Alza dny HU VIP BOOST LEGO

Hogyan válasszunk rúdporszívót

Termékkatalógus
Frissítve 

A rúdporszívók kifejezetten kisebb háztartásokba alkalmasak, ám a megfelelő modell egy nagyobb lakásban is jó szolgálatot tesz. Manapság már különféle típusok és modellek közül választhatsz. Pl. rúd- és kézi porszívó egyben vagy rúdporszívó felmosóval. És hogy hogyan válaszd ki a megfelelő darabot az otthonod számára? Útmutatónk választ a kérdéseidre.

Hogyan válasszunk rúdporszívót

Tippek rúdporszívó választásához

 1. Válaszd ki a tápegység típusát. A vezetékes rúdporszívó korlátlan ideig használható. Ezzel szemben a vezeték nélküli rúdporszívók mobilitása nem ismer határokat, az akkumulátor üzemideje viszont annál inkább.

 2. Vezeték nélküli rúdporszívó választásakor vizsgáld meg a töltési idő és a működési idő, az akkumulátor típusa és kapacitása közötti arányt.

 3. Higiénikusan tiszta padlóra vágysz? Egy gőzölős moppal ellátott rúdporszívóval sokkal könnyebb lesz a takarítás.

 4. Gondold át, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli modellt szeretnél-e inkább.

 5. Ha allergiás is lakik a lakásban, fordíts figyelmet a szűrő típusára és minőségére.

 6. Könnyedén eltávolíthatod az állatszőrt a szőnyegről és a bútorokról egy olyan rúdporszívóval, amelyhez állatszőr eltávolításra alkalmas tartozék áll rendelkezésre.

Fontos paraméterek rúdporszívó kiválasztásához

A töltés típusa

A tápellátás típusa a kiválasztás egyik meghatározó tényezője. Rúdporszívók esetében mindig választanod kell a hálózati ellátású, azaz vezetékes, vagy az akkumulátoros, azaz vezeték nélküli modellek között. Mindkét változatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 • Vezetékes rúdporszívók 

Ezekből a modellekből még kevés található a piacon. A vezetékes rúdporszívók fő előnye a korlátlan működési idő. A hálózati tápellátásnak köszönhetően magasabb teljesítménnyel bírnak, ám munka közben a vezeték szabja a határokat. Éppen ezért vezetékes rúdporszívó választásakor figyelj oda a tápkábel hosszára, illetve a porszívózási hatótávolságra.


TIPP: Vezetékes rúdporszívó választásakor ügyelj rá, hogy a kábel hossza a céljaidnak megfelelő legyen.

 • Akkumulátoros rúdporszívók

Az akkumulátoros rúdporszívók hatalmas előnye, hogy szükség szerint mozoghatsz velük a lakásban, amelynek köszönhetően vezető szerepre tettek szert a rúdporszívók piacán. Működésük idejét azonban az akkumulátor kapacitása szorítja keretek közé, az alacsonyabb energiafelhasználásuk miatt - főleg az olcsóbb modellek esetében - pedig elveszítik a teljesítményük egy részét. De olyan rúd típusú porszívókkal is találkozhatsz, amelyek teljesítmény tekintetében a vezetékes változatokhoz hasonlíthatóak.

Az akkumulátor típusa

Az akkumulátoros rúdporszívók Ni-Mh vagy Li-ion akkumulátorral vannak ellátva.

 • Az Ni-Mh akkumulátorok az elavult típusok, és az olcsóbb termékekben találhatók meg. Az úgy nevezett "memória hatásban" szenvednek, azaz, ha feltöltöd őket, mielőtt 100%-ban lemerülnének, csökken a kapacitásuk.

 • Li-ion akkumulátorok egy sokkal modernebb technológiát képviselnek, és a leginkább használatosak is. A Li-ion akkumulátorokat, másrészről, nem ajánlatos teljes mértékben lemeríteni, mivel ezáltal csökkenhet az élettartamuk. Ez általában 350-500 töltési ciklust jelent. Ezután az akkumulátort ki kell cserélni.

