Egyre közeleg a karácsony! Az ünnep szó szerint minden sarkon szembe jön és arra emlékeztet, hogy ebben az évben nem szabad az utolsó pillanatra hagynod a karácsonyi sütik elkészítését. De még ha nem is sikerül megtartanod az elhatározásodat, akkor se ess kétségbe. Ebben a cikkben egyszerű útmutatót találsz arról, hogyan lehet játszi könnyedséggel megsütni a legjobb karácsonyi sütiket. Nem kell semmit előkeresned, mert összegyűjtöttük neked a legjobb karácsonyi finomságok receptjeit. Süsd meg velünk a nagyi klasszikus karácsonyi sütijeit, vagy próbálj ki nem hagyományos és sütés nélküli karácsonyi recepteket. Ezek a receptek még a leginkább édesszájúak igényeit is kielégítik!
Na persze, mondani könnyű, de annál nehezebb megtenni. Azért próbáld meg átgondolni a dolgokat. Biztos, hogy több kiló sütire van szükséged? A kolléganőd már tényleg 18 fajtát megsütött? Hát igen, néha úgy érezheted, hogy rajtad kívül mindenki már mindenki mindent megsütött, de nyugi! Semmi ok a pánikra. Ne feledd, hogy nem a mennyiség számít. A lényeg valójában az íz! A következő fejezetben tanácsot adunk arra, hogyan tovább, hogy ne töltsd a karácsony előtti egész időt a konyhában.
i
Mi a teendő, ha elfelejtetted kivenni a vajat? Ha mégis sikerült megfeledkezned a vajról és van mikrohullámú sütőd, abban megpuhíthatod a vajat. De légy óvatos! Vágd fel a vajat kis kockákra, és hagyd a mikrohullámú sütőben 10-15 másodpercig, majd ellenőrizd. Ismételd addig a folyamatot, amíg a vaj megpuhul.
Véletlenül pont ilyen receptekkel készültünk :). Listánkban népszerű sütött és sütés nélküli örök kedvenceket, divatos újdonságokat és luxus sütiket találsz. Az összes receptnek van egy közös vonása. Nem kell minden percben idegesen ellenőrizned a konyhai stoppert. Receptjeinket egyáltalán nem nehéz elkészíteni, de nagyon jóízűek. Ez az ideális kombináció, nem gondolod? Az általad kiválasztott receptek minden kategóriája alatt találsz egy-egy táblázatot a felhasznált összetevők mennyiségéről. Ha érdekelnek a receptek, elég ezt átmásolni, és indulhatsz bevásárolni.
Ismersz valakit, aki nem szereti a linzer sütiket vagy a vaníliás kiflit? Mi nem, és ezért természetesen nem hiányozhatnak a listánkról. Linzernek és a vaníliás kiflinek minden karácsonyi asztalon ott a helye. Emlékszel, hogy Te és anyukád hogyan csináltátok a linzert? Te is mindig vitatkoztál a testvéreiddel az utolsó darabon? Illatuk gyönyörű nosztalgikus emlékek áradását hozza magával, amelyeket soha nem akarunk elveszíteni.
Keverd össze összes hozzávalót és készíts sima, tapadásmentes tésztát, amelyet másnapig pihentess a hűtőben. Ezután vágj apró darabokat belőle és azokból sodorj kis hengereket, amelyekből formázz kifliket. Tedd sütőpapírral kibélelt tepsire őket egyforma távolságra egymástól. Süsd előmelegített sütőben 160 °C-on kb. 15 percig. Ezt követően óvatosan forgasd meg a még meleg kifliket porcukor és vaníliás cukor keverékében.
Tipp:
Mi legyen a tojásfehérjével? A fehérjéből egyszerű fehér habcsókokat süthetsz. Verd fel őket porcukorral kemény habbá. A habnak nagyon keménynek kell lennie, ezért ne takarékoskodj a cukorral. Ha nem kedveled a fehér habcsókot, finoman őrölt diót vagy mogyorót is adhatsz a keverékhez.
