Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint

Használd ki az ingyenes házhozszállítást! Add az ONLINEFIZETES kódot a kosárba minimum 25 000 Ft vásárlási érték felett. További információk itt

Ingyenes kiszállítás Šrotovné na kávovary

Hogyan válasszunk mobiltelefont

Termékkatalógus

Frissítve

A mobiltelefonok számos paraméterrel rendelkeznek, és nem mindig egyszerű feladat a megfelelő készülék kiválasztása. Lehetsz menedzser, aki munkájának megszervezéséhez keres telefont, válogathatsz a telefonok között nagymamád részére, ellátunk tanácsokkal, hogy mi alapján válassz. Bemutatjuk a különböző telefonkategóriákat, a paramétereket, amelyeknek fontos figyelmet szentelni, illetve megismertetünk olyan fogalmakkal, mint például az LTE vagy az eSIM.

Hogyan válasszunk mobilt? Néhány tipp a választáshoz:

 1. Döntsd el, okostelefont szeretnél-e (smartphone) vagy hagyományos nyomógombos telefont

 2. A nagy képátlójú kijelzőn élvezni fogod a multimédiás tartalmakat, játékokat, Internetböngészést, de a nagyobb telefonokat nehezebb egy kézzel kezelni

 3. Azokat az okostelefonokat, amelyekkel gyönyörű képeket készíthetsz, a fotósmobilok között keresd

 4. Ha olyan telefont szeretnél, amely minden időjárási viszontagság közt használható, válaszd az ellenálló modelleket

 5. Amennyiben gyakran szeretnéd telefonodat virtuális valóság (VR) környezetben használni, minél nagyobb felbontású modellt válassz

 6. Az idősebbeknek szóló telefonok nagyobb nyomógombokkal és olvashatóbb kijelzővel, nagyobb betűmérettel rendelkeznek

Hogyan válasszunk mobilt

A telefonválasztó fejezetei

Okostelefonok (smartphone)

Az okostelefonok az elmúlt pár évben futottak fel. Nagy méretű érintőkijelzőt kínálnak még elfogadható méretű házban, és az előre telepített operációs rendszernek (iOS, vagy Android) köszönhetően szabad kezet biztosítanak az applikációk kiválasztása során, amelyeket használni szeretnél. Természetes az integrált fényképezőgép, amellyel nagyságrendekkel jobb képeket lehet készíteni, mint egy hagyományos telefonnal, a zenelejátszó, Internet-elérés és számos további funkció, ami megkönnyíti életedet.

Okostelefonok alap paraméterei

Kijelző

Telefon kiválasztásakor az egyik első lépés a kijelző méretéről való döntés. Ha a készüléket csak hívásra és üzenetküldésre szeretnéd használni, akkor valószínűleg elegendő lesz számodra egy kisebb, 5,5" alatti kijelző. De ha gyakrabban fogsz fényképezni és szeretnél majd böngészgetni az elkészült képek között, akkor a lehető legnagyobb felbontást és egy nagyobb, 5,5"-os vagy nagyobb kijelzőt válassz. A mai okostelefonoknál már szabvány a Full HD felbontás (1920 × 1080 pixel) 5"-6,8" közötti képátlónál.

Egyre népszerűbbek az ún. keret nélküli telefonok, ahol a kijelző mellett csak egy igen vékony keret fut. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb kijelzőt tegyenek egy ugyanakkor telefonra, ami nem csak praktikus, de jól is néz ki. Manapság a 18:9 (vagy 19:9, 19,5:9 stb.) képarány az általános, ami a mára elavult 16:9-et váltotta fel. Az ilyen telefonok hosszúkásabbak, könnyebben kézre állnak a nagyobb képátló ellenére is, és szebben jelenítik meg a különböző tartalmakat.

Ehhez a felső részhez minden gyártó egy kicsit másképp áll hozzá. Egyesek a felszabadult helyet kizárólag a telefon kijelzőjének meghosszabbításaként fogják fel, mások optimalizált értesítési sávként hasznosítják. A bevágást azonban gyakran el lehet tüntetni szoftveresen is (a bevágási sávot lesötétíti a kijelző), így ha nem váltál a rajongójává, nem is szükséges használnod.

Idén a gyártók igyekeztek a lehető legnagyobb mértékben megszabadulni a bevágásoktól. Ez azt jelenti, hogy vagy összezsugorították, vagy „golyóvá” alakították és a kijelző sarkába száműzték. Az Oppo olyan készüléket mutatott be, amelyen az előlapi kamera úgy helyezkedik el, hogy nincs szükség hozzá bevágásra.

Az okostelefonok kijelzőinek méretei

 • 4,5"-4,9" – az ilyen képátlójú telefonokat egy kézzel is fogod tudni kezelni. Egyike a kategória kevés képviselőjének pl. az iPhone 8 vagy az iPhone 7. Korábban ez a méret nagynak számított, manapság viszont inkább a kisebbek közé tartoznak, mégis sok rajongójuk van.
 • 5"-5,4" – még ez a képátló kategória is inkább kisebbnek tekinthető. A korábbi modellek és a strapabíró telefonok között találhatók ilyen méretű kijelzők. Ha vékony kerettel rendelkeznek, akkor kényelmesen kezelhetők egy kézzel is.
 • 5,5"-5,9" – sok felhasználó által kedvelt képátló méret. Ideális kompromisszum a könnyű kezelés és a filmnézés, a játék, az internetes böngészés és egyéb tevékenységek között.
 • 6" felett – olyan okostelefonok, amelyeket egykor hatalmasnak tartottak, manapság azonban vékony kereteik miatt elfogadható méretűnek számítanak. A nagyobb felületen minden tevékenység kényelmesebb, és hosszabban is használhatók egy töltéssel, mivel nagyobb akkumulátorok tartoznak hozzájuk.

Ha azt gondolod, hogy a nagyobb képátló nagyobb készüléket is jelent, akkor tévedsz. Manapság sok mobiltelefon kerete olyan minimális méretűre van csökkentve, hogy egy közel ugyanakkora házba már nagyobb kijelzőt tudnak tenni. Az alábbi ábra két hasonló hosszúságú mobilt mutat. A jobb oldalinak azonban – hála a vékony keretnek – jelentősen nagyobb a kijelzője.

Tekintsd meg a következő táblázatot is.

Példák vastag keretes telefonra:

Telefon Képátló A kijelző méret és a ház aránya Méretek Megjelenése éve
iPhone 8 4,7" 65,4 % 138,4 × 67,3 × 7,3 mm 2017
Sony Xperia Z3 5,2" 70,9 % 146 × 72 × 7,3 mm 2014
iPhone 8 Plus 5,5" 67,4 % 158,4 × 78,1 × 7,5 mm 2017

Példák vékony keretes telefonra:

Telefon Képátló A kijelző méret és a ház aránya Méretek Megjelenése éve
Samsung Galaxy S10e 5,8" 83,3 % 142,2 × 69,9 × 7,9 mm 2019
iPhone XS 5,8" 82,9 % 143,6 × 70,9 × 7,7 mm 2018
Xiaomi Mi 9 SE 5,97" 84,1 % 147,5 × 70,5 × 7,5 mm 2019
iPhone XR 6,1" 79 % 150,9 × 75,7 × 8,3 mm 2018
iPhone XS Max 6,4" 84,4 % 157,5 × 77,4 × 7,7 mm 2018
HUAWEI P30 Pro 6,47" 88,6 % 158 × 73,4 × 8,4 mm 2019


Mint látható, egyes esetekben a kijelzők mérete sokat nőtt, miközben maga a készülék nem lett nagyobb. Pl. az idén bemutatott Samsung Galaxy S10e sokkal kisebb, mint a 2014-es Sony Xperia Z3, bár nagyobb kijelzővel rendelkezik. Az 5,5"-es iPhone 8 Plus egy nagy telefon, viszont a legújabb iPhone XS Max ugyanolyan nagy (sőt, egy kicsivel talán kisebb is), a kijelzője azonban 6,4 hüvelykes.

Tehát ha a kijelzőnél nagy képátló van feltüntetve, nem jelenti feltétlen azt, hogy péklapátról van szó. Nézd meg a telefon teljes méretét. Előfordulhat, hogy pl. egy 6”-os kijelző egy egészen kompakt készülékhez tartozik.

Kijelző-technológiák

Az OLED kijelzők jelenleg a legjobbak a piacon. Két kategóriájuk van, a használt mátrix alapján soroljuk be őket.

 • AMOLED – aktív mátrixú kijelzők. A többi megjelenítési technológiától leginkább az különbözteti meg őket, hogy nagyon hűen ábrázolják a fekete színt, aminek köszönhetően a többi nem veheti fel velük a versenyt a kontrasztok terén. Ehhez tartozik még a széles betekintési szög, alacsony akkumulátor-fogyasztás és rövid válaszidő.
 • P-OLED – passzív mátrixú kijelzők. Egyszerűbb és olcsóbb konstrukciók. Főként okosóráknál és kisebb kijelzőknél használják őket.

Az LCD kijelzők általánosságban több energiát fogyasztanak, mint az OLED kijelzők. Sokkal olcsóbb viszont a konstrukciójuk, éppen ezért az olcsóbb modelleknél gyakran találkozunk LCD kijelzővel.

