors melegítéséhez alkalmas. A legnagyobb teljesítmény a grillezés és meleg levegő funkció közbeni melegítéshez szükséges.

Vezérlés

Néhány mikrohullámú sütő modell hagyományos kézi vezérléssel rendelkezik mechanikus forgatógombokkal. Ez a megoldás például időseknek lehet megfelelő. Több beállítási lehetőséget és nagyobb felhasználói kényelmet az elektronikus vezérlés biztosít. A gyártók a modern technológia rajongóira is gondoltak, ezért érintőképernyős mikrohullámú sütőkkel is találkozhatsz.

Az ajtó nyitása

Az ajtónyitó mechanizmust fogantyúval vagy gombbal oldják meg, amelyet benyomva kinyílik az ajtó. Leggyakrabban oldalra nyíló, de néha akár lefelé billenő ajtóval is találkozhatunk.

Anyag

A mikrohullámú sütő burkolatának külső része műanyagból, rozsdamentes acélból vagy a két anyag kombinációjából készülhet. Az olcsóbb modellek külseje műanyagból, a drágábbaké rozsdamentes acélból készül. A rozsdamentes acél modelleket néha speciális ujjlenyomat elleni bevonattal is ellátják.

A mikrohullámú sütő belseje leggyakrabban rozsdamentes acélból készül. Ugyanakkor egyre több olyan modellt is találhatsz a piacon, amely speciális belső felülettel rendelkezik, elsősorban a könnyebb takarítás érdekében. Például kerámia, tapadásmentes fluortartalmú vagy antibakteriális felülettel rendelkező modellek is vannak.


TIPP: Annak érdekében, hogy a mikrohullámú sütő tisztítása a lehető legkönnyebb legyen, öntisztító funkcióval rendelkező mikrohullámú sütő vásárlását javasoljuk. Minden gyártó különféle megoldást használ. Találkozhatsz például az Auto Clean funkcióval (automatikus tisztítási ciklus, amely elősegíti a szennyeződések és a zsír eltávolítását a belső oldalfalakról, és még a kellemetlen szagokat is semlegesíti), de vannak mikrohullámú sütők pirolitikus tisztítással (a sütő magas hőmérsékleten leégeti az összes szennyeződést, amelyet ezután könnyen le lehet törölni a belső felületről).

A mikrohullámú sütő kialakítása (elhelyezése)

A mikrohullámú sütők lehetnek szabadon állók vagy beépíthetők. A szabadon álló mikrohullámú sütő bármilyen felületre elhelyezhető, telepítés nélkül. Egy ilyen készülék helyzete változtatható és szükség esetén át is helyezhető. A beépíthető mikrohullámú sütő olyan konyhabútorba építhető be, amely megfelelő méretű kivágással rendelkezik.

Funkció

Az alapvető funkciók (melegítés és kiolvasztás) mellett néhány mikrohullámú sütő az átlagosnál több funkcióval is rendelkezik, amelyeknek egyre inkább hasznát lehet venni a háztartásokban.

 • Grill - nagyon népszerű és a leggyakrabban használt funkció. A nagy teljesítményű grillel felszerelt mikrohullámú sütő tökéletesen helyettesíti a hagyományos sütőben található grillt.

 • Meleg levegő - a ventilátor által a mikrohullámú sütőbe fújt meleg levegő gondoskodik arról, hogy az elkészített étel egyenletesen átsüljön és az összes íz összekeveredjen. Ez maximálisan megkönnyíti az ételek készítését.

 • Gőzben főzés - az ételek kíméletes elkészítését teszi lehetővé, miközben megőrzi a bennük lévő tápértékeket.

 • 3D technológia - a mikrohullámok tökéletesen egyenletes eloszlását, ezáltal az ételek ideális elkészítését biztosítja. Tehát a kiolvasztás, a melegítés és a főzés is pontosabban és gyorsabban megy.

 • Crisp  - a Crisp funkcióval ropogósra süthetjük az ételt. A grill és a mikrohullám együttes hatása tökéletes főzést biztosít, miközben az ételek külseje ropogós lesz. Ehhez azonban egy speciális mikrohullámú sütőbe való tányérra, az úgynevezett Crisp tányérra van szükség.

