ApF HU Visa

Intel Comet Lake i5-10600K és i9-10900K (ÁTTEKINTÉS ÉS TESZTEK)

Termékkatalógus

Teszt

A 14 nm Skylake architektúra abszolút súrolja a határokat, az Intel mégis kicsit továbbfeszegeti azt a 10. generációval. Az Intel Comet Lake processzorok 32 (szavakkal: harminckettő) új modellel érkezik. A legnagyobb meglepetés, azonban, a HyperThreading az i5-ös modelleken, amely megváltoztatja a kék processzor gyártó által felállított szabályokat. A mai áttekintésben a hat maggal és tizenkét szállal rendelkező i5-10600K mid-end gaming processzort, valamint a tíz maggal és húsz szállal büszkélkedő i9-10900K processzort vesszük górcső alá. A teszt a lehetőségekhez mérten feltárja ezek teljesítményét a hasonló árkategóriájú AMD Ryzen-hez viszonyítva. Azt már neked kell értékelned, hogy a különbségek ár-érték arányban mennyire érik meg. Lássuk!

Intel Comet Lake (ÁTTEKINTÉS) – TARTALOM

 1. Az Intel Comet Lake specifikációja, ára és összehasonlítása a versenytársakkal
 2. Az Intel Comet Lake áttekintése: a LGA1200 platform bemutatása
 3. Z490 Aorus Extreme
 4. Tesztelési módszer: Intel Comet Lake
 5. 2D TESZTEK: Intel Comet Lake vs. konkurencia
 6. RENDERING: Cinebench R20, Corona és Blender Benchmark – Intel Comet Lake
 7. WEB ÉS JAVASCRIPTS: Jetstream 2.0, Speedometer 2 és Intel Comet Lake
 8. MUNKA A FÁJLOKKAL: WinRAR, 7zip és fájlok tömörítése/kibontása – Intel Comet Lake
 9. ÖSSZEFOGLALÓ TESZTEK: Geekbench 5 – Intel Comet Lake
 10. FIZIKAI SZÁMÍTÁSOK: Intel Comet Lake
 11. GAMING: PUBG, CS: GO, AotS:E, Assassin's Creed Odyssey és Far Cry: New Dawn
 12. Az Intel Comet Lake működési jellemzői
 13. Az áttekintés következtetései és az Intel Comet Lake értékelése
i

10. generációs Intel Comet Lake és LGA1200 foglalat s

Az új Comet Lake processzorok többé már nem kompatibilisek a korábbi LGA1151 foglalattal. Az Intel Core processzorok 10. generációja már 400 sorozatú alaplapokat igényel, a K processzorok pedig Z490-et.

Az Intel Comet Lake specifikációja, ára és összehasonlítása a versenytársakkal

Az alábbi táblázatban világosan összehasonlítjuk a Ryzen Intel Comet processzorokat más tesztelt processzorokkal és a legközelebbi versenytársakkal.

Modell Ryzen 5 3600X Intel Core i5-10600K Ryzen 3900X Intel Core i9-10900K
Magok/szálak száma 6/12 6/12 12/24 10/20
Alap frekvencia 3,8 GHz 4,1 GHz 3,8 GHz 3,7 GHz
Boost frekvencia 4,4 GHz 4,5 GHz 4,2 GHz 4,6 GHz
L3 Cache 32 MB 12 MB 64 MB 20 MB
Nyitott szorzó
TDP 95 W 125 W 105 W 125 W
Forrasztott IHS ?
RAM csatorna 2 2 2 2
Ár 77 590 Ft 102 090 Ft 152 190 Ft 217 790 Ft

*Az árak 2020. 5. 20-tól érvényesek

Az Intel Comet Lake áttekintése: a LGA1200 platform bemutatása

Amit az Intel Core 10. generációja hoz, némileg nézőpont kérdése. A Comet Lake még mindig a Skylake architektúrát alkalmazza a 14nm gyártási folyamat során. Ahogy ebből az áttekintésből is láthatod, mind a 10 magon 5 GHz-et vagy nagyobb frekvenciát kapunk, és a mágikus limit talán a szilícium-lottó legtöbb részén érzékelhető. Nem csak a verseny, de az alkalmazások és játékok fejlődésének iránya is motiválja a processzor gyártókat arra, hogy határon túli mértékben növeli a magok számát és az órajelet. És ez az, amiről az Intel Core processzorok legújabb generációja szól.

Comet Lake
A 10. generáció a túlhajtásra és az architektúra korlátainak feszegetésére fókuszál.