 • Super LCD – a világos színek megjelenítésével tűnnek ki a többi közül, valamint alacsony fogyasztásukkal. Nagy előnyük az, hogy minimális távolság van a kijelző és a védőüveg közt.
 • IPS – nagyon hitelesen ábrázolja színek széles skáláját, a legjobb betekintési szögekkel. A legelterjedtebb technológia ez a mobiltelefonoknál, a középkategóriás készülékek nagyjánál ezt használják.
 • TN – régebbi LCD technológia, gyakran használják - főleg monitoroknál és asztali számítógépeknél. Nagyon olcsó a gyártásuk és magas fényerővel rendelkeznek, valamint kicsit alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Hátrányuk viszont a rossz betekintési szög. Főként régebbi és olcsóbb telefonoknál és tableteknél találkozhatunk vele.

Kijelző oldalaránya

Számos oldalarány létezik. Alapvetően nem vonatkozik rájuk semmilyen korlátozás és a gyártók gyakran kísérleteznek is velük. A leggyakrabban azonban az alábbiakkal találkozni:

 • 18:9 – modern képarány, a mai okostelefonok túlnyomó többségére ez jellemző.
 • 18,5:9 – egyike az „úttörőknek”, amellyel a mobilgyártók kijöttek, hogy megkülönböztessék készülékeiket. De ez összességében egyáltalán nem számít és nem szükséges ódzkodni ettől a mérettől.
 • 19:9 – gyakori arány, amely gyakran még 19,5:9-ig is növekszik. Minél nagyobb az arány, annál hosszabb a kijelző.
 • 16:9 – mára elavulttá vált arány, amely egyre kevésbé jelenik meg.
 • 4:3 – régebbi arány, amellyel a nyomógombos telefonoknál találkozhatunk.

Legelterjedtebb felbontások

Kijelző felbontásának megjelölése Kijelző felbontása
HD 1280 × 720 pixel
Full HD 1920 × 1080 pixel
WQHD 2560 × 1440 pixel
4K 3840 × 2160 pixel


Minél nagyobb a felbontás, annál élesebb a kép. A HD felbontás a legolcsóbb, legkisebb képátlójú telefonokra jellemző. A Full HD már szabványnak számít a középkategóriánál, ennél finomabb felbontást pedig a felső középkategóriánál és a csúcskészülékeknél találhatunk. A 4K felbontás még csak kísérletként jelent meg egy-két készüléknél. A táblázatban felsoroltakon kívül léteznek további értékek is.

Kijelző frekvencia

A kijelző frekvenciája egy további olyan paraméter, amely döntő lehet telefon kiválasztásakor. A szabvány a 60 Hz (herz), de ha igazi zökkenőmentességre vágysz, akkor elérhetőek 90 Hz-es vagy 120 Hz-es kijelzők is. A magasabb érték zökkenőmentesebb mozgás közbeni képmegjelenítést jelent akár játék közben is. A 120 Hz-es kijelzőkkel általában gamer telefonoknál lehet találkozni, a OnePlus azonban a 90 Hz-es OnePlus 7 Pro bemutatásával megmutatta, hogy a hagyományos telefonoknál is van létjogosultsága a magasabb frekvenciának. A következő videóban ez a készülék a Samsung Galaxy S10 + telefonnal kerül összehasonlításra.

RAM memória

Minden okostelefon rendelkezik memóriával. Telefonválasztás során ez az egyik legfontosabb paraméter, amit figyelni kell. Minél több memória áll rendelkezésre, annál fürgébb lesz a telefon, és annál több folyamat futhat rajta egyszerre.

Mennyi memóriára van szükségem?

 • 1–2 GB – Ennyit találunk az olcsóbb és régebbi okostelefonoknál. A mai applikációkhoz ez nagyrészt nem elegendő, és komolyabb terhelés során a rendszer akadozik majd, és nem reagál.
 • 3–4 GB – Manapság már ez az elvárt standard. 2-3 GB memória elegendő a kényelmes webböngészéshez, zenehallgatáshoz és mobilos játékokkal való játszáshoz.
 • 6 GB-tól – bár 5 GB RAM-os telefonokat nem gyártanak, de 6 GB-ost viszont igen. Ez az érték ma a nagy teljesítményű telefonokra jellemző, de az igazi csúcskészülékeknél nem ritka a 8 vagy 12 GB sem. Általában nem fogod kihasználni az egész memóriát, de jó biztosíték ez a jövőre nézve is, mivel az alkalmazások RAM-igénye folyamatosan növekszik.

Processzor

Processzor magja

A processzor legfontosabb része, amely minden számításos műveletért felel. Az okostelefonoknál a magok száma általában 4 és 8 között mozog, és azt lehet mondani, hogy minél több mag, annál jobb. A több mag jobban megosztja egymás között a munkát, és ezzel csökken az annak megoldására fordítandó idő.

Processzor frekvenciája

A frekvencia a processzor által 1 másodperc alatt befogadható utasítások számát jelöli. GHz-ben adják meg. Magasabb frekvenciaértéknél nő a processzor hatékonysága. Az alapfrekcenciák általános értékei 1,6 GHz és 2 GHz között mozognak.

Milyen processzorra van szükségem?

Az Android operációs rendszerhez manapság 4-8 maggal rendelkező, 1,5 GHz frekvenciájú processzor a standard. Az Apple iPhone telefonoknál, amelyeken iOS fut, nem kell időt fordítanod rá, hogy a teljesítmény alapján válassz modellt, mivel mindegyiket úgy tervezték, hogy gyorsan és folyamatosan fusson minden. A Windows Phone igényei minimálisak, úgyhogy akár egyharmaddal gyengébb processzor is elegendő, mint amilyenhez egy Androidnál lenne szükség.

Processzor modell-megjelölése

Gyakorlatilag az egyetlen adat, amely alapján megjósolható a telefon teljesítménye a tesztek és benchmarkok átnézése után. Például egy modern négymagos chip nyugodtam lehet nagyobb teljesítményű, mint egy elöregedett nyolcmagos.

Mesterséges intelligencia

Különösen az új csúcskategóriás telefonok esetében egyre gyakrabban találkozunk a mesterséges intelligenciával. Mi is ez valójában? A telefon processzorában található egy extra feldolgozó egység vagy egy kód, amely például megkönnyíti a fényképezést vagy az energiatakarékosságot. A mesterséges intelligenciával az olyan hangasszisztenseknél is találkozhatunk, mint a Google Asistent (Google), Alexa (Amazon), Siri (Apple), Bixby (Samsung), stb.

Legismertebb gyártók


Qualcomm
A processzorokat és grafikus gyorsítóegységeket elsősorban multitasking-képességük miatt dicsérik, és azért, amilyen teljesítményt nyújtanak játékok játszásakor. A vállalat 2005 óta gyárt processzorokat és azóta gazdag mobil-mérnöki tapasztalatokat szereztek. Snapdragon processzoraikat a legnagyobb gyártók zászlóshajóiban használják, mint amilyen a Google Pixel, a Xiaomi Mi vagy a Samsung Galaxy S néhány modellvariációja.

 • Snapdragon – a CPU egységek osztályainak teljesítményjelölése. A sorozatot az S200, S400, S600, S800 számok azonosítják. Az első szám a processzorsorozatot jelöli, a második a processzor modelljét. Minél magasabb a szám, annál magasabb teljesítményű a processzor. A processzorhoz grafikus gyorsítóegység is tartozik.
 • Adreno – grafikus gyorsítóegységek, amelyek hasonló funkciót látnak el, mint a grafikus gyorsítókártyák a notebookokban és asztali számítógépekben.


MediaTek
A MediaTek egy taiwani processzorgyártó, a Qualcomm egyik fő konkurense. Portfóliójában az olcsó processzoroktól a középkategória részére felturbózott chipeken keresztül a futurisztikus X-seriesig minden megtalálható, ez utóbbi 3 GHz frekvenciát is nyújthat. Számos eredeti funkcióval büszkélkedhetnek, mint például a szabadalmaztatott MiraVision. A processzorok rendkívül népszerűek a kínai gyártóknál - a legismertebb közülük a Xiaomi és a Meizu.

 • Helio – a vállalat legújabb büszkesége. A MediaTek Helio processzorok rendelkeznek az összes ezelőtti generáció legjobb tulajdonságaival. Maga a gyártó a jövő processzorának nevezi.


Samsung
A koreai elektronikagyártóról határozottan elmondhatjuk, hogy nincsenek lemaradva, saját maguk gyártják azokat a processzorokat, amelyeket a legjobb telefonjaikban használnak. Gyakran keveri őket Qualcomm processzorokkal, attól, milyen piacra szánja a telefont.

 • Exynos – a Samsung nyolcmagos processzorainak kulcsfontosságú sorozata. A fejlett grafikus chipnek köszönhetően képessé teszik a telefont 3D játékok játszására és 4K UHD felbontás feldolgozására.


Apple
Az Apple nem maga gyártja, és nem is maga tervezi a processzorait, hanem különféle cégeket kér fel a feladatra, főként a Samsungot és TSMC-t.

 • Apple A – processzorok jelölése telefonokban és tabletekben. Az iPhone XS, XS Max és XR készülékeknél hatmagos Apple A12 Bionic processzor található. Ez az A11 Bionic processzorhoz képest akár 15%-kal is javíthatja az összteljesítményt.