Az akkumulátor kapacitása

Amennyiben vezeték nélküli rúdporszívót mellett döntesz, az akkumulátor kapacitása az egyik legfontosabb paraméter. Egyrészt hatással van arra, hogy mennyi ideig üzemképes a porszívó egy töltéssel, másrészt pedig az átfogó teljesítményben is megmutatkozik.

A töltési idő és az üzemidő aránya jól jelzi az akkumulátor kapacitását. Minél alacsonyabb a töltésenkénti üzemidő, annál magasabb az akkumulátor kapacitása.

Működés és töltési idő

 • A működés idő modellenként eltérő. 15-20 perctől indul, az általános üzemidő 30-60 perc között mozog, ám találkozhatsz olyan rúdporszívóval, amely akár 70-120 percig is képes takarítani. Egy ilyen rúdporszívó segítségével töltés után akár egy 80 m2-es vagy nagyobb lakást is kiporszívózhatsz.

 • A töltés ideje szintén változó. 60 perctől kezdve akár 10 óra is lehet.


Megj.: Ne feledd, hogy minél alacsonyabb a töltési idő és a működési idő aránya, annál magasabb az akkumulátor kapacitása. A nagyobb akkumulátor révén pedig magának a porszívónak is nagyobb a teljesítménye.

A gyűjtőedény típusa és kapacitása

A rúdporszívók között porzsákos és porzsák nélküli változatokat is találsz. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy az igényeidnek megfelelő mellett dönts. Majd válaszd ki a porzsák vagy a gyűjtőedény kapacitását a tisztítandó felület mérete alapján. Minél kisebb a kapacitása, annál gyakrabban kell majd kiürítened a zsákot vagy az edényt.

 • Porzsákos rúdporszívók

porzsákos rúdporszívók esetében a porzsák rendszeres beszerzésére és kicserélésére van szükség, amely megnöveli a porszívó működési költségeit. Ám ez egy higiénikusabb opció, amely alkalmasabb az allergiások számára.

Megmutatjuk a különféle belső területekhez ajánlott űrtartalmat. De azt is vedd figyelembe, ha gyermekek vagy kisállatok élnek a lakásban. Ez jelentős mértékben tükröződik a padlón található szennyeződések mennyiségében.

A porszívózandó terület nagysága Porzsák űrtartalma
50 m2-ig 2 - 2,5 l
50 - 150 m2 3 - 4 l
150 m2 felett 4 l vagy több
 • Porzsák nélküli rúdporszívók

Egy porzsák nélküli rúdporszívóval többé nem kell porzsákot vásárolnod. A szennyeződések egy átlátszó edénybe kerülnek, amelyet minden egyes használat után érdemes kiüríteni. A porszívó megfelelő és rendszeres karbantartásáért felelős ciklon-technológia stabil szívóteljesítménnyel büszkélkedhet, amely a porzsákos rúdporszívók esetében a porzsák telítettsége miatt csökkenhet.

A ciklonos rúdporszívók gyűjtőedény kapacitása 0,5 l és 6 l között mozog. Egy átlagos háztartáshoz elegendő a 1,2 - 2 literes.


TIPP: Porzsák nélküli porszívó esetén ügyelj arra, hogy a gyűjtőedény hogyan távolítható el és üríthető ki. Gyorsnak és - ami a legfontosabb - higiénikusnak kell lennie. A felporszívózott szennyeződésekkel nem kell érintkezned.

A rúdporszívó energiafelhasználása

Az energiafelhasználás megmutatja, mennyi energiát fogyaszt a porszívó. Évente körülbelül egy-két ezer forintot költesz egy rúdporszívó áramellátására, szóval még az energiaigényesebb modellek sem fognak anyagilag megterhelni. Az energiafelhasználásnak nem szabad meghatározónak lennie a porszívó választása során. 

A rúdporszívók szívóteljesítménye

A szívóteljesítmény azt az erőt fejezi ki, amellyel a porszívó képes felszívni. Tehát minél magasabb a teljesítmény, annál jobb. Ám ezt nem csak a teljesítmény határozza meg. Több paramétertől is függ, és különösen azok kombinációjától. A porszívó teljes kialakítása, a motor ereje, a szűrés minősége és a jó tömítés mind nagy szerepet játszanak ebben.