Ha figyelemmel követed a túlhúzás területét, bizonyára észrevetted, hogy az Intel egyre inkább érdekelt lett az overclockingban, és egy kis szerencsével a jövőben több támogatást láthatunk majd, de nem csak az extrém túlhúzók, hanem az átlag felhasználók számára is.

Comet Lake
A boost frekvencia bizonyos változásai sem kerülik el a figyelmet.

A határok és azok korlátainak elmozdulása bizonyos következményekkel jár. Íme az új típusú boostok: az úgy nevezett Thermal Velocity Boost (a továbbiakban TVB) és a Turbo Boost Max 3.0. Őszintén szólva, ez okoz egy kis fejfájást, de ezzel majd az áttekintés későbbi részében foglalkozunk. Az i9 modellek számára a memóriaszabályozó frekvenciát 2 666 Mhz-ról 2 933 MHz-ra növelték. Hogy ez miért csak az i9-et érinti, és az i7 modellek miért maradtak ugyanolyanok, egyelőre rejtély, annak ellenére, hogy az órajel sebessége a megfelelő alaplappal 4,5 GHz felé emelkedik.

Comet Lake
A két legjobb mag akár az 5,2 GHz-t is elérheti.

A tény, hogy az egyik mag nem olyan, mint a másik - közismert. Ezért a két legjobb mag kiválasztása meglehetősen logikus megoldásnak bizonyult, amely jól látszik a konkurens AMD Ryzen esetében is, ahol szinte nincs is hely az összes mag egyidejű túlhúzásához, hiszen az már túlfeszítené a határt. Bizonyos értelemben ez egy elegáns megoldás, mivel a jobb magok korlátozása a legrosszabb javára nem lenne a potenciál hatékony kihasználása.

Comet Lake
Tudod, hogy milyen frekvenciákat érhet el a Comet Lake CPU?

A legérdekesebb 10. generációs processzorok összehasonlító táblázata a frekvenciák áttekintését, a magok számát és a legalapvetőbb jellemzőket is összefoglalja. A kérdés azonban az, hogy mely frekvenciákat lehet kiszámítani alapértelmezett esetben, azaz a BIOS-beállításokba történő nagyobb beavatkozás nélkül, és hogy mit érhetünk el a frekvenciák és feszültségek manuális tuningolásával? 

Comet Lake
A teljesség kedvéért akár integrált grafikus chip nélküli modellek is elérhetők.

Kissé paradox helyzet, hogy az Intel a K processzorok komplett lineup-ját kínálja, ráadásul a KF verziót integrált grafikus chip nélkül. A paradoxon nem az, hogy ezáltal jelentősebb olcsóbbak lettek, aminek lenne értelme, hanem az a tény, hogy szinte senkinek sincs szüksége iGPU-ra ilyen erőteljes processzorok esetében. A kérdés tehát az, hogy mi értelmük van a klasszikus K modelleknek?

Ebben az áttekintésben a hagyományos K modellt (i9-10900K) teszteltem, annak ellenére, hogy a KF (i9-10900KF) is elérhető. A klasszikus K az iGPU-val egyszerűen jobb darab, minden magon képes kezelni az 5.2 GHz-et 1.33 V-on, amely meglepetésemre az AiO hűtőbordával még szebben hűthető. A hivatalos információk szerint az Intel a chip ház teljes magasságának csökkentésével dolgozta át az integrált áramkörből történő hőátadást az IHS-be. Ez nem csoda, de mégis.

Comet Lake
A10. generaciós Comet Lake lapkakészlet diagramja.

A teljesség kedvéért beraktam a 10. generációs Comet Lake processzorok új lapkakészletének hagyományos diagramját is. Itt nem fogsz túl sok alapvető újdonságot találni, de ha új Intel Core CPU-ra vágysz, akkor vagy fejlesztened kell, vagy be kell szerezned egy LGA1200 foglalattal bíró alaplapot, és ezt az új lapkakészletet.

A mai tesztben érdemes megemlíteni egy, ám igazán jó hardvert. Ez teszi a Z490 AORUS EXTREME alaplapot az Intel Comet Lake processzorok 10. generációjának zászlóshajójává. 

Az Extreme-t, ahogy a neve is mutatja, az abszolút extrém helyzetekre tervezték, beleértve a folyékony nitrogénre vonatkozó rekordok áttörését is. Azonban, még azok a kissé konzervatív felhasználók is úgy érezhetik, hogy megtérül a pénzük, akik megfelelő alaplapot keresnek egy vizes vagy csúcskategóriás léghűtős géphez.

Comet Lake Comet Lake
A Z490 AORUS EXTREME legfontosabb jellemzői.

