30 dnů na vrácení 30 dnů na vrácení

Hogyan kell helyesen szárítani a ruhákat?

Termékkatalógus

Ha nincs otthon ruhaszárító géped, ez esetben a ruhaszárító kötél használatakor nagyon figyelj oda a ruhák helyes felakasztására. Ezzel időt takaríthatsz meg a vasalásnál. Ha van otthon ruhaszárító géped, akkor jó ötlet arra összpontosítani, hogy a ruhaszárítás hogyan menjen benne véghez, hogy a ruhák ne zsugorodjanak vagy más módon ne sérüljenek meg.

Ruhaszárítás
A megfelelő ruhaszárítás 5 legfontosabb alapelve
  • A ruhaszárító zsinór ne legyen túlságosan tömve – a ruhákat egyenletesen terítsd el a ruhaszárító kötél felületén.
  • Felakasztásuk előtt rázd ki a ruhákat, hogy ezzel kiegyenesítsd őket.
  • Az adott ruházat típusának és anyagának megfelelően akaszd őket fel.
  • Ne szárítsd túl a ruhákat.
  • A ruhákat óvatosan helyezd a ruhaszárító torony belsejébe, ahol az majd „kivasalja“ saját magát.

Felmerülő kérdések a ruhaszárítás kapcsán

Hol szárítsuk meg a ruhákat?

A ruhaszárítás szabadban, a friss levegőn általában a lehető legjobb megoldás. Amellett, hogy ilyenkor ruháink kiszellőznek, a napsütés még rá is segít a finom foltok kifehérítésére. Nyáron azonban ne akaszd ki a szennyest délben vagy délután, amikor a legerősebb a napsütés. A ruhák színei így nem fakulnak ki.

A ruhaszárítás télen azonban még a kerttulajdonosok szerint is inkább zárt térben a legjobb. A beltéri ruhaszárítás esetén a szárítót helyesen kell elhelyezni a penészesedés megelőzése érdekében. Ezért ajánlott a szárítót jól szellőző helyen elhelyezni. Kerüld, a ruhaszárító radiátorra helyezését, vagy hogy a szárítót túl közel legyen a fűtőtesthez, és kerüld mindemellett a ruhák fürdőszobában történő szárítását is, hiszen ott megmarad a nedvesség.

Hogyan akasszuk fel a szennyest, hogy a vasalás a lehető legegyszerűbb legyen?

Fontos, hogy a ruhákat teregetés előtt kirázzuk, és úgy akasszuk fel őket, hogy ne keletkezzenek rajtuk gyűrődések. A szennyes ne lógjon, így nem veszíti el a formáját. Nagyobb ruhadarabok (ágyneműhuzatok, terítők) esetén használj több csipeszt. A csipeszek mellett használj akasztókat is, amelyek biztosítják, hogy a ruhák megtartsák eredeti formájukat.

Ruhaszárítás ruhaszárító gépek segítségével. Hogyan csináljuk?

A ruhaszárító gépek használatával a ruhaszárítás nagyon egyszerű. Csupán áthelyezed a mosógépből kivett ruhákat, kiválasztod a kívánt programot, bekapcsolod a ruhaszárító gépet, és megvárod, hogy a ruhák megszáradjanak. Ezután gyorsan tisztítsuk meg a ruhaszárító gépek szűrőjét, és ha nincs vízleeresztőnk, akkor öntsük ki a kondenzátumot is.

Erről a témakörről korábban már egy külön cikket is írtunk: Hogyan szárítsuk meg a ruhaneműt a szárítógépben (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK)

Hogyan válogassuk szét a ruhákat a szárítógépben történő szárításhoz?

Ahogy kiveszed a ruhákat a mosógépből, általában egyenesen a szárítógépbe is teheted őket. Igaz, nem ez a legideálisabb módszer, de ez a legegyszerűbb.

A ruhákat anyagtípus szerint kell szétválogatni. A ruhaszárító gépek használatakor nem a szín számít, hanem az, hogy a ruhák pamutból vagy szintetikus anyagból készültek-e, ezt követően pedig a konkrét anyagtól. A szintetikus anyagok alacsonyabb hőmérsékletet viselnek el, mint a pamut, ezért ha lehetséges, a pamut és a szintetikus anyagokat külön kell szárítani. Hasonlóképpen törekedj arra, hogy a ruhaszárító gépek használatakor az anyagok a lehető legjobban hasonlítsanak egymáshoz.

A ruhaszárító gépek tönkreteszik a ruhákat?

Nem, a ruhaszárító gépek nem teszik tönkre a ruhákat, de csak akkor, ha követed a ruhák címkéin található szimbólumokat. A legfontosabb dolog ebben a tekintetben a hőmérséklet. Vannak olyan anyagok, amelyeket nem szabad szárítani, és ezt a mosási szimbólumok is jelzik.

