VIP LENOVO boost VIP LENOVO boost

Klíma fűtés - Gazdaságos és kényelmes fűtés otthonodban

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve 2018. október 31.

A klíma fűtés viszonylag új dolognak számít hazánkban, de valóban nagyon gazdaságos, gyors és környezetbarát módja a lakások kifűtésének. Ráadásul viszonylag alacsony áron megvásárolható, és ideális megoldás a modern háztartások számára. Az egész éves használatnak köszönhetően - hűtő fűtő klíma nyáron és télen is - a légkondi sokoldalú készülékké válik, amely energiatakarékos tulajdonságainak köszönhetően gyorsan megtérül a befektetés. A fűtésre optimalizált klíma számos előnnyel jár, de történetesen vannak hátrányai is. Cikkünkben mindkettőt megvizsgáljuk, elmagyarázzuk a klíma fűtés, azaz télen a klímával való fűtés elvét, és megvizsgáljuk, mennyire kifizetődő a légkondi fűtés, valamint, hogy mennyit lehet így ténylegesen megtakarítani.

Klíma fűtés

Fűtés klímával már azonnal az elindítás után, alacsony üzemeltetési költségek, tisztább helyiséglevegő. Ez csak egy részleges felsorolása azoknak az előnyöknek, amelyeket a fűtésre optimalizált klíma nyújthat számodra. Nézzük tehát közelebbről az egyik legkörnyezetbarátabb és leggazdaságosabb fűtési módot, amely külföldön már elterjedt.

A cikk tartalma

 1. Hogyan működik a klíma fűtés?
 2. Melyik a megfelelő fűtésre optimalizált klíma?
 3. Meleg szinte azonnal
 4. Klíma, mint légtisztító és penészmegelőzés
 5. Megéri a klíma fűtés?
 6. Mi mindenre kell odafigyelni a klíma fűtés során
 7. A légkondi fűtés hátrányai
 8. Klíma mint fő vagy akár kiegészítő hőforrás
 9. Végső összefoglaló – a klíma fűtés előnyei és hátrányai

Hogyan működik a klíma fűtés?

Mindenki tudja, hogy a légkondicionáló hatékonyan tudja hűteni a levegőt, de a légkondicionáló az ellenkezőjét is ugyanúgy tudja, azaz hatékonyan képes melegíteni a helyiség levegőjét. Ez teszi tehát lehetővé a klíma fűtés használatát télen is. Hogyan működik tehát egy fűtésre optimalizált klíma?

A légkondicionálás, amely fűtési forrásként is használható, a levegő-levegő hőszivattyú elvén működik. Ha a klíma fűtés a célunk, akkor a hőeloszlás módja a légkondicionálóban megfordul, azaz a hűtőközeg fordítva halad át rajta. A kültéri egység a környezeti levegőből veszi fel a hőt, hűt és kondenzálja a nedvességet, míg a beltéri egység a beltéri levegőt fűti és melegíti fel. Ez a légkondi fűtés módszer azonos elektromos bemenet mellett akár háromszor nagyobb hőmérsékletet képes biztosítani, mint például egy hagyományos elektromos fűtőberendezés, amely lehet például egy fűtőtest. Ez az elv teszi a klíma fűtést az egyik leghatékonyabb és leggazdaságosabb fűtési módszerré, és a fordított működésnek köszönhetően egész évben szolgál. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nem minden légkondicionáló típus rendelkezik fűtési funkcióval is. 

i A légkondicionáló akár 3× nagyobb fűtési teljesítményt képes biztosítani ugyanolyan energiafogyasztás mellett, mint a hagyományos elektromos fűtés. Ez a gazdaságos működés biztosítja a kezdeti befektetés gyors megtérülését. 

Melyik a megfelelő fűtésre optimalizált klíma?

A fűtésre optimalizált klíma használatának alapfeltétele, hogy hőszivattyús elven működjön. Amint a légkondicionálót fordított üzemmódra állítod, azaz hűtési üzemmódból fűtési üzemmódba kapcsolod, a hőszivattyú a beltéri levegő felmelegítésére szolgál.

