Hogyan válaszd ki a megfelelő ergonomikus széket

Termékkatalógus

Az ergonomikus kialakítású székeket kimondottan azoknak ajánljuk, akik a nap jelentős részét ülve töltik. Azonban alkalmasak rövidebb időtartamra is, például otthon a dolgozószobába. A szék elősegíti a helyes testtartást, illetve enyhíti a nyak- és a hátfájdalmat.

Az ergonomikus székek előnyei és hátrányai
 • Kényelmes ülőhely napi nyolc órára, vagy annál több időre is
 • Minden része sokféleképpen állítható
 • Támogatja az aktív ülést
 • Kiküszöböli az egészségtelen testtartást
 • Minőségi anyagokból készült
 • Magasabb ár

Gyakran felmerülő kérdések az ergonomikus székek kiválasztásakor

Miben különböznek az ergonomikus székek a hagyományos irodai székektől?

Az ergonomikus székeket a hosszú időtartamú, fájdalommentes ülésre tervezték. Sokféle pozícióban beállíthatók és támogatják az aktív ülést, amely a merev ülés ellentéte.
 

SPINERGO ergonómiai székek például mozgatható üléssel sarkallnak arra, hogy kiegyenesítsd a hátad, hátrahúzd és lent tartsd a vállad, és helyesen tartsd a fejed. A szék megerősíti a megereszkedett hát- és hasizmokat, és ellazítja a merev nyakat és tarkót.


Milyen mechanikákat használnak az ergonomikus székek?

Szinkron mechanika 

A szinkron mechanika segítségével a háttámla dőlésszögét több pozícióban is beállíthatod az ülés helyzetétől függően. A szék rögzíthető egy pozícióban, vagy mozoghat szabadon is. Amikor az ülést megdöntöd, a háttámla automatikusan igazodik hozzá. Ez a fajta mechanika kitűnő választás a mindennapos irodai munkavégzéshez. 
 

Aszinkron mechanika

Az aszinkron mechanika kiemelkedik alkalmazkodóképessége révén. Rendszerint 3 kar áll rendelkezésedre a háttámla dőlésszögének és magasságának beállításához, illetve az ülés mélységének és a szék magasságának szabályozásához. Ezáltal testre szabhatod a széket, hogy igazodjon az olyan problémás területekhez, mint például a derék.

Milyen a labdaszék?

Ergonomikus labdaszék

Az ergonomikus labdaszéket a számítógép előtt töltött hosszú órákra ajánljuk, ha szeretnéd megerősíteni a hátadat az üléssel. A hát így folyamatos mozgásban van az egyensúlyozás során, amely megedzi a hát- és a hasizmokat. Egyes modellek lehetővé teszik a labda eltávolítását, így azt használhatod külön testedzésre a has, a láb, a fenék és a test egyéb részeinek megerősítésére.

Kinek szánták az ergonomikus székeket?

Mindenkinek, aki szeretné a széket a hát- és egyéb testrészek fájdalma nélkül használni. Az igaz, hogy ezek a székek drágábbak, mint az átlagos irodai székek és karosszékek, de a kezdeti magasabb árú befektetés megtérül a sok éven át tartó kényelmes, egészséges és fájdalommentes ülés formájában. Különösen az olyan hivatású felhasználók számára ajánljuk, akik sok órát töltenek ülve, például a programozók.


Ergonomikus szék
Irodai szék
 • Sok órányi fájdalommentes ülést biztosít
 • Számos beállítási lehetőség
 • Alkalmas otthoni és vállalati irodák számára 

Milyen ergonomikus széket válasszunk?

Ergonomikus szék
Ergonomikus székek
 • Átgondolt ergonomikus kialakítás.
 • Alkalmas irodai környezetbe.
 • Maximális kényelem az ülés során.
Labdaszékek
Labdaszékek
 • Lehetővé teszik az aktív ülést.
 • A szerkezet részét különféle egyensúly-elemek is képezik.
 • Javítják a légzést és erősítik a has- és hátizmokat.

Milyen szempontok fontosak az ergonomikus szék kiválasztásakor?

Ülés
Ülés

Az ergonomikus székek remekelnek az anatómiai kialakítású ülőrésszel, ami elősegíti a vérkeringést és enyhíti az ülőcsontokat. A fokozottan aktív ülés érdekében keresd a mozgó ülőrésszel ellátott modelleket, amik a minden irányú mozgásnak köszönhetően erősítik a felhasználó belső izmait, így mérséklik az ülés negatív hatásait.

