Vajon a kávé jótékony vagy káros hatással van az emberi szervezetre? Ez a kérdés már évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat szerte a világon. Az eredmények alapján a kávé amellett, hogy egy olyan energiaforrást jelent, amely nélkül sokan el sem tudnának indulni otthonról reggelente, az egészségünk szempontjából is valóban hasznos. Sőt, a kutatók szerint a rendszeres kávéfogyasztás az életet is meghosszabbítja. Vajon milyen csodálatos anyagok rejlenek a kávéban és milyen betegségekben lehet a segítségünkre?
A kávé fontos antioxidáns forrás, ugyanis még a zöld teánál és néhány gyümölcsnél is nagyobb százalékban tartalmazza ezeket a létfontosságú alkotóelemeket. Az antioxidánsok semlegesítik az idő előtti öregedésért, a degeneratív agybetegségekért, valamint az immun- és az idegrendszer meggyengüléséért felelős szabad gyököket.
A kutatók úgy vélik, hogy a kávéból az étrendünk antioxidánstartalmának akár 70%-át is fedezhetjük, ezzel pedig megfelelő védelemben részesülünk a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedésekkel szemben.
A kávé jellegzetes aromájához a benne található keserű koffein is hozzájárul. Típusától és minőségétől függően egy csésze kávé 0.05 – 0.2 g koffeint tartalmaz. A jótékony hatású adag 0.1 g körül van. A koffein elősegíti a zsírégetést és segít a komoly megbetegedések (lásd lentebb) megelőzésében. Mint minden másra, a kávéra is a ’mindent mértékkel’ szabály érvényes. A túl sok kávé többet árthat, mint használ. Több mint 5 erős kávé elfogyasztása rövid időn belül ingerlékenységet, stresszt, nyugtalanságot, emésztési rendellenességeket, szapora szívverést és álmatlanságot okozhat. Mérsékelt fogyasztása azonban kedvező hatású lehet.
A különféle típusú kávék különböző mennyiségben tartalmaznak koffeint. Lássuk, vajon milyen kávétrendek bukkantak fel az elmúlt években!
A kávé jótékony hatásait számos kutatás támasztja alá. Az egyik legújabb tanulmány alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy összefüggés van a rendszeres kávéfogyasztás és a szívrohamból, agyvérzésből, illetve májelégtelenségből fakadó hirtelen elhalálozások alacsonyabb kockázata között. Már egyetlen csésze kávé elfogyasztása is hozzájárul az egészségügyi előnyökhöz.
A maga műfajában a legnagyobb kutatás 16 évig tartott, tíz európai országból származó, több mint 520,000 válaszadó részvételével. Az eredmény szerint a kávét egyáltalán nem fogyasztókhoz képest 18%-kal csökkent az elhalálozás kockázata azon férfiak körében, akik több mint három csésze kávét fogyasztottak el egy nap. A nők esetében ez a szám 8%. A tanulmány során 14,800 válaszadó esetében vérvizsgálatot is végeztek. Az eredmény meglepő volt. A kávékedvelők eredményei több területen – beleértve a májenzimeket és a glükózt - is jobbnak bizonyultak.
„Tudomásunk szerint ezen biológiai tényezők egy része különféle negatív egészségügyi következményekkel jár, ezért fontos számunkra ez az információ” – mondta Marc Gunter, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség tanulmányának társszerzője.
Ám a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a közzétett tanulmány nem minden ember esetében garantálja a korai elhalálozás esélyének kávéfogyasztás általi automatikus csökkenését. Az eredmények csupán azt mutatják, hogy a kávé fogyasztása segít a halált okozó megbetegedések megelőzésében.
„Itt nem feltétlenül csak a kávéfogyasztásról van szó. Számos más tényező is van, mint például az egészséges életmód és egyebek, amelyek pozitívan befolyásolták a kutatás eredményét” - mondta Naveed Sattar, a Glasglow-i Egyetem belgyógyász-professzora, és rámutatott, hogy a kávénak a korai halálozási kockázat csökkentésében játszott szerepének megőrzéséhez további részletes vizsgálatokra van szükség. Ezzel a tanulmány szerzői is egyetértenek.
