ApF HU ApF HU

Hogyan válasszunk mosogatógépet? (Útmutató)

Termékkatalógus
Frissítve

Mára a mosogatógép a legtöbb háztartás alapvető részévé vált. E tényt hűen tükrözi a piacon található mosogatógépek széles választéka. Viszont továbbra is fontos kérdés, hogy milyen típusú mosogatógépet legérdemesebb választani. Útmutatónk segít eligazodni az egyes típusok közt, hogy sikerüljön olyan mosogatógépet választanod, amely leginkább megfelel háztartásod igényeinek és követelményeinek.

Jak vybrat myčku

Mosogatógép választása előtt válaszolj ezekre a kérdésekre

 1. Mennyi helyed van a mosogatógépnek?

 2. Milyen gyakran fogod használni? 

 3. Milyen edényeket és milyen mennyiséget fogsz a mosogatógépbe pakolni? 

 4. Az új mosogatógép a meglévő konyha része marad, vagy a jövőben költözést tervezel, esetleg lakásfelújítást? 

A mosogatógép kiválasztásának legfontosabb paraméterei

A mosogatógép kapacitása és méretei

A mosogatógép kapacitása az egyik döntő tényező a kiválasztáskor. A kapacitást a mosogatógépbe egyszerre helyezhető terítékek száma jelzi. De mit értünk teríték alatt? Egy teríték lapos és mély tányérból, kistányérból, bögréből és pohárból, és természetesen evőeszközökből, kanálból, késből és villából áll. Figyelem! Fazekak nem számítanak bele a terítékbe, tehát ha fazekat is helyezel a mosogatógépbe, akkor természetes, hogy kevesebb teríték fér bele. Az egyszerű szabály az, hogy minél nagyobb méretű a mosogatógép, annál nagyobb a kapacitása.

 • Keskeny mosogatógépek (45 cm-ig)

8-10 teríték kapacitásuk van. Ideális megoldást jelentenek kéttagú háztartások számára.

 • Széles mosogatógépek (kb. 60 cm)

12 - 15 teríték kapacitással rendelkeznek. Négy- és többtagú háztartások számára alkalmas. 

 • Szabadonálló mosogatógépek

6 teríték kapacitásuk van. Használhatók irodákban, nyaralókban vagy kisebb konyhákban. 

A mosogatógépek szokásos magassága körülbelül 85 cm (szabadon álló modellek). A beépíthetők általában kb. 3 cm-rel alacsonyabbak. A mosogatógépek mélysége 55 és 63 cm között van.

A mosogatógép belső elrendezése

Vásárlás előtt gondold át a mosogatógép belső elrendezését. Fontos, hogy mennyire változtatható a kosarak elrendezése. El lehet távolítani a kosarakat? Vannak-e lehajtható tüskéik? Ezek nagyon fontos szempontok, amelyek figyelembevételével még nagyobb vagy aszimmetrikus edényeket is könnyedén elhelyezhetsz a mosogatógépben. Ügyelj arra is, hogy legyen a mosogatógépben evőeszközkosár esetleg csatok az éles késeknek. Fontos a praktikusság és könnyű kezelhetőség. 

Víz- és energiafogyasztás

Ha összehasonlítjuk a kézzel történő mosogatást egy mosogatógép teljesítményével, akkor egyértelműen a mosogatógép nyer. 12 edénykészlet kézi mosásával 40 - 44 liter vizet fogyasztunk. Ugyanannyi edény tisztításakor a mosogatógép 11 - 20 liter vizet fogyaszt. A leggazdaságosabb mosogatógépeknek csak 11 liter vízre van szükségük, a kevésbé gazdaságosaknak akár 20 literre is, tehát a kézi mosogatáshoz képest akár négyszer gazdaságosabbak. Az energiafogyasztásuk körülbelül 1 kWh, és általában még az energiaigényes főprogram sem használ 1,4 kWh-nál többet.

Programok és funkciók

A legtöbb mosogatógép öt alapvető mosási programot kínál. Ezen túl az egyes márkák egyéb speciális programokat és funkciókat is kínálnak.

Programtípusok:

 • Fő (alapprogram)

Ezt a programot napi mosogatásra tervezték (50 - 70 ° C).

 • Eco (spóroló) program

Az edényeket alacsonyabb hőmérsékleten (45-55 ° C) mosogatja. A mosogatási ciklus lényegesen hosszabb (néha több mint 4 óra). A cél az áram és a víz megtakarítása. 