Kétféle légkondicionáló közül választhatsz.

 • Mobil klíma fűtés funkcióval

Amint a neve is mutatja, ez egy hordozható hűtő fűtő klíma berendezés egyben, amely az igazán egyszerű kábelezésének köszönhetően nem igényel semmilyen szerkezeti átalakítást. A fűtésre optimalizált klíma egyszerűen bedugható a hálózatba, a tömlőt a külső térbe vezetik ki (ablakon, lyukon vagy a falon keresztül), és így a légkondicionáló nyáron elkezd hűteni, télen pedig fűteni. A mobil klíma fűtés funkcióval együtt 15-40 m2-es beltéri helyiségekhez alkalmas.

 • Fali légkondicionáló fűtés

A legtöbb esetben a fűtéssel ellátott fali légkondicionáló egy beltéri és egy kültéri egységből áll, és több beltéri egység csatlakoztatása esetén (multisplit) akár az egész házat képes kifűteni. A falra szerelt klíma fűtés hatékonyabb és csendesebb, mivel a zajosabb kompresszor az épület külső oldalán található. Egy ilyen légkondi fűtés már szakszerű telepítést igényel.

Meleg szinte azonnal

A klíma fűtés hatalmas előnye, hogy indítás után azonnal képes felmelegíteni a levegőt. Az azonnali meleg légáramlás sokkal gyorsabban felmelegíti a helyiséget, mint a hagyományos fűtőforrások, ahol meg kell várni, amíg az egész fűtési rendszer beindul és felmelegszik, mielőtt elkezdi felmelegíteni magát a helyiség levegőjét. A légkondi fűtés nem igényel időt a felmelegedéshez, és azonnal hőt termel. Ráadásul nagyon sok esetben kihasználhatod az időzítő, a távirányító vagy akár a WiFi vezérlés nyújtotta kényelmet is.

Mobil klíma fűtés
A mobil klímaberendezések a változatos formatervezésnek köszönhetően bármilyen belső térbe illenek. Elég mindössze választani.

Klíma, mint légtisztító és penészmegelőzés

Fűtésre optimalizált klíma egyben légtisztító is? Igen, egy otthoni légkondicionáló berendezés még a szobád levegőjét is megtisztítja, feltéve, hogy megfelelően van használva és karban van tartva. Valójában olyan szűrőkkel van felszerelve, amelyek a legtöbb baktériumot és porszemcsét felfogják. Ez tehát sokkal tisztább környezetet biztosít, amely nagyban megkönnyíti az allergiások vagy a porra érzékeny emberek életét. A nem kívánt penészesedés megelőzésében is nagy segítséget nyújt, mivel szárazabb levegőt enged ki, mint amennyit beszív. Ezért ideális a fokozott páratartalmú helyiségekben, például téglaházakban, lakásokban vagy akár nyaralókban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a szűrőket rendszeresen tisztítani kell, különben fennáll a por és a baktériumok terjedésének veszélye. A légkondicionáló folyamatos karbantartását nem szabad alábecsülni. Ez egy nagyon fontos előfeltétele a megfelelő működésnek és a befújt levegő minőségének megőrzéséhez. És hogy milyen gyakran ajánlott tisztítani ezeket a szűrőket? A klíma fűtés üzemmódban történő napi működését feltételezve ajánlott a beltéri egységet havonta egyszer megtisztítani. A kültéri egységet évente kétszer szükséges tisztítani.

Megéri a klíma fűtés?

Kíváncsi vagy, hogy mennyire éri meg a klíma fűtés, és hogy hogyan kell megfelelően fűteni légkondicionáló segítségével? Ez mindig a légkondicionáló konkrét modelljétől függ, de a hőszivattyús légkondival való fűtés általában az egyik leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja az egész fűtésnek. A klíma fűtés akár többszörösen olcsóbb, mint más hagyományos fűtési forrásokkal való fűtés. Például egy gázkazánhoz képest a klíma fűtés fogyasztása akár 50%-kal alacsonyabb lehet. A különbség még nagyobb, ha közvetlen egy fűtőtesttel hasonlítjuk össze. A légkondi fűtés akár 70%-kal alacsonyabb üzemeltetési költséggel jár, mint a közvetlen kazán, és jobb hőkomfortot is biztosít az adott helyiségben. De legyünk egy kicsit konkrétabbak.