Az AORUS Z490 XTREME alaplap minden túlzás nélkül tele van funkciókkal, fel van szerelkezve a legextrémebb helyzetekre és készen áll a legőrültebb felhasználók igényeinek kielégítésére is. Érdemes megemlíteni elsősorban a 90A mosfetből álló, 16 fázisú kaszkádot is.

Comet Lake Comet Lake
A 5 GHz-es mágikus határ nem csak a processzorról, hanem a RAM frekvenciájáról is szól.

A második legfontosabb dolog nekem, mint overclockernek, hogy mire képes az alaplap a RAM szempontjából. Függetlenül az ilyen memória szettek beszerzési árától, az 5 000 MHz megszokottá válik az X.M.OP. profilokon, amely az egész platformot vonzóvá és elegánssá teszi. 5GHz az összes magon, és 5 GHz a memórián.

Tagadhatatlan előny, hogy a Gigabyte HiCookie overcloker bajnok is részt vett az EXTREME modell kialakításában, aki kifejezetten módosított BIOS-okat készített a konkurens túlhúzók számára, és egy GTL eszközt az alaplapok tulajdonosai számára a frekvenciák és feszültségek közvetlenül az operációs rendszerből történő, egyszerű megváltoztatásához. 

Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon kellemesen meglepett nem csak a teljes alaplap letisztult megjelenése, hanem a hardver kialakítása is. Szintén pozitív meglepetés a már korábban említett általános felszerelés, beleértve egy külső USB-C DAC-t ESS SABER HiFi ES9280CPRO chippel, amelyet akár külön is használhatsz laptophoz, tablethez vagy okostelefonhoz. Ráadásul a Z490 AORUS EXTREME-et a WATERFORCE sorozaton belül gyártják - ami jó hír, amennyiben a vízhűtés elkötelezett híve van. Ebben a modellben az alaplapot luxus monoblokkal látták el, amely megoldja a CPU, a VRM és a lapkakészlet hőelvezetését.

Tesztelési módszer: Intel Comet Lake

Mint mindig, most is össze kell hasonlítanunk az árakat. A két 10. generációs CPU modell összehasonlítása az AMD Ryzen-nel nem teljesen tükrözi az elmúlt hónapok helyzetét, beleértve az USD és az EUR árfolyam-különbözetek hirtelen váltakozását, amely hatással van a HUF-ra is. Információim szerint az Intel kínálata sem javult sokat, tehát ha úgy vesszük, a Comet Lake CPU csak egy kicsit drágább, mint kellene. Az egyetlen kérdés, hogy fogja-e tartani az árát a teljesítményének és a működési jellegének megfelelően.

A második dolog a tesztek felállítása. Az indítás előtti NDA tesztek általában a korai béta BIOS-okra vonatkoznak, tehát nincs rá garancia, hogy minden úgy fog viselkedni, ahogy kell. A biztonság kedvéért konzultáltam az Intel-lel a processzorok - különösen az i9-10900K-  működéséről, de azt mondták, hogy minden az elvárt viselkedés keretein belül működik.

i

Információ az eredmények aktualitásáról vagy arról, ami általában nem köztudott

Az Interneten megtalálható, korábbi hardver eredmények többségének összehasonlítása az új hardverrel már régebbi. Nagy kihívást jelent a korábbi hardverek újbóli tesztelése a teljesítmény-különbségek tekintetében, amelyeket a meghajtók, OS frissítések, újabb böngésző verziók, benchmarkok és biztonsági javítások okozhatnak.

Ennek ellenére minden egyes új áttekintéssel újragondoljuk a régebbi hardvereket. Hátránya a régebben tesztelt hardverek szűk köre, amely általában már nem érhető el.

Mindig, minden egyes processzor modellhez dupla beállítást tesztelünk. A processzor kizárólag alapértelmezés szerinti tesztelése csak a fele annak az információnak, amely téged érdekelhet. Az overclocking annak a módja, hogyan hozz ki sokkal többet a hardveredből. Engem elsősorban az overclocking utáni opciók és teljesítmény érdekelt. És őszintén szólva: az alapértelmezett teljesítmény csak minimális szinten vonzotta a figyelmem. Nem szeretem a kihasználatlan lehetőségeket és a rossz ár/érték arányt, ha van valami, amit tehetünk ellene. A tesztek második része épp ezért mindig a lehető legnagyobb (de a normál működés szempontjából ésszerű) hibakeresési teljesítményre vonatkozik az overclocking segítségével, a normál 24/7/365 működéshez.

Az információk teljessége érdekében bemutatom az említett alapértelmezés viselkedését. Ha az "enhancement turbo ratio" funkció engedélyezve volt a BIOS-ban, a processzor 4,8 GHz-t ért el minden magon, amely megfelel az INTEL® ALL CORE TURBO FREQUENCY oszlopnak (lásd fent). A gond az volt, hogy a processzor nem volt ráhatással az INTEL® SINGLE CORE TURBO FREQUENCY, INTEL® TURBO BOOST MAX TECHNOLOGY 3.0 FREQUENCY, sem pedig az INTEL® THERMAL VELOCITY BOOST értékeire.

