A május 28. és 29. ünnepnapok miatt üzleteink zárva tartanak, azonban még mindig kényelmesen vásárolhatsz online.

KIDS TOPky KIDS TOPky

A baba pelenkázása (tippek és trükkök)

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve:

Itt van végre, megszületett és haza is vihetted a kisbabád. Apró, babaillatú és csak a tiéd. Remekül néz ki a pólyában, és az anyósodtól kapott bézs színű rugdalózóban is. De mi van, ha hirtelen valami kellemetlen szag elrontja ezt az idilli képet? Az első pelenkázás kihívást jelent, de itt is igaz a mondás, gyakorlat teszi a mestert. Tanácsokkal látunk el, hogyan tudsz hatékonyan pelenkázni egy újszülöttet, egészen addig, amíg éjszaka már nem kell majd tisztába tenni, miben más a kisfiúk pelenkázása, mire kell gondolni, ha útra kelsz a babával, vagy mi a helyzet a nagyobb gyerekek esetében, akik egyre nehezebben maradnak egy helyben a pelenkázóasztalon és akiknél már felmerülhet a kérdés, a bugyipelenka mikortól könnyítheti meg a dolgod. Olvasd el cikkünket, ahol mindent összegyűjtöttünk, amit a pelenkázásról tudni kell, mire a végére érsz, látni fogod, hogy ez nem is olyan nagy dolog.

Baba pelenkázás

A baba pelenkázása: Minden, amit tudni kell - TARTALOM

 1. Az újszülött pelenkázása
 2. A baba pelenkázása: Mikor kell tisztába tenni a babát?
 3. Hol pelenkázzunk: Fontos a pelenkázó magassága
 4. A pelenkázás menete: ne felejts el hozzá minden szükséges dolgot beszerezni
 5. Éjszakai pelenkázás: Nem tart örökké
 6. A csecsemő pelenkázása: Beszélj a babához
 7. A kisfiúk pelenkázása több odafigyelést igényel

Az újszülött pelenkázása

A baba pelenkázása az egyik első dolog, amit a nővérke a szülés után megmutat neked. Ennek köszönhetően a legtöbb anyuka valamennyire tisztában van azzal, hogyan kell pelenkázni a babát, miután hazajött a kórházból. Nincs azonban olyan pelenkázási útmutató, amely minden babának és anyukának (vagy apukának) megfelelne, ezért mi inkább néhány inspirációval szeretnénk szolgálni, hogyan tudod a pelenkázási rutint a saját igényeidhez igazítani.

A baba pelenkázása - újszülött
Veled együtt a baba is gyorsan meg fogja tanulni a pelenkázás folyamatát. Néhány próbálkozás után már úgy megy majd az újszülött pelenkázása, mint a karikacsapás.

A baba pelenkázása: Mikor kell tisztába tenni a babát?

Csak egy válasz van arra a kérdésre, hogy "Mikor és milyen gyakran kell tisztába tenni a babát" - amikor szükséges. De akkor vajon mennyi pelenka kell egy újszülöttnek? Egy újszülött baba naponta akár 12 pelenkát is elhasználhat. A tiszta pelenka jobb kedvre deríti a babát, ezért ne felejtsd el rendszeresen tisztába tenni újszülött csemetédet, és ellenőrizd gyakran a pelenkáját.

Az újszülöttnek nagyon erős gyomor-bél reflexe van - amikor eszik, akkor kakil. Vagy közvetlenül utána. Ezért tanácsos megfigyelni, hogy a te kis porontyodnál ez pontosan hogyan zajlik. A piszkos pelenkát a lehető leghamarabb le kell cserélni, hogy megelőzzük a pelenkakiütést vagy a fertőzés bejutását, amely többek között húgyúti gyulladást okozhat, különösen a lányoknál. A pelenkakiütés megelőzéséről és kezeléséről mindent megtudhatsz a Pelenka dermatitis: Hogyan kezeljük a pelenkakiütést gyermekeknél? című cikkünkből.