HiSilicon
A kínai cég a Huawei óriásvállalat tulajdona. A legnagyobb nyomtatott áramkörgyártóról van szó a kínai piacon, ezáltal remek háttérrel rendelkeznek az új technológiák fejlesztéséhez. A többi ázsiai gyártóval szemben nem a magok számának emelésével növeli a teljesítményt, hanem magukat a magokat javítják fel.

 • Kirin 900 – a legújabb olyan mobilprocesszor-sorozat, amelynek tagjait kizárólag a Huawei és a Honor okostelefonjaiban és tableteiben használnak.
 • Kirin 600/700 – általános használatre tervezett processzorok sorozata. Teljesítményük alapján a középkategóriába sorolódnak, legfőbb előnyük gazdaságos működésük.


NVIDIA
A grafikus kártyák területéről ismert játékos pár évvel ezelőtt kezdett bele a mobilprocesszorok gyártásába, és egyértelműen kijelenthetjük, hogy nincsenek lemaradva a konkurenciához képest. Az nVidia processzorok elsősorban játékok játszása során nyújtott teljesítményükkel tűnnek ki. A legmodernebb Tegra X1 egy négymagos chipset 256 magot tartalmazó grafikus egységgel, így ezt használják a hordozható nVidia SHIELD Android TV játékkonzolban is. Az nVidia processzorok minden gamer számára ideális megoldást jelenthetnek.

 • Tegra K1 – a processzort telefonok hosszú sora használja, főként viszont az nVidia SHIELD tablet, amelyen szuper számítógépes játékokat lehet játszani, mint amilyen a Half-Life vagy a Knights of the Old Republic.

Akkumulátor

Az akkumulátor üzemidejét mAh mértékegységben - miliamperórában szokták megadni. Minél magasabb a szám, annál magasabb a kapacitása. Az általános akkumulátor kapacitás, amely egy napos működési időt biztosít, az körülbelül 3300 mAh. A 4000 mAh körüli értékűek átlag feletti akkumulátornak mondhatók, amivel a telefonok hosszú ideig működnek egy töltéssel. Választás során további aspektusokat is figyelembe kell venni, amelyek befolyásolhatják a merülés sebességét, főként a kijelző méretét, processzor teljesítményét és az adatfunkciók használatát. Annak érdekében, hogy az egyes telefonok akkumulátor-idejének összehasonlítása minél objektívebb lehessen, a rendelkezésre állási időt szokás megadni. Azt laboratóriumi körülmények közt tesztelik, és semmiképp sem reális működési időt mutat. Ez a maximális lehetséges idő, amelyet a telefon kibír bekapcsolt állapotban egy töltéssel.

Számos telefon támogatja a  gyorstöltési funkciót. A technológia megnevezése gyártóról-gyártóra változik, találkozhatsz a Rapid Charge, Pump Express, Quick Charge kifejezésekkel és társaikkal. A legelterjedtebb a Quick Charge 2.0 technológia a Qualcommtól, amely fel tudja tölteni 0%-ról 60%-ra a telefont kb. 30 perc alatt. 2015 év végén mutatták be a felújított Quick Charge 3.0 verziót, amely 0%-ról 80%-ra tölti a telefont kb. 35 perc alatt. A 2018-as újdonság a Quick Charge 4+ volt, amely több áramkört használ, így nem csak gyorsabb töltést biztosít, de kímélőbb is az akkumulátorral.

A drágább telefonoknál vezeték nélküli töltés is elérhető. Ez akkor igazán hasznos, ha nem akarsz állandóan kábeleket keresni, csatlakoztatni. Mára ezt a típust már jópár márka támogatja, és egyre többnél lesz elérhető a jövőben is. Másik előnye, hogy az ún. dokkolóval akár okosóra is tölthető. Az utóbbi időben vezetéknélküli kivitelű power bankok is megjelentek. Ezek a vezetéknélküli power bankok, mint pl. a Samsung Wireless Battery Pack ugyanúgy működnek, mint hagyományos társaik.

Egy másik újdonság a fordított töltés. Erre egyre több vezeték nélküli töltésre képes telefon alkalmas. A fordított töltés funkció ezután a vezeték nélküli töltőt közvetlenül a telefonjáról teszi. Töltse fel az akkumulátort barátaival útközben, vagy töltse fel az intelligens kiegészítőket. Például a Samsung Galaxy S10 (valamint az S10e és S10 +) és a Huawei P30 Pro sorozat támogatja a fordított töltést. A fordított töltést jelenleg pl. a Samsung Galaxy S10 (és az S10e, valamint az S10+ is) vagy a Huawei P30 Pro sorozatú telefonok támogatják.

Fényképezőgép

A megfelelő mobiltelefon kiválasztása során a legfontosabb faktor gyakran a beépített fényképezőgép. Bármit is fényképezz, legyen az természet, portrék, étel vagy selfie, a legjobb mobiltelefonok sikeresen helyettesítik a – hozzájuk képest – nagy kompakt fényképezőgépeket.

Első/hátsó oldali fényképezőgép

Legyen szó okostelefonról vagy akár hagyományos nyomógombosról, ma már mindben van hátoldali fényképezőgép – gyakran kettős vagy akár hármas is. Ez általában nagyobb felbontású, nagyobb fényerejű és szélesebb objektívű, hogy lehessen vele fényképezni a természetet és a környezetet is. A szelfikészítésre az előlapi, gyakran már szintén dupla fényképezőgép szolgál.

Dupla fényképezőgép

Gyorsabban élesíthet, növelheti a fényerőt, megváltoztathatja a fókuszpontot egészen a kép rögzítéséig, különféle mélységélességeket állíthat be. A dupla fényképezőgép tulajdonságai és képességei a konkrét telefon típusától függnek viszont. A leggyakrabban a második objektívet különféle fókusztávolságú felvételekhez használják, így könnyebb elmosódott hátterű képet készíteni. A másik felhasználás a monokróm érzékelő, amely érzékenyebb a fényintenzitásra és így javítja a sötétben készített képeket. Harmadik alkalmazási módja pedig az optikai zoom.

A következő szint a hármas (pl. OnePlus 7 Pro) és négyes (pl. Samsung Galaxy A9) kamerarendszerek megjelenése. A Nokia 9 PureView készüléknek már 5 fényképezőgépe is van. De nem feltétlenül igaz, hogy minél több a kamera, annál jobb a fénykép. Ez sok más tényezőtől is függ. A legjobb fényképezőgépekkel a legdrágább mobilok büszkélkedhetnek, akár egy vagy több kamera is rejtőzzön is bennük.

Felbontás

A pixelek száma, amelyeket az elkészült kép tartalmazni fog. Egyértelműen nem ez az a tulajdonság, amely alapján egy fényképezőgép minőségét meghatározni érdemes, mivel a minőséget elsősorban a képérzékelő chip mérete határozza meg, és 14-28 Mpx között ráadásul nincs semmilyen különbség. Még a legjobb telefongyártók is inkább a kisebb felbontású fényképezőgépek mellett döntenek – lásd az iPhone XS (12 Mpx + 7 Mpx), vagy a Galaxy S10 (12 Mpx + 16 Mpx + 12 Mpx). Kivételt képez pl. a Huawei P30 Lite modellje, amely 48 Mpx felbontást használ.

Nagyfelbontású fényképek nyomtatásokhoz jobb a magasabb felbontás, viszont ezeknél ismét inkább a képérzékelő mérete határol majd be, és lesz ezáltal gyengébb minőségű a kép a tükörreflexes készülékkel készítettnél.

Fényerő és rekesz

A fényképezőgép fő paramétere nem csak a megapixelek száma (MPx), hanem a fényerő is. Ez utóbbit a "f" betűvel jelöljük. Az utána lévő szám adja meg az objektíven való áthaladás során történő fényveszteséget. Minél kisebb a szám, annál jobban tud megküzdeni a készülék a fényhiánnyal, ami nélkülözhetetlen, ha éles képeket szeretnénk kapni, nem csak sötétedéskor. A nagyobb fényerő okozza egyebek mellett a gyönyörű elmosódott hátteret, amelyet mindannyian annyira szeretünk. A rekesz ideális mérete egy okostelefon esetén f/2 - f/2,4 körül mozog. A legjobb készülékeknél f/1,5 szerepel.

Videó

A mobilos fényképezőgépek nagy felbontású videofelvételt is tudnak rögzíteni, gyakran számos funkcióval ellátva, mint amilyen a slow-motion vagy a time lapse. A telefonok többsége Full HD felbontásban rögzít, a legjobb modellek a 4K-val is elbírnak.

A videóknál fontos paraméter a képkockák másodpercenkénti száma is (fps). Gyakori érték a 30 vagy 60 másodpercenkénti képkocka. Ha a telefon 60 fps-es Full HD-ra képes, akkor a felvétel zökkenőmentesebb lesz, mint a 30 fps-es Full HD-s.

HDR és jelenetek

Arra való tekintettel, hogy a fényképezőgépek inkább automatikusan, mint manuálisan működnek, számos jelenet-üzemmódot tartalmaznak mindenféle eshetőségre felkészülve.

A HDR az a funkció, amelyet a fényképezés során mindig is használtak, és mostanság találja meg a helyét a digitális fényképezés területén is. Több különböző expozícióval készült fénykép kombinációjáról van szó, a cél egy nagykontrasztú kép elkészülése.