Tudjuk, hogy a korábbi platformok enhancement turbo ratio funkciója javul, ha a Turbo Boost frekvenciát rákényszerítjük az összes magra, amely figyelmen kívül hagyja az Intel specifikációit, és inkább az alaplap beállításairól szól. Ennek a funkciónak a letiltása kényszeríti a processzort az Intel előírásainak megfelelő viselkedésre. A leállítás után a processzor 5,1 GHz-et kezdett tartani minden magon, és a TVB nagyon rövid időközönként, száz milliszekundomos nagyságrendben kezdte mutatni a könnyű terhelés jeleit.

Általánosságban véve, egy stabil 5,1 GHz minden magon és a két mag eseti boostolása 5,3 GHz-en nem hangzana rosszul, ha az alaplap nem 1,38 V-ot irányítana a processzorba, amely 250 W fogyasztást eredményez csupán a Cinebench R20 magjain. Meglepő módon az AiO-val (Corsair H150i PRO) is viszonylag jó hőmérsékletet tudtam elérni, illetve nem jött elő túlmelegedés miatti fojtással vagy instabilitással kapcsolatos probléma. A manuális OC sokkal észszerűbb beállításokat biztosított, 5,2 GHz-et minden magon, 1,33 V-on.

2D TESZTEK: Intel Comet Lake vs. konkurencia

Az Intel Comet Lake áttekintése: tesztkészlet

Mely alkalmazásokban teszteljük az Intel Comet Lake-et?

 • RENDERELÉS: Cinebench R20, Corona és Blender Benchmark
 • WEB ÉS JAVASCRIPTS: Jetstream 2.0 és Speedometer 2
 • MUNKA A FÁJLOKKAL: WinRAR és 7zip és fájlok tömörítése/kibontása
 • ÖSSZEFOGLALÓ TESZTEK: Geekbench 5
 • FIZIKAI SZÁMÍTÁSOK: Time Spy Extreme Physics (AVX512)
 • GAMING: PUBG, CS: GO, WoT enCore és AotS:E

RENDERELÉS: Cinebench R20, Corona és Blender Benchmark

A renderelő tesztek a legérdekesebbek, mivel ezek a CPU-használat legkreatívabb módjai. A Cinebench R20, Corona és Blender benchmarkok a legtöbbet használt renderelő szoftvereken keresztül tesztelik a teljesítményt.

Cinebench R20

Intel Comet Lake; Tomb Raider

A Cinebench benchmark egy már jól bevált szabvány a processzorok teszteléséhez. Zsinórban a harmadik,  R20 nevezetű verziót teszteljük, amelyet a processzorok teljesítményének mérésére hoztak létre. Ez a teszt néhány extra wattot préselhet ki a processzorból köszönhetően az AVX utasításkészletek és annak, hogy többet tud, mint a hagyományos AIDA64 Extreme stressz teszt. 

Corona Benchmark 1.3

Intel Comet Lake; Tomb Raider

A Corona benchmark az olyan kreatív szoftverekben teszteli a teljesítményt, mint a 3ds Max, Cinema 4D stb. A renderelt jelenet időbeni Multi-Thread teljesítménye és másodpercenkénti sugarak száma kerül mérésre. A Ray-tracing az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat.

Blender Benchmark CLI 2.82

Intel Comet Lake

Teszteljük a Blendernek nevezett, népszerű nyílt forráskódú szoftver teljesítményét egy specializált benchmarkban, amely összesen hat eltérő igényű jelenetben méri a processzor teljesítményét. Az eredményekhez valószínűleg nincs mit hozzátenni. A konkurencia két magja és a négy extra szála, és a kétezerrel olcsóbb Ryzen 9 3900X egyszerűen ismert.

WEB ÉS JAVASCRIPT: Jetstream 2.0, Speedometer 2 és Intel Comet Lake

Első látásra talán úgy tűnhet, hogy a következő két tesztnek nincs értelme. Ezek az úgy nevezett böngésző benchmarkok, amelyek a webböngészőn keresztül mérik a feladatok teljesítményét. Az igazság az, hogy a Javascriptre alapuló webes feladatok a számítógépeknek adható leggyakoribb feladatok közé tartoznak.

