Hogyan válasszunk világítást a gyerekszobába

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A gyermekszobának egy biztonságos paradicsomnak kell lennie, ahol gyermeked kreativitása kibontakozhat. Mivel a gyerekek a nap viszonylag nagy részét töltik itt, játszanak, tanulnak, pihennek, fontos figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű fényre, amely a szemet sem bántja. Hogyan válasszunk megfelelő világítást a gyermekszobába, és mire figyeljünk a kiválasztáskor?

Hogyan válasszunk gyerekszoba világítást

Hogyan válasszunk gyerekszoba világítást? – TARTALOM

 1. Mire figyeljünk a gyerekszoba világításának kiválasztásakor
 2. Gyerekszoba világítás típusok
 3. Világítás a legkisebbek számára
 4. Világítások iskolások és tinédzserek számára
 5. Ne feledkezz meg a biztonságról
 6. Okos világítás gyerekszobába is
 7. Hogyan válasszunk világítás a gyerekszobába – a legfontosabb tanácsok

Mire figyeljünk a gyerekszoba világításának kiválasztásakor

Amikor elkezded megtervezni, hogy milyen világítást választanál gyermeked szobájába, bátran engedd szabadjára a képzeletedet, ám ne feledd, hogy elsősorban a csemetédnek kell jól éreznie magát benne. Próbálj meg beszélgetni vele a tervezés során arról, hogy mit szeretne, vagy próbáld meg eltalálni az ízlését.

Fontos figyelembe venni az ablakok számát, méretét és irányát (az égtájakhoz viszonyítva), valamint a szoba méreteit. Ezek alapján egyszerűbb lesz megítélni, hány lámpára és milyen teljesítményre lesz szükség. Ugyanilyen fontos a bútorok és a festés árnyalatának telítettsége. Sötétebb vagy gazdagabb tónusok esetén a környezet optikailag sötétebb, amelyhez nagyobb teljesítményű vagy világosabb fényforrás fog kelleni.

Gyerekszoba; ablakok
Minél több az ablak a szobán, annál több fény jut be.

Gyerekszoba világítás típusok

 • Csillárok – függő és mennyezeti világítás, amely gyakran központi világításként funkcionál, nagyobb teljesítményű lámpatestnek kell lennie, hogy az egész helyiséget megvilágítsa
 • Falilámpák – ezek általában további spot lámpák a játék-, olvasó- vagy munkasarok felett, ahol a központi világítás nem elegendő
 • Asztali lámpák – íróasztalhoz kialakított világítás, lehetőleg állítható nyakkal, amelynek köszönhetően szabályozható a lámpa dőlése és a fényáram iránya
 • Éjszakai világítás – a kisebb gyerekek számára válassz alacsony teljesítményű világítást, mivel gyakran igényelik a halványabb fényt az elalváshoz
 • Álomvetítők – kis asztali lámpák, amelyek képeket vetíthetnek a falra, de éjszakai világításként is funkcionálhatnak
i Egy praktikus tipp a kisebb gyermekek számára az automatikus kikapcsolás funkcióval rendelkező gyereklámpa, amely megkönnyíti számukra az elalvást.

Világítás a legkisebbek számára

Három éven aluli gyerekek számára válasz gyenge fényű világítást. Ne feledkezz meg a gyakori éjszakai etetésekről, pelenkacserékről vagy a gyermek altatási kísérleteiről. Fontos, hogy olyan helyre rakd a lámpát, ahol nem világít közvetlenül a gyermek szemébe.

Fontold meg az éjszakai világítást is, amely segít a szobában való tájékozódásban az éjszakai ellenőrzések során, hogy ne kelljen felkapcsolnod a központi világítást. Ideális választás egy állítható fényerejű és játékos, dekoratív fényt kibocsátó lámpa, amely eléggé megvilágítja a helyedet, például meseolvasáskor.

Az álomvetítők hozzájárulnak az elalváshoz, és nem csak kellemesen homályos fényt biztosítanak, de különböző formákat vagy figurákat is vetítenek a szoba falára vagy mennyezetére. Ha játék formájú projektort választasz, beteheted azt a kiságyba - segítségével még a legkisebbek is hamar álomba merülnek.

Álomvetítők; gyerekszoba; baba
A gyerekszoba mennyezetére vetített képek álomba ringatják a babát.

A világítás formatervezése terén a gyerekek kedvezően reagálnak a merész színekre és az ismerős tárgyakra. Mindig is bevált választás volt a tündérmesékből ismert, népszerű karakterek, mint például a Kisvakond, vagy a modernebb Pókember tematikájú fényforrás.

Világítások iskolások és tinédzserek számára

Gyermeked növekedésével a világításra vonatkozó követelmények is változnak. Idősebb korban minőségi világítást kell biztosítani az asztalon, ahol egy iskoláskorú gyermek gyakran dolgozik.

Ahogy a gyermek idősödik, úgy változnak az igényei is a minőségi fényforrásra. Egy iskolás fiúnak asztali lámpára van szüksége az íróasztalán, ahol tanulni, házi feladatot írni vagy számítógépezni fog. A számítógép közelében elhelyezett világítás csökkenti a szem terhelését. A fénynek ideális esetben a munkafelület felső vagy oldalsó részére kell irányulnia.