A panoráma üzemmód lehetővé teszi széles fényképek rögzítését, például a kilátótoronyról való teljes kilátás megörökítését.

A portré üzemmód emberek fényképezésére való, a legkisebb rekeszbeállítást használja, elmosódott háttérrel.

A makro üzemmódot kisebb objektumok fényképezésénél használjuk, például virágok vagy bogarak megörökítésekor.

Stabilizálás

Mivel mobillal való fényképezéskor rendkívül ritkán használunk állványt, így minden fényképezőgép képstabilizátorral van felszerelve. Két kategóriája van, az elektronikus (EIS) és az optikai (OIS). Az olcsóbb modellek elektronikus stabilizátorral rendelkeznek, amely csak növeli az ISO érzékenységet a rövidebb expozíciós idő elérésének érdekében. Az elektronikus stabilizációval készült kép elméletileg rosszabb is lehet, mint ha anélkül készült volna. Az OIS viszont lényegesen jobb eredményeket produkál, mivel magába a fényképezőgépbe van beépítve.

Autofókusz

Bármilyen jobb fényképezőgépnek támogatnia kellene az automatikus képélesítést (autofókuszt). A jobb telefonok lézerrel segítik a rövidebb távolságra való fókuszálást, és a tetszőlegesre pedig fázisdetektálással (PDAF), a legjobb készülékek a két mód kombinációját használják. Az iPhone telefonoknál a PDAF megfelelője a Focus Pixels.

ToF technológia

A ToF (Time-of-Flight) technológia vagy az azon alapuló szenzorok nagyon elterjedtek a legújabb telefonoknál. Fejlett mélységérzékékelőkről van szó, amelyek fénysugarak vagy ultrahang segítségével mérik az egymás és a látómezőben lévő tárgyak közötti távolságot. Csak 1% -os maximális hibaaránnyal működnek, míg a hagyományos kettős kamerák hibaaránya akár 10%. A ToF érzékelő így sokkal pontosabb a bokeh vagy fókusz effektus létrehozásához.

Kapcsolódás és szenzorok

Kapcsolódás

 • LTE/4G

A jelenlegi okostelefonokból már semmiképp sem szabadna hiányoznia az okostelefonból a gyors LTE Internet-támogatásnak. Vigyázni kell azon készülékekkel, amelyek támogatják ugyan az LTE-t, nem értik meg egymást viszont a magyar frekvenciákkal. A helyi LTE hálózatok nagy része 800 MHz frekvencián fut. Technikai paramétereinkben általában megtalálható az információ, hogy az adott készülék támogatja-e az "itthoni" LTE-t vagy nem.

 • GPS

A Globális Helymeghatározó Rendszerhez való csatlakozás lehetővé teszi, hogy pár méteres pontossággal követhesd helyzetedet bárhol a Földön.

 • Galileo, GLONASS és BeiDou

Európai, orosz és kínai műholdrendszerek, hasonlóak az amerikai GPS-hez. A Galileo elvileg 2019-től teljesen működőképes kell, hogy legyen és pontosabb eredményt kaphatunk majd vele, mint a GPS-szel. A BeiDou várhatóan 2020-ra akár 35 műholddal is rendelkezni fog, amelyek 10 méteres pontossággal fedik majd le a világot.

 • WiFi

Csatlakozási lehetőség az Internethez a WiFi vezetéknélküli hálózat segítségével. 

 • Bluetooth

Vezeték nélküli kommunikáció a telefon és egyéb eszközök között, főként hangszórókkal és fej/fülhallgatókkal . Minél magasabb verzió, annál gyorsabb kapcsolódás és alacsonyabb fogyasztás.

 • NFC

Két elektronikus készülék kommunikálási módja. Kétirányú adat- és információátvitelre szolgál. A jövő technológiájaként szokás emlegetni, és mostanság leginkább a plasztik fizetési kártyát alternatívájaként használatos. Annak ellenére, hogy nálunk a technológia még nem túlságosan elterjedt, az Egyesült Államokban vagy Nagy Britanniában a vásárlások ellenértékét ki lehet egyenlíteni mobiltelefonon keresztül pl. a Google Pay vagy Apple Pay applikációk segítségével. A mobilt elég csak hozzáérinteni a terminálhoz, hasonlóan, mint az érintéses plasztik kártyák esetén.

 • Infraport

Infravörös sugárzás segítségével történő adatátvitelre szolgál. Ma már nem használják túl gyakran mobiltelefonoknál, a Bluetooth és az NFC váltotta fel. Továbbra is használatos viszont mindenféle elektronikai eszköz távirányítójánál, mint amilyenek a TV-k, klímák, otthoni zenelejátszók, stb.

 • USB-C / Lightning / Micro USB

Foglalatok adatkábel csatlakoztatásához. A kábel a telefon töltését vagy számítógéphez való kapcsolását szolgálja.

USB-C – Az USB modern verziója, az új okostelefonok többségénél használják.

Lightning – Kizárólag iPhone telefonoknál használják.

Micro USB – A korábban legelterjedtebb típus, főként  Androidos telefonoknál még mindig gyakori. Fokozatosan kezd azonban eltűnni, mert ez a mára elavulttá vált csatlakozó lassú és aszimmetrikus.

Szenzorok

 • Barométer

Légnyomásmérő. Rendkívül hasznos kis kiegészítője a mobiltelefonoknak.

 • Fényszenzor

Ha nem szereted, hogy folyton állítgatni kell a telefon fényerejét, a fényszenzornak köszönhetően a készülék nélküled is megoldja, hogy az adott körülmények között láss mindent, amit szeretnél.

 • Mozgásérzékelő (akcelerométer) és giroszkóp

A telefon mozgását és pozícióját kísérik figyelemmel. Főként a játékoknál vesszük hasznát, de hasznos segítőtársak lehetnek a mindennapokban - pl. a mobilos vízmérték.

 • Mágneses iránytű

Az égtájak meghatározásához használhatjuk, a Föld mágneses mezője alapján tájékozódik.

 • Közelségérzékelő (proximity sensor)

Nagyon fontos érzékelő minden telefonban. Ha közelíted a telefont az arcodhoz beszéd közben, lezárja a képernyőt, hogy ne nyomhass meg akaratlanul valamit az arcoddal, vagy szakíthasd meg a hívást.

Belső tárhely és memóriakártyák

Főként azoknál a telefonoknál, amelyeknek nem bővíthető kártyával a tárhelye, légy körültekintő, és válassz inkább olyat, amelynek nagyobb a belső tárhelye. Választáskor azt is vedd figyelembe, hogy a felhasználható tárhelybe nem tartozik bele az a hely, amelyet az operációs rendszer foglal le. Amennyiben 16GB tárhelyű telefont vásárolsz, számolj vele, hogy egy átlagos oprendszer kb. 4-5 GB helyet foglal le, ami azt jelenti, hogy 11-12 GB hely marad az adataidnak. Az Androidos telefonoknál ráadásul eltérhet a rendelkezésre álló tárhely a gyártó és a modell függvényében, mivel mindegyik más-más applikációkat telepít fel előre a telefonra, és saját grafikus felhasználói interfészt használnak.

A piacon az alábbi tárhelyekkel találkozhatunk:

 • 16 GB-ig – Kisebb igényű felhasználók számára. A telefonon csak pár applikáció fér el.
 • 32 GB – Pár tucat applikációhoz és általános felhasználásra.
 • 64 GB – Néhány tucat applikációhoz, játékhoz, zenei albumhoz, pár filmhez. A felhasználók nagy része számára elegendő lesz.
 • 128 GB – Párszáz applikációhoz, több tucat játékhoz és filmhez. Intenzív használathoz ajánljuk.
 • 256 GB – Több tucat film, játék, applikáció elfér rajta, a legigényesebb felhasználókat is kielégíti.
 • 512 GB - 1 TB – azoknak ajánlott, akik sokat fényképeznek, 4K-s felvételeket készítenek vagy több száz, nagy tárhely igényű alkalmazást használnak.

Tipp: Ha a telefonodon kevés tárhely van, azon úgy segíthetsz például, ha törlöd a fotók biztonsági másolatát (pl. a Google Fotóknál) a telefonodról. Nem fogod elveszíteni őket, online továbbra is elérhetők lesznek, csak nem fognak helyet foglalni a mobilodon.

Alapanyagok

Az alapanyag, amelyből a telefont készítették, fontos szerepet játszik annak kinézetében, élettartamában és árában.

 • Műanyag – műanyagtelefonok aránylag könnyen törnek, főként az olcsóbb modellek készülnek teljes mértékben műanyagból. Műanyagot használnak gyakran a fényképezőgép lencséjeként.
 • Alumínium – a drágább és prémiumtelefonok általában alumíniumötvözetekből készülnek. A középkategóriás mobiloknál alumínium és műanyag kombinációjával találkozunk gyakran, vagy megmunkált felületű polikarbonáttal.
 • Üveg – főként prémium-kategóriás telefonok hátlapjának kialakításához használják.
 • Rozsdamentes acél – néha a keretekhez használják, pl. az iPhone X, XS vagy XS M esetében.
 • Kerámia – rendkívül kemény anyag, amely ellenáll a karcolódásnak, de törékenyebb a fémekhez képest.