Újszülött pelenkázása
Ne számíts köszönetre az újszülött részéről a pelenkázásért. Az élet első heteiben a pelenkázás nem tartozik a babák kedvenc elfoglaltságai közé.

Arra sincsen általános érvényű szabály, hogy a pelenkázás etetés előtt vagy után jobb-e. A babát már az etetés előtt is tisztába teheted, különösen, ha a baba szeret aludni, és arra kell ösztönözni, hogy egyen, a pelenkázás pedig egy jó alkalom, hogy felébredjen. Ha tisztába teszed, akkor teljesen felébred, és ezt gyakran hangosan tudatja is veled. De ha beszélsz hozzá, valamelyest megnyugtathatod, amikor pedig enni kap, akár szoptatod, akár cumisüvegből eteted, tökéletes lesz a nyugalom.

Sok kismama épp a másik sorrendet részesíti előnyben - először szoptat, majd pelenkáz. Ilyen esetben a szoptatás után legalább 15 percet célszerű várni a pelenkázással, elsősorban két okból - az újszülöttet nem szabad közvetlenül evés után pelenkázni, hogy ne nyomkodjuk meg a hasát, mert attól könnyen bukizhat. Időt kell adnunk a baba szervezetének is, hogy feldolgozza az információt, hogy megérkezett az étel, és valamit üríteni is kell. Azt hiszem, senki nem szeretne egy percen belül kétszer pelenkázni.

Pelenkázás etetés előtt vagy után
Akár szoptatod a babádat, akár cumisüvegből eteted, a pelenkázás mindig szorosan kapcsolódik az etetéshez.

A pelenkázás etetés előtt vagy után éjjel-nappal értendő. A háromórás evés-kakilás-alvás ciklus, rövid ébrenléti időszakokkal megszakítva, meglehetősen gyakori. Ezért ajánlatos egy állandóan világító éjszakai lámpát beszerezni abba a szobába, ahol a baba alszik, amely elegendő az újszülött pelenkázásához, ugyanakkor nem zavarja a felnőtteket, amikor ugyanabban a szobában alszanak. A csecsemők általában nem a fény vagy a zaj miatt ébrednek fel ebben az életkorban, a lámpa meg fogja könnyíteni az újszülött pelenkázását és az alvásban sem fogja zavarni.

Hol pelenkázzunk: Fontos a pelenkázó magassága

Ahhoz, hogy a baba otthoni pelenkázása a lehető legkényelmesebb legyen, valószínűleg szükséged lesz egy pelenkázóra. Rengeteg féle van belőlük a piacon - önálló, lábakon álló, beépített komóddal, káddal vagy akár kisággyal kombinált, összecsukható, lehajtható... Még a baba születése előtt érdemes elmenni a boltba, hogy kipróbáld, melyik pelenkázó felel meg neked a legjobban. Nagyon hasznos, ha a pelenkázó sok, könnyen hozzáférhető tárolóval és tartóval rendelkezik a pelenkák, a baba kozmetikumok vagy a ruhák tárolásához. Egy ilyen pelenkázónak köszönhetően minden kéznél lesz, amire a pelenkázáskor szükséged van, ezért a pelenkázással gyorsan végezhetsz és a baba sem fog türelmetlenkedni.

A baba pelenkázása - a pelenkázó magassága
Még ha kritikus helyzetekben nélkülözni is tudod, a pelenkázó elengedhetetlen a kényelmes és alapos pelenkázáshoz.

Az is fontos, hogy a pelenkázó megfelelő magasságú legyen. Nagyjából egy konyhapult magasságához hasonlítható. Ha neked kényelmes egy átlagos magasságú konyhapulton dolgozni, akkor 85-90 cm-es magasságú pelenkázó elegendő lesz számodra. Ha azonban 175 cm-nél magasabb vagy, érdemes megfontolni egy magasabb, például 95 cm-es pelenkázó használatát. Az alacsonyabb termetű anyukák és apukák részére a 80 cm körüli magasság ajánlott. Rugalmas megoldást jelentenek például az állítható magasságú pelenkázók vagy a falra szerelhető pelenkázók.

