Milyen mosogatótálcát vegyek?

Termékkatalógus

Rozsdamentes acél vagy gránit? Milyen mély, milyen felépítésű legyen és milyen egyéb tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó mosogatótálcának? Melyik mosogatótálca igényel alaposabb tisztítást? És vannak-e olyan paraméterek, amelyek alapján ki lehet választani az ideális csaptelepet? Cikkünkből megtudhatod, hogyan tudod kiválasztani a konyhai mosogatótálcát.

Milyen mosogatótálcát vegyek?

Néhány tanács a konyhai mosogatótálca kiválasztásához:

 1. A mosogató típusát és méretét annak használata határozza meg.
 2. A mosogató elhelyezésére a konyha előkészítési fázisában külön figyelmet kell szentelni.
 3. Elegendő egy univerzális típusú mosogató, vagy olyan mosogatóra van szükséged, amely stílusában és színében illik a konyhához?
 4. Ne becsüld alá a konyhai csaptelep kiválasztásának jelentőségét, legyen praktikus és harmonizáljon a mosogatóval is a dizájn szempontjából.

A konyhai mosogatótálcák alapvető paraméterei

A konstrukció típusa

A rendelkezésedre álló helytől és a mosogató használatának módjától függően többféle típusú konstrukció közül választhatsz:

 • Egymedencés mosogatótálca - csepegtető tálca és öblítő medence nélkül. Kicsi munkafelületű konyhákhoz, vagy bárhová alkalmas, ahol az edényeket szinte kizárólag mosogatógépben mosogatják.
 • Csepegtetős mosogatótálca - olyan konyhákba ideális, ahol gyakran mosogatnak edényeket vagy főzési alapanyagokat. A fő medencén kívül egy csepegtető felülettel is rendelkezik.
 • Kétmedencés mosogató - a fő medence mellett egy további kisebb medence is helyet kapott. Nem annyira helyigényes, ugyanakkor helyet biztosít néhány edény vagy zöldség lecsepegtetéséhez, vagy a hús kiolvasztásához.
 • Kétmedencés mosogató csepegtetővel - sokféle felhasználási lehetőséget kínál, és jobban alkalmazható olyan konyhákban, ahol sokat főznek.

A mosogatótálca kialakítása

A mosogató alakjának és méretének igazodnia kell a konyhapult térbeli elrendezéséhez, valamint a mosogató használatának módjához. Ezen kritériumok alapján a mosogatókat három alapvető kategóriába oszthatjuk, amelyek további lehetséges kombinációkat kínálnak.

 • Az egymedencés mosogatók kisebb háztartásokba vagy mosogatógéppel felszerelt konyhákhoz alkalmasak. Kerek, ovális és téglalap alakú formában kaphatók, emellett csepegtető felülettel vagy egy másik mosogatótálcával akár ki is egészíthetők.
 • A kétmedencés mosogatótálcák két nagy, egyenértékű medencével rendelkeznek, amelyeknek a nagyobb konyhákban vagy háztartásokban tudják inkább hasznát venni, ahol gyakran van szükség a főzési alapanyagok mosására, az edényeket kézzel mosogatják vagy egyszerűen egy nagyobb elvárásokkal rendelkező felhasználó konyhájáról van szó. Kaphatók csepegtető tálcával vagy anélkül.
 • A sarok mosogatótálcák tökéletes választást jelentenek egy atipikus konyhához, vagy olyan konyhákhoz, ahol szűk a hely. Választhatsz sarok mosogatót csepegtetővel vagy öblítő medencével vagy ennek a kettőnek a kombinációjával.

A mosogatótálca mérete és mélysége

A mosogatótálca kiválasztásakor a mérete nagyon fontos, és nem szabad alábecsülni a helyes mérés jelentőségét. Nagyon fontos paraméter az alsó konyhaszekrény szélessége, azaz a mosogató alatti szekrény szélessége. Ezért minden modellnél vedd figyelembe az alsó szekrény minimális szélességére vonatkozó követelményt. Ennek az az oka, hogy minden mosogatótálcának ebbe kell beleilleszkednie. A csepegtető tálca a másik szekrény felett helyezkedik el.