 • Automatikus programok

Ezek a programok az alapprogramot helyettesítik. A mosogatógép maga értékeli ki az edények szennyezettségét, majd ennek megfelelően beállítja a mosás hőmérsékletét és hosszát.

 • Intenzív program

Erősen szennyezett edények mosására szolgál. Az edényeket magas hőmérsékleten, 70-75 ° C-on mosogatja.

 • Gyors program

A mosási ciklus időtartama körülbelül 30–45 perc. A víz hőmérséklete 35-70 ° C. Átlagosan szennyezett, száraz foltok nélküli edények mosására használható. 

 • Fél töltöttség

Ez a program lehetővé teszi kisebb mennyiségű edény mosását. Az energia- és vízfogyasztás alacsonyabb.

 • Késleltetett indítás

Különösen az újabb mosogatógépek kínálják ezt a hasznos funkciót. Segítségével beállítható, hogy a mosogatógép mikor kezdjen mosogatni, például olyankor, ha senki nincs otthon, vagy éjszaka, amikor alszik a család.

 • Öntisztító szűrő

Egy másik nagyon praktikus funkció, amely biztosítja a mosogatógép problémamentes működését, és ezáltal növeli a felhasználó kényelmét. A szűrőt minden mosási ciklus után erős vízárammal öblíti le. Ez eltávolítja a szennyeződéseket és a zsírokat.

 • Automatikus mosószer adagolás

A mosogatógép saját maga adagolja a szükséges mennyiségű mosószert.

 • Edények szárítása

A modern mosogatógépek az edények szárításának különböző módjait kínálják. Néhány mosogatógép képes a vízgőz kondenzálására. Az edények aktív légáramlással is hatékonyan száríthatók, esetleg a mosogatógép automatikusan kinyitja az ajtót a mosási ciklus végén.

 • Multizone

Ez a funkció lehetővé teszi, a több zónában történő mosást. Így lehetséges csak a felső vagy csak az alsó kosárban lévő edényeket mosni.

 • Inverter motor

Ez a motor csendesebb, erősebb és gazdaságosabb. Hosszabb az élettartama, és sok gyártó akár 10 éves garanciát is vállal rá.

 • Hangjelzés

A mosogatógép a mosási ciklus végén hangjelzéssel figyelmeztet.

 • Belső világítás
 • Aquastop rendszer

Vízszivárgás elleni védelem. Konkrétan a víz szivárgását az ellátó tömlőből akadályozza meg. Ha a víz szivárogni kezd, kikapcsolja a mosogatógépet, és elvezeti a vizet belőle. Ezután lezárja a vízellátó szelepet.

A mosási ciklus hossza

A mosási ciklus átlagos hossza körülbelül 2-3,5 óra. Ez idő alatt a mosogatógépnek alaposan el kell mosogatnia az edényeket anélkül, hogy túl sok vizet és energiát fogyasztana. Az eco programok több mint 4 órán át tarthatnak. A rövidebb intenzív programok fogyasztják a legtöbb energiát és vizet.

Zaj

Ha hagyományos zárt konyhád van, akkor esetedben ez a paraméter nem játszik olyan fontos szerepet. Viszont a kis lakások és a nyitott konyhák tulajdonosainak mindenképpen érdemes figyelembe venniük a mosogatógép zajszintjét, mivel egy zajos mosogatógép nagyon kényelmetlenné teheti az életet. Ebben az esetben javasoljuk a csendes, 40 dB körüli mosogatógépeket. Ha lehetséges, ne válassz 50 dB-nél zajosabb gépet. A 60 dB feletti zajszinttel rendelkező mosogatógépek nem alkalmasak kis lakásokba vagy nyitott konyhákba. 

Biztonsági jellemzők

A mosogatógépek biztonsági jellemzői elsősorban kisgyerekes családok számára fontosak. Gyakran a mosogatógépek gyermekzárral vannak ellátva, amely lehetővé teszi a vezérlőpanel automatikus vagy mechanikus lezárását. Bizonyos mosogatógépeknél az ajtó zárása is lehetséges, hiszen a mosogatógép belseje nagyon forró lehet a mosási ciklus befejezése után. A gyermekeknek nincs hozzáférése a mosószer-adagolóhoz sem. 