Ha nem tudsz választani a kínálatból, vásárolhatsz külön pelenkázó feltétet (rátét), és azt bármilyen komódra felszerelheted. Természetesen mindig van lehetőség arra is, hogy a pelenkázó komódot egy asztalossal készíttesd el a saját ízlésed szerint. A pelenkázó magasságát is a saját preferenciáid szerint választhatod ki, hogy a baba pelenkázása a lehető legkényelmesebb legyen.

Baba pelenkázás
A pelenkázó szerves része a levehető huzattal rendelkező pelenkázó alátét is. Ez biztosítja a baba kényelmét és biztonságát pelenkázás közben.

A pelenkázóról nem hiányozhat egy puha, mosható pelenkázó alátét sem. Gyakran PVC-vel borított habszivacsból készül, és vásárolhatsz hozzá textil huzatot is, amelyet, ha piszkos lett, könnyen kimoshatsz. Hasznos megoldás lehet egy textilpelenkát rakni a baba popsija alá - ha egy kicsit piszkos lesz, a pelenka könnyebben cserélhető és mosható, mint az egész huzat.

Ha a babát út közben kell pelenkázni, legyen mindig nálad pelenkázó táska. Legyen benne egy textil vagy eldobható pelenkázó alátét, néhány tiszta pelenka, nedves törlőkendő, popsikrém, néhány zacskó a használt pelenkáknak, és ideális esetben az évszaknak megfelelő váltóruha.

A pelenkázás menete: ne felejts el hozzá minden szükséges dolgot beszerezni

A baba pelenkázásához mindenképpen szükséged lesz néhány "kiegészítőre". Ha már kiválasztottad, hol fogsz pelenkázni, akkor az a legjobb, ha előkészíted a pelenkázáshoz szükséges dolgokat, mégpedig: tiszta pelenka, nedves törlőkendő (bolti vagy házi készítésű, vagy megfelelő méretűre vágott, megnedvesített textilpelenka), WC-papír, popsikrém, esetleg egy textilpelenka vagy törölköző, amellyel szárazra törölheted a baba popsiját. Eldobható pelenka használata esetén javasoljuk, hogy a szemetes és a műanyag pelenkagyűjtő zacskók elérhető távolságban legyenek, ugyanez vonatkozik arra a helyre is, ahol a piszkos textilpelenkákat gyűjtöd.

Baba pelenkázás - pelenkák
A pelenkázás a minőségi pelenkákkal kezdődik, de természetesen nem azzal végződik. A pelenkázás során más segítségre is szükséged lesz.

A pelenkázás menete:

