AP+ slevy v app Akvizice ApF HU

Intel Tiger Lake processzorok (MINDEN, AMIT TUDUNK)

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Az Intel a következő hetekben nagy bejelentésekre készül. Már tudjuk, hogy az egyik téma az új Tiger Lake processzorok bevezetése lesz. Asztali vagy mobil processzorokról van-e szó? Milyen technológiai változások történtek? És a processzorok megközelítik-e a varázslatos 5GHz-es határt?

Intel;logó

Intel Tiger Lake processzorok (MINDEN, AMIT TUDUNK) - TARTALOM

  1. Hardveres hírek az Intel Architecture Day 2020-ról
  2. 11. generációs Intel Core mobil processzorok
  3. Nézzük meg közelebbről az Intel Tiger Lake-et
  4. Integrált Intel Xe LP grafika
  5. Érkezik az Athena Project 2. generációja?
  6. A Tiger Lake processzor megjelenési dátuma

Hardveres hírek az Intel Architecture Day 2020-ról

Az elmúlt napokban az Intel egy érdekes konferenciát szervezett, az Architecture Day 2020-at, amelyen számos érdekes technológiai kütyüt mutatott be. Talán a legnézettebb rész az volt, amikor a régóta várt Tiger Lake processzorokkal kapcsolatos egyes részletekről rántották le a leplet. Bemutatták az Intel Xe HPG (High Performance Gaming Optimized) grafikus architektúrát is, amelyre alapozva új grafikus chipek kerülnek beépítésre a már említett Tiger Lake processzorokba.

Összességében ez egy sikeres bemutató volt, ami megmutatta, hogy az Intel az elmúlt hónapokban képes volt a változásra. Technológiai szempontból a 14 nm-es chipekről a 10 nm-es chipekre való átmenetet nem sikerült ideálisan kezelnie. Úgy tűnik azonban, hogy a kocka elég hamar fordulni fog.

Intel Tiger Lake

Egy mobil chip részlete. A CPU mellett a GPU is benne van. Képforrás wccftech.com.

11. generációs Intel Core mobil processzorok

A CPU minden generációja általában új technológiákat hoz. Az Intel hosszú évek óta túlteljesített, de ennek köszönhetően a 14 nm-es gyártási folyamatot abszolút tökéletesítette, mivel az eredeti 4 magos platformot fokozatosan átalakították, hogy az támogassa a 10 magot. Például az Intel Core i9-10900K formájában. Ez azonban az asztali processzorok között az Intel processzorok maximális határa.

Ezért az Intel a lehető legtöbb erőforrását a 10 nm-es gyártási folyamatra összpontosította, amelyet korlátozott mértékben használtak ki a tavaly bevezetett Ice Lake mobil processzoroknál. Jelenleg a legerősebb Intel Core i7-1065G7 modell 4 fizikai és 8 logikai magot kínál, 2,3–4,1 GHz közötti működési frekvenciával, 28 W szintű TDP-vel. Ez azonban csak ízelítő volt, mert az Intel ebben az évben jelentősen javította és optimalizálta a teljes architektúrát. Az eredmény a 11. generációs Intel Core Tiger Lake processzor, amely a 10 nm-es SuperFin nevű gyártási folyamatra épül. A teljesség kedvéért hozzátesszük, hogy a Tiger Lake sorozatba tartozó CPU-k Willow Cove kódnevű magokat használnak.

Intel Tiger Lake;SuperFin

Fokozatos fejlődés a 14 nm-től napjainkig.

A 10 nm-es gyártási folyamat első változata jóval lassabb ütemben haladt és viszonylag nagy mennyiségű termelési selejttől szenvedett, ami hosszú várakozási időhöz, korlátozott számú processzorhoz és természetesen a költségek jelentős növekedéséhez vezetett. A SuperFin technológia azonban minden betegségre gyógyírt jelent. Az Intel egy teljesen átalakított tranzisztorszerkezetet telepített és új típusú, korszerű anyagokat használt fel. Ennek eredményeként a Tiger Lake processzorok magasabb üzemi frekvenciát fognak elérni (megközelítve az 5 GHz-et), ami az alsó tíz százalékban a teljesítmény látványos növekedését eredményezi az előző generációhoz képest.