A klíma fűtés megéri
A klímaberendezés fogyasztása általában jelentősen alacsonyabb fűtéskor, tehát a fűtés légkondicionálóval láthatóan csökkenti a villanyszámlát.

Villamosenergia-megtakarítás az egész háztartásban

Ha a kültéri egységgel való fűtés mellett döntesz, akkor érdemes utánajárnod, hogy igényelhetsz-e állami segítséget H-tarifás áram formájában, vagy B-Geo tarifás áramot, amely az áramszolgáltató által nyújtott segítség, s mindkettővel jelentős megtakarításokat érhetsz el az otthonodban lévő összes készülék villamosenergia-költségén.

A H-tarifás áram díja megegyezik a köznyelvben éjszakai áramnak nevezett B áramtarifával. A B-Geo tarifás áram díja az A1 tarifa 65%-a, tehát használatával 35%-os kedvezményt élvezhetsz.

Klíma fűtés fogyasztás kalkulátor

A klíma fűtés fogyasztás óránkénti, napi és szezonális értékeit az alábbi értékekből kiindulva számíthatod ki. A példa egy 80-100 m2-es lakás kifűtésére értendő, A1 tarifával, falra szerelhető légkondicionáló berendezés segítségével. Ha H-tarifás vagy B-Geo tarifás áramot igényelsz, akár 30-40%-al alacsonyabb költségekre számíthatsz, mint a klíma fűtés kalkulátor példánkban.

 • Ár 1 kWh = 38 Ft (A1 tarifa)
 • Az A++ energiaosztályú légkondicionáló teljesítményfelvétele fűtési üzemmódban = 1,1 kW (megfelel az átlagos maximális teljesítményfelvételnek).

Óránkénti fogyasztás:

Egy óra klíma fűtés ára = 1,1 kWh × 38 Ft = 41,8 Ft/óra

Napi fogyasztás:

Ha a légkondi fűtés naponta 12 órán át működik (13 kWh/nap fogyaszt), akkor 1 napi fűtés 13,2 kWh × 38 Ft = 501,6 Ft-ba kerül.

Fogyasztás a fűtési szezonban:  

A fűtési szezonban (évi 180 napot figyelembe véve) a légkondicionáló működtetése 180 nap × 501,6 Ft = 90 288 Ft.

Mi mindenre kell odafigyelni a klíma fűtés során

Hogyan érhető el leggazdaságosabban a fűtés klímával? Érdemes valóban odafigyelni az energiafogyasztásra fűtési üzemmódban. Válassz olyan légkondicionálót, amely ebben az üzemmódban legalább A energiaosztályú, ideális esetben A++ vagy A+++.

A légkondi fűtés hátrányai

Az objektív megközelítés érdekében azonban meg kell vizsgálnunk azokat a negatívumokat is, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha klíma fűtés lehetőségén gondolkodunk.

 • Először is az eléggé igényes karbantartás a gyakori és rendszeres klímatisztításból kiindulva. Mint fentebb már említettük, a szűrőket legalább havonta egyszer meg kell tisztítani a jó beltéri levegőminőség megőrzése, valamint a fűtési hatékonyság és a megtakarítások fenntartása érdekében egyaránt.
 • Egyes felhasználók számára kellemetlen lehet a légkondicionáló belsejében lévő ventilátor által keltett légáramlás, ami a légkondicionálókra jellemző.
 • A klíma fűtés egyenlőtlen légeloszlást okoz, a meleg levegő a mennyezethez közel, a hideg levegő pedig a padlóhoz közelebb helyezkedik el. Ez a nem megfelelő légrétegződés tehát igazán kellemetlennek érezhető.
 • Egyaránt javasoljuk, hogy figyelj arra, hogy a légkondicionáló milyen zajszintet produkál működés közben. A túl hangos készülék szintén zavaró lehet.

