Milyen párásítót vegyek?

Termékkatalógus
Aktualizálva

A helyiség ideális páratartalma 40-65% között kéne, hogy mozogjon. A túlzottan alacsony értékek különböző egészségügyi problémákat okozhatnak. A kiszáradt nyálkahártyákon könnyebben megtapadnak a vírusok, baktériumok és allergének. Az alacsony páratartalom emellett rontja az életminőséget, a kényelmes környezet minőségét. A megoldás a párásító, mely kiemelkedően megosztozik a beltér levegőjének javításában. Milyen párásítót érdemes venni?

Milyen párásítót vegyek?

Néhány tipp a párásító kiválasztásához

 1. Gondold át, mekkora helyiségbe szeretnéd elhelyezni a párásítót.

 2. Mérlegeld, hogy a párásító éjszaka is menni fog-e, így ugyanis szükség lesz a csendes üzemmódra.

 3. A levegő párásítása kombinálható a tisztításával.

A párásító kiválasztásához szükséges alapvető paraméterek

A párásító teljesítménye (párakibocsátás)

A párásító teljesítménye milliméter vagy gramm/óra mértékegységben van megadva. A párásítót mindig a teljesítménye szerint szükséges kiválasztani, a magasabb teljesítmény nagyobb helyiségekbe alkalmas. Abban az esetben is válaszd a nagyobb teljesítményt, ha ablakaid nem zárnak jól, vagy ha a lakásban extrém alacsony a páratartalom (30% alatt). Nagyobb, mint 70 m2 méretű helyiségek esetében érdemes fontolóra venni két párásító használatát.

Zajszint

A párásító zajszintje főleg éjszakai működtetés során fontos, ha abban a helységben alszol, ahol a párásító el van helyezve. A meleg párásító készülékek nagyobb zajszinttel rendelkeznek az ultrahangos készülékekhez képest, amelyek nagyon csendesek.

Fogyasztás

A téli hónapokban akár a nap 24 órájában is működtethetjük a párásítót, ebben az esetben fontos lehet figyelembe venni az eszköz fogyasztását is az üzemeltetés összköltsége végett. Energetikailag igényesebbek a forró gőzös párásítók, a többi típus feleakkora fogyasztással rendelkezik.

Víztartály mérete

A víztartály mérete elsősorban kényelmi szempontból lehet fontos. A manuális párásítók addig dolgoznak, míg ki nem kapcsolod őket, vagy a víz el nem fogy, ezért érdemes figyelembe venni a víztartály méretét. A nagy teljesítményű párásítók nagyobb víztartályt igényelnek, hogy ne kelljen folyamatosan utántöltened a vizet. A nagyobb tartály a párásító méretét is megnöveli. A legkeresettebb termékek közé az 5 literes tartállyal rendelkező párásító készülékek tartoznak, melyek nagyjából 8 órás működésre vannak tervezve.

Beépített páratartalom-mérő

Egyes párásító modellek praktikus funkciója a beépített páratartalom-mérő (higrosztát, hidrosztát). Ez lehetővé teszi, hogy rugalmasan reagáljunk a helyiség aktuális páratartalmára, és hogy szükség szerint tölthessük meg a párásítót. Így nem következik be a fordított probléma - a helyiség túl nagy páratartalma, ami a penészgombák elszaporodását segíti elő.

További kiegészítő funkciók

A párásító készülék kiválasztásakor további hasznos funkciókkal találkozhatsz:

Milyen párásítót vegyek? - Meleg párásító

Meleg párásító

 • Olyan személyek számára alkalmas, akik gyakran betegeskednek
 • Növelheti a helyiség hőmérsékletét

Ezek a párásítók meleg, steril gőzt bocsátanak ki. Először felforralják a vizet, utána lehűtik és kiengedik a levegőbe. Ez a folyamat képes elpusztítani a baktériumokat, ugyanakkor számolnod kell a magasabb fogyasztással.

Előnyök és hátrányok
 • A steril pára képes elpusztítani a baktériumokat
 • Nem használ fogyóeszközöket (nem szükséges szűrők vagy párásító betétek használata)
 • Hatékonyabbak és nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek
 • Nagyobb fogyasztással rendelkeznek
 • A kimeneti nyílásnál forró pára távozik, gyermekek közelségében szükséges az elővigyázatosság
Milyen hidegpárásítót vegyek?

Hideg párásító

 • Ideális egész éves használatra

A hideg párásítók természetes párologtatással működnek, mely a természetben is jelen van. A vízcseppeket speciális szűrő fogja fel, majd ventilátor segítségével szétszórja őket a levegőben, mely egy hatékony párásítási folyamatot képez.

Előnyök és hátrányok
 • Csendes működés, alkalmas olyan helyiségekbe, ahol alszanak
 • Alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek (általában 30 W-ig)
 • Nem alkalmas allergiások számára, ugyanis nem távolítja el az allergéneket
 • A párásító betét cseréje szükséges (kb. 3 havonta)
Milyen ultrahangos párásítót vegyek?

Ultrahangos párásító

 • Univerzális felhasználás

Ezek a párásítók az ultrahang működési elvét használják fel, mely a vizet gőzköddé alakítja át. Az alapegység egy magas frekvenciájú ultrahangos oszcillátor, mely mikrocseppeket hoz létre és finom pára formájában bocsátja ki őket. Az ultrahangos párásítók esetében értékelni fogod az alacsony fogyasztást és a csendes működést.

Előnyök és hátrányok
 • Nem enged ki a levegőbe ásványi anyagokat, így a fehér ásványpor nem rakódik le
 • Alacsonyabb fogyasztás
 • Szükséges az ásványianyag-szűrőbetét cseréje
Milyen párásító készüléket vegyek? - NanoCloud

NanoCloud párásítók

 • A NanoCloud technológia hármas védelmet nyújt a baktériumok és a penészgombák ellen
 • Egyenletesen oszlatja el a párásított levegőt
 • Higiénikus és biztonságos

A speciális hármas védelemnek köszönhetően a NanoCloud technológia megakadályozza a penészgombák terjedését és hatékonyan elpusztítja a baktériumok akár 99%-át a többi ultraszonikus modellel szemben, mellyel kiemelkedően hozzájárul a beltéri levegő javításához. Az abszorpciós szűrő először felfogja a port és a nagy részecskéket, mint pl. a hajszálakat és az állati szőrt, emellett elnyeli a száraz levegőt. A párologtató rendszer ezután higiénikusan párásítja a levegőt, mely egyenletesen terjed szét a helyiségben egészséges levegő formájában.

Előnyök és hátrányok
 • Higiéniai biztonsági tanúsítvány
 • Nem kerül sor a fehér por lerakódására
 • Nem hagy nedves foltokat
 • Hatékonyan elpusztítja a baktériumokat és a gombákat
 • Időnként szükséges a szűrő cseréje

Milyen párásítót vegyek? - Gyakran ismételt kérdések

Hová helyezzük el helyesen a párásítót?

A párásítót a helyiség közepére szükséges elhelyezni, a földre. Soha ne helyezzük el a párásítót a nedvességre érzékeny tárgyak - pl. képek - közelében. Nem helyezhető közvetlenül polcokra, vagy fapadlóra sem. Ebben az esetben vízálló alátét alkalmazása ajánlott.

Milyen gyakran és milyen hosszan szükséges bekapcsolni a párásítót a hatás maximalizálásához?

A működés ideje a helyiség méretétől, a levegő páratartalmától és további paraméterektől függ. A téli hónapokban a lakás nagyon alacsony páratartalma miatt akár a nap 24 órájában is működtethetjük a párásítót. A drágább modellek automata kikapcsolás funkcióval rendelkeznek, mely a páratartalom mérő szerint következik be - így a készülék csak szükség esetén működik. A készülék hatására a szellőztetés is befolyással van, melyet korlátozzunk arra az időre, mikor a párásító nincs működésben.

Milyen funkciókkal rendelkezhetnek még a párásítók?

Rendelkezésünkre állhat a beépített páratartalom-mérő, hőmérő, valamint a teljesítmény szabályozása, mellyel az elért páratartalmat szabályozhatjuk. Az átlagon felüli funkciók közé tartozik a párásító kombinációja a légtisztítóval (HEPA szűrők, szénszűrők, ionizálók), továbbá az aromadiffúzió. Szintén előny, ha távirányító is áll a rendelkezésünkre.

Milyen vízzel töltsük fel a párásítót?

A gyártók általában nem határozzák meg a felhasznált víz minőségét. Általában az alacsony ásványi anyag tartalmú víz ajánlott, ideális a desztillált víz. Nagy keménységű víz esetén ajánlott azt lágyítani. Abban az esetben, ha a párásítót több, mint két napig nem használod, öntsd ki belőle a vizet, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el benne.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