Ne szalaszd el a JOY napokat, melyek keretében az akcióban szereplő termékeket 20%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg. Használd a JOYNAPOK2021 kódot! Többet itt.
A vásárlás jövője Asus Zenfone 8

Hogyan válasszunk szárítógépet

Termékkatalógus

Standard vagy keskeny? Milyen méretű, mekkora kapacitású és milyen energiaosztályú az ideális szárítógép? Mire jó a késleltetett indítás funkció? És vannak olyan paraméterek, amelyek alapján a legmegfelelőbb szárítógépet ki lehet választani? Cikkünkből megtudhatod, hogyan tudod kiválasztani a háztartásod számára legalkalmasabb szárítógépet.

Milyen legyen a ruhaszárító gép? Standard vagy keskeny? Milyen méretű, mekkora kapacitású és milyen energiaosztályú az ideális szárítógép? Mire jó a késleltetett indítás funkció? És vannak olyan paraméterek, amelyek alapján ki lehet választani a legmegfelelőbb szárítógépet? Tanácsot adunk neked, hogyan válassz olyan ruhaszárító gépet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseidnek.

Hogyan válasszunk szárítógépet


Miért vegyél szárítógépet

 1. Több hely a lakásban: a csúnya ruhaszárítók ideje már lejárt, amelyek ráadásul sok helyet foglaltak el.
 2. Időt és munkát takarít meg: a piszkos ruha mosása és annak újbóli használata között eltelt idő jelentősen lerövidül. A szárítógép a ruha teregetésétől és vasalásától is megkímél.
 3. A ruha hosszabb ideig olyan marad, mint új korában: A szárítógép finoman és mosás nélkül képes eltávolítani a kellemetlen szagokat, így nem kell minden alkalommal kimosni a ruhát, ha csak kellemetlen szaga van.
 4. Megkönnyíti az allergiában szenvedők és asztmások életét: a szárítógép eltávolítja az allergéneket és az állatszőrt a ruhákból, és fertőtleníti azokat. Annak köszönhetően, hogy a ruhaneműt nem kell a lakásban kiteregetni, csökkenti a penészedés kockázatát is a háztartásban.
 5. Nem lesz szükséged öblítőre: a szárítógép puhítja, levegőzteti és szellőzteti a ruhát vegyszerek hozzáadása nélkül, és nem roncsolja a szálakat.


Néhány tipp a szárítógép kiválasztásához

 1. Azok az adatok különösen fontosak, amelyek a töltés típusára, az energiahatékonyságra és a kapacitásra vonatkoznak.
 2. A helytől függően döntsd el a töltés típusát, nehezen használható egy mosógépre helyezett felültöltős szárítógép.
 3. A dob kapacitását a háztartásban élők száma alapján válaszd ki.
 4. Egyes modellek csatlakoztathatók a lefolyóhoz, tehát nem szükséges a kondenzátumot minden szárítás után kiönteni, mint az olcsóbb típusok esetében.

A szárítógép kiválasztásának alapvető paraméterei

A szárítógép mérete

A méret gyakran nagyon fontos szempont, amikor el kell döntened, hogy melyik ruhaszárító gépet válaszd - különösen, ha kicsi a fürdőszobád, vagy ha a szárítógépet a mosógépre szeretnéd helyezni. A szárítógépeket általában 85×60×60 cm méretben gyártják. Kisebb fürdőszobákhoz egy keskenyebb, vékonyabb változatot javasolunk, amely 45–60 cm mély. A szárítógépet olyan mosógépre lehet ráhelyezni, amely legalább 55 cm mély. Ehhez egy megfelelő összeépítő keretre van szükség, amely az egyes szárítógépekhez tartozik. Ugyanannak a gyártónak a készülékeihez ez nem szükséges.