Egészen a közelmúltig könnyedén tájékozódhattál a vezetékes rúdporszívók, és általában az összes porszívó szívóteljesítményéről és hatékonyságáról - az energiacímkén található keménypadlótisztítási hatékonyság és a szőnyegtisztítási hatékonyság értéke alapján. Egy ideje, azonban, ideiglenesen beszüntették a porszívók címkézési kötelezettségét. Az akkumulátoros rúdporszívók a legtöbb esetben már korábban sem rendelkeztek ilyen címkével.

Tehát hogyan derítheted ki egy rúdporszívó teljesítményét? Figyeld meg az akkumulátor kapacitását, amely hatással van a porszívó teljesítményére. Az akkumulátor kapacitását a működési idő és a töltési idő aránya jelzi. Minél alacsonyabb ez az arány, annál magasabb az akkumulátor kapacitása. Hasonlóképpen, a szűrőrendszer hatékonysága, a motor típusa és a szerkezet minősége vezet ahhoz az erőhöz, amellyel a rúdporszívó felszívni képes. Egy ellenőrzött márka szintén garancia lehet. A legjobbak közé tartoznak - ebben a tekintetben - például a Rowenta, Dyson vagy Electrolux rúdporszívók.

A szűrés típusa

A szűrés befolyásolja a porszívózás általános hatékonyságát, és a porszívó élettartamában is megmutatkozik. A szűrő biztosítja a kifújt levegő tisztaságát, és a szűrőrendszer többlépcsős. Minden egyes porszívóban találni fogsz egy bemeneti szűrőt, amely a motort védi, valamint egy kimeneti szűrőt, amely a kifújt levegő tisztaságáról gondoskodik.

A porzsákos porszívók szűrése háromlépcsős, mivel a szűrés első fokozatát maga a porzsák képviseli. Ezt követi a bementi szűrő, az utolsó pedig, amely egyben a legfontosabb is, a kimeneti szűrő. A kétlépcsős szűrőrendszer a porzsák nélküli porszívók esetében gyakori.

A rúdporszívók a leggyakrabban a következő szűrőtípusokkal rendelkeznek:

 • Mikrofilter

mikrofilter habból vagy szövetből készül, és az egyik legkevésbé hatékony típus. Általában az olcsóbb modellekben használják őket.

 • HEPA és EPA szűrők

HEPA és EPA napjainkban a leghatékonyabb és a legszélesebb körben használt típusú szűrők. A név után található szám jelzi a szűrési hatékonyság osztályát, és minél magasabb ez a szám, annál magasabb a szűrés foka. Találkozhatsz EPA szűrőkkel a 10–12-es osztályból, majd pedig a 13. osztályú HEPA szűrővel. Porszívókban általában nem alkalmaznak magasabb szűrési osztályt, mivel a szűrés túl sok légellenállást okozna.


EPA 10 85 %
EPA 11 95 %
EPA 12 95,5 %
HEPA 13 99,95 %

A szűrőket rendszeresen kell tisztítani vagy cserélni, ha már nagyon eltömődnek. A mosható szűrők nagyban megkönnyítik a karbantartást, ugyanis egyszerűen csak folyó víz alatt kell megtisztítanod azokat. Azonban az élettartamuk szintén korlátozott. A mosható szűrőket körülbelül ugyanolyan időközönként kell cserélned, mint a nem mosható típusokat, amelyeket ütögetéssel vagy erre alkalmas eszközzel kell tisztítani.

 • Vízszűrő

A porzsák nélküli porszívók esetében a szűrést vízszűrő is végezheti. A felszívott szennyeződéseket vízörvény fogja meg, amely megakadályozza, hogy keveredjenek és visszajussanak a levegőbe. A tisztítás után egyszerűen öntsd ki az összegyűjtött szennyeződést a vízzel együtt. Az ilyen szűrési technológiával ellátott rúdporszívók allergiában szenvedők számára ajánlottak.


Megj.: Állítólag a rúdporszívók nem alkalmasak olyan háztartásokba, ahol allergiások élnek, ám létezik néhány olyan modell a piacon, amely meggyőzhet ennek az ellenkezőjéről, mivel csúcskategóriás ciklon technológiával és hatékony szűrőrendszerrel büszkélkedhetnek. Ilyen, például, néhány Electrolux, Rowenta vagy Dyson rúdporszívó.

Méretek és tömeg

 • A magasságot a saját magasságodnak megfelelően válaszd ki. Előnye a teleszkópos fogantyú, amelynek köszönhetően az igényeid alapján állíthatod be a porszívót.

 • A szélességre akkor érdemes figyelni, ha szűk a hely a lakásodban az egyes bútordarabok és a fal között.

 • A tömeg a rúdporszívók egyik fontos paramétere, hiszen a készülék szinte egész súlyát egy kézzel kell elbírnod. A könnyű rúdporszívók tömege legfeljebb 2,5 kg. A 4 kg körüli porszívók átlagos átmérővel bírnak. A 6-7 kg-os rúdporszívók pedig már nehéznek számítanak.


TIPP: Egy teleszkópos rúddal ellátott, könnyű és keskeny rúdporszívóval könnyedén elérheted a mennyezetet vagy a sarkokat. A por és pókhálók egyszerűen és gyorsan eltávolíthatók.

Zajszint

Vedd figyelembe ezt a jellemzőt, ha egy csendesebb porszívóra vágysz. A rúdporszívók alapvetően kissé zajosabbak, bár a porzsákos változatok valamivel csendesebbek, mint zsák nélküli társaik. Továbbá, a magasabb árkategóriába tartozó modellek halkabb működésre képesek, mint az olcsóbb darabok. A legcsendesebb rúdporszívók zajszintje 60 dB körül alakul. A leggyakoribb értékek 70-80 dB közöttiek, ám 76 dB-ig még komfortzónán belülinek számítanak. Azonban, nem ritka a 80 dB feletti rúdporszívó, amely viszont már meglehetősen hangosnak mondható.

A rúdporszívók kábelének hossza és hatósugaruk

A kábel hossza a vezetékes porszívók esetében fontos, hogy csak a takarításra koncentrálhass anélkül, hogy folyamatosan konnektorról konnektorra kellene váltanod. A tápkábel hossza 5 m-nél kezdődik, ám ez eléggé lekorlátozza a munkát. Általános célokra legalább 7 m hosszú kábelt ajánlunk.

A hatósugár a porszívó aktuális hatótávolsága, azaz a kábel, a porszívó rúdjának és a szívófej hosszának összege. Vezetékes rúdporszívó választása esetén figyelj erre a paraméterre, mivel ettől függ, milyen gyakran kell az egyik konnektorról a másikra váltanod. Rúdporszívók esetében a hatósugár 7 m és 14 m között változhat.

Tartozékok és kiegészítő funkciók

Tartozékok

Egy háztartásban általában különböző típusú padlók és szőnyegek találhatóak, ezért a szívófejet is ezekhez kell igazítani. Egyrészt, így könnyebb a tisztítás és a padló károsításának veszélye sem áll fenn. Éppen ezért különböztetünk meg szőnyeg tartozékot, parketta szívófejet vagy kárpittisztító szívófejet. Léteznek kombinált szívófejek is, amelyeknél elég csak átkapcsolni a padló típusát egy gomb segítségével, amely a szívófejen vagy - a legjobb esetben - a porszívó rúdján található. Egyes modellek lehetővé teszik, hogy a szívóteljesítményt a padlótípusnak megfelelően állítsd be.

réstisztító szívófej megkönnyíti a nehezen elérhető helyek tisztítását.

Távolítsd el a port a bútorokról és a finomabb tárgyakról a porkefe segítségével.

A kisállattartóknak állatszőrre kifejlesztett rúdporszívót érdemes választaniuk. Azonban, bármely nagyobb teljesítményű porszívó képes az állatszőr vagy hajszálak hatékony eltávolítására a szőnyegről vagy a padlóról, amennyiben minőségi, kemény sörtéjű forgó turbókefével van ellátva. Választhatsz a forgó turbókefe és a motorkefe között. A saját motorjával meghajtott kefe előnye, hogy alaposan szívja fel a hajszálakat és az állatszőr, még akkor is, ha a porszívó teljesítménye nem valami magas.

A porzsák telítettség jelzése

Ez a funkció a porzsákos porszívóknál érhető el. Jelzi, hogy a porzsák tele van és ki kell cserélni. Tehát a teli porzsák nem fogja szükségtelenül csökkenteni a porszívó teljesítményét.

Akkumulátor töltöttségi szint jelzése

Az rúdporszívón található akkumulátor-állapot jelzés adja tudtodra, ha a töltöttségi szint alacsony, továbbá információval szolgál a töltési folyamatról is.

Szívóteljesítmény-szabályozás

Néhány rúdporszívó - akár porzsákos, akár porzsák nélküli - lehetővé teszi a szívóteljesítmény szabályozását. Ez általában a fogantyún kap helyet. Két, néha három sebességfokozat közül választhatsz. Ez kifejezetten hasznos, ha változik a felület, például szőnyegről keménypadlóra, vagy érzékeny felületet tisztítasz.

Falra szerelési lehetőség

Egyes rúdporszívó modellek falra szerelhető rendszerrel vannak ellátva. Ezzel rengeteg helyet spórolhatsz és a porszívód is mindig kéznél lesz. A fali konzolba néha a töltőállomást is beleépítik. Így a tartó nem csak a porszívó és tartozékainak tárolására, de a készülék töltésére is szolgál.

Puha kerekek

Ha szeretnél biztosra menni, hogy a porszívó mozgatása nem karcolja össze a padlódat, válassz puha kerekekkel rendelkező modellt.

Automatikus kikapcsolás funkció

Ennek a funkciónak köszönhetően a rúdporszívó kikapcsolja magát, amint túlmelegedést vagy eltömődést észlel.

Lehetőség a porszívó függőleges parkolóhelyzetbe való állítására

Amennyiben a rúdporszívó rendelkezik úgy nevezett parkolóállással, akkor mindennemű segítség nélkül függőleges állásba helyezheted. Ez kis dolog, ám hasznos. Ha el kell szaladnod porszívózás közben, egyszerűen csak hagyd ott a készüléket állóhelyzetben. Ez a funkció a tárolást is megkönnyíti, ha a rúdporszívó nem falra akasztható.

Összecsukható fogantyú

Hogyan válasszunk rúdporszívót kis helyekhez? Ha a lakásod nagyon kicsi és minden egyes centiméternyi tárolóhely számít, válassz összecsukható fogantyús rúdporszívót. Ez tovább csökkenti a készülék méreteit a tárolás során.

LED világítás

LED világítás általában közvetlenül a szívófejen található, és arra való, hogy megvilágítsa a kevésbé látható területeket vagya gyenge fényviszonyok közötti részeket. 

Rugalmas csukló

Ha a szívófej egy rugalmas csuklóhoz csatlakozik, amely összeköti azt a rúddal, az javítja és megkönnyíti a rúdporszívó használatát. A rugalmas csuklónak köszönhetően az alacsony területeket és a sarkokat is elérheted.

Rúdporszívó típusok

Tyčové vysavače

Akkumulátoros rúdporszívók

 • Ideális segítőtárs a kisebb háztartások kitakarításához
 • Lehetővé teszi a kábelek és hajlongás nélküli takarítást

A vezeték nélküli rúdporszívókat elsősorban kis háztartások takarítására tervezték. Fő előnyük a könnyű kezelhetőség és tárolás. Alkalmasak idősebbek számára is, akik különösen értékelni fogják, hogy nem kell hajolgatni porszívózás közben. Az akkumulátoros porszívók mobilak és bárhol használhatod őket, ahol csak szeretnéd. A mobilitásukért azonban az akkumulátor korlátozott kapacitásával fizetünk. Ám ma már találkozhatsz olyan vezeték nélküli rúdporszívóval, amelynek akkumulátora egy órán keresztül vagy tovább is bírja.