Klíma mint fő vagy akár kiegészítő hőforrás

Az utolsó kérdés egyesek számára az lehet, hogy a légkondi használható-e klímával való fűtés gyanánt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a klíma fűtés külföldön meglehetősen elterjedt, és egyáltalán nem ritka, hogy a légkondicionálót használják a lakások fő hőforrásaként.

Légkondicionálás a modern otthonokban
Energiatakarékos és kellemes kialakítás, valamint gyors fűtés klímával. A klíma fűtés ideális hőforrássá válhat tehát a Te otthonod számára is.

Ha a légkondi fűtés mellett döntesz, a legfontosabb műszaki paraméter a legalacsonyabb külső üzemi hőmérséklet. A legtöbb fűtési funkcióval rendelkező légkondicionáló berendezés képes önállóan és megbízhatóan fűteni a belső teret akár -15 °C-os külső hőmérsékletig, a klíma fűtés azonban leghatékonyabban 0 és -5 °C közötti hőmérsékleten működik. Ma már azonban a gyártók még alacsonyabb külső hőmérsékletre optimalizált légkondicionálókkal állnak elő. Így akár -25 °C külső hőmérsékletig garantált fűtési teljesítményű légkondicionálót kaphatunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történik, ha a kinti hőmérséklet a légkondicionáló működéséhez ajánlott hőmérséklet alá csökken? A légkondicionáló a gyártó által ajánlottnál alacsonyabb hőmérsékleten is képes tovább működni, de a hőteljesítmény csökken, a teljesítményfelvétel pedig megnő. Minden gyártó másképp kezeli ezt az esetet. Egyes légkondicionálók leállnak, amikor a maximális külső hőmérséklet eléri a fagypontot. Mások továbbra is működnek, de kevesebb hőtermeléssel és nagyobb fogyasztással.

i Egyes légkondicionálók ráadásul időzítővel vannak ellátva, így a klímával való fűtés már azelőtt elindulhat, hogy egy hideg reggelen felkelnél, vagy mielőtt hazaérnél. Használhatsz távirányítót vagy WiFi vezérlést is, amit egyes légkondicionáló típusok és modellek szintén lehetővé tesznek. 

Általánosságban elmondható, hogy a tavaszi és őszi hideg napokon, illetve az enyhébb teleken, amikor is a klíma fűtés teljesen kiváltja a hagyományos fűtést, hatékony és gazdaságos fűtési forrásként lehet a légkondicionálót használni. Rendkívül alacsony külső hőmérsékleten (alacsonyabb, mint a gyártó által a légkondicionáló hatékony működéséhez megadott optimális érték) a légkondi fűtés a belső tér gyors felmelegítésére használható, például hazatéréskor vagy a reggeli ébredéskor.

Végső összefoglaló – a klíma fűtés előnyei és hátrányai

A klíma fűtés egyre népszerűbbé válik a hétköznapi háztartásokban. Foglaljuk össze tehát, hogy miért is van ez így.

Előnyök

 • A levegő gyors felmelegítése – szinte azonnal fűt
 • Nagymértékű villamosenergia-megtakarítás
 • 3× magasabb hőteljesítmény, mint a hagyományos elektromos fűtés esetében
 • Környezetbarát fűtési módszer
 • Légtisztítóként is működik (megfelelő karbantartást feltételezve)
 • Megakadályozza a penészesedés kialakulását
 • Egész éves használat – hűtő fűtő klíma
 • Egyszerű és kényelmes kezelés
 • Könnyű telepítés

Hátrányok

 • Gyakori és rendszeres karbantartás szükségessége
 • A légáramlás zavaró tényező lehet egyesek számára
 • Egyenetlen légeloszlás (a hő a mennyezet közelében marad)
 • A teljesítmény csökkenése rendkívül alacsony külső hőmérséklet mellett
 • Zajszint (modellenként eltérő)

Ha nem szeretnéd a belső terek fűtését teljes egészében a légkondicionálóra bízni, de tetszenek a klíma fűtés előnyei, akkor a légkondi gyors és olcsó kiegészítő lehet számodra, mint hőforrás - akár mobil klíma fűtés, akár falra szerelt légkondi fűtés formájában.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