Jetstream 2.0 a Speedometer 2

Intel Comet Lake; Tomb Raider

Meg kell jegyezni, hogy ezekben a tesztekben az AMD Ryzen valamennyire mindig laggolt. Az akadály az operációs rendszerben a benchmark által végrehajtott feladatok optimalizálásában rejtőzhet, vagy pedig ez a munka nem igazán alkalmas a konkurens Ryzen számára. Ám ezek egyáltalán nem olyan hatalmas különbségek, amelyeket a processzor kiválasztásakor figyelembe kellene vennünk.

MUNKA A FÁJLOKKAL: 7zip és fájlok tömörítése/kibontása – Intel Comet Lake

A fájlokkal történő munka - akár szereted, akár nem - a másik legáltalánosabb feladat, amelyet a processzorodnak adsz. Például, minden alkalommal, amikor egy szoftvert vagy játékot telepítesz, a telepítő fájlok tömörítve vannak.

7zip a WinRAR - fájlok tömörítése/kibontása

Intel Comet Lake; Tomb Raider

Fontos megjegyezni, hogy ez a típusú munka főleg a memória alrendszertől függ, és ezáltal a négycsatornás platform (X299x sTRX) jobban teljesít, mint a kétcsatornás felület.

ÖSSZEFOGLALÓ TESZTEK: Geekbench 5 – Intel Comet Lake

A Geekbench 5 az egyik legszélesebb körben alkalmazott teszt, amely lefedi a jelenetek és feladatok nagy részét. Különféle nyelveken teszteli a kódfordítást, valamint a titkosítási feladatokat, matematikai számításokat és még sok mást. A teljesítményt mérjük egy, illetve minden szálhoz történő kapcsolódáskor.

Geekbench 5

Intel Comet Lake; Geekbench 5

Ismét felismerhető a két mag, habár a kézileg túlhúzott i9-10900K egy kicsit jobban teljesít.

FIZIKAI SZÁMÍTÁSOK: Time Spy Physics Extreme – Intel Comet Lake

A fizikai számítás valami olyasmi, amelyről sokszor fogalmunk sincs. Ennek ellenére szerves részét képezi a számítógépes munkának, amikor játszunk. A Time Spy Extreme Physics egy teszt, amely külön vizsgálja ezen feladatok teljesítményét.

Time Spy Extreme Physics

Intel Comet Lake; TimeSpy Physics

A processzor feladata nem merül ki a grafikus kártya által megjelenített képek feldolgozásában. A mai játékok, például a különféle szimulátorok, hatalmas mennyiségű fizikai számítást igényelnek. A Comet Lake processzorok a magok alacsony száma ellenére is tökéletesen kompatibilisek az AVX utasításkészlettel.

GAMING: PUBG, CS: GO, AotS: E, Assassin's Creed: Odyssey és Far Cry: New Dawn

A korábbi áttekintésekből már kaphattál egy képet arról, hogyan működnek a 3D tesztek. Ismered a jelenlegi helyzetet a CPU bottleneckre vonatkozóan játékkörnyezetben egy nagy teljesítményű, RTX 2080 Ti típusú GPU (videókártya) és felbontás kíséretében. Azt is tudod, hogy minél magasabb felbontással játszol, annál kevesebb képet készít a grafikus kártya, és annál kevesebbet kell a processzornak feldolgoznia, habár nem ez az egyetlen feladata. Az NVIDIA AMPERE kártyák lassan kerülnek a piacra, és a processzorok teljesítménye valószínűleg 2 160p felbontásnál is jól ismert lesz. 

i Természetesen, a legrelevánsabb hardver készlet, vagyis elsősorban ugyanaz a videókártya ugyanazzal a verziójú meghajtóval és letisztult operációs rendszer, a legújabb frissítésekkel magától értetődik.

A teljesség kedvéért meg fogom ismételni a játékok mérésének módszertanát. Minden egyes, a játékban tesztelt jelenet gondosan kerül kiválasztásra, hogy önmagában is CPU-igényes legyen. A PUGB-ban ez a Los Leones, az Assassin's Creed: Odyssey-ben pedig Athén. Főleg a városok azok a helyszínek, amelyek az egész játék legtöbb, úgy nevezett CPU bound-ját képezik. A CS: GO önmagában egy fejezet, mivel több az FPS érték, és a valós idejű stratégiák, mint az  Ashes of Singularity, mindig egy nagy katyvasz a CPU számára. A játékok tesztjeleneteit az NVIDIA FrameView szoftver használatával tesztelik, amely naplózza a frametime-okat, azaz a rendelerelések közötti időszakokat, valamint elmenti az MSI Afterburn naplóit, amelyek a frekvenciákkal, GPU- és CPU-használattal, a hőmérséklettel és még sok egyéb dologgal kapcsolatos információkat tartalmaznak. Az NVIDIA logjai azután képkockánként szinkronizálódnak le az MSI Afterburner logjaival, és készen állnak a képanalízisre.