Először keverd össze a sima lisztet a porcukorral. Adj hozzá kis kockákra vágott puha vajat és a tojássárgáját. A keveréket alaposan gyúrd össze, hogy sima tészta legyen, amely nem ragad. Nem akarod kézzel gyúrni a tésztát? Használj konyhai robotgépet, de vigyázz a dagasztási sebességre! A kész tésztát hagyd pihenni a hűtőben másnapig. Ezután nyújts vékony lapokra, majd vájj ki tetszés szerinti formákat belőle. Süsd 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 7 percig. Sütés után azonnal tedd a linzer sütiket egy tálcára. Hagyd kihűlni, és elkezdheted a lekvárral kenést és a porcukorba csomagolást.
Figyelem! Nagyon vigyázz a linzerrel, nehogy odaégesd! Nagyon gyorsan megsül. Nem kell a sütő előtt állni és állandóan belenézni, de rendszeres időközönként ellenőrizd őket. A megsült linzerek lágy rózsaszínűbe hajló színűek. Ha csak egy hajszállal hosszabb ideig hagyod sülni, máris bebarnulnak. Úgy is finom, de azért a rózsaszín az igazi!
Összetevő | Linzer süti | Vaníliás kifli | Összesen szükséges |
---|---|---|---|
Finomliszt | 420 g | 300 g | 720 g |
Porcukor | 140 g | 40 g | 180 g |
Vaj vagy zsiradék | 280 g | 200 g | 480 g |
Tojás sárgája | 4 | 2 | T6 |
Darált dió | – | 100 g | 100 g |
Vaníliáscukor | – | 2 zacskó | 2 zacskó |
Lekvár | 1 pohár | – | 1 pohár |
Extra porcukor a beborításhoz | igen | igen | kb. 250 g |
Figyelmeztetünk, hogy a költségvetés csak hozzávetőleges. Az egyes árak eltérhetnek a kiválasztott nyersanyagok minősége szerint.
Vaníliás kifli: 1600–2000 Ft
Linzer: 2000–2500 Ft
Te is imádod, ha egy csomó süti közül lehet csemegézn, de azért nincs kedved annyi félét sütni? Semmi gond, sütés nélküli karácsonyi sütikből is összegyűjtöttünk néhány hagyományos, hosszú évek óta bevált receptet. Szerintünk a kókusz és a rum nem hiányozhat a sütés nélküli édességekből, ezért nálunk első helyen állnak a hagyományos rumgolyók és a kiváló Rafaelo is.
A mazsolát egy éjszakán át áztasd rumba. Az összes hozzávalót keverd össze, amíg sima masszát nem kapsz. Ebből azután formázz kisebb golyókat, majd hengergesd kókuszba őket. Ha akarod, a kész golyókat kis papírkosarakba is teheted.
Tipp:
A rumgolyók készítését hagyd a legvégére. Ez a recept ugyanis nem szentírás: hozzáadhatsz olvasztott csokoládét, diót és lekvárt is, ami más sütik készítéséből megmaradt. Ha a keverék túl híg vagy túl sűrű lenne, adj hozzá vajat vagy kekszet. A rumos golyócskák esetében csak a fantázia szab határt a receptnek!
Gőzöld és hámozd meg, majd szárítsd meg a mandulát. Keverd össze a sűrített tejet a kókuszdióval. Az így keletkező masszának nem szabad túlságosan ragadnia. Ha mégis túlságosan ragadós lenne, adj hozzá még kókuszt. Fogd a mandulát, és forgasd bele az előkészített kókuszmasszába. Formázz golyókat, majd ezeket hengergesd meg kókuszreszelékben. Kis papírkosarakba is teheted őket. Ez az édesség gyors, egyszerű és hihetetlenül finom!
Összetevő | Rumgolyó | Rafaelo | Összesen szükséges |
---|---|---|---|
Finomra reszelt piskóta | 1 csomag | – | 1 csomag |
Porcukor | 150 g | – | 150 g |
Vaj vagy zsiradék | 200 g | – | 200 g |
Rum | 0,3 l | – | 0,3 l |
Sűrített tej | – | 1 konzerv | 1 konzerv |
Kókusz | 50 g | 200 g | 250 g |
Hámozott mandula | – | 30 db | 30 db (kb. 60 g) |
Kakaó | 100 g | – | 100 g |
Mazsola | 50 g | – | 50 g |
Extra kókusz a beborításhoz | igen | igen | kb. 100 g |
Figyelmeztetünk, hogy a költségvetés csak hozzávetőleges. Az egyes árak eltérhetnek a kiválasztott nyersanyagok minősége szerint.