Szeretnél egy kényelmes helyet a mosogatáshoz és a főzés előkészületeihez? Ebben az esetben ügyelj arra, hogy a mosogató elég mély, legalább 18 cm mély legyen. A nagyméretű edények, például a serpenyők és a fazekak, amelyeket nem tudsz betenni a mosogatógépbe, nagyobb helyet igényelnek, és a 18 cm-nél kisebb mélységű mosogatók ezt nem biztosítják. Ugyanez vonatkozik a vágódeszka használatára is. A mosogató széleire helyezve alá lehet tenni pl. egy tálat, amelybe könnyen össze lehet gyűjteni a felszeletelt ételeket.

A mosogatótálca anyaga

A mosogató anyaga nemcsak a megjelenésére, hanem a tartósságára és a funkcionalitására is hatással van. Továbbra is a rozsdamentes acél mosogatótálcák a legelterjedtebbek hazánkban. Egy másik, jogosan egyre népszerűbb típus, a gránit mosogató. De a piacon tectonite vagy kerámia mosogatótálcákat is találhatsz.

 • Rozsdamentes mosogatótálcák

A rozsdamentes mosogatótálcák a jól bevált klasszikusok, amelyek minden bizonnyal nem fognak csalódást okozni, mivel a rozsdamentes acél praktikus, higiénikus és színtartó. Széles körben elterjedtek, mert ezek a leginkább megfizethetőek. Vízkő és vegyszerekkel szembeni ellenálló képesség jellemzi. A rozsdamentes mosogatótálcák rozsdamentes acélból készülnek, különböző mértékben krómot, nikkelt és mangánt tartalmaznak. Ezek az elemek kiváló tulajdonságokkal vértezik fel a kapott anyagot, amelyeknek köszönhetően az acél kitűnően ellenáll az állandóan nedves környezetnek. A megfelelő anyagvastagságú rozsdamentes acél mosogató kiválóan ellenáll a mechanikai igénybevételnek és a magas hőmérsékletnek is.

A rozsdamentes acélból készült mosogató kiválasztásakor azt kell figyelembe venni, hogy annak minősége, horpadási ellenállása, a csaptelep rögzítésének szilárdsága és stabilitása a megfelelő vastagságtól függ. A 0,5 mm vastag mosogatók gyengék. Válassz legalább 0,5–0,6 mm vastag mosogatót. Ha igazán jó mosogatót szeretnél, válassz 0,7–0,9 mm vastagságú anyagot. Az 1,0–1,4 mm vastagságú rozsdamentes acél mosogatók inkább a luxus kategóriába tartoznak, ami az árukon is megmutatkozik.

 • Gránit mosogatótálcák

A gránit mosogatótálcák a stílust, a tartósságot és a kiváló használati tulajdonságokat egyesítik. Ezért egyre inkább a rozsdamentes acél mosogatótálcák versenytársaként jelennek meg, a magasabb vételár ellenére. A természetes kő luxus megjelenésű, nagyon tartós és ütésálló. Nagyon nehéz megkarcolni, és könnyű tisztán tartani. A gránit mosogatótálcák kemények és nehezek, ami további előnyt jelent, hiszen csendesek (használat közben nem bocsátanak ki zajt, mint például a rozsdamentes acél mosogatótálcák).

A gránit mosogató legnagyobb része (80%) természetes kőből (gránit és kvarc) áll, a másik része kötőanyagokból (15%), amelyhez színezékeket adnak hozzá (5%), ami sok színváltozatot eredményez. Bár a kötőanyagok kis mennyiségben vannak jelen, fontos összetevők. Leggyakrabban akril kötőanyagot használnak, ritkábban poliésztert, ami azonban rontja a gránit mosogató minőségét. Olyan benyomást keltenek, mintha műanyagból lennének. Az akril mosogatótálca csak 6 mm-rel nyúlik a munkalap szintje fölé, és a csapfuratokat csak a konyha kivitelezése során készítik el, míg a poliészter mosogatók széle meghaladja a 10 mm-t, és már a csapfuratot is tartalmazzák.

