Légtisztítók: megelőzés a vírus ellen?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva 2020. március

A vírus terjedését körülvevő jelenlegi események többek között felvetik azt a kérdést is, hogyan lehet hatékonyan védekezni a fertőzések ellen. A kormány által elrendelt intézkedések betartása mellett az alapos személyes higiénia is nagyon fontos. De ha  valami többet szeretnél tenni az egészséged érdekében, szerezz be otthonra egy légtisztítót, amely a megfelelő szűrőnek köszönhetően felismeri a veszélyes vírusokat, ezzel segítve a család egészségi állapotának megőrzését. Ez a cikk elmagyarázza, hogyan kell kiválasztani a légtisztítót a vírusok elterjedésének megelőzése érdekében.

Légtisztítók: megelőzés a vírus ellen? – TARTALOM

 1. A légtisztító mint segítőtárs a vírus elleni harcban - mire (nem) képes?
 2. A légtisztítók szűrői különböző típusúak, de nem mindegyik képes elfogni a vírusokat.
 3. A légtisztító teljesítménye meg kell, hogy feleljen a helyiség méretének, amelyben el lesz helyezve
 4. A légtisztító zajszintje különösen éjszakai üzemmódban fog érdekelni
 5. A légtisztító üzemeltetésének költségei, avagy üzemeltetése mit okoz a villanyszámládnak
 6. A légtisztító kiegészítő funkciói, amelyek megkönnyítik a használatot és segítenek csökkenteni az üzemeltetési költségeket
 7. A légtisztító kivitelezése – harmonizáld a készüléket a belső berendezés többi részével
 8. Hova jó a légtisztítót elhelyezni?
 9. 4 tipp a légtisztító használatához

A légtisztító mint segítőtárs a vírus elleni harcban – mire (nem)képes?

A légtisztító javítja az otthonunkban folyamatosan belélegzett levegő minőségét. A megfelelő szűrőknek köszönhetően képes elfogni az allergéneket, például a pollent vagy port, de veszélyes gombákra, baktériumokra és vírusokra is. A beszerzése ideális megoldás, ha újszülött, allergiás beteg, vagy állat van a családban, forgalmas környezetben élsz, vagy éppen egy vírusos világjárvány ideje alatt segít megakadályozni annak terjedését.

Még a legjobb levegőtisztító sem képes csodákra, ezért a vírus-fertőzés vagy más cseppfertőzés legalapvetőbb megelőző intézkedése az alapos higiénia. Ezért ne csak otthon, máshol is gyakrabban moss kezet, mint korábban. Használj rendelkezésre álló alkoholos és más kézfertőtlenítő eszközöket. Próbáld nem érinteni az arcodat, és használj zsebkendőt a tüsszentéshez és a köhögéshez.

Mivel a vírusok nemcsak beszéd, hanem légzés útján is átvihetők, hozzáragadnak különféle dolgokhoz, amelyeket minden nap használunk. Ne felejtsd el elérhető eszközökkel rendszeresen tisztítani a mobiltelefonodat és más elektronikai eszközeidet, ahol a vírusok és baktériumok  akár több napig is életben maradhatnak. Ezek az intézkedések hatékonyan csökkenthetik a továbbadás kockázatát. Minél előbb elkezded ezeket, annál jobb.

i

Mi az a koronavírus, mik az ismertetőjelei és mi az aktuális helyzet a világban? Ezt mind elárulja rendszeresen aktualizált cikkünk a koronavírusról.

A légtisztító szűrői különböző típusúak, de nem mindegyik képes elfogni a vírusokat

A légtisztító általában többféle szűrőből áll, amelyek mindegyike különféle szennyeződéseket gyűjt össze. Manapság leggyakrabban olyan modelleket találsz, amelyek legalább kétféle szűrőt kombinálnak a nagyobb hatékonyság érdekében. A legjobb légtisztítók ezután akár 7 fajta szűrést kínálnak, olyan praktikus funkciókkal kombinálva, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a fogyasztásra, és segítenek pénzt megtakarítani  - ami hosszú távon kifizetődő. A légtisztító ugyanis nem rövid időre szóló befektetés. Attól függően, hogy milyen szennyezõdésnek kell elsősorban a tisztítókészülékbe kerülnie, válaszd ki a megfelelõ modellt. Milyen változatok közül választhatsz?

i

Mi mindent képes a légtisztító elhárítani?
A tartalmazott szűréstől függően a légtisztító el tudja távolítani a levegőből a szilárd részecskéket, baktériumokat, vírusokat, gombákat és egyéb allergéneket, mikrobákat és mérgező anyagokat, amelyek felszabadulhatnak az otthon lévő számtalan szintetikus anyagból.