Rumgolyó: 2300–2800 Ft
Rafaelo: 1500–1800 Ft
Karácsonykor vagy szilveszterkor lelkifurdalás nélkül kirúghatsz egy kicsit a hámból. Karácsony csak évente egyszer van, miért ne kényeztethetnéd magadat egy kis luxussal. Tényleg szeretnél felejthetetlen kulináris élményt szerezni? Ebben az esetben ne spórolj az összetevőkkel. A luxus édességekre vonatkozó receptjeinket más ünnepi alkalmakkor is felhasználhatod.
Oldd fel a cukrot és egy csipet sót a tejszínben. Vigyázz, a tejszín nem forrhat fel! Figyelj oda és időben vedd le a tűzhelyről. A forró tejszínt öntsd az összetört étcsokoládéra. Várd meg, amíg a csokoládé megpuhul, majd keverd össze az egészet. Fokozatosan add hozzá a pezsgőt és végül a vajat, amelynek a meleg keverékben teljesen fel kell oldódnia. Hagyd a keveréket fólia alatt egy éjszakán át hűtőszekrényben megszilárdulni. Ezután formázz belőle trüffeleket (lehetőleg szilikon kesztyűben), amelyeket holland kakaóban vagy finomra vágott mogyoróban forgass meg.
Vízfürdőben olvaszd meg a karamellás cukorkát. Adj hozzá 5 evőkanál tejszínt, és keverd össze a masszát. Tedd félre a keveréket, és keverj bele 1,5 evőkanál vajat. Készíts kis papírkosárkákat (vagy használd az eredeti Toffifeel régi csomagolását). Körülbelül 3 teáskanál karamellt rétegezz bele, és tégy a közepére egy mogyorót. A tetejére tegyél egy teáskanál vízfürdőben megolvasztott és a maradék 4 evőkanál tejszínnel összekevert étcsokoládét. Hűtőszekrényben hagyd 4-5 órán át megkeményedni.
Összetevő | Csokoládés trüffel pezsgővel | Luxus házi Toffifee | Összesen szükséges |
---|---|---|---|
Tejszín (min. 31 %-os) | 150 ml | 9 evőkanál | kb. 240 ml |
Minőségi 70%-os keserű csokoládé | 400 g | 70 g | 470 g |
Vaj | 60 g | 1,5 evőkanál | kb. 75 g |
Csipet só | igen | – | – |
Nádcukor | 50 g | – | 50 g |
Pezsgő | 80 ml | – | 80 ml |
Holland kakaó a beborításhoz | kb. 50 g | – | kb. 50 g |
Karamellás cukorka | – | 240 g | 240 g |
Mogyoró | – | 35 db | kb. 50 g |
Figyelmeztetünk, hogy a költségvetés csak hozzávetőleges. Az egyes árak eltérhetnek a kiválasztott nyersanyagok minősége szerint.
Csokoládés trüffel pezsgővel: 2800–3500 Ft
Luxus házi Toffifee: 1500–2200 Ft
Ne félj kipróbálni valami újat és szokatlant. Van két egyszerű, de nagyon trendi receptünk számodra, amelyek kiváló ízükkel fognak meglepetést okozni. Azt gondolod, ha "trendinek" hívjuk, ezek ismeretlen és drága alapanyagok lesznek? Nem, semmi ilyesmi. A nem hagyományos édességeink alapanyagait könnyen beszerezheted az egészséges ételek élelmiszerboltjaiban, vagy megrendelheted online. És nézd meg, egyáltalán nem drágák!
Először szitáld át a cukrot, hogy ne legyenek benne csomók. Ezután keverd össze a Matcha teával. Add hozzá a tejport és a puha vajat. Keverj sima masszát belőle, ebből pedig formázz golyókat. Mindegyik golyót kis papírkosárba teheted és díszítésként mogyorót nyomhatsz beléjük.