„Ezek mindössze megfigyelési tanulmányok, amelyek alapján nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ha kávét iszol, tovább fogsz élni” – magyarázta Veronica Setiawan, a Dél-Karolinai Egyetem megelőző orvostudomány professzora, valamint egy másik, a kávé befolyásának az elhalálozás kockázatának csökkentésére irányuló, nagy kutatás szerzője.
Egyelőre nem tisztázott, hogy az antioxidánsokon és a koffeinen kívül a kávé mely más, biológiailag aktív összetevői lehetnek egészségesek.
Ésszerű mértékkel fogyasztva a kávé egyáltalán nem káros az egészségre. Sőt, a kávé a világ egyik legegészségesebb itala, amelynek fogyasztásával számos súlyos megbetegedés előzhető meg, és javulhat az egészségi állapotunk. A tanulmányok a következő eseteket emelik ki:
A koffein serkenti az anyagcserét és növeli a zsírsejtek oxidációját, amely zsírégetéshez vezet. Épp ezért található meg a legtöbb testsúlycsökkentő termékben.
A kutatók kimutatták, hogy azok, akik több kávét fogyasztanak, 23-50%-kal kevesebb eséllyel betegszenek meg 2-es típusú diabéteszben. Minden egyes kávé további 7%-kal csökkenti ennek a civilizációs megbetegedésnek a kialakulását.
A kávéban található koffein növeli az adrenalinszintet és csökkenti a zsírszövetekben rejlő zsírsejtek mennyiségét. Ez jelentős, akár 12%-os teljesítményjavuláshoz is vezethet.
Egyetlen csésze kávé tartalma:
Az emberek nagy része több, mint egy csésze kávét fogyaszt naponta, amellyel fontos tápanyagokat juttatnak a szervezetükbe.
A kávéban rejlő koffein az érzékeinkre is hatással van. A kávé elfogyasztását követően a koffein a véráramba kerülve eljut az agyig, ahol blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert. Az ennek hatására megemelkedő norepinefrin- és domapinszint felgyorsítja a neuronokat, és zsenit csinál belőlünk. Számos kutatás is alátámasztja, hogy a koffein javítja a memóriát, a hangulatot, és a reakcióidőt.
Tudtad, hogy október 1-jén ünnepeljük a Nemzetközi Kávénapot? Egy csésze eszpresszó után már biztosan emlékezni fogsz rá!
Az Alzheimer kór az egyik legelterjedtebb neurodegeneratív megbetegedés a világon, és egyben a demencia fő oka is. Habár sajnos gyógymódot még nem találtak rá, van néhány dolog, amellyel megelőzhető. Az egészséges életmód alapvető. A kávéfogyasztás szintén a hatékony megelőző módszerek közé tartozik, kutatások szerint ugyanis 65%-kal csökkenti az Alzheimer kór kialakulását.
A Parkinson kor az Alzheimer után a második legelterjedtebb neurodegeneratív betegség. Oka a középagyi dopamintermelő neuronok elpusztulásában keresendő. Az Alzheimer kórhoz hasonlóan jelenleg ez a betegség sem gyógyítható, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a prevencióra. A kávé ebben az esetben is a segítségünkre siet: a kávérajongók 32-60%-kal kevesebb eséllyel betegszenek meg Parkinson kórban. Úgy tűnik, a koffein a kulcs, koffeinmentes kávé fogyasztása során ugyanis nem születtek ennyire pozitív eredmények.
A kávé a májcirrózis ellen is védelmet nyújt. Azok esetében, akik több mint 4 csésze kávét isznak egy nap, 80%-kal alacsonyabb a májzsugor kialakulásának esélye.
Gyakran hallhatjuk, hogy a koffein emeli a vérnyomást. Ez igaz is, de csak mérsékelten. Rendszeres kávéfogyasztás esetén a szervezet hozzászokik ehhez, így a vérnyomás szinte meg sem emelkedik többet. Persze ez nem mindenkire érvényes, ezért, ha problémáid vannak a vérnyomásoddal, igyál kávét. Az, hogy a kávéivás szívbetegségekhez vezet, csak egy újabb mítosz, amelyet számos kutatás cáfol meg. Ellenkezőleg, fogyasztása hozzájárul a megelőzésükhöz, illetve csökkenti az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
Ha szigorúan odafigyelsz az egészségedre, akkor nem hiányozhat a konyhádból a kiváló kávéfőző és a minőségi kávé, mint például a kedvenc AlzaCafé márkánk.