A szárítógép kapacitása

Az elöltöltős szárítógépeknek nagyobb a dobja, mint a felültöltős szárítógépeknek. Akár 10,5 kg ruhaneműt is beletehetünk, míg a felültöltős szárítógépek maximális terhelhetősége csak 6 kg. 1 vagy 2 tagú háztartások esetén a 6-7 kg-os kapacitás megfelelő. Egy 4 tagú átlagos család mosnivalójával egy 8-9 kg kapacitású szárítógép birkózhat meg, nagyobb háztartások számára a 10 kg-os kapacitású szárítógépeket ajánljuk.

A lefolyóhoz történő csatlakoztatás lehetősége

Ha úgy gondolod, hogy a szárítógép miatt fel kell forgatnod az egész fürdőszobát, ez nem igaz. A szárítógép típusától függ. Ha kondenzációs szárítógépet választasz, akkor lehetőséged van arra, hogy csatlakoztasd a lefolyócsőhöz (a lefolyótömlőt a legtöbb esetben a csomag tartalmazza). Ha nem tudod vagy nem szeretnéd csatlakoztatni a szárítógépet, akkor sem történik semmi. A szárítási ciklus alatt a víz egy tartályban gyűlik össze, amelyet rendszeresen ki kell üríteni. A tartályból származó víz desztillált, tehát gyakorlatilag fel is használhatod. Kiválóan alkalmas például gőzölős vasalókhoz vagy gőztisztítókhoz.

Hőszivattyús és kondenzációs szárítógép (elv)

A kondenzációs típusú szárítógépek a levegő páratartalmának víz formájában történő lecsapódásának elvén működnek. A kondenzvíz közvetlenül a lefolyóba vagy egy tartályba kerül, amelyet szárítás után ki lehet önteni. A hőszivattyúval rendelkező kondenzációs szárítógépek energiává tudják alakítani a szárítás során keletkező meleg levegőt, amit újra fel tudnak használni. A hőszivattyúval elérhető energiamegtakarítás akár 50% is lehet.

Energiaosztály

Az energiaosztály a készülék működésének energiahatékonyság alapján történő besorolását jelöli. A könnyebb választást szolgálja az energiacímke, amely minden szárítógép esetében kötelező. A leggazdaságosabb modellek jelenleg A+, A++ és A+++ jelöléssel büszkélkedhetnek, a kevésbé gazdaságosak az A és B energiaosztályba, a legkevésbé gazdaságosak pedig a C osztályba tartoznak.

A szárítógép energiafogyasztásának szemléltetése

Energiafogyasztás

Fogyasztás kWh-ban

Költségek forintban

A+++ 1,27 48,26
A++ 1,35 51,3
A+ 1,5 57
A 1,62 61,56
B 2,1 79,8
C 2,5 95

* 38 forint/kWh árral számítva

* Az energiafogyasztást a szárítógép típusa, a kiválasztott program és egyéb tényezők befolyásolják.

Gyerekzár

gyerekzár a készülék gombjainak elektronikus zárolása. Ez egy biztonsági védelem kisgyermekek számára, amelynek aktiválása után a beállításokat nem lehet véletlenül megváltoztatni, vagy a szárítógépet bekapcsolni.

Hasznos funkciók és programok

A szárítógépeket számos praktikus funkcióval látják el, amelyek jelentősen leegyszerűsítik és felgyorsítják a szárítási folyamatot.

 • Késleltetett indítás - lehetővé teszi a szárítási ciklus idejének pontos beállítását. A szárítást akár 23 órával is elhalaszthatod.

 • Frissítő program - eltávolítja a ruhák kellemetlen szagát mosás nélkül.

 • EcoHybrid - az adott anyagot figyelembe véve gyorsan, hatékonyan és kíméletesen szárít.

 • Fuzzy Logic (6. érzék) - meg tudja határozni az optimális szárítási időt és hőmérsékletet a ruhanemű tömege alapján.

 • FragnanceDos - egyedülállóan puha és illatos ruhát biztosít.

 • Gőzprogram - átnedvesíti a ruhát, így megkönnyíti a vasalást.