Ezzel a játékos és nagyon egészséges recepttel különösen a gyermekeknek szerzel örömöt.
Az összes hozzávalót jól keverd össze. Alakíts pogácsákat a masszából. A méret tőled függ. Még megszáradása előtt tedd bele a nyársakat. Díszítsd a nyalókákat szárított gyümölcsökkel, gojival vagy fehér eperrel. A nyalókákat csokoládéba is márthatod.
Tipp:
A szárításhoz villanysütő is használható. 30–40 °C-on szárítsd 3–6 órán keresztül. A nyalókákat folyamatosan ellenőrizze.
Összetevő | Matcha golyó | Nyers színes nyalókák | Összesen szükséges |
---|---|---|---|
Sovány tejpor | 100 g | – | 100 g |
Porcukor | 80 g | – | 80 g |
Vaj | 125 g | – | 125 g |
Matcha tea | 7 g | – | 7 g |
Mandula | – | 40 g | 40 g |
Fehér eper | – | 100 g | 100 g |
Szárított gyümölcs a díszítéshez | – | igen | 50–100 g |
Mogyoró a díszítéshez | igen | – | kb. 30 g |
Figyelmeztetünk, hogy a költségvetés csak hozzávetőleges. Az egyes árak eltérhetnek a kiválasztott nyersanyagok minősége szerint.
Matcha golyó: 1400–1800 Ft
Nyers színes nyalókák: 800–1600 Ft
Már most tisztán látod, hogy abszolút nem lesz időd sütni? Nem számít, szerencsére vannak olyan édességek is, amelyek elkészítése szó szerint csak néhány percet vesz igénybe. Ezt az édességet az utolsó pillanatban különösen azok fogják értékelni, akiknek csak karácsony napján jut egy kis idejük. Itt van két szuper gyors recept, amelyet bárki elkészíthet.
Gőzöld meg a szárított barackokat. Vágd a gyümölcsöt apró kockákra. A kockákat helyezd a kosárkák aljára és öntsd le gőz fölött megolvasztott csokoládéval. Szórd meg kókusszal, és hagyd megszilárdulni.
Tipp:
Mivel a recept valóban nagyon egyszerű, ne spórolj a csokoládéval. Minél jobb minőségű, annál jobb!Először a datolyákat hosszában vágd fel, de vigyázz, ne vágd szét őket. Oszd el a marcipánt 30 darabra, amelyeket nyújts henger alakúra egy cukorral meghintett vágódeszkán. Ezután tedd a marcipánt a datolyába, nyomd össze és helyezd színes kosárkákba. Hűvös helyen tárolandó.
Összetevő | Csokoládéval leöntött gyümölcskosárkák | Datolya marcipánnal | Összesen szükséges |
---|---|---|---|
Szárított sárgabarack | 100 g | – | 100 g |
Szárított szilva | 100 g | – | 100 g |
Forró csokoládé 70 %-os | 100 g | – | 100 g |
Kókusz | kb. 20 g | – | kb. 20 g |
Datolya | – | 30 db | 30 db |
Marcipán | – | 200 g | 200 g |
Kristálycukor | – | maréknyi | kb. 30 g |
Papír kosárkák | kb. 45 db | 30 db | 75 db |
Figyelmeztetünk, hogy a költségvetés csak hozzávetőleges. Az egyes árak eltérhetnek a kiválasztott nyersanyagok minősége szerint.
Csokoládéval bevont gyümölcskosárkák: 1500 Ft –2000 Ft
Datolya marcipánnal: 2000–2400 Ft
A karácsony a béke és a nyugalom ünnepe. Nem kell órákat vagy napokat tölteni a konyhában. A legtöbb esetben az egyszerűségben rejlik a szépség. Mi is ezt követtük. Ezért választékunkban csak olyan recepteket találsz, amelyeket még egy kezdő cukrász is elkészíthet. Maradsz a klasszikusnál, vagy mersz kipróbálni valami újat? Bármelyik receptet is választod, biztosíthatunk arról, hogy élvezni fogod!