Shop roku Akvizice ApF HU

Milyen páramentesítőt vegyek?

Termékkatalógus
Aktualizálva

A lakásban akkor beszélünk magas páratartalomról, ha értéke meghaladja a körülbelül 50%-ot. Ilyen esetben a hosszú távon magas páratartalom nem kívánatos, penész kialakulásához vezethet, ugyanakkor káros az egészségre és a lakás vagy ház berendezésére. A páramentesítők alkalmi jelleggel, például áradások idején, de akár hosszan tartóan is csökkenthetik a pára mennyiségét. Milyen páramentesítőt érdemes venni?

Milyen páramentesítőt vegyek?

A páramentesítő kiválasztása előtt válaszold meg az alábbi kérdéseket:

 1. Mekkora helyiséghez van szükséged páramentesítőre?

 2. Mekkora a normál hőmérséklet egy párátlanított helyiségben?

 3. Számít a páramentesítő üzemeltetésének költsége?

 4. Mozgatni fogod a párátlanítót a szobák között?

 5. Szükséged van további funkciókra, például levegőtisztításra?

 6. Fogsz aludni a párátlanított szobában?

Alapvető paraméterek a páramentesítő készülék kiválasztásához

Páramentesítési kapacitás

A páramentesítési kapacitás egy rendkívül fontos paraméter, ezért már az elején meg kell határoznod, hogy mennyi nedvességet kell eltávolítanod a levegőből.

A párátlanító kapacitása egy olyan információ, amelyet minden egyes készüléken megtalálsz, és azt mutatja meg, hogy hány liter vizet képes kivonni a levegőből bizonyos idő, a leggyakrabban 24 óra alatt. Természetesen, minél több liter nedvességet tud a párátlanító eltávolítani a levegőből adott idő alatt, annál nagyobb teljesítményűnek bizonyul. Azonban, a készülék páramentesítési teljesítménye a levegő hőmérsékletétől és a páratartalomtól is függ. A gyártók által jelzett, a levegőből maximálisan kivonható vízmennyiséget 80%-os relatív páratartalom és 30 °C-os hőmérséklet mellett számolják ki.

A páramentesítési kapacitás napi 0,2 és 50 liter között mozog. Ám a 0,2 -0,9 liter/napos párátlanítók csak a kis helyiségekbe alkalmasak, és csak lassan tudják csökkenteni a páratartalmat. A kicsi, párás területek hatékonyabb páramentesítéséhez olyan készülékekre van szükség, amelyek naponta legalább 8-15 liter vizet képesek kivonni a levegőből. A napi 15-30 literes kapacitással bíró páramentesítők a közepesen párás helyiségekben tesznek jó szolgálatot. Ha ennél párásabb vagy túlzottan párás helyiségbe keresel eszközt, akkor a 30-40 liter per napos modellek között válogass. A napi 50 liter kapacitású párátlanítók kereskedelmi helyiségekbe ajánlottak.


Megj.: Előfordulhat, hogy a nagyon magas páramentesítő kapacitás nem a legjobb választás a számodra. Ez mindig az igényeidtől függ! Több pénzt adsz ki egy nagyobb teljesítményű készülékre, amelyet talán soha nem fogsz tudni teljes mértékben kihasználni. Emellett nagyobb az energiafelhasználás, illetve a párátlanító méretei és tömege is.

Légkapacitás

A párátlanító kiválasztásakor a légkapacitás vagy légáramlás a fő paraméter. Egysége m3/h, és értékének meg kell egyeznie a helyiség térfogatának háromszorosával, amelyben a berendezés elhelyezésre kerül. Túl nagy teljesítmény egy kis helyiségben nem megfelelő; túl gyorsan szárítja a helyiséget, amely károsíthatja a bútorokat, képeket és egyéb berendezési tárgyakat.

A helyiségek mérete

Minden páramentesítőnél fel van tüntetve, hogy mekkora helyiségbe alkalmas. Az ajánlott területek azonban tájékoztató jellegűek, ezért javasoljuk, hogy mindig adj hozzá némi mozgásteret ehhez a számhoz.

Víztartály űrtartalma

Mekkora páramentesítőt vegyek? A legtöbb páramentesítő esetében a víz egy víztartályba kerül, amelyet rendszeresen ki kell üríteni. Minél nagyobb a víztartály, annál kevesebbszer kell kiürítened, és a készülék annál tovább működhet szünet nélkül. Azonban, nem mindig igaz a szabály, hogy minél nagyobb a víztartály, annál jobb neked. Ez csak bizonyos mértékig érvényes. Fontos megjegyezni azt is, hogy minél nagyobb a tartály, annál valószínűbb, hogy a készülék mérete is nagyobb. Továbbá a vizet nem szabad hosszú ideig a tartályban hagyni, mivel fennáll a penészképződés lehetősége. Egy tipp: otthoni körülmények között egy 5 literes víztartály 3 napi működéshez elegendő.


