Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
HU tisíce produktů ihned k odběru Alzabox

Hogyan válasszunk nyomtatópapírt?

Termékkatalógus

Sokféle papír található a piacon, különböző sajátosságokkal, amelyek különböző felhasználási célokra teszik őket megfelelővé. Melyek alkalmasak lézer- vagy tintasugaras nyomtatókhoz, és hogyan akadályozható meg a papír elakadása a nyomtatóban?

A megfelelő papír kiválasztása trükkös lehet, de megkönnyítheted magadnak a döntést, ha betartasz néhány alapszabályt.
Először is vedd figyelembe a nyomtatód technológiáját – a leggyakrabban használt nyomtatók a tintasugaras, és a lézernyomtatók. Egy másik kulcsfontosságú paraméter a papír minőség, amit A, B és C betűvel jelölnek. Akkor most lássuk, milyen papírtípusok felelnek meg a legjobban a mindennapi nyomtatáshoz, hogy ne használódjon el a nyomtatód túlzottan, és ne okozzon túl sok papírberagadást.

papers to the printer

Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyomtató papírt?

Nyomtató szerint

Különböző nyomtatók különböző papírtípust kívánnak.

A tintasugaras nyomtatók sztenderd A és B minőségű irodai papírral működnek, de a drágább színes nyomtatásra kialakított papírral, valamint néhány fotópapír típussal is használhatók.

A lézernyomtatók általában a hagyományos B és C osztályú irodai papírral működnek jól.

A hőtechnológiás nyomtatók speciális, hőérzékeny papírt igényelnek.

A mátrixnyomtatók pedig speciális papír göngyöleggel működnek.

Papírminőség szerint

Az „A” osztályú papír biztosítja a legjobb minőséget

Az „A” osztályú papír a legjobb, ugyanakkor a legdrágább nyomtatópapír. Használata kiemelkedő minőségű tintasugaras nyomtatókhoz és másológépekhez javasolt. Ez a típus különösen sima felülettel bír, úgyhogy nem kell aggódnod a tinta megfolyása vagy a papír beragadása miatt. Ennek a papírtípusnak a hátránya a magasabb ár, így nem a leggazdaságosabb megoldás.

A „B” osztályú papír alkalmas lézer- és tintasugaras nyomtatókhoz egyaránt

A „B” osztályú papír kiváló ár/érték arányt biztosít. Drágább, mint a „C” típusú, de ez a befektetés nagyon is megéri. Nem sok papír port képez, ami jót tesz a nyomtatónak. Ezt a papírtípust használva csökkentheted a nyomtató elhasználódását, kopását, sőt meghosszabbíthatod élettartamát. Mindemellett a kevesebb papír okozta por csökkenti a tisztítási költségeket is.

A „B” típusú papír használata lézer-és tintasugaras nyomtatókhoz egyaránt ajánlott. Szintén alkalmas kétoldalas nyomtatáshoz; és nem úgy, mint a „C” osztályú nyomtatópapírt, ezt nyugodtan használhatod akár napi 250 oldal nyomtatása esetén is. Kevésbé lesz poros, így nem fojtogatja a nyomtatót a krétaszerű por részecskékkel. Nem alkalmas extra gyors nyomtatókhoz, amelyek percenként 60, vagy annál több oldalt nyomtatnak.

A „C” osztályú papír a legolcsóbb, ugyanakkor az átlagnál gyengébb minőségű

A „C” osztályú papír a leggyakrabban használt, legolcsóbb és legalapvetőbb papírtípus. Minden fénymásoló és lézernyomtató számára alkalmas, főleg egyoldalas nyomtatáshoz és a nem kifejezetten forgalmas helyek számára ajánlott, ahol a napi nyomtatás nem éri el a 250 oldalt. Az „A” és „B” osztályhoz hasonlítva a „C” osztályú papír fehérebb szokott lenni, mivel több krétaport tartalmaz. Ez azonban idővel egy fehér krétaszerű porlerakódáshoz vezet a nyomtató belsejében. Az alacsonyabb papírköltség így nagyobb nyomtató tisztántartási költséggel jár.

Nyomtatási szokásaink szerint

A megfelelő nyomtató papír kiválasztása azon múlik, hogy mit szeretnénk vele elérni.

Ha sok fekete-fehér dokumentumot nyomtatunk, akkor válasszuk a „C” osztályú papírt. Ha napi nyomtatási mennyiségünk nem éri el a 250 oldalt, akkor válasszunk az „A” vagy „B” vagy „C” osztályú papírok közül. Ha több mint 250 oldalt nyomtatunk naponta, akkor válasszunk az „A” vagy „B” típusú papírok közül. A „C” osztályú papír a legolcsóbb, míg az „A” osztályú a legdrágább. A „B” osztály egy kompromisszumos megoldás: jó minőség, racionális áron. Valamint nagyon sokat spórolhatunk, ha újrahasznosított papírt használunk.

Gyakran ismételt kérdések a nyomtató papír vásárlásával kapcsolatban

Mi a papír tárolásának megfelelő módja?

A tárolási feltételek különösen nagy hatással vannak a papír minőségére, így érdemes néhány alapvető szabályt betartani. A nyomtatópapírt száraz meleg helyen érdemes tárolni. Ha erre nincs lehetőség, akkor használat előtt hagyjuk a papírt 24 órán át melegedni és száradni, hogy megszabaduljunk a többlet nedvességtől, amelyet a tárolás alatt magába szívhatott a papír. Hagyhatjuk például az irodában 24 órára. Amennyiben lehetséges, kerüljük a nedves és hideg papírra való nyomtatást mivel a hő a lézernyomtatóban a papír deformálódását, gyűrődését okozhatja.

Mi okozza a papír elakadását a nyomtatómban?

Az „A” osztályú papírt leszámítva a legtöbb papír felszíne meglehetősen durva textúrájú, ami néha elakadást okoz a nyomtatóban. Drágább papír vásárlásával nem csak a nyomtatási minőséget növelhetjük, hanem gördülékenyebbé tesszük a nyomtatási eljárást.

Office papers

Irodai papír

 • Univerzális és sokoldalú használat
 • Széles árkínálat
 • Színes és fekete-fehér nyomtatáshoz
Paper for color printing

Papír színes nyomtatáshoz

 • Speciálisan színes dokumentumok nyomtatásához tervezett papír
 • Lézer nyomtatókhoz
 • Sima, szatén textúrájú felület
Photo Paper

Fotópapír

 • Fotók nyomtatásához tervezték
 • Tintasugaras nyomtatókhoz
 • Fényes és matt textúrájú felület

Nyomtatópapír tippek és trükkök

 1. Válasszunk nyomtatópapír méretet a nyomtató által támogatott papír méretének megfelelően. A nyomtatók tipikusan A4-es, vagy kisebb formátummal működnek, azonban vannak A3-as formátumot támogató nyomtatók is. 

 2. Minél nagyobb tömegű papírt használunk, annál jobb lesz a minősége is. A gyakran használt papír tömege általában a 80g/m2-től egészen az igazán finom minőségű 300g/m2-ig terjed, mint például a speciális fotópapír típusok.

 3. A hétköznapi dokumentumokhoz nincs szükséged semmi extrára. A sima 90g/m2-es papír tökéletes az ilyen jellegű használathoz.

 4. Ha még több pénzt szeretnél megtakarítani, akkor használj újrahasznosított papírt. Ezek hátránya, a magasabb porkibocsájtás, és általában szürkés színűek.

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB15
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket