Akvizice ApF HU AP+ plus nový vizuál

Hogyan válasszunk porzsákos porszívót

Termékkatalógus
Frissítve

A porzsákos porszívók nem véletlenül a legnépszerűbbek és legelterjedtebbek a háztartásokban. A piacon rengeteg porzsákos porszívó található, amelyek a porszívózás hatékonyságában, valamint a porszívóval történő munkavégzés kényelmében különböznek egymástól. Hogyan válasszunk porzsákos porszívót, hogy választásunkkal elégedettek is legyünk? Útmutatónk ebben lesz a segítségedre.

Hogyan válasszunk porzsákos porszívót

Tippek a porzsákos porszívó kiválasztásához

 1. Ha családodban van olyan, aki allergiában szenved, fokozottan figyelj a kimeneti szűrő típusára.

 2. A porzsák térfogatát a lakás méretének megfelelően válaszd ki, de vedd figyelembe azt is, hogy vannak-e gyerekek a háztartásban, vagy több szennyeződés szokott-e összegyűlni a padlón.

 3. Ha a lakásodban a kemény padló dominál, válassz puha kerekű porszívót.

 4. Ha van a háztartásodban szőrös háziállat, egy turbókefére is szükséged lesz.

A porzsákos porszívók paraméterei

A motor teljesítménye

Sokan összekeverik a szívóerőt a teljesítménnyel, de ez a két fogalom egyáltalán nem ugyanaz. A teljesítmény az elfogyasztott villamosenergia mennyiségét jelenti, és természetesen minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb az energiafogyasztás. A porzsákos porszívók teljesítmény értékei 300 és 1600 W között mozognak. A nagy teljesítmény azonban nem feltétlenül jelenti a porszívó jó szívóerejét, és fordítva, az alacsony teljesítmény nem zárja ki a jó szívóerőt és porszívózási hatékonyságot. Ezért a motor teljesítménye nem lehet döntő paraméter a porszívó kiválasztásakor.


A porzsákos porszívó szívóereje

Ez az egyik legfontosabb paraméter a porszívó kiválasztásakor. Ezért nagyobb fontosságot kell tulajdonítani a szívóerőnek, mint a teljesítménynek, mivel ez nagyobb hatással van a szívás hatékonyságára. Paradox módon úgy tűnhet, hogy a gyártók általában nem közlik a szívóteljesítményre vonatkozó adatokat. Ennek oka az, hogy nincs egységes rendszer a mérésére. Általában a szívóerő a felvett teljesítmény 20-35%-át teszi ki. A kiváló minőségű porszívók azonban alacsonyabb teljesítmény mellett is nagy szívóerőt tudnak biztosítani, mivel ez elsősorban a szerkezet egészének jó tömítésével, a jó minőségű szűréssel és a szívófej kialakításával érhető el. Hogyan lehet megtudni egy porzsákos porszívó szívóerejét?

A legtöbb porszívó szívóereje az aktuális felület és a szennyezettség mértéke szerint állítható be. Szabályozható nyomógombokkal, manuálisan a porszívón, vagy sokak szerint praktikusabb módon, azaz a porszívó fogantyúján, ahol kézi és elektronikus változatú vezérlőt is találhatsz. Döntsd el, melyik lehetőség a kényelmesebb a te számodra.

A szűrés típusa

A jó szűrés hatással van a porszívózás általános hatékonyságára. A porszívók gyakran többlépcsős szűrőrendszert alkalmaznak. A porzsákos porszívók esetében háromlépcsős rendszerrel találkozunk a porzsáknak köszönhetően, amely a szűrés első lépését biztosítja.

 • 1. lépés – porzsák

 • 2. lépés – bemeneti szűrő

Ez a szűrő a porszívó motorja és a porzsáktartó között helyezkedik el. Ezek a szűrők általában hab anyagból vagy habszivacsból készülnek, és elsősorban a motor szennyeződésektől való védelmét szolgálják.

 • 3. lépés – kimeneti szűrő

A kimeneti szűrők azért a legfontosabbak, mert a kifújt levegő tisztaságáról gondoskodnak. A porszívónak minőségi szűrővel kell rendelkeznie, amely megakadályozza, hogy por maradjon a kiáramló levegőben. Minél jobb a szűrő, annál kevesebb a por a kifújt levegőben. Ezzel szemben, ha a szűrés rossz minőségű, por marad a kifújt levegőben, amely újra a földre rakódik, ugyanakkor káros lehet az allergiások számára. Fogsz találkozni ilyen kimeneti szűrőkkel a porzsákos porszívók esetében.

Mikroszűrő - Ez egy alapvető típusú szűrő, és a régebbi porszívó modelleknél találkozhatunk vele. Textilből vagy habszivacsból készül. Nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

EPA és HEPA szűrő - Ezek rendelkeznek tanúsítvánnyal és a legmegbízhatóbb légrészecske-szűrők. A 0,01 mikrométer és 100 mikrométer közötti mikrorészecskéket képesek felfogni, hatékonyságuk szerint több osztályba sorolhatók. Az EPA vagy HEPA jelölést az osztályt jelölő szám követi. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a hatékonyság. Korábban a porszívóknál csak a 10–13-as számmal ellátott HEPA megjelölést használták. Ma a szűrők új osztályozása szerint ezeknek a megnevezése EPA E10 - E12 és HEPA H13, amely akár a részecskék 99,95%-át képes felfogni.

A 13-as osztálynál magasabb rendszert általában nem alkalmaznak a porszívókban, mert minél jobb a szűrő szűrési hatékonysága, annál nagyobb az ellenállás az áramló levegővel szemben, ami megnöveli a porszívó teljesítményével és kialakításával szemben támasztott igényeket.

Szemléltetésképpen megmutatjuk, hogy az egyes osztályba tartozó EPA és HEPA szűrők a porszemcsék mekkora részét fogják fel.EPA 10 85%
EPA 11 95%
EPA 12 95,5%
HEPA 13 99,95%

Ha a háztartásodban élők között van olyan, aki allergiában vagy asztmában szenved, mindenképpen válassz hitelesített EPA E12 vagy HEPA H13 szűrőket, amelyek ki tudják szűrni a baktériumokat és azok ürülékét is. Azoknál az embereknél, akiknek nincsenek problémáik, nincs szükség HEPA szűrők használatára.

A szűrők lehetnek moshatók vagy nem moshatók, a moshatókat folyó víz alatt kb. öt porszívózás után le kell öblíteni, a nem moshatókat pedig mechanikusan kell megtisztítani (kissöprűvel lesöpörni vagy kiütögetni).

A mosható szűrőket könnyebb tisztán tartani, mert folyó víz alatt könnyen eltávolíthatók róla a látható szennyeződések. A szűrők belsejében azonban így is maradhatnak kisebb részecskék. Fontos, hogy az újbóli használat előtt az átmosott szűrőt hagyd alaposan megszáradni. Ellenkező esetben az is előfordulhat, hogy tönkremegy a szűrő, vagy akár a motor is.

A mosható és nem mosható szűrők élettartama nagyon hasonló. A porzsákos porszívóknál az eltömődés mértékétől függően évente legalább egyszer, vagy még gyakrabban ajánlott cserélni. Néhány gyártó azt javasolja, hogy a mosható szűrőt minden harmadik mosás után tanácsos kicserélni.


TIPP: A porzsákos porszívó vásárlása előtt ellenőrizd, hogy a modellhez kapható-e tartalék szűrő és ha igen, mennyiért. Ha a porszívó megvásárlásakor nem lehet kapni, akkor valószínűleg később sem lesz elérhető, amikor a szűrőt ki kell majd cserélni.

A porzsák térfogata

A porzsák térfogatát a lakás méretének megfelelően, ill. a porszívózott terület nagysága szerint válaszd ki. 50 m2 területig elegendő lesz egy 2-2,8 l-es porzsák. Az 50-150 m2-es lakásokhoz válassz 3-4 l térfogatú porzsákot. A nagyméretű, 150 m2-nél nagyobb terekhez 4 l-es és annál nagyobb porzsákot javaslunk.

Nemcsak a területet kell figyelembe venni, hanem a szőnyegek vagy padlók átlagos szennyezettségének mértékét is. Egy olyan háztartásban, amelyben egy házaspár él gyermek nélkül, biztosan nem keletkezik annyi morzsa és szennyeződés, mint egy kisgyerekes család lakásában.

A porzsák típusa

A minőségi porzsák első szűrőként is szolgál. Eldobható vagy tartós porzsákok használatosak.

 • Az eldobható porzsákokat (papír), miután megteltek, kivesszük a porszívóból, és a szemetesbe dobjuk. A jobb porzsákok zárral rendelkeznek, ami megkönnyíti a porzsák cseréjét, míg a zár megakadályozza, hogy a por kijusson a porzsákból a csere során. Az eldobható porzsákok higiénikusabbak.

 • A tartós porzsákokat (textil), miután megteltek, kiürítjük, majd visszahelyezzük a porszívóba. Csak az az előnyük, hogy többször használhatók. Ezért zöldebb és gazdaságosabb megoldás. De a higiénia szempontjából mindenképpen jobbak a papír porzsákok. A tartós porzsák kiürítésekor próbáld meg elkerülni a porszemcsék belélegzését, ne hagyd, hogy azok a ruhádra tapadjanak. Ezért nem is ajánlottak allergiások számára. A textil porzsákokat rendszeresen kell mosni, majd hagyni kell, hogy alaposan megszáradjanak.


Megjegyzés: Mindig jobb eredeti porzsákokat használni, mint univerzálisakat, bár ezek valamivel drágábbak. Az univerzális porzsákok mérete nem pontos, és nem biztos, hogy pontosan illeszkednek.

A porszívó tömege

Bár a porszívók kerekeken gurulnak, ami megkönnyíti a lakásban történő mozgatásukat, a tömegük mégis jelentős paraméter. Erre leginkább akkor fogsz rádöbbenni, ha a porszívót felfelé kell vinned a lépcsőn. Akkor is figyelembe kell venni ezt a paramétert, ha a porszívót idős ember kezeli. A kábel hossza is szerepet játszik a tömeg szempontjából, ha rövid, akkor gyakran át kell vinni a porszívót egyik konnektortól a másikig. A porzsákos porszívók tömege általában 3,5 és 10 kg között van.

Hatósugár

A hatósugár jelzi, hogy milyen távolságot érhetsz el a porszívóval, miután azt a konnektorhoz csatlakoztattad. Ez tehát a tápkábel hosszának, továbbá a tápkábel bemenete és a porszívó szívónyílása közötti távolságnak, valamint a szívófej és a gégecső hosszának összege. Összeadáskor abból indulunk ki, hogy a fogantyút a normál magasságban fogjuk. Néhány porszívó elérheti akár a 13-15 m-es hatósugarat is.

A kábel hossza

A hosszú kábel megnöveli a porszívózás hatósugarát, és megkímél téged attól, hogy a porszívót egyik konnektortól a másikig kelljen vinni. Ezért, ha nagyobb terek vannak a lakásodban, mindenképpen figyelj erre a paraméterre.

A cső anyaga és ergonómiája

Fontos, hogy a cső porszívózáskor ne hajoljon meg, ezért kerüld a műanyag változatokat, és inkább olyat használj, amely acél vagy rozsdamentes acél csővel rendelkezik. Előnyös lehet a hosszabbítható, teleszkópos cső, amelyet a magasságodnak megfelelően állíthatsz be. A teleszkópos csövet jól kell rögzíteni, hogy a rúd ne csússzon be véletlenül takarítás közben.

A porszívó és a szívóerő vezérlésének módja

A szívóerő szabályozásának vagy a porszívó be- és kikapcsolásának módja apróságnak tűnhet. A legtöbb modell vezérlőelemei a porszívón magán találhatók. De ha a szívóerő szabályozása és a porszívó elektronikus be- vagy kikapcsolása a fogantyún is lehetséges, ez jóval kényelmesebbé teszi a vele végzett munkát. Nem kell hajolgatnod, és kényelmesen beállíthatod a fogantyún a szívóerő intenzitását, ha olyan felületeken dolgozol, amelyek kevesebb vagy több teljesítményt igényelnek. A teljesítményszabályozás lehet kézi vagy elektronikus LED-kijelzővel.

A porszívó további funkciói és felszereltsége

Porzsák telítettség jelző

Ez a funkció nagyon hasznos, mert nem neked kell ellenőrizni a porzsákot, és nem kell kicserélned, mielőtt a porszívó szívóereje csökken.

Piszkos szűrő jelző

A szűrőjelzőnek köszönhetően tudni fogod, mikor kell a szűrőt kicserélni. Így nem kell minden használat után kinyitni a porszívót és a szűrőt ellenőrizni.

Automatikus biztonsági kikapcsolás

Védelmet nyújt a túlmelegedés ellen. Abban az esetben, ha a porszívó által felszívott nagyobb tárgytól eltömődik a levegő áramlási útvonala, a porszívó gondoskodik a motor automatikus biztonsági kikapcsolásáról.

Soft Start funkció

Ha meg szeretnéd kímélni a porszívó motorját és meg szeretnéd hosszabbítani annak élettartamát, biztosan tetszeni fog a Soft Start funkció, amely fokozatosan indítja be a porszívót, így a bekapcsolás kíméletesebb a motor számára.

Kiegészítők

Minden porszívóhoz tartoznak kiegészítők, amelyek alap (szívófej kemény padlóhoz, kárpit szívófej) vagy különféle praktikus szívófejek lehetnek, amelyek sokkal könnyebbé teszik a takarítást.

Az állatszőr és a haj szőnyegből történő hatékony eltávolítására a turbókefe alkalmas. Egy vagy több forgatható, kemény sörtés keféből áll. Ha ülésekről is kell szőrt eltávolítani, akkor a mini turbókefe lesz segítségedre. Néhány porszívó speciális szívófejet is kínál, például a PET kefe állatszőrhöz háziállatok bőrének és szőrének kezelésére szolgál. Eltávolítja az állatoktól származó szennyeződéseket, szennyező anyagokat és allergéneket (pl. por, pollen, atkák).

A por függönyökről vagy festményekről történő eltávolításához hasznos lehet a törékeny tárgyak ápolásához tervezett porkefe.

Az autó belsejének otthoni tisztításához egyes gyártók autótisztító tartozékokat adnak.


TIPP: Szeretnéd, hogy az összes szívófej mindig kéznél legyen? Figyelj a porszívón történő tárolás/rögzítés lehetőségeire. Egyes porszívó modellek tartozékai közvetlenül a készülékre, a teleszkópos csőre vagy a porszívóban lévő rekeszbe tehetők. Ezért mindig kéznél lesznek. Ha nem ez a helyzet, a szívófejek gyakran bent maradnak valahol a szekrényben vagy a porszívó dobozában, és előfordulhat, hogy inkább nem keresgéled, és egyáltalán nem használod őket, ahelyett, hogy csak egyszerűen levennéd és már használhatod is.

Puha kerekek

Ha otthonodban a parketta dominál, vegyél puha kerekekkel ellátott porszívót, hogy a készülék mozgatása közben ne sérüljön és karcolódjon meg a padló.

Porzsákos porszívók

Porzsákos porszívók

 • Ez az egyik leghigiénikusabb porszívó
 • Nagyszerű ár/teljesítmény arány
 • Általában kisebb méretűek

A porzsákos porszívók a hagyományos porszívók közé tartoznak, a legtöbb háztartásban ezt a típust használják. A minőségi porzsákos porszívó a legjobb teljesítményt és a legmagasabb szívóerőt biztosítja. Legfőbb előnyük, hogy a zsák kiegészítő szűrőként működik, így növelve a szűrés hatékonyságát. A porzsákok állandó extra kiadást jelentenek, de ki kell emelni, hogy a cserélhető porzsákkal ellátott porszívó továbbra is az egyik leghigiénikusabb megoldás. A porzsákos porszívók a szőnyegek és a kemény padlók porszívózásához egyaránt alkalmasak. Alkalmasak allergiás emberek számára is, különösen a HEPA szűrővel ellátott modellek. Annak köszönhetően, hogy ennyire keresettek, a gyártók folyamatosan fejlesztik őket, és javítják a paramétereiket és funkcióikat, ezáltal nemcsak a porszívózás hatékonyságát és eredményességét, hanem a porszívóval való munka kényelmét is növelik.

