Koronavírus: Mivel állunk szemben pontosan, és hogyan védekezhetünk ellene?

Termékkatalógus

Cikk

Az elmúlt napokban és hetekben elárasztották a médiát a veszélyes koronavírusról szóló hírek. A vírus könnyen terjed és még nem létezik védőoltás ellene. Január végére a vírus több ezer embert fertőzött meg és több mint száz halálos áldozatot követelt különösen Kínában. Van okunk a pánikra? Miben nyilvánul meg a fertőzöttség és hogyan védekezhetünk ellene? Ebben a cikkben mindent összefoglaltunk számodra.

Koronavírus

Koronavírus - TARTALOM

 1. Mi az a koronavírus?
 2. A koronavírus az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelenti a legnagyobb veszélyt
 3. Miben nyilvánul meg a koronavírus?
 4. Hogyan védekezhetek a fertőzés ellen? A légzőkészülék segít
 5. Tippek a fertőzés megelőzésére

GYIK - Kérdések és válaszok a koronavírusról

Mi az a koronavírus?
A koronavírus vagy más néven a 2019-nCoV egy légzőszervi vírus, amelyet legelőször Vuhan városában, Kínában azonosítottak.

Eddig hány ember fertőződött és halt meg koronavírusban?
A koronavírussal fertőzött és elhalálozott áldozatok aktuális számát ezen az oldalon tekintheted meg.

Hogyan terjed a koronavírus?
Mint minden más légzőszervi betegség, a vírus cseppfertőzéssel terjed, például tüsszentéssel, köhögéssel vagy belélegzéssel, azonban a kutatók legújabb megállapításai alapján elég a közvetlen érintkezés is. Az érintkezés formáját a tudósok nem pontosították.

Hogyan tudok védekezni a koronavírus ellen?
Az alapvető jó tanácsok nagyon hasonlítanak az influenzához: kerüld a nagyon forgalmas helyeket. Habár nem kötelező, de ajánlott a légzőkészülék használata. A hagyományos orvosi maszkok ebben az esetben nem hatásosak.

Milyen tünetei vannak a koronavírusnak?
A koronavírus könnyen összetéveszthető a náthával, mivel a vírus tünetei a magas testhőmérséklet, általános fáradtság, köhögés, nehézlégzés. A későbbiekben hasmenés is jelentkezhet.

Mi a teendő, ha kapcsolatba lépek valakivel, aki a 2019-nCoV-val fertőzött?
Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, mindenképpen maradj otthon és ne menj az orvoshoz, inkább hívd fel telefonon. Az orvos dönti majd el, hogy mi a következő teendő, a legtöbben kéthetes otthoni karantént javasolnak.

Biztonságos-e Kínába utazni a koronavírus miatt?
A kormány hivatalos tényállása egyértelmű: csak akkor utazzunk Kínába, hogyha az feltétlen szükséges és sürgős.

Mi az a koronavírus?

Az emberi RNA koronavírus, amely jelenleg a 2019-nCoV formában létezik (a hetedik ismert koronavírus) legelőször a 2019-es év végén Vuhan városában Kínában ütötte fel a fejét. Az azóta végzett elemzések szerint a vírus kapcsolódik a SarS-CoV vírushoz, utóbbi a SARS nevezetű betegségért felelős.

A többi koronavírussal fennálló hasonlóság ellenére ez egy genetikailag ismeretlen vírus. Annyit most már biztosan tudunk, hogy fertőzöttség esetén a halálesetek száma jóval alacsonyabb, mint a SARS esetében. A pontos adatokat megtekintheted ezen az oldalon, ahol a szerzők feltüntették a fertőzöttek és a halálesetek számát illetve a vírus előfordulási helyét. Azonban még mindig nincs védőoltás a koronavírus ellen, és habár lehetséges, hogy ezt gyorsan ki tudják fejleszteni, így is valószínű, hogy több hónapos tesztelésnek vetik majd alá.

Koronavirus
Koronavírus mikroszkóp alatt.

A koronavírus az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelenti a legnagyobb veszélyt

A 2019-nCoV vírussal az a legfőbb gond, hogy nagyon gyorsan terjed. A vírus lappangási ideje 2-14 napra tehető, amely időszak alatt a megfertőzött személyi végig fertőző. Jelentős a kockázat, hiszen a megfertőzött személy nem minden esetben tapasztalja a betegség tüneteit, ennek ellenére azonban ugyanolyan fertőző másokra nézve. Éppen ezért a vírus felismerése gyakran komplikált és csak az esetek kis részében sikerül azonosítani, így tehát olyan egészségügyi ellenőrzéseket végeznek a repülőtéren, amellyel sikeresen fékezték meg a SARS vírust néhány évvel ezelőtt.