Nézzük meg közelebbről az Intel Tiger Lake-et

Most a gazdaságos, 4 magos Tiger Lake-U mobil processzorok viszonylag korai érkezését jelentették be, amelyek maximális TDP-értéke 15 W. Sajnos az erősebb 8 magos, akár 45 W TDP-vel rendelkező Tiger Lake-H chipek valószínűleg csak 2021-ben érkeznek meg.

Egyelőre meg kell elégednünk azokkal a processzorokkal, amelyek elsősorban a vékony ultrabookokat célozzák meg. Ez azonban egy olyan kategória, amelyet gyakorlatilag minden vásárló keres. A TOP modell valószínűleg az Intel Core i7-1165G7 lesz. A valós teljesítményről még nem sokat tudunk, de úgy számolunk, hogy Boost módban 2,8 GHz és 4,7 GHz lehet majd az alap órajele.

De a frekvencia és a magok száma nem minden, ezért fontos, hogy az Intel növelje az L2 és L3 gyorsítótár kapacitását is, ami mindenképpen pozitívan befolyásolja az általános teljesítmény növekedését. Az L2 esetében a méret 512 kB-ról 1280 kB-ra nőtt, az L3 esetében 2 MB-ról 3 MB-ra.

A Tiger Lake processzorok repertoárjában a DDR4-3200 (64 GB-ig) és az LPDDR4X-4266 (32 GB-ig) memóriák támogatása szerepel. Abszolút újdonság azonban az LPDDR5-5400 típusú memória használatának lehetősége lesz. Mindazonáltal mindig a laptop konkrét gyártójától függ, melyik változat mellett dönt.

Integrált Intel Xe LP grafika

A processzorok fontos része természetesen az integrált grafika. A 11. generációs Tiger Lake esetében a régóta fejlesztés alatt álló Intel Xe platformot fogják használni, amellyel a vállalatnak nagy tervei vannak a jövőre nézve. Így a generációk közötti növekedés várhatóan több tíz százalékos lehet, ami lehetővé teszi a mostani játékok nagy részének futtatását.

Tntel Xe LP;grafika

Az Intel Xe LP integrált grafika funkcióinak listája.

A grafikus kimenet szempontjából a jövőt illetően előnyös, hogy a Tiger Lake képes kezelni a 8K-s kijelzőket. Várakozással tekinthetünk előre a nagyobb átviteli sebességgel rendelkező, új Thunderbolt 4.0 interfész támogatására is. Emellett a mobil szegmensben először jelenik meg az extra nagy teljesítményű M.2 lemezek támogatása PCIe Gen4 busz támogatással.

i Ez is érdekelhet

Érkezik az Athena Project 2. generációja?

Az elmúlt évben az Intel csendesen bevezetett Project Athena néven egy valamelyest új szabványt a laptopok világába. Alapvetően olyan funkciók gyűjteményéről van szó, amelyekre az adott laptopnak képesnek kell lennie, csak ezután érdemelheti ki a Project Athena logóval ellátott matricát. A Tiger Lake processzorokkal kapcsolatban az a hír járja, hogy az Intel még egy kicsit ennél is tovább megy.

A Tiger Lake processzor megjelenési dátuma

Az új processzorokat hivatalosan szeptember folyamán jelentik be. Az azonban nem egészen egyértelmű, hogy mikor érkeznek az első laptopok. Az előző 10. generációs Ice Lake esetében a bejelentéstől az értékesítés valódi kezdetéig elég sok idő telt el. A közeledő értékesítési csúcs miatt azonban arra számítunk, hogy októberben és novemberben már várhatók.

A Tiger Lake processzorok az Intel Core processzorok 11. generációját képviselik. Eddig úgy tűnik, ízelítőt kaphatunk majd az új technológiákból a laptop szegmensben. Várakozással tekintünk előre az igazi tesztelésre, de minden jel egyértelműen arra utal - a teljesítmény nagyszerű lesz!


Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