 1. Amikor minden készen áll, fektesd a babát a pelenkázó lapra.
 2. Először is vetkőztesd le alulról a picit. Ezután nyisd szét a pelenkát és nézd meg, mi van benne.
 3. Ha nincs benne kaki, nem szükséges automatikusan pelenkát cserélni. Ellenőrizheted, hogy "bírja-e még a gyűrődést", például úgy, hogy egy darab WC-papírt nyomsz a pelenka belsejébe, és megnézed, hogy nedves lesz-e. A közönséges pelenkák egy óra használat után megbuknak ezen a "vizsgán", míg a baba egy jobb minőségű pelenkában 3 órán át, gyakran még tovább is, akár egész éjszaka kényelmesen érezheti magát. Természetesen ez attól is függ, hogy a gyermek mennyi folyadékot választ ki. A pisis pelenkák száma elsősorban a pelenka minőségétől, illetve a kiválasztott folyadék mennyiségétől függ. Ez azonban az újszülötteknél nem lényeges szempont, mert a pelenka általában nemcsak pisis, hanem kakis is, ezért nagyon gyakran kell náluk pelenkát cserélni.
 4. Ne dobd a nedves törlőkendőt vagy a pelenkát a WC-be! A nedves törlőkendők a kommunális hulladékba valók. A pelenkát is ide dobhatod, de az komposztálható is. 
 5. Hagyd a szétnyitott pelenkát a baba feneke alatt, és töröld le a bepiszkolódott területet egy törlőkendővel (vagy megnedvesített textilpelenkával). Kezdd elölről, és haladj a baba feneke felé. Egyes kismamák a pelenkázáskor inkább vízzel mossák ki a baba popsiját - ebben az esetben is hasznos lehet a mosakodás előtt törlőkendőt használni. A vízzel való mosdatás elsősorban az érzékeny bőrű babáknak és a lányoknak nagyon jó megoldás - könnyebb kimosni a nemi szervek redőit, ezáltal csökkentheted a húgyúti vagy nemi szervi fertőzés kialakulásának kockázatát.
 6. Miután kitörölted a fenekét, vedd ki a pelenkát a baba alól, és az oldalsó rögzítőszalag segítségével zárd össze kis csomaggá. Így könnyebb lesz a pelenkát kezelni, és a szag is jobban bent marad.
 7. A baba pelenkázása - pisis pelenkák száma
  Ha jól lezárt, kis csomagot csinálsz a pelenkából, akkor minden benne marad, ami jobb, ha bent marad - nemcsak a kaki, hanem a szag is.
 8. Ha már tiszta a baba feneke, készítsd elő a pelenkát úgy, hogy szétnyitod és teljesen szétteríted. Ezután a pelenka hátsó részét (azt, amelyiken a szalagok vannak) a baba feneke alá tesszük (a bokánál vagy a vádlinál kissé megemelhetjük a picit), a pelenkát a lábak közé helyezzük, majd rögzítjük a szalagokat. Ne legyen se túl laza, se túl szoros a pelenka - négy ujjunkat gond nélkül be kell tudnunk dugni a pelenka és a baba hasa közé, úgy hogy a pelenka derékrészét nem tudjuk már a baba pocakjától távolabb húzni.

A pelenka rögzítése után még meg kell igazítani a lábak körüli tömítő gumiszalagokat, amelyek a pelenka jó szigetelőképességét garantálják. A pelenkák általában két gumival rendelkeznek - egy külső és egy belső gumival. A belső gumit a lehető legtávolabb igazítsd a pelenka közepétől, hogy ne nyomja a babát, ugyanakkor felfogja a pelenkából esetlegesen kiszivárgó dolgokat. A külső rugalmas szalagok általában egy kis fodor részét képezik, amelyeknek teljesen a pelenkán kívül kell lenniük. Ebben az esetben is a baba kényelme és a pelenka funkcionalitása a cél.

Éjszakai pelenkázás: Nem tart örökké

Az éjszakai pelenkázás valószínűleg elkerülhetetlen, mivel, mint már említettük, egy újszülött általában még nem tudja, mikor van éjszaka. Csak eszik és alszik, a nap bármely szakában. Sokszor előfordul, hogy a pelenkázás után máris kakil egyet, nem ritkán akár napi 10 alkalommal is. Néhány hét elteltével azonban a baba emésztése stabilizálódik, különösen, ha teljes mértékben szoptatják. A baba egyre ritkábban fog kakilni, így hosszabb időközönként is lehet majd a pelenkát cserélni, mondjuk csak minden második szoptatás előtt vagy után.

Éjszakai pelenkázás
A baba éjszakai elégedetlenkedését általában az éhség vagy a teli pelenka okozza. Mindenképpen tedd tisztába éjszaka is az újszülött babát.

Néhány kizárólag szoptatott csecsemőnek szélsőséges esetben lehet, hogy csak hetente vagy tíznaponta egyszer van széklete, mert az anyatej szinte tökéletesen emészthető, és a szervezetnek nem kell sok salakanyagot kiválasztania. A hatodik hét után, amikor a baba általában már hozzászokott a táplálékhoz (anyatej vagy tápszer), lehetséges, hogy nem kell felkelni a pelenkázás miatt, és csak akkor kell pelenkát cserélni, ha szükséges.