A vírus az influenzához és más betegségekhez hasonló klasszikus módon terjed, tehát cseppfertőzéssel. 2020 január 28-án a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) megerősítette, hogy a vírus közvetlen érintkezés útján is terjedhet, azonban az érintkezés formáját nem részletezték. Emellett kijelentették, hogy a vírus minden korosztályra veszélyt jelent, azonban a legnagyobb kockázatot az idősekre és a már krónikus betegségtől szenvedőkre jelenti.

Koronavírus - összehasonlítás
A koronavírus nagyon kicsi, például jelentősen kisebb, mint a szmogrészecskék. Forrás: Nanospace.cz.

Kínában jelentkezett a legtöbb bizonyított eset, miközben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is találkoztak a koronavírussal, főként az Ázsiai ország lakosai esetében. A Cseh Köztársaságban már több beteget is kórházba szállítottak fertőzés gyanújával, ennek ellenére január 28-ig egy beteg vírusfertőzését sem erősítették meg. A jelenlegi adatok szerint a betegség halálozási aránya kicsivel több mint 2%.

i Van okunk az aggodalomra?
Habár a vírus terjedésének aránya meglehetősen magas, az aktuális adatok szerint a halálozási arány nem jelentős. Ugyanakkor a vírus főleg Ázsiában érte el tetőfokán, Európában csupán néhány esetről tudunk, és egyik sem követelt halálos áldozatot. Esetleges fertőzés esetén a betegség hasonló az influenzához, és nem jelent azonnali fenyegetést a fertőzöttek számára. Különös veszélyt a vírus a fiatal gyerekekre, az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent. Ebben a pillanatban nincs szükség aggodalomra, a legjobb, hogyha követed a normál higiéniai szokásokat, mint minden alkalommal az évnek ebben a szakaszában.

Miben nyilvánul meg a koronavírus?

A betegség tüneteit könnyen össze lehet téveszteni a közönséges influenzával. Ezek:

 • hőemelkedés,
 • köhögés,
 • légzési nehézség,
 • később hasmenés is előfordulhat.

Jelen körülmények között az esetek döntő többségében ez a vírus olyan, mint egy szokványos influenza. Kockázati tényező lehet, hogyha az elmúlt időszakban a vírussal érintett területeken, főleg Kínában jártál.

Koronavírus - ellenőrzés
A legszigorúbb ellenőrzéseket a kínai repülőterek vezették be, az orvosok számos repülőtéren, köztük Prágában is ellenőrzik a kiválasztott utasokat. Forrás: Wikimedia Commons.

Hogyan védekezhetek a fertőzés ellen? A légzőkészülék segít

A vírus gyors terjedésére szóló jelentésekkel kapcsolatban rengeteg gyógyszertárból tűntek el a hagyományos orvosi maszkok. Sajnálatos módon ezek nem segítenek a fertőzés megelőzésében. A higiéniai szakértők szerint ezek a maszkok inkább a már megfertőzött személyeknek segítenek, hogy ne fertőzzék tovább a társaikat. Tehát ez a maszk, legyen akár papír vagy textil, a már megfertőzött pácienseknek alkalmas, nem az egészséges személyeknek. Nekik a légzőkészülék ajánlott.

A légzőkészüléket első pillantásra felismered. Kialakítása eltér a maszktól, hiszen határozottabban öleli körbe az arc alsó részét. Emellett ezek a készülékek orvosi tanúsítvánnyal rendelkeznek, hiszen a legszigorúbb szabványoknak kell megfelelniük. A légzőkészülékek rendkívül erőteljes szűrővel rendelkeznek, amelyek kiszűrik még a finom por részecskéket is az aeroszolok mellett (azok a cseppek, amelyek a levegőben repülnek például amikor valaki tüsszent vagy köhög). Szükséges a szűrő rendszeres cseréje ahhoz, hogy megőrizd a légzőkészülék hatékonyságát.

A védelem mértékétől függően a légzőkészülékek három kategóriába csoportosíthatók:

 • FFP1 - a por- és aeroszolrészecskék 80-90%-át kiszűri, tehát nem alkalmas egészségügyi használatra.
 • FFP2 - hatékonysága körülbelül 95%, és képes megbirkózni a gyengébb mérgező anyagokkal.
 • FFP3 - a hatékonysága 99% körüli, kiszűri a vírusokat, spórákat és baktériumokat is, így ez az egyetlen légzőkészülék, amely képes kezelni az új koronavírust.