Hasznos funkciók

Ujjlenyomat-olvasó és retinascanner

Ha félted a telefonodban tárolt adataidat, ezen funkciók magasabb szintű biztonságot garantálnak. Az ujjlenyomat-leolvasó szokásos helye vagy a telefon hátulja, vagy elől a képernyő alja, de jelenleg egyre gyakoribb, hogy közvetlenül az okostelefon kijelzőjén helyezik el.

AI Asistent

Hasznos funkció, amelyet minden operációs rendszerbe beépítenek. Kikeresi neked a legközelebbi éttermet, vagy pár szó alapján felhív egy adott kontaktot. Az iOS-ben az asszisztenst Sirinek hívják, a Google pedig egyszerűen Google Assistantnek nevezte el a sajátját.

Értesítő LED

Tetszőleges színnel világít abban az esetben, amit beállítottál. Mindenképp hasznos eleme a mobiltelefonnak!

FM rádió

A telefonok nagy része a fülhallgatót rádiójelvevőként tudja használni. A kedvenc adódra tekerhetsz, bárhol is vagy, anélkül, hogy csatlakoznod kellene az internethez.

QWERTY billentyűzet

A teljes billentyűzet leegyszerűsíti és felgyorsítja az írást a nyomógombos telefonokon. Ha számos üzenetet írsz nap mint nap, és nyitott vagy egy nyomógombos telefonra, ne felejtkezz meg erről a funkcióról! Nyomógombos billentyűzete van például a BlackBerry telefonoknak.

Dual SIM

Azon telefonokat, amelyekben két SIMkártya is használható egyszerre, Dual SIM-es telefonoknak nevezzük. Az egyik kártyán lehet hangátviteli előfizetés, a másikon adatátviteli, vagy használhatod két szolgáltató szolgáltatásait egyidőben. Számos telefon lehetővé teszi, hogy az adatátviteli szolgáltatásokat csak egy SIM slotnál vedd igénybe. A Dual SIM készülékek között is vannak érintőképernyősek és billentyűzetesek.

Magasabb ellenállás

A magasabb ellenállású telefonokat használhatod kedvezőtlenebb körülmények között - porban vagy nedvességben, nem fog ártani nekik. Az ellenállóság mértéke általában a védettség mértékében meghatározott, pl. IP67 vagy IP68. Az első szám azt mutatja, mennyire áll ellen a por behatolásának, a második szám a vízzel szembeni védettséget takarja. Egy IP67 védettségű telefont mondjuk fél órára vízbe meríthetsz, maximum 1 méter mélységben, ez sem, és az eső sem fog ártani neki. Az outdoor sportokhoz szükséges ütődés esetére vonatkozó védettség az alapján deríthető ki leginkább, hogy vannak-e gumiütközők a telefon testén.

Milyen mobilt használ egy...

Mobil lányoknak

• Minőségi fényképezőgép
• Keret nélküli kijelző
• Legalább 5,5"-es képátló

menedzser mobil

• Nagy kijelző
• Vezeték nélküli töltés
• Ujjlenyomat-olvasó

telefon kockáknak

• Kiemelkedő teljesítmény
• Keret nélküli kijelző
• Min. 128 GB memória

telefon fotósoknak

• OIS-szes fényképezőgép
• 128 GB körüli memória
• Hármas objektív

telefon játékhoz

• Kiemelkedő teljesítmény
• Min. 6"-os kijelző
• Gyorstöltés

hagyományos telefon

• Fizikai nyomógombok
• Dual SIM
• FM rádió

outdoor telefon

• Víz- és ütésálló
• Nagy teljesítményű akkumulátor
• LED-es zseblámpa

telefon idősebbeknek

• Fizikai nyomógombok
• SOS gomb
• Nagyobb teljesítményű akkumulátor

telefon gyerekeknek

• Érintős kijelző
• Alacsonyabb ár
• Nagyobb akkumulátor

telefon sportoláshoz

• Vízálló
• Bluetooth
• GPS

telefon VR-hez

• 500 PPI körüli finomság
• Alacsonyabb tömeg
• Giroszkóp

telefon filmfelvételhez

• Kamera elektronikus képstabilizátorral
• Min. 128 GB memória
   

okostelefonok (smartphone)

Okostelefonok (smartphone)

 • Internetcsatlakozás
 • Nagy érintőkijelző
 • Fényképezőgép, zenelejátszó
 • Operációs rendszer
 • Számos applikáció és magasabb szintű funkció

Az okostelefonok, amelyeket smartphoneoknak is nevezünk, a mai piacon a legfejlettebb technológiájú készülékek. Széles képátlójú, érintős képernyőjük miatt ideálisak videók lejátszásához, játékokhoz, könyvek és emailek olvasásához, nem utolsó sorban pedig az Internet böngészéséhez. A modern okostelefon általános felszereltségének része a fényképezőgép is, amely ma a legjobb modelleknél eléri az általános kompakt fényképezőgépek színvonalát.

Előnyök és hátrányok
 • Nagy kijelző
 • Érintéses kezelés
 • Számos funkció
 • Jó minőségű fényképezőgép
 • Nagyobb méret
 • Hamarabb lemerül
 • Kisebb mechanikai védettség

Okostelefonok operációs rendszere

Az Interneten található számos szenvedélyes vita mutatja, hogy talán minden felhasználó eltérően határozza meg a "legjobb" operációs rendszert. Amennyiben még nem döntöttél, melyik OS-t választod, elkészítettünk számodra egy jól átlátható kalauzt: Mobil operációs rendszerek összehasonlítása.

Okostelefonok ár alapján

Csúcskategóriás telefonok

Okostelefonok 140 000 Ft felett

Prémiumkategóriás telefonok, a legjobb paraméterekkel. Ebben az árkategóriában gyakorlatilag már nem találkozhatsz sima műanyag konstrukcióval, a minőségi anyagok számítanak standardnak, mint amilyen a fém és az üveg. Az olcsóbb modellekkel szemben ezeknél nincsenek kompromisszumos megoldások. Csúcskategóriás fényképezőgépet kapsz, hibátlan kijelzőt, extrém módon hatékony processzort és több RAM-ot.

Amennyiben a lehető legjobbat akarod, ami mostanság a piacon van, prémium-kategóriás telefont válassz. Így abban is biztos lehetsz, hogy az elkövetkezendő évek modelljei közt is megállja majd a helyét.

Előnyök és hátrányok

 • Maximális teljesítmény
 • Első osztályú kijelző és fényképezőgép
 • Elsőrangú konstrukció
 • Hosszabb időn keresztül számíthatunk aktualizálásra
 • Magasabb ár

Felső-középkategóriás okostelefonok

Okostelefonok 90 000 és 140 000 Ft között

Az ún. felső-középkategóriás okostelefonok egy általános smartphone és egy prémiumkategóriás modell közötti határmezsgyén mozognak. Nagyon gyakori a minőségi konstrukció, amely gyakran vetekszik a legjobb telefonokéval. A prémiumkategóriás telefonokkal szemben az alacsonyabb ár elsősorban a rosszabb fényképezőgépben jelenik meg, gyengébb processzorban, kisebb, de az igényeket teljesen kielégítő munkamemóriában, és a kijelző nem éri el a csúcsmodellek minőségét. Ebbe a kategóriába kerülnek viszont gyakran az előző év zászlóshajói.

Ha tökéletesen kidolgozott és megfelelően nagy teljesítményű telefont szeretnél minőségi fényképezőgéppel, de fontos számodra az ár is, válassz ebből a kategóriából.

Előnyök és hátrányok

 • Minőségi konstrukció
 • Teljesen megfelelő teljesítmény
 • Jó fényképezőgép és kijelző
 • Jó ár/érték arány
 • Kompromisszumok a prémiumkategóriás modellekhez képest

Alsó-középkategóriás okostelefonok

Okostelefonok 45 000 és 90 000 Ft között

Az okostelefonok középkategóriája számos felhasználó számára a tökéletes ár/érték arányú telefonokat jelenti. Némelyik, elsősorban a drágább modellek ebből az árkategóriából részben fém konstrukcióval büszkélkedhetnek, szép Full HD kijelzővel, és megfelelő teljesítménnyel általános felhasználáshoz. A drágább okostelefonokkal szemben általában a fényképezőgép terén maradnak alul. Azzal is számolni kell, hogy a teljesítmény néhány év múlva nem lesz elegendő, és - emellett - a gyártók gyakran nem kínálnak sokéves támogatást ezekre a modellekre.

A középkategóriás telefonok gyakran a felhasználók első belépését jelentik az okostelefonok világába. Aránylag jó minőséget és paramétereket kínálnak relatíve alacsony áron, de kompromisszumok árán a teljesítmény, konstrukció, aktualizációk elérhetősége és a fényképezőgép minősége területén.

Előnyök és hátrányok

 • Ár
 • Általános használathoz elegendő teljesítmény
 • Relatíve minőségi kijelző
 • Később elérhetőek az aktualizációk
 • Alacsonyabb teljesítmény igényesebb applikációk és játékok esetén
 • Rosszabb fényképezőgép

Olcsó okostelefonok

Okostelefonok 45 000 Ft-ig

A legolcsóbb okostelefonok a drága modellek funkcióit kínálják, viszont lényegesen alacsonyabb áron. Ugyanaz az operációs rendszer van rajtuk, így ugyanazok az applikációk és játékok elérhetőek ezeken is. Az olcsóbb telefonok nem érik el viszont a drágább modellek teljesítményét, így nem biztos, hogy minden program akadozás nélkül fut majd. Az alacsony ár megnyilvánul továbbá a nem túl jó minőségű fényképezőgépekben, a kevésbé minőségi konstrukcióban és kijelzőben, kisebb felbontásban és rosszabb színhűségben.