Ruhaszárítás szárítógépben. Hogyan csináljam, hogy ne zsugorodjanak össze a ruháim?

A ruhaszárító gépek használatakor történő zsugorodás elkerülése érdekében a ruhákat a gyártó által ajánlott módon kell szárítani. Kövesd a ruhák címkéjén található mosási szimbólumokat. Ha elasztikus ruhákat vagy más, zsugorodásra hajlamos anyagokat teszel a gépbe, válassz alacsonyabb szárítási hőmérsékletet.

Mit lehet tenni, hogy a ruhaszárítógépből kivett ruhák ne legyenek gyűröttek?

A ruhaszárító gépek használata utáni gyűrődések elkerülése érdekében ne töltsd túl a szárítót. Csak annyi ruhát tölts bele, amennyit a gyártó ajánl. Ellenkező esetben a ruhák szinte biztosan gyűröttek lesznek. Az is fontos, hogy helyesen válogasd össze a ruhaneműket, és állítsd be a pamut vagy szintetikus anyagok számára optimális programot, vagy akár a vegyes programot. Végül ellenőrizd, hogy a szűrők tiszták-e, és hogy a kondenzátumtartály (ha a mosógéped rendelkezik ilyennel) üres-e.

Mit ne tegyünk szárítógépbe?

Az elasztikus ruhák, selyem, csipke, gyapjú ruhaneműk vagy a műanyag cipzárral ellátott ruhák, melltartók és egyéb érzékeny ruhadarabok nem mehetnek a szárítógépbe. Ha bármelyiket ezek közül szükséges ruhaszárító gépek segítségével szárítani, akkor feltétlenül győződj meg róla, hogy a hőmérsékletet alacsonyra állítottad.

Hogyan kell farmert szárítani a szárítógépben?

A farmert nyugodtan száríthatod a szárítógépben, de csak akkor, ha nem túlságosan elasztikus. Az elasztikus farmereket vagy jeggingseket jobb alacsonyabb hőmérsékleten vagy lehetőleg a levegőn szárítani. De ismételten érvényes, hogy minden mosás és szárítás alapszabálya, hogy a ruhadarab címkéjén található megfelelő utasításokat mindig betartsuk.

i Az Alza.hu oldalunkon még több cikket találsz:
Ruhaszárítók - ruhaszárító torony, ruhaszárító kötél
  • Ruhaszárítás télen, ruhaszárító radiátorra, ruhaszárító erkélyre stb. - beltéri és kültéri ruhaszárításhoz
Vasalódeszkák
  • Egy jó minőségű vasalódeszka nagyban megkönnyíti a vasalást.

Hasznos információk

Ruhaszárítás - ruhaszárító torony, ruhaszárító kötél
A ruhaszárítás és vasalás szimbólumai


A vasalás szimbóluma

Az ezzel a szimbólummal jelölt ruhák vasalhatók. A szimbólumban lévő pont a maximális vasalási hőmérsékletet jelzi. Egy pont a legfeljebb 110 °C-os vasalást, a két pont a legfeljebb 150 °C-os vasalást, a három pont pedig a legfeljebb 200 °C-os vasalást jelzi.

A ruhaszárító gépek használatának szimbóluma

Ez a szimbólum a szárítógépes ruhaszárítás jele. A mosáshoz hasonlóan az aláhúzás a kímélő programbeállítást jelzi. Az áthúzott szimbólum tiltja a szárítógépes szárítást.

Teregetés - ruhaszárító torony, ruhaszárító kötél
Hogyan teregessük ki a ruhákat

A ruhák teregetésekor érdemes betartani néhány alapelvet, hogy a vasalás a lehető legkönnyebb legyen, vagy akár teljesen kihagyható legyen. Íme néhány tipp az alapvető ruhadarabok helyes felakasztásához:

Nadrágok: a nadrágokat a derekuknál fogva akaszd fel, a ráncos nadrágokat pedig akaszd fel egy fogasra ugyanúgy, mint ahogyan a szekrényben is tárolod őket.

Ingek, pólók, melegítők: Általában véve a felsőtestre tartozó ruhákat a csipeszek nyomainak elkerülése érdekében a legjobb, ha fogason szárítjuk. Használj lekerekített sarkokkal rendelkező akasztókat, hogy elkerüld a vállvarrás kihúzását.

Pulóverek: A pulóverekkel, különösen a gyapjúpulóverekkel az a probléma, hogy mosás után nagyon magukba szívják a vizet. Ezért nem túl jó ötlet, ha a pulóvereket fogason lógva szárítjuk, ahol a pulóver a víz súlya alatt kinyúlhat. Ezért a pulóvereket ajánlott inkább vízszintes felületen szárítani.

Ágynemű huzatok, terítők: a nagyobb darabok szárításához érdemes több csipeszt használni, hogy megakadályozzuk a kinyúlásukat és hogy ennek köszönhetően egyenletesen kisimuljanak.


Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