Mely játékokat teszteltük?

 • PlayerUnknown’s Battleground
 • Counter Strike: Global Offensive
 • Ashes of Singularity: Escalation
 • Assassin's Creed: Odyssey
 • Far Cry: New Dawn

Az Intel Comet Lake processzor teljesítménye a PUBG játékban

PUBG egy nemrég felkapott játék, amely a semmiből küzdötte fel magát az eSport toplistájának csúcsára, illetve a Steam platform tetejére. A játék a Blue Hole fejlesztőstúdió gyermeke, és az egyre többet használt Unreal Engine4-en fut. A REPLAY funkció használatával tesztelték a Los Angeles-i Miramar térképen, amely a leginkább CPU-igényes. Ez egy 60 másodperces útvonal nyugatról délre szinte Los Leones egész városán keresztül, az egyik főút mentén.

A PUBG játék beállításai teszteléshez

PUBG; videók beállítása

PLAYERUNKNOWN's BATTLEGROUND

Intel Comet Lake; PUBG

A PUBG az utóbbi idők egyik legnagyobb kihívást jelentő játéka a processzorok számára. Különösen akkor, ha olyan nagy teljesítményű grafikus kártyád van, mint a 2080 Ti. És kezeket a szívre, az emberek többsége, aki PUBG-vel játszik, streamen keresztül játszik. Kissé klasszikus, hogy a kézzel túlhajtott Intelek magas frekvencián ide vezetnek, de figyelembe véve a felvételek teljes számát, amelyet kihajtanak az AMD Ryzen-ből, nem történik semmi szörnyű. Ha a PUBG a szíved csücske és tudsz játszani az órajellel, ne foglalkozz az árral vagy a működési jellemzőkkel, hiszen a Comet Lake egy jó választás.

Intel Comet Lake a Counter Strike-ban: Global Offensive

CS:GOCounter Strike: Global Offensive a Steam szerint még mindig az egyik leglegendásabb és legtöbbet játszott játék. Mindig ez volt, és valószínűleg még hosszú ideig ez is lesz az egész eSport ipar sarokköve. A fejlesztő és kiadó a Valve, a játék pedig Direct X 11-en fut. A teszt jelenet a de_dust2 térképen zajlik 60 másodpercen keresztül botok nélkül, amelyet a FRAPS eszköz tesztel. CS: GO célokra az olyan mutatókat, mint például a frametime vagy GPU terhelés, az MSI Afterburner segítségével rögzítik. Ezután mindkét fájl adatnaplója képanalízis céljából szinkronizálásra kerül. A játék a -console paraméterrel indul, amelyben az fps_max paramétert 0-ra állítja.

A Counter Strike: Global Offensive játék beállításai teszteléshez

CS: GO; videóbeállítások

Counter Strike: Global Offensive

AMD Ryzen Threadipper i9-10900K; CS: GO

A CS: GO önmagában egy fejezet. Azt mondják, hogy a több FPS több lehetőséget is jelent. Néhányan már tudják, hogy minél több az FPS, annál pontosabb lehetsz, nagyon egyszerűen fogalmazva: annál jobban célozhatsz. Minél gyorsabb a framerate, annál részletesebb lesz az egyes pixelek mozgása, amelyek a látványt mozgatják. Nem csoda, hogy itt az Intel nyert (CS: GO a magas frekvenciák révén egyszerűen Inteles), vagy hogy az elavult játékmotor jobban kezel hat magot, mint tízet.

Intel Comet Lake az Ashes of Singularity: Escalation-ben

Az Ashes of Singularity: Escalation szintén az egyik legnagyobb CPU-igényű játék, hiszen valós idejű stratégiajáték. Ez egyben az egyik első olyan játék, amely natív módon támogatja a DirectX 12-t. Partnere az AMD, és a játék a Gaming Evolved program részét képezi. A játékot az Oxide Games stúdió alkotta meg, és minden a Nitrous Engine-en fut. Ezt a címet a FRAPS nem hagyományosan méri, mint a többi játékot, de van egy 180s benchmark, amely saját frametime logot hoz létre.

Az Ashes of Singularity: Escalation játék beállításai teszteléshez

ashes of singularity; nastavení

Ashes of Singularity: Escalation

Intel Comet Lake; Ashes of Singularity

valós idejű stratégiai játékok - és különösen például az Ashes of Singularity - igazi terhelést jelentenek a processzoroknak. Azt mondják, hogy eredetileg AMD tech demó volt, amely egykor bemutatta az aszinkron tömbök funkcióját, ám itt érdemes megismerni az egyes processzorok teljesítményei közötti különbségeket.