 • PerfectDry - a teljes szárítási folyamatot a víz keménysége alapján állítja be.

 • SteamFinish - olyan program, amely gőzt használ a ruha kisimításához, így az gyorsabban és könnyebben vasalható.

Dobvilágítás

dobvilágítás segítséget nyújt a ruhák pakolásakor, hogy ne maradjon ki egyetlen ruhadarab sem. Gyakran találkozhatunk halogén világítással, a drágább modellek LED-fényforrásai gazdaságosabbak, szinte karbantartást sem igényelnek.

i

Hasonlítsd össze a szárítógépeket gyorsan és egyszerűen

Nálunk, az Alza.hu-n könnyen elkészítheted a saját magad által kiválasztott szárítógépek összehasonlítását. Csak kattints az „összehasonlítás“ gombra a szárítógépek termékoldalán, amelyek felkeltették az érdeklődésedet, majd nyisd meg az összehasonlítást. Kattints az oldal jobb felső sarkában található mérleg ikonra (a Kosár gomb mellett).

A szárítógépek típusai

Standard méretű szárítógépek

Standard méretű szárítógépek

 • A legtöbb fürdőszobában általában ilyen szárítógépet használnak
 • Több mint 60 cm mélyek
 • Elöltöltős és felültöltős változatban is kaphatók

A standard méretű szárítógép mélysége 60 cm-nél nagyobb, kíméletesen szárítja a ruhaneműt, hogy annak szálai, színe vagy szerkezete ne sérüljön. Általában elöltöltősek, és nem igényelnek szerkezeti átalakításokat. A kiválasztott program segítségével pontosan a te igényeidnek megfelelően szárítja a ruhát.

Keskeny szárítógépek

Keskeny szárítógépek

 • Keskenyebbek, így kisebb helyekre is beférnek
 • Mélységük kevesebb, mint 60 cm
 • Ugyanolyan funkciói vannak, mint a többi szárítógépnek

A keskeny, legfeljebb 60 cm mély, szárítógépeket a kisebb fürdőszobákhoz tervezték, ahol a nagyobb szárítógép egyébként nem férne el. Ami a funkcióit és a működési elvét illeti, semmilyen módon nem különbözik a többi szárítógéptől.

Beépíthető szárítógépek

Beépíthető szárítógépek

 • Okosan beépíthetők a térbe
 • Helytakarékosak

Ha kevesebb helyed van, vagy azt szeretnéd, hogy a belső tér egységes maradjon, a beépíthető szárítógép ideális megoldás számodra. A beépíthető szárítógépek mélysége általában nagyon kicsi. Ily módon a készülék úgy integrálható a belső térbe, hogy azt egyáltalán nem zavarja meg. A beépített szárítógépek kapacitása körülbelül 7 kg, ami normál értéknek számít.

Előnyök és hátrányok
 • Helymegtakarítás (kis mélység)
 • Nem zavarja a belső tér folytonosságát
 • Normál kapacitással rendelkezik. 7 kg ruhát képes megszárítani
 • Nem mozgatható
 • Ki kell választani egy fix helyet, ahol a szárítógépet elhelyezed
Okos szárítógépek

Okos szárítógépek

 • Az okos szárítógépek számos okos funkciót kínálnak, amelyek megkönnyítik a használatukat
 • Távolról irányítható mobiltelefon segítségével vagy hangvezérléssel
 • Wifi, Bluetooth vagy NFC

Az okos szárítógépek mindenekelőtt a távolról történő vezérlés nagyon egyszerű és kényelmes módját kínálják.  Már akkor elkezdheted a ruhaszárítást, mielőtt hazaérnél. Nincs másra szükség, csak egy megfelelő alkalmazásra a mobiltelefonon, tableten vagy számítógépen. Néhány modell hanggal is vezérelhető. Az eszközök tájékoztatni tudják a felhasználót a szárítási ciklus menetéről. Esetleg értesítést küldenek, ha lejárt a program. Minden egyes gyártó saját névvel jelöli a szárítógép okos funkcióit (Home Connect, Smart Touch, SmartThinQ stb.).