Először az édesanyák általában az éjszakai pelenkázást szokták elhagyni. Egyes kisbabák már az élet első heteiben is hosszabb éjszakai alvásintervallummal rendelkeznek (pl. 5 óra), így kényelmesebb, ha hosszabb ideig egy pelenkát hagyunk rajtuk. Még ha a baba éjszaka fel is ébred, hogy a szokásos időközönként egyen, nem kell minden egyes alkalommal tisztába tenni, csak adj neki annyi tejet, amennyit szeretne, és hagyd tovább aludni. Természetesen, ha észreveszed, hogy a baba éjszaka bekakilt, akkor a lehető leghamarabb ki kell cserélni a pelenkát, és nem szabad reggelig várni.

A csecsemő pelenkázása: Beszélj a babához

A baba pelenkázása egyre mozgalmasabbá válik, ahogy növekszik a baba. Minél nagyobbak lesznek, egyre jobban érdekli őket a világ, és egyre több mindent tudnak. Egy négy hónapos kisgyerek például szívesen fordulna hasra pelenkázás közben, játszana a szépen kikészített pelenkával (vagy éppen az "illatos" pelenkával, amit épp most vettél le róla), vagy rúgkapálna a lábával, amitől biztosan nem lesz könnyebb a pelenkázás menete. Minél idősebb lesz, annál aktívabb lesz.

Csecsemő pelenkázása
Bármilyen korú is a baba, érdemes lekötni valamivel a figyelmét pelenkázás közben. Ez mindenki számára élvezetesebbé teszi a tevékenységet.

Ezért pelenkázás előtt célszerű odakészíteni például egy érdekes játékot, amit időnként érdemes lecserélni. De mondhatsz neki pelenkázás közben mondókákat, énekelhetsz, grimaszolhatsz, vagy csak add elő kifejező arckifejezéssel, hogy mit csinálsz, mintha a Trónok harca egy epizódját mesélnéd el. Az 1 éves kor körüli gyerekek már ismételgetni kezdik a hangokat, vagy válaszolnak is például a "Mit csinál a tehén?" kérdésre, vagy megmutatják az orrukat, ha a "Hol van az orrod?" kérdést teszed fel nekik és könnyebb elterelni a figyelmüket a hasra fordulástól vagy rugdosástól.

A baba számára is nagyszerű móka a pelenka rögzítése, így többé-kevésbé akaratlanul kioldja a rögzítőszalagokat, lehetőleg még mielőtt begomboltad volna a bodyt vagy felhúztad volna a nadrágot. Ha benned is felmerült már a kérdés, a bugyipelenka mikortól lehet hasznos, akkor annak bevetése ezen a ponton mindenképpen megfontolandó. A bugyipelenkát a hagyományos módon rögzíthető pelenkához képest rövidebb idő alatt lehet felhúzni, általában jól illeszkedik a pocakra, és nincsenek rajta a rögzítőszalagok, amikkel pedig olyan jól lehet babrálni. Kellemesen megkönnyítheti a baba pelenkázását.

i Szeretnél megpróbálni házilag nedves törlőkendőt készíteni? Van számodra egy cikkünk ezzel kapcsolatban: Nedves törlőkendő házilag (ÚTMUTATÓ)

Ugyanakkor a bugyipelenka kiválóan alkalmas a bilire szoktatáshoz - térdig könnyen lehúzható, majd újra felhúzható, bármilyen sokszor, minimális erőfeszítéssel. Egy nagyobb gyermek egy idő után már egyedül is meg fogja tudni csinálni - és biztosan hamarosan képes lesz ugyanerre az igazi bugyival is! Hátránya, hogy bizonyos esetekben a bugyipelenka kisebb mennyiséget képes felszívni, mint a rögzítőszalagos pelenka, és a lábak körüli rugalmas szélek illeszkedése nem állítható. Éjszakai pelenkaként tehát nem feltétlenül alkalmas, de napközben annál inkább élvezheted az előnyeit.