Mosogatógép - alaptípusok

Standard 60 cm széles mosogatógépek

Standard, 60 cm széles mosogatógépek

 • Három- és többtagú háztartásban használhatók
 • Tágasabb konyhához alkalmas

A standard mosogatógépek tágasabbak, ezért alkalmasak többtagú háztartásokba is. Kapacitásuk 12-16 edénykészlet. A szabadonálló, 60 cm-es mosogatógépek mérete általában 85 × 60 × 60 cm, és a kezelőpanel leggyakrabban a készülék elején található. A beépíthető 60 cm-es mosogatógépeket konyhapultba történő beépítésre tervezték, s ajtójuk és kábeleik ennek megfelelően vannak kialakítva. Kétféle típus létezik a piacon. Az első típusú beépített mosogatógépél a kezelőpanel az ajtó felső szélébe van építva. Ilyen készülék teljesen beleolvad a konyhapultba. A második típusú beépített mosogatógépnél a kezelőpanel a gép előlapján helyezkedik el, s ez a készülék egyetlen látható része. 

Előnyök és hátrányok
 • Mosogatógép többtagú háztartáshoz
 • Akár 16 teríték kapacitás
 • Beépíthető lehetősége
 • Akár 7-szer alacsonyabb vízfogyasztás a kézi mosogatáshoz képest
 • Több helyet foglal
 • Kisebb mennyiségű edény mosogatása esetén kevésbé gazdaságos
Keskeny, 45 cm szélességű mosogatógépek

Keskeny, 45 cm szélességű mosogatógépek

 • Ideális kéttagú háztartások számára
 • Kisebb helyiségekbe alkalmas

A keskeny mosogatógépek vékonyabbak, mint a standard modellek, így alkalmasak kisebb háztartások számára is. Kapacitásuk 8–11 edénykészlet. A szabadon álló 45 cm-es mosogatógépek mérete általában 85 × 45 × 60 cm, és a kezelőpanel leggyakrabban az ajtó elején található. A beépíthető 45 cm-es mosogatógépek ajtaja és kábelei a konyhapultba történő beépítésnek megfelelően vannak kialakítva. A teljesen beépíthető 45 cm-es mosogatógépeknél a kezelőpanel az ajtó felső szélén található, így a mosogatógép teljesen beleolvad a konyhapultba. A félig beépíthető 45 cm-es beépített mosogatógépek esetén a kezelőpanel az ajtó elején helyezkedik el, így a mosogatógép nem olvad bele teljesen a konyhapultba.

Előnyök és hátrányok
 • Alkalmas kisebb konyhákhoz
 • Akár 11 teríték kapacitás
 • Beépítés lehetséges
 • 6 × kevesebb vízfogyasztás a kézi mosogatáshoz képest
 • Kisebb kapacitás
Szabadonálló mosogatógépek

Szabadonálló mosogatógépek

 • A mosogatógépek legkompaktabb változata
 • Ideális kisebb honyhákba, nyaralókba vagy irodákba

Ez a típusú mosogatógép legideálisabb azokhoz a konyhákhoz, ahol nem sokat főznek, és általában csak a tányérok, evőeszközök és csészék mosogatására van szükség. A szabadonálló mosogatógépek kompaktabb eszközök, s némely modell közvetlenül a konyhapultra helyezhető. Ezek a modellek körülbelül háromszor nagyobbak, mint egy mikrohullámú sütő, és kapacitásuk általában 5-8 teríték. Ezek a mini modellek gazdaságosabbak, mint a klasszikus modellek. Energia- és vízfogyasztásuk meglepően alacsony.

Előnyök és hátrányok
 • Ideális megoldás kis helyiségekhez
 • Kompakt, helytakarékos készülék
 • Akár 8 edénykészlet
 • Bárhol elhelyezhető víz- és áramforrás közelében, ahol a lefolyócső elvezetése megoldott
 • 10-szer kevesebb vízfogyasztás a kézi mosogatáshoz képest
 • Korlátozott kapacitás
 • Nem beépíthető
Beépíthető mosogatógépek

Beépíthető mosogatógépek

 • Nem zavarják a meg a konyha kialakítását
 • A kínálat keskeny és szabványos méretű beépített mosogatógépeket tartalmaz

A beépített mosogatógépek elegánsan elrejthetők a konyhapultban, így a készülék nem zavarja a konyha esztétikáját. Nagy előny, hogy keskeny és normál méretű beépíthető mosogatógépek is kaphatók. A legtöbb modellnél a kezelőpanel az ajtó felső szélén található, így csak kinyitva látható. A beépített mosogatógépek csendesebbek, mivel a kibocsátott zajt a konyhapult és a beépített ajtó tompítja.