 • Tectonite mosogatótálcák

A tectonite mosogatótálcák nem olyan ismertek, azonban tulajdonságaik miatt érdemes ezeket is számításba venni. A tectonite 100%-ban újrahasznosítható anyag, amelyet a közelmúltig inkább az autóiparban használtak. A tectonite mosogatók kompozit anyagból készülnek, amely főként gyantából, üvegszálból és más alkotóelemekből áll.

Könnyű anyag, de erős, tartós, rendkívül ütésálló és ellenáll a nagyon magas hőmérsékletnek is. Nyugodtan beletehetsz akár egy meleg edényt is. A tectonite mosogatótálca ápolása nagyon egyszerű. Csak töröld le egy ronggyal használat után, hogy ne maradjon rajta folt vagy vízkő. Tehát nem kell súrolni, mint a rozsdamentes acél mosogatótálcát. Megfizethető az áruk, így viszonylag alacsony áron érdekes, az elképzeléseidnek jobban megfelelő dizájnnal és színnel rendelkező mosogatótálcát kaphatsz.

Bár a tectonite mosogatók karcállóak, nem garantálnak ugyanolyan kiváló ellenállást a mélyebb karcolásokkal vagy kopással szemben, mint a gránit mosogatók. Bármilyen színű is a mosogató, a belseje fehér (ellentétben a gránit mosogatóval, amelyet teljes egészében színeznek), így ezen a mély mechanikai sérülések láthatóak lesznek.

 • Kerámia mosogatótálcák

A kerámia mosogatótálcákat előszeretettel építik be a rusztikus konyhákba. Kapható a klasszikus mázas fehér típus, vagy matt felületű, és még sok számos színváltozat.

A kerámia mosogatótálcák kiválóan ellenállnak a nagyon magas hőmérsékletnek. Egy forró serpenyő vagy forró edény okozta hősokk nem veszélyezteti őket. Akkor sem kell félned, ha a fazék kicsúszik a kezedből. Ütésállóak is. Egy nehezebb edény által okozott nagyobb ütés azonban, más mosogatókhoz képest, nagyobb eséllyel eredményezhet törést. A kerámia mosogatótálca egy kompakt darab, nem tartoznak hozzá rögzítő karmok. A szennyeződés és a szagok nem tapadnak meg a felületén. Ezért higiénikusak és könnyen tisztán tarthatók.

A mosogatótálca beszerelése

A megfelelő mosogató kiválasztása a beszerelési tényezőktől is függ. Az alsó szekrény méretét a fent leírtak szerint figyelembe kell venni. Ezenkívül a beépített készülékek és fiókok elrendezése, a mosogató elhelyezkedése és a lefolyócsőhöz történő csatlakozás is számít. Arra is figyelni kell, hogy a mosogató jól be tudjon ágyazódni a bútorba, hogy a munkalapot ne veszélyeztethesse a vízszivárgás.

A mosogató elhelyezésének módjai

 • A munkalapra helyezett mosogatótálca (munkalap fölé rögzítés)

A leggyakrabban a mosogatótálcát a konyhapultra helyezik. Elsősorban forgácslapból készült konyhai munkalapok esetében alkalmazzák. Az ilyen típusú beépítés azt eredményezi, hogy a mosogatótálca széle a munkalap fölé kerül, amelynek karbantartására nagyobb gondot kell fordítani, így megakadályozhatjuk, hogy a víz alá kerüljön.

 • A munkalap alá helyezett mosogatótálca (úgynevezett aláépítés)

Egy másik lehetőség az, ha a mosogatótálcát a munkalap alá építik, amely azután egybeolvad a munkafelülettel. Ez az úgynevezett aláépített mosogatótálca. Ez az elrendezési változat csak a vízálló, például természetes kő vagy kerámia, konyhai munkalapok esetében alkalmazható. A mosogatótálca fa vagy laminált lemez alá történő építése nem ajánlott.