A kisfiúk pelenkázása több odafigyelést igényel

A pelenkázás menete sajátságos a kisfiúk esetében. Valószínűleg minden fiús anyuka átélte már azt a frusztráló helyzetet, hogy kisfia minden reggel nedves ruhában ébred, gyakran egész a derekáig átázik a ruhája. Nem jól rögzítettem a pelenkát? Túl sokat ivott ez a gyerek? Éjszaka is mocorog? Rengeteg kérdés kavarog az anyukák fejében, amikor pénteken egy héten belül már ötödször cserélik ki a nedves lepedőt a kiságyban.

Baba pelenkázás - totyogó baba
Biztos lehetsz benne, hogy a totyogó és szaladgáló baba már nem fogja szeretni a pelenkázót. A baba pelenkázása közben mindenféle fortélyt be kell majd vetned, hogy eltereld a figyelmét.

Ne aggódjatok, kedves anyukák, ez néha a kislányokkal is előfordul. Íme néhány tipp, mit lehet tenni:

1. Rögzítsd két lépésben az eldobható pelenkát

Miután kicserélted a kisfiad pelenkáját, hagyd rajta egy ideig. Ahogy a baba mozog, a rugalmas pelenka megnyúlhat, kilapulhat vagy akár a baba hasa alá is csúszhat. Miután a pelenka már néhány perce a babán van, nyisd szét és rögzítsd újra a pelenkát. Lehet, hogy ennek köszönhetően észreveszed, hogy jobban meg kell húzni vagy lazábbra kell venni, vagy máshogy kell ráadni, mint ahogyan eddig tetted. Valószínűleg így jobban rásimul a babára, és jobban ellátja a feladatát.

2. Próbálj ki egy másik méretet

A pelenkákon feltüntetett súly szerinti méretek csak ajánlott méretek. Minden baba testalkata kissé eltérő, és a hármas méret nem biztos, hogy ideális egy hatkilós baba számára. Próbálj ki egy kisebb vagy nagyobb pelenkát, esetleg csak éjszakára.

Pelenkázás - átázik a pelenka
Még egy minőségi pelenka esetén is előfordulhat, hogy reggel ez a látvány fogad.

3. Próbálj ki egy másik márkát vagy típust

Tetszik, hogy milyen puha a pelenka, hogy jó nedvszívó, és kellemes új illata van, de úgy gondolod, hogy a te kisbabádnak mégsem jó? Próbálj ki egy másik márkát vagy ugyanannak a gyártónak egy másik termékcsaládját. Ha a nyakadon maradt egy csomó pelenka, a Facebookon biztosan találsz egy környékbeli anyukákból álló csoportot, akik közül néhányan szívesen felhasználják a feleslegedet.

4. Gyakrabban cseréld a pelenkát

A fiúk és a lányok kicsit másképp pisilnek, ezt mindannyian tudjuk. A pelenka esetében ez azt jelenti, hogy a lányok pelenkája viszonylag egyenletesen nedves, a fiúké viszont főleg elöl. Ez azt eredményezheti, hogy a pelenka már nem képes mindent magába szívni, és átnedvesedik. Ha ezt tapasztalod, érdemes gyakrabban pelenkázni vagy áttérni egy másik márkájú pelenkára. Semmi esetre se korlátozd a baba folyadékbevitelét! A kisfiúk pelenkájában egyenletesebben fog eloszlani a nedvesség, ha a pelenka rögzítésekor a kukiját lefelé irányítjuk. Látványos javulás érhető el.

A pelenkázás közbeni pisilés külön fejezetet igényelne. Fiúk és lányok egyaránt csinálják, de a fiúknál általában kicsit nagyobb felfordulást okoz. Bevált módszer, hogy a pelenkát, miután kinyitottad, egy percig még a babán hagyod, és megvárod, hogy történik-e valami, mielőtt folytatnád a pelenkacserét. Vagy nézz utána, mi is az a pelenka nélküli kommunikációs módszer. Az elmélet szerint, még egy kisbaba is tudja, hogy pisilnie kell. Tehát ha a babát pelenkázás közben a bili vagy a mosdókagyló fölé tartod, két legyet üthetsz egy csapásra.

i Az AlzaMagazinban más cikkeket is olvashatsz a témában:

A baba pelenkázása nem nagy tudomány, és rövid idő alatt rutinná válik. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk a babát feleslegesen piszkos pelenkában, mert ez fertőzéseket okozhat. És ne felejts el mindent előre beszerezni a pelenkázáshoz.