Intel Come Lake az Assassin's Creed: Odyssey-ben

Az Assassin's Creed: Odyssey egy akciójáték és az Assassin's Creed sorozat tizenegyedik szériája. A játék ezúttal az ókori Görögországban játszódik. Az Ubisoft Quebec stúdió alkotása az AnvilNext 2.0 játékmotoron kapott helyett, és 2018 októberében került kiadásra. A framerate-et és a frametime-ot manuálisan kiválasztott teszthelyszíneket mérték Athénban 90 másodpercen át, a FRAPS segítségével.


Az Assassin's Creed: Odyssey játék beállításai teszteléshez

Assassin's Creed: Odyssey videóbeállítások Assassin's Creed: Odyssey videóbeállítások Assassin's Creed: Odyssey videóbeállítások

Assassin's Creed: Odyssey

Intel Core i9-9900; AC: Odyssey

Az Assassin's Creed: Odyssey az Odyssey után folytatódik, őrült CPU teljesítménnyel. A dolgok súlyosbítása érdekében beugrottam Athénba, és találtam egy igazán kihívást jelentő tesztjelenetet. Full HD-ben a teljesítménybeli különbség jelentős, QHD-ben szintén, és mivel a 2080 Ti nem képes kezelni az UHD felbontást, a processzor általi fékezés minimalizálása és az FPS maximalizálása rendkívül hasznos. A játék szintén alkalmazza az AVX utasításkészletet, ezért az Intel jobban teljesít itt, mint a konkurens Ryze-nek. 

Intel Comet Lake a Far Cry: New Dawn-ban

Far Cry 5 egy számítógépes akció RPG egy poszt-apokaliptikus világban 17 évvel a korábbi fiktív várost, a Montana-ban található Hope County-t körülvevő események után. A játék a Dunia Engine játékmotoron fut az Ubisoft Montreal stúdió jóvoltából, és 2019 februárjában adta ki az Ubisoft. A framerate és a frametime mérését a játék integrált benchmarkja végezte el 64 másodperc alatt az OCAT által. A játék grafikus felületének részletes beállításai a mellékelt képeken láthatók.

A Far Cry: New Dawn játék beállításai teszteléshez

Far Cry: New Dawn; videóbeállítások Far Cry: New Dawn; videóbeállítások

Far Cry: New Dawn

Ryzen 3000; Far Cry: New Dawn

A Far Cry: New Dawn egy hagyományos CPU-igényű játék. Az Intel itt a hagyomány szerint a csúcs, és a 10. generációs Intel Comet Lake a versenytársakhoz képest jól végzi a dolgát. A kérdés természetesen az Ubisoft optimalizálása az AMD Ryzen-nel szemben.

Az Intel Comet Lake működési jellemzői

Ezen processzorok működési jellemzőit illetően elsősorban a fogyasztást érdemes összehasonlítani. Az AIDA64 stressz teszt során klasszikus foglalatos wattmérővel mérjük a falon belüli teljesítmény-bevitelt. A teljesség kedvéért a mért maximális teljesítményre is vethetsz egy pillantást. Tanúsíthatod a tényt, hogy az ebben az áttekintésben használt Corsair H150i PRO AiO hűtő még mindig hatékony megoldást jelent.

Műszaki jellemzők

Intel Comet Lake; Provozní vlastnosti AIDA64

Ami az Intel Comet Lake működési jellemzőit illeti, magad is láthatod, hogy a processzor architektúrája a határait súrolja, és az extra teljesítmény hatalmas fogyasztáshoz vezet. Hely itt mindössze az alaplap automatizálása és az óvatosan, kézzel végzett túlhajtás között van. Ez azonban mindig is így volt, és valószínűleg így is marad, amíg a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás át nem veszi a megfelelő OC-t, amelyet a hardver-gyártók lassan tesztelnek és bevezetnek a gyakorlatba.

A hőmérséklethez csak az adható hozzá, hogy mindkét magasabb teljesítményű processzor - akár az i9-10900K vagy a Ryzen 9 3900X - elég érett már az igazi vízhez. Habár a Corsair H150i PRO a tökéletes hűtő, amelyből az AiO tökéletessége miatt nincs szükség a Noctuse ventilátorok cseréjére, de lassan eléri a vízhűtő beszerzési árának felét. Ha ilyen chipeket keresel, javaslom, hogy alaposan fontold meg a hűtési módszert, illetve az összes pro és kontrát. 