Előnyök és hátrányok
 • Kompakt, könnyű és összecsukható
 • Egyszerűen szabályozható
 • Felporszívózza a nehezen elérhető helyeket is – lépcsők, szűk helyek
 • Vezetékes korlátozás nélkül
 • Modern design
 • Alacsonyabb szívóteljesítmény a hagyományos porszívókhoz képest
 • Töltés szükségessége
Elektromos rúdporszívók

Elektromos rúdporszívók

 • A hálózati tápellátás korlátlan porszívózást tesz lehetővé
 • Mindig készen áll az azonnali használatra

Az elektromos rúdporszívót elektromos hálózat látja el, így nem lesz gondod a feltöltésre, és szükség esetén azonnal hozzáláthatsz a porszívózáshoz. Másrészről, a választás során a tápkábel hosszát is figyelembe kell venned. Az elektromos rúdporszívók erőteljes motorral rendelkeznek, amelyekhez magas teljesítmény társul. Vehetsz klasszikus porszívót csak felszívó funkcióval, vagy olyan készüléket, amely feltörli és fel is szárítja a padlót. Több lehetőség is van ebben a kategóriában. Csak a személyes preferenciáidtól függ, hogy melyik rúdporszívót választod.

Előnyök és hátrányok
 • Kompakt méretek
 • Egyszerű szabályozás
 • Nem igényel töltést és erős motorral rendelkezik
 • Lehetőség 2 az 1-ben és 3 az 1-ben modell választására
 • Modern design
 • Előfordulhat, hogy a kábel nem elég hosszú és ez megzavarhatja a takarítást
 • Biztosítani kell az áramellátást
2 az 1-ben rúdporszívók

2 az 1-ben rúdporszívók 

 • Rúd- és kézi porszívó egy készülékben
 • Ideális gyermekes háztartásokba 

Egy 2 az 1-ben kialakítású vezeték nélküli rúdporszívó megvásárlásával rögtön két készülékhez is hozzájutsz, amelyek nagyszerű segítséget nyújtanak otthon. Míg a rúdporszívóval megtisztíthatod a padlót, addig a kézi porszívó jó szolgálatot tesz a székek, keskeny helyek vagy bármely kis terület felporszívózásában. Egyszerűen csak vedd ki a rúdporszívó szerkezetéből és használd ott, ahol szükséges. Az ilyen 2 az 1-ben rúdporszívók alkalmasak, például, gyermekes családok számára, ahol az ételmorzsák eltüntetése állandóan napirenden van.

Előnyök és hátrányok
 • Padló- és kézi porszívó egyben
 • Egyszerűen kezelhető
 • Kompakt és tárolható
 • A kézi porszívó mindig kéznél van
 • Alacsonyabb szívóteljesítmény a hagyományos porszívókhoz képest
 • Töltés szükségessége (AKKUS porszívó)
Rúdporszívók felmosóval

Rúdporszívók felmosóval

 • Felszív és feltöröl egyszerre
 • Alkalmas gyors és egyszerű padlótisztításhoz

A felmosó funkcióval rendelkező rúdporszívók a 2 az 1-ben modellek egy másik típusa. Egy ilyen rúdporszívó képes a porszívózás és feltörlés ötvözésére, de akár a külön-külön történő használatukra is. A szívófej egy portartályba gyűjti a szennyeződéseket, és egy átnedvesített moppal töröl fel. A mopos rúdporszívó egy portartállyal és egy, a tiszta víz számára fenntartott tartállyal is rendelkezik, amelyből a víz a törlőkendőre csöpög. A nedves feltörlésre is alkalmas porszívók elsősorban keménypadlók felporszívózására és feltörlésére alkalmasak, de szőnyegen is használhatóak. Egyes modellekkel még könnyebb. A fogantyún elhelyezett digitális gomb megnyomásával egyszerűen válthatsz padlótípust. És ha további igényeid lennének, válassz gőzölős moppal rendelkező rúdporszívót. Egy ilyen modell a gőz segítségével töröl fel, amelynek intenzitását te magad szabályozhatod. A felmosó funkcióval bíró rúdporszívók különösen azok számára ajánlottak, akik nem szeretnének folyton egy porszívót magukkal cipelni, hogy megszabaduljanak a portól és a hajszálaktól, majd pedig egy vödör vizet a feltörléshez. Mindezt egyszerre is elvégezheted, fele annyi idő alatt.