Mit írtunk korábban a pelenkázásról?

A baba pelenkázása, az első lépés a pelenkakiütés nélküli popsi felé

Akár eldobható pelenkát, akár textilpelenkát használsz, a pelenkázás menete nem sokban különbözik. Mindig győződj meg arról, hogy a baba fenekét gondosan megtisztítottad, és a pelenkát megfelelően rögzítetted. Ez az egyetlen módja a pelenkakiütés megelőzésének, amely megkeserítheti a baba életét.


Mikor és milyen gyakran kell pelenkát cserélni

A babát minden alkalommal tisztába kell tenni, amikor a pelenkája piszkos lesz. Ezt általában a baba viselkedéséből lehet megállapítani, aki a nedves pelenkában kényelmetlenül érzi magát. Nagyon fontos a rendszeres pelenkázás etetés előtt vagy után, illetve ébredés után. Az újszülöttek bőre nagyon érzékeny, ezért gyakrabban kell őket tisztába tenni. Ezért az újszülött pelenkáját naponta legalább 10 alkalommal ajánlott cserélni.

Minden a pelenkázásról


A helyes pelenkázás menete

A pelenkázás helye lehet egy pelenkázó komód vagy pelenkázó alátét, amelyet könnyen átvihetsz egyik helyről a másikra és különböző helyeken (ágy, komód, stb.) használhatsz. Fontos, hogy minden szükséges dolgot előkészítsünk a pelenkázás előtt. Ezek közé tartozik a tiszta pelenka, egy meleg vizes mosdókesztyű vagy nedves törlőkendő, törölköző és pelenkakiütés elleni krém. Semmilyen körülmények között sem szabad a babát felügyelet nélkül hagyni. A kisbaba egy másodpercnyi figyelmetlenség alatt is képes lefordulni a pelenkázóról.

A baba pelenkázása lépésről lépésre

 1. Nyisd szét a baba piszkos pelenkáját, és fogd meg a bokáját. A pelenka felső felével tisztítsd meg a babát, és tedd a pelenkát a baba feneke alá.
 2. Óvatosan tisztíts meg minden bőrredőt mosdókendővel vagy nedves törlőkendővel. Ha úgy látod, több kulimász van a baba popsiján, folyó víz alatt mosd ki.
 3. Mindig elölről hátrafelé töröld ki a baba fenekét. Mind a lányoknál, mind a fiúknál nagy figyelmet kell fordítani a nemi szervek területére, és gondosan el kell távolítani onnan minden szennyeződést.
 4. Fogd meg ismét a babát a bokájánál fogva, emeld meg kissé, húzd ki a piszkos pelenkát, és tegyél a helyére egy tiszta, már előkészített pelenkát. A felső széle legyen körülbelül a baba derekának magasságában.
 5. Töröld szárazra a baba bőrét, és kend be popsikrémmel vagy kiütés elleni kenőccsel.
 6. Hajtsd a pelenka elülső részét a baba hasára, és rögzítsd az oldalait. Fiúknál ügyelj arra, hogy a pelenka rögzítésekor a kukija lefelé nézzen.
 7. Ellenőrizd, hogy a pelenka nem domborodik-e ki oldalirányban, és hogy az oldalsó szélei kifelé néznek-e. A pelenka nem takarhatja el az ágyéknál lévő redőket, hogy ne akadályozza a baba szabad mozgását.Mi a pelenkakiütés és hogyan lehet megelőzni?

