Egy kávéital, melynek az alapja magas minőségű eszpresszó, egy pohárban felhabosított tejjel rétegezve. A latté macchiato alapjai Olaszországban nyugszanak, ahol a mendemondák szerint a gyermekek miatt kezdték el készíteni, akik a "saját csésze kávéjukat" kérték. A szó szerinti fordítása "foltos tejet" jelent.
Az eszpresszó a latte macchiato része. A kávéőrlemény durvasága tehát az eszpresszónak megfelelő kell, hogy legyen - ez azt jelenti, hogy a konzisztenciának a fogós liszthez kéne hasonlítania.
Az öregebb típusú automata kávéfőzők nem olyan ügyesek, hogy egy ilyen latté macchiatot elkészítsenek. A mai kávéfőzők azonban már teljesen más élményt biztosítanak. Ízvilág és vizualitás szempontjából is.
A latte macchiato magas poharakban kerülnek felszolgálásra egy alsó tejréteggel, ezután következik egy kávéréteg, majd a legfelső, sűrű, felhabosított tej.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé enciklopédiánkban.