TIPP: Ha tartósan szeretnél páramentesíteni nagyon párás, nagyobb helyiségeket, ahol a páramentesítő hosszabb ideig lesz elhelyezve és nem akarod folyton kiöntögetni a vizet, akkor egy folyamatos párakivezetéssel rendelkező készülék beszerzését javasoljuk, amely lehetővé teszi, hogy a víz közvetlenül a szennyvízbe kerüljön.

Zajszint

Ha nem lakóhelyiségbe alkalmas (pl. pince vagy garázs) páramentesítőt veszel, akkor valószínűleg nem kell foglalkoznod a zajjal. Azonban, a zajszint a háztartásokban már elég fontos jellemző. A modern készülékek manapság már viszonylag csendesek. A zajszint a leggyakrabban 35-50 dB között mozog. Szakértők megállapították, hogy a kellemes, zavartalan zaj határértéke 40 dB-nél áll meg.

Energiafelhasználás

Ha a páramentesítőd gyakran vagy állandóan megy, akkor az energiafelhasználás minden bizonnyal érdekelni fog. Minél magasabb a készülék teljesítménye, annál nagyobb lesz az energiafelhasználása. Azonban, a teljesítmény önmagában nem árulja el, hogy a párátlanító igazán jó-e. Ez inkább az energiahatékonyságától (a készülék használatának és a felhasznált energia mennyiségének aránya) függ, amely gyakran tükröződik az árban. Ezért a kedvezőbb ár nem mindig kifizetődő, mivel az ilyen készülékek nem biztos, hogy annyira hatékonyak, ezért csak ráfizetnél a működésükre. Másrészről, léteznek olyan alacsonyabb energiafogyasztású párátlanítók is a piacon, amelyeknek magasabb a teljesítményük. Ezek viszont többe kerülnek.

Tömeg és méretek

Akkor vedd figyelembe ezt a paramétert, ha a páramentesítőt több helyiségben is használod és gyakran kell cipelned. Ilyen esetben a kényelmes hordozás érdekében jó, ha rendelkezik görgőkkel és fogantyúval.

Funkciók és jellemzők

A páramentesítők különböző funkciókkal rendelkezhetnek:

 • Páratartalom-érzékelő

Egy jó páramentesítőnek biztosan van páratartalom-érzékelője (higrométere). Méri a készülék körüli aktuális páratartalmat és kikapcsolja azt a kívánt páratartalom elérésekor.

  • Kijelző

  Bizonyára kényelmesebb a felhasználó számára, ha a páramentesítőn van kijelző, amely megmutatja az aktuális környezeti páratartalmat és hőmérsékletet, amelyen beállíthatja a helyiség kívánt páratartalmát.

  • Automatikus kikapcsolás

  Amennyiben a készülék rendelkezik automatikus kikapcsolás funkcióval, kikapcsolja magát az optimális páratartalom vagy hőmérséklet elérésekor, illetve, ha a megtelt a víztartály.

  • Időzítő

  Az időzítő az időtartam beállítására szolgál, amely idő alatt a páramentesítő működésben marad.

  • Légtisztítás

  A párátlanító keringeti a levegőt, ezáltal pedig megtisztítja a levegőt és eltávolítja belőle a baktériumokat. Egy légtisztító funkcióval ellátott páramentesítő tehát ebből a szempontból is praktikus lehet. Különféle lehetőségek állnak a rendelkezésünkre. A levegő megtisztítására aktív szénszűrőt vagy HEPA szűrőt használnak, amely még a legapróbb részecskéket is kiszűri, ezáltal eltávolítja a port, a pollent, a szagokat, az állatokról származó allergéneket és a penészspórákat a levegőből. Ügyelj rá, hogyan tisztítod ezeket a szűrőket, rendszeres karbantartásuk ugyanis kulcsfontosságú.

  • Ionizátor

  Az ionizátor jelentősen hozzájárul a háztartások levegőminőségének javításához, amelyet főleg az allergiában és asztmában szenvedők fognak értékelni. Negatív ionokkal dúsítja a levegőt, amely tiszta és egészséges környezetet teremt. Segíti a helyiségben előforduló, mint például a cigarettafüst vagy a főzés során keletkező szagok eltávolítását.

  • UV lámpa

  Az ultraibolya sugárzásnak köszönhetően az UV lámpa elpusztítja a levegőben megjelenő vírusokat. Hozzájárul az influenza és az egyéb légzőszervi megbetegedések megelőzéséhez. Ez a funkció ki- és bekapcsolható.

  • Teljesítményszabályozás

  A teljesítményszabályozás lehetőségének köszönhetően az igényeid szerint állíthatod be a készüléket, és bizonyos mértékig a zaj- és az energiafelhasználási szintet is szabályozhatod.

  • Anti-Freeze funkció

  Az Anti-Freeze funkció megvédi a páramentesítőt a fagyástól, ezáltal jó szolgálatot tesz a fűtés nélküli helyiségekben, ahol a hőmérséklet fagypont alá eshet.