A pelenkakiütés kipirosodott bőr formájában jelentkezik, amely érzékeny és tapintásra fájdalmas. Leggyakrabban a fenék és a nemi szervek területén jelenik meg, de a test különböző részein lévő (nyak, karok, combok) más redőkben is megjelenhet.

A kipirosodás oka általában a nem megfelelő pelenkázás vagy a baba popsijának nem elég alapos kitisztítása pelenkázáskor, de lehet nem megfelelő pelenka vagy kozmetikai termék használata is. Ezért ajánlott elkerülni az alkoholtartalmú vagy bármilyen módon illatosított termékeket. A pelenkakiütés előfordulását azzal is csökkentheted, ha időnként pelenka nélkül hagyod a babát, hogy a baba bőre szabadon lélegezhessen.

5,0 59×
Tommee Tippee Sangenic Twist&Click (univerzális) használt pelenka tároló tartály 6 db
Pelenkazsák - 6 cserélhető tartály antibakteriális fóliával, egy kazetta 84 db pelenkára elegendő (méret: 5-9 kg), minden Sangenic rendszerű tárolóhoz alkalmas
18 990 Ft
1 db
Szállításra kész 1 db
Termékkód: BABY7375
4,8 36×
ZEWA Sensitive Nedves Toalettpapír (42 db)
Nedves wc papír - a maximális tisztaság érdekében, illatmentes, érzékeny bőrre alkalmas, egyrétegű, lapok száma: 42 - 18,81 Ft/törlőkendő
790 Ft
1 csomag
Szállításra kész > 50 db
Termékkód: TOPA009
4,8 23×
WELEDA baba hidratáló krém, 75 ml
Popsikrém – 75 ml-es űrtartalom, nyugtató, hipoallergén, bőrpuhító és tápláló hatás, ajánlott 0 éves kortól, érzékeny (sensitive) és baba bőrre, összetétel kamilla, mandulaolaj és orvosi körömvirág
3 190 Ft
1 db
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: KSBA0150
4,8 29×
T-tomi Mintás textilpelenka, majom, 4 db
Mosható pelenka - flanel, mérete 76 × 76 cm, 4 darab a csomagban - 1 497,50 Ft/db
5 990 Ft
1 csomag
Szállításra kész 3 db
Termékkód: BABY0225
4,8 20×
NATY Junior 5 (22 db)
Öko pelenka - 11 – 25 kg testsúlyú gyermekeknek alkalmas, méret: 5, hipoallergén, rugalmas szalag, extra légáteresztő, parfümmentes és klórmentes - 272,27 Ft/db
5 990 Ft
1 csomag
Szállításra kész 3 db
Termékkód: PLN195
4,9 11×
T-tomi pelenkázó alátét, erdő
Pelenkázó alátét - bárhol elhelyezhető, úti és puha, anyag (mosható), mérete 50 × 70 cm, többszínű, állatok motívum
5 990 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: BABY8537
4,9 12×
T-tomi Változó szőnyeg, Macskák
Pelenkázó alátét - úti és puha, anyag (mosható), mérete 50 × 70 cm, többszínű, állatok motívum
6 090 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: BABY8533
4,9 14×
BabyOno So City! szürke pelenka táska
Pelenkázó táska - méretek 33 × 42 × 14 cm (Ma×Sz×Mé), szürke szín, több zsebbel, oldalsó pántokkal a babakocsihoz való rögzítéshez, állítható vállpántokkal
10 990 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: BABYo015
4,9 14×
BabyOno So City! fekete pelenka táska
Pelenkázó táska - méretek 33 × 42 × 14 cm (Ma×Sz×Mé), fekete és szürke szín, több zsebbel, oldalsó pántokkal a babakocsihoz való rögzítéshez, állítható vállpántokkal
12 490 Ft
1 db
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: BABYo016
WELEDA Nyugtató babakrém 50 ml
Popsikrém –, ajánlott 0 éves kortól
3 990 Ft
1 db
Szállításra kész 2 db
Termékkód: KSTE786
Nyomtatás
P-DC1-WEB12
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