Az olcsóbb okostelefon második telefonként ideális lehet - munkabeszélgetésekhez, gyerekek számára, utazásokra, ahol nagyobb az esélye, hogy elveszik vagy megsemmisül.

Előnyök és hátrányok

 • Alacsony ár
 • Hasonló funkciók, mint a drágább modelleknél
 • Alacsony teljesítmény
 • Kevésbé jó minőségű fényképezőgép
 • Alacsonyabb felbontású kijelző
 • Rosszabb hozzáférés az aktualizációkhoz
 • Gyengébb konstrukció-minőség
Okostelefonok Androiddal

Okostelefonok Androiddal   17 000 Ft-tól

 • Android operációs rendszer
 • Széles modellválaszték
 • Számos applikáció és játék
 • Személyre szabható felhasználói környezet

Az Androidos okostelefonok szinte minden felhasználó számára megfelelőek. A Google vállalat Android operációs rendszere nagyobb szabadságot biztosít a felhasználó számára személyre szabhatóság terén a többi mobilos operációs rendszerrel szemben. Az Androidra érhető el ugyanakkor az applikációk és játékok legnagyobb választéka. Ezen operációs rendszerrel ellátott okostelefonok minden árkategóriában, különböző méretben és kinézetben képviseltetik magukat. Egyszerűségüknek és a széles modellválasztéknak köszönhetően szinte mindenki talál majd olyan telefont, amely elérhető számára és tetszik neki.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi modellek elfogadható árakon
 • Széles választék
 • Személyre szabható operációs rendszer
 • Számos applikáció és játék
 • Az olcsóbb modelleknél nem akadozásmentesen fut az operációs rendszer
 • Kevésbé elérhető aktualizációk
Apple iPhone

Apple iPhone 115 000 Ft-tól

 • iOS operációs rendszer
 • Apple ökoszisztéma
 • Csúcsminőségű konstrukció
 • Egyszerűen kezelhető

Az Apple vállalat termékei mindig magas minőségű kidolgozottsággal és kiválóan megalkotott szoftverrel rendelkeznek. Az Apple iPhone ehhez hozzáteszi még az egyik legjobb mobilos fényképezőgépet, minőségi Retina kijelzőt és az intuitív iOS operációs rendszert. Mint az Apple minden készüléke, ez is ideális az Apple egyéb termékeinek ökoszisztémájában való használatra. Olyan telefonról van szó, amely mindig az éppen elérhető legjobbak közé tartozik.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi fényképezőgép
 • Hibátlan minőségű konstrukció
 • Akadozásmentesen fut az operációs rendszer
 • Összeköthető az egyéb Apple készülékekkel
           
 • VR-hez alacsonyabb kijelzőfelbontás
 • Kisebb modellválaszték
 • Ár

Melyik Apple modellt válasszam?

iPhone XR 247 990 Ft-tól

iPhone XR

Az iPhone XR jelenleg a legolcsóbb az 2018-ban bemutatott iPhone-ok közül. Az iPhone XS-hez képest maga a készülék és a kijelző is kissé nagyobb. Finomsága ugyanakkor csaknem egyharmaddal kevesebb. Az alapvető különbség a hátsó kamerában van. Míg az iPhone XS és az XS Max két 12 Mpx-es kamerával büszkélkedhet, az iPhone XR-nek csak egy van. Ettől még azonban használható vele a híres Porté mód. A telefon „meghajtása” is új, nagy teljesítményű Apple A12 Bionic processzor lapul a ház alatt.

Az iPhone XR mindenki számára ajánlott, aki új és stílusos telefont szeretne, de korlátozott anyagi ráfordítással. Ha pár kompromisszum megkötésére készen áll, akkor tetszeni fog az XR.

Előnyök és hátrányok

 • Kimagasló teljesítmény
 • Nagy kijelző
 • Stílusos megjelenés
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Ára megegyezik a mai csúcskészülékekével
 • Touch ID hiánya
 • „Csak“ egy hátsó kamera

iPhone XS 352 390 Ft-tól

iPhone XS

Az iPhone XS ár szempontjából a jelenlegi iPhone X-sorozatú készülékek középmezőnyét alkotja. Elődjéhez, az iPhone X-hez képest továbbfejlesztett kamerát kapott és ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, az IP68 tanúsítványnak megfelelően (az iPhone X csak IP67-es volt). Ezzel a telefonnal akár 2 méteres vízmélységbe is le lehet merülni. További változás az új Apple A12 processzor, ami az új X-sorozat számára még nagyobb teljesítményt biztosít.

Az iPhone XS kapta a legjobb felszereltséget a napjainkban elérhető Apple telefonok közül. Az XS Max-tól csak kisebb kijelzője és akkumulátora különbözteti meg. Kompakt iPhone-t szeretnél nagy kijelzővel? Akkor számodra ez a modell lesz ideális.

Előnyök és hátrányok

 • Elsőosztályú teljesítmény
 • Csúcskategóriás dupla fényképezőgép
 • Letisztult megjelenés
 • Kiváló minőségű kijelző
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Az XS Max-hez képest kisebb kijelző
 • Magasabb ár

iPhone XS Max 392 990 Ft-tól

iPhone XS Max

Az iPhone XS Max az Apple kínálatának legfontosabb eleme. Az iPhone XS-hez képest sokkal nagyobb, 6,5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, miközben ugyanarra a finomságra képes. A készülék maga is egy kissé nagyobb, hogy mindenki számára megfelelő legyen. A sorozat más tagjaihoz hasonlóan Apple A12 Bionic processzorral büszkélkedhet, illetve fokozottan ellenálló, melyet IP68-as tanúsítványa is jelez.

Ha az Apple legjobb készülékére vágysz, az iPhone XS Max lesz számodra a megfelelő. A nagyobb tárhellyel rendelkező modellekért viszont igazán mélyre kell nyúlni a zsebedben.

Előnyök és hátrányok

 • Kimagasló teljesítmény
 • Nagyon nagy és kiváló minőségű kijelző
 • Csúcskategóriás dupla fényképezőgép
 • Modern megjelenés
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Egyesek számára túl nagy méretek
 • Magas ár

iPhone 8 240 000 Ft-tól

iPhone 8

Az iPhone 7 utódai az iPhone 8 megjelölést kapták. A hagyományos "S" utódmegjelölést ezúttal átugrották. Az ok az, hogy lényeges különbségek vannak az iPhone 7 modellekhez képest, főként a hátlap anyagában - alumínium helyett üvegből van. Ennek köszönhetően integrálhatóvá vált a vezeték nélküli töltés. A kisebb modell, az iPhone 8 4,7" Retina kijelzővel rendelkezik és egy, 12 mpx felbontású hátsó fényképezőgéppel, viszont a funkciók és a teljesítmény megegyeznek a nagyobb "Plus" modellével.

Amennyiben a legújabb, legmagasabb szintű paraméterekkel ellátott telefont szeretnéd, az iPhone 8 jó választás. Az iPhone magas teljesítményét kapod, egy könnyen kezelhető testben.;

Előnyök és hátrányok

 • Maximális teljesítmény
 • Minőségi 4,7" kijelző
 • Kitűnő fényképezőgép
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Régebbi design

iPhone 8 Plus 275 000 Ft-tól

iPhone 8 Plus

Az iPhone 8 nagyobb testvére, amely 5,5" méretű kijelzővel rendelkezik. Az iPhone 8 ráadásként dupla fényképezőgéppel rendelkezik. A nagy kijelző alkalmas multimédiás tartalom nézésére vagy Internetes böngészésre, de szolgálhat zsebirodaként is, amely mindig a rendelkezésedre áll.

A népszerű iPhone 7 Plus utódja lényegesen jobb teljesítményt kínál, jobb fényképezőgépet és a vezeték nélküli töltés funkciót

Előnyök és hátrányok

 • Maximális teljesítmény
 • Minőségi 5,5" kijelző
 • Kitűnő dupla fényképezőgép
 • Tökéletes konstrukció
 • Nagyobb méretek
 • Régebbi design
 • Magasabb ár

iPhone 7 190 000 Ft-tól

iPhone 7

Az iPhone 7-en nem is ismerni fel, hogy tavalyi modellről van szó. Több, mint elegendő a teljesítménye minden applikációhoz, a fényképezőgép még egyértelműen a csúcskategória tagja, és a 4,7" kijelzője is kitűnő. Relatíve kompakt méreteinek köszönhetően nagyon jól kézreáll, egyszerű kezelni.

Tökéletes telefon kisebb kijelzővel az egyszerűbb kezelhetőség érdekében, magas teljesítménnyel és – a hagyományokhoz hű – hibátlan konstrukció. Ez az iPhone 7.

Előnyök és hátrányok

 • Minőségi konstrukció
 • Magas teljesítmény
 • Minőségi fényképezőgép
 • 4,7" Retina kijelző
 • Régebbi design

iPhone 7 Plus 230 000 Ft-tól

iPhone 7 Plus

A tavalyi iPhone-ok még ma is csúcskategóriás felszereltséggel és minőséggel bíró mobilok. Az iPhone 7 Plus modell nagy 5,5" Retina kijelzőt kínál, dupla fényképezőgépet és megfelelő teljesítményt még a jövőre nézve is. Természetes az akadozásmentes működés és az iOS rendszer intuitív kezelése. Mindezt alacsonyabb áron, mint az új modelleké.