Előnyök és hátrányok
 • Az esztétikai benyomást nem zavarja
 • Az ajtó megjelenése harmonizál a konyhapult egészével, tökéletesen beleolvad
 • Csendesebb működés
 • A beépített mosogatógép telepítéséhez szakértő jelenléte szükséges
 • Az ajtó fedlapját és annak felszerelését nem tartalmazza a mosogatógép ára
 • Nem mozgatható
Mosogatógép tartozékok és készítmények

Mosogatógép tartozékok és készítmények

 • Tartozékok széles választéka minden típusú mosogatógéphez
 • Hatékony klasszikus és ökológiai mosószerek széles választéka

Manapság nem gond kompatibilis tartozékokat találni az adott mosogatógép modellhez. Az optimális mosogatószer kiválasztása szintén problémamentes. A hatékony mosogatószerek kínálata rendkívül széles. Szilárd és folyékony készítmények, sók, öblítők és mosogatógép tisztítók állnak rendelkezésre. Az eko megoldások rajongói is elégedettek lesznek, mert környezetbarát mosogatószereket is könnyen találunk.

A legkeresettebb mosogatógép-gyártók

GYIK

Mit jelent, hogy hány terítékes a mosogatógép?

A mosogatógépek kapacitásának mértéke a bennük elférő terítékek száma. Egy terítéken egy lapos és mély tányért, egy desszert tányért, egy bögrét, egy poharat és egy evőeszköz készletet (kanál, kés, villa) értünk. A főzéshez használt fazekak, tálak és egyéb eszközök nem számítanak bele a terítékbe.

Ha több tagú háztartás számára keresel mosogatógépet, válassz a 12 vagy annál több terítékes ( 60 cm-es mosogatógépek ) mosogatógépek közül. Kéttagú háztartás esetén 11 terítékes ( 45 cm-es mosogatógépek ) mosogatógép is elegendő lehet. Egyedülállóknak, vagy olyan pároknak, akik keveset főznek otthon vagy nyaralóba, hétvégi házba van szükségük mosogatógépre, akár 8 terítékes (szabadonálló mosogatógépek) mosogatógép is megfelelő.

Hogyan válasszunk gazdaságos mosogatógépet?

Minden fontos információ, amely elengedhetetlen annak eldöntéséhez, hogy melyik mosogatógépet vásárold meg, a mosogatógép energiacímkéjén található, melynek jelenléte minden mosogatógép és egyéb háztartási eszköz esetében kötelező. Megtalálhatod rajta a mosogatógép kapacitását, energiaosztályát, valamint energia- és vízfogyasztását, zajszintjét és szárítási hatékonyságát.

Mit jelent a mosogatógép energiaosztálya?

Az energiaosztály a készülék működésének energiahatékonyságát jelzi. A G osztályú készülék a legenergiaigényesebb, az A osztályú készülék pedig a legenergiahatékonyabb. A mosogatógépek energiafogyasztását évi 280 standard mosogatási ciklusra számolják. A könnyebb kiválasztás érdekében a mosogatógépeken energiacímkét használnak.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a beépítethető és szabadonálló mosogatógépnek?

A beépítethető mosogatógépek manapság nagyon népszerűek, mert jobban illeszkednek a konyha kialakításához és tökéletesen harmonizálnak a konyhapulttal. Minden lehetséges előnnyel és funkcióval rendelkeznek, és általában csendesebbek. A legtöbb esetben teljesen beépíthetők, ami azt jelenti, hogy a kezelőpanel az ajtó tetejébe van építve. Költözés esetén azonban hátrány, hogy a mosogatógépet az eredeti konyhában kell hagyni, az új konyhához pedig új modellt kell vásárolni.

A szabadonálló mosogatógépek nem illeszkednek annyira a konyhai berendezéshez, de ha be lehet őket építeni, akkor ezek a modellek is szépen harmonizálnak a konyhapulttal. Nagy előnyük, hogy gyakorlatilag bárhová telepíthetők, ahol van áram és víz, illetve lehetőség van a kifolyócső csatlakoztatására, továbbá költözéskor magunkkal vihetjük őket az új konyhába.