 • Jet Defrost - nagyon praktikus beállítás a hús, a baromfi, a zöldség vagy akár a kenyér gyors és egyenletes kiolvasztásához.

A mikrohullámú sütők típusai

Mikrohullámú sütők grill funkció nélkül

Mikrohullámú sütők grill funkció nélkül

 • A legtöbb típus melegítés és kiolvasztás funkcióval
 • Bőven elég, ha csak ételt szeretnél benne melegíteni

Ezek egyszerű, egyfunkciós mikrohullámú sütők, amelyeket ételek mikrohullámú sütőben történő melegítéséhez és kiolvasztásához terveztek. Egyes modellek gyorsfőzés funkciót is kínálnak. A grill funkció nélküli mikrohullámú sütők leggyakrabban szabadon álló modellként kaphatók. Nagyon kevés beépíthető változat létezik, ugyanakkor több különböző színű kivitel közül választhatsz, és a retro design rajongói is biztosan megtalálják a nekik tetsző darabot.

Előnyök és hátrányok
 • Alacsonyabb vételár
 • Egyszerű mechanikus vagy elektronikus vezérlés
 • Melegítés, kiolvasztás és esetleg gyorsfőzés funkciók
 • Széles választék a szín és a retro design tekintetében
 • Kevesebb felhasználási lehetőség
Mikrohullámú sütő grill funkcióval

Mikrohullámú sütők grill funkcióval

 • Melegíthetsz, grillezhetsz, süthetsz benne
 • Grillezés fűtőszál segítségével

Ez a mikrohullámú sütő alapvető változata, amelyet a grill funkcióval egészítettek ki, amely a jól megszokott funkciók mellett a legnépszerűbb. A grillnek köszönhetően nemcsak melegíthetsz, hanem süthetsz vagy grillezhetsz is benne. Ugyanakkor ezek a mikrohullámú sütők számos egyéb hasznos funkcióval is rendelkeznek, például a gőzben főzés vagy a Crisp funkcióval. A grill funkcióval ellátott mikrohullámú sütő tökéletesen helyettesítheti a hagyományos sütőben található grillt.

Előnyök és hátrányok
 • Ételek melegítése, kiolvasztása
 • Grillezés és pirítás
 • Gyakran hozzáadott funkciókkal (pl. Crisp)
 • Az alacsony teljesítményű mikrohullámú sütők nem felelnek meg az elvárásoknak
Többfunkciós mikrohullámú sütő

Többfunkciós mikrohullámú sütők

 • Mikrohullámú sütő grill és egyéb funkciókkal
 • Helyettesítheti a hagyományos sütőt

A többfunkciós mikrohullámú sütő számos konyhai készülék munkáját egyesíti. Segítségével nemcsak kiolvaszthatod vagy melegítheted az ételt, hanem többféle módon el is készítheted azt. A többfunkciós mikrohullámú sütők választéka széles. Találhatsz benne mikrohullámú sütőket grill és meleg levegő funkcióval, a gőzben főzés lehetőségével, kombinált sütővel és egyéb korszerű funkcióval. Néhány modern többfunkciós mikrohullámú sütő teljes mértékben helyettesítheti a sütőt.

Előnyök és hátrányok
 • Több készülék egyben
 • Sokféle módon készíthető benne étel
 • Helyettesítheti a sütőt is
 • Modern technológia
 • Szabadon álló és beépíthető modellek széles választéka
 • Magasabb vételár
Meleglevegős mikrohullámú sütő

Meleglevegős mikrohullámú sütők

 • Még főzéshez is alkalmas
 • Különböző ételek jobb és gyorsabb elkészítéséhez

A mikrohullámú sütő meleg levegő funkciójának köszönhetően különféle ételeket készíthetsz benne, a meleg levegős sütőhöz hasonlóan. A ventilátor és a mikrohullámú sütő hátsó falán lévő nyílások meleg levegőt fújnak a készülék belsejébe, így az étel egyenletesen átsül. Az összes íz tökéletesen összekeveredik, ráadásul az ételek jobban és gyorsabban készülnek el. A meleg levegő és grill funkcióval rendelkező mikrohullámú sütő teljes mértékben helyettesíti a sütőt. Ezért nagyon jól használhatók, például a nyaralóban vagy egy kis konyhában.