Előnyök és hátrányok
 • Kényelem
 • Könnyen irányítható távolról mobilalkalmazáson keresztül
 • A szárítási ciklus tökéletes áttekintése
 • Technikai hiba esetén diagnosztizálhatja a hibát
 • Lehetőség a programok frissítésére
 • Magasabb beszerzési ár
Gőzszárítógépek

Gőzszárítógépek

 • Forró gőzt használnak a szárításhoz
 • Működésükhöz nincs szükség dobra
 • A betett ruhákból eltávolítják a kellemetlen szagokat

A gőz kondenzációs szárítógépben nincs dob, mindenről a forró gőz gondoskodik. Behatol a szövet mélyébe, megszárítja, illatosítja, könnyeddé teszi és megszabadítja a gyűrődésektől a ruhát, így azt nem is kell vasalni. Emellett a száraz ruhából is eltávolíthatja a kellemetlen szagokat.

Mosógép és szárítógép szettek

Mosógép és szárítógép szettek

 • A készlet egy mosógépből és egy szárítógépből áll, amelyek kompatibilisek egymással
 • Gyakran kedvezőbb az áruk
 • A szárítógép az összeépítő keretnek köszönhetően a mosógépre helyezhető

A mosógép és szárítógép szett sok esetben kedvezményes árat jelent. Egy gyártó két különálló készülékéről van szó, amelyek nagyon jól kombinálhatók egymással.

Mosó-szárítógépek

Mosó-szárítógépek

 • Mosógép és szárítógép egy készülékben
 • Kisebb fürdőszobákban használhatók
 • Vezérlésük esetenként specifikus lehet

A kombinált szárítógép ideális megoldást jelent a kisebb fürdőszobákhoz, mivel a mosógépet és a szárítógépet egy készülékben egyesítették. Egyes modellek dobkapacitása eltér a mosás, illetve a szárítás esetében. Több vizet használnak, és szárítás előtt, teli dob esetén, el kell távolítani a ruhanemű egy részét.

Szárítógép tartozékok

Szárítógép tartozékok

 • Összeépítő keretek
 • Szárítókosarak
 • Kondenzátum leeresztő készlet
 • Szárítólabdák
 • Illatkendők szárítógépekhez

Az összeépítő kereteket a mosógépre történő kényelmes és biztonságos felszereléshez használják. A szárítókosár nem forog a készülék belsejében, így ideális nagyon puha pulóverek, cipők vagy puha játékok szárításához. A kondenzvíz elvezető készlet közvetlenül a mosdókagylóba vagy a lefolyóba engedi a vizet. A többször használható szárítólabdák vegyszerek használata nélkül puhítják a ruhaneműt, lerövidítik a szárítási időt, ezáltal időt és energiát takarítanak meg. A szárítógép illatkendők puhítják, ráadásul kellemes illatúvá teszik a ruhát és megkönnyítik a vasalást.

A legnépszerűbb szárítógépgyártók

Hogyan válaszd ki a megfelelő ruhaszárító gépet? Gyakran Ismételt Kérdések:

Ugyanattól a gyártótól vegyem a mosógépet és a szárítógépet?

Nem kell ugyanattól a gyártótól venni a szárítógépet, mint a mosógépet. Egy dologra azonban figyelni kell, mégpedig a kapacitásra, hogy a ruhát egyből át lehessen tenni a szárítógépbe mosás után.

Rá lehet tenni a szárítógépet a mosógépre?

Ha a mosógép mélysége legalább 55 cm, akkor az összeépítő keret segítségével ráteheted a szárítógépet. Az összeépítő keret a szárítógép tartozéka, tehát nem számít, ha nem ugyanannak a gyártónak a mosógépére teszed. Különböző típusú összeépítő keretek léteznek. Vannak egyszerűek vagy praktikus fiókkal felszereltek, amelyre rá lehet tenni a kosarat, amikor kiszeded a ruhát a szárítógépből. Külön vagy közvetlenül a szárítógép tartozékaként, azzal egy csomagban kaphatók.