A nanoszálak használata, amely képes kiszűrni a >99,997 % / 0,025 µm részecskéket beleértve a vírusokat is, fontos segítséget jelent, hiszen újabb védőréteget alkot. Ezt a technológiát - amely a Respilon anyag formájában létezik - használják például a Nanospace légzőkészülékekben is.

  Azonban fontos megjegyeznünk, hogy a légzőkészülék önmagában még nem jelent mentesülést a fertőzés alól. A tökéletes védelmet arcmaszk vagy védőruházat jelentheti, hiszen néhány vírus képes behatolni más nyálkahártyán keresztül, például a szemeken. Emellett problémát jelenthet a többnapos szakáll vagy borosta is. Ezek lényegében megsemmisítik a tökéletesen funkcionális légzőkészülék által kínált védelmet.

  Tippek a fertőzés megelőzésére

  A koronavírus esetében a higiéniai szakértők ugyanazokat a jó tanácsokat adják, mint minden évben az influenza idején:

  • Kerüld a tömeget és a beteg embereket.
  • Használj kézfertőtlenítőt, hogyha olyan emberekkel érintkezel, akik akut légzőszervi betegségben szenvednek. Hasznos lehet a billentyűzet és az egér fertőtlenítése is.
  • Kövesd az alapvető higiéniai szabályokat.
  • Tüsszentéskor és köhögéskor használj textil zsebkendőt vagy takard el a szádat a karoddal vagy az ingujjaddal és semmiképpen se a kézfejeddel.

  Az új és még ismeretlen koronavírus nagyon gyorsan terjed, és nem valószínű, hogy teljesen kikerüli Európát. A legnagyobb veszélyt kifejezetten a gyengébb szervezetekre jelenti. Mint minden évben, a vírusok fokozott időszaka alatt nagyon fontos odafigyelnünk az alapvető higiéniára, és amennyiben a betegség tüneteit észleljük, például megfázás, hőemelkedés, úgy jobban tesszük hogyha otthon maradunk és nem terjesztjük tovább a betegséget.


  4,9 401×
  SANYTOL Sensitive fertőtlenítő gél, 75 ml
  Kézfertőtlenítő gél - úti, öblítésmentes, alkoholos, natúr összetétel, űrtartalma 75 ml, felnőtteknek - 18 533,33 Ft/1 l
  1 390 Ft
  1 db
  Raktáron > 20 db
  Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
  Infó
  Termékkód: MYD025a
  4,9 401×
  SANYTOL fertőtlenítő gél, 75 ml
  Kézfertőtlenítő gél - úti, alkoholos, natúr összetétel, űrtartalma 75 ml, felnőtteknek - 18 533,33 Ft/1 l
  1 390 Ft
  1 db
  Raktáron > 5 db
  Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
  Infó
  Termékkód: MYD025
  4,2 69×
  Hetaida HTD8813, érintés mentes
  Érintésmentes lázmérő - infravörös, érintésmentes, megkönnyíti a testhőmérséklet és tárgyak, felületek és egyebek hőmérsékletének mérését, gyors, pontos és higiénikus, mérés 1 mp alatt, memória 50 mérésre
  10 000 Ft
  Raktáron > 10 db
  Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
  Infó
  Termékkód: HETTE003
  4,2 449×
  TrueLife Care Q7
  Érintésmentes lázmérő - érintésmentes, az infravörös eszközök technológiáját használja, gyors eredmény, nagy pontosság, háttérvilágítású LCD kijelző, automatikus kikapcsolási funkció, memória 32 mérés eltárolására, ergonomikus forma, könnyen kezelhető, 172g, kék-fehér
  11 190 Ft
  Raktáron > 5 db
  Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
  Infó
  Termékkód: CH750
  4,7 95×
  DETTOL Antibakteriális kézgél kamillával 50 ml
  Kézfertőtlenítő gél - úti, öblítésmentes, alkoholos, natúr összetétel, űrtartalma 50 ml, felnőtteknek - 23 800 Ft/1 l
  1 190 Ft
  Pillanatnyilag nem elérhető
  Termékkód: MYD096
  Nyomtatás
  P-DC1-WEB05
  30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
  3 millió megrendelés évente
  a vásárlók 98% visszatérő
  Több infó
  Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
  06-1-701-1111
  Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
  Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
  Kérjük, add meg a telefonszámodat:
  Keress minket
  Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
  További információ Kevesebb információ