Az áttekintés következtetései és az Intel Comet Lake értékelése

Mi a végkövetkeztetés? Azt gondolom, hogy a tesztek magukért beszélnek. A teljesítmény nagyon kiegyensúlyozott, amely évek óta nem volt ilyen. És ez jó. A mérleg nyelve kissé az AMD felé hajlik, ám a dolgokat tágabb szemszögből kell néznünk. Az asztali szegmens se nem alfa, se nem omega, és az Intel kaszál, mint még soha, amely az AMD-ről nem mondható el. Óriási kereslet mutatkozik a chipek piacán az AI, ML, a pénzügyi rendszerek és számos egyéb felhasználás szempontjából, amelyről az átlagfelhasználó, aki játszik, még csak nem is hallott. 

Előttünk vannak még a Rocket Lake processzorok, amelyeknek a Gigabyte szerint kompatibilisnek kell lenniük a már meglévő LGA1200 platformmal, és az Alder Lake valódi versenyt fog előidézni az AMD Ryzen számára, amelynek a nagyobb LGA1700 foglalattal (1 200 tüske helyett 1 700) kell rendelkeznie. A legszerényebb becsléseim alapján az Intel-nek már régóta megvannak ezek a chipek, csak még nem értek el olyan magas frekvenciát, mint a 14nm Skylake architektúra. És amiről beszélünk: 5 GHz + az 5 GHz +. Egy jó PR és jó marketingeszköz, amely eladja saját magát. És mellesleg, igazi teljesítményt is kínál. Az Alder Lake processzorok bevezetése csak az Intel érdeke, amelyek normális helyzetben 5 GHz-en és annál magasabb frekvencián dolgoznak, és valószínűleg addig nem is fogjuk látni őket, amíg az Intel sikerrel nem jár.

i Még érdekelhet

A teljesítmény és a modern hardver rajongójaként mindig örülök, ha valódi versenyt látok a piacon. Habár az Intel részéről némileg a motiváció hiányát vélem felfedezni az asztali szegmens tekintetében az AMD-vel való harcban. Szerintem, ha eljön az új ugrás ideje, meg fogunk lepődni, az AMD Ryzen pedig rendesen meg fog izzadni.

Intel Comet Lake

Intel Comet Lake

Intel Comet Lake

A Comet Lake rendkívül tisztességes teljesítmény nyújt, ám sajnos a beszerzési ár és a működési jellemzők jelentős szépséghibának bizonyulnak a 10. generációs Intel Core processzorok gyönyörűségében.

Előnyök

 • i9-10900K - alapértelmezésben is magas teljesítmény
 • Magas órajel 5 GHz-en
 • Akár 10 mag és 20 működési szál

Hátrányok

 • Magas vételár az AMD Ryzen-hez képest
 • Működési jellemzők (nagyon magas fogyasztás)
 • Erős hűtést igényel (ideális esetben custom loop)

A 10. generációs Intel Core Comet processzorok a magas, 5 GHz + órasebességnek köszönhetően brutális teljesítményt nyújtanak, amelyet főleg a játékosok és a sport szerelmesei fognak értékelni. Sajnos a széria eleganciáját a versenytársakhoz képest magas beszerzési ár, és a nem túl jó működési jellemzők torzítják el.

Michal Mikle

Michal Mikle

Overclocker, bányász, blockchain-, kriptovaluta- és decentralista mániás vagyok. A számítógépes hardvernél a kihasználatlan teljesítmény nem hagy hidegen, nálam a folyékony nitrogén vagy más extrém hűtési mód sem tabu. Megalapítottam a delid.cz-t, az Intel processszorok optimalizálását célul kitűző szolgáltatást, előadásokat tartok a minigról és igyekszem aktívan részt venni a digitális világ valamennyi innovációjában.


4,9 15×
Intel Core i5-10600KF
Processzor - 6 magos, 12-szálas, 4,1 GHz, Boost technológiával akár 4,8 GHz, 12 MB L3 cache, TDP 125 W, Beépített grafikus chip nélkül, Comet Lake, hűtő nélkül, csak Intel 5xx, 4xx sorozatú chipset-hez, Intel 1200 foglalat
+2 ajándék melynek értéke 16 580 Ft
Leárazás -4 %
71 190 Ft 74 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BOi510600kf
5,0
Intel Core i5-10600K
Processzor - 6 magos, 12-szálas, 4,1 GHz, Boost technológiával akár 4,8 GHz, 12 MB L3 cache, TDP 125 W, Intel UHD Graphics 630, 1200 MHz, Comet Lake, hűtő nélkül, csak Intel 5xx, 4xx sorozatú chipset-hez, Intel 1200 foglalat
+2 ajándék melynek értéke 16 580 Ft
Leárazás -6 %
77 890 Ft 82 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BOi510600k
Nyomtatás
P-DC1-WEB12
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