Mindig állítható nyakú asztali lámpát válassz, és a jobb kezeseknek a bal, míg a bal kezeseknek a jobb oldalra helyezd, hogy a gyermek keze ne árnyékoljon. Az ajánlott világítási magasság 30 cm körül van, a dőlésszög pedig 60 és 70 fok között mozog. Egy asztali lámpa megfelelő fényereje 300-500 lm. A fény színének a lehető legközelebb kell állnia a nappali fényhez, ezért jobb, ha fehér fényű körtéket vagy LED-eket (a fehér fény hőmérséklete körülbelül 4500K) választasz.

Hogyan válasszunk gyerekszoba világítást - asztali lámpa
A munkaterület megfelelő megvilágítása különösen fontos az iskolások számára.

Néhány gyermek még az iskolás évek elején is fél a sötétben, ezért bizonyára értékelni fogják az éjszakai világítást. A legjobb hely a szobában lévő ággyal ellentétes sarok, hogy a lámpa ne közvetlenül a gyerek szemébe világítson. Azonban, természetesen, a világításnak harmonizálnia kell a többi berendezési tárggyal, egy vidám világítás vagy lámpa minden bizonnyal stílust ad a szobának, amelyet a gyerekek is imádni fognak.

i Ha gyermeked szeret olvasni, érdemes éjjeli lámpát is beszerezni. Halványabb és meleg fényt kell kibocsátania (fényhőmérséklet 2700 K).
Hogyan válasszunk gyerekszoba világítást - asztali lámpa
Jelenleg számos téma közül választhatsz, mint például filmbeli karakterek vagy akcióhősök.

Ne feledkezz meg a biztonságról

A gyerekszoba világításának megtervezésekor először mindig vedd figyelembe a lámpa elhelyezésének biztonsági szempontjait. A legbiztonságosabbak a mennyezeti világítások és a magasra szerelt falilámpák, amelyeket a gyerekek nem tudnak elérni. Az így elhelyezett világítás előnye a törés és az azt követő sérülések kisebb valószínűsége.

Tedd nem hozzáférhetővé a nem használt aljzatokat és kerüld az instabil asztali és függőlámpák használatát. Ugyanis eltörhetnek az ágyra ugrás, párnacsata vagy az akcióhősös játékok során.

i A gyermekek biztonságának biztosítása érdekében jobb kerülni az üveg részekkel rendelkező lámpákat.

Okos világítás gyerekszobába is

A mai háztartásokban az okos világítás már nem számít különlegességnek. Egyszerűen szabályozhatod mobiltelefonon keresztül, és beállíthatod a gyermekek számára megfelelő intenzitást és a fény színét. Ilyen például a Philips Hue intelligens világítás.

Hogyan válasszunk világítás a gyerekszobába – a legfontosabb tanácsok

 1. Először alaposan gondold át a világítási választékot gyermeked életkora és igényei alapján.
 2. A választás során sose feledkezz meg a biztonságról.
 3. Ideális esetben vidd magaddal csemetédet a világítás kiválasztásához.
 4. Fontos a festék színe, még inkább a telítettsége.
 5. Vedd figyelembe az ablakok elhelyezkedését és számát.
i Ezek is érdekelhetnek:


A gyerekszoba világítás elemeit mindig az általános stílushoz és a szoba egyéb berendezési tárgyaihoz igazodva válaszd ki, hogy minden szépen összhangban legyen.

2,2
Wiky LED lámpa Kisvakond
Fali lámpa - LED-es, 17 cm széles, anyaga: műanyag
3 590 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: HRAif2630
4,0
Rabalux Leon 4565
Fali lámpa - LED-es, 0,3 W teljesítmény, 10 cm széles, anyaga: műanyag, IP20 védelem
3 090 Ft
Raktáron 1 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RBLXi044
4,4 99×
Minecraft - asztali lámpa
Asztali lámpa - gyerek, éjjeliszekrényre, magassága 35 cm
18 590 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: GMERCHc0039
4,4 99×
Pac-Man and Ghosts - lámpa
Asztali lámpa - gyerek, éjjeliszekrényre
11 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: GMERCHb999
5,0
Nanoleaf Shapes Triangles Starter Kit 15 Pack
LED lámpa - okos funkciókkal, 80 lm fényáram, állítható fényhőmérséklet (1200-6500 K), Samsung SmartThings, IFTTT, Gyártó saját alkalmazása és Apple Home kompatibilitás, bridge szükséges az összes funkció használatához, 0,6 cm max. magasság, 20 cm széles, IP20 védelem
153 690 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: NANO19012
5,0
Tommee Tippee 2in1 - pingvin
Éjszakai fény - rendeltetés beltéri, elhelyezés éjjeliszekrényre, fényforrás integrált LED, fényáram 150 lm, tápellátás USB, méretek 22 × 15 × 11 cm (Ma×Sz×H)
23 990 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: BABY12154
4,7 132×
USB Playstation Icons Light
Asztali lámpa - gyerek, éjjeliszekrényre, mérete 10 × 6 × 30 cm (Ma×Sz×H), minimális magasság 10 cm
11 290 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: GMERCH97f
4,5 43×
InnoGIO KITTY midi lámpa
Éjszakai fény - rendeltetés beltéri, elhelyezés éjjeliszekrényre, fényforrás integrált LED, energiafelhasználás 0,3 W, bemeneti feszültség 5 V, elemes, akkumulátor üzemideje 15 óra, méretek 15 × 11 cm (Ma×Sz), anyaga szilikon
8 390 Ft
Raktáron 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BABY12770
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