Előnyök és hátrányok
 • Padlóporszívó és nedves feltörlő egyben
 • Egyszerűen kezelhető
 • Elsősorban keménypadlóra alkalmas, de akár szőnyegen is használható
 • Levehető mop tartozékkal
 • Felporszívózza és feltörli a lépcsőket és a nehezen elérhető helyeket is
 • Alacsony szívóteljesítmény a hagyományos porszívókhoz képest
 • Töltés szükségessége (AKKUS porszívó)
 • A kisebb víztartály kisebb terület feltörlését teszi lehetővé
3 az 1-ben rúdporszívók

3 az 1-ben rúdporszívók 

 • Porszívó, mop és kézi porszívó egy készülékben
 • A háztartás gyors és egyszerű kitakarításához

Azon tűnődsz, hogyan válassz olyan rúdporszívót, amellyel egy csapásra több legyet is üthetsz? Szerezz be egy 3 az 1-ben rúdporszívót. Ez a praktikus készülék felporszívózza a szőnyeget, feltörli a padlót, a kézi porszívóval pedig megtisztíthatod a bútorokat vagy eltüntetheted a morzsákat az asztalról. Tehát kapsz egy padlóporszívót, egy feltörlőt és egy kézi porszívót egyetlen készülékben. Szó szerint egy kézzel és egy mozdulattal porszívózhatod és törölheted fel a padlót, és szükség esetén a kézi porszívót is használhatod. A 3 az 1-ben rúdporszívó kezelése rendkívül egyszerű és a szabályozása is intuitív. A 3 az 1-ben rúdporszívóval jelentős mértékben spórolhatsz meg időt is.

Előnyök és hátrányok
 • Egy testben három különböző készülék
 • A kézi porszívó mindig kéznél van
 • Alkalmas lépcsőkhöz és a nehezen elérhető helyekhez is
 • Helytakarékos
 • Időtakarékos
 • Alacsony szívóteljesítmény a hagyományos porszívókhoz képest
 • Töltés szükségessége (AKKUS porszívó)
 • A kisebb víztartály kisebb terület feltörlését teszi lehetővé
Elektromos seprűk és seprőgépek

Elektromos seprűk és seprőgépek

 • Alkalmasak minden típusú keménypadlóhoz és szőnyeghez
 • Ideális a szennyeződések gyors és egyszerű eltávolításához a padlóról

Egy külön kategóriát képeznek a seprőgépek, amelyek nemes egyszerűséggel kiváltják a seprűt és a lapátot. Nagyon egyszerű és általában könnyű szerkezettel rendelkeznek, amely alapvetően egy rúdból, egy portartályból és egy forgókeféből áll. A seprőgépek ideálisak keménypadlók, lépcsők, szőnyegek és a bútorok alatti területek tisztításához. Még az állatszőrt is eltávolítják. Könnyen kezelhetőek és a nehezen elérhető helyeken is bevethetőek. Egyik fontos funkciójuk a forgókefe, amely egy levehető portartályban gyűjti össze a szennyeződéseket. Ha megtelt, ürítsd ki. Seprőgéppel, vagy más néven mechanikus porszívóval vagy elektromos seprűvel (ahogy a cím is mutatja) mechanikus vagy elektromos változatban is találkozhatsz. Ez utóbbi esetben gyakorlatilag egy vezeték nélküli elektromos seprűhöz lehet szerencséd. Működési ideje 30 és 60 perc között mozog.

Előnyök és hátrányok
 • Alkalmas keménypadlóhoz és rövid szálú szőnyegekhez
 • Alacsony tömeg és egyszerű kezelhetőség
 • Egyszerűen tárolható
 • Nem alkalmas hosszú szálú szőnyegekhez
 • Kisebb takarításokhoz alkalmas

Gyakran ismételt kérdések

Milyen típusú padlóra alkalmasak a rúdporszívók?

Alacsonyabb teljesítményük miatt a rúdporszívók inkább keménypadló tisztítására alkalmasak. Azonban, a gyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket és néhány magasabb árkategóriájú modell (mint például az Electrolux, Rowenta, Bosch, ETA rúdporszívók) manapság már nem csak egészen tisztességes teljesítménnyel, de a szőnyegek és kárpitok hatékonyabb tisztítását lehetővé tévő kiegészítőkkel is büszkélkedhetnek.

Milyen rúdporszívót válasszunk? Vezetékes vagy akkumulátoros modellt?