  • Smart üzemmód

  A Smart üzemmód azt jelenti, hogy a készülék egy intelligens üzemmód alapján párátlanít, és optimálisan állítja be a páratartalmat a helyiség aktuális hőmérsékletétől függően.

  • Wi-Fi csatlakozás

  Egyes páramentesítők Wi-Fi csatlakozással és a mobilalkalmazáson keresztül történő távirányítás lehetőségével is rendelkeznek.

  • Ruhaszárítás funkció

  A ruhaszárítás funkció rendkívül hasznos olyan lakásokban, ahol a kiteregetett ruhák a magas páratartalom és a penész egyik fő okát képezik. Egy páramentesítővel a vállfán lógva száríthatod meg a ruháidat, vagy akár nedves cipőidet és a kabátodat. Ráadásul a ruhaszáradási időt is a felére csökkentheted.

  A páramentesítők típusai a páramentesítési technológiák alapján

  Milyen párátlanítót vegyek? - Kondenzációs

  Kondenzációs páramentesítők

  • Alkalmasak lakó- és fűtött helyiségekbe
  • Magas teljesítmény és hatékony párátlanítás

  A kompresszoros vagy kondenzációs páramentesítők a leggyakrabban használt készülékek. Magas párátlanítási teljesítmény jellemezi őket. Olyan lakóterekbe alkalmasak, ahol nem nagy a hőmérséklet-ingadozás, és ahol a hőmérséklet még télen sem esik 15 °C alá. Teljesítményük a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ, a legjobb eredményt 30 °C és 80%-os páratartalom mellett érik el. Manapság már számos olyan kondenzációs páramentesítő található a piacon, amely nemcsak hasznos funkciókkal, de kellemes külsővel is büszkélkedhet, és ízlésesen egészíti ki lakásod belső terét.

  Előnyök és hátrányok
  • Magas teljesítmény
  • Energiahatékonyak
  • Számos hasznos funkció
  • Szép dizájn
  • Nem alkalmasak hideg területekre
  • Nem alkalmasak olyan helyiségekbe, ahol ingadozik a hőmérséklet
  Milyen páramentesítő készüléket vegyek? - Adszorpciós

  Adszorpciós páramentesítők

  • Alkalmasak hideg helyiségekbe
  • Nem függenek a hőmérséklettől vagy a páratartalomtól

  Válassz adszorpciós páramentesítőt, ha alacsony hőmérsékletű (pincék, raktárak, garázsok) helyiségeket kell párátlanítanod. 1 °C-tól hatékonyak, azaz olyan helyeken, ahol a kondenzációs párátlanítók nem tudnak megfelelően működni. Hátrányuk az alacsony maximális teljesítmény és a magas energiafelhasználás.

  Előnyök és hátrányok
  • Alacsony hőmérsékleten is hatékonyak
  • Nem függenek és hőmérséklettől és a levegő páratartalmától
  • Csendes működés
  • Alacsony maximális páramentesítési teljesítménnyel bírnak
  • Magas energiafelhasználás

  Milyen páramentesítőt vegyek? - Gyakran ismételt kérdések

  Mikor célszerű páramentesítőt használni?

  Amennyiben lakásodban vagy más helyiségben (pince) gyakori vendég a penész, akkor ott valószínűleg magas a páratartalom. A helyiségek ideális páratartalma 40-50%. 50%-nál magasabb érték esetén érdemes megfontolni egy páramentesítő beszerzését, és rendszeresen használni azt az egészséged és vagyontárgyaid védelme érdekében. Párátlanító készülék használata egyszeri alkalmak, például áradások esetén is kulcsfontosságú. Egy páramentesítő a ruhaszárításhoz is hasznos tud lenni, ha az megnöveli a lakás páratartalmát, és penészképződéshez vezet. Használhatod, például lakások kifestésekor is, hogy a festék gyorsabban száradjon.

  Milyen gyakran és milyen hosszan kell működtetni a páramentesítőt, hogy a lehető legjobb eredményt érje el?

  Ez függ a helyiség méretétől, annak hőmérsékletétől, a páratartalom szintjétől, valamint a rendelkezésedre álló páramentesítő teljesítményétől. Ideális esetben válassz olyan párátlanítót, amelynek van páratartalom-érzékelője, vagy úgynevezett higrométere, amely automatikusan kikapcsolja a készüléket az ideális páratartalom elérésekor.

  Hova helyezzem el a páramentesítőt?

  A páramentesítőt lehetőleg a helyiség közepére, hőforrásoktól távol helyezd el. A nem kívánt légáramlás megakadályozása érdekében csukd be a helyiség ajtajait és ablakait.

  Nyomtatás
  P-DC1-WEB15
  28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
  3 millió megrendelés évente
  a vásárlók 98% visszatérő
  Több infó
  Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
  06-1-701-1111
  Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
  Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
  Kérjük, add meg a telefonszámodat:
  Keress minket
  Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
  További információ Kevesebb információ