A mosogató tájolása

A beszerelés során szintén fontos szempont a mosogatótálca lefolyó nyíláshoz viszonyított elhelyezkedése. A mosogató lehet jobbos vagy balos tájolású. Vannak olyan forgatható mosogatók is, amelyek univerzális kialakításúak, és jobbra vagy balra is fordíthatók.

Előre marott furatok és a lefolyó nyílás mérete

A mosogatótálcák általában előre marott furatokkal rendelkeznek a csaptelep, az excenteres lefolyószabályozó vagy akár az egyre népszerűbb mosogatószer-adagoló közvetlen elhelyezéséhez. Ezeket a furatokat azonban nem fogod megtalálni minden modellnél, néhány egymedencés mosogatón nincs is erre elég hely, és a legtöbb forgatható mosogatót várhatóan úgyis az ügyfél kívánsága szerint készítik el. A gránit mosogató csaptelep furatait akril kötőanyaggal látják el még a beszerelés előtt.

A lefolyó nyílás lehet normál méretű 1 1/2"-os vagy nagyobb, 3 1/2"-os. A nagyobb lefolyó nyílást rendszerint egy szűrős dugóval látják el, amelyet bármikor kényelmesen kiüríthetsz. A szűrő dugóként is szolgál, amelyet lenyomva lezárjuk, és felfelé húzva kinyitjuk a lefolyó nyílást, hogy lefolyhasson a víz.


Megjegyzés: A víz túlcsordulásának megakadályozására szolgáló hasznos biztonsági funkció az úgynevezett túlfolyónyílás, amely a mosogató feltöltése esetén biztosítja, hogy a vízszint legfeljebb csak olyan magas legyen, hogy az ne folyhasson ki a mosogatóból.

Mosogató kiegészítők

Új mosogató vásárlásakor hasznos kiegészítőket is vehetsz, például vágódeszkát, szűrőtálat és különféle szűrőket. A konyhai hulladékaprítót bármely mosogatótípusba be lehet szerelni, ami megkönnyíti az alapanyagok tisztítását és a maradékok ártalmatlanítását.

Mosogató csaptelepek

Az új mosogatótálca kiválasztásához szorosan kapcsolódik a konyhai csaptelep kiválasztása is. Megjelenésének összhangban kell lennie a mosogató stílusával, ugyanakkor meg kell felelnie a te igényeidnek is, hogy mire szeretnéd használni.

Csaptelepek a vezérlés típusa szerint:

 • Forgatógombos csaptelepek - nem nagyon praktikusak a konyhába, inkább a kádhoz alkalmasak.
 • Nyomókaros csaptelepek - takarékosabbak és rendkívül egyszerűen működtethetők. A víz hőmérsékletének nagyobb érzékenységgel történő beállítását teszik lehetővé.

Csaptelepek az elhelyezkedés szerint:

 • Álló csaptelepek - nagyon népszerűek és praktikusak, általában kiváló kivitelezés és funkcionalitás jellemzi őket. Mind süllyesztett, mind a hagyományos mosogatókhoz használhatók, de akár közvetlenül a konyhai munkalapra is szerelhetők.
 • Fali csaptelepek - a mosogató felett lévő falra helyezhetők. A legfontosabb az, hogy figyeljük a távolságot, azaz a falban lévő vízvezetékek közötti távolságot.

Csaptelepek további funkciókkal:

 • Csaptelep kihúzható tömlővel - a kihúzható tömlővel kényelmesebben öblítheted le az edényeket és a főzési alapanyagokat. Könnyen kezelhető. Ezek az csaptelepek gyakran forgathatók is.
 • Csaptelep elektromos vízmelegítővel - a beépített elektromos vízmelegítő biztosítja az azonnali vízmelegítést. Ideális megoldás garázsba vagy nyaralóba.