A minőségi iPhone 7 Plus csúcsminőséget biztosít, a legújabb modellekénél alacsonyabb áron. Hiányzik viszont a vezeték nélküli töltés és enyhén gyengébb a fényképezőgépe.

Előnyök és hátrányok

 • Ár
 • Minőségi kidolgozás
 • Magas teljesítmény
 • Minőségi 5,5" kijelző
 • Nagyobb méretek
 • Régebbi design

iPhone SE 115 000 Ft-tól

iPhone SE

A legelérhetőbb árú iPhone, amely mindenkinek örömöt okoz majd, aki az olyan kicsi okostelefonokat szereti, amelyek ugyanakkor nincsenek hátrányban funkcionalitás és teljesítmény szempontjából a nagyobb modelleknél. Hagyományos design, problémamentes kezelés egy kézzel, és modern hardware - ez az iPhone SE.

Ha csúcsminőségű, jó teljesítményű telefont szeretnél, akadozásmentes operációs rendszerrel, és gyönyörű kompakt csomagolásban, az iPhone SE az, amit keresel.

Előnyök és hátrányok

 • Jó teljesítmény kompakt csomagolásban
 • Egyszerű, egykezes kezelés
 • Hagyományos design
 • Minőségi kialakítás
 • Nagyobb modellek funkciói
 • Lassabb ujjlenyomat-olvasó
 • Nincs 3D Touch
 • A fényképezőgép minősége nem ér fel a többi iPhone-éval
Kamerás mobilok, Huawei P20 Pro

Fotósmobilok 65 000 Ft-tól

 • Átlagon felüli fényképezőgép-minőség
 • Képstabilizálás
 • Szép képek minden körülmény közt
 • Fényképezőgép, amely mindig kéznél van

A legjobb fényképezőgép az, amelyik éppen nálad van. És a fotósmobiloknak köszönhetően egyáltalán nem kell gyengének lennie! A fotósmobilok közé tartozó telefonok minőségi fényképezőgéppel rendelkeznek, amely segít megörökíteni bármelyik pillanatot. A minőség elegendő lesz a családi nyaralások, ünnepségek képeinek rögzítéséhez, vagy az "örömfotózáshoz". A fotósmobilokra telepítve van az operációs rendszer, úgyhogy az okostelefonok közé soroljuk őket, ami azt jelenti, hogy rendelkeznek azok minden előnyével, mint például az óriási mennyiségű elérhető applikáció és játék.

Előnyök és hátrányok
           
 • Minőségi fényképezőgép
 • Magas felbontású videók rögzítése
 • A többi okostelefonnal megegyező funkciók és tulajdonságok
 • Nem kell magaddal külön fényképezőgépet hordanod
           
 • Gyakran hiányzik az optikai zoom
 • Érzékenyebbek a fényre a kompakt fényképezőgépeknél

Gyakori kérdések fotósmobil választása során

Jobb a több megapixeles fényképezőgép?

A magasabb megapixel-szám nem jelent egyértelműen jobb minőségű képet. A fényképezőgép érzékelőjének mérete a fontos. A mobiltelefonoknak általában van érzékelőjük és a magasabb megapixelszám kisebb területen nagyobb zajt okoz. A kép – mobilos software segítségével való – utólagos szerkesztése során törlődnek az apró részletek. A legjobb fotósmobiloknak ezért 12-15 megapixele van. 

Milyen paraméterekre figyeljek akkor a fényképezőgép kiválasztásánál?

Ahhoz, hogy jól belőhesd a fényképezőgép minőségét, érdemes a fényerőt és a kép optikai stabilizálását figyelni. A fényerő azt a mennyiséget takarja, amely az érzékelőlapkára jut, és f/tizedesjegyben adják meg. Minél kisebb a szám, annál több fény jut az érzékelőlapkára, ami elsősorban akkor jön jól, amikor rosszabb megvilágítási körülmények között készítünk képet, például este. Az optikai stabilizátor közvetlenül az objektív optikai rendszerébe van beépítve, és a software-es stabilizációval összehasonlítva lényegesen hatékonyabb. A telefon remegésének csökkentésére szolgál, ha kézben tartva fényképezünk, ennek köszönhetően nem lesznek elmosódottak a képek. A mélységélességgel történő játékhoz (bokeh) dupla kamerás telefonra lesz szükség.

Van különbség az okostelefonok és a fotóstelefonok között?

Nincs. A fotósmobilok okostelefonok jobb minőségű fényképezőgéppel. 

VR-Ready okostelefon

VR-Ready okostelefonok 40 000 Ft-tól

 • Nagy pixelsűrűségű kijelzőfelbontás
 • Magas teljesítmény
 • Játékokhoz is alkalmas
 • Virtuális valóság élmény

A VR-ready telefonok gyakran az adott gyártó legjobbjai közül kerülnek ki. A nagy kijelző-átmérőnek, a magas felbontásnak és a nagyteljesítményű processzornak köszönhetően alkalmasak arra, hogy virtuális valóság szemüveggel együtt használjuk őket. Még mindig okostelefonokról van szó viszont, úgyhogy nem veszítesz el egyetlen funkciót sem.

Előnyök és hátrányok
 • Magas kijelzőfelbontás
 • Nagy teljesítményű hardware
 • Virtuális világokat látogathatunk meg 
 • A VR-ben látszik a kijelző rasztere

Gyakori kérdések VR telefonok választásakor

Tetszene egyáltalán a virtuális valóság?

Amennyiben új telefon vásárlásán gondolkozol, szinte biztosan érdemes legalább kipróbálni a virtuális valóságot. A kijelzők felbontása nem elég magas egyelőre ahhoz, hogy az ábrázolt virtuális világ megegyezzen az igazival, ennek ellenére a többi világ meglátogatása nem mindennapi élmény. A virtuális valóságban játszhatsz játékokat, nézhetsz térben ábrázolt videókat, amelyeknél mindenhol körülötted zajlik a cselekmény, vagy nézegethetsz gömbpanoráma képeket, amelyek remekül néznek ki a VR-ben. 

Milyen képátló ideális a VR-hez?

A virtuális valósághoz az 5" és afeletti képátlók az ideálisak. A nagyobb képátló nagyobb látószöget jelent. A növekvő képátlóval csökken viszont a kijelző pixelsűrűsége, így a nagyobb kijelzők képe nem lesz olyan éles. A nagyobb kijelzőnek nagyobb tehát a látószöge a VR-ben, ugyanakkor kisebb a pixelsűrűsége. A kompromisszumos megoldás az 5,5" körüli kijelző.

Mi a helyzet a felbontással?

Általános használatra elegendő a telefonoknál a Full HD felbontás, amelynél szabad szemmel gyakorlatilag már nem elkülöníthetőek az egyes képpontok. Miután beletettük a telefont egy VR headsetbe, más lesz viszont a helyzet, és a Full HD már nem teljesen lesz ideális. Amennyiben a telefont gyakran szeretnéd VR környezetben használni, az az érvényes, hogy minél nagyobb felbontás, annál jobb kép. Jelenleg nem létezik viszont olyan nagy pixelsűrűségű kijelző, amely teljes mértékben megszünteti a kijelző raszterének láthatóságát a virtuális valóságban. 

Mi kell a virtuális valósághoz?

Amennyiben mobiltelefon segítségével szeretnéd kiélvezni a virtuális valóságot, a telefonon kívül VR kompatibilis szemüvegre lesz csak szükség. Virtuális valóság headseteket gyártanak viszont számítógépekhez és PlayStation játékkonzolhoz, amelyek még intenzívebb élményekhez juttathatnak.

Okostelefon

Annak érdekében, hogy a virtuális valóság megjelenítése minél jobb minőségű legyen, az alapvető paraméter a kijelző felbontása. Azt javasoljuk, hogy ebben az esetben a Full HD-nél nagyobb felbontást válassz, mivel az számít a határnak. Például a 2560×1440 felbontás ugyanazon a képernyőátmérőn kb. háromszor akkora pixelsűrűséget eredményez. Fontos viszont a telefon teljesítménye, hogy minden akadozásmentesen működjön, különben szaggathat a kép, ami a virtuális valóságban rosszullétet okozhat. Azon telefonok, amelyeknél a képernyő felbontása magas, Full HD 1920×1080 feletti, általában úgyis a legnagyobb teljesítményű processzorokkal vannak ellátva.

VR headset az okostelefonhoz

Ahhoz, hogy ki tudd próbálni a virtuális valóságot, elég beszerezni a telefonhoz egy speciális szemüveget. Sok modell közül választhatsz, de ha a telefon gyártója kínál olyan szemüveget, amit speciálisan a Te telefonodhoz ajánl, biztos lehetsz a kompatibilitásban. A legjobb példa erre a Samsung Gear VR headset, amely a Galaxy S és Note sorozatok zászlóshajóihoz való - ez a numero uno a mobilheadsetek között. Az univerzális VR szemüvegeknél vedd figyelembe a képátlót, amelyhez valók. 