A vezetékes rúdporszívók magasabb teljesítményt kínálnak, és működésüket nem befolyásolja az akkumulátor kapacitása. Ez a vezeték nélküli porszívók esetében töltésenként 30 perc, ám választhatsz hosszabb üzemidővel bíró darabot is. Továbbá, a vezeték nélküli rúdporszívókat nem korlátozza a kábel hossza, és azonnal használatra készen állnak.

Lehetővé teszik a rúdporszívók a nedves feltörlést?

Egyes modellek igen. Feltörlő funkcióval bíró rúdporszívókat általában a 2 az 1-ben (rúdporszívó és mop egyben) vagy 3 az 1-ben (rúdporszívó, mop és kézi porszívó egyben) rúdporszívó megnevezés alatt találhatsz. Ezek a modellek egyszerre porszívózzák és törlik fel a padlót. Ilyenek, például, a Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 vagy a Concept VP4200 3v1 PERFECT CLEAN rúdporszívók.

A piacon olyan rúdporszívóval is találkozhatsz, amelyek annyira multifunkcionálisak, hogy biztonsággal képesek eltüntetni a padlóról a kiömlött folyadékot vagy az összetört tojást. Azonban, a gyártónak kifejezetten és egyértelműen jeleznie kell, hogy ez a modell alkalmas folyadékok felszívására, azaz nedves porszívózás funkcióval van ellátva. Egy példa erre az ETA AquaMaster 1230 90000 vezeték nélküli porszívó.

Rúdporszívó moppal és rúdporszívó gőzölős moppal – mi a különbség?

A klasszikus moppal ellátott rúdporszívók mellett gőzölős moppal rendelkező készüléket is választhatsz. A különbség, hogy a mopos rúdporszívó hideg vízzel töröl fel, míg a gőzölős mopos változat forró gőzt használ a tisztításhoz. A porszívó és a gőzölős mop egyben még az odaszáradt szennyeződésekkel is elbánik, tisztítószerek használata nélkül, ráadásul a baktériumokat és gombákat is eltávolítja.

Igényel-e a porzsák nélküli rúdporszívó bármiféle karbantartást?

Egyesekben él az a tévképzet, miszerint egy porzsák nélküli porszívó beszerzésével letudják a gondot a karbantartásról. Azonban, erre ebben az esetben is szükség van. Nem csak annyi, hogy kiürítjük a gyűjtőedényt, azt rendszeresen el is kell mosni. A ciklon porszívókkal a gyenge szerkezet és a gyenge tömítés gyakran nagyobb szűrő-eltömődéshez vezethet. Éppen ezért a szűrőt az ilyen modellek esetében gyakrabban kell tisztítani és cserélni.

Hogyan tisztítsuk meg a porszívó szűrőjét?

A szűrők rendszeres cseréje egyaránt fontos a porszívó megfelelő működése és annak zajszintje, valamint az otthoni levegő minősége miatt. Egy porzsákos porszívó szűrőjét évente egyszer, a porzsák nélküli modellekét hat havonta ajánlott cserélni. A szűrő lehet mosható és nem mosható. A mosható szűrő folyó víz alatt egyszerűen megtisztítható. Ez a változat barátibb megoldás az allergiások számára. A nem mosható szűrőt ütögetni kell vagy kiseperni egy kefe segítségével, amely egyáltalán nem megfelelő azoknak, akik allergiától szenvednek.

Miért nincs a rúdporszívóknak energiacímkéjük?

2019. január 18-tól megszűnt az a követelmény, amely szerint a porszívókat energiacímkével kell ellátni, és az azt árusító helyen bemutatni. A rendelet hatályon kívül helyezésének oka az volt, hogy a porszívók energiahatékonyságának mérései, amelyek alapján a porszívókat energiaosztályokba sorolták, nem lettek szabványosítva és néha nem feleltek meg a porszívók tényleges felhasználási feltételeinek. Azonban, ennek a kötelezettségnek az eltörlése csak átmeneti. Az Európai Bizottság egy új rendeleten dolgozik, amely világos és egységes módszereket határoz meg, hogy ezáltal az energiacímkén található információk jobb tájékoztatást nyújtsanak majd a vásárlók számára.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