TIPP: Ha egy mosogatótálca és csaptelep készletet vásárolsz, akkor egy olyan csapot kapsz, amely tökéletesen illeszkedik a mosogatóhoz, ráadásul még pénzt is megtakaríthatsz.

Bekötőcső

A bekötőcsöveket a hideg és meleg víz bekötéséhez használják. A belseje és a végei gumiból készülnek. A belsejét rozsdamentes acél borítja a megfelelő rugalmasság és tartósság érdekében. A nikkelezett sárgaréz szerelvényeket tömítőgyűrűkkel látják el.

A mosogatótálcák típusai

Rozsdamentes mosogatótálcák

Rozsdamentes mosogatótálcák

 • Univerzális típusú mosogató, amely bármilyen konyhába beleillik
 • Időtlen és megfizethető

A rozsdamentes acél mosogatók bármely konyhastílus univerzális kiegészítői. Kiváló ár-minőség aránnyal büszkélkedhetnek, tartósak, könnyen tisztíthatók, színtartók. Ha megfelelő anyagvastagsággal rendelkeznek, nagy ellenállást mutatnak a mechanikai igénybevétellel és a magas hőmérséklettel szemben. Megfelelnek a magas higiéniai követelményeknek, így professzionális vendéglátóipari létesítményekben is használhatók. A piacon olyan rozsdamentes acél mosogatókat is találhatsz, amelyek egyszerűen praktikusak, az áruk alacsony, ugyanakkor olyanokat is, amelyek luxus és kiváló minőségű kivitelben készülnek, ezeknek az áruk is magasabb. A rozsdamentes acél mosogató vásárlásakor figyelni kell a felhasznált fémlemez vastagságára és a mélységre.

Előnyök és hátrányok
 • Mindenféle kialakítású konyhába beleillik
 • Megfizethető
 • Könnyen tisztítható
 • Ütésálló (megfelelő vastagság esetén)
 • Higiénikus
 • Gazdag forma- és méretválaszték
 • Speciális tisztítószereket igényel
 • Szabványos stílus
 • A mosogatótálcában történő mosogatás zajos lehet
Gránit mosogatótálcák

Gránit mosogatótálcák

 • A rendkívüli tartósság, a funkcionalitás és a stílus kombinációja
 • Sok színváltozat és szemet gyönyörködtető dizájn

Nagyon tartós, hosszú élettartamú mosogatótálca, amely zúzott kő, akril kötőanyag és színezék keverékéből készül, és amelyet magas hőmérsékleten, speciális fém formákban gyártanak. A minőség tekintetében a ranglétra alacsonyabb fokán találhatók a poliészter kötőanyaggal készült gránit mosogatók, amelyeknek tulajdonságai sokkal közelebb állnak a normál műanyag jellemzőihez. A gránit mosogató nemcsak kiváló funkcionális jellemzőkkel rendelkezik, hanem stílusos is, és szinte örökre megőrzi gyönyörű megjelenését. A színváltozatok széles választéka lehetővé teszi, hogy a mosogató tökéletesen illeszkedjen a konyhába.

Előnyök és hátrányok
 • Színváltozatok széles kínálata
 • Ütés- és karcálló, ellenáll a magas hőmérsékletnek
 • Sokáig megőrzik eredeti megjelenésüket
 • Látványos dizájn
 • Egyszerű tisztítás
 • Tompítja a zajt a mosogatóban történő mosogatás közben
 • Ha megfelelően bánnak vele, a poliészter mosogatók hosszú ideig tartanak
 • Kevésbé áll ellen az agresszív anyagok kémiai hatásainak
 • Magasabb ár
Tectonite mosogatótáclák

Tectonite mosogatótálcák

 • Jó tulajdonságokkal rendelkező, modern anyagból készült mosogatók alacsony áron
 • Minimalista kialakítás és különféle színváltozatok

A tectonite mosogatók modern, szintetikus anyagból készülnek, és tulajdonságaikban és megjelenésükben bizonyos mértékben hasonlíthatnak a gránit mosogatókhoz. Könnyűek, masszívak, ellenállnak a magas hőmérsékletnek és a karcolásoknak. Különböző színváltozatokban kaphatók, de a színanyagot nem tartalmazza teljes mélységében, ezért, ha mélyen megkarcolják, az meg is látszódik rajta. Könnyű tisztán tartani, csak töröld át egy ruhával, nem kell súrolni, hogy újszerűnek tűnjön.