Miért nem használhatok öblítőszert, amikor a ruhát szárítógépben szárítom?

A szárítógép maga lágyítja és puhítja a ruhát, így nincs szükség öblítőre. Az öblítőszer használata eltömíti és tönkreteszi a szárítógépet. Az öblítő kihagyása azonban számos előnnyel jár. Ezek az öblítőszerek nem a rostokat puhítják, hanem bevonják azokat egy réteggel, amely más szennyeződéseket is megköthet és allergiát vagy bőrirritációt okozhat. Ezért a szárítógép hozzájárul a környezetbarát és vegyszermentes életvitelhez.

Milyen kapacitású szárítógépet válasszak?

1 vagy 2 tagú háztartások esetén 6-7 kg kapacitás megfelelő. Egy 4 tagú átlagos család számára 8-9 kg kapacitású javasolt, nagyobb háztartások számára a 10 kg kapacitású szárítógépeket ajánljuk.

A szárítógép melyik energiaosztálya a legelőnyösebb?

Az energiaosztály az energiafogyasztás és a szárítási hatékonyság mértékét jelöli. A nagyon gazdaságos szárítógépek A+, A++ és A+++ jelöléssel büszkélkedhetnek. Magasabb energiaosztály esetén gyakran a szárítógép ára is magasabb, így az A+++ osztályba sorolt szárítógép vásárlása akkor éri meg, ha gyakran szárítunk ruhát, így a megtakarítás viszonylag rövid idő alatt megtérül.

Szüksége van-e a szárítógépnek vízelvezetésre?

A modelltől függ. Minden kondenzációs szárító rendelkezik víztartállyal, és néhányuk a lefolyóhoz, például a mosógépéhez is csatlakoztatható.

A szárítógép mérete befolyásolja-e annak tulajdonságait?

A hagyományos szárítógépek mérete 85×60×60 cm, de vannak mindössze 45 cm mély szárítógépek is, vagy éppen ellenkezőleg, akár 79 cm mélyek is, a szellőző típusától függően. A keskeny modelleket kisebb fürdőszobákhoz tervezték és alacsonyabb terhelhetőséggel rendelkeznek. Ha nem vagy hely szűkében, javasoljuk a nagyobb méretű, szabványos méretek választását.

Miért alkalmas a szárítógép allergiások számára?

Ha a lakásban, vagy akár kültéren ruhaszárítón szárítod a ruhát, különféle szennyeződések és szmog tapadhat rá. Ha a lakásban teregetünk, nedvesség szabadul fel, és penész alakulhat ki. A por, a pollen és a penész az egyik leggyakoribb allergén. Ha olyan ruhát viselünk, amelyen ezek megtalálhatók, súlyosbíthatja az allergiát.

Eltávolítja-e a szárítógép az állatszőrt és a kellemetlen szöszöket?

Igen. A mai szárítógépek olyan finom szűrővel rendelkeznek, hogy már nem kell megküzdened a háziállat szőrével és egyik ragadós tisztítóhengert vásárolni a másik után. Egy másik előnye az, hogy a ruhadarabokból, például pulóverekből és durvább anyagokból, eltávolítják a szöszöket is. Ezáltal hosszabb ideig marad újszerű a ruha.

Hogyan működik a ruhaszárító gép?

A ruhaszárító gép elve valójában meglehetősen egyszerű. A ruhaneműt a forgó dob „rázogatja fel”, miközben a forró levegő áthalad rajta, és eltávolítja a nedvességet a ruhából. A szárítógépek közötti fő különbség a nedves levegő későbbi feldolgozásában mutatkozik meg. Megkülönböztetünk szellőzővel ellátott szárítógépeket, amelyek azonnal kifújják a párás levegőt, valamint kondenzációs szárítókat, amelyek először egy gyűjtőedénybe kondenzálják a levegő páratartalmát. A kondenzációs szárítógépek szinte egyedül uralják a magyar piacot.