Előnyök és hátrányok
 • Az ételt egyenletesen átsüti
 • Gyorsabb a főzési folyamat
 • Jobb ízeket eredményez
 • Sok kiegészítő funkció
 • A főzés során széles körűen használható
 • Magasabb vételár
Beépíthető mikrohullámú sütő

Beépíthető mikrohullámú sütők

 • Tökéletesen illeszkednek a konyha kialakításához
 • Helyet takarít meg a konyhapulton

A beépíthető mikrohullámú sütőket a méretre készített konyhákhoz tervezték. Pontos kivágásra van szükség hozzá a konyhabútorban, így már az új konyha tervezése előtt ki kell választani a modellt. A felszereltsége megegyezik a szabadon álló modellek felszereltségével, de az a nagy előnye, hogy egyáltalán nem vesz el helyet a munka- vagy tárolófelületből, és tökéletesen illeszkedik a konyhabútor designjához.

Előnyök és hátrányok
 • Egybeolvad a konyhabútorral
 • Ugyanolyan a felszereltsége, mint az önálló modelleknek
 • Nem foglal külön helyet a konyhában
 • Magasabb az ára, mint a szabadon álló mikrohullámú sütőknek
 • Nem mozgatható
Mikrohullámú sütő tartozékok

Mikrohullámú sütő tartozékok

 • Kiegészítők széles választéka minden típusú mikrohullámú sütőhöz
 • Fedők, tányérok és edények

Az étel főzése és előkészítése nagyon egyszerűen és gyorsan megy a mikrohullámú sütőben. Ezen túlmenően az ételek elkészítésének és melegítésének folyamatát tovább könnyíti a kiegészítők nagyon gazdag választéka. Különböző típusú ételbúrával és fedővel találkozhatsz a kínálatban, amelyek megakadályozzák a mikrohullámú sütő belső falának szennyeződését. A kifejezetten a mikrohullámú sütőben történő sütéshez és főzéshez tervezett edények szintén nagyon praktikusak. A speciális tisztítószerek pedig a mikrohullámú sütő egyszerű tisztítását teszik lehetővé.

Gyakran feltett kérdések a mikrohullámú sütő kiválasztásakor

Érdemes-e többfunkciós mikrohullámú sütőt vásárolni, vagy elegendő-e az alaptípus?

A mikrohullámú sütő sok mindent el tud végezni főzés közben. Természetesen, minél több mindenre használható a mikrohullámú sütő, annál magasabb az ára.

A mikrohullámú sütő vásárlása előtt nézd végig a már meglévő készülékeidet, hogy milyen funkciókkal rendelkeznek. Ha a meleglevegős sütőd grill funkcióval is rendelkezik, akkor nem fontos, hogy ez a funkció a mikrohullámú sütőben is benne legyen. Rendszeresen fogod használni az összes funkciót, vagy csak időről időre szeretnéd megmelegíteni benne a vacsorádat? Az alapvető funkciók elegendőek az étel időnkénti melegítéséhez, de a grill, meleg levegő, Crisp pirítás funkció vagy párolás sokkal könnyebbé és kellemesebbé teszi az ebéd készítését.

Hogyan válasszuk ki a mikrohullámú sütő térfogatát?

A belső térfogat 15–45 liter lehet, a forgótányér átmérője pedig 24–40 cm. Ha kisebb mennyiségben melegíted az ételt egy normál tányéron, akkor ehhez elegendő egy kb. 19 liter belső térfogatú mikrohullámú sütő.  Ha pizzát, nagyobb baromfit vagy nagy tányérokon ételt szeretnél melegíteni, akkor inkább válassz egy nagyobb méretű (20 és annál több literes) mikrohullámú sütőt.

Beépíthető vagy szabadon álló mikrohullámú sütőt válasszak?

A beépíthető mikrohullámú sütő be van építve a méretre gyártott konyhákba. Nem foglal el sok helyet, és nem zavarja a konyha egységes kialakítását. Másrészt a szabadon álló mikrohullámú sütőt bárhol elhelyezheted, így ennek többek között a rugalmasság a nagy előnye. Ez a típus elegáns designban is kapható, ezáltal akár az otthon díszévé is válhat.

Milyen edények használhatók a mikrohullámú sütőben?

Az elektromágneses sugárzás által generált hő korlátozza bizonyos típusú edények használatát.