Háttámla
Háttámla

Az ergonomikus háttámlák kényelmesebbek, mert követik az emberi gerinc alakját. A deréktámasz szintén előnyös, különösen akkor, ha állítható. Enélkül ugyanis fennáll a természetellenes és görbe testtartású ülés veszélye, ami extrém esetekben a gerinc deformálódását eredményezheti. A deréktámasz nélküli székekhez vásárolhatsz különálló deréktámaszt is. A kényelem érdekében a háttámla is állítható kellene, hogy legyen.

A kartámaszok típusa
A kartámaszok típusa

Az állítható kartámaszok nagyobb mértékben testre szabhatók, tehát fokozott kényelmet nyújtanak.

 • Állítható kartámaszok - csak a magasság beállítása lehetséges.
 • 2D kartámaszok - állítható a magasságuk, felső részük forgatható.
 • 3D kartámaszok - ezeknél a kartámaszoknál állítható a magasság, a forgás és a vízszintes előre- vagy hátra mozgás.
 • 4D kartámaszok - mindent tud, amit a 3D, plusz a vízszintes felfelé és lefelé mozgást kínálja.

  Néhány modell opcionális kartámaszokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az alapmodellt kartámasz nélkül vásárolod meg, és amennyiben szükséged van rá, külön megvásárolhatod a kartámaszt is.

Bevonóanyag
Bevonóanyag
 • A szintetikus bőr jól mutat és könnyen tisztítható. Azonban nyáron meglehetősen izzasztó, különösen a légkondicionálás nélküli irodában.
 • A mesh hálós anyag légáteresztő, ezért jó választás a légkondicionálással nem rendelkező irodák számára.
 • A kárpitozott szék olcsóbb és hosszú élettartamú. Légáteresztő és sok színben elérhető.
Fejtámasz
Fejtámasz

A fejtámlát ajánlott legalább naponta 4 órán át használni. A legalapvetőbb típusú fejtámlák pihentető támaszt nyújtanak a munka közben. A magasabb fejtámlák folyamatos támogatást biztosítanak.

Terhelhetőség
Teherbírás

Mindig vedd figyelembe a szék maximális terhelhetőségét, így elkerülhető a szék sérülése. Rövid távon képes még nagyobb súlyt is elbírni, de azért igyekezz nem túlterhelni a széket. Ellenkező esetben a gázlift a padlón köthet ki, a lábkereszt egyes részei vagy a görgők pedig megrepedhetnek.

Lábkereszt anyaga
Lábkereszt anyaga

Az olcsóbb székek lába műanyagból készült, míg a drágább modelleké fémből, ezért ez jó választás a nagyobb termetű felhasználók számára. Emellett az acél vagy alumínium lábú szék jobban is mutat.


TIPP: Ha egy nagyobb teherbírású széket választasz, a szék hosszabb élettartammal bírhat.

Görgők
Görgő
 • Kemény padlóburkolat - laminált padló, parketta, linóleum és más kemény padlók esetén válassz gumírozott kerekeket, mert ezek nem karcolják meg a felületet.
 • Puha padló - standard, nem lágyított műanyagból készült kerekek is megfelelnek.

Fékkel ellátott görgők - néhány drágább ergonomikus széken találkozhatsz velük. Tehermentes állapotban lefékezi a széket, és csak akkor enged fel, amikor a felhasználó leül a székbe. Ennek az az előnye, hogy amikor felállsz a székből vagy leülsz a székbe, a széked nem gurul el. 


TIPP: Ha nem szeretnéd felsérteni a felületet, amelyen a széket használod, szerezz be egy alátétet.


Kifejezések szótára - székek és karosszékek

Szinkronmechanika

A legfejlettebb szinkronmechanikával ellátott szék folyamatosan követi a mozgásodat - a háttámla dőlésszöge és az ülőpárna beállítása teljesen automatikus (szinkron). Más szóval, minél inkább hátradőlsz a székben, annál jobban megemelkedik az ülőrész, és fordítva.

Aszinkron mechanika

Az aszinkron mechanikájú székek fejlett módon igazodnak a testhez, a három hagyományos karral állítható a szék magassága, a háttámla dőlésszöge és az ülés pozíciója is. Ennek köszönhetően a székek rendkívül ergonomikusak és lehetővé teszik az úgynevezett dinamikus ülést, ahol folyamatosan megváltoztathatod az ülés pozícióját, így nem zavarnak majd a merev ülés miatt kialakult kellemetlenségek.

Dinamikus ülés

A dinamikus ülés egy egészséges ülőpozíció, a nem kívánatos merev pozíció szöges ellentéte. Más szavakkal körülírva, a dinamikus ülés során állandóan változik a helyzeted, akár a szék hintáztatásával vagy az ülés és a háttámla közötti szög megváltoztatásával, így a tested nem marad ugyanabban a helyzetben - sőt, éppen ellenkezőleg.

Szójegyzék
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