Előnyök és hátrányok
 • Érdekes kivitel megfizethető áron
 • Könnyű, ütésálló és ellenáll a magas hőmérsékletnek
 • Könnyen tisztítható
 • Több színváltozat
 • Nem állnak ellen a mélyebb karcolásoknak
 • Nem természetes eredetű, hanem egyfajta műanyag
Kerámia mosogatótálcák

Kerámia mosogatótálcák

 • A rusztikus és modern konyha elegáns kiegészítője
 • Ellenáll a szennyeződésnek és a szagoknak

Ha tetszik a rusztikus stílusú konyha, akkor ahhoz a kerámia mosogató megfelelő kiegészítő. Kihangsúlyozza a konyha stílusát, sőt még hozzá is tesz. Ugyanakkor szép kiegészítője lehet egy modern konyhának is. A dizájn nem korlátozódik a fényes mázas fehérre, matt változatban és több színben is kaphatók. Kiválóan ellenállnak a hőhatásoknak. A kerámia mosogatótálcák is ellenállnak a normál ütéseknek, mégis törékenyebbek más anyagokhoz képest. Felületük tökéletesen sima, így sem a szennyeződések, sem a szagok nem tapadnak meg rajta.

Előnyök és hátrányok
 • Elegáns
 • Higiénikus
 • Könnyen tisztán tartható
 • Megőrzi eredeti megjelenését
 • Törékenyebb
 • Magasabb vételár
Konyhai csaptelepek

Konyhai csaptelepek

 • Praktikusnak kell lenniük, és összhangban kell lenniük a mosogatótálcával
 • Hiba esetén a nem európai piacról származó csaptelepeket teljes egészében ki kell cserélni

A mosogató csaptelepek a konyhai mosogató fontos elemei. Kiválasztásánál mind a dizájnt, mind a funkcionalitást és a gyakorlati szempontokat figyelembe kell venni. Megkönnyítheti a választást, ha mosogatótálca és csaptelep készletet vásárolsz. Új csaptelep vásárlásakor derítsd ki, honnan származik valójában a termék. Az Európában gyártott csaptelepek mindig teljesen szétszerelhetők és könnyen javíthatók, beleértve a szabványos patronok cseréjét is. A mosogató csaptelepek rendelkezhetnek kiegészítőkkel, például kihúzható fejjel, zuhanyváltóval, de dönthető változattal is találkozhatsz az ablak előtti szereléshez stb.

Gyakran ismételt kérdések a mosogató kiválasztásakor

Mit jelent a 3 ½" megjelölés a mosogatótálcák esetében?

A 3 ½" megjelölés azt jelenti, hogy a mosogató egy jól tisztítható szűrős dugóval rendelkezik, amely felfogja az ételmaradványokat. Így ezek nem kerülnek be a lefolyórendszerbe, és nem szennyezik azt. A lefolyót a szűrő lenyomásával vagy az excenter segítségével lehet lezárni.

Mit jelent az excenteres működtetés?

Olyan, mintha távirányítóval rendelkezne a lefolyó, de ezt a típust csak egy szélesebb (3 ½") kivezetőnyílás esetén lehet felszerelni. Az excenteres működtetésű mechanizmus egy huzalból és egy, a mosogatón (a munkalapon) elhelyezkedő forgatógombból vagy -karból áll, amely a szűrővel bezárja vagy kinyitja a lefolyót. A lényeg az, hogy a mosogató leeresztésekor a szűrő kimozdításához nem kell a piszkos vízbe nyúlni, hanem ezt száraz és tiszta kézzel teheted meg.