Mindenekelőtt a mikrohullámú sütőbe nem tehető semmilyen fa vagy fém edény, még a fém díszítéssel ellátott edények sem. Ezek károsíthatják a mikrohullámú sütőt. A műanyag edényeket vagy tányérokat gyakran használják az ételek melegítéséhez, de ellenőrizni kell, hogy tartós műanyagból készültek-e, amelyek mikrohullámú sütőben használhatók és ellenállnak-e a magas hőmérsékletnek. Ugyanígy a fedélnek is, amely megőrzi a nedvességet és véd az ételszagtól, tartós anyagból kell készülnie. Kevésbé ismert, hogy a nem mázas kerámia sem használható a mikrohullámú sütőben.

Tehát melyek a mikrohullámú sütőben használható edények?

 • Hőálló üveg

 • Tartós műanyag

 • Mázas kerámia


Megjegyzés: Ha a népszerű Crisp funkciót használod, amelynek köszönhetően az étel gyönyörűen ropogós lesz, akkor speciális Crisp tányért kell használni.

Biztonságosak a mikrohullámok?

Ha kétségeid vannak a mikrohullámú sütő káros hatásával kapcsolatban, akkor erre a kérdésre a legjobb válasz az, ha elmagyarázzuk, hogyan működik a mikrohullámú sütő. A mikrohullámú sütő alapja egy magnetron, amely mikrohullámokat - nagyon magas frekvenciájú elektromágneses hullámokat - generál. A mikrohullámok gyorsan áthaladnak az ételen. A mikrohullámok (a röntgensugarakkal ellentétben) azonban nem képesek megbontani a kémiai kötéseket, és a működésük nem töri meg vagy változtatja meg az élelmiszerek molekuláit. Az elektromágneses hullámok mindig belső energiává alakulnak, amely a hőmérséklet kívánt emelkedésében mutatkozik meg. Ezért nem megalapozottak az aggodalmak, amelyek szerint az élelmiszer mikrohullámú sütővel történő melegítése vagy elkészítése káros lehet.

Hogyan tudom tisztán tartani a mikrohullámú sütőt?

A mikrohullámú sütőt tisztán kell tartani, hogy megakadályozzuk a belső tér, illetve a készülék működésének a károsodását. Fontos, hogy rendszeresen tisztítsd meg, vagy egy esetleges baleset után, azonnal mosd le. A mikrohullámú sütő tisztításához egy általános tisztítószeres ruha és törlőkendő elegendő. Soha ne használj súrolóport vagy más súrolószert, durva felületű szivacsot vagy drótkefét. Ellenkező esetben megsérülhet a mikrohullámú sütő felülete és ez megzavarhatja a mikrohullámok mozgását.

A mikrohullámú sütő tisztítása a speciális belső felülettel rendelkező modellek vagy a pirolitikus tisztítással ellátott mikrohullámú sütők esetében jóval könnyebb.Szójegyzék - mikrohullámú sütők

Többfunkciós mikrohullámú sütő

Ezek olyan mikrohullámú sütők, amelyek több funkciót kínálnak. Általában a következő funkciókkal találkozhatunk: grill, meleg levegő, gőz. Az ilyen típusú mikrohullámú sütő általában nagyobb teljesítményű. A meleg levegő és a grill funkció teljesítményét általában külön tüntetik fel.

Auto Clean

Nagyon hasznos öntisztító funkció. Segít eltávolítani a mikrohullámú sütő belső falához tapadt szennyeződéseket és zsírt. Ez a funkció a kellemetlen szagokat is eltávolítja.

3D technológia

Ennek a funkciónak köszönhetően az étel kiolvasztása, főzése és melegítése is gyorsabban és pontosabban zajlik. Ennek eredményeként a mikrohullámok egyenletesen terjednek, ezáltal optimalizálja az alapanyagok főzési folyamatát.

Jet Defrost

Ez a funkció lehetővé teszi az ételek (hús, baromfi, sütemények, zöldségek stb.) gyors és hatékony kiolvasztását.

Crisp

Ezzel a funkcióval ropogós külsejú ételeket készíthetsz. Az étel belseje átsül, a felületén pedig ropogós lesz. Ehhez a funkcióhoz egy speciális Crisp tányérra van szüksége.

Szójegyzék

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