AlzaBoxy Q1 Akvizice ApF HU

Hogyan kell helyesen szétválogatni a szennyest?

Termékkatalógus

A szennyes megfelelő szortírozása az első lépés a sikeres és úgymond balesetmentes mosáshoz. Ennek köszönhetően megakadályozhatod a kedvenc ruháid nem kívánt elszíneződését, egyes anyagok károsodását vagy akár a színek kifakulását is.

A szennyes osztályozása
A szennyes helyes szétválogatásának 5 legfontosabb alapelve
  • Mindig figyelmesen olvasd el a ruhák címkéjén található információkat.
  • A szennyes ruhákat mindig anyag és szín szerint válogasd szét.
  • A többszínű ruhák esetén dönts a domináns szín alapján.
  • A nyomtatott ruhákat és farmernadrágokat kifordítva mosd.
  • Ürítsd ki a szennyes ruhák zsebeit, mielőtt a mosógépbe helyeznéd őket.

Kérdések a szennyes osztályozásával kapcsolatban

Miért fontos a szennyes szétválogatása?

A szennyes megfelelő szétválogatásával elkerülheted, hogy a világosabb ruhadarabokat megfogja a sötétebb ruhák színe. Ezenkívül a ruhák így hosszabb ideig megőrzik színüket, formájukat és textúrájukat (például a gyapjúvászon ruhák esetében).

A szennyes megfelelő osztályozása. Hogyan csináljuk?

A szennyes helyes szortírozása a siker kulcsa. A szennyes osztályozása ideális esetben szín alapján történik. Minél hasonlóbbak a szennyes színei, annál kevésbé veszíti el a színét a mosás alkalmával. Ha azonban nem gyűlik össze elég szennyes egy színből, elegendő, ha a ruhákat fehér, világos, színes és fekete, illetve sötét színekre osztod szét. Ha többszínű ruhákról van szó, dönts mindig a ruhák túlnyomó színe szerint.

 

A szennyes azonban jó, ha anyag szerint is szét van válogatva. A pamut- és szintetikus ruhákat együtt is lehet mosni, de a gyapjút és a finom vásznat külön kell mosni. A ruhák címkéjén található anyagra és a maximális mosási hőmérsékletre vonatkozó információk segítenek a megfelelő szétválogatásban. A szennyes egyszerűbb szétválogatása érdekében ajánlott valamilyen szennyes kosár, esetleg több kisméretű szennyestartó beszerezése.

Hogyan lehet felismerni, hogy a ruhák engednek-e a színükből?

A színes ruhák első mosása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy nem eresztenek-e a színükből. Ehhez mindössze egy egyszerű tesztre van szükség. Helyezd a ruhadarabot langyos vízbe, és ha színt ereszt, akkor azonos színű ruhadarabokkal vagy kézileg mosd ki.

 

TIPP: A még nagyobb biztonság elérése érdekében használhatsz speciális színtelenítőt is, amely nemcsak a ruhák elszíneződését akadályozza meg, hanem a színeket is megvédi.

Hogyan válogassuk szét a ruhaneműket a szárításhoz?

A szárítógépben a ruhákat anyag szerint érdemes szétválogatni – a pamutot és a szintetikus anyagokat kell különválasztani, nem pedig szín szerint. Minden anyag más-más szárítási hőmérsékletet igényel. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azt a ruhaadagot, ami egyben lett kimosva, a legegyszerűbben és a legtöbb esetben különböző negatív hatások nélkül meg is lehet szárítani egyben. A szárítógépek gyakran kínálnak vegyes programot az ilyen helyzetekre. Ha azonban van egy különleges ruhadarabod, győződj meg róla, hogy azt mindig a címke ajánlása szerint szárítsd.

Hogyan kell mosni a fehér ruhaneműket?

A pamut anyagok esetében a fehér vászon probléma nélkül elviseli a magasabb mosási hőmérsékletet (60 °C), a szintetikus anyagokat azonban legfeljebb 40 °C-on mossuk, mivel ennél magasabb hőmérséklet károsíthatja a ruhákat. Mindig a fehér ágyneműhöz tervezett mosószereket használd. Válaszd ki a kíméletes beállítást és a centrifugálási sebességet a ruhán lévő címke szerint. E tekintetben szintén nagyon óvatosan kell eljárni a gyapjú- és pamut pulóverek, valamint az olyan kényes anyagok, mint a szatén vagy a selyem mosásakor is.