Levegőtisztítók baktériumok és vírusok elleni szűrővel

Duux Tube
Több
146 990 Ft
ROHNSON R-9600

Légtisztító feltétlenül tartozik a berendezés szükséges, ha az otthoni allergiás vagy zavarja más légzési problémákat. Egész évben, akkor tiszta...

Több
67 490 Ft

Légtisztítók HEPA szűrővel

A HEPA szűrő az egyik legkifinomultabb szűrési mód, és a mai levegőtisztítókban a leggyakrabban előforduló. Nem csoda, mert szinte 100% -os hatékonysággal képes szilárd részecskéket, allergéneket, baktériumokat és vírusokat elfogni. Ezen kívül többnyire tartalmaz egy szénszűrőt (tehát aktív szénnel működő szűrőt), amely különféle szagokat is be tud fogni. Ezért ideális megoldás allergiások, kisgyermekek és idős emberek számára, akik számára biztosítja a minőségi, jól lélegezhető, szennyeződéstől mentes levegőt. Ezenkívül a háztartásokban csökkenti a pormentesítés szükségességét, ami különösen a száraz, poros helyek lakosai számára vonzó.

A HEPA szűrús légtisztító hátránya a szűrő rendszeres cseréjének szükségessége, ami hosszú távon magasabb működési költségekkel jár. Ugyanakkor fontos figyelemmel kísérni az ilyen típusú légtisztító  zajparaméterét, mivel ez más szűrővel rendelkező más modellekhez képest kissé zajosabb.

 • Jóformán 100%-os hatékonysággal elfogja a baktériumokat és a vírusokat
 • Elfogja a szilárd részecskéket és az allergéneket
 • A szénszűrő képes elfogni a szagokat is
 • Csökkenti a porosságot
 • Magasabb üzemelési költségek
 • Magasabb zajszint

Légtisztítók elektrosztatikus szűrővel

Az elektrosztatikus szűrő képes elfogni akár a HEPA szűrőnél is látott nagy részecskéket, mégpedig 99% -os hatékonysággal. Ugyanakkor nem szívja el a szagokat és a füstöt, hatékonysága így kissé alacsonyabb. A működése azonban teljesen zajmentes, és a szűrő korlátlan élettartamú, ha megfelelően karbantartják. A szűrő cseréje helyett fontos rendszeresen tisztítani, ami így hosszú távon alacsony üzemeltetési költségeket biztosít.

i

Allergiás személy esetén nem javasolt az elektrosztatikus szűrővel ellátott légtisztító vásárlása. A szűrőt ugyanis mosni kell és a manipuláció során a szálló részecskék felesleges irritációval járnának.

 • 99%-os hatékonysággal elfogja a baktériumokat és a vírusokat
 • Elfogja a szilárd részecskéket és az allergéneket
 • Zajmentes üzemelés
 • Alacsony üzemelési költségek
 • Nem tudja elfogni a füstöt és a szagokat
 • Rendszeres tisztítása szükséges

Légtisztítók vízszűrővel

A vízszűrő 50–70% hatékonysággal elfogja a porrészecskéket és a mikrobákat a víz felszínén. A visszatartott szennyeződések leülepednek a víztartályban, és a vizet rendszeresen cserélni kell a baktériumok szaporodásának megakadályozása érdekében. Ugyanakkor a tartályt alaposan meg kell tisztítani a vízkőtől. Az alacsonyabb hatékonyságot és a kicsit igényesebb karbantartást azonban kompenzálja az, hogy egy ilyen légszűrőnél nulla a szűrőcsere költsége. Ezenkívül működés közben a víz párolgása következtében nedvesíti a levegőt, amit otthon az asztmatikusok különösen nagyra értékelnek.