Melyik jobb, a kondenzációs vagy a hőszivattyús szárítógép? Nem jól tetted fel a kérdést.

A kondenzációs szárítógépeken belül fűtőelemmel ellátott szárítógépeket és hőszivattyús szárítógépeket különböztethetünk meg. A hőszivattyús szárítógépek energiatakarékosabbak, mint a fűtőelemmel ellátott szárítógépek, és alacsonyabb hőmérsékleten is szárítják a ruhaneműt, ami azt jelenti, hogy még a finomabb anyagokat is nyugodtan lehet szárítani bennük. Ezért a kondenzációs szárítógépet nem lehet összehasonlítani a hőszivattyús szárítógéppel - ugyanis ez egyben kondenzációs szárítógép is.

Fogalomtár - szárítógépek

Fuzzy logic / 6. érzék

A Fuzzy Logic és a 6. érzék technológia ugyanazon az elven működik. Csak a neve más, attól függ, melyik gyártó szárítógépét nézzük. Ez egy szenzoros technológia, amely folyamatosan figyeli a ruhanemű nedvességtartalmát. Ennek alapján állítja be a szárítási ciklus hosszát. Ennek a rendszernek a hatékonyságban rejlik az előnye - a ruhaneműt felesleges szárítási idő nélkül szárítja meg, és ezzel energiát takarít meg.

Inverter motor

Az inverter motor megbízhatóbb és tartósabb, mint a hagyományos szénkefés motor, amely idővel elhasználódik, súrlódást és szikrát okoz. Az inverter motor az elektronikus sebességszabályozás elvén működik, amely csökkenti a rezgést és a kopást, és alacsonyabb zajszint mellett nagyobb teljesítményt nyújt. Az inverter motor gyártói általában 10 év garanciát vállalnak.

A szárítógép gőz funkciója

A gőz funkció a ruhanemű felfrissítésére, a gyűrődések, valamint a kellemetlen szagok és allergének eltávolítására szolgál. A gőz természetes módon fellazítja a szálakat, kiegyenesíti és kisimítja a redőket. A ruhát így nemcsak megszárítja, hanem szinte ki is vasalja. A gőz funkció a nagyon finom ruhaneműkhöz is alkalmas.

Fogalomtár
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB05
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információk

Háromféle sütit használunk weboldalunkon:

 1. Nélkülözhetetlen sütik Ezek elengedhetetlenek a weboldal és funkcióinak működéséhez, amelyek használatáról Ön dönt. Nélkülük nem működne a weboldalunk, például nem tudna bejelentkezni saját fiókjába, vagy bevásárlói listákat létrehozni.
 2. Analitikai sütik Ezek az Ön tevékenységeinek nyomon követésére szolgálnak adatelemzés céljából, mint például a reklámozás hatékonyságának értékelése, személyre szabott tartalom felajánlása.

A sütik feldolgozásának elfogadásával funkcionális és analitikai sütik kerülnek telepítésre arra az eszközére, amelyet a weboldal megtekintésére használ (az "Értem" gombra kattintva mindkét kategóriát elfogadja, vagy a "Beállítások" gombra kattintva a kategóriák közül kiválaszthatja az egyiket). A nélkülözhetetlen sütiket mindig telepítjük az eszközére, azaz még az Ön beleegyezése nélkül is, mert ezek nélkül a weboldalunk nem működne.

Itt visszavonhatja hozzájárulását a sütik használatához. Társaságunk által használt sütik kapcsán Önnek joga van: hozzáférni a sütikhez, törölni a sütiket, módosítani, hozzáadni és javítani, korlátozni a feldolgozást, és joga van panaszt benyújtani a NAIH-hoz. A jogairól itt talál további információt.

Az Adatvédelmi feltételek között még részletesebb információkat találhat a sütik feldolgozásáról.