Hogyan lehet felismerni az akrilból készült minőségi gránit mosogatótálcát?

Az akril mosogatók csak 6 mm-rel nyúlnak a konyhai munkalap fölé, míg a poliészter mosogatók esetében ez több mint 10 mm. Az akril mosogatótálcán a csaptelep nyílás a konyha kivitelezése közben készül el, míg a poliészter mosogatótálcákon ez már eleve ki van alakítva.

Hogyan kell karbantartani a mosogatótálcát?

A konyhai mosogatótálca naponta víznek, szennyeződéseknek és a főzési alapanyagok különböző szagának van kitéve. A vízkő és a szennyeződés lerakódása, ha a tisztítást elhanyagolják, káros hatással lehet nemcsak a mosogató megjelenésére, hanem a higiéniára is. A mosogatót ezért rendszeresen tisztítani kell.

 • Rozsdamentes mosogatótálca

A rozsdamentes acél mosogatótálca még mindig a legelterjedtebb a háztartásokban, ennek oka a jó ár-minőség arány és az a tény, hogy a rozsdamentes acél felület nagyon tartós. De ha azt szeretnéd, hogy a mosogató mindig tiszta legyen, rászáradt cseppek és vízkő nélkül, rendszeresen tisztítani kell. Soha ne használj drótkefét, súrolószert vagy klórtartalmú termékeket a rozsdamentes acél mosogatóhoz. Tisztításához egy finom szivacs vagy mikroszálas törlőkendő a legalkalmasabb. Ideális az olyan tisztítószerek használata, amelyek nemcsak a zsírt, a szennyeződéseket és a vízfoltokat, hanem a lerakódott vízkövet is eltávolítják. Ha nincs otthon kifejezetten a rozsdamentes acél mosogatókhoz készült tisztítószered, akkor otthon is megtalálható tisztítószereket is használhatsz, mint például citromlé vagy szódabikarbóna. Az ecettel a végén fényesítheted, emellett az ecet nagyon hatásos a vízkő ellen is.

 • Gránit mosogatótálca

Még egy jó minőségű gránit mosogatótálca is rendszeres ápolást igényel. Javasoljuk, hogy minden nagyobb használat után tisztítsd meg. A gránit mosogató esetében csak mosogatószerre és egy puha szivacsra van szükség a szennyeződések eltávolításához. Ha végeztél, csak öblítsd le. A vízkő lerakódásának megakadályozása érdekében tanácsos a mosogatótálcát papír törlőkendővel áttörölni. Használj 3:1 arányú ecetből és vízből álló oldatot a már lerakódott vízkő eltávolításához. A gránit mosogató tisztításához ne használj hígítót és savakat, de fehérítőszert vagy súrolókefét sem.

 • Tectonite mosogatótálca

A tectonite mosogató igénytelen, könnyen megőrizheti szép megjelenését. Javasoljuk, hogy minden használat után töröld szárazra egy ruhával, hogy ne maradjon folt vagy vízkő a felületén. A tectonite mosogatót, a rozsdamentes acél mosogatóval ellentétben, nem kell fényesíteni, hogy újszerűnek tűnjön.

 • Kerámia mosogatótálca

A kerámia mosogatók nagy előnye, hogy tökéletesen sima a felületük. Ezt figyelembe kell venni a tisztításkor is, amelynek kíméletesnek kell lennie. Az alapelv ezért az, hogy ne használj durva felületű vagy fém dörzsivel rendelkező szivacsot. A legalkalmasabb egy puha szivacs vagy egy puha törlőkendő. És milyen tisztítószereket használjunk? Alapvetően ugyanazokat a tisztítószereket ajánljuk, amelyek a fürdőszobába is alkalmasak. Kerüld a súrolószer, különösen a szemcsés súrolószer használatát, amely megkarcolhatja a sima felületet.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