Előnyök és hátrányok
 • Nagy szívóerő
 • A porzsák kiegészítő szűrőként működik
 • Az eldobható porzsáknak köszönhetően nem kerülsz érintkezésbe a szennyeződéssel
 • Könnyen tisztítható
 • A legjobb ár-teljesítmény arány
 • Instabil szívóteljesítmény (30-50%-kal csökken, ha megtelik a porzsák)
 • További költséget jelent a porzsákok vásárlása

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a különbség a porzsákos és a porzsák nélküli porszívók között?

A szennyeződések összegyűjtésére használt minden módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. A porzsákos porszívóknál a zsák kiegészítő szűrőként szolgál, ezáltal növelve a porszívózás hatékonyságát. Azonban minél jobban megtelik a porzsák, annál kisebb lesz a porszívó szívóereje. A porzsákot rendszeresen cserélni kell, ami további költségekkel jár, hiszen rendszeresen kell porzsákot venni. Ezt a gondot azonban leveszi a válladról a porzsák nélküli porszívó, amely egy speciális tartályban gyűjti össze a szennyeződéseket. Másik előnyük az állandó szívóerő. A tartályt azonban minden egyes porszívózás után ki kell üríteni, és a szűrőt gyakrabban kell cserélni. A porzsákos porszívók higiénikusabbak és kevesebb karbantartást igényelnek, mint a porzsák nélküliek.

A családban van olyan, aki allergiában szenved. Melyik porszívó a legjobb?

Allergiások számára inkább a porzsákos porszívók ajánlottak. Amikor allergiások számára megfelelő porszívót keresel, a szűrés hatékonysága különösen fontos. Ezt a porzsák minősége (mindig válassz eldobható porzsákot) és a kimeneti szűrő minősége határozza meg. A súlyos allergiában szenvedők számára a HEPA 13 szűrők a legalkalmasabbak, amelyek a szennyeződések akár 99,95%-át is felfogják. Fontos szerepet játszik a konstrukció légszigetelése is.

Melyik porszívót válasszuk olyan háztartásokhoz, ahol háziállatok élnek?

Bármely kellően erős szívóerővel rendelkező porszívó képes megbirkózni az állatszőrrel. Ha otthonodban szőnyeg is van, mindenképpen turbókefével rendelkező porszívót válassz. Hatékonyan távolítja el az állatszőrt a szőnyeg szálai közül a kemény sörtéjű forgó hengerekkel. A hajszálak kanapéról és kárpitról történő porszívózásához a mini turbókefét ajánljuk.

Miért tisztítsuk meg és cseréljük ki a porszívó szűrőjét?

Még a jó minőségű és drágább porszívók esetében is csökkenhet a teljesítmény, ha a szűrő eltömődött. Ezért minden porszívó esetében a szűrőt rendszeresen tisztítani és cserélni kell. A porzsákos porszívók szűrőinek cseréje évente egyszer ajánlott.

Mi történik, ha a szűrő eltömődött?

 • A szűrő túl nagy légellenállást mutat, a porszívó nem porszívózik, a szívóteljesítmény csökken
 • A motor túlmelegszik és tönkremegy
 • Az energiafogyasztás nő

Mi a különbség a mosható és a nem mosható szűrők élettartama között?

Semmi. Körülbelül azonos az élettartamuk. Az egyetlen különbség a tisztítás módjában van. A mosható szűrő jobban tisztítható. A porzsákos porszívók esetén ajánlatos évente legalább egyszer kicserélni a kimeneti szűrőt.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