Hogyan kell mosni a fekete ruhaneműket?

A fekete szennyes mosásakor a siker felét a megfelelő szétválogatás biztosítja. Annak érdekében, hogy a fekete ruhák megtartsák színüket, mosáskor lehetőleg ne kombináld őket más színekkel. A fekete ruhákhoz tervezett mosószer használata szintén segít megőrizni a fekete színt. Az optimális mosási hőmérséklet 30 és 40 °C között van. Válaszd ki a centrifugálási sebességet az adott anyagnak megfelelően – a ruhadarabon található címke segít abban, hogy kíméletes centrifugálást kell-e használni. A fekete ruhákat szárítógépben vagy árnyékban szárítsd, mivel a közvetlen napfény nem tesz jót nekik.

Hogyan mossuk helyesen a színes ruhákat?

Színes ruhák mosásakor vagy egy többszínű kupacot hozhatsz létre, vagy akár több kupacot, ha több egyszínű ruhadarabból áll a szennyes. A leggyakoribb, hogy a piros ruhákat külön mossuk. Mindig színes ruhákhoz való mosószert kell használni. A víz hőmérséklete 30 vagy 40 °C legyen, de ha például épp színes törölközőket vagy zsebkendőket mosol, akkor jobb, ha 60 °C-ot választasz. Mint mindig, a kényes ágyneműt külön, kímélő programon mosd ki. Néhány szennyes kosár, vagy egy nagy szennyestartó, illetve szennyesláda sokat segíthet a szétválogatásban.

i Alza.hu Hírek oldalunkon további cikkeink is megtalálhatóak:
Szennyestartó, szennyes kosár
  • A szennyestartó megkönnyíti a szennyes szétválogatását

Tippek a szennyes szétválogatásához

szennyestartó, szennyes kosár, szennyesláda
Hogyan orientálódjunk a szennyes válogatása során?

A szennyes szortírozásakor a ruhák címkéin található információkat használd útmutatóként. Az egyes szimbólumok megmondják, hogy milyen hőmérsékleten és milyen programmal kell mosni az adott ruhadarabokat.


A mosási tilalom szimbóluma

Az ezzel a szimbólummal megjelölt ruhaneműket nem lehet mosógépben mosni. Ennek oka lehet, hogy a ruhanemű érzékeny a vizes tisztításra, vagy a ruhadarab mérete túl nagy a gépi mosáshoz.

A kézi mosás szimbóluma

Az így megjelölt ruhákat csak kézzel, legfeljebb 40 °C-os hőmérsékleten szabad mosni. Áztasd be a szennyest a feloldott mosószert tartalmazó vízbe, és hagyd ázni. A kézi mosás szimbólummal ellátott ruhákat ne súrold, ne nyújtsd és ne is csavard ki.

A mosási hőmérséklet és a mosási program szimbóluma

Ez a kis kád szimbólum a mosógépben történő ruhamosás szimbóluma. A kádban lévő szám a maximális mosási hőmérsékletet jelzi. Az aláhúzás a kíméletes mosást jelzi. A mosási program kiválasztásakor be kell állítanod a kíméletes áztatás és a centrifugálás beállításait. Minél több aláhúzás van a szimbólumon, annál kíméletesebbnek kell lennie a mosásnak.

Szimbólum a szennyes fehérítéséhez

A fehérítőszerek a háromszög szimbólummal jelölt ruhákon használhatóak. Az árnyékolt háromszög lehetővé teszi az oxigénes fehérítő használatát is a fehérítéshez. Az áthúzott szimbólum tiltja a vegyszeres fehérítőszerek használatát.

A professzionális tisztítás szimbóluma

Ez a szimbólum leginkább a professzionális tisztítók számára fontos. A körbe írt betűk a tisztítószerekkel kapcsolatban adnak információt arról, hogy milyen tisztítószerek használhatóak az adott ruhanemű esetében.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