VR felszerelés

Amennyiben maximálisan kiélveznéd a virtuális valóságot, javasoljuk, hogy szerezz be jó minőségű fülhallgatót és vezeték nélküli vezérlőt a telefonhoz, amelynek köszönhetően a kezelés intuitívabbá válik és a virtuális valóság jobban beszippant majd.

Ellenallo telefonok

Ellenálló készülékek 12 000 Ft-tól

 • Túlélik a nehezebb körülményeket
 • Ellenálló konstrukció
 • Okostelefonok és nyomógombos modellek
 • Mindig vízállók

Az ellenálló készülékeket az jellemzi, hogy IP tanúsítvánnyal alátámasztott magasabb védettséggel rendelkeznek - porral és vízzel szemben, némelyik pedig ütődések ellen is. Klasszikus nyomógombos telefonok és okostelefonok is kaphatóak a típusból. Amennyiben szívesen sportolsz vagy végzel aktív outdoor tevékenységeket, és emellett szereted böngészni a netet és különféle tetszőleges applikációkat telepíteni, az okostelefon ideális választás a számodra. Másrészt viszont a nyomógombos telefonokkal szemben az a hátrányuk, hogy lényegesen rövidebb az üzemidejük, és általában nehezebbek is.

Előnyök és hátrányok
 • Magasabb ellenállás
 • Nyomógombos modellek és okostelefonok
 • Minden árkategória
 • Ideálisak kültéri tevékenységekhez
 • Általában nagyobb tömeg és méretek

Vízálló telefonok

A vízálló telefonoknál a gyártó garantálja, hogy nem juthat víz a készülékbe. A modern okostelefonok gyakran vízállóak is, és ez már nincs semmilyen szempontból rossz hatással a megjelenésükre sem.

Hogy jelölik a védettségi szintet?

A védettség szintjének meghatározására az IP norma szerinti tanúsítványok szolgálnak, pl. az IP57. Az első szám az IP prefix után azt jelöli, mennyire védett a por ellen, és 1-6-ig tartó skálán határozzák meg. A második szám a víz elleni védettséget jelöli, és 1-8-ig tart a skála. A piac legellenállóbb telefonjai IP68 jelölést kaptak - teljesen por- és vízállóak, nem kell attól félned, hogy a gyártó által meghatározott ideig víz alá meríted adott mélységben, a minimum itt 1 méteres mélység 30 percen keresztül.

Ütésálló telefonok

Azok a telefonok, amelyek ütésállóak, a legellenállóbbak közé tartoznak, amit kapni lehet. Fokozottan ellenállnak a mechanikai sérüléseknek vagy leesésnek adott magasságból, és vízállóak is. Az ilyen telefonok általában meg vannak erősítve, gumírozott a felületük vagy védőelemekkel vannak ellátva a rizikós területeken. Extrém körülmények közt is használhatók, például kültéri tevékenységekhez vagy veszélyes környezetben való munkavégzés esetén.

Hagyományos nyomógombos telefonok

Hagyományos (nyomógombos) telefonok 5000 Ft-tól

 • Fizikai nyomógombos billentyűzet
 • Ideális híváshoz és SMS-hez
 • Rendkívül sokáig bírják egy töltéssel
 • Csak alapfunkciók

A hagyományos nyomógombos telefonok megbízhatóak minden helyzetben, és ideálisak, ha a telefonodtól hosszú idejű rendelkezésre állást vársz el. Elsősorban telefonálásra és SMS kezelésre valók, amire tökéletesen alkalmasak a beépített fizikai billentyűzet miatt is. Lehet bennük integrált fényképezőgép, viszont lényegesen gyengébb minőségű, mint az okostelefonoknál. Az alacsony beszerzési árnak és a hosszú üzemidőnek köszönhetően póttelefonként és utazási telefonként is szokták őket használni.

Előnyök és hátrányok
 • Hívásokhoz és SMS kezeléséhez
 • Fizikai nyomógombos billentyűzet
 • Sokáig bírja egy töltéssel
 • Alacsony ár
 • Gyenge (vagy semmilyen) fényképezőgép
 • Kis kijelző
 • Hiányoznak az okostelefonok fejlettebb funkciói

Gyakori kérdések hagyományos (nyomógombos) telefon választása esetén

Van értelme manapság hagyományos mobiltelefont venni?

Igaz, hogy manapság már főleg okostelefonokat árulnak, mindenesetre a nyomógombos telefonoknak is megvannak a maguk rajongói. A nyomógombos konstrukció sok embernek megfelel, akik szívesen vissza-visszatérnek hozzájuk. Következő előny az egyszerű kezelésük és az alacsony ár. Ezt fejben tartják a gyártók is, és folyamatosan új modelleket mutatnak be, bár a kínálat nem olyan széles, mint a már említett okostelefonoknál.

Fényképezhetek nyomógombos telefonnal?

A nyomógombos telefonoknál is standard a beépített fényképezőgép. Minősége viszont nem összemérhető a kompakt fényképezőgépekével és az okostelefonokéval sem.

Mobiltelefonok idősebbek részére

Mobiltelefonok idősebbek részére 8000 Ft-tól

 • Fizikai nyomógombokkal ellátott modellek
 • Egyszerű kezelés
 • Nagy szöveg jól olvasható kijelzőn
 • Segítséghívó gomb

Az időseknek szóló telefonok önálló kategóriába tartoznak. Gyártóikat elsősorban az vezérli tervezésükkor, hogy minél praktikusabbak és egyszerűbbek legyenek. Ráadásként hasznos funkciókat kínálnak, amelyek életet is menthetnek. Természetesek a nagy nyomógombok és a könnyen olvasható kijelző, olyan betűtípussal, amely szemüveg nélkül is jól olvasható.

Előnyök és hátrányok
 • Egyszerű kezelés
 • Nagy nyomógombok
 • Jól olvasható kijelző
 • SOS gomb
 • Alapfunkciók
 • Design

Gyakori kérdések időseknek való mobiltelefon-választás esetén

Mi az SOS gomb és hogy működik?

                       

Az SOS gomb vészhelyzet esetére való, egy vagy több kontakt rendelhető hozzá, például a családtagok. Ha megnyomja a tulajdonos a gombot, általában SMS üzenet indul az adott kontaktok felé, esetleg telefonál is az adott kontaktnak, vagy akár a vészhelyzet esetén hívható 112 számra.

Mi alapján válasszak telefont időseknek, és milyen funkciókat keressek?

Még a legolcsóbb modellek, ami 5750 Ft-tól kezdődnek, nagy nyomógombokat kínálnak, kontrasztos és jól olvasható kijelzőt és pár egyéb funkciót. Az SOS nyomógombbal ellátott telefonok 8000 Ft-tól kezdődnek kb. A klasszikus konstrukció mellett V alakú készülékek is kaphatók, amelyek hasonló árnál kezdődnek. A drágább modelleknél nagyobb mondjuk a kijelző, támogatják a Bluetootht, vagy mutatósabb designjukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Néhány mobilhoz a gyártó az alapcsomagban praktikus töltőállványt is ad, amelybe elég csak belehelyezni a mobilt. A felhasználónak nem kell így kábelre csatlakoztatnia a telefont töltéshez.

Hasznos az SOS Locator funkció is, amellyel néhány Aligator telefon rendelkezik. Ha megnyomja a tulajdonos az SOS gombot, a telefon a vészjelző SMS mellett hivatkozást is küld egy térképhez a felhasználó pozíciójának megjelölésével.

Fogalomtár - mobiltelefonok

LTE

Bár némely mobilszolgáltatók helytelenül 4G-nek nevezik, nem egy teljesértékű 4G hálózatról van szó. Az az LTE Advanced. Az egy frekvenciasávbeli maximális elméleti letöltési adatátviteli sebesség akár 375 Mb/s és az adatküldésé akár 50 Mb/s. A magyar LTE hálózatok eltérő frekvenciasávon mozoghatnak, mint a külföldiek, ezért telefon vásárlása előtt győződj meg arról, támogatja-e a megfelelő frekvenciát.

Notch

A Notch a mobiltelefonoknál használt képernyőkivágás neve. Lehetővé teszi, hogy a képernyő a lehető legnagyobb mértékben foglalja el a telefon felületét, ugyanakkor az érzékelők és a szelfi kamera is ergonomikusan legyenek elhelyezve.

Tiszta Android

A tiszta Android az Androidos mobiltelefonok operációs rendszerének legegyszerűbb formája - nem tartalmazza tehát sem a módosított grafikus felületet, sem pedig az esetleges funkciókat, amelyeket az operációs rendszer bővítésekor helyeznek bele az egyes gyártók.

IP védettség

Az IP védettség egy nemzetközileg szabványosított kód, amely azonosítja az elektromos készülékek ellenállását a külföldi tárgyak és folyadékok, különösen a víz bejutása ellen. Az úgynevezett IP-kód, amely az "IP" -ből és két számjegyből áll: az első jelzi a veszélyes érintkezés és az idegen tárgyak elleni védelmet, a második a vízbefolyás elleni védelem mértékét.

eSIM

Az eSIM a műanyag SIM kártya helyettesítője mobiltelefonokhoz. de tabletekhez, sportteszterekhez, kis szenzorokhoz és okosautókhoz is. Az alapvető változtatás a SIM kártya közvetlenül a készülékbe történő telepítése. Ez kiküszöböli a SIM kártya behelyezésének szükségességét a nyílásba?

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB10
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, adja meg telefonszámát:
Hívjon