 • 50–70 %-os hatékonysággal elfogja a porrészecskéket és a mikrobákat
 • Nulla karbantartási költség
 • Nedvesíti a levegőt
 • Nem fogja el a baktériumokat és a vírusokat
 • Rendszeres karbantartás szükséges
 • Meg kell tisztítani a vízkőtől

Levegőtisztító fotokatalitikus szűrővel

A fotokatalitikus szűrő nemcsak a vírusokat és baktériumokat, hanem a mérgező anyagokat is nagy hatékonysággal eltávolítja a levegőből. UV-sugárzással távolítja el a szennyeződéseket, amelyek katalizátor jelenlétében kémiai reakción mennek keresztül, ennek végén víz (vízgőz) és szén-dioxid képződik. A fotokatalitikus szűrő képes regenerálódni, tehát egyáltalán nem kell cserélni. Ideális választás a bakteriális és vírusos betegségek megnövekedett előfordulása idején, amelyek során megfelelő megelőzést biztosít.

i

A főszűrőn kívül a légtisztító tartalmazhat egy előszűrőt is a nagyobb részecskék, például a szőr vagy a toll befogására.

 • Eltávolítja a mérgező anyagokat is
 • Nagy hatékonysággal eltávolítja a vírusokat és baktériumokat
 • Alacsony üzemelési költségek
 • Ózont szabadíthat fel

A légtisztító teljesítménye meg kell, hogy feleljen a helyiség méretének, amelyben el lesz helyezve

A szűrő típusa nem az egyetlen kiválasztási kritérium. A légtisztító teljesítménye szintén fontos, mivel ennek meg kell felelnie azon helyiség méretének, amelyben a légtisztítót használni fogják. Enélkül nem lesz hatékony. Általában a légtisztítónak legalább óránként kétszer át kell szűrnie a helyiség levegőjét. Ha azonban otthon allergiás beteg van, akkor nagyobb hatékonyságú légtisztítót kell választanod - olyant, amelyik óránként legalább négyszer képes átszűrni a levegőt. Tehát milyen erős légtisztítóra van szükséged? A kiszámítási képlet egyszerű:

alapterület (m2) × a mennyezet magassága (m) × 2,5 = a légtisztító szükséges teljesítménye m3/h-ban

Az allergiában szenvedők esetében cseréld ki a képletben a 2,5 számot a 4 számra. Ez mutatja, hogy hányszor képes a szoba levegőjének teljes mennyiségét kiszűrni a légtisztító egy órán belül.

A légtisztító zajszintje különösen éjszakai üzemelésnél fog érdekelni

A légtisztító maximális hatékonyságának fenntartása érdekében fontos, hogy rendszeresen és gyakran üzemeltesd. Ezért figyelembe kell venni a lehető legalacsonyabb zajparamétert is, hogy a légtisztító zaja ne legyen zavaró. Mégpedig úgy normál tevékenységek, mind alvás közben. A zajszint általában a levegő teljesítményén alapszik - minél nagyobb a légtisztító teljesítmény, annál hangosabb lehet. A nyugodt éjszakai alvás érdekében javasoljuk a legalacsonyabb szintű üzemeltetésnél a 30 dB-t meg nem haladó teljesítményszabályozó légtisztítók kiválasztását.

A légtisztító üzemeltetésének költségei, avagy üzemeltetése mit okoz a villanyszámládnak

Más elektromos készülékekhez hasonlóan természetesen érdekelnek bennünket a működési költségek. Ebben a tekintetben azonban nincs ok aggodalomra, mert a légtisztító energiafogyasztása nem nagy. Ez elsősorban a kiválasztott modell energiafogyasztásától függ, amikor minél nagyobb a légtisztító teljesítmény, annál hatékonyabb, de ugyanakkor magasabb az energiafogyasztása. Az optimális érték körülbelül 60 W, amely egy régi volfrámizzó fogyasztásával hasonlítható össze.

A költségek a használt szűrés típusától is függenek. Bár a HEPA szűrővel ellátott légtisztító a leghatékonyabb, működés közben több áramot fogyaszt, mint a többi típus. A szűrők cseréjének költségeit (ha a légtisztítónak van szűrője) szintén figyelembe kell venni.

A légtisztító kiegészítő  funkciói, amelyek megkönnyítik a használatot és segítenek csökkenteni az üzemeltetési költségeket

A légtisztító kiválasztásakor vedd figyelembe annak kiegészítő funkcióit is, hogy segíts csökkenteni a működési költségeket.