Milyen hasznos funkciókkal rendelkeznek a mosogatógépek?

AquaStop funkció

Az AquaStop egy ötletes biztonsági rendszer elázás ellen, amely tömlő meghibásodása vagy szakadása esetén lezárja a mosogatógép vízellátását. Ma gyakorlatilag minden mosogatógép fel van szerelve ezzel a funkcióval.

Gyerekzáras mosogatógépek

A gyermekzár megakadályozza a program elindulását, ha gyermekünk véletlenül megnyomja a gombokat.

Hőcserélő

A hőcserélővel ellátott mosogatógépek a mosás során keletkező hőt felhasználhatják a víz előmelegítésére a következő mosási ciklushoz, ezáltal energiát takaríthatnak meg és nincs hősokk, ami különösen káros az üveg- és kerámiaedényekre. A hőcserélőnek köszönhetően az edények szárítása során nem jut külső levegő a mosogatógépbe, és a ciklus végén nem szabadul ki forró gőz. A mosogatógépben lévő edények nemcsak gyorsabban száradnak, de cseppek és foltok nélkül vehetjük ki őket a gépből.

Késleltetett indítás

Ennek a praktikus funkciónak köszönhetően kiválaszthatod, hogy pontosan mikor induljon el a mosogatógép.

Töltöttség érzékelő

A töltöttség érzékelő képes érzékelni, hogy hány edényt került a mosogatógépbe, és ennek megfelelően állítja be a vízfogyasztást és tiszta vizet fecskendez be a mosási ciklus alatt.

Vízérzékelő

A vízérzékelő adagolja a mosószert, beállítja a mosási nyomást és a hőmérsékletet, valamint az öblítések számát a víz keménysége, a hőmérséklete és szennyezettsége alapján. Ennek eredményeként minimalizálja az energia-, víz- és tisztítószerek fogyasztását.

Hogyan gondoskodjunk mosogatógépünkről?

Habár a mosogatógép tiszta és csillogó eszköz benyomását kelti, a mosogatógépet is rendszeresen gondozni és tisztítani kell.

A megfelelő gondozás a megfelelő gépi mosogatószerek kiválasztásával kezdődik, amelyek alaposan, de kíméletesen megtisztítják az edényeket a szennyeződésektől és az ételmaradékoktól. A vízlágyítás fontos kérdés a mosás minőségének fenntartása érdekében. Ehhez mosogatógép sót és mosogatógép öblítőt szükséges használni. A mosogatógép általában figyelmeztet, hogy sót vagy őblítőt kell hozzáadni, és legjobb, ha nem hagyjuk figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést. Bár a mosogatógép látszólag ragyog, ha jobban megnézzük, a zsír és más szennyeződések gyakran lerakódnak a belsejében. Ezért célszerű a mosogatógépet rendszeresen speciális mosogatógép tisztítóval tisztítani.Szójegyzék - mosogatógépek

Intelligens mosogatógép

Az intelligens vagy okos készülékek olyan modern eszközök, amelyek más okoseszközökhöz (mobiltelefonhoz, táblagéphez, számítógéphez stb. ) csatlakoztathatók bluetooth vagy wi-fi kapcsolaton keresztül. A mosogatógép így távvezérelhető alkalmazások segítségével.

Automatikus mosószer adagolás

Az edények szennyezettségének mértékétől függően a készülék az aktuális igényeknek megfelelően adagolja a mosószert.

Inverter motor

Innovatív motor, amely csendesebb, gazdaságosabb és hosszabb élettartammal rendelkezik. Erre az alkatrészre a gyártók gyakran akár 10 év garanciát is vállalnak.

Multizone funkció

Ez a funkció lehetővé teszi, hogy több zónában történő mosogatást. Tehát csak a felső vagy csak az alsó kosárban.

Aquastop biztonsági rendszer

Biztonsági rendszer a víz szivárgása ellen. A rendszer kikapcsolja a mosogatógépet, ha víz szivárog a külső tömlőből. Ezután kiszívja a vizet a mosogatógép belsejéből ls lezárja a vízellátó szelepet.

Késleltetett indítás

Olyan program, amely lehetővé teszi, hogy a mosogatógép akkor kapcsoljon be, amikor nincs otthon senki vagy alszik a család.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