 • A teljesítmény szabályozásának lehetőségét különösen éjszaka értékeled, amikor alkalmas a légtisztító teljesítményét a minimumra csükkenteni. Ezzel ugyanis azonnal csökkented a zajszintjét is. 
 • Az éjszakai üzemmód automatizált funkció az alacsony teljesítmény beállításához az éjszakai zajszinttel összeüggésben a nyugodt és semmi által nem megzavart alvás érdekében.
 • A levegőminőség-érzékelő folyamatosan ellenőrzi a levegőminőséget és ennek megfelelően szabályozza teljesítményét. Ez csökkenti az energiafogyasztást.
 • A LED kijelző a levegő aktuális állapotának mutatójával megkönnyíti a helyzet ellenőrzését a helyiségben és megjeleníti a legrészletesebb információkat.
 • Az időzítő lehetővé teszi a tisztítás konkrét időre való beállítását.
 • A gyermek biztosíték megvédi a légtisztítót és a beállításait a gyermekektől. 

Az ajánlatban ionizátorral ellátott légtisztítókat is találsz, amelyek növelik a tisztító mechanizmus hatékonyságát és hatásosságát. Egy külön ionizátor negatív ionok segítségével összegyűjti a porrészecskéket, de nem tudja azokat eltávolítani. A légtisztítóval együtt funkcióik kiegészítik egymást, és a légszűrés sokkal hatékonyabb. Ezenkívül a levegőben lévő negatív oxigénionok olyan érzetet keltenek, mintha a természetben vihar után fellélegeznél.

A légtisztító kivitelezése – harmonizáld a készüléket a belső berendezés többi részével

Valószínűleg elég gyakran a szemed előtt van a légtisztító. Ezért nem árt, ha figyelembe veszed a kialakítását, amelynek meg kell felelnie a belső tér többi részének. Csak így biztosítható, hogy a légtisztító összeolvadjon a környezettel, és ne hasson zavaróan. Szerencsére ma mindenféle formatervezett kivitelezés elérhető, amelyek közül kiválaszthatod a modellt mind a modern, mind a klasszikus otthonokhoz.

Hova jó a légtisztítót elhelyezni?

A légtisztító elhelyezése nagyban befolyásolja annak megfelelő működését. A helyes és hatékony működés érdekében azt ideálisan a szoba közepén kell elhelyezni úgy, hogy semmilyen bútor, virág vagy más dekoráció ne akadályozza meg a tisztítást. Légkeringetéssel működik, amelynek segítségével a szennyeződéseket összegyűjti, hogy felszívja őket. Ne legyen a földön vagy a mennyezet közelében, az ajánlott magasság a derék szintjén van. Nem szabad közvetlenül a falhoz vagy a szoba sarkába állítani, és semmilyen körülmények között sem szabad hőforrás közelében elhelyezni, vagy működés közben bármilyen módon letakarni.

i

Ha azt tervezed, hogy a légtisztítót helyiségek között mozgatod, akkor értékelni fogod azt, hogy kerekekkel van felszerelve. A légtisztító nem tisztítja a levegőt a szomszéd helyiségben.

 

i

Ha fontos számodra az egészséged, a legjobb beszerezni egy vérnyomásmérőt. A vérnyomásmérők ára viszonylag alacsony, ugyanakkor helyettesíthetik az orvosnál tett látogatást.

4 tipp a légtisztító használatához 

A háztartás levegőjében lévő baktériumok és vírusok légtisztítóval történő hatékony tisztítása érdekében követni kell néhány alapvető szabályt.

 1. A maximális hatékonyság érdekében ajánlott, hogy működtetése közben az ajtókat és ablakokat zárják be a helyiségben.
 2. A használat időtartama a levegőszennyezés mértékétől, a helyiségben lévő emberek számától és jelenlegi egészségi állapotuktól függ.
 3. A minimális működési idő azonban egy óra, a rövidebb használati időtartam teljesen hatástalan.
 4. A légtisztító és a mellékelt szűrők megfelelő és rendszeres karbantartása szintén fontos. A megfelelő eljárást mindig megtalálod a mellékelt kézikönyvben.
i Információ a koronavírusról az Alza.cz-n

Mint a megnövekedett vírusos betegségek idején, a vírus-járványnál is ajánlott az alapvető higiéniai szabályok betartása és a nagyobb koncentrációval rendelkező helyek elkerülése. Ezért valószínű, hogy több időt töltesz otthon. A káros baktériumok és vírusok elfogásához megfelelő szűrővel ellátott légtisztító segít megőrizni otthoni levegő minőségét. Ne becsüld alá a megelőzést, amely fontos a jelenlegi helyzet sikeres túléléséhez.


Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